Dodaj do ulubionych

Pearl Harbor

29.05.16, 15:46
Donald Trump przypomniał niektórym o związku między Hiroszimą i Pearl Harbor.

www.rt.com/usa/344758-trump-obama-pearl-harbor/
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: stuletnia rocznica Bitwy pod Verdun 29.05.16, 20:52
      i1.gmx.net/image/794/31586794,pd=2,f=size-xxl/gedenkfeier-schlacht-verdun.jpg
      Symbolu okrucienstwa wojny
      • boavista4 Re: obamy to ja nie lubie 29.05.16, 21:44
        nie lubie bo
        1. Obama plan zdrowotny to nie pomoc ale biurokracja.
        2. Obiecal skonczyc wjny, wiezienia zagraniczne, mamy wiecejn wiezien, wiecwej wojen , wiekszy terror
        3. Obiecal lepsza ekonomie, Zadluzenie jest wiekszew, jego polityka kosztuje cora wiekszy dlug.
        4, Ameryka traci poparcue nawet w krajach takich jak Polska, niew mowiac o krajach 3 swiata.
        5. Jego toaletowe zarzadzenie dowodzi tylko jednege, stracil rozum I zajmuje sie wychodkami publicznymi.
        6. Jego nauki o Transgender nie maja sensu, nikt nie jest zmienic funkcje biologiczne czlowieka. to jest tylko makijaz. Ja niogdy nie bedew Napoleonem, Obamom , kobieta, jestem tym kim jestem I powinieme sie z tym pogodzic, a spoleczenstwo powinno to rozsadie traktowac, a nie aprobac moje widzimisie.
        7. w Sprawie Jalty, Hiroszimy I Drezna - Obame niemal popieram. To byly zbrodnie I Ameryka powinna sie do tego przyznac. Ameryka dawno wiedziala o zbrodni Katynskiej, ale dopiero teraz m kiedy jest to politycznie pozyteczne dla interesow, USA przykleila wine za zbrodnie katynska na narodzie rosyjskim , a nie na sitwie, ktora rzadzila wtedy rosjanami.
        Wtedy mowionoi o Katyniu - teoria konspiracyjna, teraz juz teori nie ma na temat Katynia.
        Konspiracja nazywa sie teraz tych, ktorzy szukaja prawdy o 0/11. Terz Trump obiecuje ze otworzy ta puszke Pandory. Oby !
        • el.commendante Akurat pierwszy zarzut jest wyjątkowo głupi. 31.05.16, 14:08
          Dzięki Obamie miliony biednych Amerykanów dostało dostęp do opieki medycznej. A biurokracja państwowa jest wielokroć tańsza nić korporacyjna, wystarczy porównać zarobki urzędników i korporacyjnych pasożytów na managerskich stołkach.
    • de_oakville Re: Pearl Harbor 31.05.16, 14:00
      Kazda wojna niesie ze soba zbrodnie, smierc niewinnych ludzi i jest wielkim zlem. Jezeli bombardowanie Drezna bylo zbrodnia to oblezenie Leningradu przez Niemcow bylo rowniez zbrodnia (ponan milion ofiar glodu) i szturm Berlina przez Sowjetow byl rowniez zbrodnia. Wojna zawsze wyzwala w ludziach najgorsze cechy i emocje, zadze odwetu i niszczenia.
      Glowna wine za to ponosza jednak ci, ktorzy wojna zaczynaja i ktorzy pierwsi otwieraja bezmyslnie te "puszke pandory", dla zaspokojenia wlasnych ambicji, i wlasnej pychy. I jezeli dzis litujemy sie i wspolczujemy mieszkancom Drezna, uciekinierom z Prus Wschodnich, rozjezdzanym przez czolgi, lub tysiacom ofiar zatopienia statku Wilhelm Gustloff, przypomnijmy sobie rowniez jak aroganccy, bezczelni, okrutni i nieludzcy byli wojskowi (i wielu cywilow) z Niemiec i Japonii w czasie, kiedy ich kraje byly gora i odnosily zwyciestwa. Gdyby wygrali to dzis oskarzalibysmy ich o zbrodnie na pokonanych - niewinnych Amerykanach, Rosjanach, Polakach.
    • el.commendante W zemście za atak na cel militarny wymordować 31.05.16, 14:18
      setki tysięcy cywilów, typowe rozumowanie dla takich jak Trump, Hitlerowcy też mordowali 100 polskich cywilów za zabicie przez partyzantów niemieckiego żołnierza. Hans Frank mógłby się usprawiedliwiać jak robi to Trump, "owszem wydawałem rozkazy zabijania cywilów, ale wpierw były zamachy na niemieckich żołnierzy".
      • de_oakville Re: W zemście za atak na cel militarny wymordować 01.06.16, 13:45
        "Hitlerowcy też mordowali 100 polskich cywilów za zabicie przez partyzantów niemieckiego żołnierza."

A gdybys urodzil sie w tamtych czasach w Niemczech, mial w 1939 roku 20 lat i zostal wyslany na front? Skierowali by cie na przyklad do okupowanej Warszawy. Stoisz sobie na warcie przed brama jakiegos skladu wojskowego, a tu nagle zza rogu pada strzal i giniesz od kuli dzialaczy ruchu oporu.
        Albo nie ty, tylko twoj najlepszy kolega poznany w wojsku. Chcialbys wtedy pomscic jego smierc, bo "on nikomu nic zlego nie zrobil, stal tylko na warcie, wykonywal rozkaz". A tu ktos odebral mu zycie i mlodosc. Sprawcow nie zlapano. Wiec mszcza sie na ludnosci, mysla, ze rozstrzelanie 100
        przypadkowych osob sprawi, ze ci z ruchu oporu nabiora rozsadku. Moze by "nabrali rozsadku" w Anglii, Holandii lub we Francji. Ale nie w Polsce i nie w Rosji. I w ten sposob "spirala okrucienstwa" po obu stronach rozkreca sie coraz bardziej i zanim przyjdzie opamietanie wiele niewinnych osob po obu stronach znajdzie sie juz na "tamtym swiecie".
    • mariner4 Co do Hiroshimy mam uczucia mieszane 01.06.16, 14:15
      Z jednej strony żal mi niewinnych cywilów a z drugiej?
      Analitycy szacowali, że szturm wysp japońskich pochłonie 600000 do miliona żołnierzy amerykańskich. Obie bomby rozwiązały ten problem. Nie chciałbym być w skórze prezydenta, który podjął ta decyzję. Gdyby nie obawy przed niemiecką bombą A, to pewnie Amerykanie nie rozpoczęliby nad nią pracy.
      Ciekawi mnie stanowisko tych wszystkich co tak łatwo potępiają Amerykanów, czy poświęciliby setki tysięcy własnych rodaków dla ratowania cywilów, kraju który rozpętał tą wojnę.
      M.
      • szwampuch58 Re: Co do Hiroshimy mam uczucia mieszane 01.06.16, 14:29
        Analitycy amerykanscy, zapomniales dodac, w rozpaczliwej probie usprawiedliwienia tej masakry.
        Japonia po przegranej Okinawie byla zalatwiona na amen,szukano tylko wyjscia ratujacego honor cesarza Japonii w przypadku kapitulacji...paradoksalnie USA dostarczylo makabryczne wyjscie
        • mariner4 Re: Co do Hiroshimy mam uczucia mieszane 01.06.16, 17:57
          Tylko jeden drobiazg, Trzeba było zdobyć Wyspy Japońskie. My oceniamy sprawę na podstawie znanych skutków. Ale trzeba było podjąć decyzję. A ilu cywili by zginęło podczas konwencjonalnej inwazji. A to nie Amerykanie rozpętali wojnę na Pacyfiku.
          Nie umiem na to pytanie odpowiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka