borrka 13.08.20, 11:04 A Tuwim był rasistą i afrykanofobem. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26205726,czy-slowo-murzyn-jest-obrazliwe-rada-jezyka-polskiego-wydala.html#s=BoxOpImg4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Parallel mind 13.08.20, 11:14 Zgodnosc pogladow co do minuty...:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Znanym mi Afrogiermańcom 13.08.20, 11:21 Kolegom z pracy w Rajchu mówiłem po imieniu. W sumie jest mi obojętne, ale to głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Znanym mi Afrogiermańcom 13.08.20, 11:28 Wczoraj nad jeziorem zagadalem do imigrantow z Gwinei. I potem sie zastanowilem czemu mi sa sympatyczni. Wyszlo mi, ze musza pracowac i, ze, to inni z nich korzystaja. Wspolplemiency Grishama albo Arabowie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Woman is the nigger of the world 13.08.20, 11:30 Woman Is The Nigger Of The World (Remastered 2010) I na Bialorusi to kobity wykopuja Lukaszenke. PF Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Znanym mi Afrogiermańcom 14.08.20, 06:51 borrka napisał: > W sumie jest mi obojętne, ale to głupota. Głupota nie powinna być Ci obojętna. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 11:43 Jak się ktoś uprze, to nawet słowo "Polak" może go obrażać. Bo podobno w Ameryce Południowej używa się słowa "polaco" dla określenia tępaka i przygłupa, a "polaca" na określenie kobiety lekkich obyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 11:53 Mylisz Polake z Natasza. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 12:10 Nataszki to Turcja i Bliski Wschód z racji masowej emigracji zarobkowej Rosjanek. polski_francuz napisał: > Mylisz Polake z Natasza. > > PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 12:48 Wiem, ale instynktownie po ciosie w ucho odpowiadam takim w szczeke...:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 17:24 polski_francuz napisał: > Wiem, ale instynktownie po ciosie w ucho odpowiadam takim w szczeke...:) No paczpan, nigdy bym nie przypuszczał, że poczujesz się "po ciosie". Jednym słowem: "Uderz w stół, a nożyce się odezwą". Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 16:47 wtop.ek napisał: > Nataszki to Turcja i Bliski Wschód z racji masowej emigracji zarobkowej Rosjanek. Dotarły nawet do strefy zdemilitaryzowanej w Korei Południowej i wyparły lokalne panienki. Amerykańscy żołnierze badzo sobie je chwalą. Usługi na wysokim poziomie a ceny bardzo przystępne. Odpowiedz Link Zgłoś
peace2u Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 11:54 To przez żydówki z Polski www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,152731,21959488,setki-mlodziutkich-ortodoksyjnych-zydowek-trafilo-z-polski-prosto.html?disableRedirects=true Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 12:08 twój kolega boavista musi codziennie mieć traumę z tego powodu, chociaż do niego to akurat pasuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Policjant języka 13.08.20, 18:16 No proszę, "murzyn" jest obraźliwe. Dowódca sztabu generalnego jezyka polskiego tak uwaza ale nie powiedzial czym zastapić. Rosjanie w Nowym Jorku nazywają murzynów "szachtiory" a polacy w Kalifornii nazywaja meksykanów "szfedziki". Proponuję zastapienie słowa "murzyn" słowem "sztygar" Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Policjant języka 13.08.20, 18:38 Może być mylacy gdyż bambus nie rośnie tam skad pochodza murzyni. Odpowiedz Link Zgłoś
jetlag1 Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 19:30 Mam psa , nazywa się Murzyn. Czy mam go zabić? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 19:32 Nie zabijaj. Zmień mu na Móżyn. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Afroamerykanin - to w USA, a w Europie ? 13.08.20, 20:31 Afroeuropejczyk (Afroeuropean) ? ale rozumiem , ze w rdzennej ich ojcyznie - Afryce to Czarni (Blacks, black man) moga zostac ? ___________________________________________ dwaj Murzyni na pustyni przylapili zajca nic mu zlego nie zrobili, lecz obcieli .... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Afroamerykanin - to w USA, a w Europie ? 13.08.20, 20:59 W Ameryce teraz uzywa sie terminu African-American a nie Afroamerican. Mój wspolpracownik (dawno temu) napisal w cenzusie African-American bo pochodzil z Egiptu i wygladał na latynosa. Mówię do niego "you know it's bullshit" a on na to "fcuk'em, I playstupid". We're all playing stupid now until we stop doing it one day and it's coming fast. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Afroamerykanin - to w USA, a w Europie ? 13.08.20, 22:08 W polsce poprawnie balezy CZARNOSKORY, co brzmi jak gruboskorny, czyli cham. Murzyni w USA .owia do siebie pieszczotliwie - NIGER. A teraz , w USA Polack jest wyzwiskiem. Podam odpowiedni kawal. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Nie należy mówic "murzyn" 13.08.20, 22:11 biegnijcie kupic ksiazeczke o Murzynku Bambo jak jeszcze sa... Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Nie należy mówic "murzyn" 14.08.20, 00:59 Ciekawe dlaczego nie nalezy. Przeciez "Murzyn" to neutralne slowo. Podobnie jak "Eskimos".Slyszalem, ze "Pigmej" jest obrazliwe. Sa w Polsce nazwiska Zając, Lis, Wilk, Kot, Kaczor, Kruk. Nie ma nazwiska Pies. Czyzby "Pies" bylo obrazliwe? A Wilk z cala pewnoscia nie jest. W kazdym razie w przedwojennym Gdansku istniala ulica "Psia" ("Hundegasse"), ktora Polacy po wojnie przemianowali na "Ogarna". Nikt nie chcial mieszkac przy Psiej. A przeciez psy nie sa wcale wsrod zwierzat domowych dyskryminowane. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Nie należy mówic "murzyn" 14.08.20, 01:12 wicie, lepi nie opisywac w detalu wypadki kanibalizmu i innych okrucienstw, czyli dewiacji, bo jeszcze ktos z tego zrobi symbol wolnosci i wtedy staniemy sie spoleczenstwem zupelnie wynaturzonym. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Nie należy mówic "murzyn" 14.08.20, 04:22 Polski jezyk teraz zakwitl podobnym slownictwem: hejt , a mozna nienawisc demokracja - przeciez na zachodzie nie ma demokracji zajebiste - nie mozna cos bardziej przyzwoitego. K... Ch... i podobne rozkwitly , czego dowodem sa podsluchane rozmowy ZAdradka, Morawieckiego i wielu innych. czegos tego nie slyszalem na zachodzie. deweloper, czyz nie mozna wymyslec cos polskiego sestki amerykanizmow, ktore przecisniete przez polska gramatyke sa niepodobne do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Nie należy mówic "murzyn" 14.08.20, 06:45 boavista4 napisał(a): > jeszcze ktos z tego zrobi symbol wolnosci i wtedy staniemy sie > spoleczenstwem zupelnie wynaturzonym. I będzie "Parada Kanibali". W sumie to przecież też mniejszość i może walczyć o swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie należy mówic "murzyn" 14.08.20, 05:50 Wierszyk z I-szej klasy "Murzynek Bambo" utkwił mi w pamięci najbardziej. Podobał się wszystkim dzieciom, śmialiśmy się podczas czytania, a na koniec pani zapytała nas czy chcielibyśmy mieć w klasie takiego kolegę jak Murzynek Bambo, a na to wszystkie dzieci chórem: "TAAAK!" Odpowiedz Link Zgłoś