Dodaj do ulubionych

a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy"

• de_oakville Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 02.11.23, 02:02
      Wysłucham całość przy najbliższej okazji całości, kiedy będę miał więcej czasu.

Nie jestem "Niemcem". W jeszcze większym stopniu jestem "Holendrem", może nawet "Anglikiem".
      Do Niemiec mam spory sentyment (uczyłem sie języka już w podstawówce, mieszkałem przez 17 miesięcy w RFN-ie)
      Drażni mnie tylko "ślepa wrogość" do tego kraju u niektorych, moim zdaniem, fanatyków polskich.

"Dziady" to była lektura szkolna i z 1-szej częsci zapamiętałem tylko:

"Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, Co to będzie, co to będzie?"

Z 3-ciej częsci pamiętam do dziś tylko następujące wersy:

"OFICER ROSYJSKI
      (do Bestużewa)
      Nie dziw, że nas tu przeklinają,
      Wszak to już mija wiek,
      Jak z Moskwy w Polskę nasyłają
      Samych łajdaków stek."

Czyżby ciągle aktualne?

O te wersy była już awantura w roku 1968, kiedy to studenci krzyczeli:

"Chcemy dziadów Mickiewicza, precz z dziadami z rządu!"

Opowiadano również, że pomnik Mickiewicza przeniosą do Poronina, bo:

"Tworcy dziadów powinni stać razem."

Najbardziej jednak lubiłem "Dziadów części III Ustęp" z wierszami:

Droga do Rosji
      Przedmieścia stolicy
      Petersburg
      Pomnik Piotra Wielkiego
      Przegląd wojska

wolnelektury.pl/media/book/pdf/dziady-dziadow-czesci-iii-ustep.pdf
      Jest również piosenka pt. "Dziady" na płycie "Mury w Muzeum Raju"
      Przemysława Gintrowskiego, Jacka Kaczmarskiego i Zbigniewa Łapińskiego
      do slow Mieczysława Jastruna.

"Powracają z pooranym czołem
      Z wyplutymi na gwiazdy zębami
      Szyje zgięte Polarnym Kołem
      W oczach mroźnej pustyni firmament
      Niby dziadom białym wołopasom,
      Długie rosną im brody śniegowe
      Tak rozeszli się ze swoim czasem
      Że stracili dawny wzrok i mowę

Proszą tylko o chleb i o wódkę
      Zaszywają się w kąty mieszkania
      Słychać gulgot i dziąseł mlaskania
      Tak, historia długa, życie krótkie"

youtu.be/w_rgXdZNjT0
      • felusiak1 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 02.11.23, 02:49
        Piotr Wielki przez gardło moje nie przechodzi, Piotr Pierwszy.
        • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 02.11.23, 02:56
          ewentualnie Piotr Wysoki
      • szwampuch58 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 02.11.23, 11:34
        Natomiast 25 października Pawłowicz zastanawiała się w serwisie X, "od kiedy urzędowym w Polsce będzie niemiecki? Kiedy wróci hajlowanie ,'polskie świnie', 'tylko dla Niemców', 'ręce do góry', 'rauss' itp. I 'ostateczne rozwiązania' spraw Polski".
        • petronella.kozlowska szwampuch 05.11.23, 13:09
          W Berlinie wskakiwali na fontannę Neptuna w Berlinie - symbolu europejskiej kultury obcej islamowi - by ją uszkodzić

twitter.com/AlexanderDinger/status/1720802142863163897Odpowiedz
      • 1.melord Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 03.11.23, 10:22
        oak..
        >>Drażni mnie tylko "ślepa wrogość" do tego kraju u niektorych, moim zdaniem, fanatyków polskich.

Drażni..?....fanatycy polscy??
        Dziwne to stwierdzenie czlowieka,ktory podobnie jak wszyscy piszacy tutaj powinien pamietac swe mlode lata.
        Jestesmy pierwszym powojennym pokoleniem,nie znajacym okresu niemieckiej okupacji,ale widzacych na wlasne oczy jej skutki.
        Zniszczone miasta i infrastruktura,totalna ruine w ktorej rozpoczynalismy nasze zycie...nasze zabawy w gruzach W-wy pod ktorymi lezaly tysiace zamordowanych Polakow czy przez dlugie jeszcze lata po wojnie zapach nafty ktora oswietlalo sie mieszkania lampami naftowymi.,gdy szwankowaly dostawy energii elektr.
        Tak bylo praktycznie w calej Polsce z wyjatkiem jedynie Krakowa,ktory zachowywal sie pragmatycznie tak w czasie rozbiorow czy okupacji,podobnie jak Czesi....mozna powiedziec z perspektywy czasu,chwala im za to??
        (w nagrode dostali Nowa Hute hehe)

Taki obraz Polski zawdzieczalismy dzieki olbrzymim zbrodniom i totalnym zniszczeniom... NIEMCOM nie nazistom z Nazistolandu

Tobie oak 17 miesieczny pobyt u Niemca i rozblyski reklam Saint Pauli padly na mozg i twoj wzrok ,zamulily obraz do tego stopnia ,ze wyskakujesz z "Dziadami" ktore sie maja jak piernik do wiatraka w stosunku do odpowiedzialnosci za ogrom zbrodni niemieckich na terenie Polski.
        Pokolenie wojenne praktycznie wymarlo,my wkrotce(blizej niz dalej),nasze dzieci co nieco wiedza ,wnuki zero empatii....18-latkowie nie wiedza nic o Solidarnosci ,propaganda wszelkiej poprawnosci robi swoje wiec moze kiedys prawnuczki "pokochaja" wreszcie Niemca ku uciesze osob pokroju oak.

Z duma patrze jak W-wa stolica Polski miejsce mojego urodzenia (nie "warsiawka w bolandii" ktora jeden z forumowiczow akcentuje swa "polskosc").......odbudowala sie bez niczyjej pomocy ,rekami Polakow.
        Czy naleza sie dla niej niemieckie odszkodowania?...mysle,ze szczegolnie dla W-wy TAK
        • a.jej.rkoniak Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 05:37
          ...Czy naleza sie dla niej niemieckie odszkodowania?...mysle,ze szczegolnie dla W-wy TAK.
          Moralnie to powinni płacić, ale pod względem prawnym sprawa nieco skomplikowana.
          Poza tym, komu płacić? Po Powstaniu moja mama została wysłana do pracy u bauera. Lata później powstała fundacja pośrednicząca w wypłatach odszkodowań. Udowodnienie faktu było ponad siły, mama nie dostała grosza. Odebrałem to w naturze, żyjąc na ich koszt przez czas pobytu w raichu.
          Za śmierć dziadka i kuzyna z AK, za to nie zapłacą. Miasto odbudowane ciężką pracą stoi i cieszy.
          Co do Niemców - zawodowo miałem kontakty z Niemcami, firmami amerykańskimi i japońskimi. Najlepsza współpraca była z Niemcami. W BRD byłem wielokrotnie, moim zdaniem Niemcy posunęli się zbytnio w lewo. Pamiętne marsze wielkanocne i opór przeciwko Pershingom. SS20 im nie przeszkadzały...
          Polska nie ma takiej dźwigni jak mojżeszowi, żeby wyrwać Niemcom więcej kasy. Ale powinniśmy mądrzej wykorzystywać dzisiejsze możliwości wspólpracy. Pomimo dołka, Niemcy nadal są potęgą ekonomiczną.
          • szwampuch58 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 09:23
            Dobrze prawisz
        • de_oakville Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 10:16
          1.melord napisał(a):

> Tobie oak 17 miesieczny pobyt u Niemca i rozblyski reklam Saint Pauli padly na
          > mozg i twoj wzrok ,zamulily obraz do tego stopnia ,ze wyskakujesz z "Dziadami"
          > ktore sie maja jak piernik do wiatraka w stosunku do odpowiedzialnosci za ogro
          > m zbrodni niemieckich na terenie Polski.

Nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawe, ale na podstawie tego co napisales powyzej wynika, ze uwazasz,
          ze tylko twoje przemyslenia i odczucia sa glebokie, prawdziwe, szlachetne i przemyslane. Natomiast moje sa "plytkie", "plaskie" i "powierzchowne" - ksztaltowaly sie zaledwie w ciagu 17-tu miesiecy, kiedy to "swiatla Hamburga" zawrocily mi w glowie. Poniewaz widze i odczuwam otaczajaca rzeczywistosc inaczej od ciebie to musze kierowac sie "niskimi pobudkami", leciec tylko na "cycki", "posladki", "pieniadze", nie patrzac szerzej i glebiej.
          Jest calkiem inaczej. Moje bardziej "czeskie" niz typowo polskie widzenie swiata nie pozwala mi patrzec na Polske bezkrytycznie. Cenie wyzej rozwage nad odwage, szczegolnie jezeli ta odwaga ociera sie o nie przemyslana brawure oraz o przecenianie wlasnej sily i wlasnego znaczenia. Zniszczenie Warszawy podczas powstania 1944 bylo w duzym stopniu skutkiem takiej wlasnie mentalnosci. Urodzilem sie w Polsce i zycze Polsce i Polakom jak najlepiej. Nie zostalbym w Niemczech przed laty, stajac sie obywatelem RFN-u w czasach, kiedy Polska i Niemcy byly w przeciwstawnych blokach wojskowych. Ale z PRL-u zapamietalem rowniez i "pyskówki" w warszawskich tramwajach oraz nierzadko wystepujace "chamstwo" w stosunkach miedzyludzkich, nie tylko na prowincji. Lubilem w mlodosci jezdzic do Berlina Wschodniego po tym jak Gierek otworzyl granice (przekraczalo sie ja na dowod osobisty). Tam, nawet we wschodniej czesci miasta stosunki miedzyludzkie byly bardziej kulturalne, a w RFN-ie o niebo bardziej. Dla ludzi z innych dalekich regionow swiata (Chin, Argentyny, USA, Egiptu) to Niemcy sa centrum i najwieksza turystyczna atrakcja srodkowej Europy, a kraje otaczajace Niemcy, takie jak Czechy, Austria, Szwajcaria czy Polska sa prawie tak samo atrakcyjne jak Niemcy, ale wlasnie glownie dlatego, ze sa w wielu aspektach do Niemiec podobne. Maja jednak w stosunku do nich bardziej "satelicki" charakter. Polskie dzisiejsze atrakcyjne miasta, takie jak Wrocław, Gdańsk czy Szczecin maja w duzym stopniu niemiecki "rodowód". Trzeba o tym pamietac i sie z tym pogodzić, polubić, a nie "stawać okoniem" bo to jest czysty fanatyzm (bardzo "płytki").

• boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 11:39
            Polskie dzisiejsze atrakcyjne miasta, takie jak Wrocław, Gdańsk czy Szczecin maja w duzym stopniu niemiecki "rodowód".

Te miasta mają od zarania słowiański rodowód, o czym zaświadczają ich nie-niemieckie nazwy.
            • oktavian_pl Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 13:07
              boomerang napisał:

> Polskie dzisiejsze atrakcyjne miasta, takie jak Wrocław, Gdańsk czy Szczecin
              > maja w duzym stopniu niemiecki "rodowód".

>
              > Te miasta mają od zarania słowiański rodowód, o czym zaświadczają ich nie-niemi
              > eckie nazwy.

Rodowód rodowodem,ale jak wyglądał słowiański, czyli czeski Wrocław 1000 lat temu?A jak za czasów niemieckiego panowania do 1945 roku? Gdyby nie niemiecka ekspansja na wschód to dzis Polska była by częścią Ukro - Rusko-Azji.
              • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 13:46
                Wy Szlezjerzy jesteście ewenementem. Dlaczego poniewieracie się dziś pomiędzy Niemcami, którzy mają was za nic?
                • oktavian_pl Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 14:30
                  boomerang napisał:

> Wy Szlezjerzy jesteście ewenementem. Dlaczego poniewieracie się dziś pomiędzy N
                  > iemcami, którzy mają was za nic?
                  Mnie Szleziera niemieccy koledzy kochali.Może ty byłeś za Poltonsko-chadziajski i cie nie lubili?
                  • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 00:09
                    Nie wątpię że koledzy cię kochali, a nie koleżanki.
              • petronella.kozlowska oktavian_pl napisał: 04.11.23, 16:19
                czyli czeski Wrocław 1000 lat temu?

Wrocław nigdy nie był czeski.
            • de_oakville "NIderlandzki duch Gdańska" 04.11.23, 16:49
              boomerang napisał:

> Polskie dzisiejsze atrakcyjne miasta, takie jak Wrocław, Gdańsk czy Szczecin
              > maja w duzym stopniu niemiecki "rodowód".

>
              > Te miasta mają od zarania słowiański rodowód, o czym zaświadczają ich nie-niemi
              > eckie nazwy.

W roku 1945 Wrocław, Gdańsk i Szczecin to byly miasta, w ktorych wszyskie domy, ulice, linie tramwajowe, dworce kolejowe i inne obiekty byly zaprojektowane i zbudowane przez Niemcow. To ogromne miasta a nie drewniany Biskupin. W Gdansku rowniez czesciowo zabudowe stworzyli przybysze z Niderlandów w 17-tym wieku. A ja dzieki Gdańskowi zainteresowalem sie rowniez bardzo Benelux'em. Gdynie stworzyli Polacy i chwala im za to. Ale trolejbusy wprowadzili po raz pierwszy Niemcy w okresie okupacji. I pozostaly one po dzis dzien. Lubie jezdzi "trajtkiem" po Gdyni.

visitgdansk.com/aktualnosci/niderlandzki-duch-gdanska,a,4662
              • polski_francuz Murowany Biskupin 04.11.23, 17:00
                de_oakville napisał:

"... drewniany Biskupin."

Dzisiejszy wroclawski Biskupin jest murowany. Co wiem bom tam chodzil do liceum:)

PF
              • boomerang Re: "NIderlandzki duch Gdańska" 05.11.23, 00:40
                a głupi Polacy odbudowali z gruzów te niepolskie zabytki.
                • de_oakville Re: "NIderlandzki duch Gdańska" 05.11.23, 18:47
                  boomerang napisał:

> a głupi Polacy odbudowali z gruzów te niepolskie zabytki.

"Mówiłem, że w   jednej sprawie powinniśmy szanować decyzje komunistów z   końca lat 40.: że zdecydowali się odbudować Gdańsk. Oczywiście były po temu przesłanki ideologiczne, ja zawsze opowiadam anegdotę, jak to postanowiono, że Gdańsk będzie odbudowany. Była taka okładka „Przekroju”, jeśli dobrze pamiętam: „Gdańsk, odwieczna twierdza pruskiego militaryzmu,nie będzie odbudowany” –  taka jest decyzja Biura Politycznego. Później do Bieruta przyjechali architekci, którzy znali Gdańsk przedwojenny, opowiadali mu, że to było takie piękne miejsce, w   dodatku z   polskimi śladami i zawsze przy królach polskich. Wybłagali u   niego zmianę decyzji. I   kilka tygodni później w  „ Przekroju” jest okładka: „Gdańsk, odwieczne gniazdo Piastów, będzie dbudowane”.

(cytat z wypowiedzi Donalda Tuska, z wywiadu z nim w ksiazce
                  Tomasza Lisa. "UMRZEĆ ZA GDAŃSK")

• boomerang Re: "NIderlandzki duch Gdańska" 05.11.23, 22:06
                    Stan Laurel polskiej polityki słynie ze szczerego niemieckiego spojrzenia na polskie sprawy.

• de_oakville Re: "NIderlandzki duch Gdańska" 05.11.23, 20:14
                  Włoch Giovanni Paulo Mucante odbyl podroz do Polski w czasach Anny Jagiellonki.

Tak pisze o tym znakomity historyk Paweł Jasienica w swojej ksiazce pt. "Ostatnia z rodu"

"Nie rozumiem - powiada Włoch - zeby bylo drugie miasto tak obficie zaopatrzone we wszystko, jak Kraków, i
                  sprawiedliwe jest tu dawne przyslowie, iz 'gdyby nie bylo Rzymu, tedyby Krakow byl Rzymem'. Mial on wtedy okolo dwudziestu tysiecy mieszkancow, byl wiec co najmniej o polowe mniej ludny od Gdańska (jeszcze w sto lat pozniej Berlin liczyl szesc tysiecy; po skasowaniu przez Ludwika XIV tolerancji religijnej przybylo mu dokladnie drugie tyle - samych protestantow francuskich, ktorych potomkowie rychlo stali
                  sie Niemcami).

(...)

Szkoda wielka, ze Giovanni Paulo Mucante nie puscił sie Wisla az do jej ujscia. Dopiero by pojął, jakie glupstwo palnął, uznajac Krakńw za Rzym miejscowy. Gdańsk wkroczyl juz wtedy w trzecia faze swojego rozwoju dziejowego. Na poczatku byl wcale znacznym aczkolwiek calkowicie drewnianym miastem slowianskim.
                  Spalony przez Krzyzakow, w cieniu ich poteznego zamku wyrosl z czasem na jedna z najwiekszych nad Baltykiem metropolii.
                  (...)
                  Czy bylo pasozytnicze miasto, ktore obronna reka wyszlo z zatargu, nawet z wojny z dwoma krolami Polski - bratem i mezem Anny? Badzmy ostrozni z zarzutami. Gdańszczanin owczesny byl poddanym monarchy polskiego, lecz patriota przede wszystkim gdanskim. Fortune wielonarodowej metropolii uznajmy lepiej za niezrownany miernik mozliwosci materialnych jakie miala przed soba wieloplemienna Rzeczpospolita."

• petronella.kozlowska de_oakville napisał: 05.11.23, 21:14
                    Re: "NIderlandzki duch Gdańska"

Osiedleńcy z Niderlandów przybyli do Gdańska już wcześniej, w XVI wieku nawet jeden (czy więcej) Holender był burmistrzem.

Po bitwie pod Mochaczem w 1526 wynikła kwestia nowej stolicy ponieważ granica turecka przebiegała nieco 100 km od granicy polsko-węgierskiej.
                    Władcy polscy też nie byli zbyt mocno zainteresowani by Kraków rósł w siłę stąd też np. Kazimierz Wielki nadał prawa miejskie nowemu miastu Kazimierz.

Na zachód od Krakowa leżał Kleparz, na południe Garbary (Piasek) połączenie z zamkiem nastąpło po wchłonięciu osiedla Okół.

www.starykrakow.com.pl/dawne-przedmiescia/Krakow_1891d.jpg
                    Hugenoci osiedlali się nie tylko w Berlinie, ale przede wszystkim w mieście Friedrichstadt

de.wikipedia.org/wiki/Friedrichstadt_(Berlin)
                    na nowo wytyczonej ulicy Französische Strasse

de.wikipedia.org/wiki/Franz%C3%B6sische_Stra%C3%9Fe_(Berlin)

lub też w mieście Kölln, gdzie zbudowano kościół Französische Luisenstadtkirche

de.wikipedia.org/wiki/Franz%C3%B6sische_Luisenstadtkirche
                • de_oakville "Głupcy" odbudowali m.in. zamek w Malborku? 06.11.23, 00:08
                  boomerang napisał:

> a głupi Polacy odbudowali z gruzów te niepolskie zabytki.

Uwazasz za glupich tych Polakow, ktorzy odbudowali niepolski zabytek - zamek krzyzacki w Malborku?
                  Pewnie uwazasz za to za madrych tych, ktorzy przekopali Mierzeje Wislana.
                  Za czasow PiS-u powstaly "dwa plemiona" Polakow i kazda ze stron uwaza idoli tej drugiej za durniów.

Sowjeci wysadzili zamek krzyzacki w Królewcu uwazajac sie pewnie za "awangarde cywilizacji". Przeciez Gagarin polecial w kosmos (dzieki niemieckim naukowcom, ktorzy podczas II Wojny byli prekursorami w budowie rakiet).

• boomerang Re: "Głupcy" odbudowali m.in. zamek w Malborku? 06.11.23, 00:13
                    Sarkazm to pojęcie ci obce.
            • felusiak1 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 19:42
              > Te miasta mają od zarania słowiański rodowód, o czym zaświadczają ich nie-niemieckie nazwy.

Takie jak Breslau, Danzig i Stettin
              • boavista4 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 22:28
                Kanadcy dębowi, czyli
                Ząb zupa dąb.
                chrzanicie Hipolicie,
                bo w Canadzie stoicie,

opowiadaniaerotyczne-darmowo.pl/3972_sanatorium-marta-u-chrzesniaka-ii?strona=7
                • de_oakville Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 11:31
                  boavista4 napisał(a):

> Kanadcy dębowi, czyli
                  > Ząb zupa dąb.
                  > chrzanicie Hipolicie,
                  > bo w Canadzie stoicie,

Brazylijski upał
                  i dżungli opary
                  pomniejszają głowę,
                  poszerzają bary.
                  Bary są szerokie
                  od wyrębu lasów,
                  doczekasz tam może
                  kiedyś lepszych czasów.
                  • boavista4 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 13:44
                    A ty masz juz duzo lodu
                    Co cie grzeje od spouse.
        • borrrka Nie bój, melord 05.11.23, 08:37
          Ja nie spierdo.iłem za siedem mórz.
          Ja w Bolandzie mieszkam i , co więcej, pracuję.
          Nie musze udowadniac niczego -żyję u siebie:)
    • malkontent6 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 02.11.23, 02:41
      Ciekawe.
    • polski_francuz Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 02.11.23, 09:32
      boomerang napisał:

" co sądzicie o Dziadach?"

Na emeryture. Mniej czy bardziej zasluzona. Poszli wont od wladzy. No moze amerykanski szefuncio moze u wladzy zostac. On spokojny rzadca:)

Chociaz Igelsi sie jeszcze trzymaja...

PF

• boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 02.11.23, 11:17
        a King Crimson z Korwinem-Mikke na gitarze basowej?

• boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 05:10
          wydawało mi się to oczywiste, więc nie zaznaczyłem, że na gitarze prowadzącej gra sam P_F :)
          • polski_francuz Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 11:17
            boomerang napisał:

" wydawało mi się to oczywiste, więc nie zaznaczyłem, że na gitarze prowadzącej gra sam P_F :)"

Take care, bo King zamiast rzepolic popelni Crime:)

PF
            • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 11:44
              Uważaj na słowa bo King Crimson to nie szkarłatny król, ale królewski szkarłat. W języku angielskim jeśli występują 2 rzeczowniki obok siebie to pierwszy spełnia rolę przymiotnika.
              • vermieter Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 23:01
                boomerang napisał:

> King Crimson to nie szkarłatny król,

przede wszystkim crimson to karmazynowy
                • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 23:56
                  i znowu zabrzmiąłeś jak alte schachtel. czy naprawdę uważasz że królewski karmazyn brzmi lepiej niż królewski szkarłat?
                  • vermieter Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 06:41
                    boomerang napisał:

> i znowu zabrzmiąłeś jak alte schachtel. czy naprawdę uważasz że królewski karma
                    > zyn brzmi lepiej niż królewski szkarłat?

nie chodzi o to jak kolor brzmi, lecz jak wygląda:
                    karmazynowy HEX#DC143C
                    szkarłatny HEX#AD1111
                    szkarłatny Crayola HEX#FDOE35

www.barwy.net/szukaj
                    • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 08:31
                      Ciekawe skąd samczyk australijskiej papużki king parrot, po polsku zwanej szkarłatką, zna odpowiedni kod i czy ten kolor jest rzeczywiście HEX#AD1111 ?

• vermieter Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 12:20
                        boomerang napisał:

> Ciekawe skąd samczyk australijskiej papużki king parrot, po polsku zwanej szkar
                        > łatką, zna odpowiedni kod i czy ten kolor jest rzeczywiście HEX#AD1111 ?
                        >

skąd wiesz baranie, że on to wszystko zna?
                        • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 14:35
                          znowu ci dokucza wódochlejstwo?
                • a.jej.rkoniak Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 00:21
                  każdy wuj na swój strój
                  nauka o kolorach jest dość rozmamłana
                  same nazwy kolorów zależą od zawodu - tkacze, drukarze, malarze - każdy miał inny pomysł, stąd kilka jednoznacznych systemów opartych na CIE oraz wzorniki Pantone
                  • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 01:06
                    Polska flaga tak naprawdę nie jest biało-czerwona tylko biało-karmazynowa, ale do 31 stycznia 1980 roku była biało-cynobrowa, po tym jak socjalista Piłsudski zamienił królewski karmazyn (szkarłat) na pospolity cynober. Aż trudno uwierzyć że to Gierek naprawił to co zepsuł Piłsudski. Autorem nowej flagi był popularny wtedy grafik i karykaturzysta Szymon Kobyliński. Na temat koloru białego w polskiej fladze to mogliby się wypowiedzieć Eskimosi, którzy mają około 20 nazw na określenie różnych odcieni koloru białego.
                    • vermieter Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 06:45
                      boomerang napisał:

błyszczysz wodolejstwem, nie wnoszącym nic nowego

P.S. Mówiąc o Eskimosach myślałeś o Inuitach?
                      • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 07:29
                        To nie wodolejstwo, to wódopijstwo.
      • a.jej.rkoniak Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 04.11.23, 05:40
        dziadunio niszczy Stany, ten drugi równie udany, masz kogoś w zapasie?
        • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 13:10
          a 2 krasnale w moskwie to co?
          • a.jej.rkoniak Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 14:23
            oni nawet swego bardaka nie ogarniają
            • boavista4 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 04.11.23, 15:14
              Mowil dziad do obrazu!
              • a.jej.rkoniak Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 00:22
                ...znał wiele brzydkich wyrazów.

:D
    • jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 05.11.23, 21:24
      1.melord napisał(a):

> Drażni..?....fanatycy polscy??
      > Dziwne to stwierdzenie czlowieka,ktory podobnie jak wszyscy piszacy tuta
      > j powinien pamietac swe mlode lata.
      > Jestesmy pierwszym powojennym pokoleniem,nie znajacym okresu niemieckiej okupac
      > ji,ale widzacych na wlasne oczy jej skutki.
      > Zniszczone miasta i infrastruktura,totalna ruine w ktorej rozpoczynalismy nas
      > ze zycie...nasze zabawy w gruzach W-wy pod ktorymi lezaly tysiace zamordowanych
      > Polakow czy przez dlugie jeszcze lata po wojnie zapach nafty ktora oswietlalo
      > sie mieszkania lampami naftowymi.,gdy szwankowaly dostawy energii elektr.

Rozplacze sie nad malym 1.melo ktory w runach mieszkal i nafte wachal. A moze jednak sie nie rozplacze?

Tacy mali chlopcy w mnostwo miejscach na swiecie w syfie zyli a nie musieli jakby Twoi obecni wspolplemiency do tego nie doprowadzili. Mnostwo miast niemieckich bylo zniszczonych nie mniej od Warszawy, miasta japonskie tak samo, w Japoni sporo chlocow bawilo sie w ruinach juz z rakami bo Twoim wspolplemiency drogi 1.melo zniszczyli im miasta bombami atomowymi. A w japonskich ruinach lezyly trupy pol miliona mieszkancow pozabijanaych ptrzez Twoich obecnych wspolplemiencow.

Nie jestes wyjatkiem.

A trzeba bylo w 1918r nie podpierdalac ziem Niemcom i Rosji, Anglicy ostrzegali, nie robcie tego bo te kraje teraz slabe stana sie silne spowrotem i pociagna was do odpowiedzialnosci. Bezkarnie to wam ne przejdzie i spowoduje straszna wojne. Wy oczywiscie chciwusy brac az do udlawienie sie.

Przyjdzie czas na ta prawdziwa analize dlaczego byla 1 Wojna Swiatowa, dlaczego byla 2 Wojna Swiatowa i byli anglosasi w obydwu przypadkach. twoi obecni wspolplemiency drogi 1.melo.

A co do Twojego darcia sie o odszkodawanie za zniszczona Wwe. Dodaj, nie wstydz sie, ze Tobie troche z tych pieniedzy nalezy sie na Twoje konto. Bezposrednio. Za smrod nafty z dziecienstwa i zabawy w ruinach.
      Typowy Polak z Kongresowki/Kresy z lapa wyciagnieta po cudza forse.

• boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 21:59
        A trzeba bylo w 1918r nie podpierdalac ziem Niemcom i Rosji

Tak, Jorłow, co wolno było Niemcom i Rosji w latach 1772-1795, tego nie wolno było Polakom w 1918.
        • jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 22:09
          boomerang napisał:

> A trzeba bylo w 1918r nie podpierdalac ziem Niemcom i Rosji
          >
          > Tak, Jorłow, co wolno było Niemcom i Rosji w latach 1772-1795, tego nie wolno b
          > yło Polakom w 1918.

Przeciez rozbiory to Polacy chcieli. Nawet na tym slawnym obrazie Matejki (?) ten Rejtan tylko wrzeszczal aby Polacy sie na rozbiory nie godzili. Wszyscy poza Rejtanem byli za. Zwyciezyla wiekszoac glosow, demokratyczna. Liberom Veto nie zadzialalo.

Po prostu do Polakow dotarlo ze tak sie gownan.e gospodrczo rzadza ze nic nie pomoze, trzeba emigrowac do innach krajow. Tak jak to Ty drogi boom np tez zrobiles. Roznica taka ze Ty z walizka tylko oni z ziemiami, zagrodami krowami i kotami. Wygodniej.

A potem przyszedl Wilson z USA i zarzadzil powstanie kraikow roznych plemion. Apaczow Komanczow itd.
          I Polacy powiedzieli te umowy sprzed ponad 100 laty sa niewazne, my je wyrzucamy do kosza mamy wielkiego Brata ktory nam pomaga wiec podpierdalamy ile sie da.
          A Wilson czyli USA to zrobila aby byla nastepna wojna w Europie. I byla.
          • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 22:53
            Przeciez rozbiory to Polacy chcieli.

a jakie szlachta miała wyjście? Na granicach stały 2 najpotężniejsze armie, pruska i ruska, dogadane ze sobą. Kapitał opuścił katolicką Polskę i przeszedł do protestanckich Prus. Kapitał nie lubił Nowego Testamentu. USA były wtedy młodym krajem i nie mogły wstawić się zbrojnie za Polską. Prezydent Jefferson jedynie wyciągnął Kościuszkę z rosyjskiej niewoli do Szwajcarii i to wszystko. Dopiero ostatnio stało się tak że żołnierz amerykański pojawił się w Polsce i jest to historycznie uzasadnione, a ciebie i Putina z tego powodu szlag trafia.
          • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 23:00
            A Wilson czyli USA to zrobila aby byla nastepna wojna w Europie. I byla.

To nie USA wywołały wojnę w Europie, tylko zdziczałe Niemcy i zbydlęcona Rosja.
      • polski_francuz Kiedy i jak? 05.11.23, 22:02
        jorl11 napisał:

" A trzeba bylo w 1918r nie podpierdalac ziem Niemcom i Rosji, Anglicy ostrzegali, nie robcie tego bo te kraje teraz slabe stana sie silne spowrotem i pociagna was do odpowiedzialnosci. Bezkarnie to wam nie przejdzie i spowoduje straszna wojne. Wy oczywiscie chciwusy brac az do udlawienie sie."

Polacy walczyli o niepodleglosc w 2 powstaniach narodowych w XIX wieku. Nikt nie kradl rosji czy Niemcom ziem. Polska stala sie niepodlegla i tyle. Podobnie mozna rozbiory Polski przez Niemcow czy rosja nazwac podp...alaniem. A nikt tego nie robi.

" Przyjdzie czas na ta prawdziwa analize dlaczego byla 1 Wojna Swiatowa, dlaczego byla 2 Wojna Swiatowa i byli anglosasi w obydwu przypadkach."

No coz lysawy blondyn szuka guza. I prze do wojny. rosjanie go popieraja, ale popra takze kogos kto im pomoze lepiej zyc. Sadzisz, ze rosjania lubia ginac? Nie sadze. Kiedys jakos stana sie normalnym krajem. Kiedy? i jak? to sa pytania.

PF
        • jorl11 Re: Kiedy i jak? 05.11.23, 22:15
          polski_francuz napisał:

> No coz lysawy blondyn szuka guza. I prze do wojny. rosjanie go popieraja, ale p
          > opra takze kogos kto im pomoze lepiej zyc. Sadzisz, ze rosjania lubia ginac? Ni
          > e sadze. Kiedys jakos stana sie normalnym krajem. Kiedy? i jak? to sa pytania.

Rosjanie malo gina bo maja dobre wojsko. Za to ukrainskie wojsko ginie strasznie. 10 razy wiecej jak rosyjskie. Stana sie normalnie i powiedza dosc giniecia? Ukraincy?
          Jasne, gina bo Zachod pompuje do nich bron pomoc woskowa macha marchewaka przed oczami wstapieniem do Unii. No to teraz za to obrywa Izrael. Za pomoc Zachodu Ukrainie.
          Dojda nastepne wojny. Tajwan Korea Pd. Tez za kare bo Zachod walczy do ostatniego Ukrainca z Rosja.

Oplaca sie Zachodowi to?

jasne ze sie oplaca. Bo i tak Swiat sie zmieni i nasz poziom zycia spadnie ogromnie. Wec dajemy walczyc Ukrainie.
          • polski_francuz Re: Kiedy i jak? 05.11.23, 22:26
            jorl11 napisał:

" Rosjanie malo gina bo maja dobre wojsko. Za to ukrainskie wojsko ginie strasznie. 10 razy wiecej jak rosyjskie. Stana sie normalnie i powiedza dosc giniecia? Ukraincy? Jasne, gina bo Zachod pompuje do nich bron pomoc woskowa macha marchewaka przed oczami wstapieniem do Unii. No to teraz za to obrywa Izrael. Za pomoc Zachodu Ukrainie."

Pokombinowali terrorysci palestynscy nie liczac sie z ofiarami wspolziomkow. Co bedzie dalej trudno powiedziec. Moze sie wojna dalej rozwijac w innych miejscach. Taiwan jest tu przykladem. Co do Ukrainy to walczy o niepodleglosc. Tak jak kiedys Polska walczyla. Co bedzie jak przegra? putin pewnie pojdzie za ciosem i zaatakuje moje Ojczyzny Litwe i Polske.

Juz ten durak niedzwiedzki sie tym niedawno odgrazal. I zostawiac i Europe i Swiat takim durniom jak putin i niedziedzki niewiele da. Nie potrafia stworzyc gospodarki dla ludzi. Umieja tylko drzec mordy i mordowac. Za malo by swiat funkcjonowal.

Wrocmy do Niemiec, gdzie zyjesz teraz. Kilkadziesiat milionow zginelo w 2 ws. by staly sie nrmalnym krajem. Wiele wiecej moze zginac by rosja nim sie stala.

Tego chcesz? Taki swiat chcesz corce zostawic?

PF
          • boomerang Re: Kiedy i jak? 05.11.23, 23:10
            Rosjanie malo gina bo maja dobre wojsko.

Dobre wojsko :) Siłą napędową rosyjskiego wojska była i jest kradzież, tudzież bezkarne gwałcenie kobiet. Rosyjski żołnierz, pardon kacap, idzie na wojnę żeby się dorobić i sobie poużywać, a dowództwo ich do tego zachęca. Sam byś się chętnie do takiego wojska zaciągnął, gdybyś był trochę młodszy.
        • jorl11 Re: Kiedy i jak? 05.11.23, 22:22
          polski_francuz napisał:

> Polacy walczyli o niepodleglosc w 2 powstaniach narodowych w XIX wieku.

Polacy? jacys tam szlachcice, mala % Polakow. Wiec nie klam ze Polacy.

>Nikt ni
          > e kradl rosji czy Niemcom ziem.

Oczywiscie ze podpierdalal Niemcom i Rosji ziemie Polska w 1918r. Linie Curzona to dlaczego anglicy proponowali Polsce na Wschodzie? To mniej wiecej co teraz jest. Ale nie, Polacy podpierdalali dalej na wschodzie.

A tzw korytarz do morza to co to bylo? Nie podpierdiolone ziemie Niemcom? jasne, bez tego Polska byl nie miala dostepu do Zachodu i by zdechla ale podpierdolone to bylo.

Tez Wielkopolska ogromna blad zrobila, odlaczajac sie od Niemiec. Bo trafila do gownianego kraju z PKB/leb 3 tarazy mniejszym jak Polska w 38r. Tez wyemigrowalec PF do kraju z duzo wyzszcym PKB/leb. Woelkoolanie byli oszukani.

>Polska stala sie niepodlegla i tyle.

jasne Apacze Komanczy no i Siuxy ze o Czarnych Nogach nie wspomne. Aby byla nastepna wojna.

Podobnie m
          > ozna rozbiory Polski przez Niemcow czy rosja nazwac podp...alaniem. A nikt tego
          > nie robi.

Jak to, przeciez to wlasnie sie twierdzi. Ze byly niesluszne rozbiory dlatego zstaly cofniete mimo mow. Wiazacych.
          • polski_francuz PKB up! 05.11.23, 22:36
            jorl11 napisał:

" Tez Wielkopolska ogromna blad zrobila, odlaczajac sie od Niemiec. Bo trafila do bohaterskiego kraju z PKB/leb 3 tarazy mniejszym jak Polska w 38r. Tez wyemigrowalec PF do kraju z duzo wyzszcym PKB/leb. Wielkopolanie byli oszukani."

W dzisiejszej Europie nie ma granic i jak sie zna jezyki to sie szuka pracy gdzie sie praca jest. Poza tym nawet na panstwowe stanowisko profesora uniwersyteckiego we Francji moze postulowac cudzoziemiec. I wielu cudzoziemcow postujuje w rzeczy samej.

Jest sie tym kim sie czuje. Wielkopolanie sie czuli Polakami i byli i sa Polakami. W koncu, wazne jest, rzeczywiscie to by podniesc polski PKB. I z tym sie moge zgodzic.

Dobranoc

PF
    • jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 05.11.23, 23:00
      boomerang napisał:

> Przeciez rozbiory to Polacy chcieli.
      >
      > a jakie szlachta miała wyjście? Na granicach stały 2 najpotężniejsze armie, pru
      > ska i ruska, dogadane ze sobą.

Nie wiem czy staly ale wiem ze Polska najpierw experymentowala z importowanymi krolami bo Polacy mysleli ze dzieki temu bedzie mieli PKB/leb jak u tamtych. I nic z tego oczywiscie. Wiec slusznie powiedzieli emigrujemy. Z kotami ziemia i chalupa. Nie jak Tyo boom z walizka do Australii z Polski.

>Kapitał opuścił katolicką Polskę i przeszedł do
      > protestanckich Prus.

Jak to kapital opusci Polske i poszedl do Prus??? Przeciez wlasnie krol pruski dal Polakom jak sie zgodza na rozbiory wielkie pozyczki aby sobie mogli te ladne pruskie samochodziki, tfuu bryczki pokupowac bo przedtem ich nie bylo stac. Ta armia pruska co stala to byla kasa.
      Zreszta tak jak teraz z Unia. Kasa kasa dostac a nie samemu byc produktywny
      • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 05.11.23, 23:17
        Polacy są dziś produktywni i mieszkają we własnościowych mieszkaniach i domach, a nie czynszowych tak jak Niemcy. I nie mają dziur w podłogach, do srania, jak Rosjanie.
        • oktavian_pl Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 01:06
          boomerang napisał:

> Polacy są dziś produktywni i mieszkają we własnościowych mieszkaniach i domach,
          > a nie czynszowych tak jak Niemcy. I nie mają dziur w podłogach, do srania, jak
          > Rosjanie.
          Te polskie mieszkania własnościowe to byle mieszkania zakładowe, spółdzielcze które wpędziły w biedę miliony "właścicieli".Jak moja matka, która otrzymała kolejowe mieszkanie ,do tej pory czynszowe,jako własnościowe.Dalej płaci czynsz jako rata za mieszkanie,ale dodatkowo do czynszu płaci wszystkie naprawy, tynkowanie ścian domu,malowanie piwnicy,klatki schodowej,zalozenie nowych liczników na gaz i prąd,nowych kaloryferów.Kiedyś to było za darmo,wiadomo,państwowe mieszkanie kolejowe.Dzis te bloki zamieszkują biedaki.
          Nie dziwota,ze w Unii najwięcej mieszkań własnościowych maja Rumuni,Wegrzy,Polaki,Slowacy czyli biedna czołówka Unii..he,he...bo im państwowe mieszkania sprywatyzowali.
          • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 02:41
            Górny Śląsk to inna para kaloszy. Ilekroć odwiedzałem mojego kuzyna w Zabrzu, to zawsze byłem zbulwersowany tym że do ubikacji musiałem wychodzić z mieszkania na korytarz budynku, w którym były 2 bodaj ubikacje na 30 czy coś mieszkańców. To był podobno standard niemiecki, bardzo przypominający radziecki.
          • a.jej.rkoniak Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 04:35
            In 2021, there were nearly 9.8 million households in Australia (ABS 2022a). Where household tenure was known:

67% (6.2 million households) were home owners
            32% (2.9 million households) without a mortgage
            35% (3.3 million households) with a mortgage
            31% (2.9 million households) were renters
            26% (2.4 million households) were renting from private landlords
            3.0% (277,500 households) from state or territory housing authorities
            2.4% (223,600 households) from other landlords.
            2.1% (192,200 households) were other tenure, including households which are not an owner with or without a mortgage, or a renter (ABS 2022a).
            więcej tutaj:
            www.aihw.gov.au/reports/australias-welfare/home-ownership-and-housing-tenure
            • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 07:14
              Szkoda że w powyższej statystyce nie umieszczono yacht owners takich jak mój kolega z Queensland, który już od 5 lat przebywa wraz z żoną na jachcie, podróżując po Pacyfiku, od wyspy do wyspy.
            • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 10:07
              Nie wszystkim się w Australii powiodło. Dwóch członków zespołu The Whitlams, który w roku 1997 miał światowy przebój "Nie ma lepszego afrodyzjaku niż samotność", popełniło wkrótce po tym przeboju samobójstwo. Inna sprawa że internet jeszcze wtedy był w powijakach, wtedy pisało się listy pod postacią kaset magnetofonowych.
              • a.jej.rkoniak Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 12:03
                ja też bym się spalił ze wstydu za takie nazwisko w nazwie zespołu
                tym z którymi się widuję powiodło się lepiej niż w byłoby w PRL-PiS
                w 1997 to ja już od 5 lat miałem w domu pecet, www jeszcze nie było, ale maile i grupy chodziły
                i ten dźwięk modemu ......
        • jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 09:17
          boomerang napisał:

> I nie mają dziur w podłogach, do srania, jak
          > Rosjanie.

E tam, ja bywam w Rosji. Widzialem taka tylko raz w biblotece w Kalinigradzie, poniemiecki gmach. Poza tym ngdzie.
          A te slawne dziury do srania w podlogach to byly toalety sprzed ponad 100 lat, powszechne na Zachodzie. Mialo to ta zalete ze choroby weneryczne sie nie przenosilo bo sie nie siedzialo na czyms tam gdzie ktos inny przedtem siedzial. Chory na syfa jakiegos. Mialo sens, higieniczne w prosty sposob.

W mojej Politechnice Gdanskiej, tzw Stary Gmach, poniemiecki jeszcze, byly jak tam studiowalem tez toalety z dziurami do srania.

Ja pracujac w Niemczech mialem propozycje aby takie toalety w pracy wbudowac. Bo wtedy pracownik w w toalecie dlugo nie siedzial bo trzeba bylo kucac. Fakt, byliby tacy ktorzy by nie zdazyli sie wysrac a juz by wpadli do dziury bo nozki tluste i bez miesni. Trudno mowilem, selekcja naturalna, sporty uprawiac. Niestety nie chciano mojej propozycji przyjac.
          • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 09:44
            Czyli tradycja niemiecko-rosyjska. Pasujecie do siebie jak dwie krople brudnej wody.
            • a.jej.rkoniak Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 12:07
              ten ruski bloger uprawia w YT propagandę antyruską ....
              o kiblach i braku gazu na wsi też było
              youtu.be/BT3HZD0ElX0?si=5Au57txT-QI1au_a
              a po prawej stronie kilka ciekawych uwag
      • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 02:35
        Przeciez wlasnie krol pruski dal Polakom jak sie zgodza na rozbiory wielkie pozyczki

Mój przodek, szewc z zawodu, nie dostał złamanego szeląga. Zdegenerowana część polskiej szlachty pobierała łapówki ze wschodu i zachodu żeby działać na szkodę Polski, a czy dziś Platforma nie ma tak samo, głosując w Brukseli przeciwko Polsce?
      • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 05:44
        Król pruski to ze swoimi żydami nakradł kupę wartościowych monet z Rzeczpospolitej żeby były rozbiory.
        • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 07:18
          Król pruski stosował w praktyce prawo Kopernika, wycofując z rynku dobre polskie monety i zastępując je pruskimi podróbkami z tanich metali.
          • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 07:27
            nie pomijajmy milczeniem zasług szefa społeczności żydowskiej w Berlinie i mnóstwa jego rodaków "wyłapujących" wartościowe monety w Rzeczpospolitej
            pl.wikipedia.org/wiki/Veitel_Heine_Ephraim
    • jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 06.11.23, 09:46
      boomerang napisał:

> Przeciez wlasnie krol pruski dal Polakom jak sie zgodza na rozbiory wielkie
      > pozyczki

> Mój przodek, szewc z zawodu, nie dostał złamanego szeląga.

Przeciez to byly pozyczki ale Polak pozycza jak sie tylko da a co potem to zobaczy sie.
      Dla mnie z mojej rodziny w Polsce ja slyszalem pozycz kase to znaczylo daj kase ja nie nieoddam.

I pozyczyly Prusy mnostwo kasy Polakom jako zachete na zgode na rozbiory. Polacy brali oczywiscie.

Jak wielka byla ta kasa to sie okazalo troche pozniej. Jak Napoleon zdobyl Prusy i tereny polskie przejal od krola pruskiego te dlugi Polakow i kazal Polakom je natychmiast splacic. Za te pieniadze polska profrancuska armia powstajaca w Ksiestwie Warszawskim (?) mial kupic bron, armaty przede wszystkim, z francuskich manufaktur. Polskie wytwornie armat byla 200 lat do tylu, jedno wielki gow.o produkowaly, dlatego tylko zloto Polacy mieli dac, te dlugi w stosunku do Prus tym samym splacic, i kupic bron we Francji.
      Te sumy byly ogromne, znane sa w Polsce pod nazwa "bajonskie kwoty" bo poszly do Bayon, Francja, na zakup armat. Okreslenie pozostalo do dzisiaj na ogromne pieniadze. Bajonskie.
      • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 14:20
        jorl11 napisał:
        > Jak wielka byla ta kasa to sie okazalo troche pozniej.

rzeczywiście Prusy skradły gigantyczne sumy
        monetysap.blogspot.com/p/monety.html
        "Pamiętam dobrze moment, kiedy to zorientowałem się i „odkryłem”, że istnieje takie zagadnienie jak fałszerstwa pruskie. I to nie tylko, że „sobie kiedyś tam istniało”, ale także to, że paradoksalnie może mieć to dzisiaj dla mnie ogromne znaczenie. A wszystko to za sprawa wydawałoby się niewinnie wyglądającej broszury (w rzeczywistości bardzo dobrej) Narodowego Banku Polskiego z cyklu „Polski pieniądz przez wieki”, w której przeczytałem takie zdanie dotyczące monet Poniatowskiego: „ Celowali w tym Prusacy, którzy wywozili dobra polska monetę, a zalewali kraj małowartościowym pieniądzem pruskim. Oblicza się, że do 1787 roku na 43 mln zł wybitych w srebrze aż 40 mln zł wywieziono za granicę” (w domyśle, przetopiono te miliony w pruskich mennicach). Zelektryzowała mnie ta informacja i jak to mówią dziś marketingowcy „wyprowadziła mnie ze strefy komfortu”… Pomyślałem sobie, jak to - a moje katalogi? To po co ja dnie całe studiowałem nakłady poszczególnych roczników srebrnych monet, po co po tych nakładach oceniam ich rzadkość i ewentualna wartość, – jeśli te dane powielane w każdym z katalogów nijak się maja do rzeczywistości. Wyobraziłem sobie to tak: zostało nam w kraju 3 miliony „dobrych” złotych wyprodukowanych w mennicy w Warszawie a reszta, to pewnie wszystko są pruskie falsy."
        • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 14:32
          www.mowiawieki.pl/templates/site_pic/files/PPPW_7.pdf
          "Porównanie zawartości srebra w monetach polskich
          Jana III Sobieskiego z monetami pruskimi
          Fryderyka II bitymi dla Polski
          Ilość czystego Ilość czystego
          Nazwa monety srebra w monecie srebra w monecie
          (Jan III Sobieski) (Fryderyk II)
          Tymf 3,9 g 2,9 g
          Szóstak 1,3 g 1,0 g
          Trojak 0,7 g 0,5 g"
          • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 15:11
            www.salon24.pl/u/nick/713781,falszywe-ephraimity-jak-nas-rabowali
            "Według oszacowań Stanisława Augusta, króla polskiego, ów zysk [z fałszowania monet] wynosił około 25 milionów pruskich talarów. Była to na owe czasy ogromna suma. Zaś ta ogromna organizacja, która zajmowała się wymianą tych monet, była wyłącznie żydowska. Takie zakłady, jak Ephraim i Synowie, Mojżesz Izaak, Daniel Itzig, Mojżesz Pinkas Schlasinger i Aleksander Mojżesz, stały na czele tych organizacji."

Do kradzieży pruskiej należy dodać od 1772 ,oprócz zagarnięcia Pomorza Gdańskiego, narzucone Polsce przez Prusy cła na transporcie wiślanym.
        • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 14:45
          www.salon24.pl/u/tedyiowedy-otryt/1280915,fryderyk-falszerz-zwany-wielkim

czekam na twoje linki panie jorl odnośnie tych "pożyczek" od Prus dla Polski
      • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 15:17
        jak zwykle masz kłopoty z odróżnieniem skutku z przyczyną i chronologią
        więc ci pomogę
        skoro pijesz do tego
        pl.wikipedia.org/wiki/Sumy_bajońskie
        to trzeba cofnąć się również do tego
        pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Fergusson_Tepper
        pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_bankowy_w_Polsce_w_1793
        "Teppera oskarżono o celowe niszczenie kraju. Podczas insurekcji warszawskiej w kwietniu tego samego roku wzburzony tłum wdarł się do jego pałacu i dokonał na nim samosądu, zmarł on z ran w sześć dni później. W jego archiwach znaleziono potwierdzenie, że to on, wraz z Piotrem Blankiem, pośredniczył w korumpowaniu najwyższych urzędników państwowych Rzeczypospolitej przez dwór rosyjski i pruski."
      • oktavian_pl Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 16:44
        jorl11 napisał:

> I pozyczyly Prusy mnostwo kasy Polakom jako zachete na zgode na rozbiory. Polac
        > y brali oczywiscie.
        Jego starania o przyszłą koronę polską popierał cesarz Leopold I. Fryderyk August spisał swój program polityczny Jak Polskę przekształcić w kraj kwitnący i cieszący się szacunkiem u sąsiadów[4].

August Mocny Saksonski:Pod koniec maja 1697 roku udał się na kurację do Baden pod Wiedniem, tu w tajemnicy dokonał konwersji w obecności swojego krewnego Christiana Augusta biskupa Raab[5]. Zachował zwierzchność nad kościołem luterańskim w Saksonii, którą utrzymywał za pomocą Tajnej Rady. Przewodnictwo Corpus Evangelicorum na Sejmie Rzeszy sprawował w jego imieniu jego kuzyn Johann Georg, książę Sachsen-Weißenfels[6].

Elekcję Augusta II sfinansowały domy bankowe Issachara Berenda Lehmanna i Samsona Wertheimera[7]. 27 czerwca 1697 roku ogłoszony został królem przez mniejszość szlachty, przekupionej przez Rosjan z polecenia cara Piotra I[8] na sejmie elekcyjnym, po bardzo burzliwym, wielomiesięcznym interregnum, trwającym od śmierci Jana III Sobieskiego 17 czerwca 1696 roku. Większość wybrała wówczas kandydata francuskiego księcia Conti. Wettyn uzyskał 13 641 głosów elektorskich szlachty[9]. August II wykorzystał jednak bierność Francuza, ruszając na Wawel i zjednując sobie po drodze coraz liczniejszą rzeszę szlachty. Opór napotkał dopiero u wrót Krakowa, gdzie wstępu odmówił mu starosta Franciszek Wielopolski – stronnik Contiego. Hojne obdarowanie starosty i jego małżonki rozwiązało ten problem, wnet jednak pojawił się następny. Ustawy sejmowe stanowiły, iż ceremonię koronacji przeprowadzić można było tylko przy użyciu insygniów przechowywanych w wawelskim skarbcu. Drzwi do skarbca zamknięte były na osiem zamków, do których osobne klucze miało siedmiu senatorów Rzeczypospolitej i jednocześnie wojewodów - krakowski, poznański, kaliski, wileński, trocki i sandomierski, kasztelan krakowski - oraz podskarbi koronny. Jako że sześciu z nich opowiadało się po stronie Contiego, drzwi nie można było otworzyć, ich wyważenie zaś poczytano by za świętokradztwo. Ostatecznie insygnia wyniesiono przez wybitą w murze dziurę, pozostawiając drzwi w stanie nienaruszonym. 15 września 1697 elektor zaprzysiągł pacta conventa i został – wobec odmowy dokonania koronacji przez prymasa Radziejowskiego – koronowany na króla Polski przez biskupa kujawskiego Stanisława Dąmbskiego w katedrze wawelskiej.

No nie do wiary,ze takie coś mogło w polskiej historii zaistnieć.Wstyd,wstyd,wstyd.....
        • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 17:05
          A nie jest dla Niemców wstydem że Prusy które zjednoczyły Niemcy zaczęły jako pilskie lenno?
          Albo dla kacapów 1610? Oni nawet robią co roku 4 listopada obchody święta wypędzenia Polaków z Kremla :D
        • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 17:06
          Poza tym Niemcy zamiast pieprzyć o żydowskim ciosie w plecy to powinni całować ich po dupach za pomoc w niszczeniu Polski.
        • boomerang Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 21:50
          No nie do wiary,ze takie coś mogło w polskiej historii zaistnieć.Wstyd,wstyd,wstyd.....

Wstyd do czego zdolni byli Niemcy.
    • jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 06.11.23, 17:48
      prze.nick napisał:

> czekam na twoje linki panie jorl odnośnie tych "pożyczek" od Prus dla Polski

napisalem wyzej:

I pozyczyly Prusy mnostwo kasy Polakom jako zachete na zgode na rozbiory. Polacy brali oczywiscie.

Jak wielka byla ta kasa to sie okazalo troche pozniej. Jak Napoleon zdobyl Prusy i tereny polskie przejal od krola pruskiego te dlugi Polakow i kazal Polakom je natychmiast splacic. Za te pieniadze polska profrancuska armia powstajaca w Ksiestwie Warszawskim (?) mial kupic bron, armaty przede wszystkim, z francuskich manufaktur. Polskie wytwornie armat byla 200 lat do tylu, jedno wielki gow.o produkowaly, dlatego tylko zloto Polacy mieli dac, te dlugi w stosunku do Prus tym samym splacic, i kupic bron we Francji.
      Te sumy byly ogromne, znane sa w Polsce pod nazwa "bajonskie kwoty" bo poszly do Bayon, Francja, na zakup armat. Okreslenie pozostalo do dzisiaj na ogromne pieniadze. Bajonskie.

Moze nieprawda to? Napisz wyraznie prze. Tak albo Nie
      • jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 17:50
        Tu masz o bajonskich sumach pierwsze z brzegu czesciowo zaklamane a dokladnie niecalosciowe.

pl.wikipedia.org/wiki/Sumy_bajońskie
        • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 18:05
          no więc właśnie te "pożyczki" to były po rozbiorach! a nie na rozbiory
          czyli po kradzieżach poprzez fałszowanie monet i przekrętach finansowych banksterów (nie powiesz mi że Tepper to polskie nazwisko), pasożytniczej kradzieży ceł, korupcji i oczywiście po kradzieży rozbiorowej.
          Po drugie patrz co linkujesz :D z wiki
          Geneza
          Geneza sum bajońskich sięga czasu, gdy po rozbiorach rząd pruski udzielał kredytów mieszkańcom pierwszego, drugiego i trzeciego zaboru pruskiego. Na mocy pokoju w Tylży drugi i trzeci zabór oraz część pierwszego, a wraz z nimi zadłużeni u rządu pruskiego mieszkańcy tych terenów, znalazły się pod władzą Napoleona, który z większości tych ziem utworzył Księstwo Warszawskie. Wraz z cesją terytorialną Napoleon stał się wierzycielem sum, które osoby prywatne – mieszkańcy tych ziem byli dłużni rządowi pruskiemu. Następnie Francuzi na mocy porozumienia w Bajonnie przekazali ową wierzytelność (oszacowaną na ponad 40 milionów franków) Księstwu Warszawskiemu, które w zamian za to zobowiązane było wypłacić Napoleonowi 20 milionów franków (czyli właśnie tak zwane sumy bajońskie). Pozornie więc cesarz sprezentował księstwu ponad 20 milionów franków.

Spłata
          Pieniędzy tych jednak Księstwo nigdy nie otrzymało, gdyż sumy bajońskie było trzeba szybko spłacić Francuzom, co spowodowało duże problemy dla budżetu Księstwa, a tymczasem zadłużenie osób prywatnych, z którego miano finansować sumy bajońskie było bardzo trudne do wyegzekwowania i rządowi Księstwa udało się to tylko w nieznacznym stopniu w związku z jego krótką egzystencją. Hojne udzielanie pożyczek na niekorzystnych warunkach (licytacja mienia do całkowitej wartości pożyczki, nie do wartości zaległych płatności) osobom które nie miały odpowiedniej zdolności kredytowej, uważane jest za celową politykę rządu pruskiego mającą na celu przejęcie polskich majątków przez poddanych pruskich. Niektórzy badacze wskazują też na wielką korupcję panującą w latach 1795–1806 na obszarach zaboru pruskiego na rynku kredytów i nieruchomości, a także na powszechną spekulację gruntami. Te zjawiska doprowadziły do tego, że kwota zobowiązań nie znajdowała odzwierciedlenia w realnej wartości przejętych majątków. Po kongresie wiedeńskim, wraz z likwidacją Księstwa Warszawskiego, wierzycielem prywatnych mieszkańców stał się ponownie król pruski.

Określenie sumy bajońskie weszło do języka potocznego, jako określenie olbrzymich, wręcz bajecznych, nieosiągalnych kwot.

• jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 18:28
            Pieprzysz dalej.
            byly te pozyczki w trakcie rozbiorow, byly 3 chyba w koncu. Nie po. I byly ogromne bo stad sie wzielo bajonskie sumy.

O armatach nic w tej polskiej wiki, zaklamanej jak zwykle co polskiej, ale chodzi o to ze ogromne pieniadze Polacy pozyczyli z Prus. i o to chodzi glownie.
            • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 18:39
              po prostu nie umiesz czytać ze zrozumieniem tekstu który sam zalinkowałeś
              lubisz kłamać na korzyść szwabów i kacapów na polskim forum
              widocznie masz z tego jakąś korzyść
              dawaj link (porządny) z tymi pruskimi pożyczkami
              ja już wystarczająco dużo takich podałem pokazując jak szwaby razem z żydami oraz kacapy złupili Polskę dokumentnie w XVIII wieku.
              • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 18:50
                a tu masz jeszcze raz fragment artykułu z wiki na temat sum bajońskich i owych pruskich pożyczek dla Plaków pod zaborem pruskim:
                Hojne udzielanie pożyczek na niekorzystnych warunkach (licytacja mienia do całkowitej wartości pożyczki, nie do wartości zaległych płatności) osobom które nie miały odpowiedniej zdolności kredytowej, uważane jest za celową politykę rządu pruskiego mającą na celu przejęcie polskich majątków przez poddanych pruskich.
            • prze.nick Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "nie 06.11.23, 18:42
              a jeśli hist(e/o)ryku mówisz o przestarzałej broni to masz rację
              tylko że to było na skutek embarga nałożonego, po Sejmie Niemym 1717, wspólnie przez późniejszych zaborców 1732
              www.polskieradio.pl/39/156/artykul/1503781,traktat-loewenwolda-–-trzy-orly-rozszarpuja-rzeczpospolita
              tak się bardzo bali, że dozbrojona Polska kopnie ich w zady
    • jorl11 Re: a ty kanadyjski Dęboszczak oraz inni "niemcy" 06.11.23, 18:25
      a.jej.rkoniak napisał(a):

> ten ruski bloger uprawia w YT propagandę antyruską ....
      > o kiblach i braku gazu na wsi też było
      > youtu.be/BT3HZD0ElX0?si=5Au57txT-QI1au_a
      > a po prawej stronie kilka ciekawych uwag

Widzialem tego palanta pare razy, nadaje antyrosyjsko z prostego powodu. Uciekl do Polski na azyl, nawet dostal, dostaje. mowil, 560zl/miesiac i nie wolno mu pracowac. Wiec nadaja antyrosyjskie YT aby sie przypodabac polskim wladzom.
      Wydal sie kiedys ze tak naprawde mu sie Niemcy by podobaly ale musi dostac najpierw obywatelstwo polskie aby sie do Niemiec wyniesc.

Tego video ogladac nie mam zamiaru, widzialem inne, nawet moje wpisy juz sa u niego automatyczne kasowane tak mnie nie lubi ten smieszny palant.

Co do rosyjskich wsi. Ja bylem przed chyba 6 laty w Rosji, zima nad Bajkalem. Pare dni mieszkalem w takim prywatnym naturalnie, kapitalizm w Rosji, osrodku obok jednej wsi. Stare chalupy prawie wszystkie puste, w jednej zyli jacys starzy ludzie. W weekend slychac bylo nagle dieciece smiechy tam po prostu rodzice przywiezli zapewne do dziadkow i Irkucka swoje dzieci. Do Irkucka bylo chyba 100+ km, niedaleko na rosyjskie stosunki.
      Tez tam widzialem inna wies, calkiem podobna, pusta, chalupy sie zawalaja, pojedyncze zamieszkale przez staruszkow. Acha jednego mlodszego tez widzialem, pijaczka, dlatego tam zostal.
      Obok byla nowa chalupa, widac na wyjazdy z miasta kogos tam. Pusta wtedy jak bylem.

Mnostwo wsi w Rosji praktycznie tak wyglada i slusznie. Tam nie ma chlopow jak w Polsce czy zachodniej Europie. Tam gospodarstwa rolne maja i milion hektarow jedno, sa wysokoproduktywne, zmaszynowione, smieszne polskie chlopskie gospodarstwa to ekonomiczne zawracanie glowy.
      Ludzie jak trzeba dojada tam do pracy wsie wymra jak wymra ci staruszkowie. I slusznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka