Dodaj do ulubionych

Wladca swiata

11.01.25, 10:31
Zadna gazeta nie obedzie sie od opisywania aktualnych dzialan Elona Muska, ktory dziala na Ziemi ale i w kosmosie. Niezbyt rozumiem jaka chec go motywuje: czytania o sobie? zostawienie sladow swojej dzialalnosci? przeskoczenia taty inzyniera? stania sie prezydentem Ziemi i wszystkich ludzi? Poki co hold mu oddaja Rzymianie ale, pewnie niezadlugo, reszta swiata pojdzie za nimi...:)

PF

Obserwuj wątek
    • borrrka Właśnie chciałem o tym napisać 11.01.25, 10:44
      W tv kolorowej był wywiad na ten temat.
      Powtórzę główne tezy:
      upadek demokracji amerykańskiej i mądrzenie się parweniusza, wręcz prostaka.
      Tyle o Musku.
      Ja nie zabieram "oceniającego" głosu.
      Powtarzam tezy profesora Koźniara.
      • boomerang Re: Właśnie chciałem o tym napisać 11.01.25, 20:32
        Musk jest mocny bo leci na stymulantach narkotykowych. Ciekawe jak długo mu organizm wytrzyma.
        • bmc3i Re: Właśnie chciałem o tym napisać 11.01.25, 20:55
          boomerang napisał:

> Musk jest mocny bo leci na stymulantach narkotykowych. Ciekawe jak długo mu org
          > anizm wytrzyma.

Jakbyś miał taką sylwetkę, tez jechałbyś na stymulantach
          • j-k ale ostatnio schudl troche. 12.01.25, 19:05
            bmc3i napisał:
            > Jakbyś miał taką sylwetkę, tez jechałbyś na stymulantach

ale ostatnio schudl troche.

polityka mu pomaga ?
            • boomerang Re: ale ostatnio schudl troche. 13.01.25, 00:06
              Nie wiem jak u Muska ze wskaźnikiem BMI, bo ja mam idealny =22
              • polski_francuz Re: ale ostatnio schudl troche. 13.01.25, 08:27
                boomerang napisał:

" Nie wiem jak u Muska ze wskaźnikiem BMI, bo ja mam idealny =22"

Pewnie sie troche wywyzszasz:)

PF
                • boomerang Re: ale ostatnio schudl troche. 13.01.25, 09:43
                  pambuk mnie nie we wszystkim pokarał
    • senioryta13 Re: Wladca swiata 11.01.25, 12:27
      polski_francuz napisał:

> Elona Muska[/url], ktory dziala na Ziemi ale i w k
      > osmosie. Niezbyt rozumiem jaka chec go motywuje: czytania o sobie?

Juz zapomniales, kiedy udostepnil ukrainie darmowe korzystanie ze swoich satelit?
      Obecnie tak samo chce zrobic dla kaliforni, LA.
      Musk byl cacy kiedy popieral demokratow, z chwila przejscia do opozycji, jego notowania runely.

Co Soros zrobil, ze dostal od 46-tego medal?
      • boavista4 Re: Wladca swiata 11.01.25, 16:47
        Bulgaria has every right to claim a part of southern Ukraine with which it has centuries-old ties, Kostadin Kostadinov, the leader of the far-right eurosceptic Revival Party, has said.

Writing on Facebook on Thursday, Kostadinov weighed in on the controversial remarks by incoming US President Donald Trump that Washington could reclaim the Panama Canal and annex Canada.
    • de_oakville Re: Wladca swiata 11.01.25, 15:34
      To wszystko jest niezwykle smutne. Na "otarcie łez" przeczytałem w kanadyjskiej prasie, że w Europie pojawia się nieoczekiwanie "nowe mocarstwo" i że tym mocarstwem jest Polska. Szkoda tylko, że najwięcej dumy z tego powodu przybędzie w najbliższych latach lokalnym Trumpom i lokalnym Muskom, którzy choć nie u wladzy, sobie przypisuja "prawdziwy patriotyzm".

www.msn.com/en-ca/news/world/the-unexpected-country-that-is-on-track-to-be-europe-s-next-superpower/ss-AA1cbt7x?ocid=msedgdhp&pc=LCTS&cvid=0cae840c135f4e8d8a0a47b0d406bbe9&ei=15
      • polski_francuz Re: Wladca swiata 11.01.25, 18:56
        de_oakville napisał:

" To wszystko jest niezwykle smutne. Na "otarcie łez" przeczytałem w kanadyjskiej prasie, że w Europie pojawia się nieoczekiwanie "nowe mocarstwo" i że tym mocarstwem jest Polska. "

Zaczyna sie o tym mowic i polscy emigranci, jak ja, zaczynaje te rosniecie reputacji odczuwac. Pisalismy o tym wiele razy, ale mnie mowia nagle koledzy o polskiej pracowitosci. I przyjemnie sie tego slucha:)

PF
        • dunajec1 Re: Wladca swiata 11.01.25, 19:59
          To moze by tak rozwazyc powrot do "nowego mocarstwa)?
          • de_oakville Zalety i wady 12.01.25, 17:01
            dunajec1 napisał:

> To moze by tak rozwazyc powrot do "nowego mocarstwa)?
            >

Każdy kraj ma swoje zalety i wady. I różnym ludziom mogą się bardziej podobać inne zalety i bardziej ich drażnić inne wady. Wielu dzieci emigrantów naszego pokolenia odwiedza Polskę, jest zachwycona i nawet przenosi się na stałe do kraju ojców. Jeżeli chodzi o Polskę i Kanadę to uznajmy, że zalety obu krajów są obecnie z mojego punktu widzenia mniej więcej równe. Mam tu na myśli summa summarum ludzi i ich charakter, pomijam np. wielkość kraju czy położenie geograficzne, w których Kanada ma przewagę (a z kolei Polska ma przewagę, że bliżej z Warszawy np. do Rzymu, Londynu czy do Wiednia oraz do atrakcyjnych gór, bo od nas w Ontario do kanadyjskich Gór Skalistych jest o wiele dalej niż z Warszawy do Alp). Natomiast wady Polska ma większe - takie jak np. "cwaniactwo" czy "szpanowanie", tj. obnoszenie się ze swoją pozycją społeczną, swoim bogactwem itp. Siedziałem parę lat temu wczesnym rankiem na przystanku autobusowym w Warszawie obok starszej pary ludzi, ulice były puste. Nagle dał się słyszeć pisk opon i jakiś młodzieniec wyjechał zza rodu drogim autem. Ten pisk spowodował, że wszyscy spojrzeli w tamtym kierunku, a młodzieniec pokazał nam "środkowy palec" ("pokazał swój herb" - powiedziała starsza kobieta). Pracowałem na początku pobytu w firmie należącej do Polaka (absolwenta uczelni technicznych polskich i zagranicznych). Cóż to było za "panisko". Wszystkich traktował z góry i dawał każdemu pracownikowi odczuć, że jest kimś mądrzejszym i lepszym. Skłaniał ludzi do pracy w nadgodzinach nawet w soboty i w niedziele. Wytrzymałem u niego mniej niż pół roku i odszedłem bez znalezienia sobie nowej pracy. "Tak się w Kanadzie nie robi." - powiedział mi inny "mądrzejszy" Polak. "To życzę powodzenia w znalezieniu nowej pracy" - dodał z sarkazmem. Znalazłem w końcu nową pracę, w której
            pracuję od ponad 30 lat. I w ciągu tego okresu szef żadnego pracownika ani razu nie potraktował z góry ani nie dał mu odczuć, że uważa, że jest "kimś lepszym". Firma tamtego z biegiem lat "kurczyła się", a ta rozrastała.
            Obnoszenie się z bogactwem i wywyższanie nad innymi zupełnie nie leży w charakterze Kanadyjczyków (Szwedów, na przykład, również - widziałem o tym film zrobiony przez Polaka, długo tam mieszkającego). Oczywiście wielu ludzi może uznać takie wady za małe i niewarte zachodu. To indywidualna sprawa każdego.
        • szwampuch58 Re: Wladca swiata 11.01.25, 20:33
          Buhahaha
        • bmc3i Re: Wladca swiata 11.01.25, 20:57
          polski_francuz napisał:

> de_oakville napisał:
          >
          > " To wszystko jest niezwykle smutne. Na "otarcie łez" przeczytałem w kanadyj
          > skiej prasie, że w Europie pojawia się nieoczekiwanie "nowe mocarstwo" i że ty
          > m mocarstwem jest Polska. "

To już jest nie tylko w kanadyjskiej prasie.
          • hadrian_pl Re: Wladca swiata 12.01.25, 17:37
            bmc3i napisał:

> polski_francuz napisał:
            >
            > > de_oakville napisał:
            > >
            > > " To wszystko jest niezwykle smutne. Na "otarcie łez" przeczytałem w k
            > anadyj
            > > skiej prasie, że w Europie pojawia się nieoczekiwanie "nowe mocarstwo" i
            > że ty
            > > m mocarstwem jest Polska. "

>
            > To już jest nie tylko w kanadyjskiej prasie.

W piątek 18 października 2024 odbyło się czterostronne spotkanie przedstawicieli USA, Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii. W Berlinie z kanclerzem Olafem Scholzem spotkali się Joe Biden, Emmanuel Macron oraz Keir Starmer. Tematami rozmów były możliwości zakończenia wojny Rosji przeciwko Ukrainie oraz sytuacja na Bliskim Wschodzie.

Na spotkanie nie został zaproszony Donald Tusk ani żaden z przedstawicieli wschodniej Europy.

"Premier Donald Tusk miał rozgrywać wszystkich w Unii Europejskiej, a sam został ograny, po co mają go zapraszać, jak mogą mu powiedzieć, co ma robić" - ocenił szef gabinetu prezydenta Marcin Mastalerek, pytany o brak Polski na piątkowym spotkaniu w Berlinie dotyczącym Ukrainy.
            • boavista4 Re: o szczytach i deOaku 12.01.25, 18:51
              Na szczycie DEEP STATE władcy zastanawiali sie , co zrobić żeby nowi władcy trampoliny potknęli sie na każdym kroku.
              Nowy szczyt Trumpa z Putinem będzie starał sie obalić te wszystkie przeszkody i zapewni szczęście dla całej ludzkości i wieczne zbawienie!
              Ten nowy szczyt, moi zaufani donoszą, odbędzie sie w siedzibie korespondentów Forum Swiat. Podsłuchiwać będzie tam : Haga, Łowca i WuKa!

A teraz najważniejsza wiadomość !
              DeOak otrzymuje Nobla tysiąclecia w literaturze! Po nagrodę deOak musi skoczyć do warszawskiej przerębli na Wiśle, chwycić nagrodę w buzie, wyskoczyć, i wtedy komitet noblowski otuli go ciepłym szlafrokiem i przegoni go do cieplej sauny, gdzie Putin da mu masaż!
            • bmc3i Re: Wladca swiata 12.01.25, 19:15
              Nie mogą mu powiedzieć co ma r9b8ć, bo to było towarzyskie spotkanie na którym niczego nie ustalono. Szkoda było na to czasu.
            • boavista4 Re: o szczytach i deOaku 12.01.25, 20:33
              Na szczycie DEEP STATE władcy zastanawiali sie , co zrobić żeby nowi władcy trampoliny potknęli sie na każdym kroku.
              Nowy szczyt Trumpa z Putinem będzie starał sie obalić te wszystkie przeszkody i zapewni szczęście dla całej ludzkości i wieczne zbawienie!
              Ten nowy szczyt, moi zaufani donoszą, odbędzie sie w siedzibie korespondentów Forum Swiat. Podsłuchiwać będzie tam : Haga, Łowca i WuKa!

A teraz najważniejsza wiadomość !
              DeOak otrzymuje Nobla tysiąclecia w literaturze! Po nagrodę deOak musi skoczyć do warszawskiej przerębli na Wiśle, chwycić nagrodę w buzie, wyskoczyć, i wtedy komitet noblowski otuli go ciepłym szlafrokiem i przegoni go do cieplej sauny, gdzie Putin da mu masaż!
              • boavista4 Re: o szczytach i deOaku 12.01.25, 23:59
                Polskie wojsko przypadkowo wysłało miny przeciwczołgowe do magazynu IKEA - podała agencja Reuters z powołaniem się na przedstawiciela Prokuratury Okręgowej w Poznaniu
              • j-k i nalezy to popierac 13.01.25, 14:59
                boavista4 napisał(a):
                > Nowy szczyt Trumpa z Putinem będzie starał sie obalić te wszystkie przeszkody i
                > zapewni szczęście dla całej ludzkości

i nalezy to popierac - bo odsuwa w czasie panowanie Chinczykow nad Planeta.
    • boomerang Re: Wladca swiata 11.01.25, 20:26
      > przeskoczenia taty inzyniera?

co to to na pewno nie, inżynierowie to się liczyli kiedyś i to w krajach drugiego świata: Gierek, Breżniew, Arafat... dziś liczą się w krajach trzeciego świata i stamtąd uciekają do świata pierwszego
      • boavista4 Re: Wladca swiata 11.01.25, 20:48
        Co znakomita wiadomosc! Zapewne Canadyjcyki poprosza Polske o pomoc przeciw Trumpowi! Polska rowniez obroni Dunska Grenlandie, poten przywroci independencje Baskom, Nepalowi, Texasowi, Californi, Inkom w Peru. wsygoni hiszpanow z Poludniowej Ameryki i wieloryby z akwariow.
        • boavista4 Re: Na drodze do zwycięstwa sa spory 11.01.25, 21:00
          Słowacki premier Robert Fico ostro zaatakował Władimira Zełenskiego, deklarując, że "błaganie i szantażowanie" ukraińskiego przywódcy musi się "skończyć". Stosunki między Bratysławą a Kijowem pogorszyły się, gdy Ukraina odcięła dopływ rosyjskiego gazu na początku tego miesiąca.

"Nie jestem tu po to, by trzymać się za rękę z Zełenskim i przyznam, że czasami mam go dość" – powiedział Fico na piątkowym posiedzeniu komisji spraw zagranicznych słowackiego parlamentu.

"Włóczy się po Europie, żebrząc i szantażując, prosząc innych o pieniądze" Fico kontynuował, dodając: "To musi się skończyć".
    • borrrka Po raz pierwszy od 300 lat pozytywna propaganda 13.01.25, 09:10
      Kraje na normalnej drodze rozwoju poświęcają wiele czasu i dukatów na pozytywne kształtowanie swego wizerunku.

Klasyka, to Francja de Gaulle'a, sukcesor Vichy i całej tej "mocarstwowej" kompromitacji, która doprowadziła do swego rodzaju kultu Maquis w skali światowej.
      Wbrew faktom oczywistym i środkami nie całkiem uczciwymi - sam widziałem francuski film kolorowy, w którym jeden z bohaterów dowodził, że Monte Cassino zdobyli Francuzi tegoż De Gaulle'a, bo Polacy wymiękli.

Za to więcej słyszało się w bratnim Rajchu o rzekomych zbrodniach żołnierzy Andersa w Klasztorze i dopiero proces wytoczony i wygrany przez Polonię giermańską położył kres antypolskiej propagandzie.
      Bo w bratnim Rajchu szanowali wtedy wyroki.
      No, ale to była kropla, a główny wysiłek "wadzy" nad rieką Wisłą szedl w gloryfikację Lenino.

I to się zmieniło i zaczyna skutkować.
      Ale spokojnie Panie i Panowie z tym mocarstwem...
      Ot, lepiej po cichutku wydawajmy 5% PKP na car puszki:)

Tisze jediesz, dalsze budiesz...
      • polski_francuz Cicho czy glosno? 13.01.25, 09:19
        borrrka napisał:

" I to się zmieniło i zaczyna skutkować. Ale spokojnie Panie i Panowie z tym mocarstwem...Ot, lepiej po cichutku wydawajmy 5% PKP na car puszki:) Tisze jediesz, dalsze budiesz..."

To jest prawdziwa debata. Ale pogodzmy sie, liczy sie glownie ekonomia. I prawdziwa debata sie zacznie jak ta polska stanie na czele Europy. By tak sie stalo popierajmy Ukraine.

PF
        • szwampuch58 Re: Cicho czy glosno? 13.01.25, 10:09
          Na czele Europy,w biciu piany?
          • polski_francuz It's economy, stupid 13.01.25, 13:41
            szwampuch58 napisał:

" Na czele Europy,w biciu piany?"

Nu Pietia, ekonomia znaczy co sie produkuje, co sie wymysla, co sie odklada w banku...moze wez sobie kogos kto ci to w nieskomplikowany sposob wytlumaczy. W prostym jezyku, slazaki niezadlugo stana sie bardziej polscy niz niemieccy...

PF
            • vermieter Re: It's economy, stupid 13.01.25, 14:48
              polski_francuz napisał:

> Nu Pietia, ekonomia znaczy co sie produkuje, co sie wymysla, co sie odklada w b
              > anku...moze wez sobie kogos kto ci to w nieskomplikowany sposob wytlumaczy. W p
              > rostym jezyku, slazaki niezadlugo stana sie bardziej polscy niz niemieccy...
              >
              > PF

nie bądź zarozumiały przygłupie, "ekonomia" znaczy zupełnie coś innego, zanim zaczniesz innych pouczać, sam się naucz, ty ścierwo azjatyckie
              • j-k It's the economy, stupid 13.01.25, 15:02
                vermieter napisał(a):

> nie bądź zarozumiały przygłupie, "ekonomia" znaczy zupełnie coś innego, zani
                > m zaczniesz innych pouczać, sam się naucz, ty ścierwo azjatyckie

rozumiem , ze ty jako scierwo nadrenskie - czujesz sie lepszy ?
                • vermieter Re: It's the economy, stupid 13.01.25, 15:11
                  j-k napisał:

> vermieter napisał(a):
                  >
                  > > nie bądź zarozumiały przygłupie, "ekonomia" znaczy zupełnie coś innego, z
                  > ani
                  > > m zaczniesz innych pouczać, sam się naucz, ty ścierwo azjatyckie
                  >
                  >
                  > rozumiem , ze ty jako scierwo nadrenskie - czujesz sie lepszy ?

ja się nie czuję lepszy, ja jestem lepszy, a poza tym odróżniam ekonomię od gospodarki, ty pseudodoktorze
      • borrrka PKB oczywiście :) 13.01.25, 09:22
        Bo Bogiem, a prawdą nasza Bolanda radziła sobie militarnie z rassiejuszką, lecz przegrywała politycznie.
        • marecky81 Re: PKB oczywiście :) 13.01.25, 14:07
          Bolanda? To gwara z twojej rodzinnej gminy?
          • j-k oczywiście :) 13.01.25, 15:05
            marecky81 napisał(a):

> Bolanda? To gwara z twojej rodzinnej gminy?

nie - on to wzial z arabskiego

chlop , jak oni stroni od alkoholu, ale lubi zapalic Maryche,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka