Dodaj do ulubionych

Sypie się bratni Rajch

06.06.25, 07:45
Tekst linku

Rzadko się zdarza, bym egzagerował.
Chyba, że celowo, by sprowokować dyskusją, ale nie nie kłamię.
Otóż niezbyt dawno rozpocząłem dyskusję, ze śląskimi Aussiedlerami na temat rozpadającej się infrastruktury bratniego Rajchu.
Nie opieram się na doniesieniach prasowych, lecz na tym, co widzą moje piękne oczy i co słyszę od niemieckiej Rodziny.
Sypie się ewidentnie i ja ubolewam, bo zdecydowanie kibicuję Allemanii, szczególni tej "najgorszej", pruskiej.
Wracając do śląskich folksdojczów - usłyszałem, że w Bolandzie jest gorzej itd. itp.
A w Burkina Faso jeszcze trudniej mają!
Obserwuj wątek
    • caesar_pl Re: Sypie się bratni Rajch 06.06.25, 08:53
      borrrka napisał:

> Rzadko się zdarza, bym egzagerował.
      > Chyba, że celowo, by sprowokować dyskusją, ale nie nie kłamię.
      > Otóż niezbyt dawno rozpocząłem dyskusję, ze śląskimi Aussiedlerami na temat roz
      > padającej się infrastruktury bratniego Rajchu.
      > Nie opieram się na doniesieniach prasowych, lecz na tym, co widzą moje piękne o
      > czy i co słyszę od niemieckiej Rodziny.
      > Sypie się ewidentnie i ja ubolewam, bo zdecydowanie kibicuję Allemanii, szczegó
      > lni tej "najgorszej", pruskiej.
      > Wracając do śląskich folksdojczów - usłyszałem, że w Bolandzie jest gorzej itd.
      > itp.
      > A w Burkina Faso jeszcze trudniej mają!
      >
      >
      Przemysl to co napisales.Nie porownuj standartow niemeickich i polskich.
      worldpopulationreview.com/country-rankings/infrastructure-by-country
      Polsza niz Litwa gorsza.
    • caesar_pl Re: Sypie się bratni Rajch 06.06.25, 09:10
      Zeby cie jeszcze bardziej rozczarowac:
      www.usnews.com/news/best-countries/rankings/well-developed-infrastructure
    • borrrka Subtelna różnica 06.06.25, 10:02
      Artykulik role katalizatora "dewastacji" przypisuje w gruncie rzeczy eurobiurokracji.
      Moje "źródła" ... somalijskim i afgańskim neurologom.

Że niby nie starcza na kolej i autobahny.
      I bądź tu mądry.
      A pociąg do Poznania coraz częściej po prostu nie odchodzi (jest przesiadka na autobus na Hauptbanhof).
      • caesar_pl Re: Subtelna różnica 06.06.25, 15:00
        Standarty w Niemczech i w Polsce sa nieporownywalne tak jak nieporownywalne sa samochody niemieckie i polskie,ciezarowki niemeickie i polskie,statki wycieczkowe niemeickie i polskie,kombajny,traktory,sprzet AGD,sodki czystosci niemeickie i polskie.
        itd.
        • felusiak1 Re: Subtelna różnica 06.06.25, 15:40
          Z tych twoich linków dowiedzialem się, ze Niemcy to bardzo bezpieczny kraj, nie to co niebezpieczna Polska.
          I że Niemcy mają bardzo silną armię, nie to co slabiutka Polska.
          • caesar_pl Re: Subtelna różnica 06.06.25, 17:32
            felusiak1 napisał:

> Z tych twoich linków dowiedzialem się, ze Niemcy to bardzo bezpieczny kraj, nie
            > to co niebezpieczna Polska.
            > I że Niemcy mają bardzo silną armię, nie to co slabiutka Polska.
            >
            Z ta polska armia to przesada.Bezzebny tygrys.Niemcy maja wiele firm zbrojeniowych,moze potrzebowali by troche wiecej niz 6 lat by byc jak kiedys Swiatowa Potega militarna.Techniczne mozliwosci maja ,nie to co Polska ktora musi importowac prosty sprzet zbrojeniowy.

IRIS-T SLM będzie chronić Niemcy i Europę . Według specjalistów jest to najnowocześniejszy system obrony przeciwlotniczej na Swiecie produkcji niemeickiej firmy Diehl Defence.
            www.youtube.com/watch?v=vJUfMOEpI-8
            • felusiak1 Re: Subtelna różnica 06.06.25, 19:35
              Niemcy nie mają armii.
              • amg10 Re: Subtelna różnica 11.06.25, 22:19
                felusiak1 napisał:

> Niemcy nie mają armii.

Nie maja bo i po co ?Jeszcze do niedawna Niemcy to taki europejski golabek pokoju, zadnych wrogow - wiec poco im armia ?

Lecz ... obecny kanclerz to taki jastrzabek pro-wojenny co to by Putina chyba chcial w glebe wcisnac (patrz Sz. Holownia). Skad sie wzielo u kanclerza to antyrosyjskie nastawienie ? Wiec jesli kanclerz bedzie tak dalej spiewal to ... kto wie ?? Moze mu sie troche broni przydac.
                • monalisa2016 Re: Subtelna różnica 11.06.25, 22:25
                  amg10 napisał(a):

> felusiak1 napisał:
                  >
                  > > Niemcy nie mają armii.
                  >
                  > Nie maja bo i po co ?Jeszcze do niedawna Niemcy to taki europejski golabek poko
                  > ju, zadnych wrogow - wiec poco im armia ?
                  >
                  > Lecz ... obecny kanclerz to taki jastrzabek pro-wojenny co to by Putina chyba c
                  > hcial w glebe wcisnac (patrz Sz. Holownia). Skad sie wzielo u kanclerza to anty
                  > rosyjskie nastawienie ? Wiec jesli kanclerz bedzie tak dalej spiewal to ... kto
                  > wie ?? Moze mu sie troche broni przydac.

Co jak co w obydwu punktach przyznam ci racje. Zadne spoleczenstwo a tym bardziej niemieckie nie chce wojny, ale ze sa ... tu ugryze sie lepiej w jezyk.😎
    • szwampuch58 Re: Sypie się bratni Rajch 06.06.25, 10:04
      Wczoraj kanclerz Niemiec nie dal sie pomeranczowemu debilowi,dzisiaj banderowiec pluje na Niemcy...przypadek,nie sadze
      • szwampuch58 Re: Sypie się bratni Rajch 06.06.25, 13:31
        Polski historyk Paweł Machcewicz uważa, że wybór Karola Nawrockiego na prezydenta jest hańbą dla Polski. Jego zdaniem polaryzacja w kraju będzie się nadal pogłębiała. Prawica straszy Polaków Niemcami.
    • monalisa2016 Re: Sypie się bratni Rajch 06.06.25, 17:56
      Jak Niemcy upadną upadnie też ukochana przez Polaków unia, w prawdzie przylożyli i przykładają swoje paluszki do tego.

Po uni żaloby nosić nie będę, kupie prawdziwego szampana nie byle jakiego by wznieść toast na poczet tego.
      • szwampuch58 Re: Sypie się bratni Rajch 06.06.25, 18:02
        Capisz onuco
      • petronella.kozlowska monalisa2016 napisał(a): 06.06.25, 19:07
        Po uni żaloby nosić nie będę, kupie prawdziwego szampana nie byle jakiego by wz
        > nieść toast na poczet tego.

Możemy razem wypić!
        • szwampuch58 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.06.25, 19:37
          Jednej onucy na fünfzig Euro nie stac druga zglasza sie juz na krzywy ryj,hehehe
        • felusiak1 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.06.25, 19:39
          To sie przyłączam na krzywy ryj.
          Dobra idea przerodziła się w Kumitet Cyntralny i Biuro Polityczne
          • petronella.kozlowska Re: monalisa2016 napisał(a): 06.06.25, 21:14
            felusiak1 napisał:

Ugotuję bigos, monalisa przyniesie gulasz, kupimy wódeczkę i poświętujemy.
          • monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 06.06.25, 22:59
            felusiak1 napisał:

> To sie przyłączam na krzywy ryj.
            > Dobra idea przerodziła się w Kumitet Cyntralny i Biuro Polityczne
            >

Nie taka unie sie planowano (Charles de Gaulle + Helmut Kohl) jaka nam obecni zgotowali.
    • swiblowo Re: Sypie się bratni Rajch 11.06.25, 19:40
      No nie wiem, czy się sypie. Ja tam widziałam, że napełniają sobie baseny wodą. Knajpy pelne, hybrydy pomykaja po czystych ulicach.
      • j-k moze i one sa jeszcze czyste 11.06.25, 20:22
        swiblowo napisała:
        > No nie wiem, czy się sypie. Ja tam widziałam, że napełniają sobie baseny wodą.
        > Knajpy pelne, hybrydy pomykaja po czystych ulicach.

Moze i one sa jeszcze czyste - ale juz czesto dziurawe.
        .
        www.radioessen.de/artikel/30000-schlagloecher-in-essen-jedes-jahr-1643064.html
        • swiblowo Re: moze i one sa jeszcze czyste 11.06.25, 23:22
          Zapomniałam dodać, że trawniki mają idealnie przystrzyżone. I żywopłoty.
          Piwo kupują skrzynkami. A przed Wielkanocą to nawet czekoladowe zajączki rozdawali.
          • amg10 A tego to swiblowo nie widziala ? 11.06.25, 23:57
            www.dw.com/en/how-germany-plans-to-end-homelessness/a-69004244
            • swiblowo Re: A tego to swiblowo nie widziala ? 12.06.25, 10:02
              Bezdomnych?
              Nie, nie widziała. Widocznie nie w tych miejscach była.
              Dla mnie to z tego samego rozdziału, co biedni emeryci w PL. Na co głosowali, to i mają.
              Ukraińcy w Germanii mają socjalne mieszkania i dofinansowanie.
              Więc o co kaman?
              • monalisa2016 Re: A tego to swiblowo nie widziala ? 12.06.25, 10:41
                Naturalnie ze sa ale takiego stanu jak na tym ponizej vlogu u nas jeszcze nie ma. Berlin jest skupiskiem wiadomo dlaczego.

www.youtube.com/@UnitedStates5050/videos
      • monalisa2016 Re: Sypie się bratni Rajch 11.06.25, 20:51
        swiblowo napisała:

> No nie wiem, czy się sypie. Ja tam widziałam, że napełniają sobie baseny wodą.
        > Knajpy pelne, hybrydy pomykaja po czystych ulicach.
        >

Witaj Swiblowo dawno Cie tu nie bylo.
        • swiblowo Re: Sypie się bratni Rajch 11.06.25, 23:24
          Cześć!
          Ano nie było mnie i nie będzie.
          Nie lubię pisać w kosmos. Szczególnie od momentu, kiedy przebąkuje się, że UFO to fejk:)
          • monalisa2016 Re: Sypie się bratni Rajch 11.06.25, 23:29
            Nie bedzie Swiblowo, bez Ciebie te forum jest bezbarwne.
    • petronella.kozlowska borrrka napisał: 12.06.25, 08:03
      Wybory do landtagu w Saksonii odbyły się 1 września 2024.
      MSW w Saksonii organizuje obecnie ośrodki dla azylantów, pojedynczych mężczyzn, których podania o azyl zostały rozstrzygnięte negatywnie. W ośrodkach tych nie dostaną nawet euro gotówki, tylko jedzenie i kosmetyki.

www.bild.de/politik/inland/neues-ausreisezentrum-meldepflicht-fuer-abgelehnte-asylbewerber-68484b47050c5e041f5ea958?cid=

CDU w Saksonii-Anhalcie (wybory do landtagu za rok) proponuje by wprowadzić opłaty za studia. Obecnie studiuje w RFN ponad 400 tys. studentów spoza UE, w tym 49 tys. z Indii i 38 tys. z Chin

www.bild.de/politik/inland/sachsen-anhalt-legt-vor-cdu-will-gratis-studium-fuer-auslaender-stoppen-684952adbc77b34b10294f6e?cid=
      SPD i CDU spełniają dawne postulaty AfD!
    • pijatyka To w końcu 08.07.25, 13:41

...jak jest?... ;)

• borrrka Brzęczenie aussiedlerów i trumpistów pomijamy 08.07.25, 14:01
        Idziemy na spacer bulwarem nad Sprewą i jest nastrój, jak w Rawalpindi.
        Tak nie może być, bo Rajch jest zbyt ważny w Europie.
        Ja nie zamierzam dyskutować z poczciwymi Slązakami - oni zastygli w czasach "ujka z Efu" i byzuchu w rodzinnym familoku.
        I myślą, żę wrócą lata 80-te.
        To folklor, niczym Annabella z Wuppertalu (do której Poloki nic nie majo:)
        I akurat tyle znaczą .
        Ale prawdziwi Niemcy widzą że jest źle - jak już kolej przestaje chodzić, a buergergeld rodziny somalijskich programistów jest większy, od dochodów pracującego małżeństwa niemieckiego, to długo tak nie pociągną.
        • petronella.kozlowska Bełkot 08.07.25, 14:23
          borrrka napisał:

> Idziemy na spacer bulwarem nad Sprewą i jest nastrój, jak w Rawalpindi.

Sobota 5 lipca 2025 demonstracja arabska w Berlinie z powodu Gazy - demonstranci niosą flagi Państwa Islamskiego i plakaty za wprowadzeniem kalifatu.

www.facebook.com/reel/622075970915763

www.facebook.com/reel/4167730200213635

siedzą od 2,5 roku w areszcie śledczym

tvn24.pl/swiat/niemcy-udaremniony-zamach-stanu-ksiaze-heinrich-xiii-stawal-sie-szalencem-ktory-nie-wierzyl-juz-w-funkcjonujacy-system-prawny-st6449798

www.dw.com/pl/obywatele-rzeszy-wystartowa%C5%82-proces-heinricha-reussa-specjalna-hala/a-69139758

• pijatyka Re: buergergeld rodziny somalijskich programistów 08.07.25, 19:04

Skąd im się wzięła ta kretyńska hojność dla przyjezdnych nierobów?

Nie widzą, że to jest największa ssawa dla całej tej legalnej i nielegalnej imigracji?

• borrrka Zimna kalkulacja, ale dziś nieaktualna 08.07.25, 19:50
            "Obywatel" na zasilku jest lepiej kontrolowany i mniej skłonny do bandytyzmu.
            Ale to było dobre wobec Europejczyków.
            Inteligencja somalijska nie ma specjalnię takich hamulców i świetnie łączy zasilek z ... powiedzmy ... handlem narkotykami.
            Moja zstępna jest dość śmiała wobec postępowych ludów Afryki, to choć jej jakoś nie skrzywdzili, ale opluli za mini.
            • petronella.kozlowska Re: Zimna kalkulacja, ale dziś nieaktualna 09.07.25, 10:53
              borrrka napisał:

> "Obywatel" na zasilku jest lepiej kontrolowany i mniej skłonny do bandytyzmu.

Na pewno?

Hamburg

www.facebook.com/reel/1140246691277376

www.facebook.com/reel/1860329184697757
            • monalisa2016 Re: Zimna kalkulacja, ale dziś nieaktualna 09.07.25, 11:10
              Fajny artykul obnazajacy polska rzeczywistosc, lepiej chwytac gady cudzymi rekoma niz sie przyznac do obowiazku, obowiazku pilnowania wlasnych granic. Co za mentalnosc jak i zrozumienie tego, do czego sie zobawiazali.

dorzeczy.pl/kraj/750708/to-dlatego-wprowadzono-kontrole-na-granicy-ujawniono-dane.html
              Czy tylko dlatego, a o legalnych przemytnikach zapomnieli napisac?
        • caesar_pl Re: Brzęczenie aussiedlerów i trumpistów pomijamy 09.07.25, 11:29
          borrrka napisał:

> Idziemy na spacer bulwarem nad Sprewą i jest nastrój, jak w Rawalpindi.
          > Tak nie może być, bo Rajch jest zbyt ważny w Europie.
          > Ja nie zamierzam dyskutować z poczciwymi Slązakami - oni zastygli w czasach "uj
          > ka z Efu" i byzuchu w rodzinnym familoku.
          > I myślą, żę wrócą lata 80-te.
          > To folklor, niczym Annabella z Wuppertalu (do której Poloki nic nie majo:)
          > I akurat tyle znaczą .
          > Ale prawdziwi Niemcy widzą że jest źle - jak już kolej przestaje chodzić, a bue
          > rgergeld rodziny somalijskich programistów jest większy, od dochodów pracująceg
          > o małżeństwa niemieckiego, to długo tak nie pociągną.
          >
          >
          Co ty tam robisz w tym niemieckim wrogim Poljakom kraju?Sam go nienawidzisz,Gorolu zza Buga.
          • petronella.kozlowska Re: Brzęczenie aussiedlerów i trumpistów pomijamy 09.07.25, 12:09

> borrrka napisał:
            >

> a bue rgergeld rodziny somalijskich programistów jest większy, od dochodów prac
            > ująceg o małżeństwa niemieckiego, to długo tak nie pociągną.

www.facebook.com/photo/?fbid=1033203088984157&set=a.571121481858989
    • oszol-lom-z-rm Re: Sypie się bratni Rajch 13.07.25, 22:44
      A tymczasem bundestag nie może wybrać nowych członków trybunału konstytucyjnego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka