perla.roztocza 22.02.26, 14:10 pytam bo Merz powiedział był, że 4 lata. Liczę na palcach i ciągle mi wychodzi 6. Więc albo ja straciłem umiejętność poprawnego liczenia albo ten szkop kłamie właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petronella.kozlowska perla.roztocza napisał(a): 22.02.26, 14:40 „To są te Niemcy, których Sikorski wzywa do przywództwa w Europie? Te Niemcy, którym służy Tusk?” - dopytał prof. Przemysław Czarnek w nagraniu zamieszczonym na portalu X. Były minister edukacji odniósł się do słów kanclerza Friedricha Merza, który stwierdził, że 4 lata wojny na Ukrainie, to dłuższy okres niż trwała II wojna światowa… wpolityce.pl/polityka/753821-niemcy-ktorym-sluzy-tusk-prof-czarnek-grzmi-ws-slow-merza Dla Niemców wojna rozpoczęła się z nalotami bombowymi na miasta niemieckie w 1942 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: perla.roztocza napisał(a): 22.02.26, 15:05 petronella.kozlowska napisała: > Dla Niemców wojna rozpoczęła się z nalotami bombowymi na miasta niemieckie w 1942 roku. widać zapomnieli o nalotach na Londyn w 1940 roku. Zresztą, Ryscy też mówią, że 2wś trwała 4 lata. No cóż, szkopy i Ruskie, oprócz drobnego nieporozumienia w 1941, zawsze w jednym szeregu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: perla.roztocza napisał(a): 22.02.26, 15:14 Bo 2WŚ zaczęła się od napaści Niemiec na ZSRR w 1941. To co było wcześniej to były tylko próby zjednoczenia Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: perla.roztocza napisał(a): 22.02.26, 15:27 boomerang napisał: > Bo 2WŚ zaczęła się od napaści Niemiec na ZSRR w 1941. To co było wcześniej to b > yły tylko próby zjednoczenia Europy. ach tak, czyli chcesz powiedzieć, ze UE to prehistoryczny pomysł Adolfa i Józefa właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: perla.roztocza napisał(a): 22.02.26, 15:49 Nie zapomnieli o nalotach na Londyn, ale dla nich rozpoczęcie wojny to pierwsze naloty na terytorium Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: perla.roztocza napisał(a): 22.02.26, 15:33 petronella.kozlowska napisała: > „To są te Niemcy, których Sikorski wzywa do przywództwa w Europie? Te Niemcy, k > tórym służy Tusk?” - dopytał prof. Przemysław Czarnek w nagraniu zamieszczonym > na portalu X. Były minister edukacji odniósł się do słów kanclerza Friedricha M > erza, który stwierdził, że 4 lata wojny na Ukrainie, to dłuższy okres niż trwał > a II wojna światowa… > > wpolityce.pl/polityka/753821-niemcy-ktorym-sluzy-tusk-prof-czarnek-grzmi-ws-slow-merza > > Dla Niemców wojna rozpoczęła się z nalotami bombowymi na miasta niemieckie w 19 > 42 roku. A kto zwaza na to co ten czlowiek w eter wypusci? Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska monalisa2016 napisał(a): 22.02.26, 15:50 > A kto zwaza na to co ten czlowiek w eter wypusci? 25% elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 22.02.26, 16:36 petronella.kozlowska napisała: > 25% elektoratu. Elektorat a popularnosc tego pana wsrod spoleczenstwa to dwie rozne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Naloty na Berlin - pierwsze w 1940-tym 22.02.26, 16:00 petronella.kozlowska napisała: > Dla Niemców wojna rozpoczęła się z nalotami bombowymi na miasta niemieckie w 1942 roku. Pierwsze naloty na Berlin mialy miejsce w 1940-tym. cyt: - "Pierwsze angielskie (brytyjskie) naloty na Berlin w czasie II wojny światowej miały miejsce w nocy z 25 na 26 sierpnia 1940 roku. Kolejne naloty: Po tym wydarzeniu RAF powracał nad Berlin w kolejnych dniach (np. 28 sierpnia 1940 r.), Warto dodać, że chociaż pierwsze brytyjskie bomby spadły w sierpniu 1940 r., to już 7 czerwca 1940 r. Berlin zbombardowało francuskie lotnictwo". Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 plotka ,,wPolityce'' na temat kazania Czarnka 22.02.26, 17:47 petronella.kozlowska: > Były minister edukacji odniósł się do słów kanclerza Friedricha Merza, który stwierdził, > że 4 lata wojny na Ukrainie, to dłuższy okres niż trwała II wojna światowa… Czy na poparcie tej bredni mogłabyś zacytować słowa Merza? A nie to, co wg szmaty wygrzmiał PiSowski Czarnek o tym, co powiedział Merz. Przypuszczam, że Czarnek (tak jak on lubi) wyrwał słowa Merza z kontekstu — więc poproszę o kontekst. petronella.kozlowska: > Dla Niemców wojna rozpoczęła się z nalotami bombowymi na miasta niemieckie > w 1942 roku. Raczej sądzę, że Merz przedstawiał akurat punkt widzenia rosyjski lub ukraiński. Dla nich II wojna światowa zaczęła się w czerwcu 1941. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska stefan4 22.02.26, 18:15 Bestie w Prusach Wschodnich de.wikipedia.org/wiki/Massaker_von_Nemmersdorf www.facebook.com/OstpreussischesLandesmuseum/posts/am-21101944-heute-vor-80-jahren-kam-es-zum-so-genannten-massaker-von-nemmersdorf/1123260013135644/ Als der Krieg nach Deutschland kam Kiedy wojna przyszła do Niemiec 16 X 1944 armia sowiecka przekroczyła granicę Prus Wschodnich www.spiegel.de/sptv/thema/a-339433.html Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: stefan4 22.02.26, 18:27 Petronelciu litosci Der Spiegel i wikipedia zrodlem twojej wiedzy? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: stefan4 22.02.26, 20:33 petronella.kozlowska: > Bestie w Prusach Wschodnich Dziewczyno, czy potrafisz pisać na temat? Skup się. Zastanawiamy się, co mogło skłonić Merza do powiedzenia, że II wojna światowa trwała 4 lata. Jest hipoteza niesławnej pamięci Czarnka, że Merz olewa atak Hitlera na Polskę. I Twoja hipoteza, że petronella.kozlowska: > Dla Niemców wojna rozpoczęła się z nalotami bombowymi na miasta niemieckie w 1942 roku. I moja hipoteza, że w tym momencie Merz mówił o II wojnie światowej z punktu widzenia Rosji i Ukrainy — państw, które właśnie teraz walczą z sobą od 4 lat. Twoją hipotezę można od razu skreślić, bo kalendarz się nie zgadza: od marca 1942 do maja 1945 są 3 lata, a nie 4, o których mówił Merz. Żeby rozstrzygnąć, czy PiSowy Czarnek ma rację, potrzeba więcej kontekstu wypowiedzi Merza. A Ty tu wjeżdżasz z trzema artykułami traktującymi o ,,masakrze w Nemmersdorf'' na pół roku przed końcem wojny! Skoro Merz mowił, że II wojna światowa trwała 4 lata, to na pewno nie mógł przyjmować tej masakry za początek wojny, bo wtedy powiedziałby, że II wojna światowa trwała pół roku! Czy rozumiesz, że chlapnęłaś nie na temat? Jeśli nie, to przeczytaj jeszcze raz, tym razem starannie. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
j-k dla Niemiec to prawdziwa II.WS trwala jeden rok.. 22.02.26, 21:21 od jesieni 1944 - gdy Sovieci weszli na tern Prus Wschodnich. :) Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska dla Niemiec to prawdziwa II.WS trwala jeden r 23.02.26, 10:31 rok - o tym pisze lewicowy Spiegel. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k No to jeszcze trza dodac :) 23.02.26, 15:37 petronella.kozlowska napisała: > rok > > - o tym pisze lewicowy Spiegel. No to jeszcze trza dodac :) ze Amerykanie w ogole nie przezyli I i II.WS - Oni - tak jak dzis Putin - prowadzili tylko operacje specjalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: stefan4 23.02.26, 10:14 stefan4 Kabotyn Merz: „Der Krieg in der Ukraine dauert jetzt in wenigen Tagen vier Jahre. Der dauert jetzt schon länger als der Zweite Weltkrieg.“ x.com/jreichelt/status/2024213738983723322?ref_src= Odpowiedz Link Zgłoś
j-k 6 lat - to trwala wojna Europejska 22.02.26, 16:32 perla.roztocza napisał(a): > pytam bo Merz powiedział był, że 4 lata. > Liczę na palcach i ciągle mi wychodzi 6. > Więc albo ja straciłem umiejętność poprawnego liczenia albo ten szkop kłamie wł > aśnie. 6 lat - to trwala wojna Europejska, a wojna Swiatowa trwala 4 lata - gdy dolaczyly do niej ZSRR i USA. formalnie biorac - Merz mial zatem racje.. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: 6 lat - to trwala wojna Europejska 22.02.26, 16:44 j-k napisał: > 6 lat - to trwala wojna Europejska, > > a wojna Swiatowa trwala 4 lata - gdy dolaczyly do niej ZSRR i USA. > > formalnie biorac - Merz mial zatem racje.. Japonia dołączyła w 1940... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: 6 lat - to trwala wojna Europejska 22.02.26, 20:19 malkontent6 napisał: > j-k napisał: > > > 6 lat - to trwala wojna Europejska, > > > > a wojna Swiatowa trwala 4 lata - gdy dolaczyly do niej ZSRR i USA. > > > > formalnie biorac - Merz mial zatem racje.. > > Japonia dołączyła w 1940... No ja Swiatowa to Swiatowa Japonia napadla na Madzurie juz w 1931 i wojna Japonsko Chinska trwala do az do zakonczenie europejskiej czesci II WS. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 6 lat - to trwala wojna Europejska 23.02.26, 04:25 malkontent6 napisał: > j-k napisał: > > > 6 lat - to trwala wojna Europejska, > > > > a wojna Swiatowa trwala 4 lata - gdy dolaczyly do niej ZSRR i USA. > > > > formalnie biorac - Merz mial zatem racje.. > > Japonia dołączyła w 1940... W 1937 ją rozpoczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k brak zgody 23.02.26, 16:01 bmc3i napisał: > malkontent6 napisał: > > > j-k napisał: > > > > > 6 lat - to trwala wojna Europejska, > > > > > > a wojna Swiatowa trwala 4 lata - gdy dolaczyly do niej ZSRR i USA. > > > > > > formalnie biorac - Merz mial zatem racje.. > > > > Japonia dołączyła w 1940... > > > W 1937 ją rozpoczęła. brak zgody. dopoki Japonia sam walczyla w Chinach - byla to lokalna wojna wschodnio-azjatycka. Wojna Swiatowa stala sie dopiero po wkroczeniu do niej Stanow Zjednoczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: brak zgody 23.02.26, 16:42 j-k napisał: > bmc3i napisał: > > > Japonia dołączyła w 1940... > > > > > > W 1937 ją rozpoczęła. > > > brak zgody. > > dopoki Japonia sam walczyla w Chinach - byla to lokalna wojna wschodnio-azjatyc > ka. > > Wojna Swiatowa stala sie dopiero po wkroczeniu do niej Stanow Zjednoczonych. Czyli II wojna światowa w Europie nie rozpoczeła sie 1 wrzesnia 1939 roku, bo wtedy to była tylko lokalna wojna polsko-niemiecka? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k wczesniej to napisalem. 23.02.26, 16:49 bmc3i napisał: > Czyli II wojna światowa w Europie nie rozpoczeła sie 1 wrzesnia 1939 roku, bo w > tedy to była tylko lokalna wojna polsko-niemiecka? nie czytales moich poprzednich wpisow. oczywiscie to moje zdanie (i Merza pewnie tez) w latach 1939-1940 mielismy osobna wojne Europejska (a w Azji osobna wojne wschodnio-azlatycka) Jedna wojna Swiatowa staly sie one w roku 1941 po wkroczeniu do wojny ZSRR i USA. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: wczesniej to napisalem. 24.02.26, 05:09 j-k napisał: > bmc3i napisał: > > > Czyli II wojna światowa w Europie nie rozpoczeła sie 1 wrzesnia 1939 roku > , bo w > > tedy to była tylko lokalna wojna polsko-niemiecka? > > > nie czytales moich poprzednich wpisow. > > oczywiscie to moje zdanie (i Merza pewnie tez) > > w latach 1939-1940 mielismy osobna wojne Europejska (a w Azji osobna wojne wsch > odnio-azlatycka) > > > Jedna wojna Swiatowa staly sie one w roku 1941 po wkroczeniu do wojny ZSRR i US Czyli kiedy? W czerwcu 1941, czy dopiero w grudniu 1941? Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: wczesniej to napisalem. 24.02.26, 07:45 II wojna światowa rozpoczęła się 27 marca 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wczesniej to napisalem. 24.02.26, 09:34 petronella.kozlowska: > II wojna światowa rozpoczęła się 27 marca 1945. Aha. I trwała 2 miesiące... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: wczesniej to napisalem. 24.02.26, 12:29 > petronella.kozlowska: II wojna światowa rozpoczęła się 27 marca 1945 z wypowiedzeniem wojny Niemcom przez Argentynę. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: 6 lat - to trwala wojna Europejska 22.02.26, 16:44 j-k napisał: > 6 lat - to trwala wojna Europejska, > > a wojna Swiatowa trwala 4 lata - gdy dolaczyly do niej ZSRR i USA. > > formalnie biorac - Merz mial zatem racje.. aha, czyli napad sowietów na Polskę 17 września 1939 roku to nie było wejście w wojnę? No i Słowacja to tylko turystycznie weszła do Polski wtedy właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: 6 lat - to trwala wojna Europejska 22.02.26, 18:02 perla.roztocza napisał(a): > aha, czyli napad sowietów na Polskę 17 września 1939 roku to nie było wejście w > wojnę? > No i Słowacja to tylko turystycznie weszła do Polski wtedy właśnie? nosz oni twierdza , ze nie. - to bylo tylko usuniecie panowania "polskich Panow" na ziemiach zabuzanskich... Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: 6 lat - to trwala wojna Europejska 22.02.26, 23:36 j-k napisał: > 6 lat - to trwala wojna Europejska, > a wojna Swiatowa trwala 4 lata - gdy dolaczyly do niej ZSRR i USA. > formalnie biorac - Merz mial zatem racje.. W 1939 (1 wrzesien) rozpoczela sie w Polsce - a wiec i Europie - wojna z Niemcami. Poniewaz Europa jest czescia swiata to dltego jest to tez poczatek wojny swiatowej. Czy Merz sie tego nie wie/rozumie ? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie rozumie i slusznie 23.02.26, 15:59 amg10 napisał(a): l zatem racje.. > > W 1939 (1 wrzesien) rozpoczela sie w Polsce - a wiec i Europie - wojna z Niemca > mi. Poniewaz Europa jest czescia swiata to dltego jest to tez poczatek wojny sw > iatowej. > > Czy Merz sie tego nie wie/rozumie ? - nie rozumie i slusznie. Wojna Swiatowa - to wojna dziejaca sie jednoczesnie na conajmniej dwoch kontynentach. a taka stala sie II. WS dopiero w roku 1941. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: nie rozumie i slusznie 23.02.26, 16:12 j-k napisał: > Wojna Swiatowa - to wojna dziejaca sie jednoczesnie na conajmniej dwoch kontyne > ntach. > > a taka stala sie II. WS dopiero w roku 1941. w Afryce była już 1940 roku właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: nie rozumie i slusznie 23.02.26, 16:21 perla.roztocza napisał(a): > w Afryce była już 1940 roku właśnie. ale walczyly tam z soba dwa kraje EUROPEJSKIE - tyle ze na sesji "WYJAZDOWEJ" :) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: ile trwała druga wojna światowa? 23.02.26, 04:23 perla.roztocza napisał(a): > pytam bo Merz powiedział był, że 4 lata. > Liczę na palcach i ciągle mi wychodzi 6. > Więc albo ja straciłem umiejętność poprawnego liczenia albo ten szkop kłamie wł > aśnie. No patrz, a Chińczycy twierdzą że trwała 8 lat. Kto umie/nie umie liczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: ile trwała druga wojna światowa? 24.02.26, 08:55 Sztuczna Inteligencja twierdzi że trwała 6 lat i 1 dzień: Druga wojna światowa trwała 6 lat (dokładnie 6 lat i 1 dzień), rozpoczynając się 1 września 1939 roku od inwazji Niemiec na Polskę, a kończąc 2 września 1945 roku podpisaniem kapitulacji Japonii. Prawdziwa inteligencja wie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: ile trwała druga wojna światowa? 24.02.26, 09:57 boomerang napisał: > Sztuczna Inteligencja twierdzi że trwała 6 lat i 1 dzień: z tymi dniami to jest coś nie tak. Moja sąsiadka utopiła się (chyba umyślnie) dzień przed swoimi 45 urodzinami. No i na tabliczce pogrzebowej było napisane, że żyła 44 lat. Gdy powiedziałem, że to błąd bo żyła 45 lat, to mi powiedziano, że jakby utopiła się dzień później to by było napisane 45 lat. Trochę dziwne to liczenie jest właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: ile trwała druga wojna światowa? 24.02.26, 11:55 perla.roztocza napisał(a): > pytam bo Merz powiedział był, że 4 lata. > Liczę na palcach i ciągle mi wychodzi 6. > Więc albo ja straciłem umiejętność poprawnego liczenia albo ten szkop kłamie wł > aśnie. Merz powiedziel w kontekscie wojny Rosja-Ukraina i wojny Rosji w 2 Wojnie Swiatowej. A ta wojna zaczela sie ndla Rosji 22.6.41. I nie chodzilo o wojne Swiatowa Merzowi jak to mowil. Za trudne? Ae jak juz mysle ze liczysz droga perelki ze 2 Wojna Swiatowa zaczela sie 1.9.1939, prawda? A nieprawda. zaczela sie 3.9.1939 agresja Francji i Wielkiej Brytania na Niemcy. od 1-2. 9.39 to byly Secjalna Operacja Wojskowa Niemiec w stosunku do Polski majaca odebrac ukradzione Niemcom przez Polske ziemie w latach 1918..20 ukarania za mordowania i rabowania wtedy Niemcow przez Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: ile trwała druga wojna światowa? 24.02.26, 13:05 > od 1-2. 9.39 to byly Secjalna Operacja Wojskowa Niemiec w stosunku do Polski Wiadomo że Niemcy i Rosja mają podobnie poperdolone mózgowia Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: ile trwała druga wojna światowa? 24.02.26, 14:50 Rosjanie przewyższają Niemców ilością czapek :) Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: ile trwała druga wojna światowa? 24.02.26, 11:59 perla.roztocza napisał(a): > aha, czyli napad sowietów na Polskę 17 września 1939 roku to nie było wejście w > wojnę? To byla specjalna operacja majaca odebrac ukradzione przez Polske ziemie Rosji. Nawet Polska zabronila swoim oddzialom wojskowym walczyc z wojskami sowieckimi wtedy wiec co to za wojna? > No i Słowacja to tylko turystycznie weszła do Polski wtedy właśnie? A Polska turystycznie na Cieszyn w Czechoslowacji w 1938? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Od piątku do poniedziałku 24.02.26, 13:26 perla.roztocza napisał(a): > pytam bo Merz powiedział był, że 4 lata. > Liczę na palcach i ciągle mi wychodzi 6. > Więc albo ja straciłem umiejętność poprawnego liczenia albo ten szkop kłamie wł > aśnie. Przecież to tak łatwo policzyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Od piątku do poniedziałku 24.02.26, 14:23 privus: > Przecież to tak łatwo policzyć :) Ale nie na palcach. Bo jak się ma długie tipsy, to można się podrapać; a jak się ma świeży lakier, to można się popaćkać. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Od piątku do poniedziałku 24.02.26, 14:42 stefan4 napisał: > Ale nie na palcach. Bo jak się ma długie tipsy, to można się podrapać; a jak s > ię ma świeży lakier, to można się popaćkać. no proszę, to coś co się zowie stefan4 zna się na manicure. Pięknie, curva, pięknie... Czy to to nosi sukienkę tylko po chałupie czy też ma odwagę wyjść w niej na ulicę właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Od piątku do poniedziałku 24.02.26, 14:48 perla.roztocza napisał(a): > no proszę, to coś co się zowie stefan4 zna się na manicure. > Pięknie, curva, pięknie... > Czy to to nosi sukienkę tylko po chałupie czy też ma odwagę wyjść w niej na uli > cę właśnie? Właśnie takim przebieraniec się ciupie po chałupie :) Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: ile trwała druga wojna światowa? 04.03.26, 21:47 wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/10774671,zydzi-w-niemczech-sa-zbyt-wplywowi-skrajna-prawica-rosnie-w-sile.html Odpowiedz Link Zgłoś