Dodaj do ulubionych

Sladami Pani Marii

20.04.26, 09:44
chociaz w przeciwnym kierunku idzie wlasnie francuski prezydent Macron, ktory zacznie w Gdansku rozmowy z polskim premierem Tuskiemktory zacznie w Gdansku rozmowy z polskim premierem Tuskiem..

Troche mnie dziwi, ze ani GW ani Der Spiegel o tym nie pisza?

PF
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Sorry 20.04.26, 09:48
      polski_francuz napisał:

" chociaz w przeciwnym kierunku idzie wlasnie francuski prezydent Macron, ktory zacznie w Gdansku rozmowy z polskim premierem Tuskiemktory zacznie w Gdansku rozmowy z polskim premierem Tuskiem.."

za blad w wpisie. Oto link: www.lefigaro.fr/international/emmanuel-macron-en-pologne-pour-discuter-dissuasion-nucleaire-avec-donald-tusk-20260420

PF

• stefan4 Re: Sladami Pani Marii 20.04.26, 10:06
      polski_francuz:
      > Troche mnie dziwi, ze ani GW ani Der Spiegel o tym nie pisza?

Dlaczego o wizycie francuskiego prezydenta w Gdańsku miałaby pisać prasa niemiecka albo warszawska?

Francuska pisze.
      Ogólnopolska pisze.
      Gdańska pisze.

- Stefan
      • polski_francuz Dlaczego? 20.04.26, 10:36
        stefan4 napisał:

" Dlaczego o wizycie francuskiego prezydenta w Gdańsku miałaby pisać prasa niemiecka albo warszawska?"

Bo to wazne wydarzenie polityczne. Chodzi m.in. o elektrownie nuklearne i milczenie Niemiec mozna zinterpretowac jako niechec do komentarza n/t glupoty odejscia od elektrowni nuklearnych w Niemczech. Ale czemu prasa warszawska milczy? Lokalna zazdrosc?

PF
        • opa34 Re: Dlaczego? 20.04.26, 10:40
          Dlaczego glupota bo ty masz takie zdanie czy masz jakies argumenty?
          • polski_francuz Roznica 20.04.26, 10:47
            opa34 napisał(a):

" Dlaczego glupota bo ty masz takie zdanie czy masz jakies argumenty?"

owszem: zdziwienie ≠ glupota.

PF
            • opa34 Re: Roznica 20.04.26, 11:12
              Na razie dostalem porcje glupoty na moje pytanie ....przypomne ze zwykli obywatele niemiecy dekady protestowali przeciw energi atomowej dlugo przed Czarobylem i Fukushima.Problem smiercionosnych odpadow nadal nie rozwiazany a kosztuje krocie
              • polski_francuz Klimat placze 20.04.26, 13:26
                opa34 napisał(a):

" Na razie dostalem porcje glupoty na moje pytanie ....przypomne ze zwykli obywatele niemiecy dekady protestowali przeciw energi atomowej dlugo przed Czarnobylem i Fukushima. Problem smiercionosnych odpadow nadal nie rozwiazany a kosztuje krocie"

A co z produktami spalania wegla itp? Latwiejsze do unikniecia? Nie sadze!

PF
                • opa34 Re: Klimat placze 20.04.26, 13:35
                  Jestes w bledzie,o wiele latwiejsze choc tez swinstwo dlatego Niemcy juz zaplanowali rezygnacje z niego
                  • polski_francuz Re: Klimat placze 20.04.26, 14:05
                    opa34 napisał(a):

" Jestes w bledzie,o wiele latwiejsze choc tez swinstwo dlatego Niemcy juz zaplanowali rezygnacje z niego"

Dwutlenek wegla jest gazowym produktem spalania wegla i odbija promieniowanie Ziemi co ja ociepla ale troche za duzo obecnie. Stad mamy ocieplenie klimatyczne. Dlatego tez Niemcy rozwazaja powrot do elektrowni nuklearnych nowej generacji.

PF
                    • opa34 Re: Klimat placze 20.04.26, 14:11
                      Klamiesz nie rozwazaja albo link to potwierdzajacy?
                      • polski_francuz Spahn, Söder, Merz i inni 20.04.26, 15:08
                        opa34 napisał(a):

" Klamiesz nie rozwazaja albo link to potwierdzajacy?"

Krotki rzut okiem na internet pokazal mi aktualnosci: ze Spahn chce odbudowac starsze, juz nieczynne, centrale, ze Söder chce budowac male, nowe contralki i ze Merz zmienil swoje zdanie na bardziej pozytywne wobec central nuklearnych.

Do tego z moje wlasnej kariery pamietam wspolprace z Institut Kernenergetik w Sztutgarcie. Temat nie zeszedl w podziemie ale jest od nowa aktualny. Za odejsciem z energii nuklearnej byli Zieloni i jak doszli do wladzy 15 lat temu to to wycofanie spowodowali.

Ade, mein Lieber i pisz grzeczniej, wenn ich bitten darf :)

PF
                        • opa34 Re: Spahn, Söder, Merz i inni 20.04.26, 15:53
                          Po krotkim rzucie okiem znalazlem to:
                          Deutschland hat den Atomausstieg mit der Abschaltung der letzten Meiler im April 2023 vollzogen, getragen von einer Mehrheit für den Ausbau erneuerbarer Energien. Politisch ist die Nutzung umstritten: Während Befürworter (AfD, teils Union/BSW) Laufzeiten oder neue AKW (SMR) fordern, betonen Regierungsvertreter (Grüne, SPD, FDP) das Risiko, hohe Kosten und die Notwendigkeit der Energiewende.
                          Czyli nie rozwazaja
                        • monalisa2016 Re: Spahn, Söder, Merz i inni 20.04.26, 18:37
                          polski_francuz napisał:

> opa34 napisał(a):
                          >
                          > " Klamiesz nie rozwazaja albo link to potwierdzajacy?"
                          >
                          > Krotki rzut okiem na internet pokazal mi aktualnosci: ze Spahn chce odbudowac
                          > starsze, juz nieczynne, centrale, ze Söder chce budowac male, nowe contralki i
                          > ze Merz zmienil swoje zdanie na bardziej pozytywne wobec central nuklearnych.
                          >
                          > Do tego z moje wlasnej kariery pamietam wspolprace z Institut Kernenergetik w S
                          > ztutgarcie. Temat nie zeszedl w podziemie ale jest od nowa aktualny. Za odejsci
                          > em z energii nuklearnej byli Zieloni i jak doszli do wladzy 15 lat temu to to w
                          > ycofanie spowodowali.
                          >
                          > Ade, mein Lieber i pisz grzeczniej, wenn ich bitten darf :
                          > )
                          >
                          > PF

Pefcia jak czegos nie rozumiesz zapytaj zanim zaczniesz pisac o blabla wyzej wymienionych osob. :-) Oni sa tak jak polski "za i przeciw" gadaja jak wiatr zawieje a szczegolnie jesli chodzi o utrzymanie cieplej, platnej posadki. Jensi nagle jest za a byl przeciw, jak myslisz dlaczego? Posadka CDU/CSU-Bundestagsfraktion-Vorsitzender jest wybierana co roku (na rok '26 chyba w maju) wiec Jensi narescie sie uaktywnil z "za i przeciw". Kto wierzy jeszcze w ich obiecanki? No kto? NAIWNI.
                          • polski_francuz Politycy 20.04.26, 19:30
                            monalisa2016 napisał(a):

" Pefcia jak czegos nie rozumiesz zapytaj zanim zaczniesz pisac o blabla wyzej wymienionych osob. :-) Oni sa tak jak polski "za i przeciw" gadaja jak wiatr zawieje a szczegolnie jesli chodzi o utrzymanie cieplej, platnej posadki."

chca sie podobac. I jesli mowia co napisalem to znaczy, ze tez wyborcy, ktorym sie energia nuklearna podoba. Jesli Tusk rozwaza jej wprowadzenie do Polski, to jest wazny fakt polityczny. Przypomina mi sie Instytut Badan Jadrowych, a zatem wiedza w Polsce jest...

BTW, wy jestescie niezle nakrecani przez politykow w Niemczech. Widze, ze rzeczywiscie Alicja ma szanse na wladze i to dosc dyktatorialna...😒

PF
              • monalisa2016 Re: Roznica 20.04.26, 14:30
                opa34 napisał(a):

> Problem smiercionosnych odpadow nadal nie rozwiazany a kosztuje kr
                > ocie

Problem jest dawno rozwiazany, gotowe plany wykorzystywanie odpadow leza od lat w szufladach.
                EU i Grüne sa przeciw poniewaz zielona energia czyli handel CO2 to czysty zysk dla nich.
                Lobby, lobby sa wazniejsze jak zdrowy rozsadek.
                • opa34 Re: Roznica 20.04.26, 15:01
                  Co ty powiesz od dawna...hmmm tu poczytaj:
                  Deutschland sucht nach einem Endlager für hochradioaktive Abfälle, das eine sichere Lagerung über eine Million Jahre in tiefen geologischen Schichten (Salz, Ton oder Kristallin) gewährleisten soll. Die Bundesgesellschaft für Endlagerung (BGE) führt das Verfahren durch, wobei 90 Teilgebiete identifiziert wurden. Die Entscheidung für einen Standort wird nach Verzögerungen voraussichtlich nach 2031 fallen, wobei derzeit 16 Zwischenlager genutzt werden.
                  • monalisa2016 Re: Roznica 20.04.26, 16:07
                    Slyszales albo kiedykowiek czytales o lezacych od lat w szufladach planach opracowanych przez niemieckich naukowcow nowych reaktorow generacji 4 w ktorej zuzyte staby (odpady) sa wykorzystywane do ponownego uzytku w produkcji energii. Dlaczego Niemcy buduja taka elektrownie w Rwandzie a u siebie nie moga? Chiny wykorzystaly osiagniecia naukowe niemieckich naukowcow i wybudowaly pierwsza taka elektrownie z takimi reaktorami u siebie i co? Funkcjonuje, ale dla EU jest wazniejsze oproznianie kieszeni podatnika (CO2-podatek) ku wiekszym wplywom do ich budzetu. A wiec zainteresuj sie takimi nazwami jak na przyklad tak zwany Dual-Fluid-Reaktor, sa jeszcze inne typy ale specjalnie dla ciebie, dla twojej edukacji szukac nie bede bo to lezy w twojej inicjatywie.
                    • opa34 Re: Roznica 20.04.26, 16:51
                      Nie mam dostepu do tych szuflad
                      Mniemam ze ty masz?
                      • monalisa2016 Re: Roznica 20.04.26, 18:44
                        opa34 napisał(a):

> Nie mam dostepu do tych szuflad
                        > Mniemam ze ty masz?

:-(
                        Faceta podprowadzisz do wiekszej edukacji w zamian dostajesz, to co wyzej. :-(
                        Bym musiala przytoczyc porzekalo: "Fatti pecora e il lupo ti mangia""
              • student_zebrak Re: Roznica 21.04.26, 06:33
                nadal ok miliarda ludzi na swiecie nie ma dostepu do energii elektrycznej
                Chiny dwoja sie i troja ...
                mam dla zwolennikow OZE za wszelka cene program z australijskiej tv
                rzecz o pozyskiwaniu kobaltu, miedzi oraz stawiania wiatrakow i paneli
                trzeba wyguglac 7plus, zarejetrowac swoje konto (bezplatne) tylko email i psw, nastepnie poszukac Spotlight dalej ostatni odcinek z niedzieli The Green Dream
                przyjemnego ogladania
          • stefan4 Re: Dlaczego? 20.04.26, 12:25
            opa34:
            > Dlaczego glupota bo ty masz takie zdanie czy masz jakies argumenty?

Ja również mam wątpliwości, czy odejście od elektrowni jądrowych jest głupotą. Może jest zrozumiałym błędem? A może jest słuszną polityką energetyczną kraju, który nie dysponuje własnymi złożami uranu, a za to ma wystarczająco wiele słońca i wiatru na OZE?

A przy okazji: czy ktokolwiek w Unii dysponuje własnymi złożami uranu?

- Stefan
            • opa34 Re: Dlaczego? 20.04.26, 13:26
              Wystarczajaco nie maja ale daja rade
              Ten uran niebezpieczy pierwiastek,nie do konca opanowany przez nauke
              • j-k No Dlaczego ? 20.04.26, 16:53
                opa34 napisał(a):
                > Wystarczajaco nie maja ale daja rade
                > Ten uran niebezpieczy pierwiastek,nie do konca opanowany przez nauke

Czernobyl byl bledem ludzkim.

A amerykanskie i radzieckie/rosyjskie elektrownie atomowe dzialaja od dekad i wiekszych niebezpiecznych dla otoczenia awarii w nich nie bylo.

• opa34 Re: No Dlaczego ? 20.04.26, 17:34
                  Obojetnie czy blad ludzki czy trzesienie ziemi z tsunami "zabawa"z uranem jest niebezpieczna
                  • j0rl.1 Re: No Dlaczego ? 20.04.26, 19:39
                    opa34 napisał(a):

> Obojetnie czy blad ludzki czy trzesienie ziemi z tsunami "zabawa"z uranem jest
                    > niebezpieczna

Trzesienie ziemi to tez blad ludzki. Raz na 1000 lat sie zdaza w Japonii takie tsunami przy pracy elektrwnie np. 50 lat to juz dale 5% prawdopodobienstwa ze wywali tak jak Fukushima. I wywalilo ta ze by moment ze myslan ze treba Tokio ewakuowac a wtedy PKB Japonii o 50% w dol. To jak wielka wojna.

A w Niemczech wystarczy jak w tym wrzes 2001 w NY. 2 samoloty naraz w reaktor i mamy Czernobyl. jeden B707 powinien przetrzymac. Ale 2 napewno juz nie.
    • boomerang Re: Sladami Pani Marii 20.04.26, 11:23
      czy pani Maria kiedykolwiek odwiedziła Gdańsk?
    • pijatyka Re: Der Spiegel o tym nie pisze? 20.04.26, 12:12

Polskie i francuskie media piszą z wyprzedzeniem - inne pewnie w trakcie albo po fakcie.

• polski_francuz Spiegel o tym nie pisze 20.04.26, 13:23
        pijatyka napisał:

" Polskie i francuskie media piszą z wyprzedzeniem - inne pewnie w trakcie albo po fakcie. "

Temat jest wazny i godny dyskusji. Tym bardziej jesli sie szefowie panstw spotykaja by pogadac...

PF
    • polski_francuz GW pisze o wizycie 20.04.26, 15:29
      polski_francuz napisał:

" Troche mnie dziwi, ze ani GW ani Der Spiegel o tym nie pisza?"

Ciut pozno, ale zawsze...:)

PF
    • j0rl.1 Re: Sladami Pani Marii 20.04.26, 19:34
      polski_francuz napisał:

> stefan4 napisał:
      >
      >
      > " Dlaczego o wizycie francuskiego prezydenta w Gdańsku miałaby pisać prasa n
      > iemiecka albo warszawska?"

> Bo to wazne wydarzenie polityczne. Chodzi m.in. o elektrownie nuklearne i milcz
      > enie Niemiec mozna zinterpretowac jako niechec do komentarza n/t glupoty odejsc
      > ia od elektrowni nuklearnych w Niemczech.

Mozna tak zinterpretowac jak piszesz? Ja twierdze ze to Ty tak zinterpretowales ze dlategi ze glupota Niemiec z likwidacja elektrowni jadrowych. Moja interpretacja jest calkiem inna. I uwazam ze duzo blizsza prawda jak Twoja drogi PF.
      Moja jest ze predzio Francji przyjechal do Polski wcisnac Polsce francuska elektrowniw jadrowa zamiast tej amerykanskiej ktora Polska chce kupic dla siebie. Nie lepsza interpretacja? Mysle ze tak.

Nastepnie odejscie od elektrowni jadrowych w Niemczech.
      Moze najpierw zuzycie energii calej i jej czesci w postaci energii elektrycznej. zalaczam screeny.
      Pradu zuzyto w 2025r w DE ca 500TWh a calej ca. 11000PJ (2023r). Rozne jednistki energii ale dla inzyniera jak Ty drogi PFie zaden problem (chyba) przeliczyc. Ja podam ze niecale 20% calej energii w Niemczech, liczac na rok, jest tylko energia elektryczna. Dodam w Polsce jest podobnie jesli chodzi o % a we Francja faktycznie troche inaczej bo ca 40% calej energii zuzywanej w Francji na rok jest elektryczna. W Niemczech z 80% nie jest pradem, we fr 60% nie jest pradem.
      Wszyscy wreszcza o pradzie a to maly % calej energii w Niemczech a i we Francji tez mniej jak polowa. Ta inna energia, nie prad robi teraz ten cholerny problem bo benzyna diesel gaz itd. Ogromny problem.

Dalej

polski_francuz napisał:

> opa34 napisał(a):
      >
      > " Na razie dostalem porcje glupoty na moje pytanie ....przypomne ze zwykli o
      > bywatele niemiecy dekady protestowali przeciw energi atomowej dlugo przed Czarn
      > obylem i Fukushima. Problem smiercionosnych odpadow nadal nie rozwiazany a kosz
      > tuje krocie"

>
      > A co z produktami spalania wegla itp? Latwiejsze do unikniecia? Nie sadze!

Jak widac u Ciebie drogi PF to jak nie energia jadrowa to wegiel. A takiego wala!
      Mamy jeden surowiec energetyczny we Niemczech ktorego nie musimy importowac a jest nim energia ze slonca (wiatr tez ze slonca). Tylko 1% calej energii ze slonca przychodzacy w roku na teren Niemiec przynosi tyle energii ile sie na rok w DE zuzywa. Calej, tej 11000PJ zeby bylo jasne.
      Uran tez musimy importowac jak co.
      Wy we Francji zrabowaliscie juz 1/3 calego uranu jaki jest w Nigrze skaczecie od kraju do kraju aby kupic albo zrabowac nastepny uran. Dlugo tak pociagniecie?

polski_francuz napisał:

> Krotki rzut okiem na internet pokazal mi aktualnosci: ze Spahn chce odbudowac
      > starsze, juz nieczynne, centrale, ze Söder chce budowac male, nowe contralki i
      > ze Merz zmienil swoje zdanie na bardziej pozytywne wobec central nuklearnych.

Tez jak pracowales ze krotko okiem rzucales na problem i juz myslales ze go rozwiazales? Ta wyglada bo jak sie dluzej okiem rzuci na ínternet i potem pomysli dobrze to jest kompletnie inaczej.

Nikt tego nie chce odbudowywac jacys politycy cos tam chlapneli bo nie rozumieja problemu jak Ty np. drogi PFie ale potem im ich fachowcy z ministerstw wytlumaczyli jak durnie gadaja. A czesto nawet cos takiego chlapna to aby dokopac np. Zielonym wiedzac doskonale ze klamia. No ale politycy w demokracjach musza klamac, taki ich los.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka