Dodaj do ulubionych

Do forumowych Zydow

IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 00:17
Skladam na Wasze rece moje najglepsze wyrazy zgrozy i ubolewania za ten
najtragiczniejszy upadek czlowieczenstwa, ktory nazywamy Holoucaust.
I po raz pierwszy chyba wstyd mi za to, ze wywodze sie z Europy, a moimi
przodkami sa Ci, ktorzy dopuscili do ludobojstwa Waszego Narodu.

ABE
Obserwuj wątek
    • migselv Re: Do forumowych Zydow 28.01.05, 02:03
      Gość portalu: ABE napisał(a):

> Skladam na Wasze rece moje najglepsze wyrazy zgrozy i ubolewania za ten
      > najtragiczniejszy upadek czlowieczenstwa, ktory nazywamy Holoucaust.
      > I po raz pierwszy chyba wstyd mi za to, ze wywodze sie z Europy, a moimi
      > przodkami sa Ci, ktorzy dopuscili do ludobojstwa Waszego Narodu.
      >
      > ABE

Do takiej wypowiedzi na TYM forum trzeba niec odwage!!!
      Pozdrawiam
      • Gość: ;;; ROZGRYWAC KARTE HOLOCAUSTU <a href="http://www.nytimes.com/" targe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.05, 06:00
        ROZGRYWAC KARTE HOLOCAUSTU
        www.nytimes.com/2005/01/29/opinion/29eden.html?oref=login&th
    • Gość: totyle [...] IP: *.176.6.209.Dial1.Phoenix1.Level3.net 28.01.05, 02:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: . Re: Do forumowych Zydow+ IP: *.telia.com 28.01.05, 07:49
      1.
      Jezel jestes ABE prawdziwa-jednak jestes madra babka,chociaz czasami
      postepujesz jak prawdziwa "blondyna".
      Dobrze,ze sie przyznajesz do swych przodkow,niezaleznie od tego kim byli i co
      robili.A zwlaszcza,ze sie przyznajesz do dziadka Niemca.
      Zwlaszcza,ze i Niemcy rozni bywaja.
      Jezeli jestes Polka,to przyznac musisz,ze Polacy nie sa pochodzenia
      homogenicznego-jak twierdzisz.Wiec moga byc Polacy i pochodzenia zydowskiego.

Jezeli jestes ABE nieprawdziwa-Ludzkie slowa.
      2.Totyle-jak zawsze-Przyglup.
      3.Gucio-Jest dno ponizej jego poziomu?
      • Gość: z daleka Re: Do forumowych Zydow+ IP: *.inter.net.il 28.01.05, 10:17
        . napisal:
        1.
        Jezel jestes ABE prawdziwa-jednak jestes madra babka,chociaz czasami
        postepujesz jak prawdziwa "blondyna".
        Dobrze,ze sie przyznajesz do swych przodkow,niezaleznie od tego kim byli i co
        robili.A zwlaszcza,ze sie przyznajesz do dziadka Niemca.
        Zwlaszcza,ze i Niemcy rozni bywaja.
        Jezeli jestes Polka,to przyznac musisz,ze Polacy nie sa pochodzenia
        homogenicznego-jak twierdzisz.Wiec moga byc Polacy i pochodzenia zydowskiego.

Jezeli jestes ABE nieprawdziwa-Ludzkie slowa.
        2.Totyle-jak zawsze-Przyglup.
        3.Gucio-Jest dno ponizej jego poziomu?

Podpisuje sie pod tym obiema recami, ze wskazaniem na ostatnie zdanie pt1.

Ps. do przyglupa Totyla.
        Malo jest tu zydow , bo udalo sie wam antysemitom rozsianym po swiecie i
        poslugujacym sie jezykiem polskim przegonic ich rowniez z tego forum. Taka mala
        powtorka z historii- w stylu 1968. Wyglada na to, ze prostactwo, chamstwo,
        glupota i nietolerancja, nadal zwyciezaja.
        • biedronka24 Bzdura - z daleka 28.01.05, 15:09
          i ty dobrze o tym wiesz- prawda?
          Zydow ortodoksyjnych moze i malo. Ale kombinatorow z interesami do zalatwienia-
          bardzo wielu- i ci sa juz od dawna i pisuja niezmiennie.
          • Gość: z daleka Re: Bzdura - z daleka IP: *.inter.net.il 28.01.05, 15:24
            Co jest bzdura Biedroneczko? Sprobuj wyrazic swoje przemyslenia bardziej
            zrozumiale.
            Ps. Zydow ortodoksyjnych na tym forum mozna policzyc na palcech bezrekiego.
            "Kombinatorzy z interesami do zalatwienia". Coz to takiego? Jakie interesy
            mozna zalatwic na forum Biedroneczko?
            • biedronka24 jezeli ktos udaje ze go nie ma 28.01.05, 15:39
              a pisuje do kogos na jego skrzynke jakies wyzwiska, to jak to nazwiesz?
              NO jesli sie myle, ze robi to dla jakichs interesow, to sklonie sie pozwolisz,
              ku pierwszemu mojemu pogladowi- iz jest .... niezrownowazony psychicznie.
              • Gość: z daleka Re: jezeli ktos udaje ze go nie ma IP: *.inter.net.il 28.01.05, 16:32
                O czym ty teraz piszesz Biedroneczko? Jakie wyzwiska? Na jakiej skrzynce? I kto
                jest niezrownowazony psychicznie?
                • biedronka24 ja cie pytam o casus a nie informuje 28.01.05, 16:36
                  o tym kto. Bo nie o to tu chodzi. Ja sie tylko pytam jak do tego bys sie
                  ustosunkowal? ;)
                  No slucham- wydusisz cos z siebie tym razem przyjacielu?
                  • biedna_biednorka wypchaj sie . sianem 30.01.05, 04:25
                    Ja nie wiem do czego z daleka ma się ustosunkować? No i niewiele mnie to
                    obchodzi. Bo ja nikogo nie obchodzę. Ani z prawa ani z lewa, zawsze prosto w
                    pysk pluję bez obchodzenia. To cała ja. Czasem pluję. Ale to nic. Co do
                    owadów, szczególnie czerwonych, to ja ich nie cierpię. Tępię. Tępię i już.
                    Na całego. Żydów też nie lubię. Szczególnie ABE i ANkę.
                    • Gość: ;;; RABINI I HOLOCAUST <a href="http://www.jewsagainstzionism.c" targe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.05, 06:04
                      RABINI I HOLOCAUST
                      www.jewsagainstzionism.com/antisemitism/holocaust/index.cfm
    • negevmc ABE 28.01.05, 10:55
      Moja Droga, obiecalem sobie, ze nie bede juz pisal na forum. Powody gdzies tam
      wyjasnilem ale nie ma to zadnego znaczenia dla kwestii, o ktorej pisze teraz.
      Dos, ze robie to tylko z Twojego powodu, innymi slowy: dla Ciebie.
      Wlasciwie moglbym powiedziec, ze zgadzam sie z . (kropka) i z "z daleka" i
      sprawa bylaby zalatwiona. Chcialbym jednak dodac cos takze od siebie.
      Kilkakrotnie wyrazalem swoje zdanie na temat Twoich pogladow i wpisow.
      Pod powierzchowna niechecia, ostrym tonem i rzadkimi merytorycznymi "wpadkami"
      znajdowalem gleboko ludzkie uczucia, pasje i prawdziwe serce (prawdopodobnie
      matczyne). Nie mylilem sie. Nie chodzi mi tu akruat o kwestie Zaglady, moj czy
      Twoj do niej stosunek. Chodzi mi o gest jaki wykonalas. Nie tylko odwazny
      ale i prawdopodobnie przemyslany, zjawzniejsze jednak, ze podyktowany uczuciami.
      Nie wiem czy mnie byloby na taki gest stac.
      Chyle czola.
      Na koniec jednak musze wyrazic mala watpliwosc:
      Jako czlowiek co prawda naiwny ale i dorosly biore pod uwage mozliwosc
      - jak to utarlo sie w forumowm zargonie wyrazac - "chucpy".
      Inaczej mowiac, ze czlowiek piszacy te slowa, to nie ABE, ktora znamy.
      Nie dziw sie prosze jesli to jednak Ty i wybacz moja zuchwalosc.
      Niestety swiat jest pelen lotrow
      Wielu ludzi narzekalo tu na "podrobki" wiec mozliwosc taka istnieje aczkolwiek
      w obliczu tego co o Tobie sadze stac Ciebie na ten piekny gest.
      Zajrze tu jeszcze prawdopodobnie kilkakrotnie aby sie przekonac jedynie, ze
      sie nie mylilem.
      Bywaj ABE.

• biedronka24 negevmc, z daleka 28.01.05, 15:02
        naprawde tak jestescie prozni, ze gdyby to byla ABE- prawdziwa czy falszywa-
        czort ja wie- toby sie wam takie oswiadczenie podobalo?
        ´ W imieniu Europy´?
        ´W imieniu jej przodkow´?
        ´Do ´waszego´ narodu?
        Jakim prawem? Czy ci wszyscy, ktorzy tam zgineli to z ´waszego´ narodu?
        Czy - najwazniejsze chyba- oni GINELI ZA NAROD?
        Czy gineli w walce narodowowyzwolenczej?
        Jakim prawem to robicie? Czy to jest dzialanie w imie godnosci ludzkiej?
        Godnosci tych ofiar?
        Obrzydlistwo. Manipulacja. Beznadziejne to forum. I sam motloch tu chyba pisuje.
        W niczym nie lepszy od Gucia.
        • biedronka24 Krzyk kobiety- a i owszem 28.01.05, 15:05
          ale on mial brzmiec ´dlaczego gineli ludzie´
          A nie dlaczego ´moj narod´.
          Gdyby to krzyczala kobieta i gdyby wyrazala prawdziwe cierpienie. Reszta to
          manipulacja. To samo co rytualne zawodzenia wynajmowanych placzek w roznych
          kulturach. Swietny manewr polityczny. Zawodza nad trumna meza, a potem szybko
          znow wychodza za maz ;)
        • Gość: z daleka Re: negevmc, z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 28.01.05, 15:17
          Nie wiem czy cie Biedroneczko dobrze zrozumialem. Bo przyznac musze , ze trudno
          cie zrozumiec. Masz bardzo, ze sie tak wyraze, nieskoordynowany jazyk.
          Przechodzac jednak do rzeczy, to przynajmniej w swoim imieniu moge powiedziec,
          ze holokaust, czy to Zydow, czy Cyganow, Polakow, czy Rosjan jest zawsze
          zbrodnia i zbrodnia pozostanie. Problem polega na tym, ze Zydow eksterminowano
          planowo i metoda przemyslowa. Ty jako swiatla, wyksztalcona europejka powinnas
          o tym wiedziec i to rozumiec.
          Druga czesc twojej wypowiedzi, cytuje: "Czy - najwazniejsze chyba- oni GINELI
          ZA NAROD? Czy gineli w walce narodowowyzwolenczej? Jakim prawem to robicie? Czy
          to jest dzialanie w imie godnosci ludzkiej? Godnosci tych ofiar? Obrzydlistwo.
          Manipulacja. Beznadziejne to forum. I sam motloch tu chyba pisuje"{koniec
          cytatu)- jest do tego stopnia belkotliwa, ze doprawdy trudno sie do niej
          ustosunkowac.
          • biedronka24 naogol nie rozumiesz tego co nie chcesz 28.01.05, 15:36
            niezaleznie od formy zbrodni to wlasnie w zalozeniu oprawcow bylo to ze ginal
            narod. Ja tu nie pisze o okropnosciach ´uprzemyslowienia´ jej. Tego slowa b.
            wielu uzywa i dzis jest oczywiste.
            Ja pisze o fakcie zaakceptowania tego co narzucili oprawcy.
            Mianowicie tego, ze tam ginal jeden narod. Niestety. Tam ginelo wiele narodow.
            Tam gineli ludzie za przypisywanie im pochodzenia etnicznego. Za teorie
            rasistowskie.
            A tacy jak wy dzis uznaja je za fakt?
            Z broni oprawcow dzis robicie sobie choragiew narodowa?
            To JEST obrzydliwe. Jesli nie rozumiesz z daleka to tym gorzej dla ciebie.
          • negevmc Re: negevmc, z daleka 28.01.05, 16:10
            taazof :(
            • biedronka24 Prawda was nie interesuje 28.01.05, 16:20
              takie sa moje wnioski.
              Interesuje was wylacznie to aby zbudowac propagande, ktora pomoze sztucznie
              odbudowac wlasna narodowa spojnosc. A to sa komunistyczne zapedy.
              Przez manipulowanie prawda tego nie zrobicie. Predzej czy pozniej poniesiecie
              sromotna kleske. A ofiarami tego wlasnie beda wasze dzieci.
              Lepiej bylo robic to na wartosciach tradycji i religii.
              Wyznawcy Putina.
              Tak. Tance na grobach to wasza specjalnosc...
              • Gość: z daleka Re: Prawda was nie interesuje IP: 5.5R* / *.inter.net.il 28.01.05, 16:44
                Biedroneczko. Piszesz :"Interesuje was wylacznie to aby zbudowac propagande,
                ktora pomoze sztucznie odbudowac wlasna narodowa spojnosc. A to sa
                komunistyczne zapedy."
                Przeczytaj to i zastanow sie ile glupot udalo ci sie wstawic w te dwa krotkie
                zdania.
                • biedronka24 to jest wniosek z twoich i negevmeca komentarzy 28.01.05, 17:01
                  ja wiem co pisze. Od dluzszego czasu sledzac wiele wypowiedzi takich jak p.
                  Simone Veil a potem prezydenta w Krakowie.
                  Nie pouczaj mnie bo nie pouczanie dodaje wiarygodnosci a to co faktycznie robisz.
                  A ty do tego co napisalam sie nie odnosisz.
                  Pytalam jakim prawem ludzie twojego pokroju kwalifikuja ofiary w Auschwitz jako
                  przynalezne do jednego narodu? Wg definicji Hitlera? Tych co budowali
                  rasistowskie teorie? Czy na potrzeby jakichs zwiazanych z lewica sil
                  politycznych w Izraelu?

Nawet te ofiary ktore nosily gwiazde davida nosily ja na wyrazne zarzadzenie
                  Hitlera. A wiec?
                  Jestes pewien- ze one chcialy ginac za narod?
                  Czy ty potrafisz odpowiadac na pytania?
                  • Gość: z daleka Re: to jest wniosek z twoich i negevmeca komentar IP: *.inter.net.il 28.01.05, 17:35
                    Kobieto.Poniewaz domagasz sie odpowiedzi na pytania wiec zacytuje te twoje
                    pytania i sprobuje na nie odpowiedziec.
                    1.Pytalam jakim prawem ludzie twojego pokroju kwalifikuja ofiary w Auschwitz
                    jako przynalezne do jednego narodu?
                    -odpowiadam:-Ludzie mojego pokroju(?) nie kwalifikuja ofiar w Auschwitz jako
                    przynaleznych do jednego narodu. Ludzie mojego pokroju wiedza, ze ofiary te
                    przynalezaly do wielu narodow. Wiedza tez, ze ogromna, naprawde ogromna ich
                    wiekszosc przynalezala do narodu zwanego potocznie Zydami.
                    2.Wg definicji Hitlera?
                    -odpowiedz - pytanie niezrozumiale.
                    3.tych co budowali rasistowskie teorie?
                    4.Czy na potrzeby jakichs zwiazanych z lewica sil politycznych w Izraelu?
                    5.Nawet te ofiary ktore nosily gwiazde davida nosily ja na wyrazne zarzadzenie
                    Hitlera. A wiec?
                    -odpowiedz- to prawda. A wiec?
                    6.Czy ty potrafisz odpowiadac na pytania?
                    -odpowiedz- Tak. Gdy sa sformuowane jak pytania na ktore mozna odpowiedziec.
                    • negevmc Re: to jest wniosek z twoich i negevmeca komentar 28.01.05, 17:41
                      oj wej! me rehok! kra et ha-otiot ha-gdolot ba-mihtaw szel hipuszit
                      azof amarti.
                    • biedronka24 nie istnieje cos takiego jak przynaleznosc do 28.01.05, 17:46
                      narodu.
                      Istnieje natomiast to co dana osoba bez nacisku i z wlasnej nieprzymuszonej woli
                      deklaruje i czemu sluzy w zyciu swoim dzialaniem.
                      To nie mialo miejsca w przypadku Auschwitz i stad wszelkie uogolnienia w tym
                      przypadku sa bardzo niebezpieczne.
                      Ludzie twojego pokroju nie moga dokladnie wiedziec do jakiego narodu nalezeli ci
                      ludzie jesli nie gineli bezposrednio w walce narodowowyzwolenczej ze sztandarami
                      i w mundurach. Moga wiedziec jakiego panstwa byli obywatelami. A byli
                      obywatelami wielu krajow.
                      Co jest niezrozumiale w pozostalych pytaniach?
                      Falszujecie rzeczywistosc. Pytam na czyje potrzeby? W czyim interesie?
                      Pytam czy kontynuujac idee rasistowskie - idee oprawcow, ktorzy kwalifikowali do
                      narodow na podstawie pochodzenia etnicznego? Pytam bo to i te inne przyklady to
                      sa mozliwe logiczne przyczyny takiego falszowania prawdy- innego w tej chwili
                      nie moge sobie wyobrazic.
                      • biedronka24 zreszta to nie ma sensu 28.01.05, 17:50
                        jak powiedzialam do waszego piaskownicowego uszatka- pacyny.
                        Mam to juz w nosie. Poza tym mikro swiatem jak ktos to swoja droga calkiem
                        niezle ujal istnieje jeszcze caly wielki swiat pelen ludzi.
                        Mam nadzieje ze niejaki biednorek zadowoli cie jako partner w dyskusji.
                        • biednorka24 Re: zreszta to nie ma sensu 28.01.05, 18:46
                          Kto wie co ja piszę? Rzecz w tym że moje wypowiedzi albo te pani
                          Elżbiety Tarkowskiej z Yale nikogo nie pouczają.
                          Nie pouczaj więc mnie bo nie pouczanie dodaje wiarygodności a to co faktycznie
                          tu się robi. Kiedy poprzednie zdanie dobiegło do końca żadnej myśli nie
                          wyraziło. Ale to nic!
                          • biedronka24 Wolno ci sie tak bawic Biednorku, kiecko 28.01.05, 18:51
                            pacyno glupia? A to ciekawe skarbie. Ciekawie gdzie taka wolnosc kwitnie. Tak
                            daleko posunieta, ze mozna sie personaliami innych osob poslugiwac?
                            Ja bym cie zostawila bo jestes bardzo waznym elementem na dowod tego ze pewne
                            formy masonerii jednak istnieja. Ze kroluja w nich lysiejace przedszkolaki z
                            zapedami do wladzy to inna sprawa. Ale podczas gdy twoj post pewno zniknie- mam
                            nadzieje, ze moj zostanie.
                            • Gość: rachelka Re: Wolno ci sie tak bawic Biednorku, kiecko IP: *.twcny.rr.com 28.01.05, 18:54
                              biedronka24 napisała:

> pacyno glupia? A to ciekawe skarbie. Ciekawie gdzie taka wolnosc kwitnie. Tak
                              > daleko posunieta, ze mozna sie personaliami innych osob poslugiwac?
                              > Ja bym cie zostawila bo jestes bardzo waznym elementem na dowod tego ze pewne
                              > formy masonerii jednak istnieja. Ze kroluja w nich lysiejace przedszkolaki z
                              > zapedami do wladzy to inna sprawa. Ale podczas gdy twoj post pewno zniknie- mam
                              > nadzieje, ze moj zostanie.
                              a skad wiesz,ze biednorka to kiecka,mozesz podac jakies info,bo ja nie sledzilam
                              tego watku?
                              • biedronka24 nie wiem. Za to zauwazylam 28.01.05, 19:07
                                ze natychmiast po zniknieciu jego postow byla jakis czas cisza na tym watku- a
                                na moj post - nowy watek- nikt z moderatorow nie odpowiedzial. NIkt nie zauwazyl
                                tez, ze moja odpowiedz do niego spadla na sam dol. A wiec i ´drzewko´ watkowe
                                zostalo zmodyfikoowane.
                                • biedna_biednorka jak powiedzialam przedwczoraj, albo jutro 30.01.05, 04:32
                                  jak powiedziałam do piaskownicowej halfdupki - pacyny.
                                  Mam ją w nosie. No bo jak owad wpadnie do nosa, to nie tak łatwo go stamtąd
                                  wydłubać. Palcem nie wypada, bo wygląda po chamsku. A niczego innego do nosa
                                  wsadzać nie będę. Poza tym mikro światem jak ktoś to swoją drogą całkiem
                                  nieźle ujął istnieje jeszcze cały wielki świat pełen ludzi i sześcionogich
                                  owadów. Owady należy tępić. Bo szkodzą. Szczególnie biedronki. Bo są
                                  komunistkami! Tak, tak – czerwone!!!
                                  Mam nadzieję ze niejaka biedronka zadowoli się rozmową z samą sobą przez
                                  lustro. Bo tu jej nikt nie ma zamiaru czytać jej bredni…
            • Gość: z daleka Re: negevmc, z daleka IP: *.inter.net.il 28.01.05, 16:34
              madua? ki hi hola nefesh?
              • negevmc tak 28.01.05, 16:43
                Nie rozmawiajmy na tym watku - nie wypada po heb. Otwoz nowy albo wyslij maila.
        • Gość: rachelka Re: negevmc, z daleka IP: *.twcny.rr.com 28.01.05, 18:40
          biedronka24 napisała:

> naprawde tak jestescie prozni, ze gdyby to byla ABE- prawdziwa czy falszywa-
          > czort ja wie- toby sie wam takie oswiadczenie podobalo?
          > ´ W imieniu Europy´?
          > ´W imieniu jej przodkow´?
          > ´Do ´waszego´ narodu?
          > Jakim prawem? Czy ci wszyscy, ktorzy tam zgineli to z ´waszego´ narodu?
          > Czy - najwazniejsze chyba- oni GINELI ZA NAROD?
          > Czy gineli w walce narodowowyzwolenczej?
          > Jakim prawem to robicie? Czy to jest dzialanie w imie godnosci ludzkiej?
          > Godnosci tych ofiar?
          > Obrzydlistwo. Manipulacja. Beznadziejne to forum. I sam motloch tu chyba pisuje
          > .
          > W niczym nie lepszy od Gucia.

brawo biedronko, najgorzej jak ktos licytuje sie w waznosci tych ktorzy poniesli
          smierc w tym obozie smierci. czy nie byloby lepiej oddac czesc tym wszystkim
          ludziom,ktorzy zgineli smiercia tragiczna, zabici przez dzicz hitlerowska. ja
          nie sadze,ze zycie zyda,cygana,homusia,rumuna jest wazniejsze,czy mniej wazne od
          zycia polaka. czy choc raz ludzie nie moga dac spokojnie odejsc tym biednym
          trupom,ktorzy tam w tym piekle zyli razem i zgineli razem jako wiezniowie. to
          jest paskudne i podle licytowac sie o waznosc przynaleznosci rasowej
          trupow,przepraszac za nieistniejace winy i kosztem tych co nie zyja popychac
          swoje chore wizje. ludzie miejcie chociaz troche szacunku do siebie i do tych
          wszystkich,ktorych od 60 lat juz nie ma. a co do tych forumowych zydow
          dziekujacych abe za przyjecie na siebie winy i przepraszanie za swoich
          przodkow,mam nadzieje,ze cenicie ludzi za ich poglady,nie za fakt,ze cos dla was
          akurat zrobia,co tylko wam sie podoba w danej chwili. a swoja droga abe,ktora
          zawsze dyskutuje na temat swoich pogladow dala jeden wpis i zniknela,to czyms
          smierdzi.
          • Gość: z daleka Re: negevmc, z daleka IP: *.inter.net.il 28.01.05, 19:01
            alez ty rachelciu ciezko myslisz. Tu nic nie smierdzi, tu pachnie, to po prostu
            nie byla ABE.
            • Gość: rachelka Re: negevmc, z daleka IP: *.twcny.rr.com 28.01.05, 19:05
              Gość portalu: z daleka napisał(a):

> alez ty rachelciu ciezko myslisz. Tu nic nie smierdzi, tu pachnie, to po prostu
              >
              > nie byla ABE.
              ja bardzo ciezko mysle dlatego napisalam wszystkim -dajcie trupom spokoj,niech
              spokojnie sobie odpoczywaja w miejscu ostatecznym,a jak chcecie sobie
              dziekowac,czy szarpac to nie robcie tego kosztem tych nieszczesnikow.
      • migselv Re: Do negevmc. 28.01.05, 16:30
        Moim zdaniem to nie ma wiekszego znacznia, czy jest to "oryginalna" ABE, czy
        nie. Wedlug mnie jest:) Wazne jest to co napisala. Wyglada to szczere i
        przemyslane [biorac pod uwage jej wczesniejsze wypowiedzi:)]

Rowniez nie jestem pewny, bedac w jej "sytuacji", czy byloby mnie stac na taka
        wypowiedz. Dlatego wlasnie jestem dla niej pelen podziwu i szacunku.
        Takze chyle czola!

PS. Przemysl swoja decyzje opuszczenia forum, tu zdecydowanie brakuje takich
        ludzi jak Ty.
        Pozdrawiam

• humbak Re: Do forumowych Zydow 28.01.05, 14:59
      Przepraszam, że w takim miejszu, ale przypomnę Ci jeszcze jeden powód do wstydu: kolonializm wraz ze wszytkimi niemal następstwami:/
    • Gość: totyle AshkeNAZI Jews,NAZI- Germany,Aushwitz,holokaust. IP: *.176.168.4.Dial1.Phoenix1.Level3.net 28.01.05, 16:34
      AshkeNAZI,Nazi-Germany,Aushwitz i holokaust.
      Autor: Gość: totyle IP: *.176.168.4.Dial1.Phoenix1.Leve l3.net
      Data: 28.01.2005 16:30 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

-----------------------------
      • Gość: ;;; MANIPULACJA, ZARABIANIE NA HOLOCAUST-OHYDA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.05, 06:08
    • mirmilek Re: Do forumowych Zydow 28.01.05, 16:56
      ABE, holokaust to dowod na to, ze wszystko mozna spaczyc. Kazda religie, kazda ideologie. Z patriotyzmu i idei narodu wyrosl nazizm, z chrzescijanstwa krucjaty, z islamu bin laden, z demokracji bush, z syjonizmu szaron.

W hiszpanii na kablowce puszczaja nam dokument "holokaust". przerazajace. czasem mam lzy w oczach, modle sie bardziej niz zwykle, ale generalnie to chce mi sie zwyczajnie rzygac. w glowie mi sie nie miesci, jak ludzie mogli/moga cos takiego zrobic.

oczywiscie narzuca sie smutna refleksja o naszej rzekomej kulturowej wyzszosci. i naturalnie postanowienie, ze to wiecej sie powtorzyc nie moze. po moim trupie.

ale tez i postanowienie, ze trzeba sie przeciwstawiac zlu i niesprawiedliwosci w kazdej postaci. wszystko jedno, czy zabija sie irakijczykow, palestynczykow, zydow, sudanczykow, tybetanczykow, itp. itd. zadna ideologia, zadna ropa naftowa, zadna potrzeba posiadania wlasnego panstwa nie jest tego warta.

ABE, z przyjemnoscia przeczytalem twoj post, wyraza on rowniez to, co czuje i ja sam. Ale niestety nie wiem, czy ci, do ktorych przeprosiny sa skierowane, cokolwiek z nich zrozumieja...

Pozdrawiam, m.
      • biedronka24 zrozumieli zaledwie iz istnieje mozliwosc, ze jest 28.01.05, 17:07
        to prowokacja. Ale ty tez czegos nie zrozumiales mirmil.
        Do ludzi - jesli sie ich szanuje - jak piszesz zawsze lepiej mowic wprost.
        Prowokacja- nawet w najlepszych intencjach nigdy nie jest w porzadku i nigdy nie
        jest uczciwa, bo niesie w sobie element drwiny z kogos, kogo sie nieopacznie
        zaskoczy.
      • Gość: . Re: Do forumowych Zydow+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 28.01.05, 17:07
        >>>>><<Ale niestety nie wiem, czy ci, do ktorych przeprosiny sa skierowane, cok
        > olwiek z nich zrozumieja...>>>>>>>>>>>>>

To tylko ty jestes "rozumiejacy"?
        Na czym opierasz te teze,madralo?
        • biedronka24 Och i jerzy 28.01.05, 17:12
          tez tu jest? Cos takiego...
          No bo czyz jezyk kiedys skromnoscia zgrzeszyl.
        • mirmilek Re: Do forumowych Zydow+ 28.01.05, 17:12
          to nie byl post do ciebie tylko do ABE, wiec idz sie pieklic gdzie indziej.
    • negevmc ABE 28.01.05, 17:14
      Wybacz im wszystkim takze.
      Ide. Pa
      • Gość: kuk Re: ABE IP: 207.7.207.* 30.01.05, 06:56
        negevmc" wybacz im wszystkim takze. Ide. Pa "

Powiedziales wiecej, niz najwiecej.

Spij spokojnie.

I TY chciales stad odejsc?. Zobacz, jak powstaje cos pieknego.
    • biedronka24 ile trzeba miec lat 28.01.05, 19:10
      by wysylac do kogos podobizny kaczora donalda, albo drzewo genealogiczne jego
      rodziny?
      No powiedz Jerzy?
      A ja nadal czekam na odpowiedz moderatorow gdzie zniknely BEZ SLADU wypowiedzi
      poprzednie biednorki - niejakiego. To bardzo interesujace....
      • biedronka24 I czekam tez na twoja odpowiedz 28.01.05, 19:12
        szlachetny mezu i glowo rodziny, protestancie i niemalze Polaku, jak to sie
        stalo, ze owego znikniecia tych POPRZEDNICH WYPOWIEDZI rowniez do negevmeca
        BEZ SLADU jak mowie NIE ZAUWAZYLES? ;)
        • Gość: rachelka Re: I czekam tez na twoja odpowiedz IP: *.twcny.rr.com 28.01.05, 19:28
          biedronka24 napisała:

> szlachetny mezu i glowo rodziny, protestancie i niemalze Polaku, jak to sie
          > stalo, ze owego znikniecia tych POPRZEDNICH WYPOWIEDZI rowniez do negevmeca
          > BEZ SLADU jak mowie NIE ZAUWAZYLES? ;)
          widze biedronko,ze cie rozne rzeczy mecza,ale moja rada chociaz spozniona,nie
          dawaj swoich namiarow komus,kogo nie znasz. niestety wielu przekonalo sie o tym
          na wlasnej skorze,ze lepiej nie logowac sie i nie miec e-maila gazetowego,bo on
          ci nic nie daje,a mozesz miec szajs w skrytce,zainfekowany wirusami,nie
          mowiac,ze jak komus nadepniesz na piety to ma cie w szachu. swoich przyjaciol
          dobieraj sobie z wlasnego kregu ludzi,tu znamy sie jedynie z nikow, i niech tak
          zostanie.
          • biedronka24 No za nadepniecie to jeszcze nikt mnie nie ma 28.01.05, 19:45
            chyba z tym jest problem. Dzieki za rady. Namiarow nie daje.
            Za wiadomosc o moim IP i zabezpieczenia po zalogowaniu sie odpowiada juz gazeta.
            Loguje sie- bo tak poradzil mi maz. Do skrzynki raczej tak czesto nie zagladam.
            O poczestunkach wirusowych rozsiewanych tez przy pomocy forum wiem.
            Milego dnia.
    • krolowa_bona Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE 28.01.05, 21:13
      to napisalam. Kazdy zna mojego "krolewskiego" nicka, wiec chyba jasne ze to nie
      byla to zadna prowokacja tylko owszem ja _ ABE. Pisze z trzech roznych IP -
      zreszta ten powyzej to najnowszy ale to wciaz ABE-owy post.
      Zerwalam sie z forum po napisaniu tego watku bo nie uwazalam, ze podlegal on
      jakiejkolwiek dyskusji. Bylo to proste oswiadczenie po dlugim przemysleniu.
      I zdaje sobie sprawe, ze 'podpadlam' wielu, ale coz, zawsze mowie to co mysle
      niezaleznie od konsekwencji i nie zamierzam teraz tego zmieniac. Jesli po tym
      watku strace wszelkich partnerow do rozmowy to trudno, przezyje. Przynajmniej
      bede ok sama wobec siebie, a to najwazniejsze.
      Wyjasnie ponizej pod moim wlasciwym nickiem dlaczego tak to ujelam.
      • Gość: ABE Tak wlasnie mysle IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 22:05
        Tak jak mirmil, poczytalam troche ostatnio o Auschwitz, poogladalam, i tak jak
        on poplakalam sobie nad zwyrodnieniem naszej rzekomo zaawansowanej
        Chrzescijanskiej Kultury i Cywilizacji. A przede wszystkim poplakalam nad
        cierpieniem tamtych NIEWINNYCH ludzi. I wtedy wlasnie poczulam ten wstyd bo ja
        jestem jak najbardziej reprezentacyjnym PRODUCTEM NASZEJ KULTURY, I TO MNIE
        PRZERAZA.
        Czy wtedy w tamtych czasach tez padlabym ofiara poczucia wyzszosci mojej rasy
        nad rasami 'intruzow' ktorzy 'zalali' moj kontynent? Czy tez dalabym jakiemus
        szalencowy upowaznienie aby "rozwiazal ten problem' w moim imieniu? Czy tez
        przymknelabym oczy i udawala niewiedze, a w glebi duszy cieszyla sie, ze moja
        przestrzen zyciowa zostanie odebrana 'intruzom' i oddana mnie jako prawowitemu
        obywatelowi tego Kontynentu?
        Boje sie myslec o tym czy nie wpadlabym w ten silny nurt antysemityzmu, i nie
        skonczylabym jako KAT tego narodu/wyznania/kultury BY PROXY.
        Wiec musialam zastopowac i przemyslec. Zreszta posty na tym forum z ostatnich
        tygodni daly mi wiele do myslenia. Na przyklad watek Krystiana o "zalewie
        Europy przez muzulmanow" i jego ubolewanie, dzielone przez wielu forumowiczow,
        ze jest to zgubne dla Europejskiego ducha, i ze trzeba sie przed tym bronic.
        Bronic - jak? Moze znowu znajdziemy sobie Wodza, ktory "rozwiaze ten problem
        zalewu obcego elementu" w naszym skromnym imieniu? I jak sie to skonczy?
        No i wreszczie, musze byc uczciwa wobec siebie. To ja zawsze krytykuje i bede
        krytykowala zbojecka polityke Izraela wobec slabszego przeciwnika, ktory
        zglasza roszczenia do tego samego kawalka ziemi - roszczenia silniejsze niz
        Izrael. Jakze moge krytykowac Izrael za systematyczne wyniszczanie i spychanie
        do gett nedzy Palestynczykow, jezeli nie przyznam i nie wezme odpowiedzialnosci
        za znacznie potezniejsze ludobojstwo, rasizm, zamkniecie w gettach,
        wyglodzenie, zagazowanie popelnione przez LUDZI Z KTORYMI KULTUROWO I
        EMOCJONALNIE JA SIE UTOZSAMIAM JAKO EUROPEJKA? Czy nie bylaby hipokrytka gdybym
        zlekcewazyla ludobojstwo popelnione na Zydach przez EUropejczykow, ale glosno
        krytykowala polityke Izraela wobec slabszych niezorganizowanych Palestynczykow?
        I czy nie bylabym hipokrytka krytykujac narod amerykanski za danie wolnej reki
        maniakowi wojny, morderstwa i grabiezy (Bushowi) a jednoczesnie staralabym sie
        usprawiedliwac Europe za danie wolnej reki szalenstwom Hitlera.
        I to prawda, ze prawnie nie jestem odpowiedzialna za czyny dwoch generacji
        przede mna. Ale moralnie? Bo tak dlugo jak jestem spadkobierczynia ich
        mentalnosci, jestem spadkobierczynia ich przestepstw tak samo jak ich osiagniec.
        I na koniec - dlaczego skierowalam to akurat tylko do Zydow? Wlasnie z tego
        powodu, ze oni nie mieli w Europie panstwa, ani zorganizowanych drog samo-
        obrony. Wlasnie dlatego, ze oni nie mogli zalozyc bagnetu na bron, przywdziac
        munduru z gwiazda Davida, i sie bronic 'do ostatniej kropli krwi'. Oni (i
        Cyganie tez) nie mieli HONOROWEGO WYJSCIA Z SYTUACJI tak jak reszta narodow
        europejskich, ktore mialy przywilej posiadania terytorium, armii i panstwa.
        Zawsze nienawidzilam "bullies", czyli tych ktorzy biora sie za znecanie nad
        slabszymi bo maja gwarantowane zwyciestwo. My, Europejczycy, bylismy takimi
        bullies wobec Zydow. Fajnie, nie lubilismy ich za cwaniactwo, za wybranstwo, za
        egotyzm, ale zaden powod nie jest dobrym powodem do wymordowania setek tysiecy
        niewinnych rodzin, z dzieciakami, staruszkami, ciezarnymi kobietami i
        mezczyznami, ktorzy po prostu chcieli trzymac sie we wlasnym gronie. Najgorsze
        morderstwo jest na tych ktorzy nie moga sie bronic. A zatem dlatego wlasnie nie
        wspomnialam o innych Narodach, ktore rowniez zginely w WWII. Systuacja
        eksterminacji Zydow byla wyjatkowa pod wzgledem okolicznosci i pod wzgledem
        liczebnym - straty zadnego innego narodu sa nieporownywalne liczbowo i
        merytorycznie wlasnie z powyzszych powodow.
        Myslam, ze nie bede musiala sie tlumaczyc, ze ogrom tego GRZECHU NASZEJ KULTURY
        I NASZEJ RASY przytloczy wszelkie licytacje kto cierpial wiecej, kto bardziej
        zasluzyl, kto sprowokowal. Takie licytacje w obliczu tej Tragedii nie maja
        prawa bytu.
        Totyle napisal,ze Zydzi wypowiedzieli Niemcom wojne ekonomiczna - jesli nawet
        tak bylo w jakims wymiarze gospodarczych poczynan Zydow w Rzeszy, to czy w
        jakimkolwiek najmniejszym stopniu "wojna ekonomiczna" usprawiedliwa
        systematyczne, nieludzkie ludobojstwo w komorach gazowych??????? Pomyslmy o
        proporcjach.
        Na koniec, wspolczesni Zydzi tez nie sa aniolkami na wlasnym podworku a na
        cudzych tez nie umieja mieszac sie pokornie w tlumie gejow, ale gdybym od
        krytyki poczynan ich zbojeckiego Panstwa czy ich agresywnych ambicji
        politycznych w US miala kiedykolwiek posunac sie do usprawiedliwienia ich
        eksterminacji to wytnijcie mi jezyk.
        Wiec nie wycofuje i nie zmieniam ani jednego slowa w tym WATKU.
        Amen, slowo sie rzeklo
        ABE
        • Gość: z daleka Re: Tak wlasnie mysle IP: 80.230.157.* 28.01.05, 22:17
          jak troche dojde do siebie, tez sprobuje ci cos wytlumaczyc.
          • Gość: ABE No to czekam. Jak wywleczesz pare moich IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 22:31
            starych postow, to sie nie zdziwie.
            Ale pamietaj, ze zawsze mialam do Ciebie pewna slabosc i nawet w Pejsatym
            Jarmarku potraktowalam Cie ulgowo ;)
        • biedronka24 OK nie sadze bys komus podpadla 28.01.05, 22:36
          Ja rozne ekspozycje o Holocauscie i nie tylko o nim ogladalam przy roznych
          okazjach. Nie potrzebuje chyba mowic ´i co´. Bo nie wiem na kogo dziala to
          inaczej. Ale uwazam wciaz ze wziecie odpowiedzialnosci tak- oczywiscie - ale nie
          w ramach przeprosin jednego narodu. Ja np gdybym miala kogos przepraszac,
          przepraszalabym cala ludzkosc. Zreszta przepraszanie tu nie ma sensu. Nie ty to
          zrobilas. Chodzi o ostrzezenie i uwage. I sluchanie drugiego czlowieka. I chodzi
          o to bys tego nigdy nie zrobila albo nie przymknela oczu na jakakolwiek
          ideologie, ktora do czegos takiego zmierza. Wyliczenia na ´udzial narodowy,
          etniczny, zawodowy to znajdziesz w pewnym dokumencie ktory przytaczala Patience.
          To wlasnie jest to co sie okresla uprzemyslowiona, zbiurokratyzowana zbrodnia.
          Jesli wiec bedziesz wyliczac straty na narody, bez ich (tych umarlych) wiedzy i
          udzialu to robisz niestety cos bardzo podobnego.
          Jezeli ja rozumiem np ze to jest ostrzezenie to rozszerzam rowniez na tych,
          ktorzy z tego symbolu meczenstwa czlowieka robia narzedzie dla swoich bardziej
          lub mniej okreslonych celow politycznych. Oprawca moze zostac prawie kazdy z
          nas. Jesli nie bedzie wystarczajaco ostrozny i samokrytyczny. I mysle ze w tym
          jest jakis consensus.

Na koniec.
          Dzieci ktore zginely oraz najslabsi, ktorzy prawdopodobnie jako pierwsi zostali
          zagazowani i tak nie zalozyliby bagnetu na bron. Nawet gdyby mieli panstwo. Wiec
          nie mow- ze chcieliby ginac za ojczyzne...
          To ze teraz w wojnach maja ginac kobiety uwazam za nonsens wspolczesnego swiata.

Co do mnie. Nie wiem oczywiscie. Ale czuje dzis mimo wszystko ze nie moglabym I
          NIE ZABILABYM NIGDY ZADNEGO DZIECKA NA SWIECIE DLATEGO ZE BYLOBY JAKIEJKOLWIEK
          NARODOWOSCI, POCHODZENIA CZY WIARY.
          ZEBY NIE WIEM CO W MOIM ZYCIU SIE DZIALO.
          Ergo
          Nie moge byc za ta zbrodnie odpowiedzialna. Moge uwazac, by nikt z moich dzieci
          czy bliskich nigdy nie ulegl zadnej takiej ideologii...
          • Gość: ABE Re: OK nie sadze bys komus podpadla IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 23:06
            Wszyscy mamy wlasne demony do rozprawienia sie.
            Nie jestem pewna czy chodzi o przepraszanie, i przpraszanie Kogo.
            Masz racje,ze "Chodzi o ostrzezenie i uwage. I sluchanie drugiego czlowieka. I
            chodz
            > i
            > o to bys tego nigdy nie zrobila albo nie przymknela oczu na jakakolwiek
            > ideologie, ktora do czegos takiego zmierza".
            Ale nie da sie tego zrobic w prozni w jakis abstrakcyjny sposob. Ja zlozylam
            moja zgroze i moje ubolewanie na rece Zydow. Mozna tez na rece calej ludzkosci,
            ale przestanmy to rozmywac.

Co do 'Holocaust industry' to zapewne istnieje ono, i zapewne ludzie ktorzy sie
            tym paraja nie zasluguja na miano godnych spadkobiercow ludzkiego cierpienia.
            Ale nie mnie ich sadzic.
        • Gość: rachelka Re: Tak wlasnie mysle IP: *.twcny.rr.com 28.01.05, 22:49

> Tak jak mirmil, poczytalam troche ostatnio o Auschwitz, poogladalam, i tak jak
          > on poplakalam sobie nad zwyrodnieniem naszej rzekomo zaawansowanej
          > Chrzescijanskiej Kultury i Cywilizacji. A przede wszystkim poplakalam nad
          > cierpieniem tamtych NIEWINNYCH ludzi. I wtedy wlasnie poczulam ten wstyd bo ja
          > jestem jak najbardziej reprezentacyjnym PRODUCTEM NASZEJ KULTURY, I TO MNIE
          > PRZERAZA.
          abe jeszcze jedno placz nad tymi,ktorzy sie nie poddali a gineli walczac,bo ja
          jestem ich potomkiem, z czego jestem dumna. z bandytami nie mam nic wspolnego,a
          fakt,ze pochodzimy z tej samej rasy nie czyni mnie winnym.
          • Gość: ABE Rachelko, kiedy mowa o rocznicach IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 23:09
            tak dumnych dla Polakow jak Powstanie Warszawskie, czy tak dumnych dla
            Europejczykow jak zatkniecie sztandarow aliantow na Bramie Brandenburskiej, to
            ja tez jestem dumna z moich przodkow.
            Ale kiedy mowimy o Auschwitz to ja nie jestem w stanie powiedziec, ze to po
            prostu nie moja dzialka w dziedzictwie naszej europejskiej historii.
            Co nie znaczy, ze szanuje Twoj punkt widzenia.
            • Gość: ABE Ojej, mialo byc oczywiscie IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 00:25
              Co nie znaczy ze nie szanuje Twojego punktu widzenia!!!!
        • Gość: a daleka Re: Tak wlasnie mysle IP: 80.230.157.* 28.01.05, 23:00
          Po pierwsze, przyznaje ze, jestem autentycznie zdumiony metamorfoza, ktora
          przeszlas. Dziwie sie jednak, bez cynizmu, ze o tych tragicznych faktach
          dowiedzialas sie tak pozno. Podejrzewam w zwiazku z tym, ze jest jeszcze na
          swiecie bardzo wielu ludzi, nawet wyksztalconych, ktorzy z jakichstam powodow
          nie znaja wspolczesnej historii Europy. Po drugie i wracajac do historii, ktora
          rozgrywa sie na naszych oczach, chcialbym niesmialo zwrocic ci uwage, ze z
          przekonaniem wypowiadasz poglady, ktore po doglebnym poznaniu, moze znow
          przyjdzie ci zmienic... Piszesz: "To ja zawsze krytykuje i bede
          krytykowala zbojecka polityke Izraela wobec slabszego przeciwnika, ktory
          zglasza roszczenia do tego samego kawalka ziemi - roszczenia silniejsze niz
          Izrael". Mozesz krytykowac Izrael i jego polityke (ja tez mimo, ze jestem
          obywatelem tego panstwa, nie wszystkie posuniecia pochwalam i ze wszystkich
          jestem dumny), jednak jesli nie znasz i nie rozumiesz zachodzacych tu zjawisk,
          to przynajmniej zachowaj umiar w ich ocenianiu.
          W innym miejscu napisalas :"I na koniec - dlaczego skierowalam to akurat tylko
          do Zydow? Wlasnie z tego powodu, ze oni nie mieli w Europie panstwa, ani
          zorganizowanych drog samoobrony. Wlasnie dlatego, ze oni nie mogli zalozyc
          bagnetu na bron, przywdziac munduru z gwiazda Davida, i sie bronic 'do
          ostatniej kropli krwi'" - No wiec teraz maja Zydzi swoje panstwo, gwiazde
          Dawida na sztandarze i bronia sie przed zepchnieciem do morza. Dlaczego
          uwazasz, ze teraz nam tego nie wolno robic? Dlatego, ze teraz jestesmy
          silniejsi i nie dajemy sie wymordowac? Czy musimy stracic to panstwo i dac sie
          zabic, abys mogla sie znow litowac nad zgladzonym narodem? To nie jest logiczne
          ABE.
          • Gość: ABE Re: Tak wlasnie mysle IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 23:23
            Z Daleka,
            Oczywiscie, ze wiedzialam o istnieniu Auschwitz i o tym co tam sie wyprawialo.
            Uczono mnie o tym w tych samych szkolach co Ciebie, do licha. Ale jest roznica
            w podejsciu kiedy podaje sie suche fakty, ktore nie zawsze przemawiaja do
            wyobrazni, a posrednio i sumienia, a kiedy mowia do Ciebie, ci ktorzy przezyli.
            Ci starzy juz teraz ludzi naprawde do mnie dotarli bardziej niz statystyki.
            Kazdy reaguje inaczej.

Co do Waszego Panstwa - nie zgadzam sie i uwazam, ze w pewnym momencie
            przekroczyliscie linie miedzy samoobrona a ekspansja i agresja. Gdziez tu
            przeczytalam post Twojego ziomka Negevamc, ktory twierdzi, ze za kazdy attack
            terrorystyczny Palestynczkow Izrael powinnien wybudowac im nowa szkola. Nie
            moglabym sama wymyslic lepszej formy samoobrony.
            • Gość: ABE Re: Tak wlasnie mysle IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 23:37
              I jeszcze o granicach obrony koniecznej. Jestes prawnikiem wiec wiesz o czym
              mowa. Wydaje mi sie, ze dzialaliscie w ramach tych granic broniac sie przed
              agresja w 67, czy jakakolwiek realna forma bezposredniego zewnetrznego
              zagrozenia, ale uzywanie maszyny militarnej przeciwko osiedlom palestynskim w
              odpowiedzi na ataki extremistow, przekracza te granice.
              Dlatego tez atak wojskowy NIemiec np na Polske czy Europe nie jest widziany
              jako czyn rownie karygodny czy nieludzki jak ich pozniejsza eksterminacja
              ludnosci cywilnej w obozach smierci. Bron Boze, nie mysl ze porownuje tu
              cokolwiek bo NIC nie jest porownywalne do hitlerowskich oboz zaglady.
            • Gość: z daleka Re: Tak wlasnie mysle IP: 5.5R* / 80.230.157.* 28.01.05, 23:51
              Piszesz ABE, ze w pewnym momencie przekroczylismy linie miedzy samoobrona a
              ekspansja i agresja. Mysle, ze mozna to tak widziec i oceniac z perspektywy
              Francji , Nowej Zelandi czy kazdego obserwatora z zewnartrz. To normalne, ze
              staje sie po stronie slabszego. Wspomnialem juz wczesniej, ze i ja nie wszystko
              popieram i nie ze wszystkiego jestem dumny. Jednak sytuacja jest taka, jaka
              jest.Zamachy z jednej strony, odpowiedz z drugiej strony, eskalacja przemocy.
              Gina zolnierze, gina terrorysci, gina zupelnie niewinni ludzie, gina dzieci i
              niszczony jest dobytek. Oczywiscie, ze trzeba z tym skonczyc. Wydaje mi sie, ze
              wlasnie teraz, z odejsciem zlego ducha Bliskiego Wschodu(Arafata), ukazalo sie
              swialelko nadziei na tym goracym skrawku ziemii. OBIE strony konfliktu, staraja
              sie wyprowadzic zwasnionych z tego platera. Sharon, na ktorym wszyscy niby
              znawcy bliskowschodni wieszaja psy, moze okazac sie tym politykiem, ktory
              doprowadzi do zakonczenia konfliktu.( Jesli nie on, to dlugo, dlugo nikt inny
              tego zrobic nie zdola.)
              Ps. Piszesz: "przeczytalam post Twojego ziomka Negevamc, ktory twierdzi, ze za
              kazdy attack terrorystyczny Palestynczkow Izrael powinnien wybudowac im nowa
              szkola. Nie moglabym sama wymyslic lepszej formy samoobrony".- Ja osobiscie
              wolalbym budowac im szkoly za kazdy atak terrorystyczny, ktorego nie zrobia.
              Ale to juz kwestia gustu.
              • negevmc Szkoly 29.01.05, 00:20
                > Ps. Piszesz: "przeczytalam post Twojego ziomka Negevamc, ktory twierdzi, ze
                za
                > kazdy attack terrorystyczny Palestynczkow Izrael powinnien wybudowac im nowa
                > szkola. Nie moglabym sama wymyslic lepszej formy samoobrony".- Ja osobiscie
                > wolalbym budowac im szkoly za kazdy atak terrorystyczny, ktorego nie zrobia.
                > Ale to juz kwestia gustu.

Zostalem tu, zapewne przypadkiem zacytowany a slowa uciekly nieco z kontekstu.
                "ale to juz kwestia gustu" wydaje mi sie nie na miejscu , to tak jakbym ja
                teraz zarzucil, ze "osobiscie wolabys budowac szkoly... " to, ze uzywasz trybu
                przypuszczajacego ma oznaczac, ze nie wolisz ?.
                Badzmy rozsadni 'z daleka'.
                Sformulowanie "za kazdy atak terrorystyczny" jest pewna kontrukcja logiczna
                majaca oznaczac, ze powinnismy Palestynczykow ksztlcic i im pomagac im bardziej
                tego potrzebuja. Zamachy bowiem sa objawem, owszem determinacji ale przede
                wszystkim poczucia beznadzieji, bezcelowosci zycia. Tym latwiej mlodym ludziom
                wmowic, ze powinni polnic samobojstwo im wezej widza swiat i mniejsza maja
                nadzieje na jego porawe. Edukacja jest chyba najlepszym lekarswem, ktory leczy
                nie objawy ale same przyczyny choroby.
                Paradoksalnie jednak - na pierwszy rzut oka - jestem stanowczym zwolennikiem
                muru chociaz zdaje sobie sprawe z jego niesprawiedliwosci.
                Mur ma zapewnic nam TERAZ bezpieczenstwo. Jesli nie bedziemy go mieli nie
                bedzie mial tych szkol kto wybudowac.

Wybacz ABE, ze wtracam sie w Twoj i tylko Twoj watek z moimi osobistymi uwagami
                do 'z daleka'

• Gość: ABE Nie ma co przepraszac. Tak naprawde IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 00:35
                  to przeciez ta dyskusja NALEZY do Was. Ja chetnie poczytam i przynajmniej
                  widze, ze Zydzi w Izraelu nie sa bezmyslna masa bezwarunkowego poparcia
                  dla 'wladzy' i ze o dziwo, sa wsrod Was roznice pogladow. Gdybyscie wiecej, ZE
                  SOBA a nie z nami na Forum dyskutowali, moze i wiekszosc z nas zobaczylaby w
                  Was jednostki z pogladami blizszymi nam nizby to sie moglo wydawac.

W obronie wlasnej, powiem tylko, ze ja nie zeruje na konflikcie palestynsko-
                  izraelskim i bede sie bardzo cieszyc jak stanie sie on zamknietym rozdzialem
                  tej -przyznajcie - wstydliwej historii czlowieka. Aby go jednak definitywnie
                  zamknac, musi byc consensus , czego Wam i przede wszystkim Palestynczykom
                  zycze. Bo consensus oznacza POKOJ.
                  • negevmc Re: Nie ma co przepraszac. Tak naprawde 29.01.05, 01:34
                    Kilka razy zabieralem sie do tego. Do wyjasnienia na forum ogromnych roznic
                    dzielacych izraelskie spoleczenstwo i problemow z nich wynikajacych.
                    Moze zbyt pochopnie zrezygnowalem, ale straszny tchoz ze mnie.
                    Powinienm brac przyklad z Ciebie.

Probowalem natomiast wyjasnic moj osobisty stosunek do bycia Izraelczykiem.
                    Niestety miedzy innymi wspomniani przez Ciebie forumowicze uswiadomili mi, ze
                    nie badzo mam szanse na kontakt.
                    Dla sprawdliwosci musze dodac, ze byly takze i wyjatki.
                    • Gość: sp;lit Re: Nie ma co przepraszac. Tak naprawde IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 02:35
                      Nie zniechecaj sie , robisz to z przekonaniem , podpierajac argumentami wartymi
                      przemyslenia ,... Musze przyznac , ze robisz bez klapek na oczach pozwalajacych
                      tylko na spojrzenie z jednego punktu widzenia , mianowicie , waszego ,...

Robisz to lepiej niz ci , ktorych do tej pory tu czytalem .

uklony

=============================== =============================== ================

Kilka razy zabieralem sie do tego. Do wyjasnienia na forum ogromnych roznic
                      dzielacych izraelskie spoleczenstwo i problemow z nich wynikajacych.

nie badzo mam szanse na kontakt. Dla sprawdliwosci musze dodac, ze byly takze i
                      wyjatki.

nie badzo mam szanse na kontakt.
                      Dla sprawdliwosci musze dodac, ze byly takze i wyjatki.

• Gość: patience Abe- odszczekuje co powiedzialam o tobie na FA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.05, 07:46
          Jestes istota ludzka.
          Myslisz i czujesz.
          Jedno i drugie czasem boli, ale warto.

......
      • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 28.01.05, 22:39
        • Gość: ABE Re: ABE, znasz ta opowiesc o chlopie, ktory sie IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 23:25
          Guciu, sam wiesz, ze Twoje dykteryjki o peczkach Zydow i siusianiu z chmurek
          przyprawiaja mnie zawsze o ataki smiechu. Ale to jest za powazny temat na
          smiech. Zarty zartami, ale jesli Ty tak na powaznie, to mnie jeszcze bardziej
          przerazasz niz ja sama siebie.
          • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 00:02
            • Gość: ABE Re: Uwzam ze sie zachlysnelas jadem, ktory IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 00:44
              Guciu,
              Co do przemyslu Holocaustu, akurat tutaj ja nie proponuje abysmy
              sie "dorzucili" do jakies Fundacji. Chodzi o nie-monetarna kompensacje moralna.
              To nic nie kosztuje, a o to wlasnie wiekszosc z NIch nas prosi. Mnie jest po
              prostu strasznie zal takiej pani Hanke Friedman, ktora trzesaca reka pokazuje
              zdjecie swojej rodziny, ktora w calosci zginela w Auschwitz. I ta kobita nikogo
              nie oskarza, nie domaga sie zemsty ani kasy. Mowi, ze juz niedlugo sie z nimi
              spotka ale dla tych co zostana tu na Ziemi pozostawia przeslanie "oby sie to
              nigdy nie powtorzylo"> JAKI ONA MA W TYM INTERES???

Co do wojny Zydow - jakby nie bylo z tym zagarnieciem Palestyny w 33, NIC nie
              usprawiedliwia Auschwitz.
      • Gość: rachelka Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.twcny.rr.com 28.01.05, 22:43
        krolowa_bona napisała:

> to napisalam. Kazdy zna mojego "krolewskiego" nicka, wiec chyba jasne ze to nie
        >
        > byla to zadna prowokacja tylko owszem ja _ ABE. Pisze z trzech roznych IP -
        > zreszta ten powyzej to najnowszy ale to wciaz ABE-owy post.
        > Zerwalam sie z forum po napisaniu tego watku bo nie uwazalam, ze podlegal on
        > jakiejkolwiek dyskusji. Bylo to proste oswiadczenie po dlugim przemysleniu.
        > I zdaje sobie sprawe, ze 'podpadlam' wielu, ale coz, zawsze mowie to co mysle
        > niezaleznie od konsekwencji i nie zamierzam teraz tego zmieniac. Jesli po tym
        > watku strace wszelkich partnerow do rozmowy to trudno, przezyje. Przynajmniej
        > bede ok sama wobec siebie, a to najwazniejsze.
        z jednego sie ciesze abe,ze to bylas ty a nie podszywka,co do zdania wolno ci je
        miec,gdyz ja wierze w prawdziwa wolnosc slowa. co do tresci nie zgadzam sie z na
        zupelnie,ale to juz inn para kaloszy. ja jestem dumna z tego,ze pomimo tak
        strasznej wojny wydanej narodowi polskiemu, gdzie zydzi rowniez mieszkali
        ,powstalismy jako panstwo a w czasie wojny nigdy nie poddalismy sie. to nas
        napadnieto i to my sie bronilismy, a co za tym idzie nie jestesmy narodem
        okupujacym nikogo,ktorego potepia prawie caly swiat,jak rowniez nie rozpetujemy
        afer miedzynarodowych. a ja wspolczuje kazdemu,kto byl ofiara II wojny
        swiatowej,bo to ich swieto bylo wczoraj, i rowniez uwazam,ze z okazji tego
        swieta nie powinno sie ani zadnej nacji ublizac,gdyz umarlych powinno sie
        zostawic w spokoju.
        • Gość: inny Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.clvdoh.adelphia.net 28.01.05, 23:23
          gnac zydow z Polski bo nam zasmiecaja Kraj!
        • Gość: ABE Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 23:28
          Czy zlozenie wyrazow wspolczucia, ubolewania i zgrozy na czyjes rece uwlacza
          mojej dumie narodowej i godnosci jako Polka, a szczegolnie jako Europejka (bo o
          to mi bardziej chodzilo)?
          Czy poczucie wstydu za akt niegodny czlowieka przeslania moja dume za akty
          wspaniale z naszej wielkiej historii?
          • Gość: rachelka Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.twcny.rr.com 28.01.05, 23:34

> Czy zlozenie wyrazow wspolczucia, ubolewania i zgrozy na czyjes rece uwlacza
            > mojej dumie narodowej i godnosci jako Polka, a szczegolnie jako Europejka (bo o
            >
            > to mi bardziej chodzilo)?
            > Czy poczucie wstydu za akt niegodny czlowieka przeslania moja dume za akty
            > wspaniale z naszej wielkiej historii?
            nie nie uwlacza,tylko nie sadze,ze my polacy powinnismy przepraszac zydow za
            cos,czego nie jestesmy autorami. niech przepraszaja ich ci,ktorzy ich
            mordowali,nie ci u ktorych oni zyli przez wieki,koegzystowali i ktorych wielu
            polakow ochranialo,tracac przy tym zycie. abe-to nie my rozpoczelismy wojne,ale
            to my i inni bylismy jej ofiarami,oswiecim to nie jest tylko zaglada zydow,to
            zaglada wielu nacji, a wiec eksponowanie tragedii jednej nacji nie sluzy akurat
            tutaj odzwierciedleniu prawdy. sama wiesz,ze dla wielu mieszkancow swiata II
            wojna swiatowa to zaglada zydow i tylko zydow,a to juz na prawde wstyd,zeby tego
            typu propagande szerzyc. jesli czujesz sie czemus winna to przepraszaj kogo i
            jak chcesz,tylko wiec,ze nie kazdy sie z toba zgodzi w tej kwestii.
            • Gość: ABE Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.jetstream.xtra.co.nz 28.01.05, 23:47
              rachelko,
              zwroc uwage, ze nie uzylam slowa "przepraszam" i nie mowie o przodkach
              ktorzy 'dopuscili sie tych czynow' ale o przodkach ktorzy 'do nich dopuscili".
              To wielka roznica. Rowniez, napisalam to jako Europejka, nie Polka.
              Milczac jak Hitler dochodzil do wladzy, milczac i siedzac z zalozonymi rekami
              jak rozeszly sie glosy o istnieniu obozow bylo dopuszczeniem Nazistow do
              dokonania ludobojstwa. Pisalam z tego punktu widzenia.
              Oczywiscie, ze dostrzegam inne nacje ktore zginely w Auschwitz i innych
              obozach. Oczywiscie, ze moja zgroza i rozpacz na temat ich cierpienia jest
              rowna zgrozie i rozpaczy na temat cierpienia Zydow. ALe prosze zrozum, ze nikt
              nie kwestionuje cierpienia tych ludzi natomiast cale rzesze potomkow tych
              ktorzy dopuscili do Holocaust kwestionuja cierpienie Zydow, albo jesli nie
              zaprzeczaja, to twierdza, ze im sie to w jakis sposob nalezalo. Dletego tez ja
              uwazalam za stosowne odciac sie od tej postawy i dlatego skierowalam to wlasnie
              do Zydow.
              Chwala Polakom ktorzy zostali zamordowani w obozach, chwala Rosjanom, Czechom,
              Wegrom, Bulgarom, Rumunom, i samym Niemcow, ktorzy tez tam gineli. Jak to sie
              mowi - it goes without saying!
          • Gość: z daleka Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: 5.5R* / 80.230.157.* 28.01.05, 23:56
            Zadziwiasz mnie coraz bardziej.
          • Gość: sp;lit Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 00:32
            Widze ze "dotarli" do twojego sumienia ,... Wyobraz sobie , ze ja nie mam
            zamiaru ani sie wstydzic , ani bic w piersi , za Europejczykow , ktorych znam
            tylko z opowiadan i z lektury , jak rowniez , nie zadam tego od dzisiejszych
            Zydow , za to ze ich rodacy z Zydo-komuny zamordowali kiedys mojego dziadka i
            wujka , a ciocie wyslali na Kolyme .

Zobacz co tu z daleka napisal :

"Problem polega na tym, ze Zydow eksterminowano planowo i metoda przemyslowa.
            Ty jako swiatla, wyksztalcona europejka powinnas o tym wiedziec i to rozumiec"

Wytlumacz mi , jaka to roznica dla martwego Zyda , ofiary obozu zaglady , w
            ktorym go zamordowano z rozkazu Hitlera , a martwego Rosjanina , Ukrainca czy
            Polaka , ktorego zaglodzono na Kolymie z rozkazu Kaganowicza , czy jednej z 30
            tys ofiar zamordowanych z rozkazu Bermana ? Tych ludzi pozbawiono zycia , ich
            dzieciom zabrano ojcow i matki , a z jakich pobudek , to jednym i drugim jest
            obojetne .

Liczy sie teraznieszosc ,... Europa nie ukrywa masowych mordercow , stawia ich
            przed sadem i karze , podczas kiedy w Israel'u masowi mordercy (wezmy Morela)
            zyja sobie spokojnie nie przejmujac sie ze odpowiedza za zbrodnie .

Bez przeprosin sie obejde , ale trudno mi zaprzeczyc , ze takich sku..synow
            jak Berman i jemu podobnych chetnie bym zobaczyl dyndajacego na koncu sznura .

uklony
            • Gość: z daleka Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: 5.5R* / 80.230.157.* 29.01.05, 00:42
              sp;lit napisal(na zakonczenie): Bez przeprosin sie obejde , ale trudno mi
              zaprzeczyc , ze takich sku..synow jak Berman i jemu podobnych chetnie bym
              zobaczyl dyndajacego na koncu sznura .

Ja rowniez, ale nie dlatego ze to zydzi, lecz dlatego, ze zbrodniarze.
              • Gość: sp;lit Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 00:51
                Ja rowniez , my friend , co nie zmienia faktu , ze jesli jeszcze nie dynda
                sku..el , to zawdziecza to Zydom ,...

uklony

=============================== =============================== ================

• Gość: z daleka Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: 5.5R* / 80.230.157.* 29.01.05, 00:58
                  trzeba wiec zgladzic zydow, nie ma innego wyjscia.CBDU.
                • Gość: sp;lit Zeby nie bylo watpliwosci - Tak , tak , z daleka ! IP: *.ipt.aol.com 30.01.05, 16:54
                  Ja rowniez , my friend , co nie zmienia faktu , ze jesli jeszcze nie dynda
                  sku..el , to zawdziecza to Zydom i bez watpliwosci , dlatego , ze jest Zydem ,
                  bo gdyby byl Niemcen i dopuscil sie tych zbrodni przeciwko Zydom , to jesten
                  pewien , ze dawno by dyndal ,...

uklony

• Gość: ABE Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 00:57
              Split, ty masz wyraznie wiele osobistych i rodzinnych niezagojonych ran
              zadanych przez Zydow. Ja nie. Wyobrazam sobie, ze komus takiemu jak Tobie jest
              trudno sie od tego zdystansowac, tzn od tych jednostem ktore przyczynily sie do
              smierci czy rozbicia Twojej rodziny, i odroznic ich od calej rzeszy Bogu ducha
              winnych zydowskich dzieciakow mordowanych za rase, wyznanie i za jakies ich
              przyszle grzechy.
              I wiem, ze jest to jeszcze trudniejsze bo akurat w stosunku do Ciebie czy
              Twojej rodziny nikt nie przyjal zadnej odpowiedzialnosci. A to musli bolec.
              Nie wiem jak bardzo.
              Gdybys jednak sprobowal oddzielic ziarno od plewow, mordercow od ofiar, i
              potraktowac te dwie sprawy OSOBNO. Owszem Zydzi-funkjonariusze stalinowskich
              czystek nie zmazali swoich win dzieki cierpieniu Zydom z obozow smierci w WWII,
              ale z drugiej strony czy ich przestepstwa umniejszaja czy nawet
              usprawiedliwiaja niezawinione cierpienie innych Zydow? Czy nie stosujesz
              odpowiedzialnosci zbiorowej na zasadzie ze KTOS musi przyjac wine za straty
              poniesione przez Ciebie osobiscie i Twoich najblizszych?
              NIe chce pomniejszyc Twoich przezyc, to nie jest moja intencja.
              • Gość: sp;lit Re: Zeby nie bylo watpliwosci - TAK TO JA ABE IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 02:14
                Dziewczyno , przestan truc , przeczytaj to jeszcze raz ,... Tym razem waznie !

Lubisz sie paprac w przeszlosci i rozdwajac wlosa na czworo , twoja sprawa ,
                oczekujac tego od innych naduzywasz ich cierpliwosci ,... I na koniec , twoja
                tyrada (talking down) na temat co jest mi trudno , a co nie , nie ma zadnego
                znaczenia ,... Zebys nie miala watpliwosci to moge cie zapewnic ze (przykladowo)
                moja relacja z z daleka czy negevmc zalezy od tego co reprezentuja , a nie kim
                byl i co robil ich dziadek nawet gdyby byl to sam Berman ,...

uklony

Split, ty masz wyraznie wiele osobistych i rodzinnych niezagojonych ran
                zadanych przez Zydow. Ja nie. Wyobrazam sobie, ze komus takiemu jak Tobie jest
                trudno sie od tego zdystansowac, tzn od tych jednostem ktore przyczynily sie do
                smierci czy rozbicia Twojej rodziny, i odroznic ich od calej rzeszy Bogu ducha
                winnych zydowskich dzieciakow mordowanych za rase, wyznanie i za jakies ich
                przyszle grzechy.
                I wiem, ze jest to jeszcze trudniejsze bo akurat w stosunku do Ciebie czy
                Twojej rodziny nikt nie przyjal zadnej odpowiedzialnosci. A to musli bolec.
                Nie wiem jak bardzo.
                Gdybys jednak sprobowal oddzielic ziarno od plewow, mordercow od ofiar, i
                potraktowac te dwie sprawy OSOBNO. Owszem Zydzi-funkjonariusze stalinowskich
                czystek nie zmazali swoich win dzieki cierpieniu Zydom z obozow smierci w WWII,
                ale z drugiej strony czy ich przestepstwa umniejszaja czy nawet
                usprawiedliwiaja niezawinione cierpienie innych Zydow? Czy nie stosujesz
                odpowiedzialnosci zbiorowej na zasadzie ze KTOS musi przyjac wine za straty
                poniesione przez Ciebie osobiscie i Twoich najblizszych?
                NIe chce pomniejszyc Twoich przezyc, to nie jest moja intencja.

• Gość: totyle ABE.w tym twoim poscie mnie zamordowano. IP: *.176.6.146.Dial1.Phoenix1.Level3.net 28.01.05, 23:39
      Wycieto dwa wpisy ktorych nie zdolam juz odtworzyc a gdyby nawet to to nie ma
      sensu.Do prawdy trzeba dojrzec lub ci ja ludzie wbija ale wtedy bedzie bolalo
      kropka.Co sie odwlecze to nie uciecze.Widzisz ABE jak dzialaja ci co
      o "sprawiedliwosc " dbaja i o realizowanie swych wytycznych
      celow?.Cenzura.Zakneblowano mi usta-zignorowano i zabito moje slowa bo maja
      nadzieje ze mnie zniszcza ot tak wirtualnie.Idioci.
      Ktos tu z cenzury nie lubi prawdy i jest spadkobierca klamstw i zbrodni autorow
      holokaustu.Ty ABE nie masz prawa sie uginac przed zbrodniami ktorych nie
      popelnilas nawet gdyby Himler byl twoim dziadkiem.Zydzi chca narzucic pewnym
      panstwom narodom odpowiedzialnosc zbiorowa ty zas indywidualnie bierzesz na
      siebie winy nie tylko europejczykow ale i tych co o zbrodni wiedzieli i nic nie
      zrobili a mogli te maszyne zatrzymac prostym bombardowaniem wszystkich lacz
      wokol obozow-czyli USA,Anglia,Rosja.
      W koncu za te zbrodnie byli odpowiedzialni poszczegolni ludzie paru z nich
      zgubiono w Norymberdze,paru odstrzelono po wojnie paru jeszcze sie ukrywa zas
      wiekszosc dostala azyl w USA.Jeszcze pare dni temu pisalem ze to Niemcy byli
      zbrodniarzami bo w legalny sposob Hitlera sobie wybrali.Ja glosowalem na Busha
      w I kadencji a skad mialem wiedziec ze to hitlerowiec-on to ukryl nie
      powiedzial prwady oklamal mnie.Nie jestem wiec ani odpowiedzialny za jego akcje
      ani nie poczuwa=m sie moralnie odpowiedzialny za jego zbrodnie w swiecie.
      Nie mialas ABE zadnego wplywu na decyzje europejczykow bo cie nie bylo.Zreszta
      ci co zyli w tym czasie a nie partycypowali w tej zbrodni zostali i tak
      naznaczeni zbiorowa etykieta antysemitow i taka opinie rozciagaja na pokolenia
      powojenne .To nie ma sensu co ty robisz.
      Gucio ktorego tutaj tez wycieto przypomnial zbrodnie Zydow na narodach miedzy
      ktorymi zyli.To mu tez wycieto.Widocznie prawda kole,deficyt na prawde to sie
      dobrze na tym forum miewa.
      Jak juz pisalem aliaci i ich rzady,ci co wiedzieli a nic nie zrobili a byli w
      pozycji aby te zbrodnie przerwac,sa swiadkami tej zbrodni sa
      wspolodpowiedzialni i moralnie i politycznie i ekonomicznie .Trzy mocarstwa
      ktore o tym wiedzialy i mogly zmienic bieg historii.Uczestniczyli w zbrodni
      swym milczeniem.Pozdrawiam,;
      • Gość: ABE Re: ABE.w tym twoim poscie mnie zamordowano. IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 00:23
        To jest dranstwo - wycinanie postow za poglady, bo nie pomyslalam przez moement
        ze Cie wycieto za bluzgi.

Piszesz: "ty zas indywidualnie bierzesz na
        > siebie winy nie tylko europejczykow ale i tych co o zbrodni wiedzieli i nic
        nie
        >
        > zrobili a mogli te maszyne zatrzymac prostym bombardowaniem wszystkich lacz
        > wokol obozow-czyli USA,Anglia,Rosja."
        Od kogos ta odpowiedzialnosc musi sie zaczac, od poszczegolnych szarych
        jednostek, bo wkoncu USA, Anglia Rosja to tylko twory bez sumienia czy ludzkich
        odruchow. Ja odczuwam zgroze i wstyd, i je wyrazam. To nie jest branie
        odpowiedzialnosci w sensie w jakim mowisz. To jest po prostu ludzki odruch.
        Dzieki Totyle, ze nie poszedles na latwizne i mnie po prostu nie zbluzgales.
        • Gość: totyle Re: ABE.w tym twoim poscie mnie zamordowano. IP: *.176.6.146.Dial1.Phoenix1.Level3.net 29.01.05, 00:44
          Ktos kto pisze w cywilizowany sposob zasluguje na taka odpowiedz.To co
          napisalas moze nadawac sie pod moja krytyke ale nie bluzgi.
          Piszesz o odpowiedzialnosci i jej zaczynaniu sie.Ty juz jestes odpowiedzialna
          czy chcesz czy nie bo Zydzi to zadecydowali.Tu sie trzeba bronic i ci co nie
          byli za to odpowiedzialni maja takie prawo.Jezeli nie nazwiemy winnych nie
          mozemy wydac kary wiec holokausty beda mozliwe i sa jak ci obecna historia
          wskazuje.To najwieksza zbrodnia ktora wymaga najwiekszej kary i jak pokolenia
          nauke z tego wyciagna jak nie beda miec historycznej wiedzy o karze za
          postepowanie.
          P.S.W tych wpisach tutaj nie mialem ani tyci tyci wynurzen epitetowych wiec za
          poglady i pewna wiedze na ten temat mnie holokaustem potraktowano.
          Ja nigdy nie popieralem tego co holokaustem sie nazywa-mam obrzydzenie tak duze
          do tego czynu ze sam bym na wlasna reke sprawiedliwosc wymierzyl nie czekajac
          na sady, wiec bez bicia sie w piersi ABE mam swoj cywilny obowiazek walki z
          przejawami holokaustu obojetnie kto go robi.Holokaust jest teraz na
          palestynczykach irakijczykach w przygotowaniu jest na Iran.

Przeczytaj sobie moj watek "Zostawcie Polske w spokoju"
          • Gość: ABE Re: ABE.w tym twoim poscie mnie zamordowano. IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:09
            To wkoncu sie az tak nie roznimy!!!:
            "Ja nigdy nie popieralem tego co holokaustem sie nazywa-mam obrzydzenie tak duze
            >
            > do tego czynu ze sam bym na wlasna reke sprawiedliwosc wymierzyl nie czekajac
            > na sady, wiec bez bicia sie w piersi ABE mam swoj cywilny obowiazek walki z
            > przejawami holokaustu obojetnie kto go robi.Holokaust jest teraz na
            > palestynczykach irakijczykach w przygotowaniu jest na Iran."
            • Gość: diabelek Re: ABE.w tym twoim poscie mnie zamordowano. IP: *.sympatico.ca 29.01.05, 01:16
              Nie mozna mylic planowej eksterminacji grupy ludzi (np. narodu) z ofiarami
              dzialan wojennych.
              Jak na razie ani Bush, ani Szaron nie wydali rozkazu zabijania ludzi z powodu
              przynaleznosci do danej nacji.
              Nikt nie aresztuje sunnitow, czy Palestynczykow celem zamordowania ich za to ,
              ze sa sunnitami albo Palestynczykami.
              • Gość: ABE Re: ABE.w tym twoim poscie mnie zamordowano. IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:23
                Diabelku,
                Potepiamy holocaust, i to tu sie zgadzam z Totyle. Co do wspolczesnych
                przypadkow tej zmory czlowieczenstwa to tylko czas pokaze Czy i Gdzie mial on
                miejsce. BO co do SKALI to Holocaust WWII jest oczywiscie nie do powielenia,
                ale to nie oznacza ze jestesmy od niego wolni, i ze mamy gwarancje ze sie nie
                powtarza teraz czy nie powtorzy w przyszlosci.
                • Gość: diabelek Re: ABE.w tym twoim poscie mnie zamordowano. IP: *.sympatico.ca 29.01.05, 01:32
                  Gwarancji nie ma.
                  Jednak zgromadzono obecnie tyle srodkow masowego razenia, ze stwierdzenie:
                  "BO co do SKALI to Holocaust WWII jest oczywiscie nie do powielenia" jest
                  bardzo optymistyczne.
                  Z rachunku prawdopodobienstwa wynika, ze jezeli prawdopodobienstwo wystapienia
                  danego zjawiska "X" jest wieksze niz 0, to "X" wczesniej czy pozniej wystapi.
                  Miejmy nadzieje, ze przyszle pokolenia prawdopodobienstwo
                  wspomnianego "zjawiska" zredukuja do zera.
                  • Gość: ABE Ja tez mam taka nadzieje! n/t IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:38
    • Gość: marcin ABE, ALE MNIE ZASKOCZYŁAŚ, CHYLE SKROŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 00:35
      • Gość: diabelek Re: ABE, ALE MNIE ZASKOCZYŁAŚ, CHYLE SKROŃ IP: *.sympatico.ca 29.01.05, 00:37
        To juz nawet normalne ludzkie reakcje zaskakuja?
        Co to sie na swiecie porobilo.
        • Gość: ABE No wlasnie n/t IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:01
      • Gość: ABE Nie ma co chylic skroni przede mna. IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:00
        Jak sie dobrze temu przyjrzysz to jest to najprostszy ludzki odruch.
        • Gość: wiktoria NIE TAKI ZWYKŁY LUDZKI ODRUCH JAK WIDAĆ PO WPISACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 01:27
          • Gość: ;;; ABE ZEBRZE O LITOSC, TROCHE ZA DUZO TYCH JEKOW IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.05, 06:09
        • Gość: Tomek44 Re: Nie ma co chylic skroni przede mna. IP: 5.5R* / 206.49.94.* 30.01.05, 13:29
          Trzeba nielada odwagi, aby napisac to co napisalas. Popatrz ile gromow zebralas.
          I wiesz co Ci jeszcze powiem, sprowokowalas nas, ze napisalismy znowu na forum,
          co nie znaczy, ze bedziemy tutaj stalymi bywalcami, ale od czasu do czasu milo
          jest poczuc jakis ludzki odruch.
          • Gość: sp;lit Re: Nie ma co chylic skroni przede mna. IP: *.ipt.aol.com 30.01.05, 16:40
            Nie lada odwagi ? Nie przesadzaj Tomku , ABE ma prawo do wlasnej opinii i w
            przeciwienstwie do was , Zydow , jej rozmowcy z odmiennym zdaniem nie groza jej
            banicja ani bojkotem . Ja mam inne spojrzenie na to zagadnienie i nie ukrywam
            tego , przeciwnie , powiedzialem glosno i wyraznie co o tym mysle . Nie mam
            zamiaru bic sie w piersi za Niemcow czy za polskich szmalcownikow (jak wy ich
            nazywacie) i nie oczekuje od was skruchy za excessy zydo-komuchow po inwazji
            w '39-tym i po zajeciu przez nich Polski w '45-tym , bo niby z jakiej racji .

Nie dajmy sie zwariowac , Tomek , to czy bedziecie znowu stalymi bywalcami czy
            reagowac tylko , jak wam ktos bedzie kadzil nie ma zadnego znaczenia , bo jak
            zauwazyles , wszyscy (nawet ciucka) "bojkotujacy" jestescie tu obecni i wiemy
            ze czytacie co "anti-semites" pisza , a to czy reagujecie czy nie , who cares ?

Moze spojrze na to inaczej , jak ujrze w muzeach Holocaust'u exhibitions
            poswiecone : Cyganom , homos , chorym umyslowo , czy przeciwnikom politycznym
            nazizmu , jak zobacze ze upamietniaja rowniez dziesiatki milionow ofiar zydo-
            komuny , inteligencji , kulakow , bo ci rowniez jak nam wiadomo byli skazani na
            zaglade tylko za to kim byli i co reprezentowali , a nie doczekali sie uznania
            tego w muzeach zbudowanych i utrzymywanych za pieniadze podatnika .

Argument , ktorym posluguje sie "z daleka" , ze tylko wzgledem Zydow posluzono
            sie metoda przemyslowa , po pierwsze nie pokrywa sie z prawda , a po drugie nie
            ma znaczenia dla ofiar i ich rodzin . To , czy zamordowana osoba byla Zydem
            pederasta , kulakiem , burzujem z dyplomem czy polskim oficerem , nie powinno
            byc przedmiotem targow i licytacji , a tak wlasnie jest i to za sprawa Zydow ,
            ktorzy forsujac wage wlasnych ofiar , zapominaja i degraduja ofiary innych .

uklony

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19961391&a=20000685

Trzeba nielada odwagi, aby napisac to co napisalas. Popatrz ile gromow zebralas.
            I wiesz co Ci jeszcze powiem, sprowokowalas nas, ze napisalismy znowu na forum,
            co nie znaczy, ze bedziemy tutaj stalymi bywalcami, ale od czasu do czasu milo
            jest poczuc jakis ludzki odruch.

• Gość: Tomek44 do splita IP: 5.5R* / 206.49.94.* 30.01.05, 17:07
              To ze od czasu do czasu czytamy to nie to samo co kiedys, kiedy wlaczalismy sie
              w dyskusje. Wierz mi, ze zabiera mi to duuuuuuuuuuuzo mniej czasu niz kiedys.
              Zagladam, czytam tytuly i wychodze, a czasami przez kilka dni, a nawet tygodni
              nie otwieram forum. Nie warto. Wierz mi. Wiekszosc postow to gnojowka. Nie
              potrzebuje kadzenia, ale tez nie znosze kiedy ktos jawnie mnie obraza i wyzywa.
              Ja juz z tego wyroslem i juz sie w to nie bawie.
              Zycze zdrowia.
              • Gość: rachelka Re: do tomka IP: *.twcny.rr.com 30.01.05, 17:17
                wiesz co gnojowka byla jak i wy byliscie,szczegolnie te epitety dany,fredka,czy wiktora nalezaly zawsze
                do wyjatkowo prymitywnych i wulgarnych.
                . to,ze jestescie,czy was nie ma nie zmienia faktu,ze to forum jest i bylo otwarte dla kazdego kto chce
                na
                nim byc,a fakt,ze odgrywacie melodramatyczne przedstawienia z odejsciem i powrotem, z glupimi
                komentarzami swiadczy tylko o waszym poziomie. ty szczegolnie tomku cierpisz na megalomanie i
                bufoniarstwo,myslac ,ze jeste lepszy od innych. fakt,ze abe dala taki,czy inny komentarz nie zmienia
                faktu,ze byla to jej opinia,ktora akurat wam sie w danym czasie podobala. ja pamietam jeszcze te
                wszystkie wyzwiska pisane przez was pod jej i moim katem na tym forum i musze ci powiedziec,ze czy
                jestescie,czy was nie ma dla wiekszosci jest tak samo obojetne,jak fakt ,ze ja tu jestem,czy mnie by tu
                nie bylo.prosze o jedno nie robcie z siebie wiekszych,czy wazniejszych niz na prawde jestescie,bo to
                zalatuje dzicinada.
                • Gość: Tomek44 Re: do tomka IP: 5.5R* / 206.49.94.* 30.01.05, 17:25
                  rachelciu,ciebie uwazam za szefowa tego szamba, dlatego wybacz, ale dyskutuj
                  sobie z Guciem albo gini.
                  Bufonem zostane i nie mam zamiaru sie zmieniac.
                  Mam nadzieje, ze sie na mnie obrazilas.
                  • Gość: rachelka Re: do tomka IP: *.twcny.rr.com 30.01.05, 19:11
                    Gość portalu: Tomek44 napisał(a):

> rachelciu,ciebie uwazam za szefowa tego szamba, dlatego wybacz, ale dyskutuj
                    > sobie z Guciem albo gini.
                    > Bufonem zostane i nie mam zamiaru sie zmieniac.
                    > Mam nadzieje, ze sie na mnie obrazilas.
                    obrazam sie na doroslych,nie na bufonow,ktorym z nosa cieknie. ja w
                    przeciwienstwie do was nie klne,bo nie jest mi to potrzebne,wam natomiast nie
                    starcza innych argumentow do przekonania o waszej slusznosci jak
                    cyrki,bufonada,inwektywy i dramatyczne powroty czy przyplywy na forum. to dobre
                    w teatrzyku szkolnym,ale co poniektorzy z tego wyraosli, a wiec chlip ile
                    chcesz,ale bedziesz mial za soba tylko takich samych chlipaczy watpliwej jakosci
                    tomeczku 44.
                    ps. co do szabma to twoj kolega patrz nizej,on rzeczywiscie dobrze was
                    reprezentuje,szkoda,ze tego nie widzisz, a gucio to nie ja szkoda,ze nie umiesz
                    tego rozroznic,ale po co slepym okulary a gluchym aparat sluchowy,do tego trzeba
                    troche rozumu i woli,a tej brak.
                • Gość: arap Re: do ruchale pampesy zmien.to nieprzystojnie..fu IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 30.01.05, 18:10
              • Gość: sp;lit Re: do splita IP: *.ipt.aol.com 30.01.05, 18:56
                Nie wystarczy jak nie bedziesz reagowal na wyzwiska prowokatorow ? Za mna tez
                sie szwenada pare mend (koszernych i nie) jak ten ponizej i jedyne co moge
                zrobic to , albo wdac sie z nimi w watpliwa polemike , albo ignorowac padalcow .

Wybralem to drugie !!!

W waszym wypadku wyglada ze kierujecie sie zasada "it's my way or highway" , a
                jesli nie to wyglada na to ze , poprostu brakuje wam przekonywujacych
                argumentow i najlatwiejszym wyjsciem w takim wypadku jest zwykla rejterada od
                niewygodnych tematow i jak tu mowia a change of heart , powroty kiedy wygodnie
                i bez ryzyka przytarcia nosa .

uklony

Nie potrzebuje kadzenia, ale tez nie znosze kiedy ktos jawnie mnie obraza i
                wyzywa. Ja juz z tego wyroslem i juz sie w to nie bawie.
                • Gość: arap [...] IP: *.red.bezeqint.net 30.01.05, 19:12
    • Gość: jojo Re: Do forumowych Zydow IP: 70.18.4.* 29.01.05, 00:44
      Ty chyba cos znowu knujesz !?!?!!? Jezeli sie myle to powiedz poprostu tak:
      jojo,lubie Ciebie !!! Wtedy dopiero uwierze w Twoja wypowiedz j.w. !!!
      • Gość: ABE Jojo, ja Ciebie to tak znowu strasznie IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:03
        nie lubie bo sam przyznaj, delikatny w slowach nie jestes.
        Co nie zmienia faktu, ze ten watek do Ciebie tez jest skierowany bo jestes
        Zydem.
        • Gość: jojo Re: Jojo, ja Ciebie to tak znowu strasznie IP: 70.18.4.* 29.01.05, 01:12
          ty nie masz zadnej inteligencji,jak ja do Ciebie sie jak czlowiek odzywam,to
          twoim obowiazkiem jest tez tak sie odzywac,ok ???
          • Gość: rachelka Re: Jojo, ja Ciebie to tak znowu strasznie IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 01:16
            Gość portalu: jojo napisał(a):

> ty nie masz zadnej inteligencji,jak ja do Ciebie sie jak czlowiek odzywam,to
            > twoim obowiazkiem jest tez tak sie odzywac,ok ???
            jojo,czy ty czasami nie jestes stukniety? patrz abe co masz za bicie sie w
            piersi 'mea culpa",teraz masz juz obowiazek powtarzania tego,nawet do zyda
            joja.ale kino:))))
            sweet dreams chlopczyku,rachelka cie nie musi za nic przepraszac,dobre chociaz to.
            • Gość: jojo Re: Jojo, ja Ciebie to tak znowu strasznie IP: 70.18.4.* 29.01.05, 01:19
              no korwa!!! Tej tu jeszcze brakowalo,ty rachelka daj mi spokoj ,bo znowu przez
              ciebie na 8 dni nikt tu moich postow nie bedzie czytal,nienawidze cie !!!
              • Gość: ABE He he.. A co, rachelka urok na twoje postu IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:24
                rzucila?
                A to dopiero czarownica z tej Rachelci, no no ;)))))
                • Gość: jojo Re: He he.. A co, rachelka urok na twoje postu IP: 70.18.4.* 29.01.05, 01:29
                  nigdy przenigdy juz na jej posty nie zareaguje!!!
                  • Gość: rachelka Re: He he.. A co, rachelka urok na twoje postu IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 01:43

> nigdy przenigdy juz na jej posty nie zareaguje!!!
                    jojo placze:(((((((((((((((((((((((( ((((((((((((((((((((((((((((((( ((((((((((((((
              • Gość: rachelka Re: Jojo, ja Ciebie to tak znowu strasznie IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 01:40

> no korwa!!! Tej tu jeszcze brakowalo,ty rachelka daj mi spokoj ,bo znowu przez
                > ciebie na 8 dni nikt tu moich postow nie bedzie czytal,nienawidze cie !!!
                to rzuc na mnie klatwe,tak sie tym martwie jojo,ze pije za twoje zdrowie.
                cheers boy,tylko nie pierdyknij na zawal z tej nienawisci,bo mnie bedziesz
                musial przepraszac tam na gorze..
          • gini Re:Abusiu droga 29.01.05, 01:20
            Zeby Cie ceesio z tym watkiem nie zareklamowal na FA to bym tu w ogole nie
            zajrzala .
            Ale jak juz zajrzalam i poczytalam, to upewnilam sie w tym co od dawna
            podejrzewalam sloneczko.
            Ty robisz tutaj za zoologiczna antysemitke ,w dodatku glupia, bo jak
            powszechnie wiadomo kazdy antysemita musi byc glupi.
            Nawet dane Twoje biedaczko ujawnili, ale coz piszesz dalej takas niezlomna.
            Pisz dalej Abusiu i wpadaj na FA do watkow Tomcia bo tak sie dziwnie sklada, ze
            tylko w nich pisujesz, a jest tyle innych ciekawych.
            • Gość: jojo lubie gini IP: 70.18.4.* 29.01.05, 01:27
              that's it !!!
              • Gość: rachelka Re: lubie gini IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 01:42

> that's it !!!
                jestem zazdrosna,gini nie pokazuj sie tutaj,gdyz zabierasz mi samych
                najlepszych,sio na FA:)))
                jojo do nogi
                • Gość: ABE :DDDDDD no to nie bede komentowac ;))) n/t IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:44
                • gini Re: rachelka 29.01.05, 02:04
                  Ja mam ich tylu tych fanow, ze nie wyrabiam , zalozylam im specjalne forum,
                  zeby tam wpisywali wszystkie "komplementy" pod moim adresem .
                  Na razie biedaki sie wstydza wiec co wylapie to kopiuje sama i wklejam zeby ich
                  osmielic.
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25612
                  • Gość: rachelka Re: rachelka IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 02:07
                    gini napisała:

> Ja mam ich tylu tych fanow, ze nie wyrabiam , zalozylam im specjalne forum,
                    > zeby tam wpisywali wszystkie "komplementy" pod moim adresem .
                    > Na razie biedaki sie wstydza wiec co wylapie to kopiuje sama i wklejam zeby ich
                    >
                    > osmielic.
                    no ja co prawda nie dorownuje tobie,ale epitety jakosi te same,co swiadczy,ze
                    albo panowie nie lubia kobitek co im sie stawiaja,albo,ze repertuar panow
                    forumowych jest dosyc ubogi.
                    jojo to cymesik,jakby nie patrzyc.
                    trzymaj sie krzepko:))))
                    • gini Re: rachelka 29.01.05, 02:20
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19532784

Mam zajecie na FA , tutaj wpadlam tylko w dwoch sparawach dzis,w watku do
                      polonusow i do tego wpadlam ale trn to mi specjalnie na FA zareklamowal Tomcio.
                      A jak tak reklamuje to czemu nie?
                      Kobieta puch marny jestem i tyle to wpadlam.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20001130
                      Wiesz reklama jest dzwignia handlu.
                      • Gość: rachelka Re: rachelka IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 02:26
                        gini napisała:
                        Wiesz reklama jest dzwignia handlu.
                        >
                        oj wiem ci ja to wiem,ale mnie i tak reklamowac nie trzeba,matka natura mnie tak
                        reklamuje od dziecinstwa,dobrze,ze i raczki,i nozki i zabki dostalam,to cholera
                        pomaga. a cesio i tu sie szwenda jak zabladzi,wspanialy typ.
                        pozdr.
                        • gini Re: rachelka 29.01.05, 02:34
                          Gość portalu: rachelka napisał(a):

> gini napisała:
                          > Wiesz reklama jest dzwignia handlu.
                          > >
                          > oj wiem ci ja to wiem,ale mnie i tak reklamowac nie trzeba,matka natura mnie
                          ta
                          > k
                          > reklamuje od dziecinstwa,dobrze,ze i raczki,i nozki i zabki dostalam,to
                          cholera
                          > pomaga. a cesio i tu sie szwenda jak zabladzi,wspanialy typ.
                          > pozdr.

No widzisz , Ciebie nie trzeba, mnie nie trzeba a Abusie trzeba.
                          • Gość: rachelka Re: rachelka IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 02:37
                            abe jest ok ,ona onaczej mysli,i nie zawsze sie zgadzamy,ale w wielu rzeczach ma
                            racje i dostaje ciegi niezle na forum:)))
                            • gini Re: rachelka 29.01.05, 02:46

> abe jest ok ,ona onaczej mysli,i nie zawsze sie zgadzamy,ale w wielu rzeczach
                              m
                              > a
                              > racje i dostaje ciegi niezle na forum:)))

No i niech tak zostanie .Zawsze musi byc jakis antysemita na forum , bo jakby
                              bez tego bylo?Komu wytykac bledy?
                              Komu mowic, ze glupi jest, niedouczony itd...
                              Jak sobie odpowiesz na pytanie komu sa potrzebni antysemici to bedziesz
                              wiedziala kim jest abusia nasza kochana i komu jest potrzebna i po co ja
                              reklamuja jako nawrocona antysemitke.
                              Ja juz to przerabialam iles razy na tym portalu.
                              Daj spokoj.
                              • Gość: rachelka Re: rachelka IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 02:49
                                no to daje,nie ma to jak ja constant antysemitka,wykleta przez wszystkich.
                                pozdr i trzymaj sie krzepko,wpadaj od czasu do czasu ubarwic FS.
                              • Gość: sp;lit Re: rachelka IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 03:00
                                A ja sie zastanawiam , co ABE dzisiaj palila ? Podpadajace :)))

uklony

Jak sobie odpowiesz na pytanie komu sa potrzebni antysemici to bedziesz
                                wiedziala kim jest abusia nasza kochana i komu jest potrzebna i po co ja
                                reklamuja jako nawrocona antysemitke.
                                • gini Re: Split 29.01.05, 03:07
                                  Musialbys przeczytac list reklamujacy watek ane na fa.Musialbys tak sobie
                                  poczytac wypowiedzi abe tutaj i na fa.
                                  Musialbys poczytac jeszcze innych mankow i ignorantow 11, co to wysylali Zydow
                                  na Madagaskar , a pozniej sie raptem nawrocili.
                                  A reasumujac:
                                  Musialbys byc kobieta, miec umysl analityczny i fotograficzna
                                  pamiec))))))))))))))))
                                  • Gość: sp;lit Re: Split IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 03:11
                                    Przeczytalem i nie omieszkalem wetknac swoje dwa centy - Cees sie nie zmieni :)

uklony
                                    • Gość: ABe Re: Split IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 03:55
                                      Pomijaj uwagi o moim stanie nacpania, podpisuje sie pod twoim wpisem do ceska.
                                      Tyle tylko, ze z ta przewrazliwiona ciotka nie rozmawiam od czasu jak obrazila
                                      moich rodzicow, wiec robie to tutaj.
                                  • Gość: ABE Gini, jestes rozbrajajaco smieszna IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 03:23
                                    NO i co ty tam zaobserwowalas na moj temat z ta twoja fotograficzna pamiecia?
                                    Ze jestem zydowska prowokatorka, i tak naprawde to nadaje z serca Telavivu, a
                                    wczoraj to mi sie troche IP pomylilo i omal sie nie wsypalam?
                                    Kobietko moja droga, toz to jest chorobliwe. Te twoje insynuacje sa
                                    fantastyczne i wskazuja na ogromna obsesje jakies niedorzecznej konspiracji.
                                    Wypowiedz sie wprost. Lzej ci sie zrobi.
                                    Prosze cie tylko, nie mierz innych swoja miarka. Nie kazdy jest bezwarunkowym
                                    antysemita bo mu Mama z Tata powiedzieli, ze tak ma byc. Ludzie sie rozwijaja,
                                    czego nie mozna powiedziec o tobie.
                                    • gini Re: Gini, jestes rozbrajajaco smieszna 29.01.05, 03:40

> NO i co ty tam zaobserwowalas na moj temat z ta twoja fotograficzna pamiecia?
                                      > Ze jestem zydowska prowokatorka, i tak naprawde to nadaje z serca Telavivu, a
                                      > wczoraj to mi sie troche IP pomylilo i omal sie nie wsypalam?

E tam Abusiu daj spokoj z IP mamy nowoczesnosc czyli proxy,.

> Kobietko moja droga, toz to jest chorobliwe. Te twoje insynuacje sa
                                      > fantastyczne i wskazuja na ogromna obsesje jakies niedorzecznej konspiracji.
                                      > Wypowiedz sie wprost. Lzej ci sie zrobi.

Przeciez caly cza to robie, nie zauwazylas, to mi cie szkoda.

> Prosze cie tylko, nie mierz innych swoja miarka. Nie kazdy jest bezwarunkowym
                                      > antysemita bo mu Mama z Tata powiedzieli, ze tak ma byc. Ludzie sie
                                      rozwijaja,
                                      > czego nie mozna powiedziec o tobie.

O mnie napewno nie bo ja jak kazdy Polak wysssalam , antysemityzm z mlekiem
                                      matki.
                                      Dlaczego w ogole przepraszasz Zydow jako Europejka a nie Niemka?
                                      To tyle ide spac.
                                      • Gość: ABE Re: Gini, jestes rozbrajajaco smieszna IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 03:47
                                        Gini, proxy to nie to samo. ALe ja widzisz mam specialne konekcje w Mossadzie,
                                        i oni ci chlopcy malowani jak na obrazku zywcem z Kossaka, mi zalatwili takie
                                        wlasnie bezposrednie NZ-landzkie IP. Oni mi nawet zalatwili operacje plastyczna
                                        na moj duzy zydowski nos i teraz jestem ala Sharon Stone, i NIKT nie uwierzy ze
                                        ja rodowita Zydowka nawet jakbym sie przed nimi gwiazda Davida
                                        przezegnala ;DDDDD

Nie wiem co ty tam wyssalas oprocz ciemnej ksenofobii, ale na zdrowie ci
                                        widocznie poszlo. Prostactwo jest ponoc bardzo zdrowa opcja stylu zycia.

Nie pisze jako Niemka, bo jedyna 1/8 krwi niemieckiej mnie do tego nie
                                        upowaznia.
                                        A co do 'przepraszania' to nie wiem gdzie to wyczytalas. Widocznie w
                                        podswiadomosci cos takiego cie neka.

Spij snem sprawiedliwej (bo to tylko zdarzy ci sie w snie)
                                        • gini Re: Gini, jestes rozbrajajaco smieszna 29.01.05, 04:00

> Gini, proxy to nie to samo. ALe ja widzisz mam specialne konekcje w
                                          Mossadzie,
                                          > i oni ci chlopcy malowani jak na obrazku zywcem z Kossaka, mi zalatwili takie
                                          > wlasnie bezposrednie NZ-landzkie IP.

Nie czaruj nie czaruj , juz tlumaczylam jak komu dobremu, ze jest tu taki
                                          jeden,; ktory sobie IP wstawia sam.
                                          IP , zaden problem mozna pisac jak moj kolega i z bialego domu itd..
                                          Dla dobrego informatyka??

Oni mi nawet zalatwili operacje plastyczna
                                          >
                                          > na moj duzy zydowski nos i teraz jestem ala Sharon Stone, i NIKT nie uwierzy
                                          ze
                                          >
                                          > ja rodowita Zydowka nawet jakbym sie przed nimi gwiazda Davida
                                          > przezegnala ;DDDDD
                                          >
                                          Teraz niech ci jeszcze zalatwia zmiane plci bedziesz za Manka robic.

> Nie wiem co ty tam wyssalas oprocz ciemnej ksenofobii, ale na zdrowie ci
                                          > widocznie poszlo. Prostactwo jest ponoc bardzo zdrowa opcja stylu zycia.

No wyssalam co kazda Plka i Polak antysemityzm z mlekiem matki, a co!!

>
                                          > Nie pisze jako Niemka, bo jedyna 1/8 krwi niemieckiej mnie do tego nie
                                          > upowaznia.

O cholera tu mnie zaciekawilas.Jak Ty wyliczylas,ze masz jedynie 1/8 krwi
                                          niemeckej?

> A co do 'przepraszania' to nie wiem gdzie to wyczytalas. Widocznie w
                                          > podswiadomosci cos takiego cie neka.
                                          >
                                          > Spij snem sprawiedliwej (bo to tylko zdarzy ci sie w snie)

Alez skad!!Ja w koncu Europejka jestem, niesprawiedliwa, odpowiedzialna za
                                          holocaust.
                                          Ile kasy za to trzebaNTo zaczne juz do swinki odkladac albo jakis sznurek sobie
                                          zwijac.
                                          • Gość: ABE To jednak cos ci spac nie daje, hmmmmm IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 04:13
                                            Nie czaruj nie czaruj , juz tlumaczylam jak komu dobremu, ze jest tu taki
                                            > jeden,; ktory sobie IP wstawia sam.
                                            > IP , zaden problem mozna pisac jak moj kolega i z bialego domu itd..
                                            > Dla dobrego informatyka??
                                            No niech ci bedzie. Prawda zawsze na wierzch wyjdzie, szczegolnie jak dobry
                                            pies ( oh, sorry suka) ja wywacha. Ja sobie sama to IP wstawiam. Sztuczne zeby
                                            tez sobie sama wstawilam bo wlasne oszczedzam na stare lata.

> Teraz niech ci jeszcze zalatwia zmiane plci bedziesz za Manka robic.
                                            >
                                            I tu znowu MASZ RACJE!!! Ja wlasnie planuje drastyczna zmiane pogladow z
                                            lewacko-anarchistycznych na busholomskie. A tak wogole to juz jestem Maniek,
                                            tylko narazie probuje jego podpis zeby wygladal jak zywy. Hej, Mato Hari, ty to
                                            jestes madra!

O cholera tu mnie zaciekawilas.Jak Ty wyliczylas,ze masz jedynie 1/8 krwi
                                            > niemeckej?
                                            A co, wiesz cos czego ja nie wiem? Wal kobieto. Ja to zaraz podejme z moja
                                            babcia (tylko powiedz ktora)jak ona sie z jakims Niemcem zamiast moim
                                            prawowitym dziadkiem zadawala! A moze to moja Mama? No to sie Tata zdziwi!

Ile kasy za to trzebaNTo zaczne juz do swinki odkladac albo jakis sznurek sobie
                                            >
                                            > zwijac.
                                            Ojej, jak ty sie tak o swoje oszczednosci martwisz, to spojrzyj do lustra bo to
                                            moze ty masz tego dlugiego zydoskiego nosa!!!!!
            • Gość: ABE Gini IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:28
              Ty masz do mnie jakas atawistyczna niechec. Nie mam pojecia skad to sie wzielo.
              Za antysemitke nie robie. Zawszse sie przed tym 'epitetem' (tak wiem, ze to nie
              epitet!) bronilam. Mam inna 'agende' i niezupelnie mi po drodze z Toba.
              Jesli kiedys gdzies tam Ci nieswiadomie weszlam za skore, to moze Cie to
              ucieszy, ze ostatnimi czasu pare razy udalo Ci sie mi odwzajemnic.
              PZDRW
              • gini Re: Gini 29.01.05, 02:01

> Ty masz do mnie jakas atawistyczna niechec. Nie mam pojecia skad to sie
                wzielo.
                >
                > Za antysemitke nie robie. Zawszse sie przed tym 'epitetem' (tak wiem, ze to
                nie
                >
                > epitet!) bronilam. Mam inna 'agende' i niezupelnie mi po drodze z Toba.
                > Jesli kiedys gdzies tam Ci nieswiadomie weszlam za skore, to moze Cie to
                > ucieszy, ze ostatnimi czasu pare razy udalo Ci sie mi odwzajemnic.
                > PZDRW

A z jakiej racji atawistyczna niechec, jestem dobra obserwatorka i
                wszystko .Jestem dlugo na forum i mam tzw kobieca intuicje, wyczuwam prowokow z
                daleka.Poza tym pisze na kilku forach i latwiej mi jest pewne rzeczy wylapac.
                Za skore nie mialas okazji mi wejsc nigdy .
                Nic nie odwzajemniam wiec.
                Mam jednak nadzieje, ze pare osob sie zastanowi .
                • negevmc Exception error 29.01.05, 02:06
                  gini napisała:

> A z jakiej racji atawistyczna niechec, jestem dobra obserwatorka i
                  > wszystko .Jestem dlugo na forum i mam tzw kobieca intuicje, wyczuwam prowokow
                  z
                  >
                  > daleka.Poza tym pisze na kilku forach i latwiej mi jest pewne rzeczy wylapac.

Coz, wpadaja Ci sie takze wpadki, vide "zdrabnianie nickow".
                  Errare humanum est.
    • negevmc ABE 29.01.05, 01:28
      W moim wpisie, w ktorym wyrazm podziw dla Ciebie celowo pominalem moj stosunek
      do Zaglady bowiem nie byl on w nim istostny.
      Teraz czuje sie nieco bardziej uprawniony do jeso wyrazenia.
      Zabrzmi to badzo patetycznie ale taki wlasnie jest:
      Gdy bylem w wieku szkolnym uleglem wypadkowi. Mialem paskudna rane. Mocno
      krwawila i dlugo , bardzo dlugo sie goila. Zostala mi po niej blizna, ktora do
      dzisiaj czasem jeszcze czuje. Zadziwijajace, ze gdy lezalem na jezdni obok
      doszczetnie zniszczonego roweru, w oczekiwaniu na karetke nie czulem w ogole
      bolu. Zapewne z powodu szoku. Potem , gdzy minal bylo juz po zabiegu, Szwy byly
      na swoich miejscach a regularnie podawane srodki nie dopuszczaly go do mnie.
      Potem kilkakrotnie przechodzilem 'poprawki' ale nigdy nie patrzylem na rane.
      Czasem bolala ale nie za bardzo. Opatrunki zmieniala mi matka. Nigdy tej ran
      nie dotknalem - za bardzo sie balem.
      W szkole prawdopodobnie uczylismy sie (Ty i ja) z tych samych ksiazek w latach
      70-tych. Bylem niczym nie rozniacym sie od innych nastolatkiem uczylem sie tego
      samego o Rzymie, Rosji, IIWW i o Zagladzie - nie musze Ci tlumaczyc co to
      oznacza Sama doskonale to opisalas. Ze wstydem musze przyznac, ze dopiero w
      wieku dojzalym zdalem sobie sprawe, nie to zle okreslenie bo do dzisiaj zapewne
      nie zdaje sobie z tego sprawy, raczej ujrzalem wyrazniej skrawek Tragedii.
      Czuje sie dokladnie tak jak i Ty (wybacz, moze powinienm dodac
      slowo "prawdpodobnie" ale nie chce za kazdym razem obwarowyac sie takim
      zabezpieczeniami) spadkobierca europejskiej kultury. Europejskiej, w takim
      zakresie na jaki pozwlala przedwojenna Polska moim dziadkom, okupacja i
      stalinizm rodzicom i wreszcie socjalistyczna Polska mi samemu.
      "Jaki z ciebie europejczyk?" - czesto wysmiewa sie ze mnie zona - "jesli to od
      rodzicow musiales sie dowiedziec o panstwie Izrael". To prawda w szkole mnie
      tego nie uczyli. W szkole mnie uczyli o 6 mln obywateli polski.
      Pozniej jednak, korzystajac z przywilejow legitymacji studenckiej , odwiedzilem
      kilka karajow europejskich i rodzine w Sydney. Poczulem sie obywatelem Europy.
      Chcialem tymi kilkoma slowami uzasadnic zdanie, ze edukacjie i wychowanie
      dostalismy Ty i ja bardzo podobne. Teraz pomysl, ze przyjmujac zydowski
      holocaust musze przyjac na siebie ten sam ciezar co Ty, + ofiary w srod mojej
      najblizszej rodziny + ofiary calego zydwoskiego narodu, jako Zyd , chociaz nie
      sadze zeby, w obliczu tego co tu powiedzialas byl to istotnie rozniacy sie od
      Twojego + (last but not least) musze jako Zyd i Izraelczyk wytlumaczyc sobie to
      co widze tu na forum (to tylko przyklad bo oboje wiemy, ze zjawisko jest o
      wiele szersze) o raz jako Polak niestety rownie czeste oskarzenia z drugiej
      strony. Jdnym zdaniem, gdzi sie nie obejrze dostaje w lep.
      To jest dla mnie nie do udzwigniecia, dlatego tak jak w dziecinswie owej rany
      tak Zaglady dzisiaj nie waze sie dotykac - za bardzo sie boje.
      • Gość: ABE Negev IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 01:35
        Az sie troche rozkleilam tym postem. Nie bede go dotykac bo mowi sam za siebie
        i nie potrzebuje komentarza.
        Za to dziekuje: "Teraz pomysl, ze przyjmujac zydowski
        > holocaust musze przyjac na siebie ten sam ciezar co Ty,"
        Najserdeczniejsze pozdrowienia Panie M.C.
    • negevmc Ha! 29.01.05, 02:11
      To chyba jedyny watek, w ktorym przeczytalem wszystkie wpisy.
      ABE ! jestes cudotworczynia.
      Poza malymi niereformowalnymi wyjatkami wszystkich zaczarowalas.
      (i oczarowalas)
    • kyle_broflovski Re: Do forumowych Zydow 29.01.05, 02:55
      www.ihr.org/leaflets/auschwitz.shtml
    • gini Re:abusia jest Niemka 29.01.05, 03:15

>
      > ABE

Jak ogolnie wiadomo z tym, ze nie wszystkim holocaustu na Zydach dokonali
      Niemvy, abusia rozciagnela to na Europe.
      Rzeczywiscie, fatalna postac, teraz ja czekam az Abusia przeprosi za to co jej
      przodkowie zrobili z cala Europa, i moze sie Abunia poczuje do wyplacania
      odszkodowan jakichs w koncu.
    • gini Abusiu ty moje slonce antysemickie 29.01.05, 03:25
      To kto w koncu dokonal tego holocaustu na Zydach Europejczycy?
      Wszyscy razem?I przy okazji sie wyrzynali i spuscili bombem atomowaom na Zydow ?
      Jak juz wszyscy zwariujemy to nam wyjdzie, ze w tej wojnie Zydzi Zydow
      zabijali, bo w koncu Zyd tez Europejczyk.
      • Gość: ABE Nie wiem czy jestes w stanie logicznie IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 03:36
        przeczytac moj tekst ze zrozumieniem. Widze na pierwszy rzut oka ze masz z tym
        problemy. Trudne dziecinstwo?
        Zwroc uwage, ze nie mowie o tych, ktorzy dopusicili SIE masowej zaglady Zydow,
        ale tych ktorzy dopuscili DO masowej zaglady Zydow. Moze dla ciebie to robi
        roznicy?
        Powiedz mi, droga gini, co ty na ten temat myslisz. Pozwol, ze zgadne - Gini
        uwaza, ze Holocaust to konspiracja i mit Zydowskiej mafii. A jesli paru Zydow
        tu i owdzie postrzelona, to przeciez im sie to nalezalo.
        Tylko tak moze myslec ktos, komu moj post tak strasznie zaszedl za skore.
        Jestes zalosnie wybrakowana emocjonalnie. Zal mi cie.
        • gini Re: Abe krotko i na temat. 29.01.05, 03:47
          Do forumowych Zydow
          Autor: Gość: ABE IP: *.jetstream.xtra.co.nz
          Data: 28.01.2005 00:17 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

-----------------------------
          • Gość: ABE Europejczykow. To moi przodkowie. W twoim IP: *.jetstream.xtra.co.nz 29.01.05, 03:49
            imieniu nie smialam bym sie wypowiadac.
        • antyk52 Re: Nie wiem czy jestes w stanie logicznie 29.01.05, 09:54
          > Zwroc uwage, ze nie mowie o tych, ktorzy dopusicili SIE masowej zaglady
          Zydow,
          > ale tych ktorzy dopuscili DO masowej zaglady Zydow. Moze dla ciebie to robi
          > roznicy?

Czyli co cały świat ma przepraszać? Eskimosi, Indianie, Tajlandczycy?? Bo nic
          nie zrobili i "dopuścili DO masowej zagłady Żydów"?? Ja czekam w takim razie aż
          sami Żydzi przeproszą swoich braci, za to że też dopuścili do tej zagłady...
    • tomek.giebultowicz SPLIT! I tak Twoja rodzina wyszła obronną ręką 29.01.05, 06:33
      z sowieckich wywózek. Mówisz: dwoch wujków zamordowanych , jedna ciotka
      wywieziona. Pomnóz pierwsza liczbe przez trzy i pol, druga przez ponad 10,
      bęziesz miał pojecie o stratach w mojej rodzinie z powodu bolszewików. Spiszę
      cała listę i Ci przedstawię.
      • Gość: totyle Re: SPLIT! I tak Twoja rodzina wyszła obronną ręk IP: *.176.6.10.Dial1.Phoenix1.Level3.net 29.01.05, 06:37
        Tomek a kto to jest bolszewiki?
        • tomek.giebultowicz Bolszewik w ustach Polaka mol oznaczać w gruncie 29.01.05, 06:51
          rzeczy każdego Rosjanina - z wyjątkiem "zupełnie zwyczajnych" ludzi, Wysoce
          nieprecyzyjny termin.

Oficjalnie - wiadomo: Wsiechsojuznaja Komunisticzeskaja Patia (bolszevikow) czyli
          WKP(b). Czyli bolszewikiem był czlonek WKP(b). Ale przeciez zaden Polak nie
          pytal każdego Rosjanina: Czy Pan jest w partii, czy nie? Wiec nazywano
          bolszewikami Rosjan, jak leci. Rowniez bardzo uzywane przez przedwojenna prase,
          wiec bylo popularnym negatywnym okresleniem Rosjanina w ogólności.

Teraz, wiem, bedziesz mnie chcial przekonac, że Bolszewik = Zyd. Nudni jesteście
          z ta waszą obsesją.
          • Gość: totyle Re: Bolszewik w ustach Polaka mol oznaczać w grun IP: *.176.6.10.Dial1.Phoenix1.Level3.net 29.01.05, 07:55
            Teraz, wiem, bedziesz mnie chcial przekonac, że Bolszewik = Zyd. Nudni jesteści
            > e
            > z ta waszą obsesją.
            A tu jest twoj przyklad gdzie nadmiar wiedzy ci szkodzi.Mnie chodzilo tylko o
            bolszewikow.
            To czemu nie napisales ze to Rosjanie byli skoro bolszewicy to tez rosjanie?
            Bolszewizm,syjonizm,nazizm,i.t. d i w koncu nie wiadomo czy to chodzi o ludzi
            czy to jest nazwa jakiejs zarazy.
      • tomek.giebultowicz Przepraszam, zapomniałem dodać: 29.01.05, 06:43
        Z tych, którzy wrócili, to jakoś nigdy nie słysżałem, by ktos obwiniał w
        szczególności Żydów za swoje nieszczęścia. Sowietów, Bolszewików, Rosjan -
        owszem, takie słowa padały. Ale o Żydach, nie przypominam sobie.
        • Gość: totyle Re: Przepraszam, zapomniałem dodać: IP: *.176.6.10.Dial1.Phoenix1.Level3.net 29.01.05, 08:01
          Ze ty sobie nie przypominasz to nie znaczy ze tak nie bylo-prawda?Czleka w
          wieku sedziwym pamiec zawodzi.Chyba ze sobie napewno przypomnisz.
          Przypomnialo mi sie przesluchanie Regana w kongresie na temat Iran contra deal
          with wepones.(Moze sie okazac ze tam jest BMR z czasow reganowskich).Tez mowil
          ze sobie nie przypomina ale inni pamietali.Regan mial juz poczatki swej
          choroby.Lubilem go.
      • Gość: sp;lit Re: SPLIT! I tak Twoja rodzina wyszła obronną ręk IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 17:21
        Dziadek , wujek i ciocia , cees ,... Licytowac sie z toba nie mam zamiaru , bo
        nie widze zadnego w tym sensu - Sprostowac jednak nie omieszkam dlatego upieram
        sie przy zydo-komunie na niekorzysc bolszewikow , a to z racji , ze generalnie
        stanowiska kierownicze w hierarhii aparatu rzadzacego , zajmowali Zydzi a w
        przypadku rozprawiania sie z "wrogami" systemu (czyt. likwidacja i wywozka na
        kolyme) kierowal towarzysz Kaganowicz osobiscie .

Wiem ze wolal bys , zebym obarczyl wina obdartego porucznika , ktory zabral
        dziadka w srodku nocy , zanim to zrobie bedziesz mi musial jednak wytlumaczyc
        jaki on mial wybor , kiedy dostal rozkaz i adres ?

Dla wyjasnienia ,... Dziadka zadenuncjowal synalek sasiada , Zyda , kolegi z
        ktorym dziadek pracowal w tym samym szpitalu w Lwowie od lat . Z tego co
        powiedzial babci po incydencie , ojciec nie mial zielonego pojecia ze gowniarz
        skumal sie z zydo-komuna .

Wujka , jego kolegow i miejscowego przyglupa , ktory ich pogrzebal , zamordowala
        komunistyczna bojowka , polskich Zydow , studentow , ktora "pracowala" na rzecz
        Sojuzu jeszcze przed planowana inwazja . Przy drodze Grabowiec - Hrubieszow
        mozesz zobaczyc PC pomnik upamietniajacy morderstwo polskich oficerow , przez
        grupe zdrajcow dzialajacych na rzecz Sojuzu . Wszyscy miejscowi wiedza kim byli
        ci zdrajcy ,...

Ciocie aresztowano i wywieziono krotko po aresztowaniu dziadka i nie jest
        jasne , kto sie do tego przyczynil , jedno jest wiadome , ze wiedzieli gdzie
        zapukac i o kogo pytac .

Ona wrocila po smierci Stalina , zmarla kilka miesiecy pozniej z powodu
        zaawansowanej gruzlicy .

uklony

Daruj sobie te liste , licytacja zamordowanymi zakrawa na kpine z ofiar wojny .

z sowieckich wywózek. Mówisz: dwoch wujków zamordowanych , jedna ciotka
        wywieziona. Pomnóz pierwsza liczbe przez trzy i pol, druga przez ponad 10,
        bęziesz miał pojecie o stratach w mojej rodzinie z powodu bolszewików. Spiszę
        cała listę i Ci przedstawię.
    • tomek.giebultowicz Do ABE: to nie w związku z tym wątkiem 29.01.05, 07:47
      Czuje silne wyrzuty sumienia z powodu wiadomego postu. Chcę Cie i wszystkie
      zainteresowane osoby przeprosić. Ale chce wpierw zapytać, czy zgodziśz sie
      przyjąc moje przeprosiny. Na pewno nie będą wykrętne, nie będe szczędził krytyki
      pod swoim adresem.

To jest całkiem bez zwiazku z tym watkiem.
    • Gość: patience Re: Do Abe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.05, 09:21
      "- Zabrali mi imię, dali numer, byłam nikim - dlaczego? Zabrali nam wolność -
      dlaczego? - krzyczała do mikrofonu była więźniarka Auschwitz Merka Szewach,
      która niespodziewanie wdarła się na mównicę podczas czwartkowych obchodów 60.
      rocznicy wyzwolenia obozu Auchwitz-Birkenau..."

Właśnie o to chodzi. O podzielenie się pytaniem "dlaczego". O tylko tyle. Zaden
      człowiek nie da rady go udzwignac samotnie. Nie ma odpowiedzi, ale jest
      pytanie. Wsrod roznych "dlaczego" jest i takie, że jeszcze w 1942 roku była
      szansa, że połowa ofiar mogłaby przeżyć. Mówił o tym Bartoszewski w trakcie
      rocznicy.

Witaj na planecie Terra, Abe. Never again.
      • Gość: totyle Re: Do Abe IP: *.176.6.10.Dial1.Phoenix1.Level3.net 29.01.05, 09:30
        Dlaczego Aushwitz,dlaczego Palestyna,dlaczego Irak?
        • Gość: patience Re: Do Abe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.05, 09:47
          Gość portalu: totyle napisał(a):

> Dlaczego Aushwitz,dlaczego Palestyna,dlaczego Irak?

No tak. Dlaczego zabijanie? To bardzo dobre pytanie.
          Ale w odniesieniu do Holokaustu to 'dlaczego' jest za proste.

W Palestynie Palestyczynczycy umieraja jako Palestynczycy.
          W Iraku Irakijczycy umierają jako Irakijczycy.
          W Holokauscie Zydzi umierali jako nie-ludzie.
          Byla szansa zeby ocalic polowe ofiar jeszcze w 1942 roku.

Potrafisz spojrzec w twarz pytaniu- dlaczego?

Jeśli potrafisz, to też ci powiem "witaj na planecie Terra".
          • llama Dzieci-śmieci 29.01.05, 12:25
            Gość portalu: patience napisał(a):

> Gość portalu: totyle napisał(a):
            >
            > > Dlaczego Aushwitz,dlaczego Palestyna,dlaczego Irak?
            >
            > No tak. Dlaczego zabijanie? To bardzo dobre pytanie.
            > Ale w odniesieniu do Holokaustu to 'dlaczego' jest za proste.
            >
            > W Palestynie Palestyczynczycy umieraja jako Palestynczycy.
            > W Iraku Irakijczycy umierają jako Irakijczycy.
            > W Holokauscie Zydzi umierali jako nie-ludzie.
            > Byla szansa zeby ocalic polowe ofiar jeszcze w 1942 roku.
            >
            > Potrafisz spojrzec w twarz pytaniu- dlaczego?
            >
            > Jeśli potrafisz, to też ci powiem "witaj na planecie Terra".

To takie pewne, ze umierają jako: a) b) itd?

Bo wygląda na to, że jako ludzkie śmieci. Czym się różni ludzki śmieć od Untermenscha?

Jeszcze niedawno był tu wpis typa zniecierpliwionego odwlekaniem bombardowań Iranu:

no kiedy to bombardowanko??? :))))))
            Autor: marcus_crassus
            Data: 28.01.2005 16:56

piwko sie mrozi w lodowce,5 opakowan chipsow cebulowych lezy na szafeczce...kielbaski tez w lodoweczce coby szybko trafily na
            ruszt..no i szampan tez juz w pogotowiu :))))

no chlopaki....bo ja sie juz doczekac nie moge :)))

Teraz już na Oślej Ławce. Ale czym się to różni od radości z wykonywania Endloesung? Z jakiegoś Stuermera?

Od porównań ludzi z robactwem aż się tu roi. Myślisz, że to tylko polska przypoadłość? Śmiem wątpić, śmiem przypuszczać, że to tylko fragment popularnego światopoglądu, zgodnie z którym obok ludzi świat zamieszkują grupy zasługujące jedynie na miano zbytecznego śmiecia.
    • chuchem Re: Do forumowych Zydow 29.01.05, 13:39

>
      > ABE

ABE. Dziekuje Ci, ze jestes osoba pelna ludzkich uczuc i wspolczucia. Okazalas
      sie byc czlowiekiem o wielkim sercu.
    • Gość: Tomek44 Re: Do forumowych Zydow IP: 5.5R* / 212.29.206.* 29.01.05, 14:01
      ABE,przyznaje, ze masz odwage i za to Cie cenie.
      Serdeczne dzieki za ten watek.
      Pozdrawiam, rowniez serdecznie
      T44 ( ten co go tak nie lubisz i jak go nazwalas przemadrzalski)
      • gini Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko poglady? 29.01.05, 15:40
        Bylo kiedys zapotrzebowanie na polskiego antysemite, wiec Abe byla antysemitka,
        widac cos sie zmienilo i trzeba wmawiac ludziom, ze Zydom trza wspolczuc, wiec
        Abe teraz bedzie Was przekonywac.
        Ciekawe czy dostanie podwyzke?
        • Gość: z daleka Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla IP: 5.5R* / *.inter.net.il 29.01.05, 16:10
          O slodka Gini. Tylko krowa nie zmienia pogladow...ni i sranger.
          • negevmc Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla 29.01.05, 16:23
            > O slodka Gini. Tylko krowa nie zmienia pogladow...ni i sranger.

Haha, z daleka ;-)
            spojrz tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19674166&a=20005447
            i cale drzewo pod tym.

Wracajac do wczoraj: nie jestem pewien czy widziales:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19961391&a=20000409
            Czytales "Lewicujacy antysemityzm" Warszawskiego?
            Szalenie ciekawe choc popelnia kilka niewielkich bledow.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19995790
            Szawua tov!
            • Gość: z daleka Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla IP: 5.5R* / *.inter.net.il 29.01.05, 16:56
              Stranger jest twardym, a wlasciwie zatwardzialym zawodnikiem. Trzeba mu jednak
              przyznac, ze bardzo duzo czyta. Niewlasciwej literatury. Jego sprawa.
              Twoj wpis widzialem i nawet odpowiedzialem, ale jak widze, sie nie wklepal.
              Napisalem tam mniej wiecej tak: "ale to kwestia gustu" bylo skierowane do ABE,
              gdyz ona przytoczyla cytat z Twojej wypowiedzi jako ten pod ktorym sie
              podpisuje. Nie cztajac calego tekstu i nie znajac kontekstu nie moglem,
              oczywiscie skierowac tego do Ciebie. To jasne.
              A wracajac do calego dosyc nie szblonowego watku ABE, nasuwa sie kilka
              ciekawych spostrzezen. Po pierwsze, ze latwo jest osadzic kogos nawet na
              podstawie dosc solidnych przeslanek. Po drugie, ze wyrazanie ludzkich opinii
              wywoluje u niektorych tak nieludzkie reakcje, no i po trzecie, bardziej
              osobiste; jak to niewiele trzeba nam Zydom, abysmy miekli jak wosk. Pare
              dobrych slow.
              Shavua tov.
              • Gość: sp;lit Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla IP: *.ipt.aol.com 29.01.05, 17:35
                He he ,... Niewlasciwej literetury ? Dobre - A jaka literetura jest wlasciwa i
                kto o tym decyduje , ty ?

uklony

Trzeba mu jednak przyznac, ze bardzo duzo czyta. Niewlasciwej literatury. Jego
                sprawa.
                • Gość: z daleka Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla IP: 80.230.159.* 29.01.05, 17:52
                  nie, ty.
          • gini Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla 29.01.05, 16:34

> O slodka Gini. Tylko krowa nie zmienia pogladow...ni i sranger.

Trafilam znaczy sie .Dostala te podwyzke, albo chociaz premie za udawanie
            idiotki.?
            • Gość: z daleka Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla IP: *.inter.net.il 29.01.05, 16:59
              Pudlo! ABE przeszla na judaizm.
              To cie powinno zadowolic i uspokoic nerwy, oraz sumienie.
              Spij spokojnie krowko.
              • gini Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla 29.01.05, 17:37

> Pudlo! ABE przeszla na judaizm.
                > To cie powinno zadowolic i uspokoic nerwy, oraz sumienie.
                > Spij spokojnie krowko.

A ile lat temu abe przeszla na judaizm?50 ?
                Nerwy mam spokojne, sumienie tez , ale ty za to nozkami przebierasz, tak jak
                zaciekle atakowales tak teraz zaciekle bedziesz bronil, i o to chodzi, zeby
                pokazac jak dzialacie.
                Nadgorliwosc, pierwszy stopien do piekla.
                Ceesiowi zabrac premie za zalozenie watku na FA no i za pare innych rzeczy, ale
                nie bede podpowiadac i topic czlowieka, bo go lubie w sumie poczciwine.
                Trzymaj sie prosiaczku.
                • Gość: z daleka Re: Wiecie czemu abusia zmienila tak szybko pogla IP: 5.5R* / 80.230.159.* 29.01.05, 18:00
                  Jestes Gini nierozumna. Nie atakowalem ABE za to ze jest ABE, tylko za to co
                  pisala. Teraz, zupelnie z tego samego powodu wyrazam jej swoje uznanie. Jak
                  wiec widziasz, ja rowniez zmieniam zdanie, tez nie jestem krowa.
    • mirmilek moje wnioseczki + hebron 29.01.05, 22:01
      1. jak to sie nasi forumowi zydzi zdziwili, ze nie negujesz ani nie
      minimalizujesz holokaustu. "z daleka" nawet napisal, ze przeszlas przemiane czy
      tam ze sie odrodzilas albo cos podobnego... jak gleboko w ich umyslach jest
      zakorzenione przekonanie, ze krytyka zbrodni i terroryzmu praktykowanych przez
      izrael jest rownoznaczne np wlasnie z ignorowaniem obozow koncentracyjnych i
      komor gazowych. (przy okazji przypomnial mi sie berlusconi, ktory jakis rok temu
      powiedzial, ze mussolini wysylal swoich obywateli "w zagranice na wakacje"...
      jaka byla reakcja naszych przyjaciol na forum? cisza. berlusconi mniej wiecej
      otwarcie moze negowac obozy koncentracyjne, bo przeciez to kumpel w
      ksenofobicznej krucjacie. wstyd.)

2. jak gladko nasi forumowi zydzi przeszli od holokaustu do krytyki izraela.
      "krytykuj ale z umiarem, bo nie rozumiesz (...)" tak. takiego smakowitego watku,
      nie mozna by nie wykorzystac do proszaronowej propagandy, prawda? pewnie gdybys
      "rozumiala" to bys tak jak dana agitowala za oznaczaniem palestynczykow czerwona
      farba... (swoja droga wlasnie na innym watku przypomnialem cala sprawe. dana
      oczywiscie napisala, ze ma mnie "w dupie". nie zdaje sobie sprawy, ze
      obrzydliwosc tego pomyslu nie zalezy od tego, co ona ma czy czego nie ma "w
      dupie". nieco zawiodla mnie postawa milej twarzy syjonizmu na forum czyli
      negeva, ktory nie tylko, ze nie odniosl sie do znakowania palestynczykow, ale
      usprawiedliwial chamskie odzywki dany). poza tym, co za kuriozalny pomysl, zeby
      "krytykowac ale z umiarem". to moze z umiarem bedziemy krytykowac bin ladena?
      dlaczego nasi koledzy uwazaja, ze maja prawo do innego (lepszego) traktowania?

3. osobom, ktore uwazaja, ze minimalizuje sie niezydowskie ofiary obozow
      koncentracyjnych trzeba powiedziec, zeby zwyczajnie spojrzeli sobie na liczby.
      nie oznacza to wcale, ze niezydowskie ofiary sa mniej wazne, nie oznacza to
      wcale, ze obecnie zyjacy zydzi maja jakies specjalne prawa lub przywileje. ale
      wystarczy spojrzec na liczby.

4. abe, najlepszym sposobem przyjecia na siebie czesci odpowiedzialnosci jest
      zabranie dzieci do oswiecimia, treblinki, etc. pokazac, wytlumaczyc, sprawic,
      zeby nigdy nie zapomniano. i uczulic na proby bezczelnego wykorzystania tej
      tragedii.

wlasnie ogladalem sobie reportaz o hebronie. kilka lat temu 500 ortodoksyjnych
      zydow skolonizowalo stare miasto. zyja otoczeni 20 000 palestynczykow. w miescie
      obowiazuje godzina policyjna (tylko dla palestynczykow, naturalne. w nocy miasto
      jest "jewish only"). osadnicy na ulicach zawiesili plakaty "no arabs - no
      terror". dzieci do szkoly przechodza przez dwie kontrole wojskowe. zeby
      odwiedzic swoich bliskich musza kluczyc wiejskimi drozkami, bo autostrada jest
      oczywiscie "jewish only". wszystko oczywiscie po to, zeby chronic tych 500
      ortodoksyjnych zydow, ktorzy nagle zdali sobie sprawe, ze tam wlasnie jest ich
      ojczyzna...
      • negevmc Re: moje wnioseczki + hebron 29.01.05, 23:07
        mirmilek napisał:

1.
        > jak to sie nasi forumowi zydzi zdziwili, ze nie negujesz ani nie
        > minimalizujesz holokaustu. "z daleka" nawet napisal, ze przeszlas przemiane
        czy
        > tam ze sie odrodzilas albo cos podobnego... jak gleboko w ich umyslach jest
        > zakorzenione przekonanie, ze krytyka zbrodni i terroryzmu praktykowanych przez
        > izrael jest rownoznaczne np wlasnie z ignorowaniem obozow koncentracyjnych i
        > komor gazowych.
        Ciesze sie, ze wiesz co w moim umysle jest mocno zakorzenione.
        Przynajmniej ktos wie tego czego nawet ja nie wiem o sobie.

2.
        > nie mozna by nie wykorzystac do proszaronowej propagandy, prawda?

Nie lubie Szarona i nigdy nie uprawialem dla niego propagandy.
        Chyba w ogole nie uprawiam propagandy, Jesli odniosles takie wrazenie, przykro
        mi.Forum oprocz niewatpliwych zalet ma te wade, ze szybko gubi sie watki i nie
        waraca do przerwanych dyskusji.
        Pisalem w kilku miejscach, ze nie przepadam za Szaronem ale uwazam, ze
        dzisiaj jest jedynym politykiem zdolnym do zakonczenia konfliktu i jesli doszlo
        by teraz do wyborow zlamal bym moja tradycje glosowania na lewice.

3.
        > nieco zawiodla mnie postawa milej twarzy syjonizmu na forum czyli
        > negeva, ktory nie tylko, ze nie odniosl sie do znakowania palestynczykow, ale
        > usprawiedliwial chamskie odzywki dany). poza tym, co za kuriozalny pomysl,
        zeby
        > "krytykowac ale z umiarem". to moze z umiarem bedziemy krytykowac bin ladena?
        > dlaczego nasi koledzy uwazaja, ze maja prawo do innego (lepszego) traktowania?

Nie wiem o czym mowisz. Przyszedlem na forum dzien lub dwa po odejsciu Dany.

4. Hebron
        Jestem jak i Ty oburzony obecnoscia Zydow w Hebronie.
        Nie tylko z reszta ja. Uwazam, ze w ostatecznym rozrachunku Izrael przegral
        wojne szesciodniowa. Nie chce sie teraz nad tym rozpisywac dosc, ze cena jaka
        od 67 roku placimy za okupacje (od jakiegos czasu uzwya sie oficjalnie tego
        okreslenia , Szaron takze), cena dla nas jako panstwa, cena dla nas jako ludzi,
        cena dla naszych sumien, cena dla narodu palestynskiego jest nieporownywalnie
        wieksa niz zyski odniesione z niej.
        Byc moze wtedy Izrael zyskal wieksze bezpieczenstwo i bez niej juz dzisiaj by
        nie istnial, nie zajmuje sie jednak politycznym "gdybaniem" i zarowno ja jak i
        bardzo wielu Izraelczykow stanowczo opowiada sie za oddaniem Gazy i Zachodniego
        Brzegu i utworzeniem wolnego panstwa palestynskiego.
        W izraelu dzisiaj panuje niemalze ogolnonarodowa debata na temat wyjscia z Gazy.
        Wiekszosc politykow jest przychylna temu planowi. Problem stanowia owi
        osadnicy i rozwiazanie go bedzie bardzo bolesne, nie chce byc zlym prorokiem
        ale moze sie nawet polac krew bowiem skrajnosc ideologiczna (we wszsytkich
        religiach, ideologiach i systemach swiatopoglodowych) nie zna slowa kompromis.

Tyle usprawiedliwiania sie.

Teraz o watku:
        Przeczytaj moj wpis do ABE i przeczytaj go dobrze - 2, 3 razy nawet.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19961391&a=19970140
        Wtedy odpowiedz sobie czym zostalem urzeczony a nie odpowiadaj mi.
        Ja znam odpowiedz.
        Jesli chcesz poznac moj stosunek do Zaglady mozesz przeczytac to
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19961391&a=20001502
        i niekoniecznie musisz komentowac.

Czuje sie zazenowany Twoimi uwagami
        • mirmilek Re: moje wnioseczki + hebron 29.01.05, 23:33
          sluchaj, akurat twoja wypowiedz to skomentowalem jedna. na watku, gdzie dana sie
          pojawila goscinnie i napisala, co napisala, a ty natomiast skomentowales, ze
          danusia sie "zdenerwowala". na watku pojawily sie cytaty z dany opinii o
          naznaczaniu palestynczykow czerwon farba. do nich sie nie odniosles. i to akurat
          tyle komentowanie twoich wypowiedzi.

reszta tyczyla sie "z daleka".

z drugiej strony, przyznaje, ze bede musial zrewidowac pojecie "forumowi zydzi".
          od jakiegos czasu wchodze sobie rzadziej na forum, i akurat w tym czasie
          pojawiles sie ty, co zmienilo nieco sklad izrealskiej druzyny, przynajmniej w
          kwestii formy, ale widze tez ze i tresci. ja jednak dalej mam obraz forum z
          codziennymi chamskimi i wulgarnymi odzywkami dany, z daleka, zlosliwosciami
          wtracalskiego itp.

a ze holokaust i izrael laczy sie w jedno? nie raz i nie dwa nasi koledzy i twoi
          rodacy pisali "izrael istnieje dlatego, zeby to sie wiecej nie powtorzylo". nie
          raz i nie dwa pisano nam tutaj na forum, ze arabowie chca zydom zrobic drugi
          holokaust. arafata porownywano do hitlera i rozne roznosci. dla mnie to
          oczywiste laczenie dwoch spraw i niewlasciwe wykorzystywanie holokaustu.

z przyjemnoscia sobie przeczytalem, co sadzisz o hebronie. a powiedz mi jeszcze,
          na jakich konkretnych warunkach sobie wyobrazasz porozumienie z arabami?
          • negevmc Re: moje wnioseczki + hebron 30.01.05, 00:44
            mirmilek napisał:

> sluchaj, akurat twoja wypowiedz to skomentowalem jedna. na watku, gdzie dana
            si
            > e
            > pojawila goscinnie i napisala, co napisala, a ty natomiast skomentowales, ze
            > danusia sie "zdenerwowala".
            na slowa kuk'a "tym bardziej, ze Dana wrocila"
            odpowiedzialem, ze nie wrocila tylko stracila zimna krew czyt. zlamala dana
            sobie obietnice nie uczetniczenia w forum.
            Dana jest dorosla nie musze jej usprawiedliwiac.

> na watku pojawily sie cytaty z dany opinii o
            > naznaczaniu palestynczykow czerwon farba. do nich sie nie odniosles. i to
            akura
            > t
            > tyle komentowanie twoich wypowiedzi.
            OK. nie zwroiclem chyba nie nie uwagi. Poza tym nie na wszystko reaguje
            padl bym tu chyba trupem.

> reszta tyczyla sie "z daleka".
            >

> a ze holokaust i izrael laczy sie w jedno? nie raz i nie dwa nasi koledzy i
            two
            > i
            > rodacy pisali "izrael istnieje dlatego, zeby to sie wiecej nie powtorzylo".
            nie
            > raz i nie dwa pisano nam tutaj na forum, ze arabowie chca zydom zrobic drugi
            > holokaust. arafata porownywano do hitlera i rozne roznosci. dla mnie to
            > oczywiste laczenie dwoch spraw i niewlasciwe wykorzystywanie holokaustu.
            Holokaust poniekad laczy sie z Izraelam nierozerwalnie.
            Rzeczywiscie ten powstal "dzieki" Zagladzie jako "zadoscuczynienie" , czy
            wlasnie takie "zabezpieczenie" na przyszlosc.
            Wielu forumowiczow traktuje to jako zarzut i mysli, ze Izraelczycy beda sie
            spierac. Nie. Tak to jest, Zaglada przyspieszyla lub wrecz umozliwila
            realizacje rozpoczetych jeszcze w XIX wieku staran o powstanie panstwa.
            Arafat: porownywanie kogolwiek do Hitlera jest po prostu smieszne czy zalosne
            raczej jak Gucio ;-)
            To natomiast, ze w zalozeniach programowych PLO jest zaware zdanie o
            "walce narody palestynskiego az do calkowitego unicestwienia panstwa Izrael" to
            niestety prawda. w 1993 roku w Camp David uzgodniono, ze zostanie on
            wycofany. Nie wiem jak to teraz z tym jest. NIe ma uz praktycznie PLO, sa za to
            Fatah, Hamas i Hezbollach duzo bardziej extremistyczne.
            Oczywiscie "zlikwidowanie panstwa Izrael" to nie to samo so exterminacja narodu
            zydowskiego. Jakie przeslanki powodowaly tworcami tego wpisu moge sobie tylko
            wyobrazac ale nie bardzo mnie one interesuja.

Gorzej jest z tym co kiedys mi powiedziales o podstwach moralnych wogole
            panstwa Izrael i syjonizmu.
            Jesli sie uzna, ze istnieja takowe dalsza dyskusja ma sens. Realizacja
            idei syjonizmu moze byc lepsza lub gorsza,mozna sie spierac i klocic
            ale jesli Izrael nie ma prawa bytu od podstaw, innymi slowy jesli ja tu jestem
            bezprawnie, wybacz mirmilek - nie mam o czym powaznie z Toba rozmawiac.
            Nie moge.
            Ocywiscie Arabowie nie uznaja tego prawa jako podstawowe. Przyjmuja istnienie
            panstwa jako fakt, ze ktorym "jakos trzeba sobie poradzic".
            Dla celow politycznych mozna przejsc nad tym do porzadku dziennego.
            Dla celow forumowo-intelektualno-rozrywko wych nie musze nie bede tego robil.
            Rozumiesz mnie ?

> z przyjemnoscia sobie przeczytalem, co sadzisz o hebronie. a powiedz mi
            jeszcze
            > ,
            > na jakich konkretnych warunkach sobie wyobrazasz porozumienie z arabami?
            Och nie jestem zadnym ekspertem. Zajmuje sie ciezka praca a nie polityka.
            Moje wyobrazenie moga byc bardzo utopijne - nie traktuj tego jakos wiazaco, to
            tylko i wylacznie wyobrazenia amatora.
            Idealna sytuacja byloby stworzenie panstwa palestynskiego na tzw. Zachodmi
            Brzegu. Stolica ? Bardzo trudno bedzie przekonac Arabow zeby nie byla to
            Jerozolima. Wg mnie mozna by bylo na to pojsc - nie wiem dokladnie jak zapewnic
            bezpieczenstwo takiego miasta - mowilem ze to amatorszczyzna ;-)
            Gaza bedzie calkowice palestynska juz w tym roku jestem tego niemalze pewny.
            Jest jeszcze sprawa zadania tzw "prawa powrotu" uchodzcow palestynskich.
            Bardzo dlugo wydawalo mi sie, ze jest to sprawa nie do rozwiazania.
            Arabowie kategorycznie uzalezniali jakikolwiek postep w rozmowach od uznania
            tego prawa. Mial byc umozliwiony powrot okolo 2 mln ludzi na ich miejsce pobytu
            nawet sprzed wojny wyzwolenczej. Nie do nowo utoworzonej Palestyny ale wlasnie
            na ich stare ziemie. Ozanczalo by to w praktyce powrot jesli nie 2 mln to
            niewyobrazalnie wielkiej ilosci ludnosci arabskiej w granice Izraela.
            To byloby samobojstwo.
            Ale dzisiaj zdaje sie , ze prawo to nie jest juz jakims kategorycznym zadaniem.
            Zadziwjajace zreszta , ze wraz ze smiercia Arafata - Ojca Narodu (nie
            ironizuje, tak naprawde jest nazywany i poniekat wcale sie temu nie dziwie)
            Palestynczycy tak latwo zdaja sie zadowolic substytutami w postaci odszkodowan
            czy czym spodobnym.

To mniej wiecej tyle.
            (zeby nie powiedziec totyle ;-)

• mirmilek Re: moje wnioseczki + hebron 30.01.05, 01:28
              o ile mi wiadomo, nie zostal wycofany, zaczela sie intifada, a do zmiany karty
              potrzebne jest zebranie, ktorego w tych warunkach nie mogli zorganizowac. miejmy
              nadzieje, ze teraz to zrobia.

> Rzeczywiscie ten powstal "dzieki" Zagladzie jako "zadoscuczynienie" , czy
              > wlasnie takie "zabezpieczenie" na przyszlosc.
              > Wielu forumowiczow traktuje to jako zarzut i mysli, ze Izraelczycy beda sie
              > spierac.

pytanie tylko, dlaczego za zaglade musieli zaplacic ludzie, ktorzy sie do niej
              nie przyczynili.

> Gorzej jest z tym co kiedys mi powiedziales o podstwach moralnych wogole
              > panstwa Izrael i syjonizmu.
              > Jesli sie uzna, ze istnieja takowe dalsza dyskusja ma sens. Realizacja
              > idei syjonizmu moze byc lepsza lub gorsza,mozna sie spierac i klocic
              > ale jesli Izrael nie ma prawa bytu od podstaw, innymi slowy jesli ja tu jestem
              > bezprawnie, wybacz mirmilek - nie mam o czym powaznie z Toba rozmawiac.
              > Nie moge.

no to trudno. potrzebe posiadania wlasnego panstwa moge zrozumiec. ale uwazam,
              ze kiedy wszystko juz jest zajete i realizacja tego pomyslu NIEODZOWNIE pociaga
              za soba krzywde innych ludzi, to trzeba z tego panstwa zrezygnowac. trudno. nie
              mozna dazyc do wlasnego szczescia, zadajac cierpienie innym. i dlatego zydzi
              powinni byli z izraela w palstynie zrezygnowac. w imie wlasnie niekrzywdzenia
              palestynczykow. po raz kolejny zreszta powtarzam, ze polscy zydzi swoje panstwo
              maja - polske. trzeba bylo sie w sobie zawziac i strac sie jakos zyc. bo macie
              do tego prawo.

czy izrael powstal nielegalnie? nie. czy izrael powstal niesprawiedliwie? tak.

ze mna nie musisz, negev, rozmawiac. musisz rozmawiac z palestynczykami. i wazne
              , ze w imie zawarcia pokoju jestes w stanie przeskoczyc roznice ideologiczne. w
              sumie, w sytuacji kiedy bedziecie sie potrafili dogadac, wszystko jedno co ty
              myslisz o nich i co oni mysla o was. wazne jest, zeby nie gineli wiecej ludzie z
              zadnej ze stron.

> > na jakich konkretnych warunkach sobie wyobrazasz porozumienie z arabami?

czyli warunki inicjatywy genewskiej ci sie podobaly? (zwroc uwage, ze arafat
              jeszcze zyl i przystal na to porozumienie, a tam zrezygnowano z prawa do powrotu
              dla uchodzcow).
            • Gość: sp;lit Re: moje wnioseczki + hebron IP: *.ipt.aol.com 30.01.05, 01:45
              Negevmc , jestes optymista ,... Wbrew pozorom nic sie nie zmienilo , na stole
              dyplomacji przeszkoda beda Izraelskie warunki ;

"Wolna Palestyna" przypominajaca Swiss cheese z settlements w strategicznych
              miejscach , z kilkoma waszymi bazami wojskowymi na ich terytorium , z armia
              Izraela kontrolujaca ladowe granice i kontrolowanych przez was przestrzeni
              powietrznej i dostepu morskiego do portow . W sumie calkowite uzaleznienie
              Palestynczykow od laski Zydow ,...

O powrocie , ewentualnej kompensacie za skonfiskowane majatki nawet nie
              wspominam , bo od niedawna mimo dylomatycznych wysilkow Palestynczykow
              konfiskacja palestyskiej ziemi i domow w Jerozolimie ruszyla cala para
              przypieczetowana nowa ustawa waszych wladz ,...

Jesli tak ma wygladac nowa wizja pojednania , to zalecal bym ostroznosc - Don't
              hold your breath , my friend , zebys sie nie zawiodl .

uklony

Idealna sytuacja byloby stworzenie panstwa palestynskiego na tzw. Zachodmi
              Brzegu. Stolica ? Bardzo trudno bedzie przekonac Arabow zeby nie byla to
              Jerozolima. Wg mnie mozna by bylo na to pojsc - nie wiem dokladnie jak zapewnic
              bezpieczenstwo takiego miasta - mowilem ze to amatorszczyzna ;-)
              • negevmc optymizm 30.01.05, 01:49
                Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Negevmc , jestes optymista ,... Wbrew pozorom nic sie nie zmienilo , na stole
                > dyplomacji przeszkoda beda Izraelskie warunki ;
                >
                Obysmy sie tylko split roznili miedzy soba w poziomie optymizmu (czy pesymizmu).
                Swiat wygladalby zuuuuupelnie inaczej

Ide spac. 2:48 a jutro (dzisiaj) do pracy.
                • Gość: sp;lit Re: optymizm IP: *.ipt.aol.com 30.01.05, 01:54
                  He he , do roboty w niedziele ,... Jeszcze jeden minus bycia Zydem :)))

uklony

=============================== =============================== ===============

Ide spac. 2:48 a jutro (dzisiaj) do pracy.

• mirmilek Re: moje wnioseczki + hebron 30.01.05, 01:57
                mimo wszystko warto, zeby usiedli i porozmawiali. mam nadzieje, ze czesc zydow
                ma swiadomosc, ze jesli nie zgodza sie za duze wg nich ustepstwa, to z pokoju
                nici, bo palestynczycy zyja juz tyle lat w upodleniu, ze nie mozna im rzucic
                byle ochlapu.

niedawno czytalem wypowiedz lidera hamasu, ktory mowil, ze jesli zydzi przestana
                zabijac palestynczykow, to "z bolem serca trzeba bedzie sie zgodzic na pokoj".
                jesli to mowi facet z hamasu, to ja mam nadzieje.
      • Gość: psychol DO ABE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 23:37
        Piękne jest to, co napisałaś i solidaryzuję się z tym. I nie zmienia tego fakt,
        że i u ciebie i u mnie i u wielu jeszcze osób proste uczucia i ludzka
        solidarność wzięła górę nad rozumem i chłodną analizą.
        I tak powinno być.
        Bo chociaż jest oczywiste, że nikt z nas, ani z naszych bliskich nie tylko nie
        przyłożył do Holocaustu ręki, ale potępiał go bez zastrzeżeń - to jednak
        pozostaje poczucie wstydu za innych i chęć położenia na symbolicznym grobie
        pomordowanych Żydów choćby małego kamyczka w dowód pamięci i współczucia.
        Człowiek jest dziwnym stworzeniem. Bo chociaż minięło już wiele lat, do dziś
        dręczy mnie wspomnienie takiej oto sceny.
        Jesienią 1968 roku znajomy z instytutu zaprosił nas, żebyśmy wpadli z Żoną do
        wspólnych, choć niezbyt bliskich, znajomych. Powiedział, że będzie u nich
        okazyjna wyprzedaż różnych sprzętów, z powodu wyprowadzki. Niczego nie
        poderzewając poszliśmy tam w nadziei, że może trafi się jakaś fajna okazja.
        Rzeczywiście w mieszkaniu było pełno sprzętów z przyklejonymi cenami, naprawdę
        groszowymi. Dopiero w trakcie rozmowy wyjaśniło się, że gospodarze wyjeżdżają
        do Izraela (nie mieliśmy przedtem pojęcia, że są Żydami), zmuszeni do tego
        szykanami: oboje wylano z pracy, a dziecko z przedszkola.
        Zrobiło się nam tak niewymownie głupio, że wyszliśmy nic nie kupując - choć być
        może tych parę złotych nawet by się im przydało. A przecież nie wstydziliśmy
        się za siebie. Wstydziliśmy się za innych, którzy ten stan spowodowali z całą
        premedytacją. Do dziś jest mi niewymownie głupio, gdy wspomnę tamto zdarzenie,
        choć rozum podpowiada mi, że wstydzę się całkiem bez sensu...
        • Gość: rachelka Re: DO ABE... IP: *.twcny.rr.com 29.01.05, 23:49
          Gość portalu: psychol napisał(a):

> Piękne jest to, co napisałaś i solidaryzuję się z tym. I nie zmienia tego fakt,
          >
          > że i u ciebie i u mnie i u wielu jeszcze osób proste uczucia i ludzka
          > solidarność wzięła górę nad rozumem i chłodną analizą.
          > I tak powinno być.
          > Bo chociaż jest oczywiste, że nikt z nas, ani z naszych bliskich nie tylko nie
          > przyłożył do Holocaustu ręki, ale potępiał go bez zastrzeżeń - to jednak
          > pozostaje poczucie wstydu za innych i chęć położenia na symbolicznym grobie
          > pomordowanych Żydów choćby małego kamyczka w dowód pamięci i współczucia.
          > Człowiek jest dziwnym stworzeniem. Bo chociaż minięło już wiele lat, do dziś
          > dręczy mnie wspomnienie takiej oto sceny.
          > Jesienią 1968 roku znajomy z instytutu zaprosił nas, żebyśmy wpadli z Żoną do
          > wspólnych, choć niezbyt bliskich, znajomych. Powiedział, że będzie u nich
          > okazyjna wyprzedaż różnych sprzętów, z powodu wyprowadzki. Niczego nie
          > poderzewając poszliśmy tam w nadziei, że może trafi się jakaś fajna okazja.
          > Rzeczywiście w mieszkaniu było pełno sprzętów z przyklejonymi cenami, naprawdę
          > groszowymi. Dopiero w trakcie rozmowy wyjaśniło się, że gospodarze wyjeżdżają
          > do Izraela (nie mieliśmy przedtem pojęcia, że są Żydami), zmuszeni do tego
          > szykanami: oboje wylano z pracy, a dziecko z przedszkola.
          > Zrobiło się nam tak niewymownie głupio, że wyszliśmy nic nie kupując - choć być
          >
          > może tych parę złotych nawet by się im przydało. A przecież nie wstydziliśmy
          > się za siebie. Wstydziliśmy się za innych, którzy ten stan spowodowali z całą
          > premedytacją. Do dziś jest mi niewymownie głupio, gdy wspomnę tamto zdarzenie,
          > choć rozum podpowiada mi, że wstydzę się całkiem bez sensu...
          szkoda psychol,ze w 68 nie zal ci bylo ofiar komunizmu,brutalnego systemu ,ktory
          pozostawil trupy i nieszczescia w europie wschodniej. jak wiesz wiele komuchow
          bylo zydami i to wlasnie oni zrobili sobie czystke,sami wyjechawszy rowniez.
          mysle,ze wiele zydow chcialo wyjechac i znalazlo sie poza polska w duzo lepszych
          warunkach ekonomicznych,czego nie mozna bylo powiedziec o wiekszosci narodu
          polskiego. nie wiem czemu placzesz nad ofiarami,ktorym akurat dane bylo
          wyjechac,nie nad tymi,ktorych zydokomuna zameczyla w wiezieniach. mnie bylo
          glupio,ze komuna rzadzila akurat polska,nie ze zydzi wyjechali z niej, w
          wiekszosci dobrowolnie,tak czy tak jak tu wiele z nich mowi nie czuli sie w niej
          dobrze.
          • mirmilek Re: DO ABE... 29.01.05, 23:58
            rachelko, to ze komus zal wyrzuconych z polski zydow nie oznacza za
            automatycznie nie jest mu zal np polskich ofiar komunistycznych represji. nie
            mozna przeciez za kazdym razem wklejac listy wszystkich ludzi, ktorych ci zal. a
            watek ten poswiecony jest wlasnie zydom.

pozdrawiam, m.
            • Gość: rachelka Re: DO ABE... IP: *.twcny.rr.com 30.01.05, 00:05
              mirmilek napisał:

> rachelko, to ze komus zal wyrzuconych z polski zydow nie oznacza za
              > automatycznie nie jest mu zal np polskich ofiar komunistycznych represji. nie
              > mozna przeciez za kazdym razem wklejac listy wszystkich ludzi, ktorych ci zal.
              > a
              > watek ten poswiecony jest wlasnie zydom.
              >
              > pozdrawiam, m.
              >
              jak to sie ladnie mowi first things first. jesli obarczasz kazdego polaka za
              winy komunistow i jeszcze przyjmujesz za nich wstyd za ich zbrodnie, to ja cie
              przepraszam. w koncu ile z nas zginelo walczac z nimi, i chyba tych powinno byc
              zal jako pierwszych na kazdym watku.
              • mirmilek Re: DO ABE... 30.01.05, 00:11
                no nie wiem. mozemy sie umowic tak, ze na watku o krzywdach polakow bedzie nam
                zal polakow, a na watku o zydach bedzie nam zal zydow. rozwiazanie kompromisowe.

ponadto mysle, ze mozna by sie zastanowic czy nam, jako polakom, powinno byc zal
                bardziej polakow niz zydow czy ludzi wogole. stawianie interesu narodowego ponad
                interes ludzi wogole zaowocowalo np aneksja wilna albo wlasnie powstaniem
                izraela, bo zydzi uznali ze ich potrzeby sa wazniejsze od potrzeb palestynczykow.
                • Gość: rachelka Re: DO ABE... IP: *.twcny.rr.com 30.01.05, 00:14
                  dlatego wroce do mojego pierwszego wpisu o oswiecimiu,gdzie zal mi bylo
                  ludzi,ktorzy w nim zgineli. moj wpis o komuchach byl odpowiedzia na wpis
                  psychola,ktory ubolewal nad strata zydow i czul sie za to wspolwinny. kazdy
                  dzisiaj ma cos na sumieniu,taki juz dzien.pozdr
                  • mirmilek Re: DO ABE... 30.01.05, 00:22
                    no i wszyscy happy.
                • Gość: ABE Bardzo madra uwaga, mirmilek IP: *.jetstream.xtra.co.nz 30.01.05, 00:54
                  "stawianie interesu narodowego ponad
                  > interes ludzi wogole zaowocowalo np aneksja wilna albo wlasnie powstaniem
                  > izraela, bo zydzi uznali ze ich potrzeby sa wazniejsze od potrzeb
                  palestynczykow."
                  Podpisuje sie.
          • Gość: psychol Re: DO ABE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 01:05

> szkoda psychol,ze w 68 nie zal ci bylo ofiar komunizmu,brutalnego
            systemu ,ktory
            > pozostawil trupy i nieszczescia w europie wschodniej. jak wiesz wiele komuchow
            > bylo zydami i to wlasnie oni zrobili sobie czystke,sami wyjechawszy rowniez.
            > mysle,ze wiele zydow chcialo wyjechac i znalazlo sie poza polska w duzo
            lepszych
            > warunkach ekonomicznych,czego nie mozna bylo powiedziec o wiekszosci narodu
            > polskiego. nie wiem czemu placzesz nad ofiarami,ktorym akurat dane bylo
            > wyjechac,nie nad tymi,ktorych zydokomuna zameczyla w wiezieniach. mnie bylo
            > glupio,ze komuna rzadzila akurat polska,nie ze zydzi wyjechali z niej, w
            > wiekszosci dobrowolnie,tak czy tak jak tu wiele z nich mowi nie czuli sie w
            niej dobrze.

Rachelko, drogie dziecko, upraszczasz i sama wiesz o tym doskonale.
            Nie trzeba wielkiej przenikliwości żeby zrozumieć, że nie chodzi mi o to, że
            żałuję Żydów, lecz o to że mój sprzeciw budziło prześladowanie LUDZI dlatego i
            tylko dlatego, że ktoś określił arbitralnie ŻE SĄ ŻYDAMI. Co do tego, czy
            chętnie oni wyjeżdżali i czy w Izraelu było im tak dobrze - niech się ew.
            wypowiedzą lepsi ode mnie znawcy tematu.
            Co do mnie to w 1968 roku miałem całkiem dobre rozeznanie w tym co się dzieje w
            Kraju, jak też w tym co się działo i dzieje za wschodnią granicą. I można tylko
            było składać Bogu dzięki, że rządząca u nas z poręki Moskwy szajka nie była w
            stanie spowodować strat liczących - jak w Rosji - milionów istnień ludzkich.
            Z tą żydokomuną to też prymitywna zbitka myślowa rodem z przedwojennej
            ONRowskiej propagandy. Ani to "żydo", ani "komuna". To tylko nam tak wygodniej
            myśleć. Niestety w ogromnej większości byli to nasi rodacy Polacy-łajdacy,
            którzy zresztą "komunistami" też byli tylko z nazwy.
            Społeczeństwa i narody to bardzo złożone twory i wszelkie "szufladkowanie"
            ludzi jest pomocne głównie w jednym przypadku: żeby sobie ich lepiej ustawić do
            bicia.
            A fatalnie niewygodną prawdą jest to, że zarówno wszyscy bijący, jak i bici,
            mają swoje ważne (w ich mniemaniu) racje.
            Pozdrawiam.
            • Gość: rachelka Re: DO ABE... IP: *.twcny.rr.com 30.01.05, 01:09
              nie psycholu nie upraszczam,gdyz wtym kraju dlugo zylam,tak dlugo aby wiedziec
              kto,przez kogo i dlaczego byl mordowany a wiec licytacja nie jest mi
              potrzebna,tak samo zreszta jak innym ofiarom komunizmu nie jest to juz potrzebne
              wcale.najlepiej jak czlowiek cos wie z pierwszej reki,wlasne obserwacje to
              najlepszy podrecznik historii.
              rowniez pozdrawiam.
            • Gość: ABE Re: DO ABE... IP: *.jetstream.xtra.co.nz 30.01.05, 01:12
              "Niestety w ogromnej większości byli to nasi rodacy Polacy-łajdacy,
              > którzy zresztą "komunistami" też byli tylko z nazwy."
              Wciaz tam sa tylko teraz sa ekstremistycznymi konserwatystami. A kogo latwiej
              winic za grzechy 'komuny' sprzed lat jak tych, ktorych tam juz nie ma?
      • Gość: sp;lit Re: moje wnioseczki + "Prostowanie" historii IP: *.ipt.aol.com 30.01.05, 00:57
        Za przypominanie przekretu Kasnera , analizowanie glosno "Auschwitz Report" , w
        demokratycznym Israel'u podobnie jak za komuny w okresie zamordyzmu ,... Po
        dyskretnym upomnieniu , za niepoprawnosc , niesfornych czeka banicja i
        zapomnienie - Skad my to znamy

To by wyjasnialo , dlaczego moje posty na ten temat spotykaly sie ze wscieklym
        personalnym atakiem na moja osobe , ze strony tutejszych zioncow ,... Dlaczego
        mieli by mnie oszczedzac , skoro swoich , ludzi , bohaterow , ktorzy ryzykowali
        zyciem , zeby ostrzec wegierskich i slowackich zydow , gnoi sie z urzedu .

uklony

Vrba came to Israel from Czechoslovakia in 1958 and worked at the Weizmann
        Institute of Science in Rehovot for two years. But he did not acclimate well
        here and ended up moving to London and eventually to Vancouver. In 1963, he
        wrote a furious book entitled "I Cannot Forgive." Historian John Conway helped
        him publish his version of events, which asserts that the Jewish leadership -
        in Slovakia, but especially in Hungary - delayed the dissemination of his and
        Wetzler's report, and therefore bears responsibility for the deaths of many
        Jews. He testified often at trials of Nazi war criminals. His memory sometimes
        betrayed him and Holocaust deniers like David Irving pounced on such instances
        with relish.

By "they," Linn means Bauer and his disciples, who she says all do as he says
        and are all party to the deliberate silencing of the story of the escape. Why
        would they do that? Linn answers without hesitation: "Because Vrba's escape
        contradicts Bauer's thesis that the Jews didn't know, and that if they were
        aware, then they didn't really grasp the situation. And besides, the leaders
        apparently did know and did grasp what was happening, because they saved
        themselves. That's why it was important to conceal Vrba's story.

www.haaretz.com/hasen/spages/533083.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka