Dodaj do ulubionych

Rosja: Polacy nie smućcie się tak

03.04.05, 19:44
Czy to nietakt czy celowa zlosliwosc? Niby jakim cudem kontakty miedzy
katolicyzmem z prawoslawiem mialyby byc lepsze teraz gdy Ojciec Swiety
odszedl?? To On niby cos utrudnial???
Obserwuj wątek
    • tarant2 Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 20:16
      Taki to już ten Patriarchat Moskwy - każdej(aktualnej)władzy na Kremlu by do
      rzyci wszedł..
      • naf-naf Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 20:24
        Wzorowa manipulacja, zaczynajac od tytulu! Wydawac by sie moglo, ze reakcja medii jest nienaganna /warto porownac z relacja z Kijowa!/ potrafil dziennikarzyna zasugerowac, ze ruski -to BE! Dowiedzialem sie ze zdumieniem, ze TWC-to kanal "Cerkwi nacjonalistycznej"! Jak naprawde, kontrolowany jest przez miejskie wladzy Moskwy.
        • kropekuk Coz, gazecie z "pozyczki" Bertelsmanna poprawne 03.04.05, 20:26
          stosunki Polski z Rosja nie moga byc w smak.
    • ukos Chamstwo komunistycznego agenta 03.04.05, 21:18
      To tylko brak kindersztuby i ostentacyjna arogancja Aleksego, agenta KGB.
      • naf-naf Re: Chamstwo komunistycznego agenta 03.04.05, 21:19
        masz objekcje do hrabiego Von Ridiger?
        • ben_shaprut Nie możiet byt' - mnie dołżen' skazat' ab etam 03.04.05, 21:25
          wasz parien'... wy zwali jewo 'priezidient' ?
      • saksalegat Re: Chamstwo komunistycznego agenta 06.04.05, 13:38
        Pan ma cholerne racje. W Kaliningradskim obwodzie m.Bagrationowsk na granicznym
        przejsciu Bezledy stoji prawoslawny kosciol, a na czele koscola znajdujesie
        pop, ktory wczesniej byl politoficerem na flocie Baltyckim (!!!). I nic, ludzie
        przychodzo do nego i rece caluja.
        Putin przyjechal na wybory zbrodniarza Janukowicza na Ukraine, a do Watykanu
        nie "zdazyl". Rosyjski kosciol i Alexij II tak i nie zrozumieli, ze stracili
        szansa do porozumienia, dopuki Papierzem byl Jan Pawel, ktory jak nikt znal
        Rosja, Belorusja, Ukraina i byl dobrym sasiadem dla nich. Nastempny Papierz nie
        bedzi tak cierpieliwe szukac porozumienia z Rosja. Bog ukaral Rosja i napewno
        powiedzial: "Spojzcie, tak zyc nie wolno!"
    • misza_kazak Chyba maja racje 03.04.05, 21:53
      mysz1978 napisała:

> Czy to nietakt czy celowa zlosliwosc?

Nieprzyjemna prawda

> Niby jakim cudem kontakty miedzy
      > katolicyzmem z prawoslawiem mialyby byc lepsze teraz gdy Ojciec Swiety
      > odszedl?? To On niby cos utrudnial???

A jak ze? Byl POlakiem-antykomunista, ktory przyczynil sie do rozwalu ZSRR, z tego powodu jego wizyta byla by nieprzyjemna dla wiekszosci ROsjan.
      Nastepny papierz nie bedzie mial nic wspolnego z Brzezinskim, Walesa i rozwalem ZSRR. Jego wizyta wiec bedzie nie tylko mozliwa, a nawet porzadana
      • naf-naf Re: Chyba maja racje 03.04.05, 22:00
        Z tym, Misza, warto troche poczekac...
        • misza_kazak Re: Chyba maja racje 03.04.05, 22:02
          naf-naf napisał:

> Z tym, Misza, warto troche poczekac...

z wizyta? Dlaczego?
          • naf-naf Re: Chyba maja racje 03.04.05, 22:03
            z wizyta chyba tez...
            • borrka Miszenka 03.04.05, 22:28
              Coz za wytrysk intekektu!
              Miszenka Wyzwoliciel sie odezwal!

Moja wdziecznosc dla wyzwolicieli nie ma granic.
              Tego nie da sie opisac slowami, Miszenka.
              Ty nawet nie wiesz, jak my rozpaczamy,
              ze CCCP rozpadl sie, jak stary chlewik diadi Wani.
              • naf-naf Re: Miszenka 03.04.05, 22:30
                Spoko, Druhu! Wszystko bedzie OK!
      • j-k Wielkorosyjskie, antypolskie bzdury... 03.04.05, 22:50
        Ze Papiez przyczynil sie do obalenia komunizmu w Polsce, rozwalenia Ukladu
        warszawskiego, to prawda...

Ale nawet my Polacy nie uwazamy, ze Papiez mogl przyczynic sie do rozpadu ZSRR.
        Nie mial ku temu zadnych wplywow w ZSRR...
        Rozpadliscie sie sami, jak stare komunistyczne podarte gacie.

Nie zwalaj winy na Papieza za wlasna nieudolnosc.

• misza_kazak Re: Wielkorosyjskie, antypolskie bzdury... 04.04.05, 08:36
          j-k napisał:

> Ale nawet my Polacy nie uwazamy, ze Papiez mogl przyczynic sie do rozpadu ZSRR.

No jasne! jesli "nawet wy Polacy nie uwazacie" to ROsjanie automatycznie musza uwazac tak samo ? :)))

Przyczynil sie bo wspieral (politycznie i duchowo) oppozycje w Respublikach ZSRR i w UW. Moze to nie byl glowny cios dla ZSRR, ale dosc powazny.
          W kazdym razie, Rosjanie nie zyczyli sobie takiego "wizytera" z Watikanu. Jak bedzie nowy - mlody i nie zwiazany z Brzezinskim, to wizyta bedzie mozliwa.

> Nie mial ku temu zadnych wplywow w ZSRR...
          > Rozpadliscie sie sami, jak stare komunistyczne podarte gacie.
          >
          > Nie zwalaj winy na Papieza za wlasna nieudolnosc.
          • borrka Dziekujemy Rosji... 04.04.05, 08:45
            Miszenka Wyzwolicielu, cobys nie fantazjowal, glowna sila, ktora zdemontowala imperium, byli ... Rosjanie.
            To jest oczywiscie pierwszy taki wypadek w historii, ze jakis narod rezygnuje dobrowolnie z mocarstwowej pozycji, by zostac azjatyckim pariasem.
            Ale zyjace obecnie generacje Rosjan, dokonaly tego dziela, ku radosci sasiadow.
            Udalo sie Wam chlopaki.
            Brawo.
            • j-k Re: Dziekujemy Rosji... 04.04.05, 17:03
              oczywiscie, ze ja tez Rosjanom dziekuje...
              a bywalem w Rosji w latach 70.tych
              i z drobna przerwa - w latach 90.tych

pojawilo sie pierwsze pokolenie Rosjan, ktorzy nie chcieli byc ciemiezycielami
              innych narodow, a zapragneli po prostu zyc we wlasnym kraju...

Miszka ma nadal spore problemy, ze zrozumieniem tego, kto zniszczyl rosyjski
              imperializm...

Zniszczyl go uplyw czasu
              i doskonalenie sie czlowieka...
              Obojetnie , czy Imperium Rosyjskie biale, czy czerwone,
              kazde by sie rozpadlo.

zaniknela, wsrod zwyklych Rosjan, wola jego utrzmania.
          • saksalegat Re: Wielkorosyjskie, antypolskie bzdury... 06.04.05, 13:54
            Nie jestem bardzo przekonany, ze mlody i nowy Papierz z Hiszpanji albo z
            Argentyny bedzie liepszy od slowianina. To byla dla Rosji jedyna szansa na
            porozumienie i Rosja z ja nie skorzystala. Przeciez widzimy, ze nie garstka
            ludzi przyjehala do Watykanu, - po co te rozmowy ? To mnie napomina rosyjski
            kawal, gry chlop obrazilsie na pana, a Pan i nie zauwazyl tego :-)))
          • saksalegat Re: Wielkorosyjskie, antypolskie bzdury... 06.04.05, 14:00
            misza_kazak napisał:

> j-k napisał:
            >
            > > Ale nawet my Polacy nie uwazamy, ze Papiez mogl przyczynic sie do rozpadu
            > ZSRR.
            >
            > No jasne! jesli "nawet wy Polacy nie uwazacie" to ROsjanie automatycznie
            musza
            > uwazac tak samo ? :)))
            >
            > Przyczynil sie bo wspieral (politycznie i duchowo) oppozycje w Respublikach
            ZSR
            > R i w UW. Moze to nie byl glowny cios dla ZSRR, ale dosc powazny.
            > W kazdym razie, Rosjanie nie zyczyli sobie takiego "wizytera" z Watikanu. Jak
            b
            > edzie nowy - mlody i nie zwiazany z Brzezinskim, to wizyta bedzie mozliwa.
            >
            Nie jestem bardzo przekonany, ze mlody i nowy Papierz z Hiszpanji albo z
            Argentyny bedzie liepszy od slowianina. To byla dla Rosji jedyna szansa na
            porozumienie i Rosja z ja nie skorzystala. Przeciez widzimy, ze nie garstka
            ludzi przyjehala do Watykanu, - po co te rozmowy ? To mnie napomina rosyjski
            kawal, gry chlop obrazilsie na pana, a Pan i nie zauwazyl tego :-)))
      • bazyliszek_i_jego_pies Re: Chyba maja racje 03.04.05, 23:16
        hmmm...
        wizyta papieża w Rosji była nieprzyjemna dla Rosjan bo tęsknią za ZSRR, które
        papież rozwalił? jeśli to prawda, to dosyć fatalnie to świadczy o Rosjanach. no
        i mam nadzieję, że moskiewska cerkiew nie ma mu tego za złe?
        • naf-naf Re: Chyba maja racje 03.04.05, 23:19
          Temat ciekawy, lecz chyba nie na czasie... Przyczyna inna...
    • ben_shaprut Lepsze!?!? Tylko gorsze!!!! Lacrimosa!!!!!!!!!!! 03.04.05, 22:30
    • czarna_jagodka Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 22:41
      Dzisiaj pokazali w telewizji jakąs starszą kobietę która z usmiechem na ustach
      powiedziała że ją interesuje zdrowie ich partiarchy, a papiez kompletnie nic ją
      nie obchodzi.
      Można sobie papieża nie lubieć ale chyba nalezy mu się jakiś szacunek, tak jak
      i ludziom którzy go opłakują. Nie wyobrażam sobie żebym ja o jakims zmarłym
      powiedziała tak do jego bliskiej osoby, nawet gdybym go nie lubiła.
      Zgroza jaka w tych ludziach drzemie nienawiść :-(((
      • naf-naf Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 22:49
        To,co podalas,Jagodka, jak tez ten prowokacyjny watek, sa przyklady manipulowania opinia publiczna...
        • czarna_jagodka Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 23:13
          No nie wiem..... to było pokazane w wiadomościach na TVN24.
      • maaac Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 22:50
        Co wiesz o stanie zdrowia Dalajlamy? Nic? Wogóle Cię to nie interesuje?
        Czy nie powinno sie powiedzieć też "Zgroza jaka w tych ludziach drzemie
        nienawiść :-((("
        Postaraj się na całą sprawę popatrzeć z innej optyki.
        • borrka1 Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 23:05
          maaac napisał:

> Co wiesz o stanie zdrowia Dalajlamy? Nic? Wogóle Cię to nie interesuje?
          > Czy nie powinno sie powiedzieć też "Zgroza jaka w tych ludziach drzemie
          > nienawiść :-((("
          > Postaraj się na całą sprawę popatrzeć z innej optyki.

ona nie moze,bo jest poprawna katoliczka!
          • czarna_jagodka Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 23:13
            > > Co wiesz o stanie zdrowia Dalajlamy? Nic? Wogóle Cię to nie interesuje?
            > > Czy nie powinno sie powiedzieć też "Zgroza jaka w tych ludziach drzemie
            > > nienawiść :-((("
            > > Postaraj się na całą sprawę popatrzeć z innej optyki.
            Patrzę. Trudno żebyśmy wiedzieli co się dzieje z kazdym człowiekiem na Ziemii.
            Ale nigdy w obliczu czyjejś smierci nie powiedziałabym z usmiechem na ustach że
            mnie to kompletnie nie interesuje. Złożyłabym ludziom których to dotyczy
            kondolencje, starała się dodać jakieć ciepłe słowo. Na pewno nie powiedziałabym
            czegoś co może wywołać w nich dodatkowy ból.

> ona nie moze,bo jest poprawna katoliczka!
            Pudło!!!
            Pomimo tego że do katolicyzmu mi bardzo daleko odczuwam śmierć Jana Pawła II
            jak osobistą stratę. Ale Ty i tak tego nie pojmiesz........... :-(((
            • borrka1 Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 23:32
              czarna_jagodka napisała:

> > > Co wiesz o stanie zdrowia Dalajlamy? Nic? Wogóle Cię to nie interes
              > uje?
              > > > Czy nie powinno sie powiedzieć też "Zgroza jaka w tych ludziach drz
              > emie
              > > > nienawiść :-((("
              > > > Postaraj się na całą sprawę popatrzeć z innej optyki.
              > Patrzę. Trudno żebyśmy wiedzieli co się dzieje z kazdym człowiekiem na
              Ziemii.
              > Ale nigdy w obliczu czyjejś smierci nie powiedziałabym z usmiechem na ustach
              że
              >
              > mnie to kompletnie nie interesuje. Złożyłabym ludziom których to dotyczy
              > kondolencje, starała się dodać jakieć ciepłe słowo. Na pewno nie
              powiedziałabym
              >
              > czegoś co może wywołać w nich dodatkowy ból.

Czyzby?Chyba sie zagalopowalas,Rodzinie Hitlera tez zlozylabys kondolencje,czy
              innych tyranow?Ja rozumiem,ze porownanie niezbyt szczesliwe,ale ty powiedzialas
              ze zlozylabys kondolencje bo to ludzie wszakze!

>
              > > ona nie moze,bo jest poprawna katoliczka!
              > Pudło!!!
              > Pomimo tego że do katolicyzmu mi bardzo daleko odczuwam śmierć Jana Pawła II
              > jak osobistą stratę. Ale Ty i tak tego nie pojmiesz........... :-(((
              >
              >
              >

No to powinnas zrozumiec ze sa ludzie ktorym smierc kogos jest zupelnie
              obojetna i nie widza potrzeby nawet stwarzac pozory!
              Kiedy moi bliscy umarli,rowniez w pierwszym odruchu nie rozumialem ze wielu
              przyjmowalo to inaczej niz ja,przeciez umarl czlowiek!Ludzie umieraja ,a zycie
              toczy sie dalej!
              • czarna_jagodka Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 03.04.05, 23:39
                borrka1 napisał:

> Czyzby?Chyba sie zagalopowalas,Rodzinie Hitlera tez zlozylabys
                kondolencje,czy
                > innych tyranow?Ja rozumiem,ze porownanie niezbyt szczesliwe,ale ty
                powiedzialaś ze zlozylabys kondolencje bo to ludzie wszakze!

Wiesz.... dla mnie Hitler nie był człowiekiem.
                Raczej Ty zagalopowałes się z porównaniem.

> No to powinnas zrozumiec ze sa ludzie ktorym smierc kogos jest zupelnie
                > obojetna i nie widza potrzeby nawet stwarzac pozory!
                > Kiedy moi bliscy umarli,rowniez w pierwszym odruchu nie rozumialem ze wielu
                > przyjmowalo to inaczej niz ja,przeciez umarl czlowiek!Ludzie umieraja ,a
                zycie toczy sie dalej!
                A co to ma do rzeczy że życie toczy się dalej???? Wychodząc z takiego założenia
                to w ogóle róbmy wszyscy co chcemy. Mordujmy, kradnijmy..... co tam.... świat
                się przecież od tego nie zatrzyma w miejscu. A że komuś zrobimy krzywdę,
                sprawimy ból.... co tam, mało ważne.
                Jak Twoi bliscy umarli powiedział Ci ktoś z usmiecham na buźce: "Twój problem.
                Nie obchodzą mnie takie bzdury"? Jeśli tak to współczuje Ci że otaczają cię
                takie bezduszne istoty.
              • borrka Winni sa inni... 04.04.05, 00:05
                Nie uzywaj prosty Przyjacielu mojego nicku.
                Roznica miedzy nami jest zbyt wielka, by stwarzac pozory podobienstw.
                Otoz, jesli nie rozumiesz inaczej, uwazam Cie za uposledzonego intelektualnie.
                To nie Twoja wina, ale co ma do tego moj nick na milosc boska !?
                • borrka1 Re: Winni sa inni... 04.04.05, 19:23
                  borrka napisał:

> Nie uzywaj prosty Przyjacielu mojego nicku.
                  > Roznica miedzy nami jest zbyt wielka, by stwarzac pozory podobienstw.
                  > Otoz, jesli nie rozumiesz inaczej, uwazam Cie za uposledzonego intelektualnie.
                  > To nie Twoja wina, ale co ma do tego moj nick na milosc boska !?
                  >

Juz ci kilka razy tlumaczylem tepy przyjacielu,lecz sie na oczy,na glowe i tak
                  za pozno,choc wzrok poprawisz! Na forum jest wielu z cyferka 1,ale tylko ty
                  bredzisz ze ktos uzywa twego nicka,a juz tym bardziej ktos chcialby byc podobny
                  do ciebie(co za koszmar!)
                  Mozesz sobie uwazac co ci sie zywnie podoba,to twoja sprawa i twoje prawo!
                  Monopolu nie masz na PODOBIENSTWA do twojego nicka,wiec racz wasc plakac gdzies
                  w kacie,a nie publicznie na forum,choc twarz zachowasz,szczeniaku!
            • maaac Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 04.04.05, 00:24
              > Patrzę. Trudno żebyśmy wiedzieli co się dzieje z kazdym człowiekiem na
              Ziemii.
              > Ale nigdy w obliczu czyjejś smierci nie powiedziałabym z usmiechem na ustach
              że
              >
              > mnie to kompletnie nie interesuje. Złożyłabym ludziom których to dotyczy
              > kondolencje, starała się dodać jakieć ciepłe słowo. Na pewno nie
              powiedziałabym
              > czegoś co może wywołać w nich dodatkowy ból.

Jak dobrze zrozumiałem odpowiedź była udzielana nie krewnym Karola Wojtyły,
              nawet nie jakiemuś duchownemu - odpowiedź była udzielana zwykłemu
              dziennikarzowi. Cóż miała powiedzieć jak nie prawdę. Ciebie nie interesuje los
              Dalajlamy - jej Papieża - to wszystko żadnych podtekstów. Miło by było jakby
              wykorzystała całą sprawę do powiedzenia paru ciepłych słów do Polaków - ale
              wyłącznie - miło. Jedynie w optyce Polaków - katolików, Papież stanowi dla nich
              kogoś bliskiego. Dla Polaków innych wyznań jest jedynie ważny przez ważność na
              współbraci wyznania katolickiego - nic więcej. Dla sporej grupy ludzi "ból"
              Polaków jest kompletnie nie zrozumiały. Obojetność wynika z braku zrozumienia a
              nie "nienawiści". Ty też nie zrozumiesz bólu po stracie przywódcy religijnego
              innych wyznań. Co Ciebie obchodził np taki Chomeini?

> Pomimo tego że do katolicyzmu mi bardzo daleko
              Polska specyfika - nie jestem wierzący ale... U Żydów też to można
              zaobserwować - deklaruje się jako ateista - ale uważa Izraelitów za "Naród
              Wybrany" ;)
              • czarna_jagodka Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 04.04.05, 00:48
                > > Pomimo tego że do katolicyzmu mi bardzo daleko
                > Polska specyfika - nie jestem wierzący ale... U Żydów też to można
                > zaobserwować - deklaruje się jako ateista - ale uważa Izraelitów za "Naród
                > Wybrany" ;)

Pusta istoto...... Nie każdy musi być katolkiem żeby szanować papieża i
                odczuwać ból i smutek po jego stracie.
                Poza tym.... może nie słyszałeś, ale ludzie nie dzielą się tylko na katolików i
                niewierzących. Są jeszcze inne wyznania, np. protestanci. Poczytaj może
                troszkę, doucz się a nie wypisuj bredni.
                I co ma do tego "polska specyfika"?
                • maaac Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 04.04.05, 05:09
                  "Pusta istoto......"

Gratuluje szanownej Pani "pełności". Widzę, że znów spotykam się z jedną
                  z "Tych Osób" co Papieża pełnym sercem kocha, ale nic a nic z jego nauk nie
                  słuchała.

O istnieniu ludzi innych wyznań np protestantów wiem znacznie lepiej od
                  szanownej Pani - z czegoś takiego co się zwie autopsją. Dlatego w
                  przeciwieństwie do szanownej Pani widzę absurdy w postaci Polaków deklarujących
                  się jako niewierzący ale przywiązanych do obrzędowej/magicznej części
                  Katolicyzmu.

Radziłbym - trochę mniej kultu papieża, zaś trochę więcej słuchania słów
                  Karola Wojtyły - zwłaszcza stosunek do ludzi innych narodowości tudzież wyznań,
                  ze szczególnym uwzględnieniem Rosjan.

Jeżeli zaś szanowna Pani uważa się za protestantkę to radziłbym jeszcze raz
                  wrócić do nauk na poziomie szkółek niedzielnych.
                  • czarna_jagodka Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 04.04.05, 10:13
                    maaac napisał:

> "Pusta istoto......"
                    >
                    > Gratuluje szanownej Pani "pełności". Widzę, że znów spotykam się z jedną
                    > z "Tych Osób" co Papieża pełnym sercem kocha, ale nic a nic z jego nauk nie
                    > O istnieniu ludzi innych wyznań np protestantów wiem znacznie lepiej od
                    > szanownej Pani - z czegoś takiego co się zwie autopsją. Dlatego w
                    > przeciwieństwie do szanownej Pani widzę absurdy w postaci Polaków
                    deklarujących
                    >
                    > się jako niewierzący ale przywiązanych do obrzędowej/magicznej części
                    > Katolicyzmu.
                    >
                    > Radziłbym - trochę mniej kultu papieża, zaś trochę więcej słuchania słów
                    > Karola Wojtyły - zwłaszcza stosunek do ludzi innych narodowości tudzież
                    wyznań,
                    >
                    > ze szczególnym uwzględnieniem Rosjan.

>
                    > Jeżeli zaś szanowna Pani uważa się za protestantkę to radziłbym jeszcze raz
                    > wrócić do nauk na poziomie szkółek niedzielnych.

> słuchała.

Jasne.... najlepiej innych oceniać jako niewierzących, ateistów czy jeszcze
                    jakoś podobnie, a samemu uwazac się za wszystkowiedzącego. Oczywiście wiesz tez
                    więcej ode mnie o protestantach.
                    Kultu apieża nigdy nie uprawaiałam....... ale oczywiście Ty wiesz lepeij.
                    Może spróbuj udzielać się jako wróżka.
                    • maaac Re: Rosja: Polacy nie smućcie się tak 04.04.05, 11:57
                      > Jasne.... najlepiej innych oceniać jako niewierzących, ateistów czy jeszcze
                      > jakoś podobnie, a samemu uwazac się za wszystkowiedzącego. Oczywiście wiesz
                      tez
                      >
                      > więcej ode mnie o protestantach.
                      > Kultu apieża nigdy nie uprawaiałam....... ale oczywiście Ty wiesz lepeij.
                      > Może spróbuj udzielać się jako wróżka.
                      >

Uprawiasz kult Papieża nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Czymże innym jest
                      przyjmowanie że śmierć Papieża dla każdego Polaka oznacza śmierć kogoś
                      bliskiego. A własnie to powiedziałaś "Na pewno nie powiedziałabym
                      czegoś co może wywołać w nich dodatkowy ból." Wyobraź sobie że we mnie nie
                      wywołało to dodatkowego bólu. Ta kobieta mówiła to do dziennikarza, a nie do
                      krewnego osoby zmarłej. To chyba do Ciebie nic a nic nie dociera -
                      jedynie "kultowość" potrafi tak człowieka zaślepić że gotów jest jeszcze
                      wyzywać "Zgroza jaka w tych ludziach drzemie nienawiść :-(((".
                      Podoba mi się również stwierdzenie "Wiesz.... dla mnie Hitler nie był
                      człowiekiem.". Wyobraź sobie, że był - bardzo grzesznym ale jednak i jeżeli
                      wyznał swoje grzechy na łożu śmierci i przyjął Jezusa możesz go spotkać w Raju.
                      Szokująco co? Trzeba jednak wykazać chęć słuchania słów księży w tym i Papieża,
                      a nie być wyłącznie "nieutulonym w bólu".

Co do protestantów - jednak będe twierdził, że znam ich znacznie lepiej.
                      Niemozliwe? Niby dlaczego nie?

Co do oceniania - twe słowa świadczą o twych pogladach i je oceniam - nie znam
                      twych czynów - może przeczą twym słową... mam przynajmniej taką nadzieję.

• tornson Co by Rosjanie nie powiedzieli i nie zrobili, 03.04.05, 23:07
      zawsze będzie źle. Jakie to typowo Polskie...
      • kowalskijohn Re: Co by Rosjanie nie powiedzieli i nie zrobili, 04.04.05, 09:13
        Nie _wszyscy_ Rosjanie, tylko klika u władzy. Jakoś Polacy nie ścigają każdego
        Rosjanina który przyjedzie do Polski, bo tak naprawde jestesmy im przychylni i
        czasami ich zalujemy, ze nie maja wolnych mediow, ze nie moga przeciez
        powiedziec wszystkiego co ich boli w ich wlasnym kraju.
        • tornson Bo ta "klika" u władzy pilnuje by wasi protektorzy 04.04.05, 15:13
          (zachodnie koncerny) nie rozkradła Rosji, stąd taka nienawiść do Putina i jego
          rządu patriotów państwowych.
    • travel_wawa Ojciec Święty zawsze pragnął odwiedzić Rosję 04.04.05, 08:51
      Pragnął odwiedzić nie tyle zwierzchników tego kraju, choć ich też, ale przede
      wszystkim zwykłych Prawosławnych Rosjan i wiernych innych narodowości oraz
      wyznań zamieszkujących tą ogromną połać kuli ziemskiej.

Nie znajduję wytłumaczenia dla niewpuszczenia Ojca Świętego do Rosji.

To był ewidentny gest złej woli, jak by na to nie spojrzeć.
      Tym bardziej, że chociażby Metropilita Rumunii, Teoktyst, potrafił zdobyć się
      na co innego. Wspólne modlitwy w Bukareszcie, symboliczny gest pojednania
      Teoktysta z Ojcem Świętym, wspaniała postawa Prezydenta Constantinescu...
      To się oglądało ze wzruszeniem.

Tym czasem Aleksij albo po prostu zwyczajnie bał się, że w obliczu wielkości
      Jana Pawła wyjdzie na małego i słabego człowieka, albo jest nadal zależny od
      Kremla, który nadal boi się wzrostu świadomości społeczeństwa, wzrostu
      religijności ludzi, bo takimi trudniej się manipuluje.

Nigdy nie zapomnę przemówienia powitalnego w Belwederze w 1979 roku
      wygłoszonego przez Edwarda Gierka. Mówił to człowiek przerażony tym, co się
      dzieje i tym, co może się stać. Wiele takich ludzi bało się i boi do dzisiaj
      AUTENTYCZNEJ WIELKOŚCI Ojca Świętego.

Niewpuszczenie Jana Pawła do Rosji, uniemożliwienie spotkania z nim milionom
      pragnących tego ludzi jest haniebne dla tych, którzy to spowodowali.

Aleksij jest człowiekiem słabej wiary. Jest tchórzem.

To dla Rosji, dla Cerkwi Patriarchatu Moskiewskiego WIELKI WSTYD.

BADRZO WIELKI WSTYD.
      • misza_kazak do Wawy 04.04.05, 09:02
        travel_wawa napisał:

> Nie znajduję wytłumaczenia dla niewpuszczenia Ojca Świętego do Rosji.

Bo nie przyjmojesz innego zdania jak swoje ;))
        Rosjanie w ogromnej wiekszosci nie zyczyli sobie wizyty takiego czlowieka jak Wojtyla.

• travel_wawa Nie sądzę... 04.04.05, 09:06
          Większości Prawosławnych Rosjan było to obojętne.
          Ale wiele milionów obywateli Rosji życzyło sobie tych odwiedzin, tylko
          totalitarne państwo, jakim jest Rosja i tchórzliwy Aleksij to uniemożliwili.

Rosja, jako jedno z nielicznych państw na świecie okryła się hańbą nie
          wpuszczając Ojca Świętego.

Uczyniły to kraje muzułmańskie, Izrael, nawet ateistyczna Kuba z Fidelem
          Castro...

Nie umiecie się wytłumaczyć.

WSTYD.
          • misza_kazak Re: Nie sądzę... 04.04.05, 09:15
            > Większości Prawosławnych Rosjan było to obojętne.

Racja.

> Ale wiele milionów obywateli Rosji życzyło sobie tych odwiedzin, tylko
            > totalitarne państwo, jakim jest Rosja i tchórzliwy Aleksij to uniemożliwili.

1) Rosja nei jest totalitarnych panstwem.
            2) Nie rpzesadzaj z tymi milionami fanow Wojtyly. Widziec jego chcieli co najwyyzej kilkadziesiat tysiecy etnicznych POlakow i Litwinow.

> Rosja, jako jedno z nielicznych państw na świecie okryła się hańbą nie
            > wpuszczając Ojca Świętego.

Z p. widzenia POlakow moze to i hanba, a z p. widzenia ROsjan to jedyne sluszne wyjscie. Niech KK lepiej zajmoje sie swymi sprawami, a do ROsji nie pcha.

> Uczyniły to kraje muzułmańskie, Izrael, nawet ateistyczna Kuba z Fidelem
            > Castro...

Kuba to katolickie panstwo, ktor chcieli zrobic ateistycznym, ale nie udalo sie. Gdyby byla prawoslawnym czy islamskim panstwem to nie wpuscili by tego starika.
            A Israel wpuscil tylko dlatego ze Wojtyla chcial postac u sciany placzu i przeproscic Zydow za grzechy KK. Gdyby Wojtyla powiedzial ze jedzi do Moskwy przepraszac ROsjan za prozelityzm na Ukrainie, to moze by go przyjeli.
            POdobnie z musulmanami - przepraszal za krzyzowe pochody. Wszyscy lubia patrzec jak ich przepraszaja :))

> Nie umiecie się wytłumaczyć.

Bo tlumaczy sie winny, a ROsja i Cerkiew nie jest tu niczego winna. To KK ma przepraszac.

Wstyd KK
            • travel_wawa Postrzegasz wszsytko bardzo dosłownie. 04.04.05, 09:26
              Nie rozumiesz, co to jest uniwersalizm, nie wspomne o ekumenizmie.

1. Rosja jest państwem totalitarnym i autorytarnym.
              2. Nie przesadzam. To co natomiast napisałeś w punkcie drugim Ty, słowa, jakich
              uzyłeś, jakich mi nawet cytowac nie wypada, to własnie przykład totalitarnego
              myślenia.

Na koniec.
              Ojciec Święty przepraszał nie raz i nie tylko Bartłomieja ( Patriarchę
              Konstatnynopola ).
              Było wiele gestów dobrej woli w stosunku do Prawosławia, które inne cerkwie
              przyjęły, a jakoś tylko Patriarchat Moskiewski lekceważył...
              • misza_kazak Re: Postrzegasz wszsytko bardzo dosłownie. 04.04.05, 09:48
                travel_wawa napisał:

> 1. Rosja jest państwem totalitarnym i autorytarnym.

W twej wyobrazni. :)

> 2. Nie przesadzam. To co natomiast napisałeś w punkcie drugim Ty, słowa, jakich
                > uzyłeś, jakich mi nawet cytowac nie wypada, to własnie przykład totalitarnego
                > myślenia.

Co takiego powiedzialem. Totalitarne myslenie, to KK. Krok wlewo-wprawo - kara smierci :))

> Ojciec Święty przepraszał nie raz i nie tylko Bartłomieja ( Patriarchę
                > Konstatnynopola ).

Co ma wspolnego Konstantynopol z Ukraina :)) ?
                To tak jak ROsjanie przepraszali by Honduras za Katyn :))))

> Było wiele gestów dobrej woli w stosunku do Prawosławia, które inne cerkwie
                > przyjęły, a jakoś tylko Patriarchat Moskiewski lekceważył...

Gesty byli do innych Cerkwi - i wlasnei dlatego Papierza tam przyjeto, a Rosyjska Cerkiew nie przeproszono za Ukraine.

• philipp_k Re: Postrzegasz wszsytko bardzo dosłownie. 04.04.05, 09:52
                  > Gesty byli do innych Cerkwi - i wlasnei dlatego Papierza tam przyjeto, a
                  Rosyjs
                  > ka Cerkiew nie przeproszono za Ukraine.

A czy nie bylo gestem dobrej woli przekazanie Rosji ikony Kazanskoj Bogomateri?
                  • misza_kazak Re: Postrzegasz wszsytko bardzo dosłownie. 04.04.05, 10:10
                    philipp_k napisał:

> A czy nie bylo gestem dobrej woli przekazanie Rosji ikony Kazanskoj Bogomateri?

Byl, ale Cerkiew prosila o cos innego. Wojtyla chcial odkupic sie za kopie Bogomateri. Zbyt nisko wzial

• philipp_k Re: Postrzegasz wszsytko bardzo dosłownie. 04.04.05, 10:17
                      misza_kazak napisał:

> philipp_k napisał:
                      >
                      > > A czy nie bylo gestem dobrej woli przekazanie Rosji ikony Kazanskoj Bogom
                      > ateri?
                      >
                      > Byl, ale Cerkiew prosila o cos innego. Wojtyla chcial odkupic sie za kopie
                      Bogo
                      > materi. Zbyt nisko wzial
                      >

Roznica polega na tym, ze papiez nie chcial odkupiac sie. Dowodem tego jest to
                      ze i tak oddal te kopie. Jestem Rosjaninem i nie popieram takiej pozycji Cerkwi
                      Prawoslawnej. Prowadzi ona do glebszej izolacji - nie wiecej.
                      • misza_kazak Do Filipa 04.04.05, 14:47
                        philipp_k napisał:

> Roznica polega na tym, ze papiez nie chcial odkupiac sie. Dowodem tego jest to ze i tak oddal te kopie. Jestem Rosjaninem i nie popieram takiej pozycji Cerkwi Prawoslawnej. Prowadzi ona do glebszej izolacji - nie wiecej.

A Rosja od stuleci byla izolowan i dzieki temu zachowala wlasna mentalnosc i tradycje. Nie powiem ze ta tradycje czy mentalnosc sa idealne, ale sa NASZE. Nie chce zeby ich zmieniali "czarni" czy ktos inny.
                        Co do Ikony, to papierz podarowal Ikone, bo uwazal ze dzieki temu Cerkiew bedzie bardziej przychylna jego wizytowi. Mylil sie. Ikona to ok, ale ona nie ma duzej wagi dla Cerkwi gdyz nie jest "oryginalna" ikona, a tylko kopia.
                        Za "kseroks" wiele nie zyskasz :))
                        • philipp_k Re: Do Filipa 06.04.05, 09:02
                          > A Rosja od stuleci byla izolowan i dzieki temu zachowala wlasna mentalnosc i
                          tr
                          > adycje. Nie powiem ze ta tradycje czy mentalnosc sa idealne, ale sa NASZE.
                          Nie
                          > chce zeby ich zmieniali "czarni" czy ktos inny.

Uwazam ze rozumny dialog z innymi tradycjami nie zaszkodzi, a wrecz przeciwnie
                          wzbogaci kazda tradycje - w tym nasza. A ku idealnemu tak czy siak nalezy
                          darzyc. Uzyje takiego porownania - to ze moja koszulka jest w tej chwili
                          niewyprasowana nie zmiania faktu ze jest MOJA i przy tym ulubiona. Ale
                          wyprasowac ja byloby lepiej.
                          Kogo masz na mysli mowiac "czarni"?
                          • misza_kazak Re: Do Filipa 06.04.05, 10:47
                            > Uwazam ze rozumny dialog z innymi tradycjami nie zaszkodzi, a wrecz przeciwnie
                            > wzbogaci kazda tradycje - w tym nasza.

Mowiac nasza masz na mysli rosysjka?
                            Co do dialogu to mysle ze wlasnie teraz on bedzie rozumny a nie emocjonalny.
                            Przed tym papa mial zwykly "sentyment" do Rosji i jego interesowal ni ekonrakt z Prawoslawiem a osobista ambicja.
                            Nowy papa bedzie mial Rosje gdzies - jego bedzie interesowac dialog z Patriarchatem. Moze nawet odwiedzi Moskwe - spotka sie z Putinym. Moze jakis nawet wspolny biznes z Alesijem zaczna :)))

> Kogo masz na mysli mowiac "czarni"?

W Plsce tak czesto nazywaja duchowenstwo katolickie
                • borrka Re: Postrzegasz wszsytko bardzo dosłownie. 04.04.05, 09:55
                  Miszenka, a co ma ROSYJSKA cerkiew do Ukrainy?
        • kowalskijohn Re: do Wawy 04.04.05, 09:18
          misza_kazak napisał:

> Rosjanie w ogromnej wiekszosci nie zyczyli sobie wizyty takiego czlowieka jak
          > Wojtyla.

No a teraz poweidz czyja to wina, że Rosjanie nic nie wiedzą o Papieżu, o jego
          naukach, o miłości do wszystkich ludzi, bez względu na ich religię, kolor skóry?
          Czemu w Rosji _jedynie słuszna_ mysl polityczna zabrania otwierania się ludzi na
          inne idee, nie po to aby je przejac, tylko nawet po to aby cos o nich wiedziec?
          Czemu rosyjscy moznowladcy boja sie oswieconego narodu i trzymaja ludzi pod kloszem?
          • misza_kazak Re: do Wawy 04.04.05, 09:37
            kowalskijohn napisał:

> No a teraz poweidz czyja to wina, że Rosjanie nic nie wiedzą o Papieżu, o jego
            > naukach, o miłości do wszystkich ludzi, bez względu na ich religię, kolor skóry
            > ?

A dlaczego musza o tym wiedziec? Co za bzdura? Wiedza ze byl taki stary niemocny czlowiek, ktory jest duchowym liderem katolikow. Dla nich to starczy.
            Gdyby ROsja byla panstwem katolickim to wiedzieli by tyle co POlacy :))

> Czemu w Rosji _jedynie słuszna_ mysl polityczna zabrania otwierania się ludzi na
            > inne idee, nie po to aby je przejac, tylko nawet po to aby cos o nich wiedziec?

Skad taki idiotyczny wniosek?!
            Wy najpierw na siebie popatrzcie - jedynie sluszna idea to katoliczym - dzieci w zasadzie nie moga wybierac sobie wyznanie - ich chrcza tuz po urodzeniu, potem tylko katoliczkie wychowanie.
            U nas Cerkiwe nie ma nawet 1/100 tego wplywu na umysly ludzi jak KK na POlakow. A zas wy uwazacie ze macie prawo nas uczyc jak trzeba myslec. Zenujace i smiesznie to wyglada :))

> Czemu rosyjscy moznowladcy boja sie oswieconego narodu i trzymaja ludzi pod kloszem?

Co za paranoia? Mylisz POlske a Rosje. To u was ludzie sa zombirowani przez KK, prezydent soti na kolanach przed Papierzem, a ludzie sa od dziecinstwa wychowani na katolikow ;)))
            U nas w Rosji jest znacznei bardziej tolerancyjne podejscie wladzy do religii. U nas nie ma religijnego naucznaia w szkolach (mimo ze Cerkiew tego domaga sie od 10 lat), Putin spotyka sie i z Aleksijem i z Papierzem i z liderami Zydowskimi i Islamskimi. POdkresla sie wieloreligijnosc Rosji - czesc regionow jest w ogole muzulmanskie (30%)

Naucz sie czegos biedny katoliku, zanim cos pyskniesz na ROsje :))
            • kowalskijohn Re: do Wawy 04.04.05, 09:51
              misza_kazak napisał:

> A dlaczego musza o tym wiedziec? Co za bzdura? Wiedza ze byl taki stary niemocn
              > y czlowiek, ktory jest duchowym liderem katolikow. Dla nich to starczy.

I Ty mowisz ze Rosja jest demokratycznym krajem, jesli nie ma u Was dialogu
              spolecznego, nie ma wymiany pogladow, bo te do Was nie odcieraja?? Popatrz na
              kraje muzłumańskie, Papież tam bywał i wcale nikogo nie nawracał na wiarę, a
              Cerkiew tak się tego boi że odmawia nawet dialogu z KK.

> Gdyby ROsja byla panstwem katolickim to wiedzieli by tyle co POlacy :))

No ale Rosja nie jest państwem autorytarnym i Cerkiew jest potrzebna władzy i
              vice versa

> Wy najpierw na siebie popatrzcie - jedynie sluszna idea to katoliczym - dzieci
              > w zasadzie nie moga wybierac sobie wyznanie - ich chrcza tuz po urodzeniu, pote
              > m tylko katoliczkie wychowanie.

U nas możesz zmieniać sobie wyznanie na jakie tylko chcesz i jest prawdziwy
              dialog, na nikogo się nie zamykamy jak to robi Cerkiew Moskiewska.

> U nas Cerkiwe nie ma nawet 1/100 tego wplywu na umysly ludzi jak KK na POlakow.

Nie wiem czy orientujesz się w polskim życiu społecznym (raczej nie) ale Polacy
              już dawno oddzielili Kosćiół jako instytucje od wiary i od państwa świeckiego.

> A zas wy uwazacie ze macie prawo nas uczyc jak trzeba myslec. Zenujace i smies
              > znie to wyglada :))

Widać że nic nie zrozumiałeś, nikt nie chce was pouczać. Chodzi o zrozumienie
              drugiego człowieka, co w Rosji od kilkuset lat nie jest możliwe.

> Co za paranoia? Mylisz POlske a Rosje. To u was ludzie sa zombirowani przez KK,
              > prezydent soti na kolanach przed Papierzem, a ludzie sa od dziecinstwa wychowa
              > ni na katolikow ;)))

Nie znasz Polsi w ogóle. Jakby jeszcze ktoś ci nie powiedział to nasz obecny
              prezydent nie wierzy w boga i nikomu to nie przeszkadza. Naczytałeś się o jakimś
              Czarnogrodzie chyba, a nie o Polsce.

> Putin spotyka sie i z Aleksijem i z Papierzem i z liderami Zydowsk
              > imi i Islamskimi.

To tylko potwierdza jak małym człowiekiem jest wasz Alekiej, skoro bał się
              takiego spotkania.
              • misza_kazak Re: do Wawy 04.04.05, 10:08
                kowalskijohn napisał:

> I Ty mowisz ze Rosja jest demokratycznym krajem, jesli nie ma u Was dialogu
                > spolecznego, nie ma wymiany pogladow, bo te do Was nie odcieraja?? Popatrz na
                > kraje muzłumańskie, Papież tam bywał i wcale nikogo nie nawracał na wiarę, a
                > Cerkiew tak się tego boi że odmawia nawet dialogu z KK.

Stek bzdur. Dawno byles w Rosji? Wszystko ww. w Rosji jest i to z nadmiarem.
                Nie gorzsej niz w POlsce, jzu nie mowiac o panstwach muzumanskich :))

> > Gdyby ROsja byla panstwem katolickim to wiedzieli by tyle co POlacy :))
                >
                > No ale Rosja nie jest państwem autorytarnym i Cerkiew jest potrzebna władzy i
                > vice versa

Cerkiwe wladzy nie jest potrzebna. W odroznieniu od "demokratycznej" POlski, u nas nie ma jedynej panstwoej religii i Prezydent nie staje przed nikim na kolana...

> U nas możesz zmieniać sobie wyznanie na jakie tylko chcesz i jest prawdziwy
                > dialog, na nikogo się nie zamykamy jak to robi Cerkiew Moskiewska.

Kluczowe slwoo jest "ZMIENIC". A u nas czlowiek "WYBIERA".
                Moze byc dowolnej wiary albo nawet ateista - nikt mu nic nie powie - ani rodizce, ani wladza ani spoleczenstwo.
                POlska w porownaniu do Rosji w sensie wolnosci wyznania znajduje sie w wieku kamiennym.

> > U nas Cerkiwe nie ma nawet 1/100 tego wplywu na umysly ludzi jak KK na PO
                > lakow.
                >
                > Nie wiem czy orientujesz się w polskim życiu społecznym (raczej nie)

Mieszkalem w 98-2000 w POlsce i wiem doskonale o czym mowie. Nie wciskaj mi kitu.
                A ty natomiast czhyba w Rosji dlugo nie mieszkales :)))

> Nie znasz Polsi w ogóle.

Znam i to dosc dobrze :-)

> Jakby jeszcze ktoś ci nie powiedział to nasz obecny
                > prezydent nie wierzy w boga i nikomu to nie przeszkadza.

Co nie przeszkadza mu stac na kolanac na pare zes woja zona :))

> > Putin spotyka sie i z Aleksijem i z Papierzem i z liderami Zydowsk
                > > imi i Islamskimi.
                >
                > To tylko potwierdza jak małym człowiekiem jest wasz Alekiej, skoro bał się
                > takiego spotkania.

Znow idiotyczny wniosek! Czy oddzielenie (prawdziwe a nie papierowe jak w POlsce) kosciola od wladzy udowadnia ze Aleksij jest slaby?!
                Ech, jak wam KK w glowach namieszal :))))

• borrka Miszenka 04.04.05, 10:15
                  Miszenka, Ty nasz Wyzwolicielu!
                  Ty znawco spraw polskich.
                  Nieco sie pomyliles.
                  W Rosji nie ma rozdzialu Cerkwi i wladzy.
                  OD STULECI Cerkiew PODLEGA wladzy.
                  Formalnie, badz jako struktura KGB.
    • varvara Z MOSKWY!!! JESTEM PRZERAZONY !!! 04.04.05, 08:52
      To Co powiedzial Patriarchat Moskwy Aleksej II odrazu po smierci Papy jest
      przerazajace!
      Ja i wszyscy moi znajomy nie popieramy tego!

Dolaczamy swoje modlitwy za waszego Ojca Swietego!

Natasza
      Moskwa
      • travel_wawa Rosja się kiedyś obudzi. 04.04.05, 09:02
        Rosyjska Cerkiew potrzebuje Pasterza Wielkiej Wiary.

Aleksij jest po prostu człowiekiem słabym, który boi się Wielkości Jana Pawła.
        Bał się tej Wielkości za Jego życia, ale jeszcze bardziej boi się po jego
        śmierci.
        • misza_kazak ..i bedzie katolicka ? :)) Nie doczekasz sie ;)) 04.04.05, 09:07
          travel_wawa napisał:

> Aleksij jest po prostu człowiekiem słabym, który boi się Wielkości Jana Pawła.

Trupow sie nie boi :))

> Bał się tej Wielkości za Jego życia, ale jeszcze bardziej boi się po jego
          > śmierci.

Skad taki idiotyczny wniosek ? :))
          Aleskij ma swoja pastwe i swoje sprawy do zajecia zeby przyjmowac sie zdaniem polskich katolikow, znajdujacych sie w emocjonalnym stresie po smierci swego "Boga na ziemi". Ale mysle ze ze smiercia Wojtyly jego kult w Polsce nie umrze.
          Bedzie jak Lenin - wiecznie zywy :))
          • travel_wawa Rosja jest i będzie prawosławna. 04.04.05, 09:14
            Ale nawet Ty nie rozumiesz, co to jest autentyczna wiara.

Na szczeście moskiewskie Prawosławie nie jest jedynym na świecie.
            I do Rosjan dotrze to kiedyś, że można mieć inne postrzeganie świata.
            Chociażby takie, jakie prezentuje Teoktyst w Rumunii.

Być może część Was nienawidziła GO za demontaż ZSRR.
            To też tłumaczy wiele zachowań i wypowiedzi...

Spójrz lepiej na świat.
            • misza_kazak Dobrze ze przyznajesz :)) 04.04.05, 09:23
              travel_wawa napisał:

> Ale nawet Ty nie rozumiesz, co to jest autentyczna wiara.

Skad taki wniosek? Ja nie jestem ani prawoslawnym, ani katolikiem. Jestem protestantem. Dlatego nie rozumiem takiego kultu _czlowieka_ w KK i Cerkwi.
              To nie jest autentyczna wiara, a kult jednostki. Wstyd!
              Wiekszosc katolikow w zyciu nawet jednego razu Biblii nie przeczytali, a papierzu sa gotowi rece lizac... Wstyd

> Na szczeście moskiewskie Prawosławie nie jest jedynym na świecie.

Wiem o tym. :))

> I do Rosjan dotrze to kiedyś, że można mieć inne postrzeganie świata.

Moze i do ciebei kiedys dotrze ze nic o ROsjanach nie wiesz, a sadzis o nas swym zaslepionym emocja wzrokiem :))

> Chociażby takie, jakie prezentuje Teoktyst w Rumunii.

Niech Rumunie robia czego chca, a nasz Ptriarch bedzie robil czego on chce.
              W tym walsnie jest idea demokracji prawoslawia, a nie totalitaryzmu KK :))

> Być może część Was nienawidziła GO za demontaż ZSRR.

Za przyczynienie sie do rozwalu ZSRR.

> To też tłumaczy wiele zachowań i wypowiedzi...

Zeby wszystko bylo jasne. Ja ciesze sie ze ZSRR rozpadl sie. Ciesze sie ze teraz jest demokracja i moge mqwoic i myslec czego chce.
              I wlasnei dlatego nielubie kosciol katolicki z jego kultem czlowieka.
              Prawoslawia tez nie lubie, bo jest w zasadzie taki samy.
              Obie religie sa mocno przestarzale i nie odpowiadaja Biblii i uczeniom Chrystusa.
              Moze kiedys POalcy zrozumieja ze jest cos innego jak katolicyzm i przeczytaja Biblie.

> Spójrz lepiej na świat.

Wlasnei patrze.
              • borrka Miszenka Wyzwolicielu 04.04.05, 09:32
                Miszenka, choc o takich, jak Ty anglosasi mowia "not very bright", dzisiaj jeses w zyciowej formie, Ty nasz Wyzwolicielu.
                Coz za glebia rozumowania:
                KK, a wiec i Papiez, nie maja nic do gadania w Matuszce Ry, ale to wlasnie oni tak dalece przyczynili sie do demontazu imperium, ze trzeba ich nienawidziec, a katolickich duchownych deportowac .
                A ja jednak mysle Miszenka, ze to Wy sami rozwaliliscie CCCP, jak stara oborka i WY odpowiecie za to w historii Matuszki.
                Ja rozumiem, ze to nie jest mile uczucie.
              • kowalskijohn Re: Dobrze ze przyznajesz :)) 04.04.05, 09:34
                misza_kazak napisał:

> Niech Rumunie robia czego chca, a nasz Ptriarch bedzie robil czego on chce.
                > W tym walsnie jest idea demokracji prawoslawia, a nie totalitaryzmu KK :))

Jaka jest demokracja w prawoslawiu?? Wybiera się tam kogoś glosuje za waznymi
                sprawami, jest dialog i rozmowa o waznych dla ludzi sprawach??

> Zeby wszystko bylo jasne. Ja ciesze sie ze ZSRR rozpadl sie. Ciesze sie ze tera
                > z jest demokracja i moge mqwoic i myslec czego chce.

HA, jesli w Rosji macie demokracje to ja jestem swiety (a nie jestem jakby kto
                pytal)

> I wlasnei dlatego nielubie kosciol katolicki z jego kultem czlowieka.

Znowu nie tak, zalujemy Wielkiego Polaka, naszego brata i ojca duchowego a nie
                traktujemy go jak bóstwo.

Poza tym Papież chciał odwiedziec 1 000 000 katolikow w Rosji, a nie nawracać
                Prawosławnych na Katolicyzm, a ty traktujesz ta wizyte jak jakąś nowożytną wojnę
                krzyżową
                • misza_kazak Re: Dobrze ze przyznajesz :)) 04.04.05, 09:42
                  kowalskijohn napisał:

> Jaka jest demokracja w prawoslawiu?? Wybiera się tam kogoś glosuje za waznymi
                  > sprawami, jest dialog i rozmowa o waznych dla ludzi sprawach??

Istnieje kilka Patriarchow prawioslawnych. Nie ma jednego l;idera, ktory wie jak jest dobrze. Patriarcvhow wybieraja.
                  Istnieje _partnerski_ dialog miedzy Patriarchatami Prawoslawnymi.
                  W porownaniu z katoliczymem to demokracja.

> HA, jesli w Rosji macie demokracje to ja jestem swiety (a nie jestem jakby kto
                  > pytal)

Jak smiesznie. sam to wymysliles ? :))

No to ja tez sproboje - Ha jesli w POlsce macie demokracje, to ja jestem Papierzem (a nie jestem jakby kto pytal) :))

> > I wlasnei dlatego nielubie kosciol katolicki z jego kultem czlowieka.
                  >
                  > Znowu nie tak, zalujemy Wielkiego Polaka, naszego brata i ojca duchowego a nie
                  > traktujemy go jak bóstwo.

:)) Ze strony lepiej widac...

> Poza tym Papież chciał odwiedziec 1 000 000 katolikow w Rosji,

Skad tylu katolikow w Rosji doliczyles ? :))

> a nie nawracać
                  > Prawosławnych na Katolicyzm, a ty traktujesz ta wizyte jak jakąś nowożytną wojnę krzyżową

Ja traktuje ta wizyte jako dialog pomiedzy kosciolami. A dialog ni emoze byc mozliwy gdy KK nie przeprasza za prozelityzm na Ukrainie.

• travel_wawa Re: Dobrze ze przyznajesz :)) 04.04.05, 09:51
                    "Ja traktuje ta wizyte jako dialog pomiedzy kosciolami. A dialog ni emoze byc
                    mozliwy gdy KK nie przeprasza za prozelityzm na
                    Ukrainie."

Ojciec Święty był na Ukrainie.
                    Jakoś tam współistnieją rożne kościoły.

Czy prozelityzmem nazywasz samo istnienie kościoła greckokatolickiego?
                    A wiesz, że Car nakazał grekokatolikom wybierać:albo rzymski katolicyzm, albo
                    prawosławie (np. na Podlasiu), nie wspominając o represjach za Stalina i
                    później? Czy POWRÓT do wyznania przodków uważasz za prozelityzm?
                    • travel_wawa A co ma Rosja do Ukrainy nawiasem mówiąc? 04.04.05, 09:52
                      • misza_kazak Patriarcha Moswky i Wszechrusi :)) 04.04.05, 10:01
                        cos o tym wiesz? :)) Od stuleci istneje jeden Patriarcha na tzw "Wszechrusrus" - Ukraine, ROsje i Bialorus.
                        Obecnie nim jest Aleksij.
                        • borrka Re: Patriarcha Moswky i Wszechrusi :)) 04.04.05, 10:03
                          I dla Priwislinkiego Kraju!
                        • travel_wawa WSZECHRUŚ 04.04.05, 16:47
                          I to jest sedno sprawy!

A co to jest WSZECHRUŚ?
                          To jest uzurpacja i pozostałość carskiej rosji nie uznającej prawa do
                          samostanowienia.

Ukraina jest niepodległym państwem ( jest cerkiew prawosławna Patriarchatu
                          Kijowskiego).

Białoruś może na razie nie jest w pełni niepodległa, ale będzie.
                          • misza_kazak Re: WSZECHRUŚ 04.04.05, 18:08
                            travel_wawa napisał:

> A co to jest WSZECHRUŚ?
                            > To jest uzurpacja i pozostałość carskiej rosji nie uznającej prawa do
                            > samostanowienia.

Blad. Wrzechrus powstala za dlugo przed carksa Rosja.
                            I juz napewno nei ma nic wspolnego ze samostanowieniem :))
                            Najpierw Patriarch mieszkal w Kijowie, ale po zajeciu Kijowa siedzibe przeniesiono do MOskwy

> Ukraina jest niepodległym państwem ( jest cerkiew prawosławna Patriarchatu
                            > Kijowskiego).

Ukraina jest niezaleznym panstwem tak samo jak POlska. Ale tak samo jak POlskie Biskupi i Kardynalowie podporzadkuja sie Rzymu, tak samo Ukrainski Patriarcha podporzodkowuje sie Moskwie.
                            Chyba ze uwazasz ze POslak nei jest niezalezna a Rzym zatyrzymuje smaostanowienie obcych panstw :)))

> Białoruś może na razie nie jest w pełni niepodległa, ale będzie.

Ech wawie, mylisz polityke z religia :)))
                          • misza_kazak O Wszechrusi 04.04.05, 18:21
                            travel_wawa napisał:

> I to jest sedno sprawy!
                            >
                            > A co to jest WSZECHRUŚ?

Tytul Patriarch Wszechrusi («tis pasis 'Rosias») powstal jurydycznie w 1165 roku od prawienia Metropolity Ioana IV. Pierwotnie w Kijowie (!). Czyli twe bzdury o totalitaryzmie Rosji mozesz wsadzic sobie gdzies. :)
                            Od 988 do 1305 roku Patriarcha siedzial w Kijowie, a potem juz w Moskwie.

www.sedmitza.ru/index.html?sid=240&did=5143
                            • naf-naf Re: O Wszechrusi 04.04.05, 19:06
                              jeszcze raz: nikogo tu nie potrafisz przekonac.Fakty, zwlaszcza niewygodne, maja w nosie.Cala tradycja historyczna Rosji jest dla nich nelegalna.
                              • borrka Brednie carskich historykow.i 04.04.05, 19:58
                                Tradycja historyczna Rosji, czy Moskwy, moze byc nam niezbyt mila, lecz trudno jej generalnie odmowic legalizmu.
                                No, powiedzmy poza imperialna okupacja wielu narodow.
                                Natomiast odwolywanie sie Rosji do tradycji Rusi Kijowskiej, to groteskowa brednia carskich propagandystow.
                                Wasze korzenie w stepach Mongolii, mili bracia slowianscy.
                                • naf-naf Re: Brednie carskich historykow.i 04.04.05, 20:40
                                  Mimo chamskich prowokacji, mozesz dalej korzystac z mojej wyrozumialosci.
                    • misza_kazak Re: Dobrze ze przyznajesz :)) 04.04.05, 09:59
                      travel_wawa napisał:

> "Ja traktuje ta wizyte jako dialog pomiedzy kosciolami. A dialog ni emoze byc
                      > mozliwy gdy KK nie przeprasza za prozelityzm na
                      > Ukrainie."
                      >
                      > Ojciec Święty był na Ukrainie.
                      > Jakoś tam współistnieją rożne kościoły.

Patryarcha Moskwy i Wszechrusi jest Aleksij wiec przepraszac tzreba jego (jesli che sie pojechac do Rosji oczywiscie :)))

Jak nie to mozna i nie przepraswzac :))

> Czy prozelityzmem nazywasz samo istnienie kościoła greckokatolickiego?

Ja niczego nie nazywam - nie jestem Prawoslawnym (jak juz pmowilem).
                      Ja wyjasniam dlazcego Cerkiew jest przeciw wizycie papy.
                      Im lepiej wiedziec co jest prozelityzmem.

> A wiesz, że Car nakazał grekokatolikom wybierać:albo rzymski katolicyzm, albo
                      > prawosławie (np. na Podlasiu), nie wspominając o represjach za Stalina i
                      > później? Czy POWRÓT do wyznania przodków uważasz za prozelityzm?

Car to Car, a KK to KK. Nie mowimy o polityce Cara, a o zachowaniu KK w stosunku do prawoslawnych na Ukrainie.

• borrka 1 000 000 katolikow 04.04.05, 09:53
                    Miszenka, jest gorzej niz myslales.
                    Katolicka Piata Kolumna, nie tylko wyrwala Ukraine z objec Matuszki, ale knuje dalej.
                    Niedlugo wspaniala demokratyczna tradycja Rosji, ze wspomne tylko batiuszke Iwana Groznego, czy bombardiera Piotrusia, ustapi katolickiej ciemnocie.
                    Przyjdzie dzien, gdy Moskwa i Tambow obudza sie w katolickich rekach.
        • varvara Re: Rosja się kiedyś obudzi. 04.04.05, 09:09
          Tak. Moze to jest tlumaczenie. Ale...

I Jeszcze....
          Rosja nigdy nie spala, zawsze rozumielysmy wszystko co sie dzieje dookola.
          Odrozniamy Wielkosc od Nizosci!
          Mozno sie bac...ale przy tym miec "sowest", miec mozg i rozumiec sytuajca.
          Aleksej nawet nie zaczekal zeby pochowaly Papierza.
          Nie chcialabym zeby o rosjanach myszlily po temu co mowi nasz patriarch i jego
          otoczenie.
          • travel_wawa Życzę Wam takiego Metropolity, jak Teoktyst. 04.04.05, 09:17
            Teoktyst z Rumunii. Człowiek wielkiego formatu i wielkiej wiary.

Ludzie w Polsce odróżniają zwykłych dobrych Parwosławnych Rosjan od ludzi
            kierujących ich państwem i zwierzchników Cerkwi.
          • misza_kazak Natasze 04.04.05, 09:25
            > Aleksej nawet nie zaczekal zeby pochowaly Papierza.

Priwet, a czego on tam skazal takiogo? Ja slyszal wczerasznije dostaoczno druzestwennyje i uwazytelnyje slowa o papie. On segodnja czto-to prognal?

> Nie chcialabym zeby o rosjanach myszlily po temu co mowi nasz patriarch i jego otoczenie.

Tut solgasen! Nielzja po odnomu czelowieku (k tomu ze nie russkomu :)) sudit' o wsech zytelach strany - eto paranoja :))
            • naf-naf Re: Natasze 04.04.05, 10:31
              A nie mowilem, ze caly watek jest prowokacja?! W tym temacie wspolna pozycja jest niemozliwa, a w tym czasie- zwlaszcza. Wedle nauk KK prawoslawie pozostale pleonazmem, a stworzona przez niego Rosja- wybrykiem natury.Wychowany przez KK Narod Polski widzi w tym dowod swej wyzszosci i nie potrafi i nie chce z tego zrezygnowac.
              • read1 Jak zawsze daleki od prowokacji 04.04.05, 10:37
                i przejęty pojednaniem rosyjsko-polskim 'naf-naf'.
                • kowalskijohn Re: Jak zawsze daleki od prowokacji 04.04.05, 10:42
                  Tylko się nie obraźcie, ale teraz już rozumiem dlaczego takich jak oni nazywa
                  się "ruskie capy".
              • misza_kazak Masz racje naf-naf. 04.04.05, 14:48
                Plunac w Aleksija to najlepsza narodowa zabawa POlakow, a jak na "ich" pape powiesz cos niechybnego to jzu wybuch emocji i histeria.
                • borrka Do Miszenki 04.04.05, 14:57
                  Mylisz sie, moj Wyzwolicielu.
                  My znamy duuuzo lepsze zabawy, np. w "pomaranczowa rewolucje" na Ukrainie.
                  Alekseja 90% Polakow nie zna, reszta kojarzy z Baltyckimi Niemcami.
                • michal00 Re: Masz racje naf-naf. 04.04.05, 15:04
                  Rzecz w tym, ze Karol Wojtyla jest powszechnie szanowanym na swiecie
                  autorytetem, a Aleksiej kagiebowskim kapusiem Drozdowem.
                  • misza_kazak do Michala 04.04.05, 15:12
                    > Rzecz w tym, ze Karol Wojtyla jest powszechnie szanowanym na swiecie
                    > autorytetem, a Aleksiej kagiebowskim kapusiem Drozdowem.

No wlasnie! Jak zawsze u POlaka Ruski jest zlem, a poLak Aniolem :)))
                    Tak trzymac! :)))))
                    Tak samo mozna powiedziec ze KW byl kolaborantem faszystow :)))

• michal00 Re: do Michala 04.04.05, 15:19
                      No wlasnie! Jak zawsze u POlaka Ruski jest zlem, a poLak Aniolem :)))
                      > Tak trzymac! :)))))
                      > Tak samo mozna powiedziec ze KW byl kolaborantem faszystow :)))

Powiedziec mozna kazda bzdure, tylko ze papiez nie byl kolaborantem, a Aleksiej
                      BYL kapusiem kagiebowskim niestety - takie sa fakty i tego nie zmienisz chocbys
                      sie nie wiem jak staral.
                      • misza_kazak Re: do Michala 04.04.05, 15:25
                        michal00 napisał:

> Powiedziec mozna kazda bzdure, tylko ze papiez nie byl kolaborantem, a Aleksiej
                        > BYL kapusiem kagiebowskim niestety - takie sa fakty i tego nie zmienisz chocbys
                        > sie nie wiem jak staral.

No wlasnie. Klamstwo wiele razy powtorzone zostanie prawda.
                        Jesli zadac sie celem udowodnic ze KW byl kapusiem Gestapo to po jakims czasie to sie uda. W POlsce teraz idzie histeria antyrosyjska wiec pisza rozne bzdury o Aleksii. Normalka...
                        • michal00 Re: do Michala 04.04.05, 15:28
                          Nie tylko w Polsce o tym pisza, wiec nie zwalaj jak zwykle winy na Polakow.
                          Przeczytaj linki ktore podalem w tym watku i poszukaj w internecie to sam sie
                          przekonasz. Nie mysl ze mam cos przeciwko prawoslawiu. Mi sie tylko nie
                          podoba, ze rosyjska cerkwia rzadza kagiebisci.
                    • naf-naf Re: do Michala 04.04.05, 15:20
                      To, Misza,niestety nie przedmiot dyskusji.Zostaje tylko przyjac to do wiadomosci. I warto sie uspokoic troche.Przynajmniej na tydzien...
                      • naf-naf Re: do Michala 04.04.05, 15:22
                        Uzupelnienie :Pisalem, oczywiscie, nie o rzekomej "wspolpracy"Patriarchy, lecz o stosunku do Rosji.
                        • michal00 Re: do Michala 04.04.05, 15:25
                          A dlaczego "rzekomej"? Przeciez wszyscy o tym wiedza. Przeczytaj linki, ktore
                          zamiescilem w tym watku. A jak poszperasz na stronach rosyjskich, to tez
                          znajdziesz informacje na ten temat.
                          • naf-naf Re: do Michala 04.04.05, 15:50
                            Jest roznica pomedzy wspolpraca i wymuszonum kontaktem, ktorego za ZSRR nie moglo nie byc.Zbyt malo wiesz o tamtych casach, sytuacji cerkwi i wielu innych rzeczach.A chyba to jwy zbedne, skoro stosujesz wobec wszystkiego rosyjskiego zasady prezumcji winy.I watpie, ze prawoslawni odczuwaja potrzebe tlumaczyc sie przed katolikami.Lecz te wlasnie przesady stanowia skuteczna przszkode dp kazdego dialogu.
                            • michal00 Re: do Michala 04.04.05, 16:00
                              Ja sie nikomu nie kaze tlumaczyc. Stwierdzam tylko dosc oczywisty fakt, ze
                              jedna z przyczyn trudnosci w dialogu jest obecnosc w najwyzszych wladzach
                              cerkwi prawoslawnej agentow KGB. Rosja jest chyba jedynym panstwem
                              chrzescijanskim, gdzie nie zaproszono papieza. Inni patriarchowie nie mieli
                              takich obiekcji, jak agent Drozdow.
                              • naf-naf Re: do Michala 04.04.05, 16:07
                                Ja raczej dostrzegam problem z tym natretnym pchaniem sie do kraju, gdzie nie byli gotowi jego przyjac.Poza oczywistym nietaktem widze tez w stosunku do Rosji sporo obludy.Zreszta tradycyjnej.Jak domagasz sie "dialogu" od kogos, w twoim mniemaniu "winnego", pewnie z progu oczekujesz skruchy i uleglosci?! Na takich kontaktach tamtej stronie nie zalezy...
                                • michal00 Re: do Michala 04.04.05, 16:37
                                  Jak zwykle szukasz winy w innych. Proponuje zebys sie zastanowil, dlaczego
                                  przedstawiciele innych religii nie robili takich problemow. Dalajlama, rabini,
                                  patriarchowie chrzescijanskich kosciolow wschodnich, protestanci, a nawet czesc
                                  przywodcow muzulmanskich mogla sie spotykac z papiezem, mimo roznic pogladow na
                                  sprawy religijne i rozmaitych zadawnionych pretensji. Przypomnij sobie chocby
                                  spotkanie w Asyzu z udzialem przedstawicieli roznych religii. Tylko Aleksiej ma
                                  ma ciagle jakies pretensje i szuka dziury w calym. Tak nie postepuje czlowiek
                                  szukajacy porozumienia. W cywilizowanych krajach byloby nie do pomyslenia takie
                                  postepowanie. Agent Drozdow wystawia wam nie najlepsze swiadectwo. Im wczesniej
                                  pozbedziecie sie z rzadu i cerkwi kagiebowcow tym lepiej dla Rosji i swiata.
                                  Musicie w koncu zrozumiec, ze to lezy w waszym interesie.
                        • misza_kazak Ok :) 04.04.05, 15:26
                          naf-naf napisał:

> Uzupelnienie :Pisalem, oczywiscie, nie o rzekomej "wspolpracy"Patriarchy, lec
                          > z o stosunku do Rosji.

Wlasnie tak zrozumialem. :)
    • a_o_co_chodzi a mnie wzrusza 04.04.05, 10:43
      że pan Radziwinowicz przyjmował słowa pocieszenia, jakie to ładniutkie...
    • michal00 Nic sie nie zmieni dopoki agent Drozdow bedzie 04.04.05, 11:49
      kierowal rosyjska cerkwia. Niestety kandydaci na jego nastepcow to tez byli
      agenci, a nawet podobno oficerowie KGB. W tej sytuacji nie moga dziwic
      trudnosci w dialogu z cerkwia prawoslawna, ktora jest kontrolowana przez
      komunistycznych kapusiow. Nasi rosyjscy koledzy zwyczajnie sciemniaja
      usprawiedliwiajac niechec do wizyty papieza "prozelityzmem",
      rzekomymi "krzywdami wyrzadzonymi prawoslawiu przez KK" itp. Prawda jest
      banalna - cerkiew moskiewska jest sterowana przez starych kagiebowcow - to jest
      przyczyna wszystkiego.

kasstor26.webpark.pl/agent_drozdow.htm
      www.glos.com.pl/ARCHIWUM/2003/047/03_zag/zagr.html
      • travel_wawa DOKŁADNIE TAK. 04.04.05, 16:55
        Aleksij BOI SIĘ, bo nie był, nie jest i nie będzie autentyczny.
        Jest tylko pionkiem i figurantem. Niestety...
    • borrka O co wlasciwie idzie ? 04.04.05, 17:31
      Tak sobie mysle, jak to jest, ze tyle osob podejmuje dyskusje z dosc cienkimi prowokatorkami.
      Naf juz od tygodni nie napisal nic, chocby w miare sensownego.
      Miszenka Wyzwoliciel zacial sie na dobre na etapie oktrjabriat.
      "Wnuczek Lenina" z Rostowa nad Donem!

Do rzeczy.
      Przeciez w Rosji kazde dziecko wie, ze patriarcha byl w KGB-owskiej nomenklaturze i nie budzi to emocji.
      No byl.
      Jego poprzednik nalezal do tak zwanej komisji katynskiej i autorytetem cerkwi poswiadczal komunistyczne klamstwa.
      Taka forma patriotyzmu.

Obaj molojcy nie przyszli tu dla dyskusji.
      Tym razem celem jest zaklocenie powaznej i godnej atmosfery.
      To wszystko.
      • naf-naf Re: O co wlasciwie idzie ? 04.04.05, 17:50
        A potrafie wedle ciebie "cos sensownego" napisac?Wiec nie wszystko stracone? No wtedy dziekuje!Bede staral sie!
    • bazyliszek_i_jego_pies Brzeżiński o papieżu 05.04.05, 18:36
      "Po pewnym czasie na Zachód, do Ameryki, a również do Watykanu dotarła analiza
      postaci Papieża przygotowana przez KGB dla sowieckiego Politbiura. I tam było
      napisane, że to ponoć ja zmontowałem cały ten wybór Papieża. Ja miałem zwrócić
      się z pomysłem wyboru Wojtyły do kardynała Króla, arcybiskupa Filadelfii, ten
      miał przekonać kardynałów amerykańskich, a ci z kolei niemieckich. I taka
      koalicja amerykańsko-niemiecka narzuciła Kościołowi Papieża Polaka. To było
      bardzo zabawne, ale w tym okresie kompletnej degrengolady umysłowej całego
      systemu sowieckiego podkreślało też głupotę, jaka tam panowała".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2639442.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka