grissley 23.08.05, 18:45 Żabojad za dolary znienawidzonej Ameryki sprzedalby wlasna matke - taki narod. Jednoczesnie chelpil by sie wielkoscia i osiagnieciami swojego narodu.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
block-buster Franca-sprzedajna kobieta Europy 23.08.05, 18:57 To wlasnie ohydna Franca.Dlatego tak protestowali przeciwko wejsciu USA do Iraku-bo sami krecili tam swoje lody... Odpowiedz Link Zgłoś
dracek7 Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 23.08.05, 20:40 Bo potem już kocha sie Wielkiego Brata. Odpowiedz Link Zgłoś
mikronezja Kurcze a my PR1 ... 24.08.05, 02:08 Nadajemy z produktu francuskiego (ileż razy ta firma zmieniła w międzyczasie nazwę by Thalesem zostać) Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaby A to ciule 24.08.05, 09:53 Zresztą ja i tak francuskie przestałem kupować. Wina za drogie w porównaniu do jakości, moje nowe Renault ciągle w serwisie, TPSA jaka jest każdy widzi, Chirac, Irak, Chiny... Stara Francja już nie isnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 23.08.05, 20:55 block-buster napisał: > To wlasnie ohydna Franca.Dlatego tak protestowali przeciwko wejsciu USA do > Iraku-bo sami krecili tam swoje lody... USA niby poszla tam (do Iraku) za nic, bez lodow). Swiat bez Francji bylby nudniejszy. Dobrze, ze sa i niech beda. Lubie Francje. Nie widze nic zdroznego w jej poczynaniach - gorszych czy lepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 24.08.05, 07:07 Nie widzisz to zobaczysz to tylko kwestia czasu. Już sie zbratali z ruskami teraz mogą robić co chcą (tybet np.) Odpowiedz Link Zgłoś
nenkam Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 23.08.05, 22:18 Nienawidze zabojadow- aroganci Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 23.08.05, 22:58 nenkam napisał: > Nienawidze zabojadow- aroganci Wiesz z czego slyna polacy? CWANIACTWO I NAIWNOSC. Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 24.08.05, 10:24 lepsze to niż skłonność do zdrady i chytrość Odpowiedz Link Zgłoś
velopedus Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 24.08.05, 10:31 Obawiam się, że jad zalał logiczny sens twojej wypowiedzi. Nie uważasz, że cwaniactwo i naiwność nawzajem się wykluczają? Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 24.08.05, 13:31 Nie nieuwazam tak. To jest wlasnie polski paradox! Odpowiedz Link Zgłoś
dragger :D 25.08.05, 16:15 zostales zapytany, czy pojecia te sie nie wykluczaja. Piszesz: > Nie nieuwazam tak. czyli uwazasz, ze sie nie wykluczaja > To jest wlasnie polski paradox! a paradox to wlasnie sprzeczne pojecia :] Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Ludzie! Dajcie spokoj Francji! 25.08.05, 18:06 Nie widzicie jakie jest bezrobocie? Jakie tempo rozwoju gospodarczego? Jaki procent ludnosci to mahmuty? Ile jest procesow zbiorowych o pedofilie? LEZACEGO SIE NIE BIJE! Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 24.08.05, 16:45 Zaraz zaraz - to chyba sie nawzajem wyklucza ? - albo cwaniactwo albo naiwnosc. Widziales kiedys naiwnego cwaniaka ? :) Oxymoron.. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiex Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 24.08.05, 10:41 Bo im do pięt nie dorastasz zawistny polaczku Odpowiedz Link Zgłoś
podpisany Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 24.08.05, 11:31 Ale nie glupole, nie pracuja w obozach pracy we Wloszech. H a,ha............. madrale????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 23.08.05, 22:57 block-buster napisał: > To wlasnie ohydna Franca.Dlatego tak protestowali przeciwko wejsciu USA do > Iraku-bo sami krecili tam swoje lody... Prawda ze krecili swoje lody......... tak jak USA to robia aktualnie, tylko ze USA aktualnie maza sie w wielkim G..... no i wy male slowiany po boku USA. Jesce pl niezginela puki.......... hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
o.jarocin Dlaczego w Eurodisneylandzie w Paryżu... 24.08.05, 07:52 ...nie ma pokazów sztucznych ogni? Bo Francuzi natychmiast by się poddali... Odpowiedz Link Zgłoś
aiwaplatz Re: Dlaczego w Eurodisneylandzie w Paryżu... 24.08.05, 09:59 D O B R E !! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Dobre? To masz jeszcze jeden: 24.08.05, 18:51 Po co Francuzi sadzą drzewa przy drogach? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 No jak to po co: 24.08.05, 18:52 Żeby niemieckie armie mogły maszerować w cieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: No jak to po co: 24.08.05, 19:49 tymon99 napisał: > Żeby niemieckie armie mogły maszerować w cieniu! Chlopcy obudzicie sie, armie niemiecke i francuskie pija piwko i maszeruja razem czy to w Paryzu czy w Berlinie, jestesmy w 2005 roku a nie w 1943. W roku 2005 to raczej armia polska ma klopoty, zakopana w piasku Irackim. To nie jakis polski kawal to jest faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Dlaczego w Eurodisneylandzie w Paryżu... 24.08.05, 17:13 o.jarocin napisał: > ...nie ma pokazów sztucznych ogni? Bo Francuzi natychmiast by się poddali... Jak to niema? 14 lipca w calej Francji sa. Te wasze kawaly polskie juz w latach 70 takie same opowiadaliscie. Wiesz te wasze ulubione gdzie zawsze jest mowa o Polaku, Niemcu, Amerykanie i Francuzie i gdzie na koncu to Polak zawsze wychodzi na wygrana. Widzisz biedaku tak tylko jest w tych waszych kawalach. A wiec smiejcie sie dalej i gnijcie w tej biedzie w kturej siedzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: Franca-sprzedajna kobieta Europy 24.08.05, 09:45 dox1 napisał: > Jesce pl niezginela puki.......... hahaha. Póknij się w głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Francuzi pomagają Chińczykom zagłuszać zagran 23.08.05, 18:58 Cisco i Microsoft robia to same ale roznica jest taka , ze te korporacje sa zupelnie prywatne i jako takie nie reprezentuja USA rzadu w zadnym wymiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Francuzi pomagają Chińczykom zagłuszać zagran 23.08.05, 19:01 Brawo nareszcie widać jak francuzi kochają demokrację Odpowiedz Link Zgłoś
tysprag Re: Francuzsko -centryzm 23.08.05, 19:01 A mnie to w ogóle nie dziwi, ten mały acz niezwykle szowinistyczny naród za nic ma standardy, ktore niby ma wypisane na sztandarach (liberte, egalite, fraternite). Już w czasie II wojnie św., (jako tzw. rep. vichy) walczyli z aliantami, szybko poparli sowietów, i ich rządy w Polsce i na wschodzie europy, i korzystali z kasy USA i ich ochrony demonstracyjnie wychodząc z tzw. struktur wojskowych NATO. Mieli ciasteczko i jedli sobie ciasteczko. I taka polityke próbują uprawiać do dzisiaj. A jak komuś się nie podoba - to niech milczy - zjadacze żab - mówią! Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Francuzsko -centryzm 23.08.05, 23:01 tysprag napisał: > A mnie to w ogóle nie dziwi, ten mały acz niezwykle szowinistyczny naród za nic > > ma standardy, ktore niby ma wypisane na sztandarach (liberte, egalite, > fraternite). Już w czasie II wojnie św., (jako tzw. rep. vichy) walczyli z > aliantami, szybko poparli sowietów, i ich rządy w Polsce i na wschodzie europy, > > i korzystali z kasy USA i ich ochrony demonstracyjnie wychodząc z tzw. struktur > > wojskowych NATO. Mieli ciasteczko i jedli sobie ciasteczko. I taka polityke > próbują uprawiać do dzisiaj. A jak komuś się nie podoba - to niech milczy - > zjadacze żab - mówią! Tu pan mowi o polityce i o niczym wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
lukciu Re: Francuzsko -centryzm 24.08.05, 07:32 A czego dotyczy artykol i cala dyskusja francuski dupolizie?? Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Francuzsko -centryzm 24.08.05, 17:07 lukciu napisał: > A czego dotyczy artykol i cala dyskusja francuski dupolizie?? Poniewaz wiezysz tej gazecie nastawionej na FR. Chodzi o koncern thales i jego biznes. Ja im D... nie lize, ja zyje w FR od lat 70 mam dobra sytuacje tutaj, ty maly wasiaty slowianie nawet niemozesz sobie wyobrazic jak mozna zyc tutaj. Ale wy polaczki tak na nas plujecie ale przeciez to wy przyjezdzacie nam Du.. lizac zeby znalezc jakas robote za kilka groszy, poczytaj co sie dzieje we Italji. A wiec smierdzacy wasiaty slowianie CICHO SIEDZ! Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Francuzi wysylali Zydow do Auschwitz razem 24.08.05, 11:37 z Niemcami i do dzisiaj sie z tego nie rozliczyli (wspolmordowali wlasnych obywateli(!)). Na wojnie zrobili najlepszy interes - baby dawaly dupy a ich mezowie robili kase na dostawach dla Niemiec hitlerowskich. A ten ich tzw. ruch oporu to bujda na resorach! Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: Francuzi wysylali Zydow do Auschwitz razem 24.08.05, 11:45 Giuseppe - zamknij pysk. Nie obrazaj Francuskiego Ruchu Oporu. Nie bedziemy sie targowac kto zdradzal Zydow.Wroc do ankiety GW, na temat: "Dlaczego Zydzi nie lubia Polakow". Troche prawdy, nalalo sie w uszy panom z Polski. Skonczcie te tematy. Mamy nedze w Polsce, smrod i ubostwo - to powinno byc nasza najwieksza troska. Odluzcie na bok sprawy Amerykansko-Francuskie. Smierdzi to cebula!!!!!!!!!! WSTYD,WSTYD Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: Francuzsko -centryzm - UCZMY SIE OD FRANCJI 24.08.05, 11:40 Wlasnie o to chodzi, "miec ciasteczko i jesc ciasteczko" - jak to ladnie napisales. W tym polega cala sztuka!!!!! Uczmy sie od Francuzow i dobrze na tym wyjdziemy. My, Polacy wolimy popierac bez konducji wujka Sama - i dziwimy sie, ze caly swiat sie z nas nasmiewa. Pies szczeka, karawana idzie dalej. UCZMY SWIE OD FRANCJI. SA GENIALNI, choc nie jestem ich fanatykiem, podziwiam ich polityczna dojrzalosc i odwage stawieniu twarzy przeciwko USA. Cos w tym jest. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 parafruzując pewnego francuskiego ministra... 23.08.05, 19:08 l'ordre règne à Tibet... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Francja -dziwka z kompleksem wyższości... 24.08.05, 07:23 I to robi firma państwowa... Francja i Niemcy chcą także sprzedawać Chinom broń ! Francja -"wzór" europejskości,postępu,tolerancji... Odpowiedz Link Zgłoś
aiwaplatz Re: Francja -dziwka z kompleksem wyższości... 24.08.05, 10:03 I tą broń chińczyki wykorzystają w marszu na północ - nie maja wyboru. Z drugiej strony różne Chiraki i Schoedery przymilają się do Putina! Odpowiedz Link Zgłoś
otwarte-oko Re: Francja -dziwka z kompleksem wyższości... 24.08.05, 12:00 Lepsza elegancka,wyperfumowana"dziwka" niz brudna,smierdzaca potem, zaniedbana "dewotka" z Polski. Kochane swietoszki z Polski - myjcie sie dziewczyny, skora nie mydlo - nie wymydli sie!!!!!! Ja tak lubie Francje, wlasnie lece do Paryza - NA DZIWKI - fajne babki!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tysprag Re: Francja -dziwka z kompleksem wyższości... 24.08.05, 19:21 Ty ale one się nie myją tylko perfumują, jesteś pewny, że wiesz dokąd lecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
al.hurra To jak z karabinami w USA 23.08.05, 19:20 Wolno sprzedawac, wolno uzywac, jest nawet instrukcja albo i kurs strzelania, a do czego nabywca strzela, to juz sprzedawcy nie obchodzi, i na tym wlasnie polega demokracja, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
panzwarszawy Re: To jak z karabinami w USA 23.08.05, 22:10 To nie demokracja, tylko kapitalizm. Gdyby Francja chciała postapić demokratycznie - postawiłaby przy granicy z Chinami rozgłośnię radiową i pozwoliła w niej zasiąść chińskiej " opozycji " ( tak, jak Polska próbuje zrobić z Białorusią ). Myślałem, że ideały ( niestety tylko ideały ) są Ci znane od 25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
drewsaq Racja. To samo dotyczy noży. 24.08.05, 09:57 Można z nimi krzywdę zrobić ale sprzedawcy to nie interesuje. Z samochodami to samo. Piguły antykoncepcyjne też mogą zrobić krzywdę. TO samo ze wszystkimi lekami WNIOSEK Dajmy sprzedawcy możliowć kontrolowania teg w jaki sosób używamy noża, strzelby, samochodu, pigułki. Albo najlepiej, idąc po linii nawiedzonych, zabrońmy używania noża, strzelby, samochodu, pigułki. "What a beautiful world it would be." Odpowiedz Link Zgłoś
jaros77 Re: Racja. To samo dotyczy noży. 24.08.05, 10:59 tego samego argumentu uzywal dostawca cyklonu b do Auschwitz. Ja tylko dostaczam produtk, nie mam wplywu na to, jak wykrorzysta go odbiorca... Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary dzisiaj Chiny, jutro Białoruś 23.08.05, 19:39 tylko patrzeć jak Francuzi zaczną sprzedawać takie urządzenia Łukaszence, żeby mógł zagłuszać te niezależne radiostacje które będą nadawać z Polski i Litwy za pieniądze UE Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china I bardzo dobrze 23.08.05, 20:14 Gdyz te rzekome zagraniczne radiostacje propaguja interesy USA ktorym zalezy na oslabieniu Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: I bardzo dobrze 24.08.05, 11:31 i_love_china napisał: > Gdyz te rzekome zagraniczne radiostacje propaguja interesy USA ludzie sami wybieraja ktore interesy im odpowiadaja. Wladza ma sluzyc narodowi jak pies a nie decydowac za niego Odpowiedz Link Zgłoś
dracek7 Re: Francuzi pomagają Chińczykom zagłuszać zagran 23.08.05, 20:34 Wolność równość braterstwo albo dolary. Thales wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china Bo USA zalezy na podziale Chin. 23.08.05, 20:38 Rozmawialem niedawno z Singapurka ktora mieszka tutaj w Shanghai. Mowila mi ze byla w Tybecie i gdy zaplacila za malo kierowcy ( Tybetanczykowi ) za przejazd ten powiedzial do niej 'Wszyscy jestesmy Chinczykami' No i co Wy wszyscy maniakalni zwolennicy tzw. wolnego Tybetu? Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Achtung, rote Agenten ;-)) 24.08.05, 11:21 i_love_china napisał: > Rozmawialem niedawno z Singapurka ktora mieszka tutaj w Shanghai (...) ten powiedzial do niej 'Wszyscy jestesmy Chinczykami' wg Ciebie nigdy nie bylo takiego panstwa jak Tybet i ze nigdy nie zostal on najechany i anektowany przez Chiny? i_love_china_too. But_only_free_China Nienaruszalnosc granic jest mniej wazna niz samostanowienie narodow. Ciekawe co bys powiedzial, gdyby to Chiny zostaly np. podbite i przylaczone do USA ;-)) 50- 60 lat temu. Czy przeciwnikow takiej sytuacji nazywalbys "separatystami" "dazacymi do podzialu Ameryki" Poza tym Chiny Ludowe nie byly Chinami. Nie moze uwazac sie za Chinczyka ktos, kto niszczy chinska kulture, chinskie dziedzictwo, dazy do tego zeby wyrwac Chiny z korzeniami i posadzic je na betonie Odpowiedz Link Zgłoś
ferris.b Re: Bo USA zalezy na podziale Chin. 24.08.05, 11:59 To tylko swiadczy o tym jak bardzo wladza ludowa miesza ludziom w glowach. tybetanczycy nie sa chinczykami. niezaleznie od tego co twierdzi pewien taksowkarz w tybecie. podobnie jak ujgurowie chocby nie wiem jak bardzo probowal cie do tego przekonac spotkany przygodnie mieszkaniec Xinjiangu. Nie gadaj glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
bart_canada Co za debil 23.08.05, 21:18 i co ta historyjka ma udowodnic? Chyba tylko twoje prostactwo intelektualne i oglupienie propaganda. Idz lepiej pisac na forum rosyjskich gazet, tam sie lepiej dogadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china Rosji nie lubie jesli pytasz. 23.08.05, 21:21 Wszystko oceniam pod katem zgodnosci z interesami Chin. Pozdrowienia z Shanghai gdzie masy na ulicach sa masy pieknych Chinek; jedna z nich jest moja kobieta : ) Odpowiedz Link Zgłoś
yem i hate china 24.08.05, 00:24 ty: i love china , widać że zrobili ci tam niezłe pranie mózgu . czemu nie piszesz swoich proreżimowych bzdur tam gdzie mieszzkasz ? bo tam nie ma wolnego forum , tylko jest zamordyzm , wyroki śmierci dla inaczej myślących niż sekretarz partii, i praca dzieci i więźniów , tak jak u hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: i hate china 24.08.05, 11:30 nie pisz tak glupio. Chiny to wspanialy kraj, nie powinno sie go nienawidziec, tylko wspolczuc za tak parszywa wladze Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Francuzi pomagają Chińczykom zagłuszać zagran 23.08.05, 21:40 I oto cala Francja i "naczelny zabojad" Czyrak. Komentarz zbedny...... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Komentarz niezbedny 23.08.05, 21:51 bo jest to czysta polityka informacyjna zwana czasem propaganda, aby taka informacje wybierac. Thales sprzedaje swoje uslugi, Chinczycy kupuja. Oto story. Takich historii sa setki dziennie i wadze moralnej o wiele gorszej niz ta (Rosja bron dla Iranu, Chinczycy gdzie indziej...). A tu GW wybrala wlasnie te... Dlaczego? PF Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china No wlasnie dlaczego? Bo Polska pro-USA jest. 23.08.05, 21:56 I jesli ktos nie popiera USA to nie jest Polakiem tylko czubkiem. Na szczescie mieszkam w Shanghai. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k W Szanghaju, oszołomie 23.08.05, 23:21 i_love_china napisał: > I jesli ktos nie popiera USA to nie jest Polakiem tylko czubkiem. > Na szczescie mieszkam w Shanghai. Poprawnie gramatycznie po polsku jest "Na szczęście mieszkam w Szanghaju". A tak przy okazji Chinek, pamiętam, że nie używały dezodorantów ani podpasek higienicznych. Rosjanki w Szanghaju były za to super! Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china Zalezy jakie Chinki czlowieku 23.08.05, 23:44 Moja chinska dziewczyna akurat jest dobrze wyksztalcona, zadbana i prezentuje raczej zachodni sposob myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k To nie o myślenie chodzi... 24.08.05, 00:02 To nie o myślenie chodzi ale raczej o higienię osobistą. Mój kolega podesłał mi taką historyjkę z Chin, gdzie standard uzębienia jest raczej marny: "Wybierając chińską dzieczynę, bierz taką, która pali papierosy. Nie ma wtedy problemu ze stanem uzębienia (zapachem z ust)." Morał: Najlepsze są Amerykanki: wspaniale pachną w każdym milimetrze ciała. Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiex Re: To nie o myślenie chodzi... 24.08.05, 10:49 E tam, ja spotykałem się z chinką przez dwa lata i to była najlepsza kobieta jaką spotkałem - to jest uosobienie seksu. Nawet posłuszne murzynki są daleko za nią:) Odpowiedz Link Zgłoś
cubzas Re: To nie o myślenie chodzi... 24.08.05, 13:30 No i tych milimetrow a raczej cali zwykle duzo jest w kazdym kierunku...:)) jan_r_k napisał: > To nie o myślenie chodzi ale raczej o higienię osobistą. > > Mój kolega podesłał mi taką historyjkę z Chin, gdzie standard uzębienia jest > raczej marny: > > "Wybierając chińską dzieczynę, bierz taką, która pali papierosy. Nie ma wtedy > problemu ze stanem uzębienia (zapachem z ust)." > > Morał: Najlepsze są Amerykanki: wspaniale pachną w każdym milimetrze ciała. > > Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Zalezy jakie Chinki czlowieku 24.08.05, 10:29 i_love_china napisał: > Moja chinska dziewczyna akurat jest dobrze wyksztalcona, zadbana i prezentuje > raczej zachodni sposob myslenia. Zeby jeszcze tylko te podpaski i dezodoranty...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Komentarz niezbedny 23.08.05, 21:57 Kali spod Kaliska rozumuje amerykanin robic interesy w China byc dobry czlowiek francuz robic interesy w China byc zly czlowiek Kali tupiac nogami wrzeszczy ,wszyscy be nikt nie chce ze mna robic interesow Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Komentarz niezbedny 23.08.05, 21:58 Cos mi to wyglada na francuska wersje "moralnosci Kalego". Cos bardzo..... Odpowiedz Link Zgłoś
makalon bo to moralnie śmierdzi jak inne rzeczy które wym 24.08.05, 08:13 ieniles i o wszystkich można w GW wyczytać Odpowiedz Link Zgłoś
greg.pepe Re: Komentarz niezbedny 24.08.05, 08:20 polski_francuz napisał: > ... Takich historii sa setki dziennie i wadze moralnej o wiele gorszej niz ta > (Rosja bron dla Iranu, Chinczycy gdzie indziej...). > A tu GW wybrala wlasnie te... > Dlaczego? Bo ani o Rosji ani o Chinach nikt nie myśli jak o demokratycznym państwie! Od Francji jednak można tego wymagać! Odpowiedz Link Zgłoś
pralina1 Re: Komentarz niezbedny 24.08.05, 13:47 Bo dawno już nic nie było na Francuzów. Informacja ta ukazała się na stronach RSF 8 października 2004 można sprawdzić na www.rsf.org polecam cały artykuł a nie tylko fragment. Najbardziej bawi mnie opinia niektórych, że działalność państwowej firmy Thales (rząd ma 31,1% udziałów) jest poddana ocenie moralnej natomiast działalność prywatnych firm takich jak Cisco nie podlega takowej ocenie, no bo przecież oni robią „dobry” biznes w dodatku są z USA których nie krytykujemy. Pralina1 Odpowiedz Link Zgłoś
pp63 "Kapitaliści sami sprzedadzą nam sznur... 23.08.05, 21:58 ...na którym ich powiesimy" - powiedział kiedyś Lenin, ale nie dożył spełnienia proroctwa. My niestety dożyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china A w Chinach jest jeszcze komunizm?? 23.08.05, 22:02 Bo z tego co ja tutaj widze na miejscu to wszyscy generalnie zapie..ja jak woly w sposob zywcem wziety z XIX wiecznej Europy i USA ( tak buduja sie supermocarstwa - na dobrobyt jeszcze przyjdzie czas ). A osobiscie mam nadzieje ze USA zaatakuja Iran i totalnie ugrzezna w bliskowschodnim bagnie i skonczy sie era pieprzonego kraju hot-dogow. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: A w Chinach jest jeszcze komunizm?? 23.08.05, 22:37 Moze nie komunizm, ale oboz pracy. Zapierdzielaj i nie gadaj to dobrze ci bedzie. Rob to co karze ci wladza, mysl jak ona.... nl Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china Mieszkam w Chinach ale nie jestem obywatelem Chin 23.08.05, 22:44 Wiec rzad Chin nie moze mi nic nakazac. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Mieszkam w Chinach ale nie jestem obywatelem 24.08.05, 11:22 i_love_china napisał: > Wiec rzad Chin nie moze mi nic nakazac. no wlasnie. Nie mozesz wiec wypowiadac sie w imieniu Chinczykow, bo oni sa w nieporownywalnie gorszej sytuacji od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ferris.b Re: Mieszkam w Chinach ale nie jestem obywatelem 24.08.05, 12:12 Owszem. Moze. Moze kazac ci wyp... jesli zaczniesz robic rzeczy ktorych on nie akceptuje. jestes grzeczny wiec cie lubia. zacznij spotykac sie z tybetanczykami ktorzy wcale nie uwazaja ze sa chinczykami i prawdopodobnie wladze chrl przestana cie lubic. Teoretycznie wszystkie panstwa moga eliminowac osoby niepozadane (np. terrorysci w UK) ale praktyka uczy (vide: bialorus) ze czesciej z tego prawa korzystaja rezimy autokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Całe szczęście, że tam mieszkasz. Nie wracaj! 23.08.05, 22:04 Jeszcze troche takiej glupiej propagandy i rzeczywiscie strach bedzie wracac. Powitaja jak Zydow w 3 Rzeszy. Dadza trojkolorowy znak to przypiecia i jak zaprotestuje zamkna w obozie pracy. Z zabami na sniadanie, obiad i kolacje. PF Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 nie martw sie 24.08.05, 12:30 W Polsce Francuzow sie lubi, chociaz nie powaza specjalnie. Nie boj sie zadnego zagrozenia, najwyzej wzruszenia ramionami. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: TEN NARÓD SPRZEDAJNOŚĆ MA WE KRWI 23.08.05, 22:06 Ci Warszawiacy...juz od malosci mnie wkurzali. Odpowiedz Link Zgłoś
panzwarszawy Re: TEN NARÓD SPRZEDAJNOŚĆ MA WE KRWI 23.08.05, 22:19 ">Ci Warszawiacy...juz od malosci mnie wkurzali." Czy Ty jesteś ze wsi " Francja " ( z szacunkiem dla wszystkich mieszkajacych na wsi ) skoro nazywasz siebie " polski francuz " ? Ja myślę, że to " polski " oznacza coś w stylu " goldsmidt ", albo " blumenfeld ". Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: TEN NARÓD SPRZEDAJNOŚĆ MA WE KRWI 23.08.05, 22:21 Pytasz sie czy jestem Zydem albo wsiokiem? Albo Zydem-wsiokiem? Czy dobrze zrozumialem pytanie? PF Odpowiedz Link Zgłoś
panzwarszawy Re: TEN NARÓD SPRZEDAJNOŚĆ MA WE KRWI 23.08.05, 22:30 Ty jesteś " polskim francuzem ", czyli ani polskim, ani f(F)rancuzem. Tam na MIEJSCU pełno jest takich " niefrancuskich " Francuzów. Czyli jesteś Francuzem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: TEN NARÓD SPRZEDAJNOŚĆ MA WE KRWI 23.08.05, 22:35 Drogi kolego analiza semantyczna nickow nie prowadzi zbyt daleko. Wezmy sobie twoj nick. Tak dla przykladu. Pan znaczy plci meskiej ale tez znaczy ktos godny, szlachetny. Ale czytajac twoje wpisy raczej trudno to zauwazyc. A zatem zostanmy przy plci meskiej. Z Warszawy...moze znaczyc zes z Warszawy. Ale wielu Warszawiakow skadinad pochodzi. Czesto, gesto ze wsi podwarszawskiej. A zatem, jestes prawdopodobnie wsiokiem meskiej plci. Zgadza sie? PF Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: TEN NARÓD SPRZEDAJNOŚĆ MA WE KRWI 23.08.05, 22:35 Widze, ze panzwaszawy tez daje popis swojej kultury... :( nl Odpowiedz Link Zgłoś
colombina France is a fine country 23.08.05, 22:12 "France has neither winter nor summer nor morals--apart from these drawbacks it is a fine country." Mark Twain Odpowiedz Link Zgłoś
totus3 Re: Francuzi pomagają Chińczykom zagłuszać zagran 23.08.05, 22:22 Tacy już są. Dla zysku zjedzą spod siebie. Honor mają tylko w gębie. Nie należy im ufać i tyle. Rząd i Prezydent nie mają żadnych zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 W biznesie nie ma........... 23.08.05, 22:23 skrupulow.O jakiej wy wolnosci i demokracji mowicie?Demokracja to ustroj gdzie podstawowe i elementarne potrzeby czlowieka zostana zaspokojone.A wiekszosc naszych internautow skakalaby z radosci ze w Chinach co miesiac pada z glodu 10 milionow ludzi.I wtedy mozna by to skomentowac tak-zobaczcie u nas lepiej pada tylko setka.Mam gdzies demokracje ktora obchodzi tylko tych co chca sie napachac.I sie napychaja a spoleczenstwu kaza napchac sie demokracja mowiac przy tym ze to dzieki nam(nim)macie taki dobrobyt.Wielki szwindel i wielkie oszustwo.Ci co krzycza na Francuzow niech pokrzycza na USA gdzie z Iraku zrobiono pieklo w imie tej zakichanej demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china Skad Ty wziales te 10 milionow czlowieku??? 23.08.05, 22:26 Rozumiem ze w USA zle ucza matematyki ale to juz przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Skad Ty wziales te 10 milionow czlowieku??? 23.08.05, 22:33 Ty akurat wiarygodny nie jestes. Napisalbys zle o chinach i pewnie odcieliby ci dostep do internetu... nl Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china Przeciez ChRL nie monitoruje polskiego forum 23.08.05, 22:41 wiec na polskim forum moglbym pisac co chce ale ja naprawde LOVE CHINA. Odciac dostep by mi mogli gdybym napisal cos zle na chinskich forach. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Przeciez ChRL nie monitoruje polskiego forum 23.08.05, 22:42 I pewnie wydaje ci sie to ok? za to ich kochasz? nl Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china Kocham kraj a nie wladze czlowieku..... 23.08.05, 22:45 To tak jakby powiedziec ze ktos kto kocha USA automatycznie musi kochac Busha co prawda nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Kocham kraj a nie wladze czlowieku..... 23.08.05, 23:22 Alez my tu krytykujemy wladze, nie kraj... Czy ty tego nie widzisz? Chiny tez mi sie podobaja i wlasnie z sympatii do niej krytykuje jej wladze i z utesknieniem czekam na jej zreformowanie. nl Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china No wiekszosc postow traktuje Chiny jako zagrozenie 23.08.05, 23:47 gdyz ich sila rosnie. Przeciez to normalne ze wraz z rozwojem panstwo staje sie potezniejsze i nie ma znaczenia czy jest demokratyczne czy nie ( przeciez w USA nawet Indie ktore sa demokracja wielu nazywa zagrozeniem ). Wiec wielu z Was ( nie mowie akurat o Tobie nocnylot ) raczej nie lubi Chinczykow a nie wladzy. Ale za jedno musze pochwalic komunistow chinskich, za to ze nie ida na pasku zadnej zagranicznej sily tylko dbaja o rozwoj Chin nawet jesli czesto postepuja zle. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus jestes zaslepiony albo nie umiesz czytac 24.08.05, 11:26 i_love_china napisał: > Wiec wielu z Was ( nie mowie akurat o Tobie nocnylot ) raczej nie lubi > Chinczykow a nie wladzy. to co mowisz to absurd. Gdyby nie lubili Chinczykow, cieszyli by sie z obecnych rządow, gdyz te wlasnie rządy trzymaja Chinczykow "za twarz", uciskaja i tlamsza ich wolnosc. Tylko jak kogos nie lubisz, mozesz zyczyc mu takiego zycia > Ale za jedno musze pochwalic komunistow chinskich, za to ze nie ida na pasku > zadnej zagranicznej sily tylko dbaja o rozwoj Chin komunisci chinscy niszcza Chiny i ich dziedzictwo, ktore jest dziedzictwem calego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Kocham kraj a nie wladze czlowieku..... 24.08.05, 11:35 jesli akceptujesz taka wladze, to nie kochasz Chin ale ich szczerze nienawidzisz Odpowiedz Link Zgłoś
chomskybornagain1 Re: Przeciez ChRL nie monitoruje polskiego forum 24.08.05, 07:10 ja tez mieszkam w chinach ale ciebie to powinni leczyc. no chyba ze jestes w chinach od dwu miesiecy i jeszcze nie widzisz drugiej strony medalu. Nie ma na swieciekaraju gdzie wszystko bylo by dobre albo wszystko zle. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Przeciez ChRL nie monitoruje polskiego forum 24.08.05, 10:24 Jestes pewien? A sam, co tu robisz? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Przeciez ChRL nie monitoruje polskiego forum 24.08.05, 11:34 i_love_china napisał: > wiec na polskim forum moglbym pisac co chce ale ja naprawde LOVE CHINA. > Odciac dostep by mi mogli gdybym napisal cos zle na chinskich forach. ale dlaczego to akceptujesz? Nie dostrzegasz oczywistego zla? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Skad Ty wziales te 10 milionow czlowieku??? 23.08.05, 22:40 i_love_china napisał: > Rozumiem ze w USA zle ucza matematyki ale to juz przesada. WIDZE ZE CZYTAJAC NIC NIE ROZUMIESZ.Ale to nie twoja wina.Spytaj rodzicow - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: W biznesie nie ma........... 23.08.05, 22:27 To raz. A dwa w kazdym dzisiejszym byznesie jest z 50 poddostawcow. Nie zdziwilbym sie, gdyby i polskie firmy dostarczaly Thalesowi. Tylko, ze wielu ludzi daje sie propagandzie tak manipulowac ze az strach ogarnia. PF Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: W biznesie nie ma........... 23.08.05, 22:31 Ale to Thales jest finalowym dostawca i to jest wazne. nl Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: W biznesie nie ma........... 23.08.05, 22:36 Spytaje sie poddostawcow czy o ich zdanie. Onie sie ciesza, ze sprzedali. I czesc. PF Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: W biznesie nie ma........... 23.08.05, 22:40 Chirac wlazi w tylek Chinom jak moze, to fakt. Bo wlasnie chce sprzedac jak najwiecej... Amerykanie w tym (konkretnym) wzgledzie zachowuja na szczescie pewne standardy. Zreszta nie tylko Amerykanie. W Unii tez sa jeszcze panstwa, ktore opieraja sie zniesienu ograniczen w handlu z Chinami o ktore tak walczy Francja. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: W biznesie nie ma........... 23.08.05, 22:44 nocnylot napisał: > Chirac wlazi w tylek Chinom jak moze, to fakt. Bo wlasnie chce sprzedac jak > najwiecej... Amerykanie w tym (konkretnym) wzgledzie zachowuja na szczescie > pewne standardy. Zreszta nie tylko Amerykanie. W Unii tez sa jeszcze panstwa, > ktore opieraja sie zniesienu ograniczen w handlu z Chinami o ktore tak walczy > Francja. I dlatego w Chinach wielkie interesy kreca magazyny Carrefour(nawiasem mowiac w Polsce tez)Druga sprawa porozmawiaj o Francji z chinczykami.Kazdy ci powie ze co francuskie to stylowe i dobra marka podobnie w Japonii.Na i o renome trzeba walczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
tzetze1 Re: W biznesie nie ma........... 24.08.05, 12:14 presentation1 napisał: > W biznesie nie ma skrupulow. Primo: W biznesie moze nie ma skrupulow ale jest rachunek ekonomiczny - a tu renoma i marka koncernu sie liczy. Jezeli spoleczenstwo(klienci) byloby wrazliwe na takie wartosci jak wolnosc to szefostwo takiej firmy z obawy przed jej bojkotem nie pchaloby sie do chin z takim towarem. Skoro sie jednak pchaja, to znaczy ze nie obawiaja sie bojkotu, czyli wolnosc malo juz dla Francuzow znaczy. Secundo: Zauwaz, ze jest to firma z udzialem wlascicielskim panstwa - a to zmienia postac rzeczy! > O jakiej wy wolnosci i demokracji mowicie?Demokracja to ustroj gdzie > podstawowe i elementarne potrzeby czlowieka zostana zaspokojone. Nie wiem skad wziales ta definicje demokracji - to chyba postulat komuny francuskiej. Kto ma zaspokajac twoje potrzeby? Demokracja? To tylko ustroj, dzieki ktoremu sam zaspokoisz swoje potrzeby najefektywniej. > Ci co krzycza na Francuzow niech pokrzycza na USA gdzie z Iraku > zrobiono pieklo w imie tej zakichanej demokracji. Pieklo to tam bylo tez przedtem. Okres transformacji zawsze jest bolesny. Wlasnie silna demokracja i wiara w wartosci takie jak wolnosc powoduja ze USA to najwazniejszy straznik wolnosci na tej planecie. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Te żabojady się kiedyś doigrają 23.08.05, 22:33 Języka już się świat nie uczy, w Europie się błaźnią, poszli do Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Te żabojady się kiedyś doigrają 23.08.05, 22:38 bdx65 napisała: > Języka już się świat nie uczy, w Europie się błaźnią, poszli do Azji. Kogo Polacy lubia?Nawet sobie w twarz pluja z rana patrzac w lustro.Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Te żabojady się kiedyś doigrają 23.08.05, 23:11 presentation1 napisał: > bdx65 napisała: > > > Języka już się świat nie uczy, w Europie się błaźnią, poszli do Azji. > Kogo Polacy lubia?Nawet sobie w twarz pluja z rana patrzac w lustro.Przykre. Mylisz się, ja jestem frankofilem od dziecka i dlatego tak mnie boli, że ten kraj się na własne życzenie staje w drugim szeregu. Piękny język, literatura, teatr, film, (tylko muzykę wolę niemiecką). Francja ma złego przywódcę... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: Kiedy Polacy wkrocza do Paryza...... 24.08.05, 11:49 z karabinami na sznurkach. Skad my to znamy. A moze z szabelkami? malowani chlopcy. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Francuzi pomagają Chińczykom zagłuszać zagran 23.08.05, 22:42 Zeczywiscie! ale niewspomniales o radyjku maryjka, bo tego radyjka Chinczycy mieli dosyc, male czarne krasnoludki w czarnych sukniach tam sa zle widziani. Tylko w USA wykozystuja malych krasnoludkow z pl, reszta swiata smieje sie i ja tez)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bigjoe Zeczywiscie - :)))))))) 24.08.05, 12:30 dox1 napisał: > Zeczywiscie! ale niewspomniales o radyjku maryjka, bo tego radyjka Chinczycy > mieli dosyc, male czarne krasnoludki w czarnych sukniach tam sa zle widziani. > Tylko w USA wykozystuja malych krasnoludkow z pl, reszta swiata smieje sie i ja > tez)))))))) i oto widzielismy klasyczny przyklad do czego moze prowadzic wolnosc slowa. niejaki dox1, kretyn dubeltowy wlasna osoba (co za poswiecenie!) dowodzi, ze wolnosc slowa daje mozliwosc wypowiedzi nawet takim oslom jak on, moze klecic tu swoje teoryjki razac zgromadzonych forumowiczow argumentacja oraz ortografia prosto 2 klasy podstawowki. panie dox1, bardzo sie ciesze, ze nawet tacy jak pan sa w stanie wpisac bezblednie adres strony internetowej, oznacza to, ze wspolczesne aplikacje sa bardzo user-friendly, ale w imieniu swoim -jezeli koniecznie musi pan przedstawiac tu swoje infantylne (przypuszczam, ze nie wie pan co to slowo znaczy, odsylam do slownika) wypociny- radzilbym panu sprawdzac czy nie robi pan z siebie totalnego idioty. o ile tylko pan potrafi ze slownika koRZystac Zeczywiscie - hahaha caly swiat sie smieje i ja tez Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Zeczywiscie - :)))))))) 24.08.05, 20:26 bigjoe napisał: > dox1 napisał: > > > Zeczywiscie! ale niewspomniales o radyjku maryjka, bo tego radyjka Chincz > ycy > > mieli dosyc, male czarne krasnoludki w czarnych sukniach tam sa zle widzi > ani. > > Tylko w USA wykozystuja malych krasnoludkow z pl, reszta swiata smieje si > e i ja > > tez)))))))) > > i oto widzielismy klasyczny przyklad do czego moze prowadzic wolnosc slowa. > niejaki dox1, kretyn dubeltowy wlasna osoba (co za poswiecenie!) dowodzi, ze > wolnosc slowa daje mozliwosc wypowiedzi nawet takim oslom jak on, moze klecic t > u > swoje teoryjki razac zgromadzonych forumowiczow argumentacja oraz ortografia > prosto 2 klasy podstawowki. panie dox1, bardzo sie ciesze, ze nawet tacy jak pa > n > sa w stanie wpisac bezblednie adres strony internetowej, oznacza to, ze > wspolczesne aplikacje sa bardzo user-friendly, ale w imieniu swoim -jezeli > koniecznie musi pan przedstawiac tu swoje infantylne (przypuszczam, ze nie wie > pan co to slowo znaczy, odsylam do slownika) wypociny- radzilbym panu sprawdzac > czy nie robi pan z siebie totalnego idioty. o ile tylko pan potrafi ze slownika > koRZystac > > Zeczywiscie - hahaha caly swiat sie smieje i ja tez Wielka prawda moj polski jezyk jest slaby, uczylem sie tego jezyka w szkole podstawowej, do 3 klasy, dalej uczylem sie i studiowalem w Francji. Zyje w tym kraju od lat 70. Ale polskiego juz "nieuprawialem" od tamtych lat i juz napewno nieporawie. Jezyk ten sluzy mi tylko do pisania na tym forum, jak juz to pisalem X razy francuski, angielski i troche niemieckiego bardziej mi sluza niz pl. Nie uwazam za potrzebne poprawic moj jezyk pl, poniewaz to co pisze niema duzej wartosci, jest poprostu wystarczajace na poziom tych "zgromadzonych formuowiczow" jak pan ich nazywa-wychodzi na to jakby ci "zgromadzeniy formuowicze" zgromadzali by sie tu na jakes wspaniale refleksje. Czy pan dostal sie tu od tygodnia? Ile chamstawa, xenofobi, rasizmu i innych anty co nie polskie mozna tu spodkac. Czytajac was wychodzi na to ze Polska jest najpozadniejszym krajem na swiecie a polacy to narud swiety. Otworzcie oczka, przyjzyjcie sie sobie sami. Nie martwie sie jak to jest odbierane, ifnatylnie czy inaczej. Zamiast krytkowac mnie moglbys idioto krytykowac 80% teg waszego wspanialego zgromadzenia. Nie pomyslales panie idioto ze w sumie to jestem LUSTREM waszych wypowiedzi i opnii. No cholera to ostatnie zdanie jest chyba infantylne, juz widze jak mnie nazwa tutaj "LUSTERKO" no smiejmy sie, ja tez....... Odpowiedz Link Zgłoś
tysprag Re: Francuzi pomagają Chińczykom zagłuszać zagran 24.08.05, 23:29 Ojoj, a gdzieżby ta "reszta świata" śmiała się nie śmiać, gdy ty też ... . Odpowiedz Link Zgłoś
robert133 wolność równość braterstwo - wytarte słowa... 23.08.05, 22:48 z rewolucyjnych sztandarów... FRA mnie rozczarowuje... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Tu 23.08.05, 22:50 chodzi kolego o handel, kontrakty a w koncu o miejsca pracy. Tylko, ze GW robi z tego hece propagandowa. PF Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Tu 23.08.05, 23:23 jesli juz to nie GW tylko Reporterzy bez Granic, nawiasem mowiac - francuska organizacja! nl Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Francuzi pomagają Chińczykom zagłuszać zagran 23.08.05, 22:53 grissley napisał: > Żabojad za dolary znienawidzonej Ameryki sprzedalby wlasna matke - taki narod. > Jednoczesnie chelpil by sie wielkoscia i osiagnieciami swojego narodu.... Francuzi sprzedaja i wiedza co sprzedaja i komu sprzedaja. U was w PL narazie tylko glupi rydzyk sprzedaje jakes lekarstwo (nowa technologia polska) na wyleczenie raka a wiec leczcie sie ta woda swiecona. Pijcie jak najdluzej WODKE i szczyny rydzyka, reszta swiata bedzia z was zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
himax DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 22:54 Niz Amerykanie. Po Paryzu jezdza same nowe samochody. Ulice sa piekne, czyste i bogate. 24 piwa kupilem za 4 Euro a w USA musze placic 12-20$. Za 20 Euro kupisz tyle jedzenia co w USA za 80$. Francuzi to madry narod ktory dba tylko o siebie. I maja racje bo wazne jest wlasne zycie i jak sie zyje. A nie zycie dla idei i smierc dla idei i bez sensu jak to bywa w wiekszosci krajow. Odpowiedz Link Zgłoś
bart_canada No, rzeczywiscie swietne porownanie 23.08.05, 23:07 ale szkoda, ze stac cie tylko na piwo i jedzenie (w normalnym kraju koszt wyzywienia jednej osoby to max. 5-10% pensji). Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 23:09 ale bzdury!:)) napisz jeszcze , ze we Francji beznyna tańsza:) Odpowiedz Link Zgłoś
himax Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 23:23 w USA juz mam 3.10 za galon a wiec coraz blizej ale nie w tym rzecz. Jezdzilem po Francji volkwagenem do ktorego gdy wlalem ropy za 45 Euro przejezdzalem 1000 km. W USA mam samochod do ktorego wlewam za 45$ benzyny i przejezdzm 300 km. Rozbij wiec swoj argument o d... We Francji 90% samochodow to piekne dizelki a w Ameryce ciagle jezdza na konstrukcjach silnikow z lat 50 czy 60-tych a juz dawno ich na to nie stac. No i sami Amerykanie nie zauwazyli ze jezda starymi gruchotami w porownaniu do Francuzow i Niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 23:27 A czemu takie auto sobie kupiles. Nie mogles dac przykladu i kupic cos mniejszego i oszczedniejszego? Tylko nie mow, ze to nie mozliwe bo ostatnio nawet smarty w USA zaczeli sprzedawac. nl Odpowiedz Link Zgłoś
himax Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 23:36 nocnylot napisał: > A czemu takie auto sobie kupiles. Nie mogles dac przykladu i kupic cos > mniejszego i oszczedniejszego? Tylko nie mow, ze to nie mozliwe bo ostatnio > nawet smarty w USA zaczeli sprzedawac. > nl w Kaliforni dizelki sa zabronione bo ropa w Ameryce jest paskudna nie taka jak w Europie. Nie ma w Ameryce tez oszczednych samochodow. Probowalem rozne i pala najmniej 10 litrow po miescie ale glowa dotykam do dachu. A cos wygodniejszego conajmniej 15-18 litrow/100 km Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 23:49 A Volkswageny, BMW, Subaru, volvo - wiekszosc europejskich samochodow jest sprzedawanych w USA wiec nie pitol! nl Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 23:37 Jak ja lubie jak sie taki matoł sam podstawia d... do kopania. Tylko mu w nią ładować kopy ile wlezie. Kilka FAKTÓW dla maszego wioskowego przygłupa: 1 - samochody z silnikiem disela stanowią 26% samochodów osobowych w UE. W USA stanowia 31%. 2 - sredni wiek samochodu w segmencie middle class w USA wynosi 4,6 roku. W Europie - 6,9 roku. 4 - przecietny household (gospodarstwo domowe) w USA to posiadacze 2 lub wiecej samochodów. w EU jednego. 5 - koszty utrzymania samochodu w USA wynosza srednio 9,7% rocznego dochodu przecietnej rodziny, wliczajac w to tolle czyli oplaty za korzystanie z autostrad. W UE koszty te to 18,2% rocznego odchodu (a pamietac trzeba ze wiekszosc autostrad jest w europie bezplatna!). 6 - za srednia pensje amerykanin moze kupic okolo 5 razy wiecej paliwa niz europejczyk. Nawet zakladajac ze amerykanskie samochody pala o 50% wiecej niz europejskie sa okolo 2 do 3 razy tansze w eksploatacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bart_canada He, he, racja 24.08.05, 00:17 faktem jest, ze himax to matolek. Ale co sie dziwic, koles raczej kariery nie zrobil ani we Francji, ani w USA. Paryz mu imponuje czystoscia, wiec nawet nie chce myslec skad pochodzi w Polsce (kazdy, kto zna Paryz, ktory jest w sumie pieknym miastem, wie, ze akurat czystoc ulic, metra, lotniska itp. pozostawia wiele do zycznenia). Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 24.08.05, 20:50 zirby napisał: > Jak ja lubie jak sie taki matoł sam podstawia d... do kopania. Tylko mu w nią > ładować kopy ile wlezie. Kilka FAKTÓW dla maszego wioskowego przygłupa: > 1 - samochody z silnikiem disela stanowią 26% samochodów osobowych w UE. W USA > stanowia 31%. > 2 - sredni wiek samochodu w segmencie middle class w USA wynosi 4,6 roku. W > Europie - 6,9 roku. > 4 - przecietny household (gospodarstwo domowe) w USA to posiadacze 2 lub wiecej > > samochodów. w EU jednego. > 5 - koszty utrzymania samochodu w USA wynosza srednio 9,7% rocznego dochodu > przecietnej rodziny, wliczajac w to tolle czyli oplaty za korzystanie z > autostrad. W UE koszty te to 18,2% rocznego odchodu (a pamietac trzeba ze > wiekszosc autostrad jest w europie bezplatna!). > 6 - za srednia pensje amerykanin moze kupic okolo 5 razy wiecej paliwa niz > europejczyk. Nawet zakladajac ze amerykanskie samochody pala o 50% wiecej niz > europejskie sa okolo 2 do 3 razy tansze w eksploatacji. > MLODY KOLEGO NIE PORUWNOJ USA Z UE LECZ Z FRANCJA LUB EUROPA ZACHODNIA. Rozumiesz? W UE jest polska i to bardzo zmienia statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Koleś, to po co siedzisz w tej strasznej Ameryce? 24.08.05, 10:10 Nie było fajniej w Islamskiej Republice Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 23:25 Z ta czystaoscia ulic to chyba przesadziles. Cenami zywnosci chyba tez. Do piwa masz racje, ale 4 euro za 24 butelki to musialbys jakis koszmarny sikacz. Balbym sie takie piwo wypic. nl Odpowiedz Link Zgłoś
himax Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 23.08.05, 23:39 nocnylot napisał: > Z ta czystaoscia ulic to chyba przesadziles. Cenami zywnosci chyba tez. Do piwa > > masz racje, ale 4 euro za 24 butelki to musialbys jakis koszmarny sikacz. > Balbym sie takie piwo wypic. > nl piwo kupilem w LIDL i bylo b. dobre gdybys kupil najtansze piwo w USA to rano by ci glowa pekla od chemikalii. Paryz to jest jedno z piekniejszych misat na swiecie i bardzo czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
otwarte-oko Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 24.08.05, 12:08 Paryz; kochany Paryz - niedostepny dla Polaczkow - za drogi. Z czym do gosci? W ostatnich sadazach Paryz zostal zklasyfikowany jako: najdrozsze miasto na swiecie, jako najbardziej wyrafinowane miasto swiata, jako stolica kultury swiatowej; jako najpopularniejsza stolica turystyczna. No i co????????? oszolomki??????? Wlasnie lece do Paryza, genialka, nareszcze powdycham innego powietrza, a ta ich gastronomia - to 7-my cud swiata. Uwielbiam Francje, nie politykuje - mam to w nosie. Do USA nie jezdze bo nienawidze prostakow! Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: DZIEKI TEMU FRANCUZI ZYJA 3 X LEPIEJ 26.08.05, 03:25 Ostro przesadziles z tym najdrozszym miastem swiata. Innymi slowy bzdury gadasz. Polecam zapoznanie sie z aktualnym rankingiem: www.finfacts.com/costofliving3.htm nl Odpowiedz Link Zgłoś
makalon tylko że Francuzi posunęli ten model do absurdu 24.08.05, 08:22 niczego poza czubkiem własnego nosa nie widzą! wiem co mówię, oserwuję to non stop od paru lat tak ograniczonych, chaotycznych i zakochanych w sobie ludzi ze świecą szukać Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta "sprzedadzą nam sznur na którym ich powiesimy" 23.08.05, 22:56 :) Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_china To sie odnosi do komunizmu ktory w Chinach dogoryw 23.08.05, 23:05 a wiec raczej kapitalisci sprzedadza sznur kapitalistom i wspolnie powiesza kogos innego.... Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara A co do cholery złego w tym że Francuzi pomagają 23.08.05, 23:24 Chińczykom zagłuszać propagandę wrogich państw, którym marzą się Chiny jak w XIX wieku, gdy były one całkiem podporządkowane obcym mocarstwom a ludzie umierali tam z głodu milionami. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: A co do cholery złego w tym że Francuzi pomag 23.08.05, 23:28 Nie chodzi o podporzedkowanie ale wolnosc slowa. Ale Ty, z tym nickiem, raczej tego nie zrozumiesz... nl Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Jaką wolność słowa naiwniaczku??? 24.08.05, 00:02 Co, że niby jak w Chinach obalą komunistów to zwykli ludzie będą się jednoczyć w jakieś grupki i robic składki na własne telewizje. Bądź poważny człowieku, żadna prywatna stacja telewizyjna czy radiowa nie reprezentuje interesów zwykłego przeciętnego obywatela. Każda taka stacja ma swój koncern-sponsora i głosi jego ideologię, na ogół zgodną ze miej lub bardziej radykalną ideologią światowego korporacjonalizmu. I gdzie ty tu masz wolność słowa??? No czasem pojawiają się stacje w rodzaju Radio Maryja czy TV Trwam, gdzie jeden spryciarz wykorzystujący naiwność czy wręcz głupotę ludzką dorabia się mega-fortuny. Ale ani jedno ani drugie nie jest alternatywą dla państwowych stacji reprezentujących interesy całego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Jaką wolność słowa naiwniaczku??? 24.08.05, 00:06 Kwastia wole miec wybor. I telewizje panstwowa i prywatne. Gazety prawicowe, lewicowe, nalezace do duzych koncernow i wydawane przez zapalencow. Lubie sam wybrac to co mi sie podoba, a nie gdy to panstwo za mnie wybiera... nl Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Re: Jaką wolność słowa naiwniaczku??? 24.08.05, 00:18 nocnylot napisał: > Kwastia wole miec wybor. I telewizje panstwowa i prywatne. W Polsce już niedługo stracisz taki wybór, bo PO sprywatyzuje telewizję publiczną. > Gazety prawicowe, lewicowe, W Polsce takiego wyboru już niema, bo poza małymi wyjątkami wszyskie media szczekają na prawicową nutę. > nalezace do duzych koncernow i wydawane przez zapalencow. Zapaleńcy są bez szans wobec wielkich koncerny, gdy wejdą im w drogę to najpierw koncerny będą próbowały ich ośmieszyć, a gdy to niepomoże i staną się zbyt niebezpieczni pójdą na odstrzał, tak działa globalny korporacyjny od którego Chiny są wolne i oby jak najdłużej. > Lubie sam > wybrac to co mi sie podoba, a nie gdy to panstwo za mnie wybiera... I szczerze tobie życzę byś miał na tyle inteligencji by przefiltrować propagandową papkę i mysleć po swojemu. Jednak niestety większości ludzi brak tej umiejętności i koncerny nie mają żadnych problemów by przy pomocy radia,prasy i TV "umodelować" ich myślenie na swoją modłę. Co zresztą idealnie wydać na przykładzie choćby preferencji wyborczych Polaków którzy jak stado tępych owiec dali się omamić wszechogarniającej prawicowej propagandzie, mimo że w większości tęsknią za PRLem, a jako biedne i pozbawione kontroli nad swoją gospodarką społeczeństwo, powinni głosować na lewicę. Odpowiedz Link Zgłoś
bart_canada Kolejny beton sie pojawil 24.08.05, 00:24 ... > niebezpieczni pójdą na odstrzał, tak działa globalny korporacyjny od którego > Chiny są wolne i oby jak najdłużej. No juz tak piramidalnej glupoty nie slyszalem od dawna. Jestes synku, tak kompletnym idiota, ze jest to po prostu rozbrajajace. Zycze ci, zebys spedzil jakis tydzien w skorze chlopa chinskiego, na ktorego polu ma powstac nowa fabryka, albo jeszcze lepiej, robotnika w Shenzen pracujacego u "niekorporacyjnego" szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Jaką wolność słowa naiwniaczku??? 24.08.05, 00:30 che.guevara napisał: > W Polsce już niedługo stracisz taki wybór, bo PO sprywatyzuje telewizję publicz > ną. To akurat wielka strata nie bedzie... > > Gazety prawicowe, lewicowe, > W Polsce takiego wyboru już niema, bo poza małymi wyjątkami wszyskie media > szczekają na prawicową nutę. Ale sa wyjatki. I co wiecej masz wolny dostep do internetu w ktorym mozesz znalezc bardzo wiele, bardzo lewicowych serwisow. I na szczescie w Polsce - w przeciwienstwie do tak uwielbianych przez ciebie Chin - nikt tego nie filtruje. Moge tez na forum napisac ze nie lubie Kwasniewskiego i Cimoszewicza i nawet jesli podpisalbym sie imieniem i nazwiskiem nie zostane przez panstwo za to ukarany. > > nalezace do duzych koncernow i wydawane przez zapalencow. > Zapaleńcy są bez szans wobec wielkich koncerny, gdy wejdą im w drogę to najpier > w > koncerny będą próbowały ich ośmieszyć, a gdy to niepomoże i staną się zbyt > niebezpieczni pójdą na odstrzał, tak działa globalny korporacyjny od którego > Chiny są wolne i oby jak najdłużej. Bzdury. Wielu moich znajomych wydaje wlasne gazetki, czasopisma, robia witryny internetowe. Zaden z nich nie skarzyl sie, ze ktos z nimi walczy. Podoba mi sie tez to, ze w przeciwienstwie do Chinczykow i Kubanczykow moge kiedy chce wyjechac z kraju i jechac gdzie tylko mi sie podoba. Moge sie ozenic z cudzoziemka i mieszkac w jej kraju. A nie jak moj znajomy ktory miel to nieszczescie ze zakochal sie w Kubance i od trzech lat jest zmuszony zyc na Kubie poniewaz rezim nie chce dac jej paszportu... nl Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Re: Jaką wolność słowa naiwniaczku??? 24.08.05, 00:56 nocnylot napisał: > > W Polsce już niedługo stracisz taki wybór, bo PO sprywatyzuje telewizję > publicz > > ną. > To akurat wielka strata nie bedzie... No widzisz sam jesteś przeciw wolności słowa. I opowiadasz się by głoszono tylko aspołeczną prawicowo-liberalną ideologię. > > > Gazety prawicowe, lewicowe, > > W Polsce takiego wyboru już niema, bo poza małymi wyjątkami wszyskie medi > a > > szczekają na prawicową nutę. > > Ale sa wyjatki. Bez większego wpływu na ideologię rządzącą Polską. Mają jeszcze mniejszą siłę oddziaływanie niż te zakłócane w Chinach stacje. > I co wiecej masz wolny dostep do internetu w ktorym mozesz > znalezc bardzo wiele, bardzo lewicowych serwisow. No i co z tego? Ludzi magluje się przy pomocy telewizji a nie internetu. Nawet w USA wybory wygrywa się poprzez propagandę w TV i prasie a nie w internecie. > I na szczescie w Polsce - w > przeciwienstwie do tak uwielbianych przez ciebie Chin - nikt tego nie filtruje > Moge tez na forum napisac ze nie lubie Kwasniewskiego i Cimoszewicza i nawet > jesli podpisalbym sie imieniem i nazwiskiem nie zostane przez panstwo za to > ukarany. No i co z tego że możesz tak napisać, coś tym zmienisz? Równie dobrze możesz sobie w gronie przyjaciół czy rodziny nadawać że nie lubisz tego i tego, ale jaki to będzie miało wpływ na wybory w Polsce i ideologię rządzącą państwem? Społeczną przychylność lub nienawiść do danych polityką mogą tylko rozbudzić wielkie media, a nie twoje pisanie w internecie. > > > nalezace do duzych koncernow i wydawane przez zapalencow. > > Zapaleńcy są bez szans wobec wielkich koncerny, gdy wejdą im w drogę to > najpier > > w > > koncerny będą próbowały ich ośmieszyć, a gdy to niepomoże i staną się zby > t > > niebezpieczni pójdą na odstrzał, tak działa globalny korporacyjny od któr > ego > > Chiny są wolne i oby jak najdłużej. > > Bzdury. Wielu moich znajomych wydaje wlasne gazetki, czasopisma, robia witryny > internetowe. Zaden z nich nie skarzyl sie, ze ktos z nimi walczy. A jaki posłuch mają ci twoi znajomi? Nie są groźni dla korporacyjnej ideologii to są bezpieczni. > Podoba mi sie tez to, ze w przeciwienstwie do Chinczykow i Kubanczykow moge > kiedy chce wyjechac z kraju i jechac gdzie tylko mi sie podoba. To pogratulować, bo jesli tak jest to musisz być bogatym i niepracującym człowiekiem. Ale bardzo niewielu ludzi na to w Polsce stać, bo w większości pracują bez wolnych sobót po 12 godzin na dobę, a o ile uda im im się wziąść tydzień-dwa wolnego to i tak zarabiają tak mało że na wojarze zagraniczne ich nie stać > Moge sie ozenic > z cudzoziemka i mieszkac w jej kraju. Policz ile Chińczyków mieszka w zagranicą, ot chociażby żona Tymińskiego jest Chinką. > A nie jak moj znajomy ktory miel to > nieszczescie ze zakochal sie w Kubance i od trzech lat jest zmuszony zyc na > Kubie poniewaz rezim nie chce dac jej paszportu... > nl Przynajmniej ma lepszą opiekę medyczną niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tommix Re: Jaką wolność słowa naiwniaczku??? 24.08.05, 01:01 Ty chlopie jedz na Kube i z niej nie wracaj... Odpowiedz Link Zgłoś
tommix Re: Jaką wolność słowa naiwniaczku??? 24.08.05, 01:03 Albo do Korei Pln. Tam poczujesz sie jeszcze lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara No to ja ciebie do Afganistanu zapraszam, 24.08.05, 01:04 kolejne w 100% podporządkowane USA państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara A ty wybierz się na Haiti, tam masz przykład tego 24.08.05, 01:03 co się staje z państwem które całkowicie podporządkowuje się dyktatowi USA, tak by zapewne wyglądała Kuba gdyby nie Castro. Odpowiedz Link Zgłoś
tommix Re: A ty wybierz się na Haiti, tam masz przykład 24.08.05, 01:08 Ja nie jestem zwolennikiem USA. Ale wolbym byc obywatelem USA niz Chin, czy Kuby. Tam przynajmniej moje zycie zalezaloby ode mnie, nie od kaprysow wladzy. A gdyby zupelnie mi sie nie podobalo moglbym zawsze wyjechac... Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Re: A ty wybierz się na Haiti, tam masz przykład 24.08.05, 01:20 tommix napisał(a): > Ja nie jestem zwolennikiem USA. To powinieneś lubić Chiny, bo one wybrały tzw. trzecią drogę, zerwali z radzieckim komunizmem, ale nie stali pachołkiem USA i globalnych koncrnów. > Ale wolbym byc obywatelem USA niz Chin, czy Takie porównanie niema najmniejszego sensu. Oczywiście że w bogatszych USA życie jest lepsze niż w Chinach, ale gdyby w Chinach zamiast trzeciej drogi wygrała prokorporacyjna i proUSA opcja, to byłoby to dziś jedno z najbiedniejszych państw świata. > Kuby. Tam przynajmniej moje zycie zalezaloby ode mnie, nie od kaprysow wladzy. Tam życie zależałoby od kaprysów szefów dla których harowałbyś jak wół. Poza tym w USA o PKB per captia 40tys tylu ludzi żyje poniżej progu nędzy, wyobraź sobie jaka byaby tam nędza gdyby mieli PKB na poziomie Chin (5tys na głowę). > A gdyby zupelnie mi sie nie podobalo moglbym zawsze wyjechac... Gdyby to było takie proste jak piszesz to Polska już dawno by opustoszała. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: A ty wybierz się na Haiti, tam masz przykład 24.08.05, 01:29 Jest proste. Ja wyjechalem. Trzeba chciec... A w Chinach to nie pracuja??? Moim zdaniem oni maja wlasnie najgorzej - ta trzecia droga jak ja nazywasz laczy w sobie najgorsze cechy kapitalizmu i komunizmu. Czyli w duzym uproszczeniu - pogon za forsa i brak wolnosci. No chyba, ze masz naprawde bardzo duzo pieniedzy. Wtedy nadal nie mozesz myslec inaczej niz wladza, ale przynajmniej mozesz podrozowac. Dla mnie Chiny to obecnie szczyt spolecznej niesprawiedliwosci. Z jednej strony chlopi, czy gornicy pracjacy jak w XIX wieku praktycznie bez wynagrodzenia, a z drugiej miliony mlodych yuppies w Szanghaju latajacy na zakupy do Hong Kongu. nl Odpowiedz Link Zgłoś
tommix Re: A ty wybierz się na Haiti, tam masz przykład 24.08.05, 01:11 To pewnie tez ci sie podoba? serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2881302.html Odpowiedz Link Zgłoś
jakub76us Re: A ty wybierz się na Haiti, tam masz przykład 24.08.05, 08:31 No wlasnie che.guevara obron po tym lil' kim. porownaj korea pln i pld. tacy sami ludzie, ten sam narod totalnie rozdzielony przez 50 lat, jedni maja system "A" drudzy "B". masz do wyboru jedno z tych panstw, zeby spedzic w nim reszte zycia jako przcietny obywatel. co wybiersz? jezeli koree pln to jestes chory psychicznie (podobne porownanie, choc zdecydowanie mniej drastyczne, mozna zrobic z NRD i RFN) Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara W latach 50-ych i 60-ych, gdy na Południu kwitł 24.08.05, 13:08 prawdziwy kapitalizm, to Północ się rozwijała szybciej i mimo mniejszej dwa razy ludności mieli większą produkcję przemysłową. Dopiero gdy amerykanie pozwolili Korei Południowej odejść od rujnującego biedne kraje kapitalizmu i zmienić go na typowo socjalistyczną gospodarkę planowaną (podporządkowanie koncernów państwu, interwencjonizm państwowy w gospodarkę, ochrona włansych rynków przed zalewem importu, ostatnią pięciolatkę Korea Południowa zakończyła na początku lat 90-ych), to dopiero wtedy Koreańska gospodarka ruszyła z kopyta. No i była jeszcze niewyobrażalna pomoc technologiczna i ekonomiczna, za którą bezpośrednio płaciło USA, a pośrednio cały kapitalistyczny świat pracujący na amerykańską gospodarkę. Korea Północna jeszcze w latach 80-ych była lepiej uprzemysłowiona niż Tajlandia, jadnak upadek Bloku Wschodniego który spowodowało totalną blokadę ekonomiczną tego małego 20mln państewka i przymus utrzymywania ogromnej armii by Korea nie skończyła jak Irak czy Afganistan, sprawił że KRLD jest dzisiaj na takim właśnie poziomie. Co do NRD i RFN to Niemcy Wschodnie już przed wojną były słabiej rozwinięte niż Zachodnie, do tego najbogatszy region Wschodnich Niemiec (Śląsk) przejęła Polska. Na dodatek NRD było dużo bardziej zniszczone bo walki z Armią Czerwoną były nieporównywalnie bardziej zaciekłe niż poddawania się niemal bez walki aliantom na zachodzie. Do tego, gdy w 1945 już było wiadomo że Wschodnie Landy przypadną ZSRR, alianci wściekle bombardowali ten region. Zaś dysproporcje między NRD i RFN z czasów zimnej wojny były nawet mniejsze niż różnice między tymi regionami przed IIWŚ. No a dzisiaj większość byłych NRDowców uważa że ich landy straciły na zjednoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bigjoe twoje argumenty sa z dupy wziete 24.08.05, 12:45 dlaczego uwazasz uzaleznienie od korporacji za cos gorszego niz uzaleznienie od totalitarnego rezimu? korporacje przynajmnej nie mowia ci co masz myslec, moze i sugeruja za pomoca tv ale nikt cie nie zamknie za to, ze nie lubisz kokakoli. za to ze najzedzasz na komunizm, w chinach idziesz do pudla siedzisz i klepiesz takie dyrdymaly ze az rzygac sie chce. ale mozesz to robic i to jest wlasnie wolnosc slowa!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Re: twoje argumenty sa z dupy wziete 24.08.05, 13:16 bigjoe napisał: > dlaczego uwazasz uzaleznienie od korporacji za cos gorszego niz uzaleznienie > od totalitarnego rezimu? Globalny korporacjonizm jest najgorszym totalitaryzmem, bo to zamordyzm ekonomiczny. Zresztą nazywanie Chin totalitarmem to oczywiste nadużycie, można powiedzieć co najwyżej autorytaryzm. > korporacje przynajmnej nie mowia ci co masz myslec, No i co z tego? W kraju komunistycznym też możesz sobie mysleć co chcesz, jeszcze nie opracowano technologii czytania w myślach. > moze > i > sugeruja za pomoca tv ale nikt cie nie zamknie za to, ze nie lubisz kokakoli. Ale gdy zdobędziesz na tyle posłuchu że będziesz zagrożeniem dla cocacoli, to zostaniesz zabity i to w taki sposób że nawet nikt za zamordowanie ciebie nie odpowie. > za > to ze najzedzasz na komunizm, w chinach idziesz do pudla Tak to było może za Mao. A ty nie myl najeżdżania na komunizm do działań wywrotowych przeciw istniejącemu porządkowi w Chinach. > siedzisz i klepiesz takie dyrdymaly ze az rzygac sie chce. ale mozesz to robic > i > to jest wlasnie wolnosc slowa!!! :) W Chinach też mają internet i też mogą sobie pisać co chcą. Karane jest jedynie należenie do organizacji chcących obalić istniejący w Chinach pożądek. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: A co do cholery złego w tym że Francuzi pomag 23.08.05, 23:29 z głodu to milionami umierali za rządów ideowego koleżki "Che", Mao:( Odpowiedz Link Zgłoś
oddnosdam Francja dostanie nie dlugo nagrode 23.08.05, 23:36 zobaczymy jak ich terrorysci zaatakuja!! wtedy sie posmieje!! Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Myślę że CIA czy inne terrorystyczne kliki z USA 24.08.05, 00:08 jednak się nie odważą. oddnosdam napisał: > zobaczymy jak ich terrorysci zaatakuja!! wtedy sie posmieje!! Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara Z głodu to umierali ludzie w Chinach niemal 24.08.05, 00:07 nieprzerwanie od pierwszego stulecia przed naszą erą, aż do połowy XX wieku. Najbardziej zaś na przestrzeni XIX wieku (100-200mln ofiar), gdy Chiny były całkiem podporządkowane wielkim mocarstwom kapitalistycznym. Dopiero wprowadzenie komunizmu zakończyło trwającą niemal nieprzerwanie od 2000 lat klęskę głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
che.guevara O taaak, najłatwiej jest niemyśleć tylko wierzyć 24.08.05, 14:17 w każde kłamstwo amerykańskiej propagandy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś