Gość: jeff Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 08:48 Agencja TASS podaje,ze juz dzisiaj zakladnicy opuszczą szpitale... Niestety nie podaje czy udadzą sie do domu czy na cmentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.spm.pl / 192.168.0.* 27.10.02, 09:18 to kleska, nie sukces.Kilkadziesiąt uzbrojonoych kobiet, zdesperowanych amatorek zakpiło sobie z tzw. wszechrusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Może wypada jakieś kwiaty pod ambasadę Rosji połozyć IP: *.radom.pilickanet.pl 27.10.02, 09:22 w geście solidarności z Rosjanami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohha Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.centrume.krakow.pl / 192.168.1.* 27.10.02, 09:53 Wszyscy mówią s u k c e s, a ja nie wiem sama. Z militarnego punktu widzenia- pewnie tak. Nie wie tylko gdzie podział się humanitaryzm.... Wiem też jedno - Rosjan nauczono żyć w kłamstwie... Sami nie umieją odróżnić dobra od zła, prawdy od fałszu. W tym zdemoralizowanym państwie istnieje dużo większy dramat niż terroryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacha Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.10.02, 10:11 To, co mnie w tej chwili najbardziej porusza i co wydaje mi się typowo rosyjskim podejściem do sprawy, to dezinformowanie rodzin zakładników oraz niedopuszczanie ich do chorych. Nie wyobrażam sobie, żeby w naprawdę demokratycznym państwie nie wpuszczono do umierających ofiar ich najbliższych. A już zupełnym kurestwem (muszę użyć tego słowa, bo inne równie mocne nie przychodzi mi do głowy) jest niewpuszczanie rodziców do dzieci. Nie dość, że wszyscy zakładnicy przeżyli straszna traumę podczas uwięzienia, to brak kontaktu z najbliższymi po uwolnieniu na pewno im nie pomoże w poradzeniu sobie z tą, przekraczającą ludzkie możliwości przystosowania się, sytuacją. Nie wyobrażam sobie również, żeby w demokratycznym kraju nie udzielono lekarzom informacji, jaki gaz zastosowano albo, żeby wypierać się, że jakikolwiek gaz był zastosowany. To są dla mnie wyraźne sygnały, że państwu rosyjskiemu daleko do demokracji i poszanowania praw człowieka. Przeraża mnie to i zasmuca, gdy myślę o ludziach żyjących w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bo. Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.pkp.com.pl / 172.18.23.* 27.10.02, 10:23 Czy zagazowanie ok. 150 ludzi w tm ok. 100 niewinnych, których należało ratować, to sukces, czy raczej pokaz totalnej ignorancji, nieudolności i braku poszanowania dla ludzkiego życia? Czy wpółczesna nauka, technika nie wytworzyła środów chemicznych o charakterze paraliżującym a nie powodującym śmierci? Czy ludzie dowodzący akcją nie potrafili tak dobrać składników substancji paraliżującej oraz ich stężenia, aby nie narazić na śmieć niewinnych ludzi? Moim zdaniem to pokaz totalnej nieudolnści ludzi dowodzących akcją. Czkam teraz na odznaczenia i nagrody darowane przez Putina za akcję. A superantyterrorysta, pan Dziewulski, niech nie pokazuje się publicznie, bo jego wypowiedzi powodują efekty wymiotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bini Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.netvigator.com 27.10.02, 10:30 Ciekawe, ze te rewelacje ukazaly sie tylko w polskiej prasie, nikogo wiecej na swiecie nie obchodzi stan zdrowia zakladnikow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5/41 Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.abacus.sanok.pl / 169.254.10.* 27.10.02, 10:46 jesteś dobry a nawet lepszy, ty jako jedeyny przeczytałeś wszystkie światowe gazety,chyba że opierasz się na piśmie wewnętrznym waszej ambasady w Polsce.Szoho dobroho kolieha ,ty oczień haraszo diełajesz w innostrannych nacjonalnostiach,ty tak charoszyj kak Feliks kak Lepper,no a tiepier ty ku swaim ujeżaj.Maskwa ku tebe ne pridiotsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czerwony Oswobodzeni do nieba jak w komunie IP: *.vic.bigpond.net.au 27.10.02, 11:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otto Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.kv.net.pl / 192.168.0.* 27.10.02, 11:27 Pierwsze informacje mówiły o 9 ofiarach, potem o 30, potem o 67, teraz o 90. Te 350 osób, które walczy z życiem, też pewnie przegra. Zresztą nigdy się tego nie dowiemy, bo od kogo? Ale to nie jest ważne. W świat poszły informacje o 30 ofiarach, generalnie uznano to za sukces. Świat pochwalił, Putin umocnił swoją pozycję, a w Czeczenii będzie się działo to, co tej pory, bo już nic gorszego dziać się nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iojo Dobra Katynska szkoła IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.10.02, 12:17 Dobra Katynska szkoła wytruli wszystkich gazem bravo!! Piekna akcja ciekawe czy kiedys sie dowiemy ilu naprawde zgineło bo ludzie podobno cały czas umieraja w szpitalach Czeczency walcza o swoja wolnosc i ja ich popieram a metody sa takie na jakie przeciwnik pozwala co maja zrobic ludzie ktorym cale rodziny morduja? Strzelac do mysliwcow z kałacha? czy moze isc na ruskie tanki? Po raz kolejny ruskie pokazali ze zycie ludzkie sie nie liczy Chodziło tylko o pokazanie ze sa twardzi (i głupi przy okazji) zawsze byli prostakami i zbrodniarzami i tak juz zostanie ze przypomne mordoiwanie polskich jencow Nasze polskie pieski (czyt. politycy, prezydent) juz pospieszyli z gratulacjami widac dobra wschodnia szkola ciagle tkwi w pamieci i nie zmarnuja okazji zeby polizac ruskiego niedzwiedzia po tylku Tak trzymac!!Nie jestem zwolennikiem spiskowej teori dziejow ale taksie składa ze taki atak terrorystyczny był bardzo na reke putinowi. Teraz moze spokojnie wymordowac wszystkich czeczenow i caly swiat nic nie powie (zreszta teraz tez milczy) Putin potrzebował swojego "11 wrzesnia" i go sobie zorganizowal Na poczatku podawali ze zginelo 18 czeczenow a teraz sie okazuje ze wszyscy (procz 3 wzietych do niewoli) Nigdy sie nie dowiemy jak to bylo ale przypomne ze seria wybuchow w rosji budynkow skonczyła sie gdy aresztowano.....3 wysokich oficerow sluzby bezpieczenstwa ktorych zaskoczono przy ładunkach a pozniej podano jedynie ze to była pomyłka i oni wlasnie sprawdzali i szukali bomb!! Powiem tylko tyle ze w czasie wojny jak wkraczali ruskie to polacy w wiekszosci bardziej sie bali wyzwolicieli niz niemieckich okupantow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hump Re: Dobra Katynska szkoła IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.10.02, 12:48 dokładnie,babcia mi opowiadała jak "oswoboditiele" wkraczali do Wielkopolski do takich miasteczek jak Wągrowiec, czy Szamocin.A o Czecznii jak o papierosach, wszyscy ludzie wiedzą,że szkodzą ale ci co palą maja to gdzieś,o Czeczenii wszyscy wiedzą,że gwałty itp, można w sekundę sobie dowolną zbrodnię w internecie znaleźć.I co i nic.Podobnie jak w Chinach,Tybecie itp.Pływamy po wierzchu i mamy krótką pamięć.A Czeczeni zaatakują znowu.Tym bardziej teraz bez układów.A Rosja to nie Rzym,nie wciąga zajętych krajów w swój krąg kulturowy,one je niszczy i odstręcza.Więc teraz niestety nastąpi eskalacja konfliktu.I albo się ktoś o tych Czeczenów upomni, albo za 50 lat znikną jak nie przymierzając Huroni albo Prusacy (ci prawdziwi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maksior Re: Dobra Katynska szkoła IP: *.hrz.tu 27.10.02, 13:20 Biorac pod uwage liczbe ofiar wsrod bylych zakladnikow (w chwili, kiedy to pisze, doszla ona do 170) oraz bariere informacyjna wprowadzona przez Rosjan (nawet dyplomaci nie sa dopuszczani do obywateli swoich panstw !!!) mam coraz wieksze watpliwosci, czy uzyty gaz rzeczywiscie mial calkowicie "odwracalne" dzialanie, czy tez byl moze jednak gazem bojowym z prawdziwego zdarzenia ?! :D Psychoterapeuta mial byc moze racje piszac, ze przez pierwsze pare dni wiele da sie z pacjentami zrobic, lekarzy pracujacych w (panstwowych jak by nie patrzec) szpitalach tez bedzie pewnie latwo "sklonic" do zmiany zeznan. I oto okaze sie, ze liczba ofiar byla skutkiem "posttraumatycznego szoku", a nie dzialania substancji psychotropowo-paralizujacych... A potem juz tylko kwiatek, buzka, rasia i orderek za "sprawnie" przeprowadzona akcje (przypomne, ze Rosja w mysl ratyfikowanyhc przez nia sama traktatow nie ma prawa posiadac ani grama broni chemicznej :DD ). Podejrzewam, ze jedyne, co z tej akcji na przyszlosc wyniknie, to to, ze przy nastepnym ataku terrorysci zaopatrza sie w maski pgaz i beda je na zmiane nosic (wszyscy naraz i caly czas raczej nie, bo jak bardzo jest to upierdliwe to wie kazdy, kto mial jeszcze w szkole PO :) ). Przy takiej strategii wystarczy tylko patrzec na zachowanie zakladnikow i/lub wspoltowarzyszy i wszystko jasne... :| Nie chce krakac, ale jesli dojdzie kiedys do podobnego zamachu, to chyba niezle pierdolnie, i to bez wzgledu na to, czy na miejscu bedzie Alfa, SAS, czy jakies inne Navy Seals... A jak paru terrorystow dostanie sie jeszcze w przyszlosci na mikrobiologie i bedzie mialo przez dluzszy czas dostep do dobrych laboratoriow, to moze byc naprawde ciekawie... Tak wiec: czy naprawde warto ??? (to pytanie do przyglupow typu Bush, SSharon, Putin, Blair i paru im podobnych). Maksior Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Dobra Katynska szkoła IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 13:37 Z tego, co od wczoraj podaja obce telewizje, przedstawiciele kilku panstw juz mowia o potrzebie "negocjacji" w sprawie Czeczenii (m.in. Niemcy i Szwedzi). Pytanie, jak dlugo beda mowic... A do wszystkich krytykow "Alfy"- specsluzby tzw. demokratycznych panstw tez popelnialy w podobnych sytuacjach bledy. Wystarczy poczytac, jak popisali sie Niemcy 30 lat temu, gdy trzeba bylo odbic zydowskich sportowcow. Trzymajmy kciuki za tych, ktorzy jeszcze zyja - co innego nam pozostaje???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: 217.19.46.* 27.10.02, 17:39 Nie darmo Herling-Grudziski pisal o "nieludzkiej ziemi". Zobaczcie jak oni traktowali zwloki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubus Fatalista Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.net81-66-28.noos.fr 27.10.02, 18:02 Kto jest dobry w arytmetyce to niech obliczy ile lat uplynelo od czasu gdy znow yzyto gazu i znow umieraja ludzie; Zgoda, uzyto by ich ratowac, ale czy na pewno ich uratowano... Niech sie nie zdziwia poprawni politycznie, ze Saddamek ma nowe alibii, wy demokraci uzywacie, ja tez uzyje, zeby ratowac swoj narod. Ot i cala prawda... Brawo Putin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubus Fatalista Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.net81-66-28.noos.fr 27.10.02, 18:02 Kto jest dobry w arytmetyce to niech obliczy ile lat uplynelo od czasu gdy znow yzyto gazu i znow umieraja ludzie; Zgoda, uzyto by ich ratowac, ale czy na pewno ich uratowano... Niech sie nie zdziwia poprawni politycznie, ze Saddamek ma nowe alibii, wy demokraci uzywacie, ja tez uzyje, zeby ratowac swoj narod. Ot i cala prawda... Brawo Putin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubus Fatalista Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.net81-66-28.noos.fr 27.10.02, 18:03 Kto jest dobry w arytmetyce to niech obliczy ile lat uplynelo od czasu gdy znow yzyto gazu i znow umieraja ludzie; Zgoda, uzyto by ich ratowac, ale czy na pewno ich uratowano... Niech sie nie zdziwia poprawni politycznie, ze Saddamek ma nowe alibii, wy demokraci uzywacie, ja tez uzyje, zeby ratowac swoj narod. Ot i cala prawda... Brawo Putin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dylek Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 23:03 Myślę, że Putin to chory człowiek,zgadzając się na taką operację w której z góry założone było że zginą setki osób, napewno nie posiada on żadnych skrupułów.Jest po prostu chory psychicznie.Ma manie wielkości i mógłbym jeszcze długo wymieniać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asf CZY CZECZENI TO LUDZIE IP: 168.143.113.* 27.10.02, 23:58 movies.ogrish.com/ofex.asf czy tak postępują ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Oswobodzeni zakładnicy umierają w moskiewskic IP: gate:* / 192.168.4.* 29.10.02, 09:28 A cóż tu komentować? Czy jest cokolwiek w historii Rosji Carskiej, ZSRR, czy też Rosji Putina co można byłoby skomentować? Wydaje mi się, że działania wszystkich "carów" Rosji i ZSRR nie pozostawiają absolutnie żadnego pola do komentarza. Co najwyżej smutek wielki, że tego typu "ludzie", albo raczej karykatury, które przybrały formę ludzką rządzą tym swiatem. Nasze opinie i tak nic nie zmienią w tej SMUTNEJ rzeczywistości. Putin i jemu podobni musieliby przejść absolutną transformację umysłową i nie tylko, ale to za dużo by kosztowało podatników. Więc lepiej zamiast transformować jednostki, które sa absolutnie niereformowalne najlepiej wysłać do nich kata, który wykona swoją robotę za mniejsze pieniądze i na tyle fachowo aby klienta unicestwić, zadając mu jednocześnie DUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUżo cierpienia. Bo może w trakcie tortur coś do pustej głowy dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś