Gość: szeryf inny swiat IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 27.10.02, 22:41 Do akcji weszly oddzialy antyterrorystyczne. Jak sama nazwa mowi ich celem sa terrorysci. Zlikwidowali wszystkich czeczenskich terrorystow, wiec sukces ogromny! Sa nieuniknione ofiary wsrod zakladnikow, ale przeciez Putin wyrazil zal i zlozyl kondolencje, niektorych nawet odwiedzil w szpitalu. Juz sam nie wiem czy to tylko propaganda, czy tez inny swiat wykreowany i rzadzony przez kolejnych Carow, I-szych Sekretarzy, Prezydentow, ktorzy znajac tylko takie realia, sami w to uwierzyli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf inny swiat IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 27.10.02, 22:45 Do akcji weszly oddzialy antyterrorystyczne. Jak sama nazwa mowi ich celem sa terrorysci. Zlikwidowali wszystkich czeczenskich terrorystow, wiec sukces ogromny! Sa nieuniknione ofiary wsrod zakladnikow, ale przeciez Putin wyrazil zal i zlozyl kondolencje, niektorych nawet odwiedzil w szpitalu. Juz sam nie wiem czy to tylko propaganda, czy tez inny swiat wykreowany i rzadzony przez kolejnych Carow, I-szych Sekretarzy, Prezydentow, ktorzy znajac tylko takie realia, sami w to uwierzyli? Odpowiedz Link Zgłoś
america BRAVO ROSJA 27.10.02, 23:09 Takich politykow jak Putin Ameryka potrzebuje i to nagle aby uratowac ten kraj przed islamska zaraza. America Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 23:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.02, 23:19 I co wy nato wszyscy rucholofile.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asf CZY CZECZENI TO LUDZIE? IP: 168.143.113.* 27.10.02, 23:36 movies.ogrish.com/ofex.asf czy tak postępują ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kssen Re: CZY CZECZENI TO LUDZIE? IP: *.dial.pl 28.10.02, 11:07 Oczywiscie ze Czeczeni przynmajmniej dla rozysjskiego wojska nie sa ludzmi, co udowodniono strzelajac obezwladnionym, nieprzytomnym ludziom w glowe. A czy wiesz durniu, ze strzelania do poddajacego sie, badz rannego jest zbrodnia wojenna? Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: CZY CZECZENI TO LUDZIE? 28.10.02, 12:24 > Oczywiscie ze Czeczeni przynmajmniej dla rozysjskiego wojska nie > sa ludzmi, co udowodniono strzelajac obezwladnionym, > nieprzytomnym ludziom w glowe. A czy wiesz durniu, ze strzelania > do poddajacego sie, badz rannego jest zbrodnia wojenna? rzeczywiście.... biedni, niekochani czeczeńscy terroryści... chlip chlip.... nie pisz takich rzeczy bo nie wiadomo czy się z tego śmiać czy zapłakać nad głupotą... a co powinni z nimi zrobić ? każdemu wygłosić amerykańską formułkę "masz prawo zachować milczenie" ?? a wiesz co by się stało, gdyby którykolwiek kamikadze się obudził(a) ?? a słyszałeś kiedyś żeby na świecie celem jakiejkolwiek operacji antyterrorystycznej było branie terrorystów w niewolę ?? a poza tym dla rosyjskiego wojska ci czeczeni to były cele a nie ludzie - i tak powinno być i jescze jedno... czy słyszałeś kiedyś żeby na świecie ktoś oskarżył żołnierza zabijającego terrorystę o zbrodnie ?? żałosne...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Sojuz nieruszimyj riespublik swobodnych IP: 213.17.251.* 27.10.02, 23:58 Jak zwykle baardzo sprawna akcja radzieckich, o przepraszam, rosyjskich służb specjalnych. Straty w ludziach się nie liczą, bo przecież ludzie rodzą się nowi każdego dnia i - cytując "Rozmowy kontrolowane" - to się odbuduje. Szlag mnie po prostu trafia jak o tym słyszę. I dodam, że mimo wszystko nie zraziło mnie to do Czeczeńców. (Mimo,że nie pochwalam tej, ani żadnej innej akcji terrorystycznej). Niech żyje wolna Republika Iczkeria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Sojuz nieruszimyj riespublik swobodnych IP: *.30.171.66.subscriber.vzavenue.net 28.10.02, 01:15 Problem z calym Kaukazem jest taki sam jak z Afganistanem. Jak ich probujesz podbic, to ci dadza lupnia. Ale jak zostawisz ich w spokoju to zamienia miejsce w jedno wielkie pole bitwy. I nie byloby problemu, jakby walczyli tylko ze soba. To sie przenosi na sasiadow, nie wspominajac o dawaniu schronienia Osamom i innym Imamom. Ruscy oczywiscie tez nic nie potrafia zrobic czysto, bo przeciez zycie sie nie liczy dla nich za bardzo. Ten tekst z "chirurkicznym cieciem" bylby dowcipem roku, gdyby nie ta tragedia. Atak byl konieczny. Po 11 wrzesnia wiadomo, ze terrorystow nalezy szturmem, bo negocjacje do niczego nie prowadza. Im jest wszystko jedno, czy umra - a wlasciwie to oni chca umrzec, bo przeciez siedem dziewic czeka na meczennika w raju... Tylko po co ten gaz??????? Ale "Wyborcza" jest wyjatkowo antyrosyjska. Ja tam nie przepadam z Wladimirem, ale oni to pewnie juz by go chcieli do Hagi. Gość portalu: Danziger napisał(a): > Jak zwykle baardzo sprawna akcja radzieckich, o przepraszam, > rosyjskich służb specjalnych. Straty w ludziach się nie liczą, > bo przecież ludzie rodzą się nowi każdego dnia i - > cytując "Rozmowy kontrolowane" - to się odbuduje. Szlag mnie po > prostu trafia jak o tym słyszę. I dodam, że mimo wszystko nie > zraziło mnie to do Czeczeńców. (Mimo,że nie pochwalam tej, ani > żadnej innej akcji terrorystycznej). Niech żyje wolna Republika > Iczkeria! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi 28.10.02, 00:17 Gość portalu: Wladek napisał(a): > Latwo krytykowac, zas trudno podejmowac decyzje i byc za nie > odpowiedzialnym. > Trzeba uznac, ze moglo zginac blisko 1000 osob, gdyby nie > specialne srodki! Mógł nie zginąć nikt, gdyby Putin nakazał odwrót. Ale rzeźnik wybrał rzeź niewiniątek i zabił ponad setkę swoich rodaków. Wynik meczu 117 do 50 dla Czeczenów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.senet.pl / *.senet.pl 28.10.02, 00:36 obejrzyj sobie pojebańcu filmik o twoich ukochanych Czeczenach, movies.ogrish.com/ofex.asf szkoda,że to nie tobie ucięli twoją durną głowę douglasmclloyd napisał: > Gość portalu: Wladek napisał(a): > > > Latwo krytykowac, zas trudno podejmowac decyzje i byc za nie > > odpowiedzialnym. > > Trzeba uznac, ze moglo zginac blisko 1000 osob, gdyby nie > > specialne srodki! > > Mógł nie zginąć nikt, gdyby Putin nakazał odwrót. Ale rzeźnik wybrał rzeź > niewiniątek i zabił ponad setkę swoich rodaków. Wynik meczu 117 do 50 dla > Czeczenów. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi 28.10.02, 02:14 Gość portalu: andrzej napisał(a): > obejrzyj sobie pojebańcu filmik o twoich ukochanych Czeczenach, > <a href="http://movies.ogrish.com/ofex.asf"target="_blank">movies.ogrish.com/of > ex.asf</a> > szkoda,że to nie tobie ucięli twoją durną głowę Nie masz czegoś o gwałcących czeczenki rosjanach? Nie lubię widoku krwi. > douglasmclloyd napisał: > > > Gość portalu: Wladek napisał(a): > > > > > Latwo krytykowac, zas trudno podejmowac decyzje i byc za nie > > > odpowiedzialnym. > > > Trzeba uznac, ze moglo zginac blisko 1000 osob, gdyby nie > > > specialne srodki! > > Mógł nie zginąć nikt, gdyby Putin nakazał odwrót. Ale rzeźnik wybrał rzeź > > niewiniątek i zabił ponad setkę swoich rodaków. Wynik meczu 117 do 50 dla > > Czeczenów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 00:49 douglasmclloyd napisał: > Gość portalu: Wladek napisał(a): > > > Latwo krytykowac, zas trudno podejmowac decyzje i byc za nie > > odpowiedzialnym. > > Trzeba uznac, ze moglo zginac blisko 1000 osob, gdyby nie > > specialne srodki! > > Mógł nie zginąć nikt, gdyby Putin nakazał odwrót. Ale rzeźnik wybrał rzeź > niewiniątek i zabił ponad setkę swoich rodaków. Wynik meczu 117 do 50 dla > Czeczenów. To jeszcze nie jest koncowy wynik, do tego wiekszosc to strzaly do wlasnej bramki. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi 28.10.02, 02:16 Gość portalu: szeryf napisał(a): > douglasmclloyd napisał: > > > Gość portalu: Wladek napisał(a): > > > > > Latwo krytykowac, zas trudno podejmowac decyzje i byc za nie > > > odpowiedzialnym. > > > Trzeba uznac, ze moglo zginac blisko 1000 osob, gdyby nie > > > specialne srodki! > > > > Mógł nie zginąć nikt, gdyby Putin nakazał odwrót. Ale rzeźnik wybrał rzeź > > niewiniątek i zabił ponad setkę swoich rodaków. Wynik meczu 117 do 50 dla > > Czeczenów. > To jeszcze nie jest koncowy wynik, do tego wiekszosc to strzaly do wlasnej > bramki. Przedwidują, że wynik może być jeszcze bardziej korzystny. Jakieć 150 do 50 dla Czeczenów. Swiat tej kompromitacji Putinowi nie zapomni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarmand Sukces IP: *.torun.dialup.inetia.pl 28.10.02, 00:22 Mdli mnie już kiedy czytam, jak zgraja obleśnych polityków i wyprane z emocji cyborgi z sił specjalnych przez wszystkie przypadki odmieniają słowo sukces. Nawet gdyby wczorajszy szturm na teatr był całkowicie uzasadniony koniecznością ratowania życia zakładników (a skądinąd wiemy, że nie była to żadna spontaniczna reakcja na działania terrorystów, tylko realizacja chłodno skalkulowanego planu), to określenie to i tak brzmiałoby przynajmniej niesmacznie. Przecież to bluźnierstwo wobec pamięci ofiar tej strasznej tragedii i obraza uczuć ich zrozpaczonych rodzin. Tak trudno jest schylić głowy i powiedzieć „zrobiliśmy to, co mogliśmy”, lub choćby „to, co musieliśmy”? Prezydent Putin, kiedy już zdobył się na słowo przepraszam, zaraz musiał butnie dodać: „Rosja pokazała, że nie da się złamać”. I straszno i smutno. Smutno tym bardziej, że wciąż słyszę słowa zakładniczek, proszących władze o powstrzymanie się od szturmu. I bynajmniej nie był to żaden przejaw „syndromu sztokholmskiego”, jak sugerował w telewizji pewien bardzo kompetentny ekspert, tylko zwykła reakcja przerażonych ludzi. Tak na marginesie uważam, że przy relacjonowaniu tego dramatu masmedia grubo przesadziły z sięganiem po opinie różnej maści „rzeźników”. Dla niektórych ważniejsze od uwięzionych w teatrze ludzi wydawały się być tajniki działań antyterrorystów. Jednym słowem: maksimum sensacji, zero wrażliwości. Normalny człowiek próbuje sobie wyobrazić, co czułby będąc wśród zakładników. Strach, poniżenie, bezradność, rozpacz? Pewnie tak. Ale i okrutną świadomość, że znalazł się w potrzasku między dwiema bezwzględnymi siłami. Tych w środku można jeszcze próbować udobruchać posłuszeństwem, okazaniem zrozumienia. Ale tych na zewnątrz? Tym w środku jesteś potrzebny do realizacji ich celu, jeśli cię zastrzelą, zniweczą swój plan. A tym na zewnątrz? Kiedy cię zabiją, zawsze będą niewinni, usprawiedliwieni. Siedzisz tam i wiesz, że cała ta gadanina, że dla nich najważniejsze jest życie zakładników, to niestety frazesy. Jak już wkroczą do akcji, ich priorytetem nie będzie przecież ochrona twojego zdrowia, tylko zastrzelenie terrorystów. To rzecz jasna uproszczenie, ale niezależnie od przyczyn, twoje życie znalazło się chwilowo w rękach władz. Problem w tym, że jeżeli przypadkiem są to władze rosyjskie, to pozostaje ci chyba już tylko płacz. To nie jest wyraz mojej rusofobii, wręcz przeciwnie. Zresztą wystarczy poczytać, co piszą dzisiaj zapłakane rosyjskie media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.ipt.aol.com 28.10.02, 00:26 Wg ciebie najlepsza bylaby bomba atomowa chyba ! cel uswieca srodki, co? Ciekawe czy rodziny umierajacych z powodu przedawkowania pzrez bezmyslyuch siepaczy gazu sa podobnego zdania.Czy terrorysci, obezwladnieni gazem, powinni zostac zabici w tak bestialski sposob ? Wybawiciele zakladnikow postapili jak stalinowscy siepacze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kroliczek Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.southmead.swest.nhs.uk / 10.24.235.* 28.10.02, 01:35 1/ Uzyto gazu, a ratownicy, ktorzy weszli po poszkodowanych byli bez masek gazowych. Fajnie nie, ciekawa jestem ilu z nich jeszcze umrze albo sie pochoruje. 2/ wynosili poszkodowanych za rece i nogi. No to wyobrazcie sobie, kogos kto wymiotuje lub wymiotowal i jest bezwladny, co sie wtedy dzieje - dlawi sie i wymaga reanimacji, ktora otrzyma pewnie za kilka minut jak juz bedzie odmozdzony 3/ sluzby specjalne dobily CZeczencow strzalami, chociaz byli obezwladnieni gazem - super, przypomina mi to cos z historii...... Przeciez to byla jatka cywilow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Jeszcze raz sukces IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 01:13 Wszystko zaczelo sie od aktu terrorystycznego na wielka skale, a skonczylo masowym morderstwem sil specnazu . Co zostanie w pamieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mouse Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.zab.cdp.pl, / *.kat.cdp.pl 28.10.02, 01:26 Jedyne o co można mieć pretensję do Czeczenów, to to, że nie obronili zakładników przed atakiem Rosyjskich Komandosów - Pewnie przesadzam. Co by nie powiedzieć Czeczenia walczy o wolność wszelkimi środkami. Jeśli się to komuś nie podoba niech uzna że nasi partyzanci w latach 1039-1945 też byli terrorystami Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi 28.10.02, 02:18 Gość portalu: Mouse napisał(a): > Jedyne o co można mieć pretensję do Czeczenów, to to, że > nie obronili zakładników przed atakiem Rosyjskich > Komandosów - Pewnie przesadzam. Co by nie powiedzieć > Czeczenia walczy o wolność wszelkimi środkami. Jeśli się > to komuś nie podoba niech uzna że nasi partyzanci w > latach 1039-1945 też byli terrorystami A Traugutt był jeszcze gorszy niż Bin Laden. Polacy nie dajcie się ogłupić. Rosja była, jest i będzie naszym wrogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mouse Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.zab.cdp.pl, / *.kat.cdp.pl 28.10.02, 01:38 To nie jest Profesjonalizm - to jest stary dobry komunistyczny burdel. A czy ktoś wie co robią rosjanie w Czeczenii? Czemu media milczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bos Re: Dlaczego CNN milczy? IP: *.tnt40.ewr3.da.uu.net 28.10.02, 01:40 Czy moze mi ktos powiedziec dlaczego CNN w stanach prawie zupelnie pominelo milczeniem wydazenia w Moskwie?. Daremnie przez caly piatek szukalem w amerykanskiej TV jakiej kolwiek wiadomosci. Cale szczescie ze mam polska TV z satelity, no i tam informacji z Moskwy bylo az za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMERICA Re: Dlaczego CNN milczy? IP: *.telocity.com 28.10.02, 01:54 Gość portalu: bos napisał(a): > Czy moze mi ktos powiedziec dlaczego CNN w stanach prawie > zupelnie pominelo milczeniem wydazenia w Moskwie?. Daremnie > przez caly piatek szukalem w amerykanskiej TV jakiej kolwiek > wiadomosci. Cale szczescie ze mam polska TV z satelity, no i tam > informacji z Moskwy bylo az za duzo. AMERYKA JEST JUZ ZDEGENEROWANA ZBOCZENIAMI I SEXEM. 3000 LUDZI ZGINELO ROK TEMU I TEZ JUZ PRZESTALI O TYM MOWIC. TAKICH POLITYKOW JAK PUTIN POTZREBA ZACHODOWI BO INACZEJ ZGINIE. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Dlaczego CNN milczy? 28.10.02, 02:19 Gość portalu: bos napisał(a): > Czy moze mi ktos powiedziec dlaczego CNN w stanach prawie > zupelnie pominelo milczeniem wydazenia w Moskwie?. Zazdroszczą im sukcesu. > Daremnie > przez caly piatek szukalem w amerykanskiej TV jakiej kolwiek > wiadomosci. Cale szczescie ze mam polska TV z satelity, no i tam > informacji z Moskwy bylo az za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Zeby sobie nie mysleli IP: 2.2.* / *.math.missouri.edu 28.10.02, 16:50 > > Daremnie > > przez caly piatek szukalem w amerykanskiej TV jakiej kolwiek > > wiadomosci. Cale szczescie ze mam polska TV z satelity, no i tam > > informacji z Moskwy bylo az za duzo. Tez sie nad tym zastanawialem. Moim zdaniem informacje z Moskwy tak zminimalizowano i zagmatwano, zeby przecietny Amerykanin upchal to sobie w rubryke "Dziki Wschod" i nie zawracal sobie tym glowy (a pare slow trzeba bylo podac, bo ktos moglby sie przyczepic, ze cenzura). A dlaczego? Bo gdyby Amerykanie zaczeli sie nad tym zastanawiac, to przynajmniej czesc z nich dowiedzialaby sie, co Rosjanie wyprawiaja w Czeczenii i jaki ma z tym zwiazek kariera Putina. I wtedy mogliby zadac sobie pytanie, dlaczego prezydent Bush tworzy z Putinem wspolny front antyterrorystyczny i co to wlasciwie oznacza. A to byloby bardzo krepujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zk "U nas państwo zawsze gardziło ludźmi" IP: *.ercgroup.com 28.10.02, 01:57 Te slowa Rosjanki wydaja sie najlepiej komentowac zachowanie sowieckich wladz, zwalszcza po ataku. Pomijajac nawet watpliwosci czy akcja rozstala sprowokowana takimi wydarzeniami jak oficjalnie podaja, szokujace sa dwa fakty: 1) szpitale nie byly poinformowane i przygotowane na ludzi zatrutych gazem - to wybitny nieprofesjonalizm w prowadzeniu akcji, 2) wladze zalozyly blokade informacyjna nie podajac zadnych faktow i zabraniajac ich udzielania. System sowiecki w najczystszym wydaniu i to niestety bardzo smutnym - "U nas państwo zawsze gardziło ludźmi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................. Re: IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 02:29 Tak naprawde to ludzmi gardzili sami terrorysci, ale o nich sie jakos tutaj nie chce mowic. Obwinia sie Putina, Alfe itd. zapominajac o tym, ze to wlasnie terrorysci zapowiedzieli rozstrzeliwanie zupelnie niewinnych ludzi. Tu wlasnie widze nienawisc i pogarde do czlowieka - w samych terrorystach. Oczywiscie najlepiej by bylo gdyby Putin powiedzial ze wycofuje swoje wojska (zartuje). Moze ktos mi powie po co wiec miec dzisiaj dobra armie ktora sukcesy na wojnie odnosi, gdy w takich ukladach lepiej miec dobrych terrorystow ktorych sukces moze byc wiekszy od najlepszej armii. Nie badzmy smieszni ani tez naiwni. Putin nie jest kobieta z kobieca psychologia. Zalatwil sprawe wg. mnie nalezycie (chodzi mi o decyzje ataku). Drobniejsze formalnosci jak informacja dla rodzin zakladnikow itp. jest juz inna sprawa ale to powinno byc rozpatrywane osobno. Ameryka tez zostala zaatakowana za podobna sprawe. Osama wyraznie powiedzial ze chce by wojska amerykanskie opuscily jego swieta arabska ziemie i by przestali wspierac Izrael. Uzasadnione sa zadania terrorystow czy nie, jest tez osobna sprawa do rozpatrywania. Rzygac mi sie chce gdy widze ich metode walki - jest to gorsze niz strzelanie w plecy i zupelnie nie meskie. Ale brudasy zasikane wlasnie tak postepuja. Smierc terrorystom!. Brawo Putin! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: 28.10.02, 02:44 Gość portalu: ................. napisał(a): > Tak naprawde to ludzmi gardzili sami terrorysci, ale > o nich sie jakos tutaj nie chce mowic. Tak? Ilu zabili? Jeśli chodzi o zabijanie, to z Putinem nie mają szans. > Obwinia sie > Putina, Alfe itd. zapominajac o tym, ze to wlasnie > terrorysci zapowiedzieli rozstrzeliwanie zupelnie > niewinnych ludzi. W Czeczeni ryscy zabijają tylko winnych. > Tu wlasnie widze nienawisc i pogarde > do czlowieka - w samych terrorystach. Przetrzyj oczy. > Oczywiscie > najlepiej by bylo gdyby Putin powiedzial ze > wycofuje swoje wojska (zartuje). Nie żartuj, może cię posłucha. > Moze ktos mi powie po > co wiec miec dzisiaj dobra armie ktora sukcesy na > wojnie odnosi Gdzie? >, gdy w takich ukladach lepiej miec > dobrych terrorystow ktorych sukces moze byc wiekszy > od najlepszej armii. Nie badzmy smieszni ani tez > naiwni. Putin nie jest kobieta z kobieca psychologia. Szkoda. > Zalatwil sprawe wg. mnie nalezycie (chodzi mi o > decyzje ataku). Decyzja genialna. Stu siedemnastu (jak na razie) kacapów mniej. > Drobniejsze formalnosci jak informacja > dla rodzin zakladnikow itp. jest juz inna sprawa ale > to powinno byc rozpatrywane osobno. Najlepiej po napisaniu podania i uiszczeniu opłaty skarbowej. > Ameryka tez > zostala zaatakowana za podobna sprawe. Ilu Amerykanów zagazował Bush? > Osama wyraznie > powiedzial ze chce by wojska amerykanskie opuscily > jego swieta arabska ziemie i by przestali wspierac > Izrael. Uzasadnione sa zadania terrorystow czy nie, > jest tez osobna sprawa do rozpatrywania. Rzygac mi sie > chce gdy widze ich metode walki - jest to gorsze niz > strzelanie w plecy i zupelnie nie meskie. Tylko rosjanie robią to po męsku. Najlepiej wychodziło im w Katyniu. Wszystkie strzały celne. > Ale > brudasy zasikane wlasnie tak postepuja. Smierc > terrorystom!. ...rosyjskim > Brawo Putin! Wiecej czadu! Nie osiądź na laurach. Sto ofiar nie powinno cię zaspokoić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ............... Re: IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 03:32 douglasmclloyd napisał: > Gość portalu: ................. napisał(a): > > > Tak naprawde to ludzmi gardzili sami terrorysci, ale > > o nich sie jakos tutaj nie chce mowic. > > Tak? Ilu zabili? Jeśli chodzi o zabijanie, to z Putinem nie mają szans. > *** Nie zabili gdyz im nie dali takiej mozliwosci na szczescie. Moze mi powiesz dlaczego przyszli z bronia i ladunkami wybuchowymi do bezbronnych ludzi w teatrze? Dla zabawy lub rozrywki, co? > > Obwinia sie > > Putina, Alfe itd. zapominajac o tym, ze to wlasnie > > terrorysci zapowiedzieli rozstrzeliwanie zupelnie > > niewinnych ludzi. > > W Czeczeni ryscy zabijają tylko winnych. >*** A Czeczenie to co, nie zabijaja? > > Tu wlasnie widze nienawisc i pogarde > > do czlowieka - w samych terrorystach. > > > Przetrzyj oczy. >*** Nie musze, widze dobrze. Okularow tez nie potrzebuje. > > Oczywiscie > > najlepiej by bylo gdyby Putin powiedzial ze > > wycofuje swoje wojska (zartuje). > > Nie żartuj, może cię posłucha. >*** Wlasnie by posluchal. Ja bym wydal na jego miejscu taki sam rozkaz ataku na bandytow. > > > Moze ktos mi powie po > > co wiec miec dzisiaj dobra armie ktora sukcesy na > > wojnie odnosi > > Gdzie? > *** Mowilem ogolem o potrzebie posiadania i sukcesach armii. "Gdzie"? Moze byc wszedzie i kazda armia. > >, gdy w takich ukladach lepiej miec > > dobrych terrorystow ktorych sukces moze byc wiekszy > > od najlepszej armii. Nie badzmy smieszni ani tez > > naiwni. Putin nie jest kobieta z kobieca psychologia. > > Szkoda. > *** Moze dobrze. > > Zalatwil sprawe wg. mnie nalezycie (chodzi mi o > > decyzje ataku). > > Decyzja genialna. Stu siedemnastu (jak na razie) kacapów mniej. >*** Ty i tak jak zauwazylem ich nienawidzisz. Dlaczego wiec tak nad nimi ubolewasz? > > > Drobniejsze formalnosci jak informacja > > dla rodzin zakladnikow itp. jest juz inna sprawa ale > > to powinno byc rozpatrywane osobno. > > Najlepiej po napisaniu podania i uiszczeniu opłaty skarbowej. > > > Ameryka tez > > zostala zaatakowana za podobna sprawe. > > Ilu Amerykanów zagazował Bush? >*** O Bushu tu nie chce mowic. Kto dzisiaj najbardziej chce wojny i ignoruje opinie reszty swiata (ktora jej nie zyczy) jak nie Bush. > > Osama wyraznie > > powiedzial ze chce by wojska amerykanskie opuscily > > jego swieta arabska ziemie i by przestali wspierac > > Izrael. Uzasadnione sa zadania terrorystow czy nie, > > jest tez osobna sprawa do rozpatrywania. Rzygac mi sie > > chce gdy widze ich metode walki - jest to gorsze niz > > strzelanie w plecy i zupelnie nie meskie. > > Tylko rosjanie robią to po męsku. Najlepiej wychodziło im w Katyniu. Wszystkie > strzały celne. >*** Nie tylko Rosjanie. Ja bym powiedzial Gruzini tez, bowiem rozkaz strzelania w Katyniu wydal Stalin, a on Rosjaninem nie byl. > > Ale > > brudasy zasikane wlasnie tak postepuja. Smierc > > terrorystom!. > > ...rosyjskim >*** I nie tylko. > > Brawo Putin! > > Wiecej czadu! Nie osiądź na laurach. Sto ofiar nie powinno cię zaspokoić! *** A ty zapewne bys chcial zeby terrorysci wszystkich Ruskich tam wystrzelali. Niestety stalo sie raczej odwrotnie i dlatego cie tak boli. Brawo Putin za to, ze bandytow jest mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: 28.10.02, 04:36 Gość portalu: ............... napisał(a): > douglasmclloyd napisał: > > > Gość portalu: ................. napisał(a): > > > > > Tak naprawde to ludzmi gardzili sami terrorysci, ale > > > o nich sie jakos tutaj nie chce mowic. > > > > Tak? Ilu zabili? Jeśli chodzi o zabijanie, to z Putinem nie mają szans. > > *** Nie zabili gdyz im nie dali takiej mozliwosci na szczescie. Może na nieszczęście? Może terroryści okazaliby się mniej okrutni od Putina. > Moze mi powiesz dlaczego przyszli z bronia i ladunkami > wybuchowymi do bezbronnych ludzi w teatrze? Dla zabawy lub > rozrywki, co? > > > Obwinia sie > > > Putina, Alfe itd. zapominajac o tym, ze to wlasnie > > > terrorysci zapowiedzieli rozstrzeliwanie zupelnie > > > niewinnych ludzi. > > W Czeczeni ryscy zabijają tylko winnych. > >*** A Czeczenie to co, nie zabijaja? Nie licytuj się lecz zastanów, kto zaczął tę zbrodnię. Ruscy zaczęli, więc niech ponoszą konsekwencje. > > > Tu wlasnie widze nienawisc i pogarde > > > do czlowieka - w samych terrorystach. > > > > > > Przetrzyj oczy. > >*** Nie musze, widze dobrze. Okularow tez nie potrzebuje. > > > Oczywiscie > > > najlepiej by bylo gdyby Putin powiedzial ze > > > wycofuje swoje wojska (zartuje). > > Nie żartuj, może cię posłucha. > >*** Wlasnie by posluchal. Ja bym wydal na jego miejscu taki sa > m > rozkaz ataku na bandytow. > > > > > Moze ktos mi powie po > > > co wiec miec dzisiaj dobra armie ktora sukcesy na > > > wojnie odnosi > > > > Gdzie? > > *** Mowilem ogolem o potrzebie posiadania i sukcesach armii. > "Gdzie"? Moze byc wszedzie i kazda armia. > > >, gdy w takich ukladach lepiej miec > > > dobrych terrorystow ktorych sukces moze byc wiekszy > > > od najlepszej armii. Nie badzmy smieszni ani tez > > > naiwni. Putin nie jest kobieta z kobieca psychologia. > > > > Szkoda. > > *** Moze dobrze. > > > Zalatwil sprawe wg. mnie nalezycie (chodzi mi o > > > decyzje ataku). > > > > Decyzja genialna. Stu siedemnastu (jak na razie) kacapów mniej. > >*** Ty i tak jak zauwazylem ich nienawidzisz. Dlaczego wiec t > ak > nad nimi ubolewasz? Nienawiść jest mi obca. Bronię słabszych, gdyż my, Polacy, byliśmy w takiej samej sytuacji. > > > Drobniejsze formalnosci jak informacja > > > dla rodzin zakladnikow itp. jest juz inna sprawa ale > > > to powinno byc rozpatrywane osobno. > > > > Najlepiej po napisaniu podania i uiszczeniu opłaty skarbowej. > > > > > Ameryka tez > > > zostala zaatakowana za podobna sprawe. > > > > Ilu Amerykanów zagazował Bush? > >*** O Bushu tu nie chce mowic. Kto dzisiaj najbardziej chce > wojny i ignoruje opinie reszty swiata (ktora jej nie zyczy) jak > nie Bush. > > > Osama wyraznie > > > powiedzial ze chce by wojska amerykanskie opuscily > > > jego swieta arabska ziemie i by przestali wspierac > > > Izrael. Uzasadnione sa zadania terrorystow czy nie, > > > jest tez osobna sprawa do rozpatrywania. Rzygac mi sie > > > chce gdy widze ich metode walki - jest to gorsze niz > > > strzelanie w plecy i zupelnie nie meskie. > > > > Tylko rosjanie robią to po męsku. Najlepiej wychodziło im w Katyniu. > Wszystkie > > strzały celne. > >*** Nie tylko Rosjanie. Ja bym powiedzial Gruzini tez, bowiem > rozkaz strzelania w Katyniu wydal Stalin, a on Rosjaninem nie byl. Nie bądź śmieszny. > > > Ale > > > brudasy zasikane wlasnie tak postepuja. Smierc > > > terrorystom!. > > > > ...rosyjskim > >*** I nie tylko. > > > Brawo Putin! > > Wiecej czadu! Nie osiądź na laurach. Sto ofiar nie powinno cię zaspokoić! > *** A ty zapewne bys chcial zeby terrorysci wszystkich Ruskich > tam wystrzelali. Niestety stalo sie raczej odwrotnie i dlatego cie > tak boli. Brawo Putin za to, ze bandytow jest mniej! Mylisz się. Moim życzeniem byłoby aby Putin wycofał się z Czeczenii. Nikt by nie zginął. Ale ciebie pewnie to by nie zadowoliło. Podobnie, jak Putin, lubisz ofiary. Im więcej ofiar, tym większy sukces. Nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................ Re: IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 05:24 douglasmclloyd napisał: > Mylisz się. Moim życzeniem byłoby aby Putin wycofał się z Czeczenii. Nikt by > nie zginął. Ale ciebie pewnie to by nie zadowoliło. Podobnie, jak Putin, lubisz > > ofiary. Im więcej ofiar, tym większy sukces. Nieprawdaż? *** Tak bylismy w podobnej sytuacji co Czeczenie. I co? Zauwaz ze Ruskie nie sa takie zle jakby sie wydawalo. Wyjechali z Polski sami, pokojowo, bez strzelaniny, bez zamachow bombowych. Ukraincom, Bialorusom i innym tez dali wolna reke. Czeczen tez moim zdaniem powinien byc cierpliwy i doczekac sie momentu tej niepodleglosci. Jak narazie to Czeczen swoimi metodami "walki" sam sobie tylko szkodzi, a niewinni ludzie gina. Nie badz naiwny piszac ze moze terrorysci okazaliby sie mniej okrutni od Putina. Potrafili zabic kilka niewinnych osob taksamo. Wysrac sie nalezycie tez nie pozwolili, i ty mi to piszesz. Wytrzezwiej byc moze. Twoje "moze" wcale nie zmiena mojej opinii o bezskropularnych bandytach. Czeczen jest wrodzonym bandyta, szkoda ze o tym nie wiesz. Byc moze masz racje, ze Putin powinien wycofac sie z Czeczeni. Jak widzisz nie chce. Bronic slabszych jest dobra zaleta, tylko bronic slusznie. Ja osobiscie uwazam ze slabszy nie powinien podskakiwac do silniejszego. Najpierw niech dorosnie do sily, a pozniej..............to juz jego decyzja. A co powiesz o wycofaniu wojsk amerykanskich z ziem arabskich? Podobny problem i ofiary maja co Ruscy z Czeczenia. Czy tez powinni uciekac do domku, bo Osama i jego chlopcy tak chca? A co powiesz o Izraelczykach gdzie slabi Palestynczycy sa bici przez czolgi pancerne przyslane z USA? Czy stajesz w obronie slabych Palestynczykow? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: 28.10.02, 05:32 Gość portalu: ................ napisał(a): > douglasmclloyd napisał: > > > > Mylisz się. Moim życzeniem byłoby aby Putin wycofał się z Czeczenii. Nikt > by > > nie zginął. Ale ciebie pewnie to by nie zadowoliło. Podobnie, jak Putin, > lubisz > > > > ofiary. Im więcej ofiar, tym większy sukces. Nieprawdaż? > *** Tak bylismy w podobnej sytuacji co Czeczenie. I co? Zauwaz ze > Ruskie nie sa takie zle jakby sie wydawalo. Wyjechali z Polski sami, > > pokojowo, bez strzelaniny, bez zamachow bombowych. Wygonił ich Wałęsa. > Ukraincom, Bialorusom > > i innym tez dali wolna reke. Czeczen tez moim zdaniem powinien > byc cierpliwy i doczekac sie momentu tej niepodleglosci. Jak narazie > > to Czeczen swoimi metodami "walki" sam sobie tylko szkodzi, a > niewinni ludzie gina. Nie badz naiwny piszac ze moze terrorysci > okazaliby sie mniej okrutni od Putina. Potrafili zabic kilka > niewinnych osob taksamo. Wysrac sie nalezycie tez nie pozwolili, i > ty mi to piszesz. Wytrzezwiej byc moze. Twoje "moze" wcale nie > zmiena mojej opinii o bezskropularnych bandytach. Czeczen jest > wrodzonym bandyta, szkoda ze o tym nie wiesz. Byc moze masz racje, > ze Putin powinien wycofac sie z Czeczeni. Jak widzisz nie chce. > Bronic slabszych jest dobra zaleta, tylko bronic slusznie. Ja > osobiscie uwazam ze slabszy nie powinien podskakiwac do > silniejszego. Najpierw niech dorosnie do sily, a > pozniej..............to juz jego decyzja. Problem w tym, że siłowo można doganiać Rosję tysiąc lat. Polacy tyle nie czekali. Bili się i w końcu wywalczyli co chcieli. > A co powiesz o > wycofaniu wojsk amerykanskich z ziem arabskich? Okupują jakieś? > Podobny problem i > ofiary maja co Ruscy z Czeczenia. Czy tez powinni uciekac do > domku, bo Osama i jego chlopcy tak chca? A co powiesz o > Izraelczykach gdzie slabi Palestynczycy sa bici przez czolgi > pancerne przyslane z USA? Czy stajesz w obronie slabych > Palestynczykow? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................ Re: IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 05:58 douglasmclloyd napisał: > Wygonił ich Wałęsa. > *** Swoim sprzetem elektrycznym przyslanym najprawdopodobniej z Sowieckiego Sojuzu. Nie bez przyczyny nadano mu miano BOHATERA. > > A co powiesz o > > wycofaniu wojsk amerykanskich z ziem arabskich? > > Okupują jakieś? > *** Najwidoczniej tak. Inaczej co tam robia w obcych krajach. Zgubili tam cos? Okupacja ta polega na wspieraniu swoich wasali ktorych tam sobie postawili -ot i czesc wlasciwa ich prawdziwej demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: 28.10.02, 06:02 Gość portalu: ................ napisał(a): > douglasmclloyd napisał: > > > Wygonił ich Wałęsa. > > *** Swoim sprzetem elektrycznym przyslanym najprawdopodobniej z > Sowieckiego Sojuzu. Nie bez przyczyny nadano mu miano BOHATERA. I przyznano nagrodę Nobla. > > > A co powiesz o > > > wycofaniu wojsk amerykanskich z ziem arabskich? > > > > Okupują jakieś? > > *** Najwidoczniej tak. Inaczej co tam robia w obcych krajach. Pewnie płacą.? Nie słyszałem aby któryś z krajów arabskich goszczących Amerykanów kazał im się wynosić. > Zgubili tam cos? Zapytaj Kuwejtczyków. > Okupacja ta polega na wspieraniu swoich wasali > ktorych tam sobie postawili -ot i czesc wlasciwa ich prawdziwej > demokracji. Nie podoba ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................ Re: IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 06:19 douglasmclloyd napisał: > Gość portalu: ................ napisał(a): > > > douglasmclloyd napisał: > > > > > Wygonił ich Wałęsa. > > > *** Swoim sprzetem elektrycznym przyslanym najprawdopodobniej z > > > Sowieckiego Sojuzu. Nie bez przyczyny nadano mu miano BOHATERA. > > I przyznano nagrodę Nobla. > *E, tam. Nagrode to mu dali za to, ze rozsprzedal Polske za bezcen i wpuscil natowskie wojska do kraju. W Jugoslawi trzeba bylo naprzyklad dla nich sie wciskac sila. > > > > A co powiesz o > > > > wycofaniu wojsk amerykanskich z ziem arabskich? > > > > > > Okupują jakieś? > > > > *** Najwidoczniej tak. Inaczej co tam robia w obcych krajac > h. > > Pewnie płacą.? Nie słyszałem aby któryś z krajów arabskich goszczących > Amerykanów kazał im się wynosić. > > > Zgubili tam cos? > > Zapytaj Kuwejtczyków. >*** Przeciez Kuwejtczycy ich tam nie chca (oprocz kilku lojalnych szejkow). Oni ich tam za duzo kosztuja. Kraj maly, bogaty w rope a popatrz jak go zadluzyli. Kuwejt podpisal pakt pokoju z Irakiem, nie wiesz o tym?. Nowej wojny w regionie tez nie chce, a teksasowskie farmery wojowac czyimis rekami az mecza. Napija sie niedlugo ropy az sie wywroca. > > Okupacja ta polega na wspieraniu swoich wasali > > ktorych tam sobie postawili -ot i czesc wlasciwa ich prawdziwej > > > demokracji. > > Nie podoba ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 03:00 Gość portalu: ................. napisał(a): > Tak naprawde to ludzmi gardzili sami terrorysci, ale > o nich sie jakos tutaj nie chce mowic. Obwinia sie > Putina, Alfe itd. zapominajac o tym, ze to wlasnie > terrorysci zapowiedzieli rozstrzeliwanie zupelnie > niewinnych ludzi. Tu wlasnie widze nienawisc i pogarde > do czlowieka - w samych terrorystach. Oczywiscie > najlepiej by bylo gdyby Putin powiedzial ze > wycofuje swoje wojska (zartuje). Moze ktos mi powie po > co wiec miec dzisiaj dobra armie ktora sukcesy na > wojnie odnosi, gdy w takich ukladach lepiej miec > dobrych terrorystow ktorych sukces moze byc wiekszy > od najlepszej armii. Nie badzmy smieszni ani tez > naiwni. Putin nie jest kobieta z kobieca psychologia. > Zalatwil sprawe wg. mnie nalezycie (chodzi mi o > decyzje ataku). Drobniejsze formalnosci jak informacja > dla rodzin zakladnikow itp. jest juz inna sprawa ale > to powinno byc rozpatrywane osobno. Ameryka tez > zostala zaatakowana za podobna sprawe. Osama wyraznie > powiedzial ze chce by wojska amerykanskie opuscily > jego swieta arabska ziemie i by przestali wspierac > Izrael. Uzasadnione sa zadania terrorystow czy nie, > jest tez osobna sprawa do rozpatrywania. Rzygac mi sie > chce gdy widze ich metode walki - jest to gorsze niz > strzelanie w plecy i zupelnie nie meskie. Ale > brudasy zasikane wlasnie tak postepuja. Smierc > terrorystom!. Brawo Putin! Pozdrawiam Przeczytaj uwaznie co sam napisales. Potepiasz metody dzialania terrorystow i jednoczesnie starasz sie uzasadnic, ze w odwecie mozna zastosowac wszelkie srodki, nawet ich wlasne (atak terrorystyczny w japonskim metrze). Swoja droga zrobienie z teatru komory gazowej bylo bardzo "meskie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 03:49 Gość portalu: szeryf napisał(a): > Przeczytaj uwaznie co sam napisales. Potepiasz metody dzialania > terrorystow i jednoczesnie starasz sie uzasadnic, ze w odwecie > mozna zastosowac wszelkie srodki, nawet ich wlasne (atak > terrorystyczny w japonskim metrze). > Swoja droga zrobienie z teatru komory gazowej bylo > bardzo "meskie". * Wydaje mi sie ze w takim ukladzie wszystkie mozliwe srodki sa dopuszczalne, bowiem terrorysci postawili kategoryczny warunek wycofania wojsk, lub smierc wszystkich zakladnikow. To nie Putin tego chcial ze tak sie stalo, lecz oni sami postawili go w sytuacji raczej bez wyjscia. Kto mieczem wojuje od miecza ginie (jednym slowem wszystkie srodki w tym przypadku byly wg. mnie dopuszczalne). Bez uzycia gazu najprawdopodobniej bylaby strzelanina po czym wysadzenie calego budynku i wtedy nikt by nie ocalal. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 05:04 Gość portalu: .................. napisał(a): > Gość portalu: szeryf napisał(a): > > > Przeczytaj uwaznie co sam napisales. Potepiasz metody dzialania > > terrorystow i jednoczesnie starasz sie uzasadnic, ze w odwecie > > mozna zastosowac wszelkie srodki, nawet ich wlasne (atak > > terrorystyczny w japonskim metrze). > > Swoja droga zrobienie z teatru komory gazowej bylo > > bardzo "meskie". > * Wydaje mi sie ze w takim ukladzie wszystkie mozliwe srodki sa > dopuszczalne, bowiem terrorysci postawili kategoryczny warunek > wycofania wojsk, lub smierc wszystkich zakladnikow. To nie Putin > tego chcial ze tak sie stalo, lecz oni sami postawili go w > sytuacji raczej bez wyjscia. Kto mieczem wojuje od miecza ginie > (jednym slowem wszystkie srodki w tym przypadku byly wg. mnie > dopuszczalne). Bez uzycia gazu najprawdopodobniej bylaby > strzelanina po czym wysadzenie calego budynku i wtedy nikt by nie > ocalal. Pozdrawiam W wiekszosci zgineli zakladnicy, wiec o jakich mieczach mowa? Czy byla to sytuacja bez wyjscia, nie wiem, nie jestem ekspertem. Z przebiegu sytuacji mozna sie domyslac, ze innego rozwiazania nie brano pod uwage. Przygotowanie roznych wersji ataku wymaga czasu, nie starano sie go uzyskac przy pomocy negocjacj. Przystapiono zapewne natychmiast do penetrowania systemu wentylacyjnego, oszacowania ilosci potrzebnego gazu, wyznaczenia "celow" poszczegolnym antyterrorystom itp. I chyba najwazniesza rzecz, nadrzednym celem (osiagnietym zreszta, stad pewnie propaganda sukcesu) bylo zabicie Czeczenow, a nie uratowanie zakladnikow. Wyraznie swiadczy o tym brak jakiejkolwiek zorganizowanej pomocy medycznej dla setek zatrutych osob. I to nie tylko na miejscu, ale takze w szpitalach do ktorych ich przewozono. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 05:41 > W wiekszosci zgineli zakladnicy, wiec o jakich mieczach mowa? > Czy byla to sytuacja bez wyjscia, nie wiem, nie jestem > ekspertem. Z przebiegu sytuacji mozna sie domyslac, ze innego > rozwiazania nie brano pod uwage. Przygotowanie roznych wersji > ataku wymaga czasu, nie starano sie go uzyskac przy pomocy > negocjacj. Przystapiono zapewne natychmiast do penetrowania > systemu wentylacyjnego, oszacowania ilosci potrzebnego gazu, > wyznaczenia "celow" poszczegolnym antyterrorystom itp. > I chyba najwazniesza rzecz, nadrzednym celem (osiagnietym > zreszta, stad pewnie propaganda sukcesu) bylo zabicie > Czeczenow, a nie uratowanie zakladnikow. Wyraznie swiadczy o > tym brak jakiejkolwiek zorganizowanej pomocy medycznej dla > setek zatrutych osob. I to nie tylko na miejscu, ale takze w > szpitalach do ktorych ich przewozono. > Pozdrawiam. * Nie zapominaj tez o tym ze zakladnicy stanowili zdecydowana wiekszosc. Nie wiem jak wygladalo to proporcjonalnie. Rozmowy byly ale nic nie daly. Czas naglil, bowiem bandyci jasno powiedzieli kiedy zaczna rozstrzeliwac zakladnikow (uwazam ze nie zartowali). Akcja zaczela sie wtedy gdy sie do tego juz przygotowywali, to potwierdzaja swiadkowie- zakladnicy. Przygotowac wszystko na cacy jest latwo powiedziec, gorzej zorganizowac. Tez mysle ze cos tam zostalo nawalone gdy chodzi o ich serwis medyczny. Widocznie taki maja. Tu pokazali jaki on naprawde jest, chociaz byc moze nie byla to wina pomocy medycznej a zupelnie czyjas inna. Pomoc medyczna gdy nie byla przygotowana czy poinformowana o gazie, co miala w takim przypadku zrobic, gdy chirurg przyjechal zamiast kogos innego i z czyms innym. Poprostu widze raczej brak koordynacji w tym wszystkim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 06:00 > * Nie zapominaj tez o tym ze zakladnicy stanowili zdecydowana > wiekszosc. Nie wiem jak wygladalo to proporcjonalnie. Rozmowy byly > ale nic nie daly. Czas naglil, bowiem bandyci jasno powiedzieli > kiedy zaczna rozstrzeliwac zakladnikow (uwazam ze nie zartowali). Akcja > > zaczela sie wtedy gdy sie do tego juz przygotowywali, to > potwierdzaja swiadkowie- zakladnicy. Przygotowac wszystko na cacy jest > > latwo powiedziec, gorzej zorganizowac. Tez mysle ze cos tam zostalo > > nawalone gdy chodzi o ich serwis medyczny. Widocznie taki maja. Tu > pokazali jaki on naprawde jest, chociaz byc moze nie byla to wina > > pomocy medycznej a zupelnie czyjas inna. Pomoc medyczna gdy nie > byla przygotowana czy poinformowana o gazie, co miala w takim > przypadku zrobic, gdy chirurg przyjechal zamiast kogos innego i z > czyms innym. Poprostu widze raczej brak koordynacji w tym wszystkim. > > Pozdrawiam Nie dyskutowalem o szczegolach akcji, ale o jej zalozeniach. Negocjacji nie bylo zadnych, powazne negocjacje (a tym bardziej markowane) prowadza specjalnie przygotowani do tego negocjatorzy a nie za przeproszeniem piosenkarze. Czy ktos zawalil sprawe pomocy medycznej? To nie byl istotny punkt przygotowywanego ataku. W kazdym duzym garnizonie wojskowym, a takim chyba jest Moskwa, sa jednostki obrony przeciwchemicznej. Jednak wowczas od poczatku ataku opinia publiczna wiedzialaby co jest grane, a tak byla szansa utrzymania wszystkiego w glebokiej tajemnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 06:10 Gość portalu: szeryf napisał(a): > Nie dyskutowalem o szczegolach akcji, ale o jej zalozeniach. > Negocjacji nie bylo zadnych, powazne negocjacje (a tym bardziej > markowane) prowadza specjalnie przygotowani do tego > negocjatorzy a nie za przeproszeniem piosenkarze. Czy ktos > zawalil sprawe pomocy medycznej? To nie byl istotny punkt > przygotowywanego ataku. W kazdym duzym garnizonie wojskowym, a > takim chyba jest Moskwa, sa jednostki obrony przeciwchemicznej. > Jednak wowczas od poczatku ataku opinia publiczna wiedzialaby > co jest grane, a tak byla szansa utrzymania wszystkiego w > glebokiej tajemnicy. * Problem byl w tym, ze to bandyci nie chcieli rozmawiac. Wiem ze zazyczyli rozmowe z Grigoryjem Yawlynskim (on jest chyba przywodca partii Jabloko), ktory przebywal bodajze w Omsku, ktory przylecial na rozmowe z nimi. Po pol godziny wyszedl, niczego nie osiagnawszy, Yawlynski oficjalnie sprzeciwia sie wojnie z Czeczenia i jest za wycofaniem wojsk. Kto jeszcze rozmawial, nie wiem. Wiem ze czas naglil i nie chodzilo tu raczej o rozmowy lecz o dzialanie. Terrorysci dokladnie powiedzieli - ogloszenie wycofania wojsk, lub smierc zakladnikow. Wiec o czym, o jakich rozmowach my tu gadamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 06:23 Zadali rozmowy z przedstawicielem Putina. Doskonala okazja do wyslania doswiadczonego negocjatora. To jednak nie miescilo sie w propagandowym obrazie sytuacji (patrz wypowiedz Putina o Rosji na kolanach). Za to zaplacili zakladnicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jango Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.epm.net.co 28.10.02, 02:26 To jest skandal . Panowie Prezydenci Wszystkich Krajow. Jestem przekonany ze juz obraduje RADA BESPIECZENSTWA ONZ , w tej sprawie. Mam nadzieje ze USA sa w stanie gotowosci bojowej. Jak jest mozliwe za "jakis"/Rusja/ kraj posiada bron chemiczna o biologiczna. Mysle ze mamy juz nowa wojne. Mysle ze Rusja jest juz w Osi Zla, jak Irak Iran i Korea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja co ty bredzisz! jaka krytyka!ponad120ofiarIbedzieWiece IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.02, 03:01 debilu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TORONTO Re: Komentarz Naczelnego GW i Amerykanie wycofuja sie IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 03:10 Popieram Busha w tym przypadku ze wycofuje sie z poparcia Rosjan ze sposobu w jqki zaltwili sprawe z zaklandikami. Mam wrazenie ze Bush zaczyna rozumiec swaitowa polityke. Szanowny Panie Adamie, Kiedys sprzedawalem Pana ksiazki, organizowalem spotkania (Tydzien Kultury Katolickiej) na ktore zparaszalem pana kolegow (Ernest Skalski).Ryzykowalem. Ale byl pan, no ze tak powiem - idolem. Pozniej musialem opuscic Polske. Od kiedy przylozyl sie pan do wyboru na prezydenta Kwasniewskiego w zamian za Walese, nie patrze na pana i pana komentarze tak samo. No bo ktorz sam swoimi rekami niszczy swoj pomnik. Niech pan popatrzy to jak delikatnie obchodza sie Czesi ze swoim prezydentem Havlem. A o ile latwiej byloby im go wykoleic! O ile wiecej bylo tam wierzacych komunistow. No jest tragedia. I to duza. Swiat zwariowal, chyba tak jak przed II-ga Wojna Swiatowa. Ja chcialbym odniesc sie do pana komentarza i nawet nie wiem czy jest on szczery (tzn. od serca) czy wlasnie taki kiedy w drugie turze wyborow walil pan w Walese jak w beben, choc juz wiadomo bylo ze wygrac mozea Kwasniewski. A jest pan przeciez inteligentnyjm czlowiekim. Czy nie mogl pan przewidziec ze niszczac go niszczy pan pomnik Solidarnosci - czyli nas wszystkich ktorzy ryzykowlismy, zdrowie, prace, rodziny. No wszystko. Od tamtego czasu juz nic nie jest takie samo. Polska jest wysmiewana i ponizana przez wszystkich - od tych ktorzy w Unii Europejskiej juz sa, po tych ktorzy zabieraja sie do wojny z Irakiem (niedawno pisal pan ze zasluga Prezydenta Kwasniewskiego jest utrzymywanie dobrych stosunkow z USA). Czy Pan wie ze niemalze do momentu kiedy Jelcyn powiedzial ze Katyn zrobili Rosjanie, W encyklopediach w USA, Amerykanie pisali - "Katyn - miejsce w ktorym zginelo 10,000 polskich oficerow. Na zamordowanie ich nie ma dowodow na to ze nie zrobili tego Niemcy." Ja nie bede tego komentowal. Polska i Polacy nie maja dobrej opinii w USA i tej opinii sie szybko nie zmieni(a pewnie i nigdy). Bylsmy im potrzebni kiedy bali sie ZSRR, ale teraz to sie skonczylo. To zreszta widac po komentarzach w mediach, prasie, komentarzach politykow, ludzi kultury, nauki itd. Pamietam z rozmowy za panem Bugajem (bylym szefem UP), to bylo jakies 16 lat temu, w czasie kiedy on jeszcze przyjezdzal na Dni Kultury Katolickiej: "Tam gdzie mnie nie prosza, to sie nie pcham." Poniewaz i pan go znal i chyba wowczas szanowal, niech pan sobie zapamieta te jego praktyczna wypowiedz. Przyda sie ona przy komentowaniu spraw zwiazanych z USA. Jesli chodzi o pana komentarz na temat wydarzen w Moskwie, to majac na uwadze to ze nie wiem czy pisal go pan powaznie - od serca czy tylko z dziennikarskiego obowiazku, ustosunkowuje sie do nie niego niejako na kredyt. A wiec uwazam ze Putin postapil niepowaznie. Powinien pokazac swiatu dobra wole i przeciagac negocjacje (mam na uwadze liczbe ofiar) - to tak dla swiatowej opinin publicznej, bowiem dla przecietnego Rosjanina czy zginie 1 Rosjanin zakaldnik - czy wszyscy zakladnicy, to jak "sie mowi wsio rowno", czyli nie ma znaczenia. Natomiast w znaczeniu dla bojownikow Czeczenskich, Palestynskich czy Islamskich, to ja bym sie zastanawial czy oni wlasnie takiego zakonczenia nie chcieli i czy nie spisali od razu na straty tych 10 mezczyn i 40 wdow. Ide krok dalej. Czy majac na uwadze balgan w Rosji, mozna wykluczyc ze nie nabyli oni juz wczsniej jakiegos rosyjskiego wojskowego gazu lub czegos gorszego? Wiec teraz przyparci do muru dostali pretekst na jego uzycie. Nie badzmy zdziwieni jak wtytruja jakas dywizje wojska lub zniszcza polowe jakiegos miasta. Putin brakiem szacunku tak dla nich jak i samych Rosjan dal im moze nie pretekst do reki, ale tak jakby swiatu powiedzial -nie liczy sie nic, zycie ludzkie nasze, czy tez naszych wrogow nie ma dla nas zadnej wartosci. Konkludujac - jesli zycie Rosjan nie ma dla Rosjan znaczenia wiec swiat doceni ze Czeczeni, Palestynczycy, muzulmanie w obronie wlasnego zycia zniszcza jakies miasto czy wygubia 100000 wrogich zolnierzy, bo zycie ludzkie jednak ma wartosc. To oni beda moralna gora. Koncze, bo zbliza sie dzien Wszystkich Sw. Okolicznosci tego wydarzenia sa juz wystarczajaco ponure same w sobie. Nie trzeba dodatkowych komentarzy. TORONTO P.S. Niszczac Walese zniszczyl Pan i kawalek mojego pomnika. Trudno mi o tym zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf skad to oburzenie? IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 03:24 Przeciez w tym teatrze byli tylko czeczenscy bandyci i zdrajcy. W trakcie II wojny odbici radzieccy jency wojenni byli skazywani za zdrade na smierc lub obozy. Ci wredni cywile dali sie zlapac, wiec takze byli zdrajcami. Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi 28.10.02, 04:16 W tym przypadku - nie sposob NIE KRYTYKOWAC! Coraz wiecej wskazuje na to, ze znacznie wiecej zakladnikow zginelo z rak ich "oswobodzicieli" niz od kul terrorystow. Niestety - podejrzewalem, ze cos takiego moze miec miejsce: Niewykluczone, ze latwiej jest zmienic system polityczny niz mentalnosc elit wladzy. Moja teoryjka jest taka: Dla wladz Rosji celem nadrzednym bylo natychmiastowe zakonczenie okupacji teatru przez czeczenskich terrorystow. BEZ WZGLEDU NA KOSZTY! Jezeli "przy okazji" zginie czesc zakladnikow, trudno. Wine zwali sie na - terrorystow. Tymczasem - celem akcji mialo byc - URATOWANIE ZYCIA ZAKLADNIKOW. Wyglada na to, ze DLA WLADZ ROSJI, Putina, Federalnej Sluzby Bezpieczenstwa, NIE TO BYLO NAJWAZNIEJSZYM CELEM! Parafrazujac Wladka: gdyby nie specjalne srodki - ofiar byloby znacznie mniej. Gość portalu: Wladek napisał(a): > Latwo krytykowac, zas trudno podejmowac decyzje i byc za nie > odpowiedzialnym. > Trzeba uznac, ze moglo zginac blisko 1000 osob, gdyby nie > specialne srodki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola masowa zbrodnia.. IP: *.corp.redshift.com 28.10.02, 04:17 Nie dyskutuje slusznosci czy nie uzycia gazu. Pojac nie moge dlaczego ludzie nie uzyskali normalnej pomocy lekarskiej. To co sie ogladalo w TV jest szokujace. U nas, w USA, psy sie lepiej traktuje niz tam ludzi. Nieprzytomnych wsadzono do autobusu, innych wrzucano na nosze. Zadna intensywna interwencja. Ci ludzi powinni byc na respiratorze, intubowani, kazdy powinien miec zespol lekarski wokolo siebie. Wiecej umarlo od glupoty, braku organizacji i braku pomocy lekarskiej niz w pierwszej fazie od gazu. Oczywiscie rosyjski rzad nigdy sie swymi obywatelami nie przejmowal. Teraz USA bedzie cicho na temat uzycia gazu a Rosja w rewanzu da OK na glosowanie w ONZ dot. ataku na Irak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: masowa zbrodnia.. IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 04:57 Masz racje, w USA pies jest traktowany bardzo dobrze. A czlowiek? To zalezy kim ten czlowiek jest. Czasem lezy na ulicy i nikt mu zadnej pomocy nie udzieli (jest to zazwyczaj pijak lub narkoman) i los jego jest gorszy niz psa. Z uslugami medycyny tez roznie bywa w Ameryce. Nie miej tylko ubezpieczenia a los psa cie spotka. Przeciez znane sa przypadki w USA, ze np. kobiety przyjezdzaly rodzic (nielegalne emigrantki) a nie byly przyjete z racji braku ubezpieczenia. W USA jak masz pieniadze to jestes czlowiekiem. Gdy ich nie masz, jestes podobny do psa lub gorzej. Pies z reguly ma swego pana, a biedny bez grosza nikomu nie jest potrzebny - ot i prawda o tym drugim "czlowieku" w USA. Nie masz zbytnio czym sie chwalic w tym wzgledzie swoja Ameryka. Moralnosc ludzi w USA stoi bardzo nisko. Ostatnio snajper ja poprawil. Tez mozna zarzucac dla rzadu ktory chwali sie swoja technologia i umiejetnosciami sluzb specjalnych, dlaczego dopuscil do zabicia tylu ludzi przez snajpera (czy nie mozna go bylo schwytac wczesniej?) Masz tez racje z obsluga lekarska (jest dobra). Sprawdz za jakie pieniadze te uslugi swiadcza a pozniej sie domyslisz dlaczego staraja sie o klijenta. Dziwi mnie tu to, ze wielu wypowiadajacych sie obwinia Ruskich za to co sie stalo zapominajac jakgdyby zupelnie o bandytach czeczenskich, ktorzy sa zrodlem tej tragedii. Czy wy ludzie jestescie normalni, czy tylko udajecie nienormalnych. Nad tym wlasnie sie zastanawiam. Moze znajdzie sie ktorys "madry" i zamiast obwiniania czy krytykowania Putina powie co by zrobil w tej sytuacji (rozmowy byly i nic nie daly jak wiemy bowiem warunki czecznie postawily ostre i kategoryczne). To by mnie bardziej interesowalo. Pisanie, a raczej przypominanie o Katyniu itp. to znamy, to niczego tutaj nie ma wspolnego z teatrem i niczego nie zmienia - jest poprostu zbedne. Moze lepiej by bylo przestac pluc a poprostu przelknac sline. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: masowa zbrodnia.. 28.10.02, 05:01 Gość portalu: .................. napisał(a): > Masz racje, w USA pies jest traktowany bardzo dobrze. A czlowiek? > To zalezy kim ten czlowiek jest. Czasem lezy na ulicy i nikt mu > zadnej pomocy nie udzieli (jest to zazwyczaj pijak lub narkoman) i > los jego jest gorszy niz psa. Z uslugami medycyny tez roznie bywa > > w Ameryce. Nie miej tylko ubezpieczenia a los psa cie spotka. > Przeciez znane sa przypadki w USA, ze np. kobiety przyjezdzaly rodzic > (nielegalne emigrantki) a nie byly przyjete z racji braku > ubezpieczenia. W USA jak masz pieniadze to jestes czlowiekiem. Gdy > ich nie masz, jestes podobny do psa lub gorzej. Pies z reguly ma > swego pana, a biedny bez grosza nikomu nie jest potrzebny - ot i > prawda o tym drugim "czlowieku" w USA. Nie masz zbytnio czym sie > chwalic w tym wzgledzie swoja Ameryka. Moralnosc ludzi w USA > stoi bardzo nisko. Ostatnio snajper ja poprawil. Tez mozna > zarzucac dla rzadu ktory chwali sie swoja technologia i > umiejetnosciami sluzb specjalnych, dlaczego dopuscil do zabicia tylu > > ludzi przez snajpera (czy nie mozna go bylo schwytac wczesniej?) > Masz tez racje z obsluga lekarska (jest dobra). Sprawdz za jakie > pieniadze te uslugi swiadcza a pozniej sie domyslisz dlaczego > staraja sie o klijenta. Dziwi mnie tu to, ze wielu > wypowiadajacych sie obwinia Ruskich za to co sie stalo zapominajac > > jakgdyby zupelnie o bandytach czeczenskich, ktorzy sa zrodlem tej > tragedii. Czy wy ludzie jestescie normalni, czy tylko udajecie > nienormalnych. Nad tym wlasnie sie zastanawiam. Moze znajdzie sie > ktorys "madry" i zamiast obwiniania czy krytykowania Putina powie > co by zrobil w tej sytuacji (rozmowy byly i nic nie daly jak > wiemy bowiem warunki czecznie postawily ostre i kategoryczne). To by > > mnie bardziej interesowalo. Pisanie, a raczej przypominanie o Katyniu > itp. to znamy, to niczego tutaj nie ma wspolnego z teatrem i > niczego nie zmienia - jest poprostu zbedne. Moze lepiej by bylo > przestac pluc a poprostu przelknac sline. Pozdrawiam Po co siedzisz w tej posranej Ameryce skoro jest tam tak chujowo? Jedź w gościnę do Putina. Obsługa medyczna zapewniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................. Re: masowa zbrodnia.. IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 05:27 douglasmclloyd napisał: > Po co siedzisz w tej posranej Ameryce skoro jest tam tak chujowo? Jedź w > gościnę do Putina. Obsługa medyczna zapewniona. * Ja juz dawno z niej wyjechalem, a obsluge medyczna mam tez bardzo dobra i jak narazie zapewniona. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: masowa zbrodnia.. 28.10.02, 05:34 Gość portalu: ................. napisał(a): > douglasmclloyd napisał: > > > Po co siedzisz w tej posranej Ameryce skoro jest tam tak chujowo? Jedź w > > gościnę do Putina. Obsługa medyczna zapewniona. > * Ja juz dawno z niej wyjechalem, a obsluge medyczna mam tez > bardzo dobra i jak narazie zapewniona. Ale tak jak Putin (gdziekolwiek mieszkasz) nie uśpi cię nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................. Re: masowa zbrodnia.. IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 05:44 douglasmclloyd napisał: > Ale tak jak Putin (gdziekolwiek mieszkasz) nie uśpi cię nikt. *Ktos tu wczesniej pisal o metrze w Japonii. Wiec nie badz taki pewny co do miejsc i pewnosci uspienia. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: masowa zbrodnia.. 28.10.02, 05:46 Gość portalu: ................. napisał(a): > douglasmclloyd napisał: > > > > Ale tak jak Putin (gdziekolwiek mieszkasz) nie uśpi cię nikt. > *Ktos tu wczesniej pisal o metrze w Japonii. Wiec nie badz taki > pewny co do miejsc i pewnosci uspienia. W metrze dusili się dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: masowa zbrodnia.. IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 06:02 douglasmclloyd napisał: > W metrze dusili się dłużej. * No dobra, przestanmy sobie zartowac z powaznych w koncu spraw. W koncu zgineli ludzie. Pozwole sobie jeszcze raz na koniec tez zazatrtowac i powiem, ze teraz wiem dlaczego Putin mowi o sukcesie. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: masowa zbrodnia.. 28.10.02, 06:04 Gość portalu: .................. napisał(a): > douglasmclloyd napisał: > > W metrze dusili się dłużej. > * No dobra, przestanmy sobie zartowac z powaznych w koncu spraw. W > > koncu zgineli ludzie. Cieszę się, że w końcu to zauważyłeś. > Pozwole sobie jeszcze raz na koniec tez > zazatrtowac i powiem, ze teraz wiem dlaczego Putin mowi o > sukcesie. Lepiej późno, niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: masowa zbrodnia.. IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 05:17 Tutaj sie nie dyskutuje o systemie ochrony zdrowia. Mowa jest o katastrofie, kataklizmie na ogromna skale. Nie obrazaj pamieci setek nowojorkich strazakow i policjantow ratujacych ludzi po ataku na WTC. Nie sadze, zeby pytali o ubezpieczenie, narodowosc, status wizowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................ Re: masowa zbrodnia.. IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 05:48 Gość portalu: szeryf napisał(a): > Tutaj sie nie dyskutuje o systemie ochrony zdrowia. Mowa jest o > katastrofie, kataklizmie na ogromna skale. Nie obrazaj pamieci > setek nowojorkich strazakow i policjantow ratujacych ludzi po > ataku na WTC. Nie sadze, zeby pytali o ubezpieczenie, > narodowosc, status wizowy. **Nie pisalem o katastrofie nowojorskiej mowiac ogolnie o medycynie w USA a juz napewno nie bylo moja intencja obrazanie kogokolwiek. Jak sam zapewne wiesz, tam nie bylo kogo pytac o te rzeczy, bowiem tylko kilku wyszlo zywych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: masowa zbrodnia.. IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 06:14 > **Nie pisalem o katastrofie nowojorskiej mowiac ogolnie o medycynie w > > USA a juz napewno nie bylo moja intencja obrazanie kogokolwiek. Jak > > sam zapewne wiesz, tam nie bylo kogo pytac o te rzeczy, bowiem > tylko kilku wyszlo zywych. Moge sie mylic, ale utkwila mi w pamieci liczba 2500 osob ewakuowanych z WTC. Spod gruzow uratowano faktycznie tylko kilka osob, ale proba wczesniejszego skonczenia akcji (zywych juz nie moglo byc pod gruzami), skonczyla sie demonstracja ratownikow. Swoja droga ciekawy jestem w jaki spontaniczny sposob mieszkancy Moskwy beda dziekowali oddzialom specnazu za "ocalenie" zakladnikow. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ............... Re: masowa zbrodnia.. IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 06:33 > Moge sie mylic, ale utkwila mi w pamieci liczba 2500 osob > ewakuowanych z WTC. Spod gruzow uratowano faktycznie tylko > kilka osob, ale proba wczesniejszego skonczenia akcji (zywych > juz nie moglo byc pod gruzami), skonczyla sie demonstracja > ratownikow. > Swoja droga ciekawy jestem w jaki spontaniczny sposob > mieszkancy Moskwy beda dziekowali oddzialom specnazu > za "ocalenie" zakladnikow. > Pozdrowienia * Zauwaz ze w WTC. nie bylo zadnych zakladnikow. Zupelnie inna sytuacja. Jezeli juz o nich tu rozmawiamy to jedynie mozna by gadac o pasazerach w samolotach, ktorzy wlasnie zakladnikami byli ( w tym przypadku nie z wyboru terrorystow, lecz z koniecznosci, bowiem nie chodzilo o zakladnikow lecz o sam samolot). I co? Jakie mozliwosci uratowania ich mieli wladze amerykanskie? Jakie szanse mieli sami pasazerowie uratowania sie od smierci? Latwo jest gadac w takich sytuacjach i krytykowac. Terrorysci byli zdani na smierc, podobnie zreszta jak w teatrze. Budynek tez byl zaminowany i trzeba dziekowac za to, ze nie dopuscili do jego wysadzenia, gdyz wtedy naprawde bylaby wielka tragedia. Jak i czy beda dziekowac za ocalenie - nie wiem. Nie to jest tutaj najwazniejsze. Napewno niejeden ktory ocalal w tym teatrze i uszedl z zyciem zapomni o tym gazie i podziekuje byc moze Bogu za to ze zyje.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: masowa zbrodnia.. IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 06:44 > * Zauwaz ze w WTC. nie bylo zadnych zakladnikow. Zupelnie inna > sytuacja. Jezeli juz o nich tu rozmawiamy to jedynie mozna by > gadac o pasazerach w samolotach, ktorzy wlasnie zakladnikami byli ( > > w tym przypadku nie z wyboru terrorystow, lecz z koniecznosci, > bowiem nie chodzilo o zakladnikow lecz o sam samolot). I co? > Jakie mozliwosci uratowania ich mieli wladze amerykanskie? Jakie > szanse mieli sami pasazerowie uratowania sie od smierci? Latwo > jest gadac w takich sytuacjach i krytykowac. Terrorysci byli zdani > na smierc, podobnie zreszta jak w teatrze. Budynek tez byl > zaminowany i trzeba dziekowac za to, ze nie dopuscili do jego > wysadzenia, gdyz wtedy naprawde bylaby wielka tragedia. Jak i czy > > beda dziekowac za ocalenie - nie wiem. Nie to jest tutaj > najwazniejsze. Napewno niejeden ktory ocalal w tym teatrze i > uszedl z zyciem zapomni o tym gazie i podziekuje byc moze Bogu > za to ze zyje.Pozdrawiam Przypomne poczatek tej dyskusji bo widocznie o nim zapomniales. Ola napisala: "Nie dyskutuje slusznosci czy nie uzycia gazu. Pojac nie moge dlaczego ludzie nie uzyskali normalnej pomocy lekarskiej. To co sie ogladalo w TV jest szokujace. U nas, w USA, psy sie lepiej traktuje niz tam ludzi. Nieprzytomnych wsadzono do autobusu, innych wrzucano na nosze. Zadna intensywna interwencja. Ci ludzi powinni byc na respiratorze, intubowani, kazdy powinien miec zespol lekarski wokolo siebie. Wiecej umarlo od glupoty, braku organizacji i braku pomocy lekarskiej niz w pierwszej fazie od gazu. Oczywiscie rosyjski rzad nigdy sie swymi obywatelami nie przejmowal" Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................. Re: masowa zbrodnia.. IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 06:51 Gość portalu: szeryf napisał(a): ( > Przypomne poczatek tej dyskusji bo widocznie o nim zapomniales. > Ola napisala: > "Nie dyskutuje slusznosci czy nie uzycia gazu. Pojac nie moge > dlaczego ludzie > nie uzyskali normalnej pomocy lekarskiej. To co sie ogladalo w > TV jest > szokujace. U nas, w USA, psy sie lepiej traktuje niz tam ludzi. > Nieprzytomnych > wsadzono do autobusu, innych wrzucano na nosze. Zadna > intensywna interwencja. > Ci ludzi powinni byc na respiratorze, intubowani, kazdy > powinien miec zespol > lekarski wokolo siebie. Wiecej umarlo od glupoty, braku > organizacji i braku > pomocy lekarskiej niz w pierwszej fazie od gazu. Oczywiscie > rosyjski rzad nigdy > sie swymi obywatelami nie przejmowal" > Pozdrowienia * Oczywiscie zgadzam sie z Ola. Tez uwazam ze ci ludzie powinni otrzymac mozliwie najlepsza obsluge medyczna. Widocznie cos nawalilo. Na jakim szczeblu? Nie wiem kogo winic. Obwiniac poprostu za to Rosjan jako ogol jest moim zdaniem pomylka i niesluszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: masowa zbrodnia.. IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 07:12 > * Oczywiscie zgadzam sie z Ola. Tez uwazam ze ci ludzie powinni > otrzymac mozliwie najlepsza obsluge medyczna. Widocznie cos nawalilo. > Na jakim szczeblu? Nie wiem kogo winic. Obwiniac poprostu za to > Rosjan jako ogol jest moim zdaniem pomylka i niesluszne. Teraz dla przypomnienia inny fragment dyskusji: "Nie dyskutowalem o szczegolach akcji, ale o jej zalozeniach...Czy ktos zawalil sprawe pomocy medycznej? To nie byl istotny punkt przygotowywanego ataku. W kazdym duzym garnizonie wojskowym, a takim chyba jest Moskwa, sa jednostki obrony przeciwchemicznej. Jednak wowczas od poczatku ataku opinia publiczna wiedzialaby co jest grane, a tak byla szansa utrzymania wszystkiego w glebokiej tajemnicy." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matthias Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.proxy.aol.com 28.10.02, 05:05 "Kursk" ich niczego nie nauczyl. Wszystko sami potrafia, same sukcesy, a potem przed swymi ludzmi prawde ukrywaja. Ciekaw jestem jak taka akcje przeprowadzili by Izraelczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
hjk11 Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi 28.10.02, 06:31 Show must go on. Rosyjski specGAZ nie ma sie czym szczycic. Wytrucie kilkuset osob nie wymaga skomplikowanej strategii(obozy koncentracyjne). Akcja byla prosta i latwa. Tylko po co skazywac ludzi na dodatkowe cierpienia. Lepiej bylo wysadzic teatr. Amerykanie przeprowadziliby te akcje bez strat lub przy minimalnych stratach w ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 06:40 Przestan juz sie chwalic akcjami Amerykanow bez strat. Dlaczego wiec wyslali do WTC. tylu strazakow i policjantow? Czyz nie mogli pomyslec o niebezpieczenstwie jakie moglo sie wiazac z runieciem tych budynkow? Patrz obiektywnie. Nie lubie lizusow dup amerykanskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryf Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.56.113.66.Dial1.Baltimore1.Level3.net 28.10.02, 07:02 Gość portalu: .................. napisał(a): > > Przestan juz sie chwalic akcjami Amerykanow bez strat. Dlaczego > wiec wyslali do WTC. tylu strazakow i policjantow? Czyz nie mogli > > pomyslec o niebezpieczenstwie jakie moglo sie wiazac z runieciem > tych budynkow? Patrz obiektywnie. Nie lubie lizusow dup > amerykanskich. Czy to tak trudno zrozumiec? Przeciez to sa ludzie szkoleni i przygotowani do takich akcji, a niebezpieczenstwo jest czescia ich zawodu. Dlatego, chociaz to dziwne w niektorych czesciach swiata, w Stanach bycie strazakiem czy policjantem jest powodem do uzasadnionej dumy, szczegolnie po 11 wrzesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hjk11 Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi 28.10.02, 06:35 W Rosji nie szanuje sie ludzkiego zycia. Przykladem jest rosyjska taktyka w czasie II Wojny Swiatowej. I tak jest do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ................. Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.sympatico.ca 28.10.02, 06:45 Niestety ale trzeba bylo zginac by Hitlera zniszczyc. A on wlasnie tam swoje zeby polamal. Oczywiscie masz racje. Nie powinno moim zdaniem tez zginac tylu co zginelo na tej wojnie. Ale byl Stalin, ktory bez wojny mordowal, a wojna byla wieksza okazja ku temu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.dsl.sntc01.pacbell.net 28.10.02, 06:43 Gość portalu: Matthias napisał(a): > "Kursk" ich niczego nie nauczyl. Wszystko sami potrafia, same > sukcesy, a potem przed swymi ludzmi prawde ukrywaja. Ciekaw > jestem jak taka akcje przeprowadzili by Izraelczycy. Izraelczycy , czy malo masz jeszcze dowodow zbrodni izraelskich, a czy amerykanie inaczej by zrobili-moze w bardziej bestialski sposob. Nikt z was nie zna tajemnic akcji spec-grup glosicieli pokojowych sloganow. Nie czas na obrone akcji spec-grup rosyjskich, czy tez ich krytyke, czas nad zastanowieniem sie , do czego prowadza rozgrywki polityczne w obydwu blokach. Wiadomom jest ze rodziny zmarlych czuja te tragedie najbardziej, skutki znamy wszyscy, tak tej ostatniej moskiewskiej jak i tej tragedji z 911/, a czy ktos pomyslal o przyczynach. Nie badzmy krytyczni po fakcie - to niczego nie zmieni , starajmy sie stosowac krytyke zapobiegawcza, zanim zbrodnia stanie sie faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sputnik Re: Szturm rosyjskiego specnazu na teatr w Moskwi IP: *.lubzel.com.pl 28.10.02, 06:55 To straszne co się stało. Ale wg standardów rosyjskich, o których kiedyś czytałem, gdy zginie do 50% zakładników takie akcje są uważane za sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hatches Kompromitacja, brak poszanowania dla życia ludzkiego. IP: 157.158.90.* 28.10.02, 07:28 W kilogramach, nie w liczbie ofiar winno się w Rosji podawać ofiary decyzji jej rządu. I jeżeli wykreowano Putina na "męża stanu", to ja się zapytam w ten sposób: dlaczego dzielny Prezydent nie wymienił się na 800 zakładników? Przecie to proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeg_or Czeczenia-tak, Rosja-nie IP: *.ciechocinek.sdi.tpnet.pl 28.10.02, 07:37 Czy na Rosjan to już nie ma silnych? To co oni robią z Czeczeńcami to się nie powinno mieścić w głowie cywilizowanego obywatela świata XXI wieku. A to, że w czasie akcji rosyjskich sił antyterrorystycznych na teatr zginęło "tylko" ok. 150 osób (a prawdopodobnie drugie tyle jeszcze umrze w szpitalach) to szczegoł - dla Rosjan to sukces. Bo cóż znaczy te kilkaset osob wobec setek zabijanych i turturowanych Czeczeńców w ich własnym kraju. Najgorsze jest to,że Rosjanie nie potrafią uczyć się na swoich błędach - przedtem była tragedia Kurska, a jeszcz wczesniej setki podobnych sytuacji. A w tym kraju ciągle trwa propaganda sukcesu. Całym sercem opowiadam się po stronie Czeczenii, Polska przez bardzo długi okres czasu znajdowała się w podobnej sytuacji, dlatego życzę temu narodowi jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś