s.k.i.n przelana krew nie poszła na marne czyzby? 28.06.06, 16:43 w Polsce dziś znów pracownika traktuje sie jak śmiecia odbiera mu sie przywileje socjalne każe mu sie robić w niedziele i święta byc dyspozycyjnym 24 h i w zamian dostaje ncoraz bardziej nędzne wynagrodzenie... wrócił wyzysk Polacy ze strachu rezygnują z naleznych im urlopów wynagrodzenia nadgodzin itd jednym słwoem wraca XIX wiek... czyli cofamy się w czasy odleglejsze niż czerwiec 56! Odpowiedz Link Zgłoś
aradian Re: przelana krew nie poszła na marne czyzby? 29.06.06, 04:40 To jest ta Wasza wolność, o którą walczyliście.Dopóki nie uwolnicie się z pęt Brukseli nie liczcie,że będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 17:03 Pan L. Kaczyński jest zbyt skromny. Prawdziwa solidarność zaczęła się 18 czerwca 1949 r. w Warszawie. O tym będą się uczyć następne pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 17:03 Rzadko słucham wypocin umysłowych naszego rezydenta. Ale tym razem słyszałem i zdziwiło mnie, jak zgrabnie pominął marzec 1968. Przeoczenie? Ależ skąd. To było powstanie studentów, łże-elit, wrogów obecnego ustroju. To była heca antyżydowska komuny, to nie jest dzisiaj warte nawet wzmianki. Tak pięknie się fałszuje historię, ale to Brunner, nie z nami te numery. A Poznań ma się tak do Solidarności, jak powstanie Jakuba Szeli do Wiosny Ludów. Niczego Poznańskiemu Czerwcowi nie ujmując. Odpowiedz Link Zgłoś
kiss-this Dziękuję za ten post 28.06.06, 17:49 haen1950 napisał: > Rzadko słucham wypocin umysłowych naszego rezydenta. Ale tym razem słyszałem i > zdziwiło mnie, jak zgrabnie pominął marzec 1968. Przeoczenie? Ależ skąd. To > było powstanie studentów, łże-elit, wrogów obecnego ustroju. To była heca > antyżydowska komuny, to nie jest dzisiaj warte nawet wzmianki. Tak pięknie się > fałszuje historię, ale to Brunner, nie z nami te numery. > A Poznań ma się tak do Solidarności, jak powstanie Jakuba Szeli do Wiosny Ludów > . > Niczego Poznańskiemu Czerwcowi nie ujmując. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 17:10 a "historycy" z IPN po kasę na swoje opracowania...Czy w tym kraju będzie kiedyś normalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 17:27 - wlasnie! - czy nie lepiej byloby zaczac budowac przyszlosc, a nie krecic i krecic przeszloscia?! Kto o to dba i komu to jest potrzebne? Mysle ze lepiej byloby przeznaczyc pieniadze na edukacje i uswiadaminie ludzi, aby nie niszczyli srodowieska, w ktorym zyja TERAZ!!! Podobno nie mozna sie juz kapac w Sole, bo jest tak zanieczyszczona sciekami. Ja wiem - przyziemne..., ale to jest wlasnie zycie i przyszlosc! Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 17:34 inco jeszcze glupia szczoto wymyslisz, by chronic swoich ubekow, ktorzy do Polakow w Poznaniu w 56 roku z okien Urzedu strzelali Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 17:50 - Krystian! - wezze sie w garsc i nie bajdurz! Przeciez Ty w ogole nie masz pojecia z kim mowisz i o czym mowisz! To jest Forum, a nie Twoj prywatny dom gdzie byc moze nie obowiazuja Cie zadne zasady dobrego wychowania. Forum jest to miejsce gdzie ludzie moga wymieniac poglady, a Ty zachowujesz sie jak zwyczajny ...!!! Byc moze masz czasami racje, ale Twoje maniery sa denne!!! Nie jestem pracownikiem UB i nigdy nie bylam! Tylko w Waszych dzisiejszych zakutych palach niczego innego nie dopuszczacie do swiadomosci. No wiec sa i byli w Polsce ludzie zwyczajnie przyzwoici, dla ktorych polityka byla zupelnie obca dziedzina, ale ktorzy nie raz byli ofiarami takich politycznych oszolomow jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 18:22 mogesie zmityngowac, ale nie w momencie , gdy czytam kretynstwa takich idiotek jak ty, ktorym , gdy mowa o ludziach, ktorzy zlozyli ofiare z wlasnej krwi, przypomina sie nagle ekologia i juz po zydowsku licza kase , ktora trzeba bedzie byc moze do ich rent dolozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 18:38 - poniewaz ja odebralam dobre polskie wychowanie wraz z ze strodawna edukacja i kindersztuba - musze Ci oznajmic, ze strasznie mnie drazni, jesli czlowiek nie panuje nad swoimi emocjami, uzywa wyzwisk zamiast argumentow, i nie uzywa dobrej ortografii. Nie pisze sie "zmityngowac" - to nie o miting tu chodzi, ale o mitygacje, a wiec zmitygowac!!! To jedno slowo mowi mi gdzie Cie ustawic, a brak dobrego wychowania przypomina mi wlasnie wypasionych pracownikow UB. Zdziwiona jestem, ze Ty jestes kobieta, bo maniery "bolszewickie"... Ha!Ha!Ha! < krystian71 napisala: >mogesie zmityngowac, ale nie w momencie, gdy czytam kretynstwa takich idiotek jak ty...< Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 19:01 rzeczywiscie, dostalem juz druga odpowiedz na temat.I bardzo sie tym przejalem.He,he Wczuj siew rytm tego co sie w Polsce dzieje, bo cie wypluja na margines. Juz nie tylko TVN, ale nawet Michnik w innej niz ty lidze pogrywa, choc tak bardzo nie lubisz mityngow.Od niedawna.He,he Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 19:06 Annamarta8, załóżmy. że rzeczywiscie odebrałs starodawne wychowanie z kidersztubą. ale, czy ktos nauczył cie, aby nie kłamac, albo nie cieszyc sie z szyderstw wobec poswiecenia innych ludzi? Smiem twierdzic, ze nie. Pouczasz ludzi i duzo wtym racji, ale czy zastanowiłas sie nad takim prostym faktem. Najbardziej dochodowym interesem w peerelu było bycie esbekiem. Tarcza i miecz partii dbała o swoich bojownikow. Obecnie te pasibrzuchy biorą bajonskie renty. Ludzie, ktorych oni gnebili, niejednokrotnie przemierają głodem i nie stac ich na najprostsze potrzeby. Kiedys, w czasach mlodosci poswiecili sie dla Polski. Gosc (kobita), ktorego postowi przyklasnełas, pisał o "wyciaganiu łap po kase"..... Dobrze byłoby, gdybys czasem pomyslała....... W koncu głowa do tego służy. Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio Nie widzę, żeby ci "gnębieni" przymierali głodem.. 28.06.06, 19:20 Przynajmniej Kaczyńscy czy Lechu na zagłodzonych nie wyglądają...A to że cwaniaczki wykorzystają każdą okazję, aby panstwo polskie podoić, to już wiemy. Mamy eks-ziemian, procesujących się z Polską o rekompensaty za zabrane przez sowietow, a obecnie znajdujące się w Ukrainie majatki. Mieliśmy szefa urzędu kombatantów, który sam sobie przyznal uprawnienia za udział w bodajże Powstaniu Warszawskim, choć był niemowlakiem. Skończmy z tym. Za bohaterstwo niech bdą ordery. Za pracę emerytury i renty. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Nie widzę, żeby ci "gnębieni" przymierali gło 28.06.06, 19:25 Masz racje. Ubecy dostają sute renty za żrace. Natomiast, chocby tzw zołnierze gornicy - przymierają głodem. Rzeczywiscie z tym należy skonczyc. Do tej pory to wyglądała tak, Mazowieckie powiedział koniec wasni narodowych i była gruba kreska. Nic przeciw niej nie ma, ale w tym samych czasie czerwoni kradli cudze majątki, a na byłych wlascicieli pluto, ze niby wyciagają łapy po wspolne dobro.... He, he, he LUDOWA SPRAWIEDLIWOSC??? Nie zartujmy!!! Obłowienie sie na cudzej krzywdzie, o co!!! Pomysl czasem, moze dostaniesz jakis order, co? Odpowiedz Link Zgłoś
ryssio No bo wyciągają - co ja poradzę... 28.06.06, 19:35 Niedobrze się robi od tego kombatanctwa...Dla mnie i górnik, i milicjant na emeryturze niech dostają co im sie należy. Ale odkrywać swoje rzekome krzywdy po półwieczu od wydarzeń? Po 17 latach demokracji? Skok na kasę to będzie, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: No bo wyciągają - co ja poradzę... 28.06.06, 20:12 masz racje, sprawiedliwosc to pojecia czysto relatywistyczne. Liczą sie fakty i potrzeby (aktualnie rządzących). A starcy - nie ich golą i sio do piachu........... Rezcz w tym, ze górnik nie dostaje co mu sie należy, a milicjant jak najbardziej. Congratulation & Celebration. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 19:20 Czy AnnaMarta skałamała albo cieszyła się z szyderstw? Chyba czytasz nie te posty Tenrok Annamarta stwierdziła, że Poznań'56 wykorzystywany jest do kolejnych przemów politycznych, do kombatantów dopisuje się osoby zależnie od władzy, która w danej chwili rządzi. (Wiem najbardziej raziło to za SLD) Nie dziwie się Annie, ze chce wyrwać się z tej matni polskiej pogmatwanej historii. Ze chce być dumna z tego co obecnie w Polsce się dokonuje, z tego co ona może osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 19:32 Powaznie? No to przejrzyj jej posty i przejrzyj to z kim sie zgadza, a kogo potepia. A wtedy pogadamy. Wybacz, ale to frazesy i czcze gadanie, ze chce sie byc dumnym. Ja wiem, was to nudzi (mnie tez by nudziło), ze starcy gadajuą o czasach zamierzchlych. Wy chcecie bogactwa, rozwoju i nie interesuje was narodowa mitologia i ciagle katynizowanie rzeczywistosci. Ale jest tak, ze dopiero teraz, tak na prawde, mowi sie o tych rzeczach na powaznie. Wybacz, za SLD to był teatr i nieprawdziwe zdania wygadywane na potrzeby politycznego marketingu. Nie jest za Pisem ani za jego kaolicjantami, ale dostrzegam słowa, ktorych wiele lat brakowało. Chyle czoła przed poswieceniem i nie znosze tych, ktorzą na tych ludzi plują, wygadując swinstwa. W jakis sposob, niby wywazone wypowniedzi AM8 w tym kierunku zmierzają. A rozumie to jedynie ten, kto zył w tamtych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 19:53 1410_tenrok napisał: "Wy chcecie bogactwa, rozwoju i nie interesuje was narodowa mitologia i ciagle katynizowanie rzeczywistosci" A Ty nie chcesz żeby Polska się rozwijała i była bogata? Może prosty ze mnie człowiek ale w tym momencie tylko od mojej pracy zależy wzrost gospodarczy w tym kraju. Było już tyle pochodów, przemówień, partii i patriotów, że upewniam się w jednym - Tamtym bohaterom wystarczy płomyk świeczki. Nam potrzebne jest to, że opowiem o nich swoim dzieciom. Czy pochody i wiece z Prezydentami oraz dostojnikami Kościoła przekonają młodzież o doniosłości tamtych wydarzeń, wątpię ponieważ młodzież tego nie "kupuje" - paradoksalnie lepiej byłoby już zakazać im obchodzenia tego wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 19:33 - Tenroku! - wydaje mi sie, ze masz duzo racji i gdybysmy mogli swobodnie dyskutowac, wspominajac co pamietamy wierze, ze doszlibysmy do wspolnych wniskow. Niekoniecznie musimy sie zgadzac, ale tez niekoniecznie musimy sobie uragac. Oczywiscie, ze masz racje, ze tamte wydarzenia umozliwily przez chwile swobodniejsze zycie w kraju. Byla "odwilz" - pamietasz to!? Pozniej Gomulka. Ale nie mow mi, ze "swiadomosc robotnicza" w tamtych czasach byla wysoka i wysublimowana i przewidzieli przyszlosc itp, itp. Nic podobnego! Ja pamietam zupelnie innych robotnikow. I pamietam co wyprawiane bylo z moim ojcem sp. bo nie mial "robotniczego, ani chlopskiego pochodzenia". Wiec byc moze widzimy przeszlosc z calkiem roznych pozycji. W kazdym razie ja nie dostawalam punktow za pochodzenie na studiach. Klamstwa tez mi nie zarzucaj - nigdy nie klamalam. Mozesz sie ze mna nie zgadzac, ale dlatego, ze masz inne przekonania, a nie dlatego, ze ja klamie. Zobacz cos napisal - ja nie naleze do tych co biora bajonskie sumy - wrecz odwrotnie!:) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Zaraz "kombatanci" wyciągną łapy po renty... 28.06.06, 19:50 Po co mowic o swiadomosci, skoro wystarczy popatrzec na zdjecia.... I na hasła. Wystarczy pamietac o wysyłaniu krwi na Wegry tłamszone w owym czasie przez towarzyszy radzieckich. Kto to robił? Polacy, robotnicy, chłopi, rozni ludzi, ktorzy nie chcieli byc rabami soso. Jest taka ksiazka, bodajze Bratnego, o tamtych wypadkach. Ona została wydana w normalnym obiegu w latach 70. Skoro Bratny pisał o wiezniu politycznym uwolnionym przez powstancow, to nie był to jedynie bezhołowny motłoch z zakładów im J. Stalina, ale ludzie walczący o wolną Polskę i to po 11 latach od zakonczenia II WS. Tam jest taka scena, kiedy ten wiezien wraca z poworotem do wiezienia..... Jest bardzo wymowna. Facet wie, ze inaczej go zarąbią po złapaniu, wołal wrocic sam. Przekonania to jest jedna rzecz. Kazdy ma prawo do swoich własnych. Fakty i prawda historyczna to jest rzecz zupełnia. Ja nie potepaiam przekonan. Jak potepiam oczywiste kłamstwa i zonglowanie nimi. Ty moze nie kłamałas, w pewnych sytuacjach po prostu traktujesz walke tych ludzi dosc swobodnie. wlasnie dlatego popierasz w tym momencie front ludzi, ktorzy teskniac za peerelem, ewidentnie kłamią. Zastanowiłas sie nad tym? A tu są takie posty, jakze wredne i okrutne. Np. ten o niszczeniu sprzetu zakłucającego i wyrzucaniu go na głowy ludzi, albo o stawianiu kabewu i ofiar w jednym rzedzie. To tak, jakby mowic ze oiarami byli ludzie idący do gazu oraz obsługa ss. Są pewne granice dobrego smaku. Zyjemy w owlnym kraju i czeka nas wiele lat ciiezkiej roboty. Komuna zniszczyła ten kraj i zostawiła po sobie ruiny. Gdyby było inaczej, wowczas stalibysmy przynajmniej w grupie panstwa, wsrod ktorych znajdowalismy sie przed wojną. A tak jestesmy najbiedniejsi w UE. Dobrze o tym pamietac. Odpowiedz Link Zgłoś
kiss-this Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 17:23 block_buster napisał: > uu1 napisała: > > > Pan L. Kaczyński jest zbyt skromny. Prawdziwa solidarność zaczęła się 18 > czerwc > > a > > 1949 r. w Warszawie. O tym będą się uczyć następne pokolenia. > Raczej nie masz racji, geju. > Prawdziwa solidarność zaczęła się 18 czerwca 1959 w Krakowie!!! Skad tacy glupi ludzie jak ty biorą pienidze na to, zeby kupic sobie komputery? Masz sponsora? Odpowiedz Link Zgłoś
aska9661 Na przekór 28.06.06, 17:35 Bez marca'68 nie byłoby partii liberalnych. polecam: www.narodowy.eblog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kiss-this Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 17:41 block_buster napisał: > kiss-this napisała: > > > > > > Skad tacy glupi ludzie jak ty biorą pienidze na to, zeby kupic sobie > komputery? > > > > Masz sponsora? > > > > Nawiązujesz do Rokity? > A jeśli chodzi o sponsorowanie..... to sam sponsoruję. Jeśli jesteś młoda > i ładna to możemy pogadac. Tak myslalam!! Jestes zwyklym sutenerem na usługach niemieckiej mafii!!!! dziewczyny!!! block buster to sutener!!!!! Bojkotujcie go!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rorbeck Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 17:43 mangold napisał: > "Kończąc swoje przesłanie Benedykt XVI dodał: "Jednocześnie upraszam Boga, aby > ciągle żywa pamięć o bohaterach Powstania Poznańskiego.."-juz zdołalismy > wmówić wszystkim ze to było powstanie ?? A dzięki powstaniu członków mamy przyrost naturalny Odpowiedz Link Zgłoś
tralala31 Czy to "S" oznacza... 28.06.06, 17:51 terazniejsze pseudo-solidarnościowe wspaniałe związki zawodowe?;> pośród których jak kameleon ukrywają sie ludzie zmieniający swoje kolory wraz ze zmianą partyji rządzącej? kolesiostwo pospolite kur** mać a nie "S"!!! www.cotynato.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
qc Plawienie sie w odbitym swietle. 28.06.06, 18:30 Ten caly tlum "notabli", lobby falszywych patriotow podpiety pod chwale przeszlosci. Wypasieni oportunisci i nedzne kreatury odslaniajacy tablice, przecinajacy wstegi, czytajacy z kartki beznamietnie peany i przypinajacy spoconymi lapami ordery do piersi prawdziwych bohaterow. Wszystko w nadziei na przechwycenie niezasluzony splendor na uzytek TV reflektorow. A ich wlasne, na dzien dzisiejszy zaslugi? Pryncypialnosc, przyzwoitosc, odwaga, madrosc? Na dzien dzisiejszy i bilans dokonan, nie ma raczej szansy na pomnik dla tego Public Relation by-product. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Plawienie sie w odbitym swietle. 28.06.06, 18:33 Ile już ich widziałem na trybunach i w pierwszych rzędach. Staruszkowie jednak za każdym razem się wzruszają, że ktoś się nad nimi pochyli i zamachą z ojcowskim uśmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 zwykle klamstwa i chamska propaganda 28.06.06, 18:34 zwykle klamstwa i chamska propaganda.Wiele ludzi pamieta tamte czasy i jak slyszy ten dzisiejszy belkot propagandowy to zygac im sie chce. Nagina sie historie do potrzeb politycznych i oklamuje mloda generacje. Ta propaganda jest bardziej perfidna od najgorszej stosowanej w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: zwykle klamstwa i chamska propaganda 28.06.06, 18:40 olex5 napisał: > Ta propaganda jest bardziej perfidna od najgorszej stosowanej w PRL. Masz racje jak sadze ale tylko po czesci. Jest perfidna ale jednoczesnie - jak kazda propaganda - rowniez nieudolna i biegajaca na krotkich nogach. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: zwykle klamstwa i chamska propaganda 28.06.06, 19:34 kolego, badz cicho, co? Wszyszcy wiedza, ze jestes lewakiem. Jesli ktos podniesie rekę na socjalizm, to mu panstwo ludowe tą reke odrąbie.... J. Cyrankiewicz, w czasie wypadkow poznanskich.... Wiec lepiej milcz!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: zwykle klamstwa i chamska propaganda 28.06.06, 22:14 po tobie widac odrazu ze jestes gowniarz.Jak dorosniesz i zdobedziesz troche doswiadczenia zyciowego to pogadamy.Jak narazie powinienes sluchac starszych bo jestes zoltociob synku. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: zwykle klamstwa i chamska propaganda 28.06.06, 22:46 mały, jak studiowałem za wczesnego gierka, wiec nie kpij! Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 PRL to byl raj na ziemi robotnikow 28.06.06, 18:41 lza sie woku kreci, wydarzenia poznanskie ROBOTNIKOW, radomskie ROBOTNIKOW, tych uroczystosci ROBOTNICZYCH w Polsce wiecej niz koscilenych. Moze sie wydawac ze Polska to kraj robotnikow, Tylko gdzie sa dzsiejsze interesy ROBOTNIKOW? Polegli, byli przesladowani, za dzsiejsza grabiez ich wypracowanego majatku. Polski, gdzie juz nie ma prawie nic polskiego. Propaganda tego fenomenu, jakiejs walki z socjalistycznym systemem, sytemem ogolnej sprawiedliwosci spolecznej i awansu spolecznego. Idoktrynacja tych faktow jest dzsiaj ogromna, przede wszystkim Polska nie byla nigdy krajem komunistycznym, a kontytucjonalnym panstwem demokracji ludowej. W PRL istniala wlasnosc prywatna, chlopi, prywatne majatki, koscioly, wolnosc wykonywania rzemiosla, wolnosc partyjna PSL, PAX, tolerowane wydawnictwa "opozycjne", w koncu tolerowano cala tzw. "opozycje", jak KOR, Solidarnosc i inne egzotyczne zwiazki. Inne podmioty gospodarcze byly wlasnoscia panstwa, czyli ludu. Kazdy, mial za pomoca wewnatrz-zakladowych organizacji, wplyw na warunki pracy, wynagroszenie i awans spoleczny. To wszystko bylo w rekach przewodniej klasy jaka byli wlasnie ROBOTNICY. Co maja dzis ROBOTNICY? 400 zl renty i wyciagnieta reke na ulicy, bo tyle zostalo w ich zrywow "buntow" przeciwko samym sobie. Nie o takie Polske my walczyli, mowia dzsiaj, ale sorry PRL, raj dla nierobow i nieukow, plebsu spod slomianych strzech juz nie wroci, teraz czekamy na nowe rewolucje homoseksualne, anarchii, neonazistow, bo ci jak wiadomo zastapili ROBOTNIKOW. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Lustracja "komunistycznego" wyksztalcenia 28.06.06, 20:08 kto to wyksztalcil tych ktorzy dzsiaj pluja na PRL? Wlasnie ich matka PRL. Matura i studia, byly przenaczone przede wszystkim dla dzieci robotniczych i chlopskich, te dostawalay twz.punkty za pochodzenie, bez ktorych dziecko inteligenckie bylo praktycznie bez szans. W ten sposob 80% dzsiejszech elity gospodarczej i politycznej z wyzszym wyksztalceniem to zasluga pochodzienia zgodnego z zalozeniami Panstwa robotnikow i chlopow. PRL badzo cenil tych wyksztalconych przed wojna, bo oprocz intelektu milei odpowiedni szlif moralny i wyksztalcenie, za ktory nie trzba bylo placi swiniami z kielc. Cale to zjawisko nazywalo sie awansem spolecznym, czyli prl mitem i odpowiednikiem biednego chlopca z ameryki. Z chlopa na dyrektora i profesora, to glosil stali, golulka i gierek. Podobnie wygladal w kulturze, tez decydowalo pochodzenie, stad tez powierzenie prestizowych roli blizniakom w filmie, o ksiazycu, te role mogli podjac tylko dzieci pochodzace z rodziny o ieskazitelnym socjalistycznym rodowodzie i odpowiednich przekonaniach. Dzsi taki, czy inny mowi PRL to blad, kraj zbrodnii i totalitaryzmu, gdy to mowi, jest tak samo umoczony w tym bagnie, jak oczernia najbardziej socjalny system , jaki kiedykolwiek panowal w Polsce. To do Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Lustracja "komunistycznego" wyksztalcenia 28.06.06, 20:30 - wiesz matrioszka25! - ze nie raz o tym myslalam. Ja raczej w kategorii "wdziecznosci" tych ludzi z awansu spolecznego dla ich wlasnego "ustroju". Raz nawet zapytalam wprost kilku wyksztalconych z odpowiednim pochodzeniem jak to oni godza z calkiem prozaiczna przyzwoitoscia? Poprostu "dlaczego nie jestescie wdzieczni za takie dobro jak darmowe wyksztalcenie, doskonale posady, piekne mieszkania itp itd?" Odpowiedz - "bo to sie nalezy!". Ha!- rece opadaja...:) Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Re: Lustracja "komunistycznego" wyksztalcenia 28.06.06, 20:52 widzisz, to jest problem tego calego pokomunistycznego chamstwa, wyciagnietego z slomianego zadupia kielc, mlawy i kutna. Wychowani w nedzy, ale nauczli sie jednego, bedziesz sluzyl to dostaniesz, bylem biedny, wyszlem z nedzy, to wszystko co jest, jest jedna tymczasowoscia, dlatego, gdy jest okazja nakrasc, opluc i zeszmacic. Jest nowy Pan i jemu trzeba sluzyc, a zgodnie z komunistyczna mentalnoscia, bedziesz mial awans i sukces. Dlatego szmate widac na kazdym kroku, choc wysmarowana bossem, choc dzis wielki "opozycjonista", gdy wtedy calowal w reke rosyjskiego pana, za prace, za wyksztalcenie, za mieszkanie i malego fiata. W Polsce namnozylo sie szmat wiecej, niz za tzw.komuny, szamty sie rozliczy, tak jak oni dzsiaj probuja szkalowac, to co Polske zrobilo, raz w jej historii, krajem na swiecie szanowanym i Polak to byl ktos, przez duze P. Dzis szamty morduja w iraku, afganistani, beda mordowac gdzie sie ich posle, bo dla szmat nie ma pojecia honoru i odpowiedzialnosci za narod. Tymczasowosc szmat, jest tylko tymczasowoscia, na trybunie, na uroczstosciach, ktore do szmat nie naleza. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Kto w PRL uzyskal tzw.punkty za pochodzenie 28.06.06, 22:29 a te ulatwily mu ukanczenie studiow, otrzymanie wyksztalcenia i mozliwwosc robienia dalszej kariery naukowej, pod nadzorme komunistow, tych mozna rowniez smialo uzanc za delikwentow wspolpracujacych z totalitarnym rezymem. PRL nie dawal tez nic za darmo, to byly kadry, majace przejac ster robotniczego panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Lustracja "komunistycznego" wyksztalcenia 28.06.06, 23:08 Pieprzysz!!!! dane UJ z lat 80: najnizszy procent studentow pochodzenia chlopskiego od założenia Uniwersytetu Jagiellonskiego. Dalej stopien skolaryzacji na poziomie wyższym (dane MEN z lat 80): najnizszy w Europie per capita. Oto awanse spoleczne za komuny. Oto czerwone kłamstwa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: PRL to byl raj na ziemi robotnikow 28.06.06, 23:12 skoro peerel był taki super, to dlaczego sie zawalił??? wina kaszanki i pijanych meneli oraz dywersantów??? Jestes slodki koles, jestes slodki. Tak nawet czerwoni w latach przed okrągłym stołem nie pieprzyli...... A u dołu widze wrteszcie elper o korzeniach komunisty.... Noi własnie, tego sie spodziewałem. Odpowiedz Link Zgłoś
bereciara Do adwersarzy Bereciary 28.06.06, 18:42 wasze wypowiedzi i wiedza o tym co piszecie sa na poziomie dzisiejszej konferencji prasowej p.Lecha Walesy udzielonej po godz.15 w Poznaniu.Zakoncze to Tuwimem "prozno repliki sie spodziewacie nie dam wam prztyczka ani klapsa,nie powiem nawet pies was jebal bo to mezalians byl by dla psa. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Infantylny ... 28.06.06, 18:44 block_buster napisał: > A jeśli chodzi o sponsorowanie..... to sam sponsoruję. Jeśli jesteś młoda > i ładna to możemy pogadac. ograniczony umyslowo cielak z problemami. Sadzac po sposobie argumentacji: pryszcze dokuczaja? Inne problemy czasu dojrzewania? Odpowiedz Link Zgłoś
demokratus Mamy bydlaka co pobił nieludzko rabina!! Wreszcie 28.06.06, 18:56 sprawiedliwości stanie się zadość Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 19:06 Wiesz dlaczego nie możesz nikogo obrazić? Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Tym gościom w 1956 r. chodziło tylko o kasę. 28.06.06, 19:20 Dorabianie ideologii do nieistniejących sytuacji jest tylko wymysłem pseudo historyków i politycznych hosztaplerów żerujących na uczuciach tzw. "patriotycznych" itp. "Powstanie" poznańskie :)))) Niszczenie państwowego mienia, kradzież broni , włamania, podpalenia, czynna napaść na urzędników państwowych .... - oto "powstanie". Wstydźcie się ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Tym gościom w 1956 r. chodziło tylko o kasę. 28.06.06, 19:31 Zawsze można udowodnić, że król Herod dobroczyńcą był dla sierot. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 zlote 28.06.06, 19:35 kaszanka w kantynie dla robotnikow, kiedy idziej, gdy wyrzucono z pracy suwnicowa bedaca na bani. Wszystko to bylo na bazie zadym bialorusko-ukrainskich, nawet jeszcze gorzej, podpalenia budynkow uzytecznosci publicznej, demolowanie sklepow, rozboj w bialy dzien przez pijana cholote, rzadzaca na ulicy. PRL to byli idioci, nie mogli uwierzyc ze ROBOTNICY wystepuja przeciwko swojej wladzy, boz przeciez PRL to byl kraj robotnikow i chlopow, bali sie zadym, nie dlatego ze zagrazaly systemowi politycznemu, ale byly przedmiotem nagonki politycznej zachodu, jak to w dobrobycie socjalistycznym strajkuja robotnicy. Ale PRL w koncu zmadrzal w 1989 roku i powiedzial robta se co chcecie cepy. Cep dzsiaj drapie sie w gupi leb. A mozna bylo pojsc w przemianach droga chinska, gdy Polska byla potega gospodarcza i kulturalna, cepy wybraly dulary, tak je dzsiaj widza, jak dupa slonce. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 20:51 matrioszka25 napisała: > kaszanka w kantynie dla robotnikow, kiedy idziej, gdy wyrzucono z pracy suwnico > wa bedaca na bani. Wszystko to bylo na bazie zadym bialorusko-ukrainskich, nawe > t jeszcze gorzej, podpalenia budynkow uzytecznosci publicznej, demolowanie skle > pow, rozboj w bialy dzien przez pijana cholote, rzadzaca na ulicy. PRL to byli > idioci, nie mogli uwierzyc ze ROBOTNICY wystepuja przeciwko swojej wladzy, boz > przeciez PRL to byl kraj robotnikow i chlopow, bali sie zadym, nie dlatego ze z > agrazaly systemowi politycznemu, ale byly przedmiotem nagonki politycznej zacho > du, jak to w dobrobycie socjalistycznym strajkuja robotnicy. Ale PRL w koncu zm > adrzal w 1989 roku i powiedzial robta se co chcecie cepy. Cep dzsiaj drapie sie > w gupi leb. A mozna bylo pojsc w przemianach droga chinska, gdy Polska byla po > tega gospodarcza i kulturalna, cepy wybraly dulary, tak je dzsiaj widza, jak du > pa slonce. - "a mozna bylo pojsc w przemianach droga chinska" - a mozna bylo!!! Ktory to juz raz mozna zaspiewac "Miales chamie zloty rog..." Ha!Ha!:) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 21:26 widziusz AM8 to sa własnie wrednie czerwone swinstwa i kłamstwa. Matrioszka robi sobie jaja z Tien an Men. Tylko, ze nie jest w stanie zakombinowac, ze Chinczycy, chocby bardzo chcieli, to wolnosci nie odzyskają. Jest ich za duzo - 1,5 mld. Ale chciałaby aby wowczas jaruzel przejechał sie czołgami po Polakach. Czyz nie jest ohydne i wredne? Czyz nie moge wtedy powiedziec TY SZMATO!!! to normalny odruch człowieka kochającego swoj kraj. W takich sytuacjach nie ma miejsca na kindersztube. Matrioszka jest zdrajcą i tyle. Nas było jedynie 38 milionow. Argumenty jej (jego) to bzdury i belkoty. Przeciez byla wojna w Afganistanie, przeciez Polska byla w kryzysie ekonomicznym, przeciez Gierek przejadl pozyczki. I tak dalej, i tak dalej. Wowczas wiekszosc nie mysłala rzeczywiscie o obaleniu socjalizmu. A wiesz dlaczego? Poniewaz nikt nie chciał marzyc, bo po co? Po czerdziestu latach wiadomym było, ze marzenia sa nieziszczalne. Ale Polska miała kilka razy szczescie w XX wieku- 1918: wszyscy zaborcy padli (nikt o tym nie marzył). 1989 - Reagan zazbroił ruskich na smierc i musieli pasc, wiec puscili nas na swobode, myslac ze na krotko. 1998 - Rosja rządzona był przez Jelcyna i była słaba jak psiur, dlatego jestesmy w Nato i w UE. W przeciwnym wypadku, gdyby np. wowczas rządził juz Putin, to moglibysmy se pogwizdac. wolnosc została nam dana, nie wywalczylismy jej. Wiec nie plujmy na wolnosc, ale dbajmy o nia. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 21:43 - a ja zupelnie inaczej rozumiem wypowiedz Matrioszki. Przeczytaj jeszcze raz - tam jest "A mozna bylo pojsc w przemianach droga chinska". To nie jest o przemocy i czolgach. To jest o reformach i postepie. Chinczycy to b. madry narod. Ja rowniez mysle, ze Polska bylaby lepsza ojczyzna dla wszystkich Polakow gdybysmy poszli droga reform ustrojowych i unowoczesnili panstwo, nie tracac tego co dobre bylo dla wszystkich. Obecnie mozna zaobserwowac, ze ludziom brakuje bezpieczenstwa socjalnego np. Moze powinnismy byli pojsc droga ewolucji, a nie rewolucji? Oczywiscie mozna o tym dyskutowac chyba?:) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 22:47 zaczeła od kaszanki, przeszła po zadymach, no nie AM8, plizzzzzz! Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 22:02 w sumie to mielismy szczescie, byl okragly stol, wladze przekazano bez jednego wystrzalu. Dziwna ta reolucja, brak meczennikow, brak autorytetow, historia tamtych dni opisywana i przekazywana to farsa, platnych pisaczy nowej historii, juz w niej pominieto caly 68 rok, caly kor, cala elite, ktrora pogardza IV RP. Historie tworzy czlowiek , ktory mysli i iwdzi, ktory rzezyl tamte czasy i wie, ze tylko owczesnym wladzom PRL, mozna zawdzieczac, to od czego Polska odcina dzsiaj kupony i zyje na kredyt, autstrady gierka, prl-owski huty i kopalnie, cala odbudowana powojenna Polske. Zmienily sie tylko prawa wlasnosci z ludowej na prywatna, cz ktos sie kiedys znowu nie upomni o sprywatyzowany za grosze majaet PRL? Historia plata rozne figle, tzw. rewolucje w PRL zaczynaly sie od wywozenia dyrektorow przedsiebiorstw na taczkach przez spijaczonych meneli z nakazu pracy, podjudzanych przez szkolonycych dywersantow. To dobry przykald dla nowych pokolen, szczegolnie tych laknacych komuny i nowego podzialu majatku, wychowanych w nedzy slusow polskich, w bezrobociu i beznadzieji. Nowe poklenia komunistow juz w drodze, taczki nasmarowane, bo to wszystko to jeszcze jedna poslka tymczasowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 22:35 - prawda Matrioszka! Ha!Ha! - jakie to wszystko powiklane!? Twoja niezawislosc opinii zdradza bardzo inteligentnego czlowieka. I nie masz zadnych zludzen! I slusznie. Wiekszosc tzw. "ruchow spolecznych" to ruchy w kierunku zdobycia wladzy i nowego podzialu majatku. Tylko, ze obecnie, ja mysle - olbrzymiosc Unii spowolni, ze sie tak wyraze ruchy odsrodkowe poszczegolnych narodow. Maja gdzie jechac i szukac chleba... Moze rzeczywiscie teraz ojczyzna jest Europa, a nie poszczegolne panstwa? Sen Karola Wielkiego ziszczony? Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 22:55 o widze ze rozumiemy sie dobrze, przynajmniej czaimy co w trawie piszczy. jest rzacza zrozumiala, ze poki jeszcze plynie jakas kasa z Unii, mozna doraznie gasic tu i owdzie ogniska zapalne. Pytanie jak dlugo, odrzucenie Konstytucji Unii Europejskiej jest wymierynm sygnalem, ze polityka ta dlugo nie wytrzyma. Wlasciwie to wkrotce zajdzie pytanie, jezeli rzady Polski od 1989 rku odcinaja sie od zdobyczy PRL, wiec jakie mialy prawo do zajecia calego majatku i ziem PRL, nastepnie go prywatyzujac, nie majac najmniejszego w tym zakresie konsensu spolecznego. Predzej czy pozniej, zada sie pytanie, gdzie jest moj kawalek huty, kopalni, osiedla mieszkaniowego, ktory w wybudowal moj ojciec, czy dziadek, przeciez w ksiegach wieczystych do 1989 roku w wielu pozycjach stoi, wlasnosc panstowa PRL, czyli wszystkich, moja i twoja, wiec jakim prawem zostala ona znacjonalizowana przez prywaciarzy? Przeciez to komunizm w czystej formie. To sa pytania ktore wroca, wczesniej czy pozniej. To beda bardzo trudne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 23:04 bla, bla, bla!!! W ciagu tych 16 lat wiecej zrobiono, niz za calej komuny. A wszystko koles, za czym placzesz to był złom do zaorania!!! Niestety. To wspaniale dobro przemyslowe. Jak w DDR - stał wyzej od nas, bez porownania - kiedy nadeszła godzina prawdy, nagle sie okazało: SCHROTTWERT!!! Nikt nawet za jedna marke nie chciał brac. I co???? 20-40% bezrobocia. Oto dumne fabryki komunizmu w dumnej DDR. A polska komuna pozostawiła po sobie na Slasku skansen przemyslowy, dokąd jezdza fani technologii przemyslowych z początku wieku XX. Ale to jest Twoja duma narodowa, oj matrioszka........ Wroc na ziemie misiu i nie pluj na unie. A jak ci sie tu nie nravi - to sio na wschod!!! Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 23:19 hmm.historyku, cuz ci tu napisac, moze taki przykals z zycia, huty slaskie uznano w nowej Polsce jako pokomunistyczny zlom, nie warty zlamanego grosza, sprzedano Hindusom i przynosza kolosalne zyski, to samo kopalnie, to samo inne zaklady PRL, ktore bezprawnie sprywatyzowano. To sa tylko marinalne zagadnienia tej sprawy, jaja sie wtedy zaczynaja, gdy wezmie sie pod uwage cale ziemie zachodnie i pomorze, ktore PRL otrzymalo od ZSRR, jako trofeum wojennne, za pokonanie hitlerowskich Niemiec. Jak wiesz tego dokonaly komunistyczne wojska Armii Ludowej, a wiec cale ziemie zachodnie sa naturalna wlsnoscia spadkobiercow PRL, czyli wszystkich pokolen powojennych. Jakim prawem tam dokonuje sie podzialu majatku PRL, sam diabel nie wie jakie sa podstwy prawne, a te zawsze moze zmienic jakas drobna rewolucja, zadyma polityczna, taczka, czy butelka. To tyle i pa. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 22:58 Z wykształcenia jestem historykiem, a ten pic to sobie oszczedz!!! A ktos sie upomni za ukradziony przez komune majątek, ktory sie uwłaszczył na byłych członkach pzpr?? Nie znosze czerwonych wieprzy, ktorzy plują na kraj, ale rozumiem - ty inaczej nie potrafisz. Zapijaczeni menele, kaszanka za dwa złote - tak wlasnie wypowiadalo sie czerwone partyjnie esbeckie bydło o robotnikach (robolach). Dobrze, ze sie to skonczyło. Rozumiem - za tamtych czasow zylo sie niezle, na krzywke stawiało sie domek, materiału przychodziły na zasadzie "wiecie, rozumiecie". Miało sie pomaranczki i banany, podczas kiedy motłoch musiał stac w kolejkach za wyrobami czekoladopodobnymi. To se ne vrati, laskawco, to se ne vrati. Koniec dla komunistycznych pasibrzuchów, wiecznie zalanych sekretarzy. W zadnym z tych zdan nie ma słowa o wrazliwosci, jest jedynia swinski cynizm i pogarda dla tych ludzi. Czym ty palancie sie roznisz od pogardzanych kapitalistow? Ci przynajmniej ciezko pracuje, a co ty robisz? Nawet nick jest dywersancko-zdradziecki!!! Coz AM8 - w tamtych latach napatrzylem sie na wielu takich gnojkow, ktorzy smiali sie z roboli.... Sorry, wole jednak ten system. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 28.06.06, 23:35 - a i mnie bylo by znacznie przyjemniej pisac i czytac gdybys troche (chociaz ciut-ciut) powstrzymal sie Tenroku przed uzywaniem brzydkich slow. Przeciez mowisz, ze jestes historykiem, a wiec masz wyzsze wyksztalcenie, czy to Cie nie zobowiazuje do eleganckiego jezyka!? Przypominasz mi biednego Gomulke w jego ostatnim przemowieniu. Ha!Ha! przepraszam za porownanie, ale tak jakos desperacko piszesz. Przeciez, ze sobie ludzie na Forum popisza i wymienia pare opinii nie zagraza to chyba nikomu? Czy tez lepiej nie pisac? Jak wiesz to ostrzez - prosze. Wiecie Panowie! - tak sobie teraz mysle, ze to o czym mowimy i nie mozemy jakos do tego dobrnac to to jest szybkosc degeneracji PZPR-u. Lata 70-te - wtedy sie zaczelo. Pamietacie powstawanie roznych "butikow", a kazdy z partyjniakiem w tle? To bylo to! Przekupczyli "idealy na dulary". To bylo to mlodsze pokolenie "towarzyszy". Oni juz niczego nie pamietali. Oni urodzili sie w PRL. Oni juz wszystko dostali za darmo, a chcieli wiecej...No i chyba dopieli swego. Ha!Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 29.06.06, 00:15 oczywiscie PRL nie byla dziweica orleanska, w kazdym systemie sa bandyci i przestepcy, ale to bylo 60 lat Polski w pokoju, pracy i wyksztalconych na poziomie swiatowym ludzi. Jak dlugo nie dokona sie rzetelnej oceny tego okresu, w Polsce nie bedzie nigdy spokoju, nie bedzie nigdy funkcjonowac na oziomie panstw europejskich, jezeli ma byc zachowana ciaglosc panstwowa, okres PRL nalezy do tego pasma jako nieodlaczna i godna szacunku, czsec historii, szacunku dla odchodzacych pokolen, ktore Polske wyzwolily spod okupacji hitlerowskiej, odbudowaly caly kraj, popelnialy moze i bledy, ale zapewnily Polsce niezaprzeczalna czolowa pozycje w Europie. Poki te wartosci nie zostana uznane, poki nie zmaknie sie akt SB, kraj bedzie stal na pograniczu wojny domowej, obojetnie czy przyszlych nacjonalistow, czy komunistow. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 29.06.06, 17:28 - do Matrioszki25. Mam Nadzieje, ze jeszcze nieraz podyskutujemy na Forum. Zalaczam pozdrowienia:) ---------------------------------------------------------------------------------- "Lepiej nie zaczynać, niż zacząwszy nie dokończyć." - Konfucjusz Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: strajki gdanskie wybuchly, gdy zdrozala o 2 z 29.06.06, 15:21 Juz raz pisalem. Forum jest rodzajem Hyda Parku i kazdy moze mie swoje opinie. Ale nie mozna sie zgodzic na to, kiedy niektorzy ludzi w ramach wyrazania swoich opinni szargają dobre imie tych, ktorzy wowczas mieli odwage, aby komunie powiedziec nie! Nie jest w porzadku, jezeli mowi sie, ze menele wyszli przeciw legalnej władzy o kaszanke za dwa zlote. W swoim ostatnim poscie ten pan pisze: należy zamknac kartoteki sb, wtedy bedzie dobrze. A dlaczego? Dlaczego tych ludzi ma ominąc sprawiedliwosc. Od 16 lat robi sie wszystko, aby tamte czasy przedstawic w dobrym swietle, a wladze, jako normalna wladze panstwowa. Otoz tak nie było. Ta wladza, pojawila sie na ruskich bagnetach i na oszustwie. Ta wladza mordowala do ostatniej godziny swego panowania. Mimo, ze pan Aleksander Kwasniewski przeprosił i chwała mu za to, wiekszosc postow wskazuje, za tamci ludzie czuja sie oszukani i zdradzeni. Mam nieodparte porownanie z dawnym hitlerowskim aparatem. Bardzo interesujace porownanie. Tak ci, jak tamci, uwazaja ze byli w porzadku, a system nie był zły. Otoz nie byli. Argumenty, ze czerwoni odbudowali Polske sa smieszne, ze dostarczyli ludziom awansu , sa smieszne tym bardziej. Wystarczy porownac poziom rozwoju, nie panstw bogatych Europy zachodniej i nawet swiata, ale tych biedniejszy. Wtedy nagle sie okaze, jaki ten rozwoj był. Komuna poczyniła wielka zbrodnie na naszej moralnoisci, zniszczyla stosunek do pracy i do czlowieka. Slady olewania wszystkiego i wszystkich spotykami w naszym kraju na kazdym kroku. Upłynie wiele pokolen, az ludzie beda normalni. W momencie, kiedy ktos pisze o tych sparawach z punktu widzenia dawnych aparatczykow - , ktorzy w tamtych okrutnych poznanskich dniach, wmawiali zolnierzom, ze "zamieszki wywolali niemieccy agenci, przywiezieni w skrzyniach z maszyniami na MTP" i oni jada broni Polski; albo jak w 1970 roku, mojemu koledze politruk w jednostce wojskowej powiedzial, ze jada na wybrzeze, poniewaz tam wyladowali dywersanci niemieccy - moge tylko wrzeszczec i klac na te swinskie kłamstwa. To prawo daje mi demokracja, oraz fakt, ze w odroznieniu do tamtych czasów, moge komus powiedziec, ze jest bydlakiem i nikt mnie za to nie spałuje. Dlatego wlasnie mowie w taki sposob. O faktach mozemy mowic w sposob "galantny" i naukowy, a socjotechnice dla celow wybielania zbrodni - NIE!! Wybacz. Odpowiedz Link Zgłoś
qc A Reke Podniesiona na 4RP przez Uczniow 28.06.06, 19:30 pod MEN, panstwo ODRABIE. Gdzie roznica? Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Polacy ! apeluję o więcej szacunku dla tych, .... 28.06.06, 19:38 ....ludzi z Poznania, którzy walczyli o to m.in , zebyś mógł pisać to co piszesz, za co nie będziesz aresztowany... Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 19:54 Logika Prezydenta jest nieubłagana. Równie dobrze można powiedzieć,że bez Hitlera nie byłoby IIWojny Światowej; bez IIWŚ nie byłoby polskiego Gdańska; bez polskiego Gdańska nie byłoby Solidarności więc logicznie bez Hitlera nie byłoby Solidarności Odpowiedz Link Zgłoś
jacek230 Prezydent dokonal odkrycia. Mozna tez twierdzic, 28.06.06, 20:34 ze bez PZPR, KPZR, ZSRR i PRL nie byloby "S". To po prostu oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 Re: Prezydent dokonal odkrycia. Mozna tez twierdz 28.06.06, 20:37 a co ma Czerwiec 56 do Sierpnia? Oczywiście ,że jedno i drugie było buntem ale teza że bez jednego nie byłoby drugiego jest niczym nie udowodniona Odpowiedz Link Zgłoś
qc A co by bylo gdyby 28.06.06, 20:49 podaz trzody chlewnej byla bardziej satysfakcjonujaca?. Odpowiedz Link Zgłoś
olbin6 Re: Prezydent dokonal odkrycia. Mozna tez twierdz 28.06.06, 21:05 I najważniejsze - bez " panny S " nie byłoby dziś w Polsce " k...y S " Młodszym przypominam, że "panną S" nazywano Solidarność . A ta druga "S" to Samoobrona. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Re: Prezydent dokonal odkrycia. Mozna tez twierdz 28.06.06, 21:40 jacek- taką wypowiedzią demaskujesz się , żeś /powiem wprost/ -przygłup !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
irysiek55 Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 21:48 Ludzie!!! Napiszcie bez czego nie byłoby Kaczyńskich!!! Może się jakoś jeszcze uda... Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Benedykt XVI o Czerwcu '56: przelana krew nie 28.06.06, 22:25 Bez wrogów. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Rozgrywki na ,,górze''ofiary na dole Lista: 28.06.06, 22:54 1.czerwiec 1956 Walczy grupa ,,sowiecka''(agenci NKWD i sowieci o polskich nazwiskach ,,sieroty po Stalinie'') z grupą Polaków-komunistów(Gomułka). 2.1968 Walczy Moczar z Gierkiem o schede po Gomule(to samo w 1970) 3.1980 UB(z polecenia sowieckiego) walczy z Gierkiem(wcześniej to samo w 1976) 4.1981 Prosowiecki Jaruzelski walczy z patriotami (no mże pół-patriotami)w KC PZPR A zmanipulowani ludzie ginęli(1956,1970,1981) albo zbierali pały(1976,1968). Odpowiedz Link Zgłoś