Dodaj do ulubionych

Koniec pieredyszki ?

16.04.09, 09:19
Wania wie, ze po pieredyszce, bedzie dokrecanie sruby i moze glod ?

A pieredyszka byla chojna - policmajster nie bil po mordzie, sypnieto kasa, pozwolono jezdzic za granice...

Az strach, bo ostatnia pieredyszka z takim stopniem luzu, skonczyla sie swiatowa wojna i rewolucja.

Cecha, ktora zdumiewa u Rosjan, jest zycie dniem dzisiejszym.
Do przodu jest ten, ktoremu udalo sie pojechac na Cypr, kupic lepszy samochod, wyrwac z komunalki.

Jutro ?
Jutro bedzie futro.
Wbrew temu, co moznaby sadzic po wpisach na forum, Wania nie ma zludzen co do trwalosci petrodolarowej prosperity
Pieredyszki zawsze mialy swoj koniec, bo takie sa odwieczne prawa natury.

--
Obserwuj wątek
    • jorl Re: Koniec pieredyszki ? 16.04.09, 09:28
      Biedny Ty borrka. Tak sie cieszyles jak rosyjskie rezerwy walutowe sie kurczyly.
      Razem z nnymi aproksymowales kiedy stopnieja do zera. A tu sie okazuje od paru
      miesiecy (od stycznia 2009) ze rosyjski Bank Centralny musi znowu SKUPOWAC
      dolary aby rubel nie szedl w gore. Wlasnie skupili w marcu 3 mild $. Czyli
      zwiekszaja swoje rezerwy walutowe o ktore sie tak martwiles ze znikna.

Pozdrowienia
      • borrka Naucz sie Jorl jakiegos jezyka... 16.04.09, 10:27
        Poczytaj i przestan wypisywac bzdury.

Ulokowane w amerykanskich papierach rezerwy walutowe Rosji ulegaja gieldowym fluktuacjom, ale generalnie maleja, bo taka jest zalozona polityka finansowa Rosji:
        obrona kursu rubla, a nie dolara, "specjalisto" LOL i zasilanie budzetu z rezerw.
        Dochody budzetu FR spadna w tym roku o ponad 40%, wiec mimo ciec, trzeba wyjmowac ze skarpety.

Nudna juz twoja ignorancja.
        • jorl Re: Naucz sie Jorl jakiegos jezyka... 16.04.09, 16:56
          borrka napisał:

> Poczytaj i przestan wypisywac bzdur

myslisz ze robie top co Ty czyli najpierw nie poczytam:

Link:

www.gazeta.ru/news/business/2009/04/15/n_1352244.shtml

A tu cytat z tego linku:

Улюкаев напомнил, что ЦБ с февраля не продает валюту из
          международных резервов, при этом покупки валюты на внутреннем рынке
          составили в феврале около $1 миллиарда, в марте – более $4 миллиардов

Wedlug mnie stoi tutaj ze Rosja od lutego (Bank centralny) nie
          sprzedala walut z reserw a zakupila na wewnetrznym rynku w lutym 1
          mild$ a w marcu ponad 4 mild$.

Podobna wiadomosc byla w GW. Tutaj link:

wyborcza.pl/1,82244,6503312,Bank_Centralny_Rosji_interweniuje__broni_rubla_przed___.html

Oczywiscie w GW tak zostal napisany ten artykul aby ta prawde ze
          Rosja skupuje $ aby wartosc rubla nie rosla ubrana byla w jak
          najczarniejsze kolory. Dla Rosji. Ale mimo to mozna chodby w tytule
          to przeczytac co ja napisalem.

I co teraz biedny borrka? Dalej idziesz w zaparte?

Pozdrowienia

• borrka Oswiec mnie jeszcze... 16.04.09, 17:11
            Jaki sens ma ladowanie miesiacami kupy kasy w obrone rubla, by nagle grac w przeciwna strone.
            To glupota, albo prowokacja.

Rosji nie grozi nadmierna aprecjacja waluty narodowej - ekonomicznie i socjologicznie celowym byloby stopniowe wzmacnianie rubla.
            Tu nie ma mechanizmu taniego eksportu, bo jedyny eksport Rosji (prawie jedyny), to notowane na swiatowych gieldach surowce.
            Jest za to mechanizm napedzania i tak duzej inflacji.

Calosc kupy sie nie trzyma.
            To co mowi minister finansow Kudrin, jest sprzeczne z optymizmem Putina :
            www.ng.ru/economics/2009-04-15/1_kudrin.html
            • j-k ja sie tam jako ekonomista nie wtracam :) 16.04.09, 17:16
              w wasze dyskusje :)
              wszystko lezy (w Rosji) na podlodze
              ale fakt, ze udalo sie im utrzymac przemysl zbrojeniowy.

kto wie - moze to jedyne wyjscie?
              • borrka Wtracaj sie smialo Doktorze ! 16.04.09, 17:25
                Szczegolnie ciekawa Twoja ocena elaboratu Kudrina.

A przemysl zbrojeniowy utrzymal sie na zasadzie trojek murarskich
                w Nowej Hucie.
                Tez sie dlugo trzymaly.
                • hubert100 Re: Wtracaj sie smialo Doktorze ! 16.04.09, 18:27
                  Na dluga mete nie bedzie zle...

www.energybulletin.net/node/48647
    • bywszy1 Re: ja tak niesmialo+ 16.04.09, 20:09

Borka,a pieriedyszka ciebie tez dotyczy?
      Czy zdazyles juz zamienic Malucha,na uzywanego Opla?
      Pospiesz sie,bo niedlugo i one zdrozeja.
    • jorl Re: Koniec pieredyszki ? 16.04.09, 23:05
      borrka napisał:

> Jaki sens ma ladowanie miesiacami kupy kasy w obrone rubla, by nagle grac w prz
      > eciwna strone.
      > To glupota, albo prowokacja.

Ja wiem ze trudno Tobie w to uwierzyc biedny borrka ale o prostu taka jest kolej
      rzeczy. Zadyszki dostaje dolar i inne waluty.

> Rosji nie grozi nadmierna aprecjacja waluty narodowej - ekonomicznie i socjolog
      > icznie celowym byloby stopniowe wzmacnianie rubla.

Ales Ty madrala! No widzisz moze bys sie zglosil do Putna na Najwazniejszego
      Doradce Ekonomicznego Rosji??

> Tu nie ma mechanizmu taniego eksportu, bo jedyny eksport Rosji (prawie jedyny),
      > to notowane na swiatowych gieldach surowce.

Rosja wiecej exportuje artykulow wysokowytworzonych jak Polska. Bo Polska NIC
      nie exportuje. Bo to co przemyslowo exportuje Polska po prostu sa to produkty
      wytwarzane w Polsce korzystajac z tanszej sily roboczej gdzie wytwarza sie ten
      najglubszy kawalek produktu. To sa Montownie im balcerowicza. Inne produkty
      ktore SAMODZIELNIE polska gospodarka exportuje to sa palety, krysztaly i troche
      zarcia. Prymitywne.
      Ale to nic dziwnego nie da sie latwo na zachodnich rynkach samemu przemyslowo
      cos powaznego exportowac. Bo do tego trzeba zbudowac siec dystrybucji serwisu
      marketingu poza produkcja odpowiednich towarow oczywiscie.
      Dlatego ZADNE kraje bylego Demoludu niczego powazniejszego nie exportuja.
      A Rosja? Chociaz exportuje dobra, nowoczesna bron. U siebie zaprojektowana na
      swoich technologiach i ze swoim marketingiem. I powoli zaczyna budowac np linie
      kolejowe w takich Algeriach itd, jej przemysl wydobywczy surowcow z wlasnymi
      technologiami tez na rynku swiatowym coraz wiecej dziala. I to jest
      przeciwienstwo i to ogromne do takiej Polski. Zreszta Czechy Wegrzy i inni tacy
      sami jak Polska.

A dlaczego oplaca sie rubel slabszy? Aby podniesc konkurencyjnosc swoich
      przedsiebiorstw na WLASNYM rynku. Bo tu sie ma i dystrybucje i marketing itd. I
      dla Rosji niewazny jest export na Zachod przemyslu ale wazny jest na wlasnym (i
      na rynkach WNP) wyprzec import. I taki ma wlasnie sen nie pozwalanie rublowi
      rosnac. jasne i oczywiste. Wiem, nie dla Ciebie nie dla polskich ekonomistow jak
      j-k ale tak po prostu jest.

Pozdrowienia
      • borrka Pozostawiam cie w starczym matrixie... 17.04.09, 11:50
        "poteznej i nowoczesnej" Rosji, by pograzyc sie w beznadzieji montowni balcerowicza.
        Podyskutuj lepiej z Bercikiem, bo obaj macie podobne, przeddemencyjne deja vu .
        Mnozcie potezny eksport chanatu, jak Lejzorek Rojtsszwanc kroliki.

Rosja to potega.
        Spytaj Bercika.
        • hubert100 Re: Pozostawiam cie w starczym matrixie... 17.04.09, 15:14
          W tej montowni balc. to chyba "montuja" chrzan i powidla bo tylko taki produkt
          jest tu na rynku. Jeszcze wodka jest i piwe. Piwo drogie jak diabli, ruska
          Baltica lepsze i tansze.
        • jorl Re: Pozostawiam cie w starczym matrixie... 17.04.09, 15:46
          borrka napisał:

> "poteznej i nowoczesnej" Rosji, by pograzyc sie w beznadzieji montowni balcerow
          > icza.

Mysle ze Ty w Montowni im. Balcerowicza nie pracujesz. Bo bys nie siedzial na
          forum, na komputer by Cie drogi borrka nie byloby stac. Tam zapiep.. ciezko na
          zmiany za marne pieniadze montujac jakies np samochody dla Zachodu. Wedlug
          opracowan z Zachodu na zachodnich maszynach na zachodniej dokumentacji.
          Ciekawe jak to bedzie w kryzysie. Bo na w fabryce gdzie ja pracuje czyli w
          Niemczech jak sie kryzys zaczal to jako pierwsze wstrzymalismy zlecenia na czesc
          prac montazowych ktore dawalismy innym malym firmow (ale w Niemczech) bo sie nie
          wyrabialismy. Ciekawe jak to bedzie z fabrykami w Niemczech/Franc itd czy tez
          nie zaczynaja cofac zlecen do Montowni im. Balcerowicza w tych wschodnich
          krajach? Jak czytam w Czechach sie niezle zalamuje produkcja przemyslowa w
          ichniejszych Montowniach im. Balcerowicza. Czyzby cofaly VW itd zlecenia dla
          Czech, Polski?
          Merkel wycisnela ze swoich DAX koncernow ze nie maja zwalniac ludzi. Ale tylko w
          Niemczech. One maja mozliwosc. Tak ja my wycofywac zlecenia dla innych. I co
          wtedy?

> Podyskutuj lepiej z Bercikiem, bo obaj macie podobne, przeddemencyjne deja vu .
          > Mnozcie potezny eksport chanatu, jak Lejzorek Rojtsszwanc kroliki.

No widzisz borrka jak Ty klamiesz. Ja pisalem przeciez ze celem Rosji jest aby
          to co sami potrzebuja budowac w swoich fabrykach. Najlepiej samemu te towary
          opracowywac. I ze export (przemyslu) tak naprawde jest im nie tak potrzebny bo
          pierwsze zadanie jest obnizyc import. Mechanizm jest podrozyc import. Mozna
          clami ale lepiej oslabieniem swojej waluty. Robia Rosjanie i to i tamto. Wlasnie
          dlatego ostatniu staraja sie aby rubel sie nie wzmacnial bo wlasnie chce to
          robic. Czy to tak trudne?

Ale oczywiscie exportuja high-tech bo bron. Swojego opracowania. Tez dzieki
          wlasnemu przemyslowi surowcowemu maja wlasne technologie jego uzysku. Maszyny
          itd. Tym sie roznia zreszta od np. Arabii Saud itp. Bo tamci do wydobywania ropy
          wszystko importuja. A Rosjanie juz zaczynaja swoja technike wydobywcza jak i
          transportowa exportowac. Czyli swoja mysl inzynierska w przeciwienstwie do
          Polski. Ktora exportuje TYLKO swoja prosta sile robocza.

A Ty mi nie podsuwaj h100. On jest beznadziejnie glupi. Ty ale troche inaczej
          tez za madry nie jestes.

Pozdrowienia
          • habeas_corpus Re: Pozostawiam cie w starczym matrixie... 17.04.09, 16:02
            jorl napisał:

> No widzisz borrka jak Ty klamiesz. Ja pisalem przeciez ze celem Rosji jest aby
            > to co sami potrzebuja budowac w swoich fabrykach.

Jak powszechnie wiadomo, każdemu Rosjaninowi niezbędne do życia jest posiadanie
            T-90 i Su-30. Stawia je sobie na stół zamiast samowara.
            • jorl Nastepny klamca-h_c 17.04.09, 16:18
              habeas_corpus napisał:

> Jak powszechnie wiadomo, każdemu Rosjaninowi niezbędne do życia jest posiadanie
              > T-90 i Su-30. Stawia je sobie na stół zamiast samowara.

Przeciez pisalem ze jesli chodzi o export to Rosja, inaczej jak Polska,
              exportuje swoja mysl inzynierska w postaci swojej broni.
              A jesli chodzi o szuczne trzymanie rubla nisko, bo wlasnie o tym mowa w tym
              watku, to celem Rosji jest ochrona swojej produkcji przemyslowej przed obca
              konkurencja na swoim rynku wewnetrznnym. I jest oczywiste ze nie przed
              konkurencja zachodnich produktow w postani broni jak to Ty drogi h_c klamiesz a
              chodzi o wyroby zachodnie wlasnie cywilne. Czy to wyroby przemyslowe dla
              przemyslu (maszyny) czy tez produktow tych do sklepow.

To co te Twoje T160 itd? Glupota prawda drogi h_c. A dokladnie celowe klamstwo.
              Zreszta akurat przeciez wlasnie Rosja bardzo malo bronii dla siebie produkuje,
              prawda?

Pozdrowienia
              • habeas_corpus Re: Nastepny klamca-h_c 17.04.09, 16:34
                Tak jorl, masz rację we wszystkim.

Tylko nie siedź tak długo przy komputerze bo znowu inni pacjenci ci obiad zjedzą.
                • hubert100 Re: Nastepny klamca-h_c 17.04.09, 17:21
                  Ten Jorl to ma manie wielkosci i jedno co mowi prawde to to ze jazdzi na te
                  ku... bez przerwy.Ciekawe ile razy trypra i syfa juz zlapal? Kieruje cala grupa
                  inzynierow niemieckich a o dzwigach nic ci nie powie.Stworzyl sobie taki zludny
                  swiat i tym sobie pomaga kiedy tam pluja na niego i wyzywaja od polskich swin.
                  • habeas_corpus Re: Nastepny klamca-h_c 17.04.09, 19:00
                    Jestem zadziwiony, ale po raz pierwszy zgadzam się z tobą. Oczywiście nie w
                    warstwie retorycznej, bo mnie nie zastanawia stan zdrowia jorla pod kątem
                    wenerycznym. Jego zdrowie, jego sprawa.
                    Ale rzeczywiście jorl to worek kompleksów.
                    • hubert100 Re: Nastepny klamca-h_c 17.04.09, 19:33
                      Te wyjazdy niedzielne do moteli w Polsce i spotkania ze "studentkami" to ponoc
                      mu lekarz zalecil. Jeden syf nie mowiac juz o AIDS i cale "pozytywne" zdrowotne
                      benefity diabli wzieli.To jest swir ale temu sie nie dziwie zbytnio. Dla Polaka
                      pobyt w Niemczech nie jest latwy.Tutaj 80% Niemcow to ziomkowie z Polski czy z
                      Rosji. Pomimo ze uwazali sie za Niemcow to tak im dali w dupe w Niemczech ze
                      wyemigowali do Kanady i USA.
                    • jorl Re: Nastepny klamca-h_c 17.04.09, 19:50
                      habeas_corpus napisał:

> Jestem zadziwiony, ale po raz pierwszy zgadzam się z tobą.

No widzisz drogi h_c jak sie stoczyles? Masz teraz kumpla.

>Oczywiście nie w
                      > warstwie retorycznej, bo mnie nie zastanawia stan zdrowia jorla pod kątem
                      > wenerycznym. Jego zdrowie, jego sprawa.

No pare pieterek wyzej widziales mnie w szpitalu dla psychicznie chorych. Sam na
                      to wpadles, bez pomocy Twojego przyjaciela i doradcy h100. Bo sie martwiles czy
                      inni pacjenci mieliby mi obiad zjesc.
                      Czyli sie moim zdrowiem zajmujesz czesto. Mimo ze to moja sprawa.
                      Jak sam widzisz spojnosc Twojego rozumowania pozostaje duzo co zyczenia. Raz tak
                      raz calkiem inaczej.

> Ale rzeczywiście jorl to worek kompleksów.

To ja mam kompleksy? Mnie bawi jak to cale stada moich "przyjaciol" popada we
                      wscieklosc. Dyskutowac merytorycznie ze mna nie potrafia bo poziom niziutki,
                      myslenie cienkie, wiec chociaz poklamac co niby powiedzialem. Ty tez drogi h_c,
                      Ty tez.
                      Po prostu to wlasnie tacy jak Ty maja kompleksy. Do mnie.
                      I jak pisze, mnie to bawi.

Jeszcze raz gratuluje zgodnosci pogladow z h100.

Pozdrowienia

• habeas_corpus :-DDD niezły ubaw 17.04.09, 20:38
                        jorl napisał:

> No pare pieterek wyzej widziales mnie w szpitalu dla psychicznie chorych.

Nie pisałem, że dla psychicznie chorych. Przyznajesz się do tego wprost, czy to
                        tylko freudowskie przejęzyczenie?
                        :-D rotfl

> Czyli sie moim zdrowiem zajmujesz czesto.

Raz, to często? Einmal ist keinmal, jak mówią twoi przybrani rodacy.

Poza tym napisałem wyraźnie, że nie interesuje mnie twoje zdrowie pod kątem
                        wenerycznym. O twoich psychicznych problemach chętnie porozmawiam jeśli już o
                        nich zacząłeś. :)
                        To było również a propos spójności rozumowania. :-D

> Dyskutowac merytorycznie ze mna nie potrafia bo poziom niziutki,
                        > myslenie cienkie, wiec chociaz poklamac co niby powiedzialem.

No popatrz, teraz ty zostajesz moim kumplem. Bo z tobą też się tym razem zgadzam
                        :-D
                        ...na takim niziutkim poziomie i przy takim cienkim myśleniu jak twoje,
                        rzeczywiście nie potrafię dyskutować.
                        Tylko z tym kłamaniem nie bardzo rozumiem. Chyba masz jakieś majaki, bo ja się w
                        takim sensie nie wypowiadałem. Nie muszę ci przypisywać żadnych słów, twoje
                        oryginalne wystarczająco mnie bawią.
                        :-DDD
                        • hubert100 Re: :-DDD niezły ubaw 17.04.09, 21:46
                          Ale go rabnelo!Szajbus dostal dobrego kopa tym razem. Nawet zapomnial oswiadczyc
                          ze:bardzo ciezko pracuje i ze teraz idzie wlasnie do silowni.To jest superman:
                          podnosi slonia jedna reka, umysl ma jak Einstein a kapucyna jak Rasputin!!!Ja
                          jestem na tej emigracji juz 42 lata i wielu swirow widzialem. Ten nalezy do
                          samej "smietanki".
    • br0fl0vski Re: Koniec pieredyszki ? 18.04.09, 14:14
      to ile metrow Rosja zapadla sie? komunikacja wlaczajac metro przestala w Rosji
      fukcjonowac? suchoj superjet to fatamowgana? a moze chleba przestali wypiekac w
      Rosji? i rury przestali klasc na wschod i baltycka rura umarla? moze kamaz
      zbankrutuje miesiac po GM? a moze tylko znowu oszukales pielegniarzy i nie
      polknales lekarstw?
      • misterpee Re: Koniec pieredyszki ? 18.04.09, 14:43
        Na pewno konoiec w USA. Jedyne co kraj produkuje to zbrojenie, dolar
        spadl i jeszce nie wystarczajaco bo nic nie jest w stanie
        uatrakcyjnic amewrykanskich produktow. Pozostake tylko spekulacja
        gieldowa, w ktora nikt nie wierzy, W Rosji jest podobnie, ale sa
        roznice. Podzcas kiedy ilosc wiezien w USA rosnie\, w Rosji maleje,
        Prawnikow jest w Rosji mniej, produkcja i eksport rosnie, w USA
        maleje, demlralizacja Rosji w porownaniu z Ameryka - widac to ilosci
        pedofili przez ksiezy, w Rosji nie slyszy sie o tym, w USA jest
        poprostu tak nagminne ze jest podejrzenie ze ktos chce
        podporzadkowac koscioly swojej ideologi. Wystarczy posluchac co
        mowia kardynalowie Amerykanscy o biskupie Williamsonie. Wydaje sie
        ze starsi bracia sa motorem ideologi USA i zachodu. Koniec wolnosci
        na zachodzie jest juz widoczny.
        • hubert100 Re: Koniec pieredyszki ? 19.04.09, 20:33
          Gdzie jest ta "stara rura" ten Borat? Ten caly zgnily polski rzad to trzeba
          wywiezc na taczkach.Powiedziec Rusom: olejcie sie na tych idiotow ukrainskich,
          budujcie nastepny rurociag przez Polske, macie zagwarantowany spokoj na 200 lat
          a za to dacie nam tyle i tyle gazu rocznie, tarczy tez nie potrzeba pomiedzy
          przyjaciolmi. A gaz do Niemiec i tak poplynie a Polska bedzie budowala
          skroplarnie gazu za wiele miljardow i kupowala tankowce. Durnie,durnie,durnie.
          • hubert100 Re: Koniec pieredyszki ? 19.04.09, 20:34
            en.rian.ru/russia/20090419/121198027.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka