Dodaj do ulubionych

W jakim wieku do teatru?

09.03.07, 16:53
Witam:)!
Mam straszną ochotę zabrać moje dziecko do teatru :). Ale obawiam się troszkę
czy aby nie za wcześnie :(. Mój syn ma 2 latka i 3 m-ce.
Przeglądnełam repertuar teatrów warszawskich i znalazłam przedstawienie w
teatrze Baj pt. "Na jagody" ( www.teatrbaj.waw.pl/baj.html ).
Polecane dla dzieci od lat 3.
Zastanawiam się czy to dobry pomysł czy lepiej jeszcze poczekać te pół roku?
Nie chcę żeby się wystraszył bo potem może nie chcieć więcej chodzić a to
przecież sama przyjemność :)! Ale z drugiej strony w bajki w tv może się
gapić nawet przez godzinę jeśli mu tylko pozwolić ;)!
Poradźcie proszę :)!
Obserwuj wątek
    • aeiou2 Re: W jakim wieku do teatru? 09.03.07, 19:10
      Witam, gram w bajce"Na jagody" żabę, zapraszam.Może 2 lata i 3 miesiace to
      malo, ale napewno dziecko się nie wystraszy, bo tam nie ma czego sie bać.Jest
      kolorowo, miło i przyjemnie. Na ten spektakl przychodza takie maluchy.Jest to
      krótkie przedstawienie wiec powinno wytrzymać.Bajka plus przerwa to w sumie
      godzinka. pierwszy akt jest ciekawszy bo sie duzo dzieje, z drugim może być
      gorzej bo jest lekko monotonne. Mysle jednak ,że jak na początek Na jagody to
      dobry pomysł
      • diwer33 Pytanie do aeiou2? 09.03.07, 21:03
        A czy będzie jeszcze grane przedstawienie "Miś Tymoteusz i Psiuńcio"?
        Myślę, że mojemu dziecku by się bardzo spodobało:).
        Bo widzę, że bajki są powtarzane ale czy jest jakaś zasada co do terminów
        powtórek?
    • agnieszka_azj Re: W jakim wieku do teatru? 09.03.07, 19:48
      Zarówno moja Ania jak i Zosia zaczynału przygodę z teatrem właśnie od tego
      przedstawienia, ale miały już po 3 lata. Z równym zachwytem oglądały też drugą
      część czyli "Janka wędrowniczka".
      To są tradycyjne spektakle kukiełkowe, nie pojawiają się w nich zywi aktorzy.
      Bardzo ładna muzyka. Miałyśmy tez kasety magnetofonowe z nagraniami tych
      spektakli (kupione w teatrze) - niestety zostały przez moje dzieci "zasłuchane
      na śmierć" :-((( Chciałam kupić nowe, ale nie udało się.
      • anisr Re: W jakim wieku do teatru? 09.03.07, 20:20
        Ja tego spektaklu nie widziałam, ale co do wieku-to chyba warto spróbować.Moja
        młodsza była pierwszy raz na przedstawieniu gdy miał 14 miesięcy!I bardzo jej
        sie podobało:)Ale to był przegląd teatralny na wolnym powietrzu więc nie byłoby
        tez problemu gdyby trzeba było sie ewakuować:)
    • diwer33 Re: W jakim wieku do teatru? 09.03.07, 20:57
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi:)!
      W takim razie wybierzemy się jeśli jeszcze uda nam się zdobyć bilety.
      Pozdrawiam:)!
    • annafox Re: W jakim wieku do teatru? 09.03.07, 21:21
      U mnie przygoda zaczęła się w dniu 2 urodzin. Następna wizyta była po 4
      miesiącach, kolejna gdy potomka miła 2,5 roku..... a dalej to już poleciało.
    • aeiou2 Re: W jakim wieku do teatru? 10.03.07, 00:38
      "mis tymoteusz i psiuncio" bedzie grany w maju
    • jusimama1 Re: W jakim wieku do teatru? 11.03.07, 18:56
      Moja córeczkę zaczęłam zabierać, gdy skończyła dwa latka.Połknęła bakcyla.Teraz
      jest 8-letnia panienką i przegląda regularnie repertuar.
    • jelyfish Re: W jakim wieku do teatru? 21.03.07, 14:48
      Moja córka ma 2,5 roku, niedawno byłyśmy pierwszy raz w teatrze. Na początku
      była trochę przestraszona, chciała wyjść, ale kiedy pojawiły się kukiełki,
      zaczęła się śmiać i naprawdę dobrze się bawiła. Mam tylko radę odnośnie długości
      trwania spektaklu- wydaje mi się, że dla takiego malucha 50 minut będzie
      wystarczająco długo. Moja córka pod koniec bardzo się wierciła i dłużej by nie
      wytrzymała.
      • abepe Re: W jakim wieku do teatru? 22.03.07, 21:48
        Wydaje mi się, że dobrym "wskaźnikiem" możliwości wytrzymania na dłuższym
        przedstawieniu w teatrze może być umiejętność długiego skupienia się na bajce z
        płyty audio. Jeśli dziecko umie się skupić "tylko" słuchając ponad godzinę to i
        w teatrze wysiedzi i będzie zainteresowane tym, co się dzieje na scenie.

Grześ od ponad 1,5 roku jest fanem naprawdę długich bajek audio. Dlatego żałuję,
        że lęk przed hałasem nie pozwala nam pójśc w spokoju do teatru.

Niedawno Grześ siedział sam w kuchni i słuchał w radiowej "dwójce" "Piotrusia i
        wilka" Prokofiewa. To nie jest długa bajka ale przecież nawet tekstu tam mało,
        najwięcej ilustracji instrumentalnej. Ale tu widzę efekty słuchania od urodzenia
        tego, co my:))
        • annafox Re: W jakim wieku do teatru? 22.03.07, 21:52
          W warszawskim Baju jest płyta "Miś Tymoteusz i Psiuńcio" i jest też do dostania
          w Bajkach Grajkach". Może w ten sposób twój malec zapozna się z tekstem i
          oprawą muzyczną a później bez lęku przed hałasem zobaczy inscenizacje w teatrze.
          • abepe Re: W jakim wieku do teatru? 23.03.07, 11:25
            annafox napisała:

> W warszawskim Baju jest płyta "Miś Tymoteusz i Psiuńcio" i jest też do dostania
            >
            > w Bajkach Grajkach". Może w ten sposób twój malec zapozna się z tekstem i
            > oprawą muzyczną a później bez lęku przed hałasem zobaczy inscenizacje w teatrze
            > .

Mój zna od dawna (to była pierwsza z Bajek-grajek którą kupiłam:))
            Chciałam go wziąć na coś, co zna właśnie dlatego, żeby go zachęcić. Na razie
            odmówił. Muszę z tym "Ozem" zaryzykować i już:)) Chodzi tylko o to, żeby nie
            ryczało z głośników. Głośne mówienie mu nie przeszkadza tylko przez mikrofon.
            Dlatego zależy mi...żeby nie było piosenek (te najczęściej są nagłaśniane, prawda?)
    • bogusia1231 Re: W jakim wieku do teatru? 23.03.07, 19:51
      My dosyć długo nie chodziliśmy
      - przerabialiśmy fascynacje kinem do którego bartek zaczął chodzić trochę opo
      drugich urodzinach - i tak jak bajki spokojnie oglądał w domu na siedzące - to
      w kinie fascynowało go kino - chodziliśmy pod koniec grania bajki - jak juz
      bylo mniejsze zainteresowanie, kupowaliśmy bliety koło przejść i drugą połowę
      bajki spędzaliśmy na schodkach - o dziwo Bartek dokładnie wiedział co się
      dzieje na scenie (na szczęście zachowywał sie cicho, więc coś takeigo mogliśmy
      robić)
      - pierwszy raz poszedł z przedszkolem, a teraz nie możemy się wybrać, alebo nie
      grają nic dla maluchów, albo chorujemy:(, najpierw mieliśmy zapalenie płuc, a
      teraz podejrzenie szkarlatyny:(
      • annafox Re: W jakim wieku do teatru? 23.03.07, 20:30
        My też chorujemy i ciekawe nam spektakle koło nosa przechodzą. Zdrowiejcie
        szybko bo wiosna tuż tuż.
        • witka06 Re: W jakim wieku do teatru? 29.03.07, 17:22

Witam,

My wybraliśmy sie do teatru po raz pierwszy w wieku 2,2 lata. Synkowi bardzo się
          podobało. Był to "Koziołek Matołek" w teatrze muzycznym. W wieku 2,5 poszliśmy
          na "Doktora Dolittle". Obawiałam się, ze nie wytrzyma tak długo (2h). Okazało
          sie, że oglądał z wypiekami na buzi. Nie chciał wyjść z sali na przerwę, a po
          zakończeniu wołał " Niech ci aktorzy tu wracają, to jeszcze nie koniec!"
          Ubolewam, że w trójmieście jest mało spektakli dla takich maluchów, a jeśli już
          się pojawiają to mały choruje.

Można też zorientować sie, czy w bibliotekach, domach kultury nie są
          organizowane przedstawienia dla dzieci. My od 1,5 roku regularnie bierzemy
          udział właśnie w takich spektaklach (teraz synek ma 3,5). Są krótkie, bez
          nagłośnienia, efektów specjalnych, więc łagodnie mogą wprowadzić w świat teatru
          i po prostu zachęcić.

teraz, kiedy robi sie coraz cieplej warto zwracać uwagę na różnego rodzaju
          festiwale teatralne. często w programie są też bardzo ciekawe pozycje dla
          dzieci. Spektakle odbywają się na świeżym powietrzu.

pozdrawiam
          wiola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka