Dodaj do ulubionych

Lupa Festiwal

IP: *.stegny.2a.pl 26.05.03, 23:43
A może ktoś był na sesji naukowej lup spotkaniach z Mistrzem Krystianem i
mógłby sie podzielić szczegółami no i oczywiście wrażeniami ze wznowionych
speklakli....
Obserwuj wątek
    • Gość: magician Re: Lupa Festiwal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.03, 16:36
      Gość portalu: Jovanka napisał(a):

> A może ktoś był na sesji naukowej lup spotkaniach z Mistrzem Krystianem i
      > mógłby sie podzielić szczegółami no i oczywiście wrażeniami ze wznowionych
      > speklakli....

cóż... należało się Mistrzowi bez dwóch zdań! Sesje były ciekawe, a rozmowy z
      Lupą takie jak zwykle - niezwykłe! :)

m.
      • Gość: luper Re: Lupa Festiwal IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 18:36
        Cały festiwal był doskonały!!
        Szkoda,że nie pokazano "Stosunków Klary"(mimo wszystko zobaczyłbym je drugi raz)
        i "Wymazywania"Na żywo,ale i tak było świetnie.Dyskusjejak zawsze Bardzo
        dobre,przy okazjii nabylem "podroz do nieuchwytnego".Zazdroszcze ludziom,którzy
        mieli okazje być na warsztatach z Lupą.(ja jeszcze nie studiuje to nie miałem
        takiej okazjii.)
        pozdrawiam.
        • Gość: magician Re: Lupa Festiwal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.03, 19:39

Dyskusjejak zawsze Bardzo dobre,przy okazjii nabylem "podroz do nieuchwytnego".

uczestniczyłeś we wszystkich dyskusjach?

>Zazdroszcze ludziom,którzy mieli okazje być na warsztatach z Lupą.(ja jeszcze
          >nie studiuje to nie miałem takiej okazjii.)

ja też, ale zazdroszczę tym, którym dane było uczestniczyć w całym festiwalu.
          Mnie udało się tylko w jednym dniu...

luper-czadowy nick :>>
          • Gość: Jovanka Re: Lupa Festiwal IP: *.stegny.2a.pl 28.05.03, 00:07
            Dzięki za odzew!
            Gość portalu: magician napisał(a):

>
            > Dyskusjejak zawsze Bardzo dobre,przy okazjii nabylem "podroz do
            nieuchwytnego".
            > No to zazdoszczę, że jeszcze nie czytałeś...i przy okazji może ktoś wie,
            kiedy zostanie wydana dwutomowa(!) Utopia2?
            > uczestniczyłeś we wszystkich dyskusjach?
            > Jeśli tak, to jak wyglądały wspomnienia jeleniogórskie? Zdystansowanie czy
            sentymenty?
            > >Zazdroszcze ludziom,którzy mieli okazje być na warsztatach z Lupą.(ja jeszc
            > ze
            > >nie studiuje to nie miałem takiej okazjii.)
            > (niedyskretne pytanie - wybierasz się na reżyserię?)
            > ja też, ale zazdroszczę tym, którym dane było uczestniczyć w całym festiwalu.
            > Mnie udało się tylko w jednym dniu...
            > Jeszcze jedno pytanko: czy widzieliście wystawę , a na niej zdjęcia...może
            był jakiś katalog?
            >
            > luper-czadowy nick :>>
            • Gość: magician Re: Lupa Festiwal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.03, 17:33
              Gość portalu: Jovanka napisał(a):

> Jeśli tak, to jak wyglądały wspomnienia jeleniogórskie? Zdystansowanie czy
              > sentymenty?

ooooo sentymenty i wspomnienia... wspaniałe spotkanie!

>(niedyskretne pytanie - wybierasz się na reżyserię?)

właśnie... a Ty?

>Jeszcze jedno pytanko: czy widzieliście wystawę , a na niej zdjęcia...może
              > był jakiś katalog?

wystawa była, ja nie zdążyłam niestety, ale katalogu nie sprzedawali (jeśli
              był) w Teatrze - to na pewno.Może na wystawie.

m
              • Gość: Jovanka Re: Lupa Festiwal IP: *.stegny.2a.pl 28.05.03, 23:06

>(niedyskretne pytanie - wybierasz się na reżyserię?)
                >
                > właśnie... a Ty?
                > ja, tylko sobie o tym cichutko marzę...a Ty wybierasz Kraków? Teraz? Jeśli
                tak, będę trzymać kciuki!
                >
                > >Jeszcze jedno pytanko: czy widzieliście wystawę , a na niej zdjęcia...może
                > > był jakiś katalog?
                >
                > wystawa była, ja nie zdążyłam niestety, ale katalogu nie sprzedawali (jeśli
                > był) w Teatrze - to na pewno.Może na wystawie.
                >
                > No właśnie może był na wystawie...

> A przy okazji : na czym byłaś ? Ja tylko na Braciach Karamazow (w ramach
                festiwalu) - absolutne olśnienie, no i na Stosunkach Klary...(ale to w
                warszawskiej części), które faktycznie przesiąkły Rozmaitościami. Nie będę się
                wypowiadać co sądzę o tym spektaklu, bo w obecnej fazie jestem całkiem
                bezkrytyczna:)i z niecierpliwością wyczekuję na kolejny spektakl krakowski, z
                krakowską obsadą...podobno z początkiem przyszłego roku (tylko nie wiem czy
                premiera czy próby???) dostąpimy tej frajdy!

Proszę o wieści, gdy ktoś się dowie co to będzie.

I jeszcze jedno pytanie: Czy wznowione Rodzeństwo i Kalkwerk będą grane po
                wakacjach?
                • Gość: magician Re: Lupa Festiwal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.03, 19:25

> > ja, tylko sobie o tym cichutko marzę...a Ty wybierasz Kraków? Teraz? Jeśli
                  >tak, będę trzymać kciuki!

teraz nie, ale kciuki zachowam się na odpowiedni czas ;) na pewno się
                  przydadzą!

> > No właśnie może był na wystawie...

myślę, że można zadzwonić i jakoś załatwić jeden katalog... spróbuj.

> > A przy okazji : na czym byłaś ?

tylko na poniedziałkowej sesji- nie jestem z Krakowa <niestety>

>Nie będę się wypowiadać co sądzę o tym spektaklu, bo w obecnej fazie jestem
                  >całkiem bezkrytyczna:)

skąd ja to znaaaaaaaam.....:> utrata obiektywnego spojrzenia na Lupę mnie też
                  objęła.ale nie narzekam.

>> Proszę o wieści, gdy ktoś się dowie co to będzie.

a to pewne, że szykuje premierę?

marta
                  • Gość: Jovanka Re: Lupa Festiwal IP: *.stegny.2a.pl 29.05.03, 23:40

> tylko na poniedziałkowej sesji- nie jestem z Krakowa <niestety>

> ja niestety też nie, ale do czasu jak sądzę...

Również rozpatrywałam wypad na tą sesję, ale się nie udało, teraz żałuję
                    i stąd moje pytania; chęć uszczknięcia choć trochę tego klimatu...
                    >
                    > >> Proszę o wieści, gdy ktoś się dowie co to będzie.
                    >
                    > a to pewne, że szykuje premierę?

>>"W lutym 2004 roku, z dyrektorem Grabowskim już jestem umówiony na termin,
                    rozpocznę nową realizację, ale nie mogę zdradzić, co to będzie, bo to tajemnica
                    dla mnie samego" - wyznał Krystian Lupa, gdy go zapytaliśmy o dalsze plany
                    związane ze Starym Teatrem, (to wypowiedź z konferencji rozpoczynającej
                    festiwal)więc moje pytanie co to będzie? jest dalekim wybiegiem w przyszłość,
                    niemniej gdy to już stanie się jasne...dalej proszę o informację.

Miło jest spotkać kogoś, kto rozumie...dzięki Marto za korespondencję, z
                    nadzieja na dalszą...

Jovanka

• Gość: magician Re: Jovanka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.03, 16:53

może korespondencja mogłaby rozwinąć się e-mailem...?
                      magiciann@wp.pl - napisz proszę:))

marta

• Gość: Kazimierzp@hoga.pl Re: Jovanka IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.06.03, 00:39
                        Miałem możliwość rozmowy z Aliną Obidniak zaraz po jej powrocie z tegoż
                        festiwalu. Była cała rozpromieniona, zwłaszcza z tego powodu, że Krystian Lupa
                        przypominał wielokrotnie swój okres jeleniogórski i wpływ jaki Alina Obidniak
                        jako Dyrektorka Teatru im. Kamila Cypriana Norwida miała na jego działania.
                        Zresztą pani Alina Obidniak zawsze jak mówi o Krystianie Lupie to się rozkleja.
                        Traktuje go jako jednego z najlepszych, jeśli nie najlepszego teatralnego
                        wychowanka, choć dzisiaj gdy stoją obok siebie to wyglądają bardzo "rówieśnie".
                        Jako, że rozmowa o tym festiwalu była w jeleniogórskim BWA to mocno podkreślała
                        ogromne zdolności plastyczne Krystiana Lupy.
                        Ciekawy byłby dzisiaj poczet "byłych" jeleniogórzan, bo nie tylko Lupa tu
                        tworzył. Kazimierz Piotrowski
                        • Gość: Cinekk Re: Jovanka IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 16:06
                          Wspominki,wspominki.Co z tego,ze Lupa zaczynal w Jeleniej Gorze? Teraz juz tam
                          nic nie zrobi bo nie ma z kim i dla kogo!!!
                          • Gość: magician Re: LUPA FESTIWAL IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.03, 17:19
                            Gość portalu: Cinekk napisał(a):

> Wspominki,wspominki.Co z tego,ze Lupa zaczynal w Jeleniej Gorze? Teraz juz
                            tam
                            > nic nie zrobi bo nie ma z kim i dla kogo!!!

myślicie, że dzisiaj taki Lupa zwróciłby na siebie uwagę w Jeleniej Górze?
                            Ja myślę, że tak. Nieważne gdzie, ale ważne co się tworzy.
                            Tak jak "nie ma małych ról - są tylko mali aktorzy". :)

m
                            • Gość: Cinekk Re: LUPA FESTIWAL IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 17:37
                              Chodzilo mi o to,ze Lupa jest na zupelnie innym etapie niz to co zajmuje
                              tworcow w powiatowych teatrach.Nie mial by co tam teraz robic a miejscowi
                              byliby zdegustowani elitarnoscia propozycji.Jego tworczosc wymaga specjalnych
                              warunkow(aktorzy),Jelenia Gora juz ich nie zapewnia.
                              • Gość: Kazimierzp@hoga.pl Re: LUPA FESTIWAL IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.06.03, 00:30
                                Drogi dyskutancie z Bogatyni, albo tuż obok. Krystian Lupa był w Jeleniej Górze
                                w zeszłym roku, opowiadał o swoich zamierzeniach i roli jaką w jego twórczosci
                                odegrał okres jeleniogórski. Nie widać było w jego głosie wzgardy dla
                                nas "prowincjonalnych słuchaczy", ani też dla lokalnych twórców i odtwórców.
                                Parę dni temu uczestniczyłem w teatrze jeleniogórskim w dyskusji o sztuce
                                Tadeusza Słobodzianka "Sen Pluskwy, czyli towarzysz Chrystus". W dyskusji tej
                                uczestniczyli, oprócz mieszkańców Jeleniej Góry, recenzenci teatralni z
                                głownych wydań ogólnopolskich gazet. Jeden z nich stwierdził, że od wielu lat
                                nie uczestniczył w tak głebokiej i ciekawej dyskusji. Ten prowincjonalizm o
                                którym tu ktoś mówi to będzie w każdym z nas jeżeli to sobie wmówimy.
                                Mieszkańcy Jeleniej Góry, Bogatyni, Wrocławia, Wraszawy, Krakowa nie są ani
                                trochę lepsi, ani trochę gorsi od innych. Mieszkańcy miast w których są Teatry
                                i stałe zespoły aktorskie mają jedną przewagę nad innymi: mogą częściej obcować
                                ze sztuką żywego słowa i żywej gry na scenie. Tego żadna telewizja, żadne
                                multikino nam nie jest w stanie dać. Jelenia Góra (miasto i kotlina) ma kilka
                                stałych zespołow teatralnych państwowych (samorządowych) i prywatnych (m.innymi
                                Teatr im.K.C. Norwida, Cinema, Teatr Nasz, Bombaż). Obyśmy tylko chcieli w ich
                                propozycjach uczestniczyć, bo propozycji i to bardzo dobrych jest wiele.
                                Piotrowski
                        • Gość: Jovanka Re: Kazimierz IP: *.stegny.2a.pl 03.06.03, 01:32
                          Gość portalu: Kazimierzp@hoga.pl napisał(a):

> Ciekawy byłby dzisiaj poczet "byłych" jeleniogórzan, bo nie tylko Lupa tu
                          > tworzył. Kazimierz Piotrowski

> Jeśli można, proszę o ów poczet. Ciekawi mnie również, jak wyglądał teatr
                          > Lupy, jak był odbierany na tle pozostałych teatrów jeleniogórskich? Czy był
                          > wówczas lokalnym wydarzeniem? A może wpisywał się w jakiś szerszy nurt, czy
                          > też ogólną atmosferę eksperymentów w JG?

>PS: Prowincjonalizm oczywiście jest w głowie. A w miejscach rzadziej
                          zaludnionych często powstają rzeczy wartościowe. Ponadto jeleniogórskie
                          laboratorium Lupy było kluczowe dla jego rozwoju, a że ktoś sugeruje, że
                          Lupa "wyrósł" już z tego miejsca...możliwe, ale to nie jest równoznaczne z tym,
                          że nie miałby tam do kogo mówić. Przecież jego widownia w Krakowie, Wrocławiu,
                          Warszawie nie jest tylko miejscowa. Chodzi o to, że obecnie ma ją również w
                          Paryżu, Hamburgu ...
                          • Gość: kazimierzp@hoga.pl Re: Kazimierz IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.06.03, 10:31
                            Jeleniogórzaninem jestem dopiero od dwudziestu paru lat. Przedtem mieszkałem we
                            Wrocławiu, a teatromanem stałem się początkowo prowadzany na spektakle
                            (pierwszy raz w 1963 roku na Kordiana do Teatru Polskiego) przez moją
                            wychowawczynię ś.p. Genowefę Bawolską. Potem już sam (no nie zawsze) nie
                            opuszczałem żadnych spektakli wrocławskich, teatrów z Krakowa i Warszawy które
                            do Wrocławia przybywały. Gdy wprowadziłem się do Jeleniej Góry to jedne z
                            pierwszych kroków skierowałem do Teatru. Był to, niestety, okres największego
                            dołu w tym teatrze - odrzuciło mnie od chodzenia na parę lat. Dopiero kiedy
                            przyszła Alina Obidniak, kiedy sprowadziła całą rzeszę młodych, zdolnych
                            aktorów, reżyserów to chciało się do Teatru chodzić. Więc chodzę. Obecny sezon
                            jest jednym z lepszych: kapitalna inscenizacja "Mistrza i Małgorzaty", "Wielka
                            Woda" z piosenkami Osieckiej, "Kartoteka", "Sen Pluskwy czyli towarzysz
                            Chrystus", "Hauptman" - doskonała współczesna sztuka z kapitalną rolą Zygmunta
                            Bielawskiego. Takie forum to raczej nie miejsce na dłuższe dywagacje.
                            Ostateczna konkluzja to taka, że teraz kiedy telewizja publiczna daje coraz
                            mniej prawdziwego teatru, to możliwość obcowania z żywą sztuką, z żywymi
                            aktorami jest świetnym uzupełnieniem naszego pełnego stresów i otaczającego nas
                            wyścigami szczurów życia. Serdecznie pozdrawiam Piotrowski
    • Gość: luper Re: Lupa Festiwal IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.03, 20:16
      sorry ,ze nie odpisalem od razu ,ale mialem problem z internetem.
      nie bylem na wspomnieniach ,i tez uczestniczylem tylko w jednym dniu dyskusjii.
      a jakie spektakle widzieliscie?tak mam zamiar wybrac sie na rezyserie ,ale nie
      wiem gdzie i na pewno nie teraz tylko jak skoncze jakis pierwszy kierunek/chyba
      rzezbe/.widzialem wystawe i uwazam,ze byla swietna!!!
      luper
      • Gość: Jovanka Re: Luper IP: *.stegny.2a.pl 03.06.03, 01:40
        Gość portalu: luper napisał(a):

> sorry ,ze nie odpisalem od razu ,ale mialem problem z internetem.
        > nie bylem na wspomnieniach ,i tez uczestniczylem tylko w jednym dniu
        dyskusjii.

> Jakieś szczegóły mile widziane...

> a jakie spektakle widzieliscie?tak mam zamiar wybrac sie na rezyserie ,ale
        nie
        > wiem gdzie i na pewno nie teraz tylko jak skoncze jakis pierwszy
        kierunek/chyba
        >
        > rzezbe/ - też brzmi nieźle

.widzialem wystawe i uwazam,ze byla swietna!!!
        > luper

> To może wiesz czy był na niej katalog? (no i zazdroszczę) Dzięki za odzew
        > Jovanka
        • Gość: luper Re: Luper IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 16:04
          hej
          Na dyskusjach bylem 19,od godziny 10.oo
          M.in na"klęskach lupy"i na"dlaczego paryż pokochał lupę"
          mysle ze dyskusje byly udane,aczkolwiek wiele nowego się nie dowiedziałem!
          Co do wystawy to nic nie wiem o katalogu,a sama w. byla swietna.
          pozdrawiam luper
          ps mam nadzieje ze na rzezbie bedzie co najmniej niezle.
          • Gość: magician Re: sesja naukowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.03, 20:45

> hej
            > Na dyskusjach bylem 19,od godziny 10.oo
            > M.in na"klęskach lupy"i na"dlaczego paryż pokochał lupę"
            > mysle ze dyskusje byly udane,aczkolwiek wiele nowego się nie dowiedziałem!
            > Co do wystawy to nic nie wiem o katalogu,a sama w. byla swietna.
            > pozdrawiam luper
            > ps mam nadzieje ze na rzezbie bedzie co najmniej niezle.

Luper byliśmy na tej samej sesji od 10:00 do 19:00 :))))

m.
            • Gość: luper Re: sesja naukowa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.03, 17:32
              :)ciekawe!to dosc zabawne,ze rozmawialismy(sic!)na forum!
              • Gość: magician Re: sesja naukowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 21:57

> :)ciekawe!to dosc zabawne,ze rozmawialismy(sic!)na forum!

zawsze się poznaje ludzi trochę za późno :))
                to do następnej sesji!
                • Gość: luper Re: sesja naukowa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 11:56
                  Do następnej;)!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka