Gość: Pasażer IP: 213.17.253.* 18.10.10, 08:10 Nie ma co dyskutować o nazewnictwie. Są tylko dwa nazwiska aby zostały podane Kaczyński i Waltz do tego z odpowiednim rozwinięciem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikifly Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... 18.10.10, 08:25 powinni budować oszczędniej a nie wczuwać się w marmurowe schody które i tak są śliskie w zime!@ to jest wszystko od dupy strony robione u nas Odpowiedz Link Zgłoś
olo-international Dobre myślenie! Nazwy powinny byc proste i.. 18.10.10, 08:28 ..jednoznaczne. Powinny być krótkie, składające się z małej ilości sylab, zawierejące wiele samogłosek. Także, na ile mozliwe, do wymówienia przez obcokrajowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_O Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... IP: *.chello.pl 18.10.10, 08:29 tylko czekam az do gry wlaczy sie zwiazek kombatantow. na pewno znajda jeszcze z 50 jednostek, ktore nie zostaly odpowiednio uhonorowane. wyobrazmy sobie tylko jak pieknie brzmialaby nazwa 'stacja metra imienia zgrupowania stolpecko-nalibockiego armii krajowej' zamiast tej dziwnej 'stadion narodowy' Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto pr 18.10.10, 16:48 Gość portalu: o_O napisał(a): > tylko czekam az do gry wlaczy sie zwiazek kombatantow. na pewno znajda jeszcze > z 50 jednostek, ktore nie zostaly odpowiednio uhonorowane. > > wyobrazmy sobie tylko jak pieknie brzmialaby nazwa 'stacja metra imienia zgrupo > wania stolpecko-nalibockiego armii krajowej' zamiast tej dziwnej 'stadion narod > owy' Tylko patrzeć,jak stacja będąca najbliżej Muzeum Powstania otrzyma taką właśnie nazwę. Albo imienia zimnego lecha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olobolo nazwy to temat zastępczy IP: 195.149.64.* 18.10.10, 08:37 "Najwięcej nowości odnajdujemy w zachodniej części drugiej linii metra, która ma duże szanse na budowę w następnej kolejności. " Bez żartów ... na razie to tylko marzenie autora tego artykułu. Jakoś nie widzę sensu budowania metra w polu uprawnym na Lazurowej kontra dojazd na Bródno i Targówek gdzie mieszka 120 tyś mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typ Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.chello.pl 18.10.10, 09:13 No niestety chociaz wolal bym zebys mial racje to tak nie jest. Na tych polach uprawnych bedzie STP mory potrzebna do obslugi drugiej linii wiec po centralnym odcinku metro idze na zachod. Fajnie bylo by jakby robili jednoczesnie ale w taki nadmiar gotowki w Warszawie to ja nie wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typ Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.chello.pl 18.10.10, 09:16 Oczywiscie rozwazania ze moglo by pojsc na wschod byly tylko gierkami z mieszkancami, ludzie ktorzy interesowali sie tematyka metra i znali plany tej linii od dawna byli pewni takiej kolejnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
bialoleka.jest.jedna Re: nazwy to temat zastępczy 18.10.10, 09:29 Do tego cała wschodnia Białołęka, na której teraz mieszka 30.000 ludzi, a w momencie budowania w 2020(?) będzie mieszkało 50.000. Budowanie metra na Bemowo, które ma 3-pasową Górczewską, 3-pasową Połczyńską, linię tramwajową na Połczyńskiej i drugą linię na Obozowej, nowobudowaną obwodnicę odkorkowującą ulice w porównaniu do komunikacyjnego zabiedzenia Targówka i wschodniej Białołęki (pełniąca tranzytową funkcję Radzymińska, 1-pasowa św. Wincentego, 2-pasowa Wysockiego) woła o pomstę do nieba. I podstawowe pytanie, dlaczego opłaca się budować podziemną stację Chrzanów i Połczyńska wśród pól, a nie opłaca się przedłużyć linii na wschód, na gęsto zabudowane osiedla Derby/Lewandów? Dlaczego nie wyciągnie się tam kolejki ponad ziemię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talib Kweli Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.chello.pl 18.10.10, 11:15 Ale Białołęka to nie jest Warszawa tylko wieś. Za 20 lat będziemy się za nią wstydzić, że powstała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 18.10.10, 11:56 Twoi rodzice powinni się wstydzić, że ciebie spłodzili. Wschodnia Białołęka od 1976 roku jest częścią Warszawy. Oczywiście to dużo mniej niż 59 lat Bemowa, Ursynowa, Wawra, Młocin, Wilanowa. Od 34 lat. Tu płacimy podatki również na takich gamoni jak ty. Ale trudno. Damy sobie radę. Zazdrość, że można się urządzić gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talib Kweli Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.chello.pl 18.10.10, 12:34 Nie obrażaj mnie karle umysłowy, nawet nie jesteś w stanie ogarnąć tak banalnego tematu. Porównujesz Ursynów i Wilanów do jakiejś podwarszawskiej wsi, na której prawie wszyscy mieszkają w strzeżonych zagrodach ? Ja bym się wstydził zaprosić znajomych, gdyby miał ich legitymować jakiś burak z ochrony. Trochę klasy człowiuniu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 18.10.10, 13:38 informuje cie zatem karle, ze bialoleka od 1976 roku jest administracyjnie czescią warszawy. niestety nie miala tak pieknego startu w wielkoplytowa wiekomiejskosc jak bemowo, ursynow czy wilanow. i niestety teraz tez jej potencjal nie jest wykorzystywany w odpowieni sposob przez ludzi zapewne twojego pokroju, ktorzy sa w stanie przeplacac, by tylko poczuc sie odrobine lepszymi od innych, i ktorzy nie rozumieja, ze warszawa lezy po obu brzegach wisly. Obrzydliwe jest to wasze zadzieranie nosa, bo naprawde powodow ku temu nie macie. z tego co zauwazylem to nawet w przecudnym piaskowcowo-szklanym miasteczku wilanoc sa ogrodzenia, bramofony i ciecie na klatce. mieszkancy i podatnicy bialoleki maja takie sama prawa, jak mieszkancy twoich historycznie wielkomiejskich osiedli, po ktorych w latach 70 ganialy krowy i kury, i w ktore w latach 70-80 wprowadzal sie dumny mazowiecko-podlaski prosty lud. zagrode umyslowa masz czlowieku w glowie. tyle w tym temacie. ja bym sie wstydzil zaprosic ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talib Kweli Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.chello.pl 18.10.10, 14:31 Przede wszystkim Białołęka nie miała żadnego startu, nie ma żadnych planów zagospodarowania przestrzennego, szkół, przedszkoli itp., itd... Nie macie żadnej przestrzeni publicznej oprócz kilku przystanków autobusowych :) chowacie się przed światem jak przed stadem wilków. Dopłaciłbyś do metra 200-300 zł i byś mieszkał w cywilizowany miejscu. Poza tym mieszkam na Woli więc nie jest tak, że nie staram się być obiektywny. Nie bronię PRL-owskich bloków bo to jest prócz zabudowy typu Białołęka najgorsze co może spotkać jakiekolwiek miasto. Jest jednak jako tako rozplanowane. Nie zapominam wcale o prawym brzegu, bo uważam Pragę za piękne lecz wyniszczone przez los miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 18.10.10, 15:09 No więc może porozmawiajmy o faktach. - Białołęka i Wschodnia Białołęka to tereny, które w przeciwieństwie do większosci dzielnic mają na wiekszości terenów opracowane miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego. dominuje w nich zabudowa jednorodzinna i niska wielorodzinna. - są 4 nowe szkoły budowane po 2000 roku. - przedszkola publiczne są w planach, prywatne kosztuje ok. 700-800 zl (300 zl publiczne) - brakuje publicznego ośrodka zdrowia (jest kilka prywatnych, ale z NFZ), basenu, biblioteki. najbliższe są na Targówku - jakieś 3-4 km od osiedli. Przestrzeń publiczna też się pojawi. duży plac zabaw w budowie, park w planie na 2012 rok. Władze dzielnicy powoli zaczynają zauważać, że za kanałem też są jej tereny. Problemem jest nieumiejętność perspektywicznego myślenia urzędników, którzy nie są w stanie myśleć na 10 lat w przód. I te wlasnie opóźnienia sprzed 10 lat skutkują do dziś. Gdybym dopłacił 200 zł, to bym sobie kupił mieszkanie w klatce obok :) musiałbym dopłacić 2000 zł za metr, żeby kupić mieszkanie tam, gdzie bym najbardziej chciał (i nie mam na myśli wilanowa czy mokotowa). niestety, nie każdy zarabia 6K netto. Poza tym, poza oczywistymi minusami (które są widoczne, ale też mozliwe do poprawy) są też plusy, które skłoniły mnie tu kupić mieszkanie. Nie tylko cena. Metraż, widok z okna (ja mam naprawde ladny, szczerze mwiac nie obchodzi mnie widok z okna sasiada), okolica, mozliwosci rozwoju dzielnicy, brak melin, dresiarstwa, kibolstwa, zasranych piaskownic, normalne ceny w sklepach (a nie osiedlowe zdzierstwo w stylu zolty ser 30 zl/kg, kajzerka 50 gr, mleko 3.40). Na basen jade samochodem 10 min. do przychodni 15 min. biblioteki odwiedzam w centrum, bo na targowku i pradze miasto oszczedza i nowosci nie kupuje. Tu naprawde mieszkaja normalni ludzie i nie widze powodu, dla ktorego miasto ignoruje nasze potrzeby i nie potarfi obiektywnie ocenic sytuacji. Zamiast rozwijać sie w miarę równomiernie faworyzuje lewostronne dzielnice. brak szybkiego polaczenia na targowek, brodno, bialoleke odbije sie w ratuszu czkawka. Korki w centrum na pewno się dzięki temu nie zmniejszą. Szkoda, że miasto nie rozumie, jak dużo by zyskało, budując metro na wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talib Kweli Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.chello.pl 18.10.10, 15:30 Ja wiecznie słyszę o brakach szkół, przedszkoli itd. więc być może są ale jest ich zdecydowanie za mało. Piszesz, że są plany zagosp. to zobacz sobie na Zumi, jak beznadziejnie są planowane ulice i rozmieszczenie osiedli, totalny chaos. A skoro chcesz się targować na ceny, to ja mieszkam na Żelaznej i w osiedlowych sklepach (2 sklepy do których idę 2 minuty) mam kajzerki po 20gr i mleko od 1,70 (jeśli ktoś takie pije). Mam trzy przystanki na Stare Miasto, na basen 10 min piechotą, boisko do kosza i nogi pod domem. Zamiast 60 mam 50 metrów2 i do pracy 20 min tramwajem. Ty pewnie dojeżdżasz godzinę, co daje 10 godzin tygodniowo na dojazdy i z 500 zł miesiecznie na paliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: nazwy to temat zastępczy IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 18.10.10, 15:42 > A skoro chcesz się targować na ceny, to ja mieszkam na Żelaznej i w osiedlowych > sklepach (2 sklepy do których idę 2 minuty) mam kajzerki po 20gr i mleko od 1, > 70 (jeśli ktoś takie pije). Mam trzy przystanki na Stare Miasto, na basen 10 mi > n piechotą, mówisz o tym na Grzybowskiej? swoją drogą - za coś został zbudowany, bo kilka lat temu tam go nie było. ja płaciłem podatki, miasto zbudowało basen. czekam teraz aż zbudują w mojej dzielnicy. nie sądzisz, że byłoby uczciwie? > Zamiast 60 mam 50 metrów2 nie stać mnie na 50 metrów na żelaznej. Poza tym nie chcę płacić 500 zł czynszu i 100 zł na remonty. mieszkasz w bloku czy kamiecy? > Ty pewnie dojeżdżasz godzinę, co daje 10 godzin tygodniowo na dojazdy i z 500 zł miesiecznie na paliwo. do pracy jadę godzinę, ale autobusem. koszt 196 zł kwartalnie, plus drugie tyle na paliwo na wypady za miasto, baseny, zakupy i inne historie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzio Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... IP: 195.245.213.* 18.10.10, 08:50 Może 1-a nazwa von Waltz, 2ga wypad Wojciechowicz, a 3cia Ruta zjazd do zajezdni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typ Re: Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto pr IP: *.chello.pl 18.10.10, 09:17 Jeszcze cos przydalo by sie zadedykowac kochanemu inz Galasowi. Odpowiedz Link Zgłoś
trombita Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... 18.10.10, 09:32 Stacja Ulrychów i Chrzanów poraża! Widzę jak każdy cudzoziemiec to wymawia, a z drugiej strony jaki folklor, niech się uczą!. My też musimy:). A może ich nie przyjedzie do nas tak dużo, w końcu na WOli stoi zaledwie kilka biurowców. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... 18.10.10, 09:34 I w ten sposób ktoś obcy, chcący dojechać do Wola Parku, będzie musiał zapamiętać, że to nie Wola Park, ale jakiś Ulrychów. No gratuluje, po prostu doskonały pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: offal a może tak IP: 195.149.64.* 18.10.10, 09:52 the_dzidka napisała: > I w ten sposób ktoś obcy, chcący dojechać do Wola Parku, będzie musiał zapamięt > ać, że to nie Wola Park, ale jakiś Ulrychów. No gratuluje, po prostu doskonały > pomysł Hmmmm to może rozważmy taką opcję: 1. Właściciel centrum handlowego sprzedaje go zagranicznemu inwestorowi a ten zmienia nazwę na Hegeraware-Kalufioritto-Gogol-Boredell Mall (HKGBM) a nazwę stacji mamy ... 2. Obecny właściciel nie wyraża zgody na użycie nazwy własnej centrum handlowego, miasto sie upiera i nazywa jednak tak stację . Sprawa staje w sądzie i miasto beceluje 2 tryliony € jakiemuś prywaciarzowi za nazwę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: a może tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 12:19 Nie, nie, odwrotnie! Miasto proponuje Zarządcy Wola Park nazwanie stacji metra ich nazwą i kasuje za to X zł, które przeznacza na inne cele. Trzeba myśleć, ale naszych urzędasów nikt nie rozlicza z kreatywnego poszukiwania możliwości pozyskiwania finansów tylko z wydania co do złotówki budżetu. Jacy urzędnicy takie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miła joasia Re: Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto pr IP: *.acn.waw.pl 18.10.10, 14:29 ciebie też ku... popie...ło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSKa Jakie nazwy dla stacji ii linii metra? globusowa! IP: 195.117.230.* 18.10.10, 10:31 Jedną ze stacji proponuję nazwać GLOBUSOWA! To tak a propos wieloletniego zaniedbywania potrzeb mieszkańców zachodu Wa-wy. Niech mają na pociechę "swoją" stację skoro muszą chodzić do centrum na piechotę przez tory. A poza tym uważam, że Nowolzaurowa powinna być zbudowana w całości do 2012 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw won Re: Jakie nazwy dla stacji ii linii metra? globus IP: *.chello.pl 18.10.10, 12:02 > A poza tym uważam, że Nowolzaurowa powinna być zbudowana w całości do 2012 roku > ! Ja uwazam ze do 2012 musi w calosci powstac obwodnica praska, ul tysiaclecia czy most krasinskiego z dojazdami, a i tak gowno powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto pr 18.10.10, 11:52 Najprościej to nazwać tak, jak pobliskie przystanki autobusowe/tramwajowe: Osiedle Górczewska, Góralska, Jana Olbrachta, Syreny, Wolska... A nie, kur..., "Koło", gdzie pętla autobusowa Koło jest pół kilometra dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Kolejne radosne "nazwotfurstwo". 18.10.10, 13:49 Wystarczy, że stworzono system MIS z głupimi i nieadekwatnymi nazwami (dzięki którym np. Muranów jest sztucznie rozdzielony na dwa osiedla, Szpital Czerniakowski jest poza Czerniakowem itd. itp.) oraz dziwnie ponazywano stacje I linii metra (przez co wielu nowoprzybyłych nie wie gdzie jest Natolin a gdzie Imielin...) Warto by nazwy stacji jak najbardziej pokrywały się z nazwami autobusowymi i tramwajowymi i dokładnie opisywały miejsce stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamiast Powiśle Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 11:54 Dla mnie największa głupotą jest nazywanie stacji metra "Powiśle" skoro przystanek kolejowy o tej samej nazwie oddalony jest około 300m dalej. W zadnym mieście na swiecie gdzie jest metro nie ma tak idiotycznego rozwiazania. Skoro Powiśle to Powiśle - czytaj: jeden punkt przesiadkowy SKM, KM, Metro, ale nie, u nas musi być oryginalnie, zeby cudzoziemiec przyjeżdzający z normalnego kraju zgłupiał. Odpowiedz Link Zgłoś
iq58 Re: Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto pr 18.10.10, 12:40 Co tam 300 m. Mozna kolejke linową, albo lepiej karuzel, coby tego innostrańca całkiem zakreciło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróznik Re: Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto pr IP: *.acn.waw.pl 25.10.10, 22:52 To zobacz sobie stacje przesiadkowe metra w innych miastach Europy. czasami chcac przesiasc sie z linii A do B trzeba isc czasem nawet kilka minut (mimo ze na obu liniach nazwy stacji sa takie same) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto pr IP: *.acn.waw.pl 18.10.10, 12:20 Dlaczego stacja metra nie moze sie nazywiac "Os. Gorczewska", jak petla, zeby wszyscy wiedzieli gdzie to jest i ze stanowia kompleks?! Lepiej niech ludziska kombinuja?! Taki nowy w miescie czy inny cudzoziemiec w ogole sie w tym nie polapie. To jest wbrew logice i zdrowemu rozsadkowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronek z Jelonek im. Polskiego Państwa Podziemnego IP: 193.194.132.* 18.10.10, 12:34 Linia metra im. Polskiego Państwa Podziemnego. Ale to nie mój pomysł. Przeczytałem o tym kiedyś na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... IP: *.nettelinwestycje.pl 18.10.10, 13:01 Może najpierw stworzono by koncepcję całej sieci metra na 30 lat do przodu. Jak będą przebiegać następne linie, gdzie będą stacje, jak będą się krzyżować? Nazywanie dzisiaj jakiejś stacji np.Targówek Północny to absurd, za 20 lat to tam powinny się znaleźć następne linie i nowe stacje. Nie tylko tam. Rozumiem, że nie buduje się dziś z myślą o przyszłości, ale przynajmniej twórzmy jakieś plany na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Proste nazwy! - do wymówienia przez obcokrajowców IP: 78.8.201.* 18.10.10, 13:17 polski i tak jest trudny, a nazwy, jak np. Żuromińska czy Rondo Zesłańców Syberyjskich są nie do wymówienia przez osoby nie znające naszego języka i utrudniają życie - powinnismy dążyc do tego, by nasze miasto było przyjazne dla odwiedzających i nowych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koteczek Każdy lubi Adasia IP: *.devs.futuro.pl 18.10.10, 13:37 Ja proponuję nazwę: STACJA ADASIA MICHNIKA czy jak on się tam w poprzednim nazwisku nazywał. Taki wielki człowiek powinien mieć swoją maleńką stacyjkę. A lokomotywę nazwać można:NIECIERPIĄCA ZWŁOKI, chociaż zwłoki mogą sie źle kojarzyć, to może lepiej KURSKi? A maszynistą powinien być kot, który pali ( daje czadu ). Oczywiście w wagonikach powinny być darmowe prezerwatywy i parytety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfra minus Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... IP: 178.235.13.* 18.10.10, 13:47 1-Mory 2-Szeligowska 3-Jelonki 4-Bemowo Ratusz 5-Górczewska 6-Ciołka 7-Młynów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikiapole3 Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 17:39 Nazwy stacji powinny być przede wszystkim czytelne dla Polaków - odpowiadać miejscom,gdzie się znajdować i pomagać w orientacji się. Obcokrajowcy i tak będą musieli się dostosować, a nie można dobierać nazw tylko dla nich, w końcu żyjemy w POLSCE, a nie pod okupacją. Zdecydowanie wszystkimi rękami podpisuję się pod nazwą Ulrychów, bez względu na to jak głośno będą krzyczeć zwolennicy Wola Parku (cóż to za nazwa). Już szybciej mogą być Ogrody Ulrychów :). Odpowiedz Link Zgłoś
antypejsbuk Pojebane 18.10.10, 22:15 Gdzie indziej będzie pętla Koło, gdzie indziej stacja metra Koło a gdzie indziej stacja kolejowa Warszawa Koło. Takie cuda tylko w Polsce :( A tak naprawdę to stacja metra przy stacji kolejowej powinna nazywać się Młynów i stację kolejową też należałoby przemianować na Warszawa Młynów. Nazwa Księcia Janusza jest OK, Ulrychów brzmi fatalnie (chyba, że ktoś jest germanofilem), Wola Park już jest lepsze, bo każdy kojarzy gdzie to jest, a przy okazji można by jakąś kasę wyciągnąć od centrum handlowego za tę nazwę :) Odpowiedz Link Zgłoś
sunimica Targówek 18.10.10, 23:32 Jeszcze przed wojną zaplanowano i wybudowano budynek stacji metra na Targówku i... na szczęście, a może dzięki temu, istnieje... Teatr na Targówku. Ech, plany:) Budynek stoi akurat pośrodku - pomiędzy tymi nowymi planowanymi stacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektor_ MOJE TYPY: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 14:40 CwanaHanka, ZaspanyWitek, WianekzRuty. Czy Wam sie podobajom ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brodnomieszk Zamiast Nowe Brodno - proponuje Brodno IP: *.chello.pl 19.10.10, 20:40 Oczywiscie przez o kreskowane. Po pierwsze na stare Brodno raczej stacji metra nie bedzie (bo i po co?). A tak nazwa Nowe Brodno wskazuje na nowopowstale osiedle w dniach budowy metra, a od ponad 30 lat takie osiedle juz istnieje.... Niepotrzebnie robic dwuczlonowa nazwe - o ile ze wzgledow patriotycznych czy lokalnych ma to jakis sens, to jednak Stare Brodno to w tej chwili zaledwie ulamek w liczbie mieszkancow tego co przed wojna plus tory kolejowe. A taka nazwa nic nie da - w przeciwienstwie do Brodno-Szpital, ktora bardzo duzo mowi mieszkancom i przyjezdnym.... Tak wiecam popieram nazwe Brodno w miejsce Nowe Brodno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metro Jakie nazwy dla stacji II linii metra? Oto prop... IP: *.acn.waw.pl 25.10.10, 23:03 Gdy zaczynali budowę I linii metra na 2 początkowych stacjach tj Kabaty i Natolin tez było pole, a wystarczyło 15 lat by powstało tu jedno z największych osiadli w Warszawie. To samo zapewne czeka zachodnie Bemowo po otwarciu metra. Gdy będzie już zbudowany odcinek zachodni ze stacja techniczno postojowa zdolna do obsługi całej drugiej linii, wcale nie jest powiedziane ze odcinek wschodni skończy sie na Bródnie. Juz pojawiaja sie głosy ze budowa metra na gocław jest nieopłacalna, wiec moze komuś uda sie wywalczyć by wschodni odcinek II linii przedłużyć na północ, gdyz patrzac na jej przebieg wydaje sie to naturalną koleja rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś