forumowe
01.02.11, 08:12
Na przekór miłośnikom transportu zbiorowego, chciałbym się dowiedzieć, dlaczego nie lubimy komunikacji miejskiej.
Ja nie jeżdżę, bo:
1. Czas mojego przejazdu do pracy autem to 25 minut "do" i "30" z pracy, a po drodze do pracy zawożę jeszcze syna do szkoły. Przy najlepszych nawet połączeniach, zajęłoby mi to ponad godzinę. Oszczędzam w ten sposób ok. 20 godzin miesięcznie.
2. Autem jest wygodniej. Szczególnie z dzieckiem. Zanim syn przetupta na przystanek, spod przystanku do szkoły - mija sporo czasu. Nie mówiąc już o tym, że podczas ulewy, śniegu, czy mocno minusowej temperatury, w aucie są mniejsze szanse na to, że się młody po takiej wycieczce do szkoły się rozchoruje (cały 2010 nie chorował :-)
3. Oszczędność na lekach, zwolnieniach lekarskich i lekarzu - patrz punkt 2
4. Zakupy. Raz w tygodniu. Samochodem. No bo jak inaczej przetransportować zawartość wózka sklepowego? Zamawiam też online, ale to nie to samo, co samodzielne zakupy.
5. Lubię podróżować sam. W autobusach, tramwajach są ludzie. Nie przepadam za tłumem. Brzydko pachną, głośno rozmawiają przez telefon, rozpychają się. Nie potrzbuję towarzystwa.
6. W samochodzie mogę głośno słuchać Bacha. Nie znoszę słuchania muzyki na słuchawkach :-) MP3 odpada.
7. Samochód daje mi poczucie niezależności. Od pogody, strajków na kolei, grypy. Mieszkam w takiej dzielnicy Warszawy, że przeważnie nie stoję w korkach.
8. Lubię stać w korkach. Jeżeli już są. Mogę głośno słuchać muzyki