Dodaj do ulubionych

Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berlina

30.05.11, 11:23
Pewne tematy dyżurne GW są już śmieszne. Rowery. Psie kupy. Środowiska LGBT. Osobiście bym wolał żeby Warszawa upodobniła się do Berlina w tym, żeby była taka sieć S-bahnu i U-bahnu jak tam, i w tym, że gdyby tam ktoś wpadł na pomysł zamknięcia połowy miasta na godziny przed prylotem delegacji, i wyznaczania stref zakazu wstępu dla pieszych, to zapewne zostałby odpowiednio pogoniony przez mieszkańców. Przypominam też Panu Redaktorowi, że przodkowie obecnych berlińczyków już raz, jakieś 70 lat temu, mieszkańcom Warszawy wytłumaczyli że benzyna szkodzi i zorganizowali zdrowy masowy transport rowerowy, w tym rikszami, ale to chyba nie jest wzór do polecenia?
Obserwuj wątek
    • alik-w-plomieniach Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl 30.05.11, 11:40
      Niemiec nie krowa, nie musisz go wiązać na sznurku, żeby w szkodę nie poszedł. Polak z drugiej strony...
      • Gość: World Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl IP: *.atman.pl 30.05.11, 12:04
        "A mnie pozbawione samochodów miasto wydało się jakieś przyjazne i piękniejsze."

Tyle, że to miasto zostało pozbawione nie tylko samochodów, ale i ludzi. Też uwielbiam takie miasta "tylko dla siebie" :)
      • Gość: tirinti Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl IP: 80.50.126.* 30.05.11, 15:40
        sama prawda
    • Gość: czlowiek Bo GW to medium społeczne i chwała jej za to IP: 81.15.151.* 30.05.11, 11:47
      Lepsze są tematy dyżurne Rzepy, Gazety Polskiej i Naszego Dziennika? Czyli mgła, katastrofy lotnicze i bezpieka PRLu :-)

Ja się cieszę, że w GW zajmuje się rowerami, bieganiem, psimi kupami, kibolami i porodówkami, bo to są sprawy, które naprawdę mnie interesują i dotyczą. I myślę, że wszystkich tych, którzy Wyborczą kupują :-)
      • three-gun-max Re: Bo GW to medium społeczne i chwała jej za to 30.05.11, 12:09
        Gość portalu: czlowiek napisał(a):

> I myślę, że wszystkich tych, którzy Wyborczą kupują :-)

Nie, wyborczą kupują żeby mieć instrukcje co mają myśleć.
        • Gość: Gonzo Re: Bo GW to medium społeczne i chwała jej za to IP: *.247-130-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.05.11, 15:26
          Natomiast towarzystwo spod znaku Rz ND i Gp jest w pełni niezależne w swoim rozumowaniu. Na szczęście.
    • Gość: KBL Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl IP: *.snt.pl 30.05.11, 11:59
      No pewnie. Wszyscy co nie w samochodzie to zaraz "debile".
      Gdyby kierowcy NORMALNIE i RÓWNOPRAWNIE traktowali rowerzystów na jezdniach - a nie jak zło konieczne, śmierdzącą kupę pętającą się po "ich" ulicy - Prawdopodobnie problem rowerzystów jeżdżących po pasach dla pieszych by nie istniał. Nikt inny jak tylko "genialni" kierowcy samochodów zepchnęli ruch rowerowy w warszawie na chodniki (które, przyznaję, powinny być dla pieszych).
      • Gość: gość Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl IP: *.181.1.193.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.05.11, 12:25
        Ale też bardzo często postępowi rowerzyści sami "spychają" się na jezdnię, pomiędzy "pędzące blachosmrody". Dzieje się tak nawet wtedy, jeśli wzdłuż ulicy jest droga rowerowa! Przykłady: Wioślarska od Ludnej do Wilanowskiej w kierunku Wilanowa. Z jakiegoś (zapewne bardzo szczytnego - przecież to ROWERZYŚCI!) powodu pedałują po Wisłostradzie mimo, że obok wyznaczona jest droga rowerowa. Jak widać niektórzy bardzo przywiązują się do uczucia bycia ofiarą.

Przy okazji pozdrawiam pana rowerzystę, który jednak postanowił nie rozjechać mnie i mojego synka w niedzielę, 29 maja około godz. 19:30 w okolicy skrzyżowania Wioślarskiej z Ludną. W tamtym miejscu droga rowerowa jest oddzielona od chodnika tylko białą linią. Rozpędzony pan rowerzysta jechał prosto na nas (szliśmy prawidłowo chodnikiem) ale jednak 3 metry od nas wrócił na część przeznaczoną dla rowerów. Muszę powiedzieć, że poczułem się jak w Europie. Mógł zabić a tylko nastraszył.
      • Gość: Tirinti [...] IP: 80.50.126.* 30.05.11, 15:43
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • three-gun-max Afroamerykanin ;) 30.05.11, 12:08
      To po prostu Murzyn panie politpoprawny
      • Gość: Cogito Re: Afroamerykanin ;) IP: *.polcard.com.pl 30.05.11, 13:45
        Z ust mi to wyjales :). Tym bardziej, ze ow Murzyn moglby przeciez byc Polakiem i w zyciu nie ani Afryki, ani Ameryki nie widziec. Chyba, ze w TV.
        • Gość: T Re: Afroamerykanin ;) IP: 80.50.126.* 30.05.11, 15:48
          Tylko czekać, aż przyjmie się Afropolak.
    • jpelczar Cuda na kiju 30.05.11, 12:29
      Czyli magicznie wyrosła nam cała sieć metra, której plan nie mieści się na ołówku i sieć autostrad (conajmniej w stylu Berliner Ring). Niestety jak królewicz od 7 boleści pojechał to wszystko się zapadło.
    • 12jimmyedgar Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl 30.05.11, 12:30
      czy debile w samochodach nauczą się że przed przejściem dla pieszych trzeba się zatrzymać i że pieszy ma zawsze pierwszeństwo na pasach??

Gość portalu: Kierowca napisał(a):

> Czy debile na rowerach nauczą się, że przez przejście dla pieszych się PRZECHOD
      > ZI, a nie przejeżdza???
      • Gość: m. Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl IP: 31.61.111.* 30.05.11, 13:59
        > czy debile w samochodach nauczą się że przed przejściem dla pieszych trzeba się
        > zatrzymać i że pieszy ma zawsze pierwszeństwo na pasach??
        Nie ma nakazu zatrzymania się przed pasami (jest tylko nakaz ustąpienia pierwszeństwa pieszym), natomiast jeździć rowerem po przejściu nie wolno.
      • Gość: Tirinti Takie numery to tylko w skandynawii IP: 80.50.126.* 30.05.11, 15:47
        Półroku mieszkałem w barbarzyńskiej Szwecji. Musiałem się pilnować, żeby jeździćjak kapelusznik w tym faszystowskim kraju, bo jeszcze by mnie ktośpodkablował, ze przekroczyłęm prędkosćo 20km/h albo jakiśsamobójca by mi wlazł pod koła.
        Za to jak chodziłęm i zbliżałem siędo przejścia dla pieszych to musiałem udawać, ze idę w innym kierunku, żeby przypadkiem jakiśbiedak nie zatrzymał się, żeby mnie puścić, bo jak siętakie coś zdażyło to zawsze miałem wyżuty sumienia. Dopiero jak ukradkiem zobaczyłem, ze nic nie jedzie to kierowałem sięw kierunku przejścia.
    • Gość: KS Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 30.05.11, 14:50
      Znam wielu idiotów za kółkiem, którzy się plują, że rowerzyście przejeżdżają po pasach, a jak się okazuje w tamtych miejscu jest tez przejazd rowerowy.
    • Gość: tomi_78 Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 15:26
      Trzeba bronić lewackiej ideologii, typu dzień bez samochodu itp.
    • Gość: Tirinti Wcale nie było korków! IP: 80.50.126.* 30.05.11, 15:38
      Dałęm sięnabrać, że będą korki i pojechałem do pracy metrem, a później jak wracałem z metra do domu to zrozumiałem, ze dałem siezrobić jak leming bo ulice były puste. Za to takiego tłumu lemingów wysiadających na Kabatach nigdy wcześniej nie widziałem (fakt, że żadko jeżdżę zbiorkomem, ale czasem się zdaża jak po pracy idę na browara). W sumie i tak dobrze, że pracuję na Kabatach a mieszkam na Mokotowie, bo w tym kierunku tłoku nie było.
    • satjez Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berlina 30.05.11, 16:08
      Doskonałe. najlepiej bawili się goście z demonstracji zaatakowani przez policje.

wtfblog.blox.pl/html
    • Gość: jurand Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berlina IP: *.146.6.250.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.05.11, 18:07
      Dziś jak stałem w korku na trasie toruńskiej to zdecydowanie czułem się jak w Berlinie :-)
    • Gość: roman Re: Dzięki Obamie Warszawa upodobniła się do Berl IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 22:09
      Niektóym jednak własny samochód i problem poruszania się nim po mieście nie przesłania reszty świata. Oprócz słynnych debat o stanie dróg można od czasu do czasu zająć się inny kwestiami: estetyką, zagadnieniami tolerancji itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka