Dodaj do ulubionych

Rondo Babka

16.08.11, 14:01
Z okazji nowej, nomen omen całkiem dobrej, organizacji ruchu, wzywam wszystkich kierowców do mówienia wyłącznie "Rondo Babka". Przypomnijmy, że idiotyczna nowa nazwa się nie przyjęła, tak jak wcale nie tak duża część warszawiaków do drugiego pokolenia ma ochotę popierać różnorakich szaleńców z powstania. Powstanie, pochylenie, różne rzeczy ludzie produkują, ale w stolicy mamy przecież rondo Babka i nie tylko miejscowi, ale też przyjezdni powinni o tym wiedzieć. Nie honorujmy czegoś co jest wątpliwe, a oceny historyczne ma kontrowersyjne - co jak co ale powstanie kontrowersyjne jest i to mocno. Ja z powstaniem się nie zgadzam, moja rodzina przeżyła powstanie i nie walczyła o spustoszenie miasta, a mimo to mam pełne prawo mówić o sobie warszawiak i być dumny z bycia Polakiem. I zależy mi na rozwoju miasta, ale żadnego 'Radosława' nie życzę sobie.
Obserwuj wątek
    • warzaw_bike_killerz Re: Rondo Babka 16.08.11, 14:31
      Akurat Twoje wezwanie moze miec odmienny skutek, wiec aby choc polowicznie wyrazic niechec do Twojego apelu, bede mowil Rondo Babka, ale takze Aleja Swierczewskiego bede krzyzowal z ulica Marchlewskiego, do Placu Dzierzynskiego bede dojezdzal Marcelego Nowotki i bede apelowal o wyciecie krzakow utrudniajacych skrecanie w ulice Wieczorkiewicza.
      • maxym74 Re: Rondo Babka 16.08.11, 14:40
        Jedyne ulice, jakie zasługują na dawne nazwy, bo nowe są idiotyczne, to Rondo Babka (a nie Radosława, Wiesława czy jak mu tam) i Stołeczna (już o tym pisałem - ksiądz ze wsi pod Białymstokiem to niech obejmuje nazwę parafii czy czwarte, piąte imię dla podwójnie bierzmowanych i komuniowanych).
      • profes79 Re: Rondo Babka 16.08.11, 15:52
        Rozumiem, że nie widzisz różnicy w zmianie nazw ulic narzuconych przez komunistów (często poprzez przywrócenie nazw przedwojennych) a zmianie nazw ulic "zasiedzianych" w tradycji? Dobrze że Nowego Światu albo Krakowskiego Przedmieścia nie zmieniają - w końcu te ulice mają tylko kilkaset lat tradycji...

W Warszawie zmienia się nazwy ulic i placów na kolejnych powstańców lub kolejnezgrupowania/kompanie/plutony. Poczekaj, aż się doczekasz stacji metra Świętokrzyska - Pasta...
        W Łodzi zmienia się na kolejnych świętych i błogosławionych...Nie wiem co gorsze.
        • maitresse.d.un.francais Re: Rondo Babka 16.08.11, 20:58
          Idiotyczna jest, choć nawiązuje do powstania listopadowego, nazwa Ratusz Arsenał. Sugeruje ona, że arsenał jest w ratuszu (albo ratusz w arsenale).
      • Gość: Adam Re: Rondo Babka IP: *.centertel.pl 16.08.11, 21:25
        Warzaw, ja do tego dorzuciłbym, plac Leńskiego zamiast Hallera, Rutkowskiego zamiast Chmielnej, Wójcika zamiast Kłopotowskiego (przed wojną Szeroka) i kilka innych zacnych dla trolla maxa patronów.

Maxym, z ciebie taki warszawiak, jak ze mnie paryżanin i choćbyś zaklinał rzeczywistość, to nic tego nie zmieni, jesteś zwykły kmiot, który nie dorasta do pięt niektórym warszawiakom, nawet tym w drugim pokoleniu.
        • Gość: Tomo Re: Rondo Babka IP: *.merinet.pl 16.08.11, 21:38
          Wiesz Adamie istnieje pewna różnica pomiędzy zmianą nazwy Rutkowskiego na Chmielną, a Stołecznej na Popiełuszki. W pierwszym wypadku przywrócono właściwą nazwę, a w drugim banda psycholi nasrała na historię Żoliborza.
          Nikt tu nie krytykuje przywracania właściwych nazw ulicom i placom, bądź usuwania czerwonych patronów. Czy ktokolwiek krytykuje zmianę Nowotki na Andersa? Świerczewskiego na Solidarności? Dzierżyńskiego na Bankowy? Komuny Paryskiej na Wilsona?
          Nie słyszę w tych wypadkach żadnych dyskusji.
          Chodzi jedynie o to, że zmiana nazwy Rondo Babka na Zgrupowania AK "Radosław", czy Stołecznej na Popiełuszki była podyktowana jedynie skrzywieniami psychicznymi pewnej grupki ówczesnych radnych.
          Najgorsze jest w tym wszystkim to, że niewątpliwie wielki kapłan jakim był Popiełuszko i bohaterskie zgrupowanie stali się elementem rynsztokowych dyskusji. A można było to zrobić normalnie, nie uwlaczając tym patronom. I piszę to jako rodowity Warszawiak - Żoliborzanin i przy okazji wnuk Powstańców.
          • Gość: Paweł Re: Rondo Babka IP: *.com 17.08.11, 02:12
            Na twoim miejscu bym się nie przyznawał, że jestem właściwie nikim poza tym, że moi dziadkowie doprowadzili to miasto do tak gigantycznej degradacji, że do dziś metra nie mogą zbudować, bo zburzone kamienice wykopali po drodze... A z resztą wątku się zgadzam, Popiełuszko to dobra nazwa dla oryginalnego wypieku ciastkarskiego (jak Kremówka itp.), można też kościół (w tym przypadku katolicki zdaje się) pod wezwaniem tego i owego nazwać, ale nazywanie tak ulic to gruba przesada. Z Radosławem to się nie dziwię, że nawet GW nie robi obciachu i nie honoruje powstańców - nie przekłamujmy historii - opinie o powstaniu są różne i nie ma tu czego celebrować.
            • Gość: Tomo Re: Rondo Babka IP: *.merinet.pl 17.08.11, 06:44
              Nikim/zerem to raczej ty jesteś....
      • Gość: dyzio Rondo Babka ??? a zmiana nazw IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 09:05
        pisanie że " ksiądz z pod Białegostoku " albo " Radosław" - to nie pasuje, tak jaby wyrzec się własnej historii.
        W nienormalnych czasach ( a takimi były lata okupacji i "okupacji "radzieckiej ") MÓWIĆ PRAWDĘ i CZYNIĆ PRAWDĘ to była naprawdę odwaga .
        Doceń to że te osoby oddały życie za to żebyś ty i inni tobie podobni mogli dziś właśnie TAK PISAĆ na Forum .
        Jest wolność słowa i demokracja ( nie mylić z anarchią ).
        ale demokracja to nie znaczy że wszystko można .
        Jeśli już masz zamiar coś napisać to warto by było na początek zapoznać się z "historią " tematu i nie pisać głupot .
        A jeślli nie rozumiesz co to oznacza to przeprowadz się na Białoruś i zacznij na FORUM krytykować Łukaszenkę .
        Zobaczysz że za słowo i to prawdziwe możesz stracić pracę ,dostać grzywnę ,iśc do więzieńia lub mogą pobić cię nieznani sprawcy .
        Własnie z pośród takich którzy negowali wszystko co zrobili poprzednicy SB i UB miało najwięcej pożytku.
        a może jako osoba tak krytykująca napiszes coś o swoich korzeniach ,bo może TY TEŻ pochodzisz z tego wyśmiewanego Białegostoku (prowincji),a może szacowna rodzinka tak zle odnosi się do Powstania bo może sama walczyła w tej jednej słusznej organizacji i formacji AL i LWP pod dowództwem niejakiego Berlinga !!!!
        • Gość: . Re: Rondo Babka ??? a zmiana nazw IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 14:29
          Jak nieco wyżej - można czuć szacunek dla ks. Popiełuszki (byłem na jego pogrzebie, ucieszyła mnie jego beatyfikacja) czy uczestników Powstania Warszawskiego (choć decyzję o jego rozpoczęciu uważam za błąd militarny, a przeciąganie przez dwa miesiące - za zbrodnię wobec własnych żołnierzy i ludności cywilnej, to nie wpływa przecież na ocenę bohaterstwa powstańców), a stanowczo odrzucać bzdurne pomysły nazewnicze. Gdyby ks. Popiełuszce oddano d. ul. Marchlewskiego, nie miałbym z tym problemu - w końcu rzeczony Marchlewski stanął w czasie wojny polsko-radzieckiej po stronie Sowietów i tylko dlatego miał swoje ulice w komunistycznej i niesuwerennej Polsce. Podobnie, gdyby "dostał" jakąś nowo zbudowaną wielką aleję. Ale co komu wadziła ul. Stołeczna, pamiętająca jeszcze prezydenta Starzyńskiego? Szczyty górskie i przełęcze też mamy ponazywać od nazwisk dzielnych górali, którzy podczas wojny organizowali przerzuty przez granicę?

W ten sposób, przez durną arogancję, wyrządza się wielką krzywdę pamięci osób, które tak nieudolnie próbuje się honorować.
    • ritzy Pozwol, ze Ci odpowiem krótko i po męsku 16.08.11, 19:49

Spier...aj!
      • Gość: Duch Re: Pozwol, ze Ci odpowiem krótko i po męsku IP: 91.216.239.* 17.08.11, 08:58
        A ja dodam:

Spier...aj do biblioteki!

Bo tak naprawdę, to apele tego rodzaju biorą się najczęściej z niewiedzy, ignorancji historycznej. Gdyby autor znał losy PW, zgrupowania "Radosław" jego zdanie byłoby inne. Problem w tym, że niektórzy mają alergię na wiedzę, przez co cierpią potem wszyscy, bo taki maksiu ma w demokracji tyle samo do powiedzenia co każdy inny.
        • Gość: dyzio Pozwol, ze Ci odpowiem krótko i po męsku IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 09:16
          i wiem skąd się potem biorą TW !!!
          Taki jeden z drugim zamiast przyjąć krytykę .Powiedzieć "przepraszam "nie wiedziałem , podziękować ,iśc właśnie do biblioteki -dokształcić się .
          Biegnie do domu i myśli JAK SIĘ ODGRYŻĆ .
          I znajduje że nie masz racji bo ten RADOSŁAW walczył 5 dni a inny 6 .
          Albo że walczył na woli a tam nie było "takiej wojny "jak na śródmieściu " itd,itd.
          a ogólnie to rosjanie byli lepsi bo "pomagali " i "wyzwolili".
          A gdy się to nie powiedzie to tylko chwila by złość zasłoniła rozum . Potem już leci dalej -w myśl zasady "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem ".
          I tak w pewnym momencie budzimy się ze świadomością że zaszło to za daleko ALE ZMIENIC TEGO NIE MOŻEMY bo nie chcemy albo się boimy .
          I brniemy w to dalej .
          Może historia płk Kuklińskiego pomoże to zrozumieć i dla równowagi Jaruzelskiego .
    • fedorczyk4 Re: Rondo Babka 17.08.11, 09:09
      A najlepiej zlikwidować nazwy ulic i zastapić je numerami. Wtedy nie będzie kontrowersji, sporów i idiotycznych postów.
      • Gość: dyzio Re: Rondo Babka IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 09:19
        Mylisz się !!!!Zawsze znajdzie się paru użytecznych idiotów którzy powiedzą /napiszą --dlaczego "rzymskie " ????
        • Gość: kixx Re: Rondo Babka IP: *.acn.waw.pl 17.08.11, 15:01
          do rzymskich nie trzeba idiotow
          ilu ludzi wie,jak pisze sie 124 w rzymskiej numeracji...
          a takie numery przy Trzeciej Zachodniej(dawnej Pulawskiej) mogly by sie zdarzyc
          • Gość: Duch Re: Rondo Babka IP: 91.216.239.* 17.08.11, 16:21
            CXXIV?
            • Gość: kixx Re: Rondo Babka IP: *.acn.waw.pl 17.08.11, 20:34

nie pytalem o wiedze bytow niematerialnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka