Gość: asd IP: *.204.51.51.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.12, 09:26 Ma dziadek racje. Wywlaszczenie to powinna byc cena nieruchomosci + premia za przeprowadzke i urzadzenie sie gdzies od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hektor51 Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... 16.01.12, 09:28 Nie przyjął 295 tys. zl za 35-metrowe mieszkanie??? Rzeczywiście, to stary wyjątkowy pieniacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 14:06 To jego własność i jego sprawa ile chciał. A że państwo jest totalitarne i ma to w dupie, to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kto sieje wiatr zbiera burzę IP: *.aster.pl 16.01.12, 09:47 No to niech czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. IP: *.jmdi.pl 16.01.12, 09:52 Walczył ze wszystkimi, aż w końcu poległ. Sam jest sobie winien. Wcale mi takich pieniaczy nie żal i może będzie przestrogą dla kolejnych znudzonych emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.12, 10:01 A może warto byłoby się skupić na jakości pracy rzeczoznawców, którzy marnują publiczne pieniądze wydając opinie z błędami? Jakiegoś poziomu pracy należy od tych ludzi wymagać. A posługiwanie się fikcyjnymi adresami w celu uzasadnienia wyceny powinno być traktowane jako przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. IP: 212.160.248.* 16.01.12, 10:22 z jednej strony tak a z drugiej przecież w komisjach nie siedzą idioci. Chciałbyś napisać wycenę a później wylądować w KOZ bo wyszło wg. emeryta za mało? niech się goni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wywłaszczana Re: Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. IP: *.146.245.61.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.12, 17:58 może autorzy tych cynicznych wypowiedzi zamienią się na miejsca z tym starszym Panem, który raczy bronić swojej własności , dobrze grzać dupsko w swoim domku i nie martwić się że zabiorą ci dorobek całego życia bez wypłaty odszkodowania. Nie protestowałam, nie wnosiłam żadnych odwołań i zabierają mi mój dom, moją własność bez wypłaty odszkodowania i bez określenia kiedy je otrzymam. Na pytanie dokąd mam przenieść moje rzeczy od roku nie otrzymałam odpowiedzi - chyba pod most, a może na bruk zapraszam może któryś z panów pójdzie za mnie, co brakuje odwagi!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Przecież proponowali mu 295 tysięcy! 17.01.12, 08:35 Za 30 m2 w ruderze na zadupiu. Toż to chyba sam święty Mikołaj się dorzucił! Nie chciał, bo liczył na więcej (pazerność) to teraz ma za swoje! W twoim przypadku pewnie jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lasic01 Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.12, 09:54 Czy wy macie równo pod sufitem? Człowiekowi należy się odszkodowanie, rzeczoznawcy to nieuki, a Wy ich jeszcze bronicie? Ja bym walczył jeszcze o odsetki od tej kwoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania IP: 193.201.167.* 17.01.12, 15:17 dokładnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro A oto właśnie ten blok - :) IP: *.paponline.pl 16.01.12, 09:55 Wygląda na popegeerowski klocek - gość przeholował z żądaniami grubo - w takiej lokalizacji i metrażu jakby teraz dostał 200 tys. to sukces proszę fotoadres.pl/streets/place/pht/49530/s/Kurzawska/n/18 Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... 16.01.12, 10:04 Mieczysław Prystupa, prezes Warszawskiego Stowarzyszenia Rzeczoznawców Majątkowych, zapewnia, że rzeczoznawcy, jeśli odmawiają, to nie przez solidarność zawodową. - Pewnie chodzi o koszta - przypuszcza. - Przy wycenach domów pod rozbiórkę trzeba się napracować, a pieniądze z tego są marne. Odmawiają ze strachu, bo wiedzą, że trafili na klienta, który nie przymknie oka na niekompetencję. Cieszy, że ci odmawiający mają chociaż świadomość tego co są warci :) Prystupa bagatelizuje kary przyznane trojgu rzeczoznawców. - Skończyło się na naganach, tak? Nikomu uprawnień nie odebrano? To znaczy, że chodziło o drobne błędy. Jak się ich specjalnie szuka, to na 40 stronach coś się znajdzie - macha ręką. Litości. Rzeczoznawca, który nie potrafi skonstruować bezbłędnej opinii i dostaje za to naganę powinien przymusowo sporządzić drugą opinię i to za friko. Jeśli i tej nie uda mu się skonstruować bezbłędnie powinien stracić uprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania IP: 212.160.248.* 16.01.12, 10:34 nic dodać nic ująć. jak się podjął to powinien poprawić a lipne adresy - ręce opadają. z drugiej strony za taką wycenę kasa jest tak dziadowska że po prostu szkoda czasu. Ten co wie jak zrobić dobrze nie ma czasu aby robić za free bo na innych zarabia więcej ... a że wyceny według emeryta są za niskie..... Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... 16.01.12, 10:05 Rozumiem faceta: Chce, aby potraktowano go zgodnie z prawem - a okazuje się, że nikt ze strony państwowej - tej popartej przepisami ustaw - nagminnie oszukują osoby prywatne - błędy w ekspertyzach, tak zaniżenie jak i zawyżenie wycen - są naganne, a oszustwa powinny być karalne. Biegły, niezależnie z jakiej dziedziny, powinien być uczciwy jak notariusz - on gwarantuje uczciwą ocenę rzeczywistości, w której przepisy nie są w stanie tego zrobić - uwzględniają aktualną rzeczywistość zgodnie z duchem ustawy. To, że facet stale wytykał błędy, to ministerstwo nie powinno go karać, tylko zastanowić się, jak człowiekowi stojącemu nad grobem uczciwie zapłacić za utracone mienie. Śmierć tego człowieka przed wypłatą nie rozwiąże sprawy - a pozostawi ślad na honorze państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.te Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania 16.01.12, 10:17 lisa2 napisał: > Rozumiem faceta: > > To, że facet stale wytykał błędy, to ministerstwo nie powinno go karać, tylko z > astanowić się, jak człowiekowi stojącemu nad grobem uczciwie zapłacić za utraco > ne mienie. > > Śmierć tego człowieka przed wypłatą nie rozwiąże sprawy - a pozostawi ślad na h > onorze państwa polskiego. > A w którym miejscu tego artykułu jest napisane o ukaraniu tego Pana? Ministerstwo ukarało rzeczoznawców. No ale penie nie pasowało komentatorowi do tezy. 8.428 zł/m2. Za tyle można kupić i wykończyć (!) nowe mieszkanie i to w sensownych lokalizacjach. Zakładając że Pan powinien dostać 20% "górką" za niewygody to jego mieszkanie i tak 'wyceniono' na 7.000 zł (+20% = 8.400zł). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zomo Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania IP: *.ks-sk.pl 16.01.12, 10:21 Polskie państwo nie ma honoru, przynajmniej od 1944 r. ... Swoją drogą miło, że chłopa wywalili z domu /pewnie pod rygorem natychmiastowej wykonalności ze specustawy/, a teraz jeszcze orzynają na wycenach i odsetkach. Cóż - "państwo prawa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Pieniacz IP: *.ip.netia.com.pl 16.01.12, 10:11 Powinno teraz mu się zrobić rzetelną ekspertyzę. Poprzednia z ceną 295 tys. była chyba zawyżona, żeby się staruszek nie czepiał. 35 m w starym rozwalającym się klocku we Włochach za 295 tysięcy? Ciekawe, skąd taka cena. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Pazerny pieniacz! 17.01.12, 08:37 Zastanawiam się, na cholerę takiemu staruchowi taka kasa? Przecież nawet tych 295 tysięcy nie zdążyłby wydać. Pazerność została ukarana i bardzo dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... IP: 80.54.122.* 16.01.12, 10:12 Hmm, jeśli w szczycie mieszkaniowego szaleństwa za mieszkanie policzyli mu 260k, a cztery lata później - gdy ceny poleciały o 25-30% - okazało się, że było warte prawie 300k, to daje do myślenia o rzetelności wyceniających. Kuriozum jest w tym, że tyle czasu minęło od odebrania własności i nadal nie ma rekompensaty i słusznego zadośćuczynienia, co gwarantuje nam Konstytucja. Gość za chwilę poskarży się do Strasburga, i oprócz tego, co żąda, dostanie jeszcze odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.12, 10:28 Odszkodowanie liczy się według cen z czasu wywłaszczenia. Późniejsze zmiany cen nie powinny mieć wpływu na wycenę. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.te Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... 16.01.12, 10:20 Może to niektórym umyka, ale te odszkodowanie są wypłacane z NASZYCH podatków. Odszkodowanie należy się SŁUSZNE, co nie znaczy że trzeba płacić złotem za błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania 16.01.12, 14:34 > Może to niektórym umyka, ale te odszkodowanie są wypłacane z NASZYCH podatków. > Odszkodowanie należy się SŁUSZNE, co nie znaczy że trzeba płacić złotem za błot > o. A niech to nawet będzie i dwa razy mniej niż ten człowiek żąda ale na podstawie RZETELNEJ wyceny. O to właśnie chodzi w wycenie - nieważne ile koleś chce, dostaje tyle ile się należy. Koniec. Kropka. Ale skoro rzeczoznawca nie potrafi skonstruować RZETELNEJ wyceny to pretensje do niego. Jakby mnie przymusowo wywłaszczyli i uważałbym wycenę za zaniżoną to bym wycenę sprawdził zdanie po zdaniu i słowo po słowie włącznie z kropkami i przecinkami. Jeśli kogoś się przymusowo pozbawia własności to wycena powinna być przygotowana SZCZEGÓLNIE STARANNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wywłaszczana Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania IP: *.181.127.214.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.12, 18:19 można jeszcze oddać gratis na cele społeczne, jeśli starczy panu odwagi to proponuje uczynić to ze swoja własnością, wtedy może za mój zabierany dom zapłacą mi odszkodowanie zanim wyrzucą mnie na bruk, bo na dzień dzisiejszy za dom 150m2 i działkę 500m2, 10 km. od ścisłego centrum Warszawy otrzymałam wycenę która wystarcza na działkę 600m2 już 20 km. od centrum i zostaje mi 280 tys. na odbudowanie domu, już wiem że nie starczy. A na dodatek operaty szacunkowe są wyliczone bez podatku Vat, czyli ludzie którym zabiera się własność musza dopłacać ze swojej kieszeni aby odbudować dom, albo kupić klitkę w bloku - a to niby dlaczego???!!!! Cyniczne to i płytkie wypowiadać takie opinie w sprawach o których nie ma się nawet zielonego ( z szacunkiem dla zielonego) pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy I nikt tej (...) nie odebrał uprawnień?! 16.01.12, 10:27 "Prystupa bagatelizuje kary przyznane trojgu rzeczoznawców. - Skończyło się na naganach, tak? Nikomu uprawnień nie odebrano? To znaczy, że chodziło o drobne błędy. Jak się ich specjalnie szuka, to na 40 stronach coś się znajdzie - macha ręką." Nie ma w Polsce uczciwego prokuratora, który zająłbym się tak jawnym głoszeniem, że klienta trzeba oszukać? ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... 16.01.12, 10:30 Zabrać dom cacy, ale zapłacić już be. Ładne świadectwo sobie nasze państwo wystawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autostradowiec I dobrze! Za to, że utrudniał! IP: *.acn.waw.pl 16.01.12, 11:34 Takich, co uporczywie opóźniają budowanie dróg należy KARAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wywłaszczana Re: I dobrze! Za to, że utrudniał! IP: *.181.211.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.12, 18:43 proponuję wymierzyć jak najsurowszą karę, może chłosta, chwila zastanowienia i do roboty, na własnej d-pie wypróbować, znów chwila zastanowienia, cicho sza - może rozum powrócił. GRATULUJĘ !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolizna i bardzo dobrze, że nie ma odszkodowania IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.01.12, 11:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gw Re: i bardzo dobrze, że nie ma odszkodowania IP: *.ip.netia.com.pl 16.01.12, 12:13 teraz nie ma ,ale bedzie mial, tylko to kwestia czasu,odszkodowania sa przyznawane przeciez na innych warunkach, to nie jest zwykla transakcja kupno-sprzedaz, bo to wywlaszczenie, wiec zawsze z tego byly wieksze pieniadze, wlasnie z definicji odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tys Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... IP: 10.201.59.* 16.01.12, 12:10 300 tys za 35 m w jakichs zauskach? i malo?????????????? a odszkodawanie idzie chyba z podatkow czyli mojej kasy tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... IP: *.net-serwis.pl 16.01.12, 13:43 W tym miejscu wartość kawalerki 35m2 wyceniona na 295, to jest więcej niż by dostał za nią próbując ją sprzedać. Na więcej może nie liczyć, a jak się jeszcze głupio przyznaje czemu nie przyjął poprzednich wycen, to nikt mu nowej nie zrobi, bo wiedzą że wyciągnąć zapłatę za wycenę od klienta będzie ciężko, a co za tym idzie nie znajdzie rzeczoznawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ravenheart1 Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... 16.01.12, 14:47 najlepszy dowód, że pieniactwo nie popłaca. Oczywiście że za wywłaszczenie należy się odszkodowanie, ale dla większości wywłaszczonych to po prostu doskonała okazja do wyłudzenia od państwa jak najwięcej się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wywłaszczana Re: Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania IP: *.147.205.85.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.12, 18:35 to proponuje zgłosić się na ochotnika i zamienić z tym starszym panem, co zabrakło odwagi, nie widzę kolejki chętnych do wywłaszczenia skoro to taki dobry interes. Ja też chętnie się zamienię niech i wam rujnują życie i jeszcze wszystkiego najgorszego bo na tyle zasługujecie takimi wypowiedziami. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Ja się chętnie zamienię! 17.01.12, 08:40 Mam mieszkanie (nowsze, większe i w lepszym miejscu niż ten człowiek), którego od roku nie mogę sprzedać za MNIEJ niż jemu proponowali. Chętnie dałbym się wywłaszczyć za tyle! Zarobiłbym na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walery Fiolet Dom rozebrano pod budowę drogi. Odszkodowania n... IP: *.zakazny.pl 17.01.12, 13:24 po pierwsze- kolejna klęska urzędników pokonanych przez amatora- podobnie jak właściciele domu blokującego przebudowę ulicy Powstańców Śląskich czy spółdzielnia Świt blokująca budowę wiaduktów przy Marynarskiej. Po drugie ten pan jet nierozsądnym pieniaczem- wycena wzrosła ale gdyby początkową kwotę włożył na bezpieczne konto 3% rocznie to zamiast proponowanej o 35.000 większej kwoty miałby 41.000 odsetek, a uwzględniając inflację- raczej stracił (i na razie ma wycenę a nie pieniądze). Odpowiedz Link Zgłoś