mirekmm 19.12.12, 11:35 Wszystkie zarzuty, że SISKOM to urzędnicza tuba propagandowa są całkowicie bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikiapole3 Re: SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacj IP: 91.221.145.* 19.12.12, 11:49 Dziwi mnie, że wszyscy patrzą na Żwirki i Wigury tylko przez pryzmat lotniska, a przecież przy tej ulicy znajduje się też kampus UW, szpital na Banacha, kampus WUM, osiedle mieszkaniowe, hotele oraz dużo biurowców, których będzie coraz więcej. Większość z tych obiektów nie jest obsługiwanych przez SKM... Sam jeżdżę często 188 i skrócenie do Rakowca jest bezsens, bo ta linia w godzinach szczytu jest wypchana do Sasanki. Jeżeli już coś robić ze 188, to w ogóle ją zlikwidować (trzeba by tylko np. 135 skierować na Gocławek Wschodni) i przerobić przystanek "Pomnik Lotnika", żeby przesiadki nie były tam uciążliwe (mam na myśli przekraczanie jezdni trzykrotnie, jeśli jedzie się z Rakowca na Pragę). Swoją drogą uważam, że ZTM raczej powinien oszczędzić np. na ulgach dla dalekich rodzin pracowników, niż na pasażerach płacących pełną stawkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr popieram IP: 83.238.5.* 19.12.12, 12:00 SISKOM nie widzi potrzeby optymalizacji na ursynowie, gdzie wiele linii jeździ pustych a widzi problem ze 188, która ma świetną frekwencję. a przesiadki przy pomniku lotnika to rzeczywiście horror i prawie 10 minut samego czekania na światłach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałaMi Re: popieram IP: 194.25.252.* 19.12.12, 12:15 Pomysłodawcy skrócenia trasy 188 do Rakowca proponuje mały eksperyment: proszę wysiąść z walizką (imitujmy dojazd mieszkańca Gocławia na lotnisko) na przystanku Rakowiec i dalej pójść pieszo, zwłaszcza w taką pogodę jak obecna na stację Żwirki i Wigury do pociągu (uwaga: winda na peron nie działa). Poza tym, jak słusznie zauważył mój przedmówca, Żwirki i Wigury to nie jest wyludniona ulica prowadząca od Pomnika Lotnika do Lotniska; przy Żwirkach mamy dwie uczelnie (UW i WUM), szpital i mnóstwo bloków mieszkalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm wciąż bzdury IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 19.12.12, 12:25 najpierw bzdurne propozycje ztm, teraz siskom... niech likwidują te wspólne linie dla podwarszawskich gmin. ponoć warszawa wychodzi na tym jak zabłocki na mydle... Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: wciąż bzdury 19.12.12, 12:46 Bzdury, bo mamy ciągle do czynienia z pudrowaniem emerytki przed castingiem w burdelu. Bzdur jest masa. Możemy na tym forum napisać całą litanię. Skracanie jednych linii na "dowozowe" do centrum (np. 507, pomysły na 117), co zmusza ludzi do przesiadek, a utrzymywanie innych jako przelotowych przez centrum z peryferii na peryferia (503, 509), w wyniku czego one jeżdżą permanentnie spóźnione przez korki i w stadach. Inwestowanie ogromnej kasy w SKM, a jednocześnie niewygodne rozkłady pociagów, i w związku z tym dublowanie kolei autobusami (przykład nieszczęsnej 521, czy linii na lotnisko) Dublowanie tras tramwajowych, co nie pozwala na zapewnienie w miarę równego taktu na danej trasie (choćby 9 i 25; jeśli już, 25 na swojej obecnej trasie powinna być szczytowa), albo linie donikąd, które przeważnie wożą powietrze (6, 16) Cały obecny system komunikacji miejskiej to zlepek zaszłości sprzed 40 lat, kolejnych mniej i (przeważnie) bardziej poronionych pomysłów ZTM z ostatnich 10 - 15 lat, i fastrygowania sieci w odpowiedzi na powstawanie nowych osiedli, nowych zagłębi biurowych. Do tego wygląda na to, że pod obecnym światłym kierownictwem sporo zmian robiono dla samych zmian, w ramach "zadań premiowych". Ten cały bałagan wymaga drastycznych rozwiązań; tu trzeba zrobić ruch analogiczny do tego, który kilka lat temu zrobiono z komunikacją nocną - dokładnie przeanalizować potrzeby pasażerów, i zbudować cały system linii komunikacyjnych na nowo, pod obecne potrzeby miasta, likwidując niepotrzebne przerosty, za które miasto płaci "z przyzwyczajenia". Tylko nie pod obecnym kierownictwem ZTM, bo wyjdzie drożej i gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: wciąż bzdury IP: *.ostrowiec.com.pl 19.12.12, 14:34 Nie wiem skąd ta niechęć gwałtowna do linii 503 - bardzo dobra i sprawna linia do której ludzie są przyzwyczajeni od kilkunastu co najmniej lat (tak, pewność połączeń to też wartość). Nie za bardzo też rozumiem z czym ma się niby pokrywać. W ogóle te dyskusje o cięciach są niewydarzone. Każda komunikacja miejska na Ziemi przynosi straty w bieżącej działalności -bo jej zysk to sprawnie funkcjonujące miasto z mieszkańcami i firmami płacącymi podatki etc. Zamiast się zastanawiać jak zarżnąć podstawową działalność może lepiej się zastanowić skąd taki lawinowy wzrost kosztów działalności w ostatnich latach. Bo chyba nie przez tę czy inną linię działającą od kilkunastu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: wciąż bzdury 19.12.12, 15:00 Ja do 503 nic nie mam. Dałem tę linię tylko jako przykład niekonsekwencji argumentacji ZTM, że niektóre połączenia ZTM skraca do Centrum, bo jakoby linie przecinające miasto łapią opóźnienia w korkach, a inne utrzymuje, i argument o korkach przestaje wtedy istnieć. A jednocześnie tenże ZTM wpuszcza skracane linie w pętle przy Dworcu Centralnym albo w rejonie Metra Politechnika i GUS, gdzie w godzinach szczytu w ciągłych korkach autobusy łapią pół godziny opóźnienia już przy próbie wyjechania z pętli. A co do kosztów działalności, to wczoraj był niezły tekst na ich temat, tez ze spora dyskusja na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matti Re: popieram umiarkowanie IP: *.algo.radman.pl 19.12.12, 22:46 Ja przedstawię własne propozycję cięć w komunikacji. Metro zostawić w spokoju. Tramwaje: skasować linie 14 i 31 które wożą powietrze i zmniejszyć częstotliwość "15" w międzyszczycie i w weekendy. Autobusy: Skasować linię 107 która po skróceniu na Kierbedzia wozi niemal powietrze. Skasować linie 501 i 502 ponieważ ta pierwsza niemal w całości dubluje się z "519" a ta druga z "514". Co do 503 to nie będę się wypowiadał bo nie jeżdżę. Skasować szczytową 331 bo na lotnisko też wozi powietrze. 178 zostawić w spokoju bo przez cały dizeń powszedni jeździ zapchana, nie wiem jak w weekendy bo nie jechałem. Zmniejszyć częstotliwość na 159 w międzyszczycie bo jeździ wtedy niewielu pasażerów. Skasować linie E-4 oraz połączyć linie E-6 i E-8 w jedną (numer do wyboru). Zmniejszyć częstotliwość linii E-2 która nie jest aż tak bardzo wykorzystana jak twierdzą pasażerowie. Sorry za drobny bałagan ale pomieszała mi się kolejność. Myśle że to są dość wydatne oszczędności bez dużego bólu dla pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zecik Re: SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacj 19.12.12, 19:00 Gość portalu: mikiapole3 napisał(a): > Swoją drogą uważam, że ZTM raczej powinien oszczędzić np. na ulgach dla dalekic > h rodzin pracowników, niż na pasażerach płacących pełną stawkę... Daleka rodzina pracowników, nie ma ulg na przejazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcos Re: SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 11:57 Protest wolnego ludu rozpoczęty. Koniec władzy urzędasów. www.facebook.com/pages/Zostawcie-521/184227804962215 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu SISKOM niech się zajmie grzebaniem w asfalcie. IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.12.12, 12:11 Spece od każdego tematu. Zaraz będą jeszcze ciąże usuwać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Ming SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.home.aster.pl 19.12.12, 12:13 Oj, widzę, że SISKOm nie lubi Tarchomina... Ale to, że nie lubi, to jeszcze pół biedy. Gorzej, że nie ma pojęcia o kursowaniu i wykorzystaniu 503. Bo 510 faktycznie można by sobie odpuścić, a w zamian wzmocnić 508. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacj IP: *.com 19.12.12, 17:01 122 do centrum puste nie jeździło, przeciwnie - ludzie nie wysiadali na wilsona do metra tylko chcieli jechać 122. Ale szmatom się to nie podobało i udupili 122. Dlaczgo więc te same ztm-owskie łachudry tak pielęgnują 503? -- Walczymy o mikrobusy z Przasnyskiej i Włościańskiej do Marymontu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan ludzie starsi IP: 94.124.18.* 21.12.12, 13:22 "Także poza godzinami szczytu, żeby do komunikacji nie zniechęcać zwłaszcza ludzi starszych." Rozwaliło mnie to! Albo to inwencja twórcza "dziennikarza" piszącego ten tekst albo ludziom w SISKOMie zaczyna się przewracać w głowach!! Po pierwsze, to dziadki równie chętnie, a może i chętniej korzystają z komunikacji miejskiej w godzinach szczytu. Pakując się z wózkami i tobołkami między spieszących do pracy ludzi, wytwarzających PKB tego chorego kraju. Po drugie, oni nie płacą za bilety albo płacą grosze i raczej nie powinni stanowić priorytetu przy kształtowaniu układu komunikacyjnego. Po trzecie ich i tak nie da się zniechęcić, bo oni mają masę czasu, niewiele do roboty i przejazdy za darmo (bądź prawie darmo). Po kolejne wreszcie, gdzie jest "bufetowa"? Jako prominentna działaczka rządzącej obecnie niepodzielnie partii, dlaczego nie walczy o likwidację/zmniejszenie janosikowego chociażby? Dlaczego nie robi nic albo bardzo niewiele, żeby fundusze na tą i tak już szczątkową komunikację miejską, pozostały przynajmniej bez zmian?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursus - dzielnice SISKOM ma propozycje? tnijmy równo komunikacje!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.12, 12:25 poproszę o adresy tych panów z świetnym pomysłami od cięć. to ja im napisze z szczerego serca, jak ja im w ich okolicy komunikacje mógłbym odchudzić... oczywiście pro publico bono ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
trog73 SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... 19.12.12, 12:33 Mam sugestie dla SISKOMu - niech sie rozwiaze (bedzie super, wystarczy nam takich madrali). Jak mozna wydawac opinie nie wykonujac badan nad wykorzystaniem poszczegolnych lini autobusowych/tramwajowych. A w kwestii dojazdu do lotniska - przejazd autobusem zajmuje mniej czasu niz pseudo-kolejka (smiechu warte, kupe kasy wydali, a dziadostwo wyszlo:) Chca ciec - niech zmniejsza sobie pensje (miasto+radni), zmniejsza zatrudnienie(miasto i podlegle placowki) i darmowe/bonusowe dodatki co dla niektorych (chyba wiadamo o co chodzi) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 12:37 niech mi ktoś wytłumaczy, czemu zarówno ZTM jak i podobno działający w obronie komunikacji SISKOM uparli sie ciąć oblegane linie. 502 zapchane od politechniki, luźniejszy na trakcie ale do samej Miłosnej nie jedzie pusty 188 napakowany od sasanki do szaserów - świątek, piątek i niedziela. lotnisko nie jest najważniejsze, zresztą ma pociąg. 510 też nie jeździ puste (ale mieszkańcy Tarchomina są w stanie odpuścić tą linię na korzyść innej, skoro chcą tego ci, co mieszkają koło trasy to ja nie protestuje) co do 521 to wczoraj była dyskusja pod tzw. listem do redakcji. w skrócie - linia potrzebna na całej długości 503 nabite (ale w kwestii tej linii nie będę się szczegółowo wypowiadać, jeżdżę nią okazjonalnie, najczęściej od Palmy do Warneńskiej, lub na Tarchomin; nigdy nie jest pusta, czasem po prostu nie jedzie się na śledzia) 158 to jedyna linia, która zbiera ludzi mieszkających przy trasie łazienkowskiej (od Fieldorfa do przyczółka) i jedzie do centrum. od centrum do reduty jedzie zawsze pełny (często podjeżdżam nim do zachodniego). nie ulega jednak wątpliwości, że autobus po prawej stronie Wisły, łączący południe i północ Pragi by się przydał, bo tramwaje póki co nie jeżdżą, zostaje 125, 135 i 509. 117 trasę ma pokręconą jak chińskie igrek. może rzeczywiście jakoś podzielić tę trasę na dwie. ale czy wszystko musi jechać na tę cholerną pralkę?? a co z mieszkańcami Gocławia, którzy nie mieszczą sie w tą ilość autobusów, która jest? czy za skasowanie 117 w zamian pojedzie coś częściej?? podobnie jak ze 117 jest z 517. skrócić - może ma sens, ale co z Targówkiem?? co do reszty się nie wypowiem, bo nie jeżdżę. reasumując - jak na stolicę europejskiego państwa, promującego transport publiczny to marnie to wygląda. jak tak dalej będzie to do marca korzystać będę z samochodu, okazjonalnie do centrum pojadę zbiorkomem a od kwietnia wsiadam na rower. i podejrzewam, że wielu mieszkańców warszawy, oraz z ościennych miejscowości zrobi to samo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 12:39 sprostowanie co do 158 - oczywiście do centrum trasą łazienkowską jedzie jeszcze 520 i 525, ale przez plac konstytucji, chodziło mi o połączenie przez Waszyngtona i aleje jerozolimskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: sprostowanie IP: *.com 19.12.12, 17:07 I tylko do Tworek ZTM nie zapewnił ci bezpośredniego połączenia z Ostrobramskiej, prawda? Lecz się na nogi, bo na głowę za późno. Mi na Krasińskiego zostawiono JEDNĄ linię czyli dokądkolwiek i mam się cieszyć, a na Przasnyskiej od lat nie chcą przywrócić komunikacji. I co? I na taczkę Ruciarza z Karosem trzeba będzie wsadzać, bo nawet tramwaj się nie zatrzymuje tam gdzie z Przasnyskiej najbliżej (czyli "tylko" 400 metrów). Krótko - masz autobus to się ciesz i przesiadaj, wszelkie duble typu 158 powinny być skasowane. Ruta zabrał z Frankowem 520, jedyne połączenie Ostrobramskiej z Broniewskiego. I co? I przez kretyńskie decyzję trzeba się co najmniej 2 razy przesiadać zbiegając i wybiegając z metra. Dlaczego inni mają znacznie lepiej a płacą tyle samo za bilety??? -- Walczymy o mikrobusy z Przasnyskiej i Włościańskiej do Marymontu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 18:25 znowu ty? ty się lecz na głowę, bo na nogi to za późno. biedaku, znów pieprzysz o tej swojej Przasnyskiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 18:28 i jeszcze jedno - ja nie mieszkam na ostrobramskiej. nie mieszkam też na Tarchominie, w Starej Miłośnie, Targówku, Ursusie i Gocławiu. nie mieszkam też w Tworkach, ale dla ciebie podjadę i załatwię miejsce. może cię wezmą razem z tym autobusem jakby co - do Tworek dojeżdża WKD, zapewne ze względu na brak autobusu na Przasnyskiej też powinni zlikwidować?? Odpowiedz Link Zgłoś
gom1 Re: SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacj 20.12.12, 20:36 Gość portalu: kasik napisał(a): > od kwietnia wsiadam na rower. Szczerze polecam. Sam tak robię codziennie też od kwietnia, tyle że '11 :-) W rowerze cenię sobie niezależność, oszczędność czasu i nerwów, że o pieniądzach nie wspomnę (w kieszeni została mi już równowartość sześciu biletów kwartalnych). A fakt, że do pracy dojeżdżam zawsze w tym samym czasie jest dla mnie mistrzostwem świata. Teraz jak mam pojechać w miasto komunikacją, to dostaję rozstroju żołądka.. Połączenia są tragiczne, punktualność wątpliwa, tłok przeogromny. Na mojej trasie (Bemowo-Służewiec Przemysłowy) autobusy nie mają priorytetów i tkwią w korkach z samochodami. Bez sprawnej komunikacji miejskiej daleko nie zajedziemy. No chyba, że rowerami właśnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nienietak6 moze ograniczyc pensje urzednikow 19.12.12, 12:38 A może by tak zacząć od oszczędności w pensjach zarządu transportu, nadmiernej ilości etatów, poprawy zarządzania, ucięcia bezpłatnych przejazdów dla 30 000 urzędników (!!!). Skontrolować przetargi, sprawdzić, czy wszystko się tam odbywa oszczędnie i prospołecznie. A na samym końcu likwidować linie? To chyba oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filiput 422 wilanow IP: 212.69.75.* 19.12.12, 12:53 jeżeli inne pomysły są tak przemyślane, jak likwidacja jednej z dwóch linie wjeżdżającej do miasteczka Wilanów, to raczej szkoda czasu na to żeby się nad nimi zastanawiać, w porannym szczycie w autobusach 422 już na pętli nie ma miejsc siedzących, a po czterech kolejnych przystankach praktycznie nie ma miejsc stojących, i tak aż do centralnego, wg mnie to dość dobrze wykorzystana linia, przynajmniej na wspomnianym odcinku, jak wygląda reszta trasy tego już nie wiem, także raczej proponowałbym zwiększenie ilość kursów w godzinach szczytu (w tej chwili co 20 minut przez cały dzień) ktoś może powiedzieć że przecież jest jeszcze 217 z Wilanowa wprost do metra, tylko że oprócz sporego tłoku w tych autobusach i to przez większość dnia, to czas dojazdu do metra w porannym szczycie to ok 30 minut, mało dogodna przesiadka kolejne 5 minut, i dalej zatłoczonym metrem do centrum kolejne 10 minut, 422 w tym czasie jest już centrum i to bez przesiadek przesiadka z 217 na sobieskiego, też do najbardziej wygodnych nie należy, może na papierze wygląda to fajnie, bo przecież to niby ten sam przystanek i można innym autobusem sobieskiego do centrum jechać, ale w terenie to już tak różowo to nie wygląda pzodrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: 422 wilanow IP: *.tktelekom.pl 19.12.12, 13:28 Oczywiście, że 422 trzeba zostawić przynajmniej na odcinku Centrum-Wilanów, przecież często jest zatłoczone a Miasteczko Wilanów szybko się rozrasta. I ręce precz od 6 - przecież to jedyny tramwaj na Słowackiego, często w pojedynczych wagonach jest sporo ludzi. A jak skończą budowę metra na Pradze to 6 wróci na Gocławek i wróci też dawny tłok;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: 422 wilanow IP: *.com 19.12.12, 17:13 "I ręce precz od 6 - przecież to jedyny tramwaj na Słowackiego, często w pojedynczych wagonach jest sporo ludzi" - niesamowite, często można jakichś ludzi poza muchami w szóstce znaleźć. Być może dlatego, że to słoiki przyjezde które nie wiedzą, że na Słowackiego w zasięgu 500 m mają dwie stacje metra Marymont i Pl.Wilsona, dublujacy na tym odcinku metro autobus 116 jakby tego było mało co 10 minut i jeszcze muchowóz 205 o kretyńskiej trasie co by ktoś jadący do Arkadii przypadkiem nie musiał się przesiadać. Komu takiego loda robi ZTM na Słowackiego, że jeździ tam linia nr 6 - linia, z którą od momentu planowania wiadomo było, że będzie jeździć pusta? Komu tak Ruta się chce przypodobać, że puszcza tamtędy 205, a nie Przasnyską i Włościańską, gdzie nie ma dwóch stacji metra, 116 co 10 minut i tramwaju z wolnymi miejscami leżącymi co 10 minut, komu? -- Walczymy o mikrobusy z Przasnyskiej i Włościańskiej do Marymontu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjelonek za to na Jelonkach do 422 na pętli nikt nie wsiada IP: *.scansafe.net 19.12.12, 13:36 bo 422 do pętli nie dojeżdża - przebudowa Górczeskiej ma kolejną obsuwę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polake Re: za to na Jelonkach do 422 na pętli nikt nie w IP: 195.117.255.* 19.12.12, 14:45 Patrząc po stanie "zaawansowania" prac, to jeszcze długo nie dojedzie do pętli. Kwiecień/maj to realny termin. Odpowiedz Link Zgłoś
darq Re: za to na Jelonkach do 422 na pętli nikt nie w 05.04.13, 11:40 He he, nie ma takich "realnych" terminów, których Bufet z przyległościami nie potrafiliby przekroczyć. Kwiecień się już zaczął, po drodze będzie długi weekend i jakoś wątpię, żeby im się udało przed wakacjami. Na początku ogłaszali, że prace potrwają miesiąc, potem że dwa, a teraz dobrze będzie, jeśli zbudują to rondo w rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kan_1 Re: 422 wilanow 19.12.12, 14:21 Ja wsiadam w 422 na przystanku Oś Królewska i praktycznie wiszę na drzwiach bo dalej wejść się już nie da ale jadę tylko 2 przystanki i przesiadam się w E-2 albo 519. Natomiast kpiną jest, że w porannym szczycie jezdżą krótkie busy zamiast przegubowych. W przypadku 217 do metra Wilanowska bus wpada w korek po przejechaniu Sikorskiego a po południu w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: padewska Re: 422 wilanow IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 09:25 Oburzenie na ZTM w pełni uzasadnione. Oprócz dorosłych podróżnych do 422 wsiada rano sporo dzieci. Przy kilkumiesięcznej zimie i fatalnym stanie przystanków oraz asfaltu przy nich bezpośredni dojazd to dla rodziców ogromna wygoda. Czy E-2, które ma zastąpić 422 będzie miało równie mało przystanków co teraz...? A może mam się z dziećmi przesiąść do mocno reklamowane Veturilo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu... SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.pgi.gov.pl 19.12.12, 13:17 Problem z decydowaniem które linie "wożą powietrze" jak to ładnie ujął któryś z forumowiczów, jest taki że nie wiadomo jak sprawdzić ile osób jeździ daną linią i kiedy. Są oczywiście jakieś dane z kasowników. Tylko ile osób jeździ na jednorazówkach? A miesięczne kasuje się raz i niby powinniśmy "piknąć" bilet przy wsiadaniu. Ale jak to zrobić w godzinach szczytu kiedy żeby w ogóle wsiąść to trzeba rozbieg wziąć i z impetem wskoczyć w ścisk. Bilety drożeją a poziom obsługi klienta spada. Może zamiast szukać oszczędności w tym co jest, jakiś ogarnięty matematyk powinien usiąść i zobaczyć jak to miasto połączyć w sensowną całość. Da się przecież oszacować ile osób mieszka na każdym osiedlu, ilu ludzi pracuje w budynkach przy przystankach. Da się zrobić system zarządzania sygnalizacją ruchu to da się i z połączeniami komunikacyjnymi. Wkurza mnie też pisanie że nocny transport nie jest priorytetowy. To jest stolica do cholery. Normalne duże miasto funkcjonuje przez 24h/dobę. Połączenia nocne są potrzebne nie tylko imprezowiczom ale i ludziom pracującym na nocne zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozera82 SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.opera-mini.net 19.12.12, 13:17 a moze po prostu jak w ladku wprowadzic drozsze bilety na metro i podzielic to na strefy-w koncu metro jest niezawodne nie stoi w korku ,skoro tam ta metoda sie sprawdza to i tu moze,ktos bedzie mial do wyboru taniej busem czy szybciej metrem Odpowiedz Link Zgłoś
ga.ba SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... 19.12.12, 13:31 Jak już ktoś powyżej zauważył, 158 jest jedyną linią, która łączy ciąg Trasy Łazienkowskiej z Waszyngtona. 111 niby też, ale w zupełnie innej okolicy. A 188 do lotniska to rozwiązanie znakomite i proszę w nim nie mącić. Jeśli ktoś chciałby tę linię skrócić do Rakowca, to proponuję zrobić to samo ze 175 - dlaczego Śródmieście ma mieć lepiej? ;) Poza tym idiotyzmem jest stawianie na jeden rodzaj komunikacji na lotnisko - jak prąd padnie w trakcji to co - piechotą z walizkami? Bo na nadmiar natychmiast dostępnych taksówek na Rakowcu nie liczyłabym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer zbiorowy Brak priorytetu dla ZTM powoduje zwiekszone koszty IP: *.scansafe.net 19.12.12, 13:33 Gdyby tramwaje miały zieloną falę , a autobusy buspasy na każdej jezdni o 2-ch pasach dla jednego kierunku to tabor by jeżdził zamiast stać , i nie trzba by go ciagle dokupować, a i oszczędność paliwa dla autobusów stojących w korkach i prądu dla tramwajów ruszających z pod każdych świateł byłyby niebagatelne. Dzięki zwikszeniu prędkości handlowej zwieksyłaby się zdolność przewozowa i nowi chetni do szybszych przejazdów też by się znaleźli i zmieścili , co stuktowałoby zmniejszniem ruchu samochodwego i dalszy amniejszaniem korków. A tak jak mam sie 2x przesiadać na trasie z Bemowa na Włochy to chyba po podwyżce wróce do jazdy samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Zostawcie 503! IP: 212.180.156.* 19.12.12, 14:07 Panie Wojciechu zwracam się z prośba o nie kasowanie linii 503 jeżdżę nią codziennie i autobus jest zapakowany rano a szczególnie wieczorem po pracy. Tak naprawdę przydałoby się częstsze kursy a nie likwidacja. Można też pomyśleć o weekendowych autobusach z tarchomina przez most północny na trakt królewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielan SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.home.aster.pl 19.12.12, 15:09 W 100% popieram wpisy na forach Pawła frustrata. Żoliborz i Bielany MUSZĄ korzystać z przesiadek czy drałować 1,5 km do metra na piechotę. Tymczasem ZTM robi dobrze pasażerom takich socjałów jak 503, 510 - dlaczego, pytam? Tarchomin, Ursynów i Ochota powinny mieć droższe bilety na komunikację miejską. Dlaczego obłudnik Ruta wyciął wszystko co się dało na Żoliborzu, a w sprawie 503, 510, 521 jest tak pobłażliwy? Gdzie uczciwość i racjonalizm? Pan Ruta i jego krzywy kręgosłup nie powinny mieć nic wspólnego z ZTM-em. Założę się na 100% że miasto nie wytnie w/w linii choć oczywiste, że na taki socjał nas nie stać. A jeśli stać, to proszę o ten socjał na Żoliborzu i Bielanach. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacj 19.12.12, 16:57 Przestań sam siebie popierać pod zmienionym nickiem z kompa kolegi. :-) A co do meritum, to rozsądny system biletowy powinien zakładać strefy taryfowe w granicach Warszawy, podobnie jak w większości dużych miast na świecie. Jedziesz 15 km do centrum z Białołęki czy Kabat, to płacisz 3x tyle, co ktoś, kto jedzie 5 km z Wilanowskiej do Politechniki. Dziś im dalej ktoś jedzie, tym mocniej go miasto dotuje. Bilety czasowe, poza metrem, nie są żadnym rozwiązaniem, bo autobus czy tramwaj potrafi stać w korku kilka razy dłużej, niż rozkład przewiduje, i wszelkie wyliczenia biorą w łeb. Tylko tego nikt nie zrobi, bo się władze będą bać awantury. Łatwiej likwidować linie i zapędzać ludzi do samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
ravenheart1 SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... 19.12.12, 15:38 SISKOM przedstawia bardzo długą listę cięć autobusowych. O dziwo proponuje zamienić np. linię 503 w linię ekspresową E-3, która miałaby kursować w godzinach szczytu. Problem w tym, że linia 503 jeździ jest zatłoczona także poza szczytem i w weekendy, bo oferuje dość szybki dojazd z Tarchomina i Ursynowa na Trakt Królewski. 503 należy podzielić na dwie częsci: Ursynowską - tu należy połączyć ze 195, oraz tarchomińską - tu nalezy połączyć z 510 do DWC SISKOM chce likwidacji linii 510 z Tarchomina do Dworca Centralnego, bo jak pisze, linia dubluje komunikację szynową (w rzeczywistości tylko od Hali Marymonckiej). Proponuje też likwidację linii 130 z jednoczesnym skierowaniem linii 119 przez ul. Dolną na Mokotowie. Trasą linii 117 chce skierować na trasę Wilanów - pętla Okęcie (nie wiadomo, co z odcinkiem Gocław - centrum - Mokotów), zaś linię 158 chce skierować na trasę Witolin - Targówek wraz z równoczesnym skróceniem linii 517 do odcinka Ursus Niedźwiadek - pl. Trzech Krzyży. 130 to w tej chwili jedyne całotygodniowe połączenie Dolnego Mokotowa z Pl. Zawiszy, więc zlikwidować je można tylko wtedy jeżeli przywróci sie 501 do Jelonek, lub przekształąci 422 na linię całotygodniową. 117 w takim wariancie to nawet ciekawy pomysł. 158 proponuje połączyć ze 127: Nowe Włochy - Witolin SISKOM proponuje też likwidację linii 178, 228, 315, 410, 422, 502. Działacze stowarzyszenia piszą, że we wszystkich przypadkach da się je zastąpić innymi liniami kursującymi podobną trasą. Linię 521 SISKOM chce skrócić do odcinka Falenica - Wiatraczna. Linię 188 proponuje puścić z Gocławka Wschodniego do Rakowca zamiast na Lotnisko Chopina, gdzie powinna być bardziej wykorzystywana kolej. Kulą w płot ! Za wyjątkiem 315 te linie są potrzebne, choć aż prosi się żeby 228 pojechało do CHBC w zamian za skrócenie 172 do DWZach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aje Re: SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacj IP: *.ip.netia.com.pl 14.01.13, 13:24 > 503 należy podzielić na dwie częsci: Ursynowską - tu należy połączyć ze 195, or > az tarchomińską - tu nalezy połączyć z 510 do DWC Jeśli mnie pamięć nie myli, to przez wieki całe 503 dojeżdżało do Konwiktorskiej. Potem ktoś wpadł na cudowny pomysł stworzenia linii przelotowej przez całe miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 16:16 a czy SISKOM kiedykolwiek przedstawił coś rozsądnego???? Odpowiedz Link Zgłoś
shappey SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... 19.12.12, 16:43 I d i o c i. W ogóle, Ochotę od świata odciąć najlepiej! 130 to jedyne bezpośrednie połączenie z Mokotowem. Jak skrócą 521, 517 i 158 to co, do centrum na piechotę z okolic Blue City zasuwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cazares SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.12, 16:55 Mili państwo z SISKOMu, jeśli macie proponować te same idiotyzmy, co bufet (cięcia w komunikacji miejskiej czy też - jak wcześniej - stawianie fotoradarów), to może czas się postawić w stan likwidacji. Ostatnie, czego można by się spodziewać ze strony takiego stowarzyszenia, jak wasze, to poparcie dla działań obliczonych na hamowanie rozwoju komunikacji miejskiej i utrudnianie życia mieszkańcom miasta. A właśnie takie rozwiązania forsuje teraz bufet. A wy jeszcze przyklaskujecie. Bufet wymyśla i wdraża kretynizmy, niemniej on przecież nic innego nie umie. A wy? Umiecie coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkjlh SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 17:11 nie po to kupuję bilety żeby jeździć dodatkowo z prywatnymi przewoźnikami. czym jeździ SISKOM? linia 521 to także linia dla tych, którzy świętują w Niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacji.... IP: *.home.aster.pl 19.12.12, 17:19 Jako pasażer niechcący płacić coraz więcej za bilet popieram w 100% propozycje Siskomu. Ale dyrekcja ZTM będzie się bała i będą dalsze działania pozorowane... w propozycjach SISKOMU brakuje tylko reogranizacji na Ursynowie, za dużo tam muchowozów typu 192 które zajmuje się podwożeniem o 300 metrów do metra tym którzy za dobrze mają. Powinny być też strefy zależne od odległości. Tarchomin i komuszy Usrynów powinny płacić 3x tyle co Saska Kępa czy Ochota, Żoliborz w drodze do centrum, w końcu używają komunikacji znacznie mocniej, dlaczego więc płacą tyle samo? Zachciało się mieszkań na zadupiach to niech płacą za dojazd tyle ile zużywają. Odpowiedz Link Zgłoś
jabol.jabol SISKOM żywi się u Bufetowej, to i ją wspiera. 19.12.12, 18:34 Nie należy dziwić się, że SISKOM przedstawił propozycje bardzo zbliżone do pomysłów Ratusza - ta organizacja utrzymuje się głównie z grantów przyznawanych przez podmioty publiczne, a nie gryzie się przecież ręki, która karmi (zwłaszcza tak dobrze). Różne analizy zamawiane przez miasto same się przecież nie robią - a u kogo je zamawiać, jeśli nie u pp. ekspertów z niezależnego, apolitycznego stowarzyszenia miłośników komunikacji? Za zamówieniami idzie oczywiście spora kasa, więc trudno - znając naturę ludzką - oczekiwać cudów. Pomijam fakt, że spora część tych analiz jest zwyczajnie zbędna - po wydaniu grubych tysięcy na opracowanie problemu często okazuje się, że jego rozwiązanie jest zbyt drogie, że wymaga dziesiątek innych analiz, albo że nie ma "woli politycznej". I tak para idzie w gwizdek. SISKOM będzie zatem pierwszy - a jakże! - do wytykania błędów i wypaczeń, gdy idzie o sprawy drobne (gdzieś brakuje ścieżki rowerowej, gdzieś buspasa, gdzieś - priorytetu dla tramwajów). Gdy jednak równocześnie z kolejną, kilkudziesięcioprocentową podwyżką cen biletów miasto systemowo kastruje komunikację - pp. eksperci nie tylko nie milczą, ale dołączają do kastrujących. Obecna sytuacja jest tylko najbardziej jaskrawym przykładem - od dawien dawna SISKOM na wyrywki z Ratuszem i ZTM wzywa do skracania, cięcia i likwidowania "zbędnych" linii. Ciekawe czy sami regularnie nimi jeżdżą? Ja w to bardzo wątpię. Ale postawa SISKOMU, jak mówię, mnie nie dziwi. Dziwi mnie natomiast to, że największy stołeczny dziennik nadal tego nie zauważa. Czas skończyć z traktowaniem SISKOMU jako stowarzyszenia niezależnych ekspertów. Ich opinie powinny być oceniane przez właściwy pryzmat - tak jak opinie pracowników Ratusza. W końcu to my za to wszystko płacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
humptyangel Re: SISKOM żywi się u Bufetowej, to i ją wspiera. 19.12.12, 21:42 jabol.jabol napisał: > Nie należy dziwić się, że SISKOM przedstawił propozycje bardzo zbliżone do pomy > słów Ratusza - ta organizacja utrzymuje się głównie z grantów przyznawanych prz > ez podmioty publiczne, a nie gryzie się przecież ręki, która karmi (zwłaszcza t > ak dobrze). Jeśli tak jest to wskaż na to dowód drogi forumowiczu? Bo piszesz nieprawdę. Łatwo jest kogoś pomówić w sieci. Zapoznaj się wpierw ze sprawozdaniami finansowymi - tam są podane wszystkie źródła dochodów. www.siskom.waw.pl/siskom-sprawozdania.htm W razie czego sprawdź w bazie OPP na pozytek.gov.pl. A co do propozycji - są to propozycje wstępne. Ale widzę, że od razy odsądzane od czci i wiary. Tyle, że krytyka skupia się na 5-6 propozycjach, a w wskazaliśmy ich 22. www.rynek-kolejowy.pl/38124/_SISKOM_pisze_doprezydent_Warszawy_ws_ciec_wkomunikacji_.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: SISKOM żywi się u Bufetowej, to i ją wspiera. 19.12.12, 22:13 jabol.jabol napisał: > SISKOM będzie zatem pierwszy - a jakże! - do wytykania błędów i wypaczeń, gdy i > dzie o sprawy drobne (gdzieś brakuje ścieżki rowerowej, gdzieś buspasa, gdzieś > - priorytetu dla tramwajów). Gdy jednak równocześnie z kolejną, kilkudziesięcio > procentową podwyżką cen biletów miasto systemowo kastruje komunikację - pp. eks > perci nie tylko nie milczą, ale dołączają do kastrujących. Jest przy tym rzeczą znamienną że w propozycjach SIUŚKOM ani mru-mru na temat zaPOwiedzianej kastracji wspólnego biletu ZTM-KM. Skutki takiego POsunięcia łatwo przewidzieć: wrócą na masową skalę gratobusiarskie linie prywatne z samego centrum Warszawy do Otwocka, Sulejówka, Wołomina, Legionowa, Ożarowa, Pruszkowa i Piaseczna. Wraz z przesiadką części dotychczasowych pasażerów kolei do własnych aut wygeneruje to korki tak masakryczne, że kolejny raport SIUŚKOM będzie nawoływal do budowy coraz to nowych, szerszych i kosztowniejszych wylotówek, expresowek, autostrad i estakad. Nie bacząc na koszty: materialne, społeczne i środowiskowe. Bo trzeba przynać SIUŚKOM że od czasu tamtej wolty po zablokowaniu budowy estakady przez torfowiska Rospudy wiernie trzyma się przewodniej linii: bezwzględnego prymatu transportu drogowego nad kolejowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarcho_sloik likwidacja 503 w weekend? likwidacja 510? idioci! IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.12.12, 23:25 Jak mozna liwkidowac jedyne bezposrednie polaczenie do centrum dla tarchomina i ursynowa? o ile ursynow ma metro o tyle jazda z przesiadka linia 101 pozniej metrem i pzoniej tramwajem to to troche przesada? jak zawsze cenilem siskom tak teraz mysle ze komus tam sufit na glowa spadl. Podobnie 510, jedyny dojazd do centralnego. Jak wiadomo na tarchominiem miekszamy my sloiki. jak mamy sie z torbami i walizami dostac na pociąg z centralnego? jeszcze teraz zimą. Mamy jechac 101 do metra, pozniej z metra centrum do centralnego 1 km po sniegu ciągnąć na sankach walizy? chyba jacys nowi ludzie w tym siskomie siedzą bo takich bzdur to jeszcze nie slyszalem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: likwidacja 503 w weekend? likwidacja 510? idi IP: *.com 19.12.12, 23:40 Przecież jesteście słoikami! 510 to linia socjalna na którą miasta nie stać. Z takiego zadupia nic nie powinno jeździć do centrum. Bródno ma dużo bliżej a nie ma 500 na Centralny. Powinni wam skasować 101, a dać bydłowozy do Żerań FSO i tam macie dogodną przesiadkę na tramwaj. Ruta z Frankowem - do roboty. - Walczymy o mikrobusy z Przasnyskiej i Włościańskiej do Marymontu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałaMi Re: likwidacja 503 w weekend? likwidacja 510? idi IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.12.12, 00:42 Wiesz Pawle, Twoja wypowiedź aż dzwoni słoikami, przyjechałeś nie wiem skąd (Przasnyszan nie chcę obrażać) na tę swoją Przasnyską i nudzisz jak bąk za uszami. Z resztą taki z Ciebie znawca, tak? Z Centrum (Rondo Dmowskiego) na Przasnyską, róg Elbląskiej jest 6,8 km, podczas gdy na SKRAJNĄ południową granicę Ochoty 6,08 km; więc daruj sobie ten argument z "mam bliżej do Centrum", cała Ochota ma bliżej do Centrum niż Ty, włościanin z Przasnyskiej. Chcesz mieć przystanek pod domem? Zmień mieszkanie i przestań powtarzać w kółko to samo jak zdarta płyta. Albo w ramach inicjatywy obywatelskiej wóź niezadowolonych mikrobusem po Przasnyskiej sam; może Ci buspas zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysin Re: SISKOM ma własne propozycje cięć w komunikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 18:02 racja po co kasować 521, jak przez Anin lata tyle autobusów Odpowiedz Link Zgłoś