Dodaj do ulubionych

Narodowosc

IP: *.zak.com.pl 27.03.02, 12:04
Na Slasku rozgorzala dyskusja na temat rubryki narodowosc w powszechnym spisie
ludnosci. Czesc ludzi upiera sie by wpisac tam narodowosc slaska. Co o tym
sadzicie ? Czy komukolwiek z Was przyszloby do glowy wpisywac narodowosc
warszawsaka ? Jakby na to nie patrzec Ksiestwo Warszawskie kiedys istnialo.
Pozdrowienia z Kedzierzyna Kozla
Obserwuj wątek
    • eela Re: Narodowosc 27.03.02, 12:47
      Wszyscy wiedza, że jesteśmy warszawskimi rodakami :)
      Myslę, że to tylko pobożne życzenia ślązaków. A ciekawa jestem jak było przed
      wojną? Co wpisywali mieszkancy Sląska - jaką narodowość?
      • Gość: X54 Re: Narodowosc IP: *.zak.com.pl 27.03.02, 13:19
        A wiesz ze nie wiem . Az boje sie zapytac bo znowu zostane szowinistyczna
        swinia ? A niech tam . Raz sie zyje . Jak sie dowiem dam znac .
        • eela Re: Narodowosc 27.03.02, 13:24
          Gość portalu: X54 napisał(a):

> A wiesz ze nie wiem . Az boje sie zapytac bo znowu zostane szowinistyczna
          > swinia ? A niech tam . Raz sie zyje . Jak sie dowiem dam znac .

To u Was az tak gorąco? Uwazaj na siebie...
      • indris Re: Narodowosc 27.03.02, 13:36
        Nie wiem jak na Śląsku, ale czytałem (źródła nie pamiętam), że na terenach
        wschodnich byli ludzie określający się jako "tutejsi". I znów nie wiem, czy
        było to w spisach powszechnych, ale do publikowanych statystyk trafiało.
        A co do samego pytania, to możliwe odpowiedzi zależą od tego jak sie rozumie
        odpowiedż, a możliwe są dwa warianty.
        1. Jako przynależność do jednej z oficjalnie uznanych narodowości - podobnie
        jak pytanie o stan cywilny. Wtedy naarodowości śląskiej podać nie można,
        podobnie jak nie można jako stanu cywilnego podać "wolny strzelec".
        2. Jako subiektywne poczucie - a wtedy można podać wszystko. Np. "piwożłopska".
        • eela Re: Narodowosc 27.03.02, 14:08
          indris napisał(a):

> Nie wiem jak na Śląsku, ale czytałem (źródła nie pamiętam), że na terenach
          > wschodnich byli ludzie określający się jako "tutejsi".

Ja też o tym czytałam. Chodziło o polesiuków. Źródła też nie pamietam
          • sloggi Re: Narodowosc - obywatelstwo 27.03.02, 14:13
            Od 1947 roku moja rodzina, chcąc - nie chcąc posiada narodowośc polską i takież
            obywatelstwo. I zawsze nasuwa mi się pytanie :
            Czy Kowieńszczyzna była ziemią polską ?
            Wszak rodzina pochodzi z Wodoktów.
            • eela Re: Narodowosc - obywatelstwo 27.03.02, 14:42
              Narodowość nie jest tożsama z obywatelstwem. A wracając do slązaków - sąd
              odmówił im rejestracji związku, ponieważ uznał, ze nie ma narodowości ślaskiej.
              chyba lepsze byłoby okreslenie, jak na wschodzie, "tutejszy"
              • pacio Re: Narodowosc - obywatelstwo - Ślązacy 27.03.02, 15:06
                Ślązacy posiadają narodowość tego kraju, który wlaśnie coś im dał w prezencie.
                W czasie rozwoju górnictwa byli Polakami, gdy skończyły się dobre czasy i w
                Polsce trzeba trochę popracować, większość to Niemcy z przydziału po paszport
                niemiecki.
                Takie odniosłem wrażenie po wypowiedziach Związku /prawdziwych?/Ślązaków w
                jakimś śląskim radiu. Kilka osób dopuszczonych do mikrofonu zapomniało języka
                polskiego, a gwara śląska była rzadkością !

Pzdr
                pacio
    • Gość: zdzisio Re: Narodowosc IP: 192.168.100.* 27.03.02, 14:41
      A niech sobie piszą co chcą. Slązacy zawsze tacy byli i będą i dlatego żyją od
      wieków w dziadostwie.
      • Gość: bea Re: Narodowosc IP: *.pekao.com.pl 27.03.02, 14:49
        Gość portalu: zdzisio napisał(a):

> A niech sobie piszą co chcą. Slązacy zawsze tacy byli i będą i dlatego żyją od
        > wieków w dziadostwie.

????????? A można wiedzieć co autor miał na myśli ? W sensie tego "dziadostwa" ?

• Gość: zdzisio Re: Narodowosc IP: 192.168.100.* 27.03.02, 15:28
          Gość portalu: bea napisał(a):

> Gość portalu: zdzisio napisał(a):
          >
          > > A niech sobie piszą co chcą. Slązacy zawsze tacy byli i będą i dlatego żyj
          > ą od
          > > wieków w dziadostwie.
          >
          > ????????? A można wiedzieć co autor miał na myśli ? W sensie tego "dziadostwa"
          > ?
          >
          Sa zbyt małym narodem, by żyć i rozwijać się samodzielnie. I dlatego mimo starań
          o niezależność nie zbudowali sobie lokalnego dobrobytu.
          • sloggi Re: Narodowosc - Kaszubi 27.03.02, 15:31
            Podobnie jak Kaszubi.
            • Gość: zdzisio Re: Narodowosc - Kaszubi IP: 192.168.100.* 27.03.02, 15:43
              Slogie, ale oczym my tu mówimy. To jest myslenie XIX wieczne. Małe narodowosci
              za wszelka cenę walczace o swoje państewka, które co najwyżej mogą upaść
              gospodarczo.
              Dzis wszyscy ida ku zjednoczonej Europie a tacy Slązacy dalej chca gotowac się
              we własnym sosie i pokazac wszystkim, że oni są najlepsi. Nic na tym nie
              zyskali i nie zyskaja oprócz niechęci reszty Polaków.
              Dziś, gdy huty, kopalnie i inne zakłady plajtują to z czego oni się utrzymaja.
              Z turystyki?
              Nikt im nie odmawia prawa do swej odrębności kulturowej ale gospodarczo sami
              rady nie dadzą. I życ będa w biedzie.
              • Gość: Tuzin Re: Narodowosc - Kaszubi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.02, 18:38
                Juz dzis zreszta musimy pracowac na ten caly ich syf.
                Jesli juz natomiast dyskutujemy temat narodowaosci slaskiej to mozemy ich co
                najwyzej nazwac narodem terytorialnym (jak Szwajcarzy, czy Amerykanie w
                XVIIIw), a nie etnicznym.
                • Gość: DAREK Re: Narodowosc - Kaszubi IP: *.acn.waw.pl 27.03.02, 23:58
                  Czucie sie kims innym nie jest zlem, jesli oni to czuja, w dodatku potrafia to
                  wyartykulowac to o co wam chodzi. Dopiero teraz moga to zrobic. dotychczas
                  mogli byc Niemcami- Polakami, Tutejszymi-Naplywowymi. Jesli moga sie okreslic
                  to cos znaczy. Okreslenie siebie jako Ślazaka nie oznacza checi oddzielenia sie
                  od Polski! Ja okreslajac siebie jako Warszawiak i Mazowszanin nie chce i
                  niemoglbym mieszskac w panstwie Mazowsze(w UE czy tez nie). A to czy ktos z tej
                  okazji bedzie chcial znalezdz sie w Sejmie to przeciez normalka.
                  • tassman deutsche Slonsk 28.03.02, 07:43
                    Mozecie sie zgadzac lub nie, ale Ślask był i bedzie Niemiecki.
                    To kwestia czasu kiedy nastąpi anschluss Ślaska.....
                    A w zjednoczonej Europie nie bedzie z tym problemów....

tassman:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka