Dodaj do ulubionych

Ciepła woda

23.02.06, 15:31
Witam Wszystkich,

Pracując ostatnio wieczorami w moim mieszkaniu zauważyłem, że ciepła woda w
kranie nie jest wcale ciepła tylko ledwo letnia.
Czy ktoś z Was też ma podobne odczucia?

J.D.
Obserwuj wątek
    • nikowinka Re: Ciepła woda 24.02.06, 16:55
      Podobno za brak ciepłej wody wine ponosi odległość od głównego pionu do
      poszczegółnych lokali. W ramach oszędności pion jest jeden, na korytarzu zamiast
      w każdym lokalu osobno. Zanim woda dopłynie, kończymy jej uzywanie. Troche to
      dziwne ale tak powiedział fachowiec
      • compiter Re: Ciepła woda 24.02.06, 22:58
        > Podobno za brak ciepłej wody wine ponosi odległość od głównego pionu do
        > poszczegółnych lokali. W ramach oszędności pion jest jeden, na korytarzu
        > zamiast w każdym lokalu osobno.
        Nie wiem, czy to z oszczednosci, ale ostatnimi czasy tak sie projektuje
        instalacje. Wiem, ze trzeba czekac na ciepla wode, po odkreceniu jest dluuugo
        zimna. Ale na ocene trzeba poczekac az budynek zostanie zasiedlowny. Poki co
        mieszka dopiero kilka osob...
        • ellini Re: Ciepła woda 25.02.06, 13:48
          Czy tak ostatnio projektuje się budynki? Niestety ale poddam to w wątpliwośc.
          Akurat mam znajomych którzy odbierali obecnie mieszkanie w innej spółdzielni i
          tam piony były indywidualne.
          Natomiast wyraznie należy powiedzieć co to oznacza dla przyszłych mieszkańców:
          - dużo większe zużycie wody za które będa płacic sami, regularnie do końca
          użytkowania mieszkania. Ciekawa jestem bardzo opinii Prezdstawiciela Rady
          Nadzorczej w tej kwestii.
          • compiter Re: Ciepła woda 25.02.06, 22:12
            > Czy tak ostatnio projektuje się budynki? Niestety ale poddam to w wątpliwośc.
            > Akurat mam znajomych którzy odbierali obecnie mieszkanie w innej spółdzielni
            i
            > tam piony były indywidualne.
            Sprawdzilem jak jest u mnie obecnie - budynek z 2001r, rzeczywiscie woda i
            kanalizacja sa w kazdym z pionow (osobno kuchnia, osobno lazienka), jest kilka
            licznikow na kazde mieszkanie. Jeden pion na klatke jest tylko na C.O., co jest
            akurat wygodne.

Wiec macie racje - to co zrobiono na Opaczewskiej to chyba nie jest standard.
            Ale na rurach nie zaoszczedzono przeciez - bo jak piszecie jest dluzszy odcinek
            od pionu. Oszczedzono na licznikach. Pewnie tez wygodniej jest zebrac wszystkie
            liczniki w pionie na klatce. Kosztem przyszlych rachunkow placonych przez nas.
            Ale to juz nie jest problem administracji.
            • jarekd5 Re: Ciepła woda 01.03.06, 10:52
              Z tego co wiem to za rozprowadzenie gorącej wody w pionach odpowiedzialna jest
              cyrkulacja wymuszona w sposób ciągły specjalną pompą. Tylko woda od pionu do
              lokalu jest do spuszczenia.
              Jeśli takiej cyrkulacji nie ma to mamy problem?!!
              Pytałem się znajomych to u wszystkich takie pompy działają - podobnie w moim
              starym mieszkaniu ( inwestycja oddana 1999r.).

J.D.
            • kkoziol Re: Ciepła woda 01.03.06, 19:58
              Akurat ze jest mniej liczników to sie ciesze,
              bo zgodnie z prawem nalezy je co jakis czas legalizwac
              a nawet wymieniac, a wlasnie w tym roku na jednym z osiedli
              bedzie przeprowadzana taka legalizacja i jak zobaczylem kwote to sie
              zlapalem za glowe: 60 000zł. U nas bylo by to pewnie okolo 30-40 tys. zl.
              Platne co 5 lat... załamka.
              Wiec mysle ze koszt tych dodatkowych kilku litrow wody bedzie nizszy
              niż oplaty za legalizacje dodatkowych liczników. No i nie musze w domu
              robic okienek w glazurze do odczytywania liczników...

Reasumując jak zwykle sa plusy i minusy.
              A jedynie nie da sie dyskutować z tym, że woda ma byc ciepła nie zaleznie
              od zastosowanych rozwiazań.
          • kkoziol Re: Ciepła woda 01.03.06, 19:45
            Zostałem wywołany do tablicy, to się odzywam...

Czy tak ostatnio projektuje się budynki? Nie wiem.
            Jak to u nas jest? Nie wiem, bo projektant mogl sobie
            w różnych częściach budynku to różnie rozwiązać.
            A tak zastanawiając się, to co to znaczy piony indywidualne?
            Nigdy czegos takiego nie widzialem i pewnie nie zobacze w tego
            typu budynkach. Dla mnie słowo indywidualne oznacze ze do kazdego
            lokalu osobno, a to na pewno jest bez sensu. Chyba że mamy na mysli
            rozwiązanie takie, ze jak mamy 3 mieszkania na pietrze
            i kazde pietro ma taki sam uklad do prowadzimy 6 pionow
            po dwa na kazde mieszkanie, ale wspólne z sasiadem z dołu i z góry.
            Ale wtedy... z danego pionu korzysta mniej mieszkańców, czyli woda
            statystycznie częściej stoi w pionie i stygnie, czyli kwestia spuszczania
            schlodzonej wody nadal aktualna, a nawet czesciej bedzie wystepowac.
            Jezeli mamy jeden pion na klatke to statystycznie woda w takim pionie
            ma "mniej przestojów", czyli powinno byc lepiej. To tak logicznie myslac.

Co do pomp, to nawet nie wiedzialem ze takie cos moze byc, wiec nie wiem
            czy to sie stosuje na pion czy na caly blok? I czy u nas cos takiego jest.
            Sprawa do zbadania. Jednak mysle ze nie ma co narazie histeryzowac, może
            jest jakiś zaworek przykrecony i wystarczy go odkrecić?
            Jezeli okaze sie ze problem faktycznie jest, to bedziemy mieli pretensje
            i bedziemy interweniować w spółdzielni. Moze nawet obije sie o projektanta,
            ktory jak by nie bylo takie rozwiazanie zastosował. Ale najpierw nalezy
            ustalic czy problem faktycznie jest.
            • kkoziol Re: Ciepła woda 02.03.06, 15:20
              Rozmawiałem dzisiaj z p. Wojciechowskim,
              Jest u nas pompa i jest cyrkulacja cieplej wody w pionach,
              obiecal sprawdzic problem i jak sie da to podkrecic jakis
              kurek by byla cieplejsza.
    • jarekd5 Re: Ciepła woda 22.03.06, 09:24
      Mieszkam już w Naszym pięknym bloku i podzielę się kilkoma informacjami, które
      udało mi się uzyskać na temat instalacji wodnej w naszym bloku.
      Pierwsza to taka, że mamy niezłego konserwatora - reaguje natychmiast na uwagi
      i zachęca do ich przekazywania, gdyż może dzięki nim "ustawić" instalację tak ,
      aby było nam lepiej ( jest na gwarancji i jest o zadanie firmy montującej ).
      KONSERWATOR : P. Mirosław Sułkowski 0504027401
      W tej chwili ciepła woda powinna być dostępna po kilku sekundach ( w zależności
      od odległości od pionu). Mamy założone blokady na pionach dzięki którym
      będziemy oszczędzać na podgrzaniu wody w okresach małego poboru – noc, środek
      dnia tzn.
      Jeżeli nikt nie pobiera wody cyrkulacja jest wyłączona natomiast czujnik
      temperatury czuwa i jak temperatura wody spad do ok. 40 C cyrkulacja włącza się.
      Oczywiście jeżeli ktokolwiek otworzy kran w pionie, cyrkulacja też startuje.
      Jest to rozwiązanie, stosowane w nowych instalacjach.
      Teraz przy małej ilości lokatorów odczuwam, że nieraz temperatura wody jest
      niższa tzn. myję się na całkowicie otwartym kranie z ciepłą wodą . Ta sytuacja
      ma ulec zmianie gdy pion będzie zasiedlony i cyrkulacja będzie działała ciągle
      w godzinach normalnego użytkowania.

Trochę długo, ale mam nadzieję , że jasno.

• kkoziol Re: Ciepła woda 28.03.06, 00:23
        Blugo i bardzojasno,
        dziekuje bardzo. :)
        • kkoziol Re: Ciepła woda 28.03.06, 00:29
          Ups, przepraszam, chyba zbyt pozna godzina.
          Szkoda ze się nie daje edytowac...
      • elzbieta.ziolek Re: Ciepła woda 29.03.06, 12:04
        ja takze bardzo dziekuje za informacje.
        Pozdrawiam Ela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka