sappone 11.06.08, 22:23 szkoda... do Kopernika nie wybiorę się prawdopodobnie nigdy w życiu... trasą N-S jeździłabym codziennie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
komagane Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 11.06.08, 22:28 No i masz babo pasztet. Ale przy tej okazji chciałabym zwrócic uwage na zupełnie inny aspekt sprawy. W tym roku miałaby sie rozpoczac budowa trasy N-S wraz z węzłem z ul. Marynarską. Oznacza to ni mniej, ni więcej, tylko... zamknięcie na jakis czas (poł roku? rok? dłużej?) ul. Marynarskiej czyli jedynego przejazdu z pd.-zachodniej do pd.-wschodniej części Warszawy. Przejazdu wykorzystanego w 200%, na którym wiecznie stoja korki, nawet w nocy. A którędy niby miałby na czas budowy pójść ruch z Marynarskiej? Jeśli Wirażową - Poleczki (coś takiego wpadło mi w ucho), to chyba pomysłodawca nigdy nie widział tej ulicy. Ulicy w dużej cześci jeszcze nie wybudowanej (Poleczki), z fatalnym wjazdem i wyjazdem w Puławską i z jeszcze bardziej fatalnymi (nomen omen) wirażami na dojeżdzie do Żwirki i Wigury, z drugiego końca. Nie wyobrażam sobie kolejki tirów ani na Wirażowej, ani na rondach przy lotnisku, od Żwirki i Wigury do Gordon Benneta. Ani na Racławickiej, ani na Trasie Łązienkowskiej, gdzie i bez tego w godzinach szczytu bywa tłoczno. Oczywistym bylo dla mnie, że bez alternatywnej trasy nie powinno sie znów rozgrzebywac Marynarskiej. Dlaczego wobec tego nie zaplanowano najpierw przedłużenia ul. 17 Stycznia do Cybernetyki i stworzenia tej alternatywy? Dlaczego nie wyprostowano najpierw połnocnego odcinka ul. Wirażowej, by choć troche ułatwić jej przejechanie? Dlaczego nie rozpoczęto inwestycji od budowy POW (która pzrynajmniej coś łączy), ale od trasy N-S? Odnosze wrażenie, że w okolicach lotniska Okęcie wszystkie inwestycje zaczynaja sie i kończą od niewłaściwej strony, a przez to zamiast ułatwiać, tylko utrudniają życie tym, którzy mają nieszczęście w tych okolicach mieszkać, pracować albo przez nie przejeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirk Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.aster.pl 11.06.08, 22:33 A może Centrum Warszawskiego Budownictwa Drogowego. Można by urządzać wystawy pod tytułem: "Drodzy kierowcy mamy was w... wasi urzędnicy", albo pracę autorską pani prezydent: "Jak w jednej kadencji sparaliżować komunikację w milionowym mieście". Jeszcze trochę i Warszawa będzie jednym wielkim muzeum czy innym centrum. Bo zatrudnienie osoby która potrafi zaprojektować sensowne rozwiązania komunikacyjne czy oszacować koszty inwestycji to wyzwanie dla naszych rządzących na miarę zdobycia Nagrody Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberal Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.gprs.plus.pl 11.06.08, 23:02 Banda nieudaczników. W Warszawie jest problem z: - komunikacją miejską, - przedszkolami, - korkami, - planem zagospodarowania przestrzeni, - zagospodarowaniem okolic pałacu kultury Jeszcze tak parę lat braku inwestycji drogowych, a firmy przestaną tu otwierać swoje siedziby. W 2003 roku z Kobyłki na Mokotów (około 25 km) jechałem około 45-50 minut między godziną 8 a 9 rano. A dodam, że nie było trasy siekierkowskiej. Dziś dojazd z Kobyłki do Wawra (około 10 km) zajęło mi również 50 minut. Niech gminy przestaną zajmować się bezrobotnymi szpitalami szkołami i innym szajsem, a zaczną dbać o infrastrukturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 08:25 > Jeszcze tak parę lat braku inwestycji drogowych, a firmy przestaną > tu otwierać swoje siedziby. W 2003 roku z Kobyłki na Mokotów > (około 25 km) jechałem około 45-50 minut między godziną 8 a 9 rano Już przestają. Jedna z dużych międzynarodowych firm z siedzibą w centrum nie mogła znaleźć kandydatów do pracy na bardzo dobrze opłacane stanowiska. Kandydaci odmawiali, bo nikt nie chciał stać w korkach i szukać rano miejsca pod parkomatem (ludzie o tym poziomie wynagrodzeń mieszkają najczęściej w domkach na peryferiach). Firma zmuszona była przenieść swoją siedzibę pod Piaseczno. Parę osób mieszkających na północy miasta odeszło, ale nowych pracowników znaleźli bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaganovvitch Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 10:11 A czemu nie korzystali np. z metra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 21:28 Jak dojechać w sensownym czasie komunikacją publiczną np. z ul. Misia Uszatka do pracy na Puławskiej ? A może da się dojechać metrem/szybkim pociągie z Nadarzyna, Serocka, Radzymina czy Nieporętu ??? Aglomeracja Warszawska kończyła się na Żoliborzu i Annopolu w 1939. Teraz sięga do Pułtuska i Radzymina, ale nasze władze są na poziomie Warszawy przedwojennej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec weź jeszcze pod uwagę osiągnięcia poprzednich ekip IP: 212.160.105.* 12.06.08, 23:29 cztery lata kaczorów i ich przydupasów to zero, powtarzam zero miejskich inwestycji drogowych. Wszystko co zrobili to na dwa tygodnie przed wyborami pomalowali pasy na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inż. Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 11.06.08, 23:09 Jaaasne, a potem kasę z Kopernika przerzucą na tę imitację metra, którą zwą drugą linią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek S. Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.sds.uw.edu.pl 11.06.08, 23:19 A ja bym codziennie jeździł metrem spod mojego bloku do drzwi mojej pracy. Jakoś też nie chcą mi wybudować. Ech, to chyba dyksryminacja użytkowników komunikacji publicznej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.acn.waw.pl 11.06.08, 23:21 Dla mnie git. Im bardziej przesunie się w czasie Most Krasińskiego po oddaniu Północnego, tym mniej ucierpi jeden z ostatnich kawałków prawdziwej Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 23:44 Może do tego czasu zmieni się władza, na taką, która myśli perspektywicznie. Gdyby most Krasińskiego był pieszo-rowerowo-tramwajowy, byłby tańszy i niedokorkowywałbym i tak już zatkanego śródmieścia/wisłostrady. A zamiast robić na gwałt, przepłacając dwukrotnie, 2 linię metra, mogliby kupić tabor kolejowy i wykorzystać potencjał linii średnicowej i mnóstwa innych torów kolejowych, które tworzą sporą sieć w tym mieście. Czy włodaże Warszawy widzieli s-bahny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirk Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.aster.pl 12.06.08, 07:52 Most pieszo-rowerowo-tramwajowy? Ciekaw jestem jak by wyglądał na nim ruch zimą. Już widzę te tłumy pieszych przechodzących na drugą stronę Wisły w czasie opadów śniegu. Ciekawy jestem kto wymyślił ten pomysł to musi być piękny umysł. Warszawa jest zakorkowana przez to że nie ma takiej osoby która potrafiłaby stworzyć plan rozwoju infrastruktury komunikacyjnej dla miasta. Bo ci co są nie potrafią ustalić jak ma wyglądać centrum miasta a co dopiero zaplanować system drogowy. Stawiane są piękne budynki czy osiedla tylko nikt nie myśli jak do nich dojechać. Tak samo wykorzystać kolej. Piękne hasło tylko nie wiele ma wspólnego z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: 217.153.153.* 12.06.08, 11:03 Gość portalu: Marek napisał(a): > A zamiast robić na gwałt, przepłacając dwukrotnie, 2 linię metra, mogliby kupić > tabor kolejowy i wykorzystać potencjał linii średnicowej i mnóstwa innych toró > w kolejowych, które tworzą sporą sieć w tym mieście. Czy włodaże Warszawy widzi > eli s-bahny? na Twoje pytanie nie znam odpowiedzi, ale wiem ze nie zalatwiales niczego z kolejami... pamietam haslo 'bilet aglomeracyjny' (czy podobnie) - do dzis jest to tylo marzenie. a wiesz z czyjego powodu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 13:57 no wlasnie, moze tego mostu w ogole nie zbuduja w tej formie, bo wladza sie zmieni i madrzej pomysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 23:38 Argument taki jak "nigdy nie pójdę na uniwersytet, wolałabym supermarket - tam chodzę codziennie". Ja trasą N-S nie będę pewnie w ogóle jeździć, ale nie uważam, że jest zbędna. Co do Kopernika, to po prostu zwykli ludzie nie wiedzą co to będzie i do czego służy oraz jakie korzyści przynosi miastu. Czy są jakieś korzyści z istnienia UW? Dla niektórych nie ma żadnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 23:58 Ja nie wiem czy jest zbędna - z pewnością jest kosztowna i nie powinna być priorytetowa, w stosunku do zaległości jakie miasto ma w rozwijaniu transportu zbiorowego. Zgadzam się, że zwykli ludzie nie wiedzą co będzie i to jest wielki problem władzy w Polsce. Konferencje prasowe są zwoływane po to, żeby komuś dokopać lub się z czegoś tłumaczyć, nie przypominam sobie, żeby prezentowano jakieś założenia, koncepcje, żeby wyjaśniano co i po co się buduje... Ale też społeczeństwo nie wymaga tego od rządzących - głosuje w końcu na nich w wyborach. Ilu ludzi uczestniczy w konsultacjach społecznych? Ilu ludzi interesuje to co, się wokół nich dzieje? Niestety jak na razie zbyt mało, żeby coś z tego wynikło... Odpowiedz Link Zgłoś
kaganovvitch Korzysci z UW 12.06.08, 10:12 Maja tylko jego pracownicy. A poza tym marnuje sie tam pieniadze podatnikow na oplacanie profesury, w wiekszosci z PRLowskim rodowodem... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Korzysci z UW IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 14:25 Czemu radni nie poszukali oszczednosci w swoich dietach i wydatkach reprezentacyjnych. Przed wyborami kolejny raz obiecuja i mamia wyborce gruszkami na wierzbie, pozniej dbajac oto by jak najdluzej ciagnac kase i bonusy zbytnio sie nie przepracowujac rozdzielajac zadania i prace na wiele kadencji. Jacy wyborcy tacy rzadzacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajan Re: Korzysci z UW IP: *.acn.waw.pl 12.06.08, 14:32 Wystarczy rozpisac przetarg jako miedzynarodowy. Zapewne chinskie firmy zmiescily by sie w planownym budzecie, pozostalby fachowy nadzor pilnujacy jakosci prac. Za zaoszczedzone pieniadze moznaby wybudowac wiele inwestycji naukowo kulturalnych takich jak Centrum Kopernika. Ale komu sie chce i czy to sie oplaca. Od wyzszej ceny sa wyzsze bonusy. Rzadzacy pchajac sie do wladzy nawet w nia inwestujac wiedza ze musza z duza nawiazka to odzyskac. Dzisiaj wladza do biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: 212.76.37.* 13.06.08, 18:03 A tam, zły przykład, bo to akurat uniwersytetu nie zastąpi.Podobne Centrum Nauki widziałem w Kuala Lumpur.To taki niemal plac zabaw dla paru dzieciaków. Z parunastoma ciekawostkami.Nic specjalnego. Wielki pic, który szybko się zestarzeje. Ten w KL też miał już kilka lat i już technika trąciła myszką.Spędziłem tam ze 2 godziny i wiem, że drugi raz bym nie poszedł... A w korkach na Służewcu i okolicach spędzam jakieś 700 godzin rocznie, to jest prawie MIESIĄC !!!!!!!!!!!!!!!!!! Paru gamoni z bufetową stawia sobie pomniczek jak mały bufon Muzeum Powstania, w którym w ogóle jeszcze nie byłem.I jakoś mi tego nie brakuje a dróg i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Na co komu całe to centrum nauki IP: *.aster.pl 11.06.08, 23:41 Chyba tylko po to by postawić coś na tym równie bezsensownym tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Na co komu całe to centrum nauki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 23:50 Jasne, nie inwestujmy w naukę, bo po co? Najlepiej inwestować w autostrady, mosty i obwodnice - to z pewnością zapewni konkurencyjność naszej gospodarki i polepszy jakość życia ludzi tu mieszkających. Masz jeszcze jakieś światłe propozycje? A, tunel ci się nie podoba? No tak, po co tunel, jeszcze ktoś by mógł sobie odpocząć w zieleni nad Wisłą nie słysząc hałasu samochodów, doprawdy skandal... Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Na co komu całe to centrum nauki 12.06.08, 01:30 Ale cóż to za inwestycja w naukę ten Kopernik? To tak, jakby postawić kolej linową nad Wisłą i powiedzieć, że to inwestycja w komunikację. Przede wszystkim bajerek dla miejscowych i przyjezdnych. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Na co komu całe to centrum nauki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 02:06 Taki sam "bajerek" jak Uniwersytet Warszawski - produkuje coś? Bułki piecze? Swetry szyje? A swoją drogą toś jest miejscowy, czy przyjezdny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: Na co komu całe to centrum nauki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 02:16 Przecież to nie ma sensu - przeciąganie sie co ważniejsze... Kopernik ważny, ale może w perspektywie mistrzostw, rozwijającego sie cały czas miasta i korków nie najważniejszy? Jak dla mnie to niech sie nie biorą za metro przed 2012 bo i tak nie zdązą, tylko miasto rozkopią. a za 6 mld starczy i na mosty i na kopernika i moze na dogadanie sie z pkp i remont mostu kolejowego, bo trasa srednicowa na tych zalozsnych 6 przystankach "drugiej linii" pokrywa sie prawie idealnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kaganovvitch Re: Na co komu cały ten UW? 12.06.08, 10:16 UW produkuje od lat tylko bezwartosciowe habilitacje. Zamknac ten pseudouniwerytet, ktorego ze swieca z reku sie nie znajdzie w czolowce swiatowych rankingow i utworzyc na tym miejscu luksusowe centrum biurowo-hotelowe, z kasynem i luksusowym domem publicznym. Przynajmniej miasto by zarobilo na tym terenie, zamiast do niego doplacac! Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Na co komu cały ten UW? 12.06.08, 11:00 > UW produkuje od lat tylko bezwartosciowe habilitacje. Zamknac ten > pseudouniwerytet Jako absolwent UW dziękuję za docenienie:) Oblali Cię na pracy magisterskiej, czy co? Może od razu zamkniemy wszelkie uniwerki? Ileż to atrakcyjnych lokalizacji się zwolni pod kasyna, prawda? Pytanie tylko kto potem będzie zarabiał na PKB? Budowlańcy? Rolnicy:)))? Odpowiedz Link Zgłoś
cubikon Kto będzie zarabiał na PKB :) 12.06.08, 12:30 lool, nie no zarabiać będą nauczyciele polskiego, filozofowie, geografowie i kulturoznawcy, a zarządzać tym będą wszechwiedzący absolwenci zarządzania ... hahaha, Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Kto będzie zarabiał na PKB :) 12.06.08, 15:00 Wyobraź sobie, że UW to też wydziały, które wydają absolwentów pracujących POZA budżetówką - socjologów, prawników, psychologów itd. 60% wpływów z tytułu podatku od osób fizycznych pochodzi od tych 6 procent wszystkich podatników, którzy są w 2. i 3. progu podatkowym... Zapewniam Cię, ze znaokomita większość tych ludzi ma na koncie dyplom którejś z naszych ,,badziewnych" wyższych uczelni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorant Re: Na co komu całe to centrum nauki IP: *.aster.pl 12.06.08, 18:18 Gość portalu: Pikuś napisał(a): > Taki sam "bajerek" jak Uniwersytet Warszawski - produkuje coś? Bułki piecze? > Swetry szyje? Nie. Ale za to UW parzy kawe i herbate - codziennie tysiacami litrow :) (fiuuuuuuu....) Ide bo woda w czajniku juz sie zagotowala... ------------------- Na powaznie: tez uwazam ze inwestycje w udroznienie tego miasta i sprawienie ze zacznie sciagac bogatych a nie ich odstraszac jest o niebo wazniejsze od centrum nauki kopernik. Ja tam nie zajrze :P Chocby mogliby zainwestowac te 300 mln. , w bezplatny, bezprzewodowy internet w miescie (accesspointy) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.nowacki to nie jest inwestycja w naukę 12.06.08, 11:38 środowiska naukowe w RP są skoncentrowane na zdobyaniu grantów pozwalających na przedłużenie ich wegetacji. Nie są rozliczani z rzeczywistej przydatności dla gospodarki lub społeczeństwa. Im trzeba zabrać pieniądze żeby ich zmusić do efektywnej pracy a nie dawać prezenty postaci centrum konferencyjnego. Polska gospodarka dużo więcej skorzysta na inwestycjach drogowych niż na planetarium. Polska gospodarka dojeżdża do pracy w korkach i nie potrzebuje sali kinowej za miliony złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek S. Re: to nie jest inwestycja w naukę IP: *.sds.uw.edu.pl 12.06.08, 12:43 Odwrotnie. Władze totalnie zlewają środowiska naukowe i nie chcą wykorzystywać, ani zaprząc ich potencjału do pracy na rzecz Państwa. Nawet jak to zrobią i już powstanie jakaś bardziej wartościowa polityka, plan czy strategia oparta o wyniki rzetelnych badań robonych pod jej kątem to potem zlewają jej ustalenia, jak od 15 lat ustalenia polityki transpotowej warszawy z 1995 roku. Gdyby było inaczej, na pewno środowiska naukowe nie musiałyby tyle "ciułać" na swoje utrzymanie za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: to nie jest inwestycja w naukę IP: *.chello.pl 12.06.08, 12:44 > potem zlewają jej ustalenia, jak od 15 lat > ustalenia polityki transpotowej warszawy z 1995 roku. Na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gecko Zabiorą z mostu, nic nikomu nie dadzą IP: *.multimo.gtsenergis.pl 12.06.08, 04:18 Za sześć miliardów to można by zapewne zbudować podwieszany tramwaj ze Wschodniego przez Port Praski i Powiśle na Uniwerek. Tak samo potrzebny, jak odcinek metra na Rondo Daszyńskiego, a przynajmniej jakaś atrakcja turystyczna by była i nie woziłby powietrza. Hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
444a No właśnie! 12.06.08, 07:24 Kilka lat temu był projekt kolejki linowej. Koszta chyba kilkadziesiąt razy niższe niż metro, do tego światowa atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Centrum za rok - a most natychmiast!!!! IP: *.mofnet.gov.pl 12.06.08, 07:32 Jak w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr edukacja to przyszłość, drogi to przeżytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 09:47 możecie kląć stojąc w korkach w swoich trabantach, ale smutna prawda jest taka, że nowe drogi nie zmniejszą korków, bo samochodów jest za dużo. w warszawie inwestycje powinny się skupić na transporcie publicznym a nie asfaltowaniu resztek zieleni Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: edukacja to przyszłość, drogi to przeżytek 12.06.08, 14:47 Przecież nawet Lew-Starowicz by ich nie przekonał, że jak wysiądą ze swoich maszyn to im się penisy nie skurczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel-l Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.171.115.133.crowley.pl 12.06.08, 08:09 W mojej firmie jak projekt wyjdzie za drogi to się tak długo szuka oszczędności aż się znajdzie. A jak nie to się rezygnuje z projektu. Urzędnicy takich rozważań nie prowadzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Bez dróg do c/n Kopernik nikt nie dojedzie IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 08:17 Władzom Warszawy ciągle wydaje się, że można nie budować dróg a ludzie dojadą metrem. Pani HGW powinna choć raz wsiąść do jakiegoś samolotu i i zobaczyć z góry jak wygląda realnie cała Warszawa łączenie z przedmieściami, a nie tylko jej granice administracyjne. Coraz więcej mieszkańców Warszawy żyje na obrzeżach miasta, a nawet poza granicami administracyjnymi Warszawy. Bez mostu i trasy NS oraz paru innych szybkich dróg, CN Kopernik będzie dla nich niedostępne. Nazywając rzeczy po imieniu, HGW buduje osiedlowy dom kultury za kilkaset milionów złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolink_a wiadomo, Praga to może się bujać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 08:29 Kopernik będzie dla Powiśla, a Prażanie niech sobie postoją w korkach . Co tam. /// Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Bez dróg do c/n Kopernik nikt nie dojedzie 12.06.08, 14:52 Skoro, żyją poza Warszawą i tam płacą podatki to niech się nie dziwią, że nie są priorytetem wg władz miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.lopacinski Re: Bez dróg do c/n Kopernik nikt nie dojedzie 12.06.08, 23:05 Zanim zaczniesz podnosić sprawę podatków to weź kalkulator do ręki i policz. Płacony w gminie PIT to małe pieniądze. Z powodu problemów z komunikacją w Warszawie, TPSA podjęła decyzję o sprzedaniu wszystkich swoich biurowców w Warszawie i budowie miasteczka TP w jednej z ościennych gmin. Zysk TPSA za 2007 wynosił 1029000 zł. Od tego zapłacono 19% podatku. Z podatku 5% trafia do budżetu lokalnego. Pytanie ile straci Warszawa przez wyprowadzkę jednej firmy, która nie wytrzymała korków ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: 213.17.245.* 12.06.08, 08:26 I to są, kur... de, priorytety. Ja nie wątpię, że "Kopernik" jest ważny, ale mosty to jest nieodrobione zadanie domowe od kilkunastu już lat i to Centrum Nauki może raczej poczekać, a nie ważne inwestycje drogowe!!! Czy z prawa, czy z lewa, wszyscy tacy sami kłamcy i obiecywacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: 193.24.24.* 12.06.08, 08:51 Co za cymbały!!! Skoro ktoś źle oszcował koszty, to znaczy że źle wykonał swoją pracę. W takim razie OCZEKUJĘ, DOMAGAM SIĘ a nawet ŻĄDAM aby zaczęto w końcu rozliczać urzędników z wyników ich pracy. Most Północny wg. jednych z pierwszych planów miał już być wybudowany w 2007 roku, a co mamy? Jest 2008r, mostu nie ma a jego budowa nawet się nie rozpoczęła! Z mostem Krasińskiego ma być tak samo?!?!?! Ogłaszam, że w nadchodzących wyborach oddam swój głos na tych, którzy w swoim programie wyborczym będą mieli plany "rozliczania urzędników". Proszę wszystkich którzy to czytają aby postąpili trak samo, niezależnie od swoich partyjnych przekonań i sympatii. Tylko w taki sposób możemy wyegzekwować prawidłowe wykonywanie prac przez urzędników, którzy są jak narazie ZUPEŁNIE BEZKARNI. Chcę w końcu normalnie żyć, pracować, spędzać wolny czas z rodziną, a nie spędzać połowy dnia w korkach, bo jakies barany albo źle oszacowały kosztyi szukają oszcędności, albo im się poprostu nie chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 09:43 Gość portalu: Mario napisał(a): > Ogłaszam, że w nadchodzących wyborach oddam swój głos na tych, > którzy w swoim programie wyborczym będą mieli plany "rozliczania > urzędników". Proszę wszystkich którzy to czytają aby postąpili trak > samo Obiecają Ci, że będą rozliczać urzędników, tak jak PO obiecało likwidację KRUS. a potem pojawią się ,,obiektywne trudności" i inne tego typu wymówki... Tak że równie dobrze można głosować na podstawie obietnicy słonia na biegunach... Mamy premiera, który startował z okręgu warszawskiego - ciekawe jak czy się odwdzięczy za głosy warszawiaków dając nam w końcu więcej z podatków, które Warszawa płaci do budżetu... Mój typ: pokaże rękę zgiętą w łokciu, sepleniąc coś o wyrównywaniu szans, sprawiedliwości społecznej i innych nie mających nic wspólnego z realem hasłach. Jak o sprawiedliwości społecznej może mówić ktoś, kto porzuca ideę wyrównania obciążeń społeczeństwa na rzecz budżetu, czyli zlikwidowanie chorej sytuacji, w której bogaci rolnicy (a takich nie brakuje, zapewniam) płacą mniej na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne niż nauczyciel, pielęgniarka czy emeryt. Ale tego jakoś nikt nie chce dostrzec, nawet PiS, który tak się martwi o równanie szans biednych i zamożnych... Odpowiedz Link Zgłoś
kaganovvitch Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 10:20 Trzeba rozwijac transport publiczny, zrezygnowac z tego centrum nauki (niech je buduje prywatny kapital) oraz zamknac centrum Warszawy dla samochodow osobowych. Wjazd do centrum powinny miec tylko taksowki, sluzby specjalne typu policji, pogotowia, strazy pozarnej i zaopatrzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 11:03 kaganovvitch napisała: > Trzeba rozwijac transport publiczny, zrezygnowac z tego centrum > nauki (niech je buduje prywatny kapital) oraz zamknac centrum > Warszawy dla samochodow osobowych. Wjazd do centrum powinny miec > tylko taksowki, sluzby specjalne typu policji, pogotowia, strazy > pozarnej i zaopatrzenie... Nierealne. Zakaz jest na Starym Mieście. teoretycznie wjeżdżać mogą tylko służby, mieszkańcy i właściciele sklepów. I co? Wjeżdża każdy cham, który ma w dupie przepisy. A policja, straż miejska nic nie robią... Pomnóż to przez 20 i będziesz miał skalę zjawiska po wydaniu zakazu wjazdu do centrum. Każdy będzie udawał jednego z setek tysięcy mieszkańców centrum... Centrum wawy to nie londyńskie City, w którym jest mało domów mieszkalnych, więc nie da się go tak łatwo zamknąć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Znowu Bura Suka HGW nas okłamała IP: *.pgi.waw.pl 12.06.08, 09:03 Na mapie wyborczej Bufetowej było tyle inwestycji a w kampanii obietnice ze teraz to sie zacznie i zaczęło sie okłamywanie na każdym kroku. Bufetowa won z Warsawy Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.nowacki Przed wyborami wydała mapkę z obietnicami 12.06.08, 11:42 inwestycji drogowych. I CO ? Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Przed wyborami wydała mapkę z obietnicami 12.06.08, 15:24 bedziesz mial na pamiatke Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Brawo, Pani Bufetowa... 12.06.08, 09:24 Czekamy jeszcze na decyzję o zaprzestaniu jakichkolwiek inwestycji drogowych, byle tylko zbudować II linię metra. Bo jest Euro... Na Euro i tak nikt nie zdąży tego zbudować, mimo że wykonawcy proponują odpowiednio krótkie terminy. I czemu mają ich nie proponować, skoro w 6 mld złotych, które chcą, odłożyli sobie już odpowiednią kwotę na kary za spóźnienie? A przecież ta II linia wcale tak mocno komunikacji nie poprawi. Zwłaszcza ze stacją Stadion Narodowy, zrobioną w praktycznie martwym komunikacyjnie punkcie. Więcej pożytku byłoby z mostu i trasy N-S... Ale fetysz euro i metra działa... Z całym szacunkiem dla tego projektu, ale Centrum Kopernika tym bardziej jest inwestycją, którą można sobie odpuścić... Tyle tylko, że pani Waltz chce mieć swój odpowiednik Muzeum Powstania Warszawskiego... To znacznie bardziej efektowne niż nowe drogi czy mosty... Będziemy więc mieć centrum kopernika i drogi rozjechane przez tiry pchające się przez zakorkowane miasto. Pogratulować... I pomyśleć, że na nich głosowałem.. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Brawo, Pani Bufetowa... 12.06.08, 14:56 Nie nazwałbym tego martwym punktem komunikacyjnym. To raczej punkt przesiadkowy inna sprawa, że całkiem dobrze skomunikowany z centrum - tramwaje, autobusy, kolej. Powinno się tam raczej zbudować porządną kolejkę miejską na wzór niemieckich S-bahnów ze stacją przy samym Stadionie. Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Brawo, Pani Bufetowa... 12.06.08, 15:01 rydzyk_fizyk napisał: > Nie nazwałbym tego martwym punktem komunikacyjnym. > > To raczej punkt przesiadkowy inna sprawa, że całkiem dobrze > skomunikowany z centrum - tramwaje, autobusy, kolej. > Z planów, które ja widziałem, stacja metra nie ma być przy skrzyżowaniu targowej/grochowskiej z zieleniecką, tylko przy sokoła... do tramwajów, autobusów itd. zostaje całkiem spory spacer... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_olek Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 09:38 Ja się tam cieszę, że mostu Krasińskiego nie będzie. W wydaniu, w jakim nam go chcieli zbudować urzędnicy to bardzo dobra wiadomość. Co do ludzi, którzy wynieśli się poza Warszawę. Dokonali świadomego wyboru, rezygnując z wygodnego dojazdu na korzyść większego domu/mieszkania. Przecież każdy wie jakie są korki w W-wie i każdy wie, że z czym to się wiąże. Nie bądźmy naiwni. Zagęszczenie ludności W-wy w porównaniu z miastami zachodnioeuropejskimi jest śmiesznie małe, dlatego, że wszystko się rozrasta, a ludzie mamieni kolejnym "zielonym zakątkiem" z widokiem na okno sąsiada dają się zrobić w balona. Do pełnego obrazu sytuacji należy dodać geometryczny przyrost liczby samochodów i mamy Warszawę 2008. Tak naprawdę sytuację może uratować jedynie cena paliwa po 6 zł, polityka dobudowywania kolejnego pasa/mostu przy takiej dynamice wzrostu ilości pojazdów, nie ma żadnych szans na powodzenie. Na koniec dodam, że zanim ktokolwiek zacznie wysuwać jakiekolwiek roszczenia względem W-wy, niech sam pierwszy rzuci kamieniem, patrz odpowie sobie na pytanie, w jakiej gminie płaci podatki. Może podwarszawskiej czasami? Co to za postawa roszczeniowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 09:51 > Do pełnego obrazu sytuacji należy dodać geometryczny przyrost liczby samochodów > i mamy Warszawę 2008. Tak naprawdę sytuację może uratować jedynie cena paliwa po > 6 zł My mamy ok. 450 samochodów/1000 osób, zachód ma coś około 600. Tak czy siak dobijemy do tego pułapu i to będzie stop "geometryczny przyrostu". > Na koniec dodam, że zanim ktokolwiek zacznie wysuwać jakiekolwiek roszczenia > względem W-wy, niech sam pierwszy rzuci kamieniem, patrz odpowie sobie na > pytanie, w jakiej gminie płaci podatki. Manipulujesz. Od paliwa odprowadzana jest akcyza i konkretny jej procent trafia do GDDKiA na budowę dróg krajowych. A budową obwodnicy ekspresowej i nowych wylotówek z W-wy zajmuje się właśnie GDDKiA a nie miasto!!! Co więcej: im więcej samochodów, tym więcej akcyzy i więcej kasy na drogi krajowe. Trzeba ją tylko sensownie wydać, a nie tracić czas przez nieudolność urzędników, wpływy lokalnych politykierów oraz pieniactwo różnych lokalnych grup typu NIMBY i współpracujących z nimi pseudo-ekologów. > Ja się tam cieszę, że mostu Krasińskiego nie będzie. W wydaniu, w jakim nam go > chcieli zbudować urzędnicy to bardzo dobra wiadomość. A po dupie z tego powodu nie dostaną przedmieścia, ale Tarchomin i Bródno... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_olek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 10:10 Nie manipuluję. Mosty Krasińskiego i Północny też ma budować GDDKiA? Za remont Puławskiej też zapłaciła GDDKA? Bądźmy poważni. Nie mówię, że brak infrastruktury uderza tylko w mieszkańców spoza Warszawy, mówię tylko, że Ci, którzy narzekają na korki w W-wie, a płacą podatki poza Warszawą, obojętnie czy w pćimiu dolnym czy górnym mają akurat najmniejsze prawo do narzekań. Co do mostu Krasińskiego, oddanie go w takim wydaniu, jako most tranzytowy, tak nie bójmy się użyć tego słowa, byłoby wielkim nieporozumieniem. Zapewniam się, że mieszkańcy Bródna i Tarchomina 10 razy bardziej docenią (o ile kiedykolwiek powstanie) tramwaj, który przewiezie ich przez Wisłę. "> My mamy ok. 450 samochodów/1000 osób, zachód ma coś około 600. Tak czy siak > dobijemy do tego pułapu i to będzie stop "geometryczny przyrostu" Stop to już jest, permanentny stop - na każdej drodze w Warszawie, a jak będzie 600 pojazdów/1000 mieszkańców to chyba smrodochodziarze będą parkowali na kolejnych piętrach PKiN, bo wszystkie trawniki będą już zastawione :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 10:19 Manipulujesz, bo po co mieszasz mieszkańców pozamiejskich przedmieść z mostem Krasińskiego?? Jadący z Legionowa dostaną Północny, jadący od Marek - most Grota. A most Krasińskiego to most dla Bródna. > Co do mostu Krasińskiego, oddanie go w takim wydaniu, jako most tranzytowy, No więc jaki konkretnie tranzyt, skąd-dokąd, będzie jechać tym mostem? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_olek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 14:23 "> Manipulujesz, bo po co mieszasz mieszkańców pozamiejskich przedmieść z mostem > Krasińskiego??" Jakby Ci powiedzieć... Bo artykuł, który komentujemy jest o tym moście, a jęki, które widzę pod ww. artykułem pochodzą z Pcimia Górnego i Dolnego, a jęczący dziwnym trafem nie kończą swoich podróży do stolicy na drogach/mostach zbudowanych przez GDDKiA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 14:34 Ale co ma z tym wspólnego most Krasińskiego? Podaj mi jakiś KONKRETNY przykład trasy, gdzie wjeżdżam w granice miasta drogą w zarządzie GDDKiA (którąś z budowanych tras ekspresowych) a potem przekraczam Wisłę mostem Krasińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_olek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 14:39 Wystarczy, że korzystasz z infrastruktury wybudowanej przez miasto, a nie opłacanej z Twojej wspaniałej akcyzy i już Twoje jęki na nic. Nie płacisz żadnego podatku. Oprócz VAT i PIT tak jak reszta Polaków, która niekoniecznie musi mieć podobne zapatrywania na inwestycje miejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 14:48 > Wystarczy, że korzystasz z infrastruktury wybudowanej przez miasto, a nie > opłacanej z Twojej wspaniałej akcyzy i już Twoje jęki na nic. Co za bzdury. Przecież budżet centralny przekazuje też dotacje samorządom. To co, że nie jest to dotacja celowa? Ważne jest to, że jeżdżąc, dostarczam kasy zarówno wprost do GDDKiA i KFD, jak i do dotacji dla samorządów. Wpływy z akcyzy paliwowej to są dziesiątki mld zł. Zaś od tego, że w budżetach tą kasę zmieszają w jednym worku i potem wspólnie podzielą, kasy nie przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_olek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 14:57 No tak, tylko, że po raz kolejny Ci mówię, że są ludzie, którzy płacą podatki i niekoniecznie chcą, aby ich kasa szła na drogi. Innymi słowy, dlaczego z moich pieniędzy, ktoś ma mieć budowane drogi w Warszawie i z nich korzystać, tylko dlatego, że na podstawie swojego błędnego wyboru (decyzji o przeprowadzce)próbuje oszczędzać na mnie i na mieście? Dlatego też lamenty pt. mieszkam poza W-wą, tam płacę podatki, płacę akcyzę, ola Boga jakie korki w tej Warszawie i brak infrastruktury są całkowicie nieuprawione. Toż to socjalizm, czystej wody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 15:13 > No tak, tylko, że po raz kolejny Ci mówię, że są ludzie, którzy płacą podatki i > niekoniecznie chcą, aby ich kasa szła na drogi. Ale to jest kwestia tylko i wyłącznie nazewnictwa! Bo co z tego, że powiemy, że twój VAT idzie na drogę dla mnie, skoro na tej samej zasadzie moja akcyza paliwowa idzie na Twoje metro? Ważne jest to, że ten, kto jeździ tą drogą, płaci TYLKO I WYŁĄCZNIE z tego powodu DODATKOWY podatek, którego nie płaci ten, kto z niej nie korzysta. Sposoby zbierania i przepływu kasy przez budżety jest tu sprawą drugorzędną. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_olek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 15:26 No tak, tylko, że zgodnie z Twoją logiką "płacę to jeżdżę",powinieneś jeździć tylko po drogach/infrastrukturze wybudowanych przez GDDKiA. A tak nie jest. Więc taki argument można sobie o kant dupy potłuc, bo tak samo ja płacę za Twoje drogi, a z nich nie korzystam. Te budowane przez GDDKiA też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 15:38 > taki argument można sobie o kant dupy potłuc, bo tak samo ja płacę za Twoje > drogi, a z nich nie korzystam. No i co z tego, że tak to ponazywasz? Od tego kasy nie przybywa. W/g Twojej logiki ja płacę za Twoje metro, a z niego nie korzystam. Przepływ kasy wskazałem jednoznacznie: akcyza->budżet centralny->dotacja dla miasta->budżet miasta->budżet ZDM. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_olek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 15:56 Zgadza się. Teraz skoro jest to jedna mieszanka, to niech Ci, którzy korzystają z warszawskich dróg, a nie mieszkają tutaj, a płacą akcyzę, niech się nie gardłują ze swoim koronnym argumentem, że płacą AKCYZĘ, a dróg nie ma! Być może ja płacę więcej niż ich akcyza, PIT+VAT razem wzięte, a nie korzystam z tych dróg. I co? Zatem taki argument, ja płacę akcyzę, jest śmieszny. Innymi słowy, wolny wybór. Chcesz się wyprowadzić poza miasto, mieć piękny ogród, przyoszczędzić na mieszkaniu/domku? - ok, ale ponoś tego konsekwencje i nie przerzucaj kosztów swojego wyboru na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 16:01 > Być może > ja płacę więcej niż ich akcyza, PIT+VAT Być może, a może nie. Akurat "średnio" ten kto nie jeździ - płaci PIT+VAT, ten kto jeździ - płaci PIT+VAT+akcyzę+VAT od paliwa. Tylko za to, że jeździ. W przeciwieństwie np. do "korzystania z usług" szpitali, policji, szkół, wojska itp. > nie przerzucaj kosztów swojego wyboru na innych. Argument nieco śmieszny, patrząc na to ile podatków się płaci przez sam ten fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_olek Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 16:13 No skoro więc, być może płacę to również mogę się gardłować, w co drugim poście, że ja płacę na drogi, z których nie korzystam. "Akurat "średnio" ten kto nie jeździ - płaci PIT+VAT, ten kto jeździ - płaci > PIT+VAT+akcyzę+VAT od paliwa. Tylko za to, że jeździ. W przeciwieństwie np. do > "korzystania z usług" szpitali, policji, szkół, wojska itp." A to ciekawe. Ciekawe skąd to wiesz? Bo równie dobrze, Ci którzy nie wpuszczają codziennie CO2, mając więcej kasy, poprzez zwiększoną konsumpcję mogą oddawać kasę do budżetu w postaci VAT i akcyzy. Wystarczy, że konsumują dużo innych dóbr obłożonych akcyzą. "> > nie przerzucaj kosztów swojego wyboru na innych. > Argument nieco śmieszny, patrząc na to ile podatków się płaci przez sam ten fakt" Śmieszny, nie śmieszny. Albo rybki, albo akwarium. Jak ktoś chciał przyoszczędzić na koszcie mieszkania to teraz oddaje tę "oszczędność" w postaci CO2. Tylko wartość mieszkania nie rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 11:14 > > względem W-wy, niech sam pierwszy rzuci kamieniem, patrz odpowie sobie na > > pytanie, w jakiej gminie płaci podatki. > Manipulujesz. > Od paliwa odprowadzana jest akcyza i konkretny jej procent trafia do GDDKiA na > budowę dróg krajowych. A budową obwodnicy ekspresowej i nowych wylotówek z W-wy > zajmuje się właśnie GDDKiA a nie miasto!!! Co więcej: im więcej samochodów, tym > więcej akcyzy i więcej kasy na drogi krajowe. To ty manipulujesz. Pieniądze z akcyzy idą do budżetu ale nie są przekazywane na drogi (choć był taki zamiar, gdy likwidowano podatek drogowy). Równie dobrze można by mówić, że palacze i pijący alkohol dofinansowują drogi. A w miastach Europy powoli zaczyna wchodzić podatek ekologiczny (np. w Berlinie). Im więcej CO2 emituje samochód tym wyższa opłata. To powinno wyeliminować graty, którymi jeżdżą ci co się wynieśli poza maisto aby ich było stać na mieszkanie w JW Construction. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 11:25 > To ty manipulujesz. Pieniądze z akcyzy idą do budżetu ale nie są przekazywane na > drogi Zanim coś jeszcze palniesz, proponuję przeczytać stosowne przepisy!!! samorzad.infor.pl/niezbednik/akty-prawne/DZU.2005.267.0002251/USTAWA-o-finansowaniu-infrastruktury-transportu-ladowego.html Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. 12.06.08, 13:22 Albo Ty :) www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2007/k_52_05.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 13:38 > Albo Ty :) > > www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2007/k_52_05.htm No i jak to się ma do dróg KRAJOWYCH? Umiejętność czytania ze zrozumieniem się kłania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Re: Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.szpitalna.ngo.pl 12.06.08, 18:06 Zgadzam się! Odpowiedz Link Zgłoś
kaganovvitch Po co nam to centrum naukawe? 12.06.08, 10:09 Co tam wymysla? Tylko jak okradac podatnikow. Potrzebujemy zas bardziej nie metra, a sieci SKM i szybkich tramwajow. Odpowiedz Link Zgłoś
kgr2 Muzeum Żydów musi pozostać priorytetem! 12.06.08, 10:12 J.w. Najpierw 200 mln zl na budowę muzeum Żydów. Problemy komunikacyjne Warszawy i odbudowa Pałacu Saskiego to sprawy drugorzędne. Mogą sobie poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Muzeum Żydów musi pozostać priorytetem! 12.06.08, 11:13 kgr2 napisał: > J.w. Najpierw 200 mln zl na budowę muzeum Żydów. Problemy > komunikacyjne Warszawy i odbudowa Pałacu Saskiego to sprawy > drugorzędne. Mogą sobie poczekać. Ciekawe czy tak samo protestowałeś jak wydawano gigantyczną kasę na Muzeum Powstania Warszawskiego... Czy też uważasz, że na muzeum Powstania wydawać miliony można, niezależnie od totalnego zastoju w inwestycjach, jaki był za rządów Kaczyńskigo w wawie, a na muzum Żydów Polskich już nie, bo Żydów nie lubisz?? Czy pisałeś już może do HGW z żądaniem zatrzymania budowy Muzeum Sztuki Współczesnej i wszelkich nie komunikacyjnych inwestycji w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Muzeum Żydów musi pozostać priorytetem! IP: *.vancargo.com 12.06.08, 11:48 po ok 1,5 roku rządów Kaczyńskiego była oddawana do użytku kilkunastokilometrowa trasa w stronę Otwocka (włącznie z projektem i przetargiem). To tyle w temacie zastoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Muzeum Żydów musi pozostać priorytetem! IP: *.chello.pl 12.06.08, 12:07 > po ok 1,5 roku rządów Kaczyńskiego była oddawana do użytku > kilkunastokilometrowa trasa w stronę Otwocka Ta, tyle że poprzednie władze planowały trasę 2x3 pasy. Nieudolny kaczor nie radził sobie z wykupem potrzebnych działek więc "zaoszczędził" i wybudowano drogę 2x2 pasy. Efekt? JUŻ są korki a poszerzenie tego "dzieła" o te brakujące trzecie pasy nie ma szans, bo trzeba by demolować wszystko co zbudowano i przesuwać wał przeciwpowodziowy. Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Muzeum Żydów musi pozostać priorytetem! 12.06.08, 15:05 Gość portalu: kk napisał(a): > po ok 1,5 roku rządów Kaczyńskiego była oddawana do użytku > kilkunastokilometrowa trasa w stronę Otwocka (włącznie z projektem i > przetargiem). > To tyle w temacie zastoju. 1. mówię - z całym szacunkiem dla Otwocka:) - o inwestycjach w wawie, 2. jest rzeczą fizycznie niewykonalną, żeby w 1,5 roku zacząć tę inwestycję i skończyć. Wniosek - ekipa kaczorka kończyła coś, co zaczęli poprzednicy... Odpowiedz Link Zgłoś
cymberaso Re: Muzeum Żydów musi pozostać priorytetem! 12.06.08, 16:04 Tak samo ekipa HGW robiła zeszłoroczne inwestycje :) Począwszy od rozpoczęcia sezonu budowlanego w kwietniu (niecałe pół roku od wyborów) To co szumnie zostało okrzyknięte "przerwaniem zastoju ekipy Kaczynskiego" Tylko, ze tak sie głupio składa, że to oni przygotowywali te sprawy. Aby ocenic skutecznośc obecnej ekipy - musimy poczekać do następnej kadencji... Aby nie było: trasa siekierkowska to nie zasługa Piskorskiego, a Swięcickiego. Vhoć Piskorski otwierała most.... Tak to już jest z inwestycjami. A ze Warszawa ma pech do ciągłych zmain ekip politycznych, które nie uznają zasady ciągłości władzy (standard obowiązujący w cywilizowanym świecie ) to cóż.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dahlen [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 14:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radziu niech se q.r.v.a pomnik postawią IP: 82.177.11.* 12.06.08, 10:13 na to kasa się znajdzie, patafiany. komunikacji w stolycy nie ma żadnej, więc trzeba uciąć na nią środki. Odpowiedz Link Zgłoś
hulek7 wiesniaki! megakorki, remonty, a Ci 12.06.08, 10:58 A Ci się biorą za planetarium, ciekawe kto tam dojedzie, którymi mostami? powodzenia, powodzenia, zero myślenia dekle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEB Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.chello.pl 12.06.08, 11:07 A ja jestem zdania żeby budować. Przetarg roztrzygnięty, są gotowe plany projektowe, protestów przetargowych na razie żadnych nikt nie zgłasza - nie ma na co czekać. Jak tak wszyscy będą się dalej zastanawiać w tym momencie nad priorytetami, koncepcjami, planami, to nigdy nic w naszym mieście nie powstanie. To samo ze stadionem Legii - wyniki przetargu w przyszłym tygodniu - mieszczą się w założonej kwocie lub jest trochę więcej - to dołożyć środków, podpisywać umowę wykonawczą i jechać. Most Krasińskiego jest w tej chwili w fazie projektowej, trasa N-S w koncepcyjnej. Pewnie, że wolał bym żeby były mosty i obwodnice, ale niech budują to co mają przygotowane. Pojawią się następne gotowe projekty, to niech szukają na nie nowych nowych środków - nie wiem - z obligacji, sprzedaży miejskich gruntów pod inwestycje, prywatyzacji spółek miejskich, janosikowego. Dyskusja w tym momencie od początku nad priorytetami, kocepcjami, planami nie ma sensu - upłyną ze dwa lata, a oni nadal, będą zastanawiać się, pokazywać symulacje i w końcu nie będzie ani dróg, ani tego co chcą budować w pierwszej kolejności, choć może jest teraz mniej potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeronimo Zabiorą z mostu, dadzą na Kopernika. IP: *.rwe.com 12.06.08, 11:10 Co to za Bzdura!? most morze poczekac , a Centrum Kopernik nie?, przecież komunikacja w tym miescie jest tragiczna przy tej ilosci aut, jak tego nie zrobia to do tego centrum nikt nie dojedzie Warszawa komunikacyjnie jest na pzoiomie przecietnego panstwa w afryce, strasznie pokrętne są to tłumaczenia, jakoś cieżko w ratuszu sie myśli do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.nowacki Zmienić nazwę Puławskiej na Trasę HGW! 12.06.08, 11:21 Zakorkowana Marynarska może się nazywać Rady Warszawy. Niech radni spróbują przejechać z Piaseczna do centrum w godzinach szczytu zanim zaczną wydawać pieniądze na centrum do którego nikt nie dojedzie. Z kolei ulicę Wołoską która w cudowny sposób zmienia szerokość z 3 do 1 pasa proponuję nazwać Al. Przesuniętej Inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
cubikon Bzdura 12.06.08, 12:11 koszt Kopernika to kwota rzędu 300mln zł, a most i trasa to inwestycje rzędu 2mld, to promil Odpowiedz Link Zgłoś