Dodaj do ulubionych

BEZROBOCIE !

22.01.02, 12:08
Właśnie "uraczono" nas komunikatem, iż stopa bezrobocia wynosi ponad 17% (w
stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosła o 0,6%). Bez stałego zatrudnienia
pozostają już ponad 3 miliony zdolnych do pracy Polaków.
Tragedia !!!!
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: BEZROBOCIE ! 22.01.02, 12:10
      To oficjalne dane. W praktyce jest to ok. 12 %, bo odliczyć należy szarą strefę
      i bezrobotnych z wyboru. Mimo to i tak ilość jest niepokojąca.
      • Gość: Michał Re: BEZROBOCIE ! IP: *.ztm.waw.pl 22.01.02, 12:13
        Ale są też osoby, które faktycznie nie mają pracy, a nie są zarejestrowane i
        tym samym nie są ujęte w statystykach. Jednak jest ich mniej niż tych w szarej
        strefie. Bezrobocie to bodaj największy problem w obecnych czasach.
        • sloggi Re: BEZROBOCIE ! 22.01.02, 12:17
          Bezrobocie liczy się od 1.01.2000 liczbą osób zwalnianych, kończących szkoły a
          nie podejmujących pracy, porzucających pracę według PESEL, a nie według
          rejestracji w Urzedach Pracy. :)))))))
          Przecież wiesz, że w tym temacie jestem bardzo na bieżąco.
          • Gość: Michał Re: BEZROBOCIE ! IP: *.ztm.waw.pl 22.01.02, 12:34
            sloggi napisała:

> Bezrobocie liczy się od 1.01.2000 liczbą osób zwalnianych, kończących szkoły a
            > nie podejmujących pracy, porzucających pracę według PESEL, a nie według
            > rejestracji w Urzedach Pracy. :)))))))
            > Przecież wiesz, że w tym temacie jestem bardzo na bieżąco.

Nie wiedziałem, że tak się liczy bezrobotnych. Bardzo dobrze, że tak jest, bo
            tylko tak liczby odpowiadają prawdzie (oczywiście poza ową szara strefą).
            Dziękuję za informację. Wycofuję swoją uwagę.
          • Gość: 2222 Re: BEZROBOCIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 12:47
            >porzucających pracę w/g PESEL
            tzn. ś.p.
          • Gość: 2222 Re: BEZROBOCIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 12:59
            LICZĘ JA LICZYSZ TY !...
      • Gość: 2222 Re: BEZROBOCIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 12:33
        Czyli co? Jest lepij,czy gorzej?...
    • Gość: zdziso Re: BEZROBOCIE ! IP: 192.168.100.* 22.01.02, 12:30
      No właśnie. Temat jak rzeka. Ludziom, którzy walczyli o zmiany ustrojowe w
      Polsce jakos wymknął sie ten temat, gdy reklamowali zalety nowego
      systemu "ludowi pracującemu miast i wsi". Czyzby nie wiedzieli, że bezrobocie
      jest nieodłącznym elementem systemu kapitalistycznego. W swym założemiu ma ono
      m. in motywować tych co mają prace do większej wydajności i dyscypliny. U nas w
      Polsce przybrało ono obecnie kuriozalną wielkość i nie widać praktycznie
      mozliwości wyjścia z tego dołka.
      • Gość: Michał Re: BEZROBOCIE ! IP: *.ztm.waw.pl 22.01.02, 12:41
        Gość portalu: zdziso napisał(a):

> Ludziom, którzy walczyli o zmiany ustrojowe w
        > Polsce jakos wymknął sie ten temat, gdy reklamowali zalety nowego
        > systemu "ludowi pracującemu miast i wsi". Czyzby nie wiedzieli, że bezrobocie
        > jest nieodłącznym elementem systemu kapitalistycznego. W swym założeniu ma ono
        > m.in. motywować tych co mają prace do większej wydajności i dyscypliny. U nas w
        > Polsce przybrało ono obecnie kuriozalną wielkość i nie widać praktycznie
        > mozliwości wyjścia z tego dołka.

Ci, którzy organizowali protesty robotnicze i walkę o zmiany ustrojowe, musieli
        wiedzieć, że nowy ustrój przyniesie bezrobocie. Przecież bezrobocie jest
        nieodłącznym elementem gospodarki kapitalistycznej na całym świecie. I również
        można było łatwo przewidzieć, że polskie bezrobocie będzie wyższe od zachodnio-
        europejskiego, bo Polska zawsze była i jest krajem biedniejszym od Zachodu. Być
        może organizatorzy robotniczych protestów celowo nie mówili o bezrobociu, a przed-
        stawiali nowy ustrój jako raj na ziemi, aby mieć poparcie wśród mas.
        • Gość: zdzisio Re: BEZROBOCIE ! IP: 192.168.100.* 22.01.02, 12:49
          Wtedy sytuacja była dokładnie odwrotna niz dziś. Oni, czyli organizatorzy
          protestów społecznych byli bez pracy a lud był pracujący, a właściwie to
          pracujący ale chwilowo strajkujący. Po zwyciestwie jedynej słusznej drogi Oni,
          czyli organizatorzy protestów społecznych załapali się na dobrze płatne posadki
          a lud pracujący przestał być pracujący a stał się narzekający. Wygląda na to że
          tak sie dalej będzie działo aż koło historii wykona kolejny obrót
    • Gość: Grzechu Re: BEZROBOCIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 12:49
      jak w grudniu tapnelo w Argentynie, to mowili, ze tam stopa bezrobocia wynosi
      okolo 18, wnioski sa proste...
      • Gość: warsboy Zajebiste bezrobocie! IP: 10.128.134.* 22.01.02, 23:41
        Zastanawiające jest to że rząd jak do tej pory nie robi nic żeby te bezrobocie
        zmniejszyć. A przydałoby sie, bo roboty szukam już 5 miesięcy - i nic.
        • dariok Re: Zajebiste bezrobocie! 22.01.02, 23:47
          tzn. jak nie zamkną Temelina i Unia powie adie to u nas też tąpnie..a kto
          będzie stał na czele rewolucji?
          • d.z. Re: bezrobocie! to nie koniec 23.01.02, 09:03
            Dziś rano minister pracy w wywiadzie dla "jedynki" powiedział, iż pod koniec tego
            roku bezrobocie może przekroczyć nawet 18%. Polska jest w recesji...
            To nie "wróży" nic dobrego, jeśli prawie 1/5 zdolnych do pracy ludzi będzie bez
            zatrudnienia...:(
            • Gość: come Re: bezrobocie! to nie koniec IP: 10.111.0.* 23.01.02, 09:44
              Ja sadze ze jestesmy na dobrej drodze aby przekroczyc nawet 20%
              • saju Re: bezrobocie! to nie koniec 23.01.02, 10:02
                Albo przynajmniej dobić do poziomu argentyńskiego...
                • Gość: Michał Re: bezrobocie! to nie koniec IP: *.ztm.waw.pl 23.01.02, 11:02
                  Niestety bezrobocie ma rosnąć jeszcze przez jakiś czas. Oby nie za długi.
        • eela Re: Zajebiste bezrobocie! 23.01.02, 11:13
          A jaki masz zawód, możesz napisac?
          • Gość: Jack Re: Zajebiste bezrobocie! IP: *.gazeta.pl 23.01.02, 13:24
            Myślę że te wyniki nie dotyczą Warszawy - wiosną 2001 szukałem kilku mężczyzn
            do pracy dorywczej - na kilka tygodni i wielu było narzekających - z klikunastu
            udało mi się namówić 2. natomiast na Pomorzu gdzie czasem bywam bezrobocie
            sięga 30 % - i to jest oszmar bo nie ma znikąd nadzieji - w Wawie raczej
            nietrudno znależć zajęcie. Działania rządu moim zdaniem są beznadziejne -
            zupełnie nie ten kierunek ..no ale to już nie na temat...
            • eela Re: Zajebiste bezrobocie! 23.01.02, 14:14
              To zalezy kto pracy szuka, dla niektórych pracy nie ma, a praca dorywcza to nie
              jest to. Ludzie szukają pracy stałej
    • 4you Re: BEZROBOCIE ! 23.01.02, 13:28
      A ja od miesiąca szukam jakiegoś bezrobotnego psychologa lub pedagoga do pracy
      i....nic!!! Obleciałam już wszystkie uczelnie, zamieściłam ze sto ogłoszeń i
      cisza!!!!! To gdzie to bezrobocie????? Poprzeczka za wysoko? Musi być: rozumny
      (a), wykształcony (a), ambitny (a), chcący się uczyć i na dodatek chcący (a)
      pracować w Holandii. I musi znać angielski!!! Ludzie! Nie uczycie się
      języków???? Rozumiem, że w poprzednich dekadach był z tym kłopot, ale teraz???

To ja już rozumiem, jak to jest z tym bezrobociem.
      • lelesio Re: BEZROBOCIE ! 23.01.02, 13:32
        4you napisał(a):

> A ja od miesiąca szukam jakiegoś bezrobotnego
        psychologa lub pedagoga do pracy
        > i....nic!!! Obleciałam już wszystkie uczelnie,
        zamieściłam ze sto ogłoszeń i
        > cisza!!!!! To gdzie to bezrobocie????? Poprzeczka za
        wysoko? Musi być: rozumny
        > (a), wykształcony (a), ambitny (a), chcący się uczyć i
        na dodatek chcący (a)
        > pracować w Holandii. I musi znać angielski!!! Ludzie!
        Nie uczycie się
        > języków???? Rozumiem, że w poprzednich dekadach był z
        tym kłopot, ale teraz???
        >
        > To ja już rozumiem, jak to jest z tym bezrobociem.

To szukaj osób bez wykształcenia, bez znajomości języka,
        bez ambicji, bez checi do pracy.
        Sukces gwarantowany.

• Gość: 2222 Lelesio...- zwolnij troszeczkę.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 13:45
          • lelesio Re: Lelesio...- zwolnij troszeczkę.... 23.01.02, 13:52
            ???
            chcę tylko powiedzieć że szukanie bezrobocia wśród
            ambitnych, wykształconych, znających język obcy,
            chętnych do pracy psychologów jest skazane na porażkę.
            :)
          • 4you Ale Lelesio ma chyba rację? 23.01.02, 13:55
            No bo jak to możliwe, żeby nie znalazł się bezrobotny pycholog? Kilkanaście
            uczelni wypuszcza co roku ileś tam kształconych ludzi. Podejrzewam, że po prostu
            są niedokształceni? Chyba, że rzeczywiście wystarczają im zasiłki dla
            bezrobotnych?

• Gość: Michał Trudno o pracę w Warszawie IP: *.ztm.waw.pl 23.01.02, 14:30
              Osoby mające wykształcenie policealne (szczególnie absolwenci) mają bardzo duże
              trudności ze znalezieniem jako tako odpowiedniej pracy w Warszawie. Wszyscy
              wymagają już stażu pracy, wykształcenia wyższego, znajomości niezliczonej
              liczby programów komputerowych i bardzo dobrej znajomosci języka obcego. Nie
              każdy może spełnić te mimo wszystko wysokie wymagania. Zresztą wśród osób z
              wyższym wykształceniem (szczególnie absolwentów) bezrobocie rośnie.
              • 4you A gdzie indziej łatwo? A jak jest, nikt nie chce! 23.01.02, 14:35
                Tutaj trzeba spełnić niedużo wymagań, tylko język, kierunkowe wykształcenie,
                ambicja, chęć uczenia się. I okazuje się, że to już za dużo!
                • Gość: Michał Re: A gdzie indziej łatwo? A jak jest, nikt nie chce! IP: *.ztm.waw.pl 23.01.02, 14:38
                  Na pewno są ludzie, którym nie chce się uczyć, nie zależy im na podwyższaniu
                  swoich kwalifikacji i nie zadają sobie trudu aby porządnie poszukać pracy.

Ale niestety nie jest w Polsce tak dobrze, żeby wysoki poziom wykształcenia,
                  znajomość języka, ambicja i dobre chęci wystarczały w znalezieniu dobrej pracy.
    • Gość: Ed Re: BEZROBOCIE ! IP: 10.101.4.* 24.01.02, 02:48
      Chcieliście, to macie. Trzeba było pomyśleć przed konsekwencjami wdrażania
      haseł bez pokrycia. Za komuny nie widziałem ludzi grzebiących w śmietnikach.
      Myślę, że podziękują nie jednemu nawiedzonemu za taką funkcję państwa.
      • Gość: Komuch Re: BEZROBOCIE ! IP: *.gazeta.pl 24.01.02, 10:03
        Brawo Edziu za komuny to było super... prawda - wszystkim nam się żyło lepiej -
        prawda towarzyszu Edwardzie - przepraszam Towarzyszu Pierwszy Sekretarzu.
        • Gość: zdzisio Re: do Komucha! IP: 192.168.100.* 24.01.02, 10:21
          Te Komuch, Edzio stwierdził tylko, że za komuny tak nie grzebali po
          smietnikach, co jest oczywista prawdą a Ty od razu wyjeżdźasz z towarzyszami .
          Kup se okulary i czytaj uważnie posty.
          • Gość: Marian Re: do "Komucha"! IP: *.wla.pl 24.01.02, 10:35
            Brawo ! Super dopierdalasz komuchom ! Jestem z Tobą ! Ale wkurwiłeś czerwonych
            chujów !

Tylko NSZZ Solidarność da dobrobyt ludziom !!!!
            Precz z pierdolonom komunom !!!!!!!
        • Gość: Ed Re: Do Komucha IP: 10.101.1.* 24.01.02, 11:47
          Gość portalu: Komuch napisał(a):

> Brawo Edziu za komuny to było super... prawda - wszystkim nam się żyło lepiej -
          >
          > prawda towarzyszu Edwardzie - przepraszam Towarzyszu Pierwszy Sekretarzu.

Być może nie masz najlepszych wspomnień osobistych z tego okresu. Ale nie martw
          się. Dzisiaj masz znacznie większe szanse awasnu społecznego. Jeszcze nie
          wszystkie śmietniki zostały zagospodarowane.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka