d.z. 22.01.02, 12:08 Właśnie "uraczono" nas komunikatem, iż stopa bezrobocia wynosi ponad 17% (w stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosła o 0,6%). Bez stałego zatrudnienia pozostają już ponad 3 miliony zdolnych do pracy Polaków. Tragedia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: BEZROBOCIE ! 22.01.02, 12:10 To oficjalne dane. W praktyce jest to ok. 12 %, bo odliczyć należy szarą strefę i bezrobotnych z wyboru. Mimo to i tak ilość jest niepokojąca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: BEZROBOCIE ! IP: *.ztm.waw.pl 22.01.02, 12:13 Ale są też osoby, które faktycznie nie mają pracy, a nie są zarejestrowane i tym samym nie są ujęte w statystykach. Jednak jest ich mniej niż tych w szarej strefie. Bezrobocie to bodaj największy problem w obecnych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: BEZROBOCIE ! 22.01.02, 12:17 Bezrobocie liczy się od 1.01.2000 liczbą osób zwalnianych, kończących szkoły a nie podejmujących pracy, porzucających pracę według PESEL, a nie według rejestracji w Urzedach Pracy. :))))))) Przecież wiesz, że w tym temacie jestem bardzo na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: BEZROBOCIE ! IP: *.ztm.waw.pl 22.01.02, 12:34 sloggi napisała: > Bezrobocie liczy się od 1.01.2000 liczbą osób zwalnianych, kończących szkoły a > nie podejmujących pracy, porzucających pracę według PESEL, a nie według > rejestracji w Urzedach Pracy. :))))))) > Przecież wiesz, że w tym temacie jestem bardzo na bieżąco. Nie wiedziałem, że tak się liczy bezrobotnych. Bardzo dobrze, że tak jest, bo tylko tak liczby odpowiadają prawdzie (oczywiście poza ową szara strefą). Dziękuję za informację. Wycofuję swoją uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: BEZROBOCIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 12:47 >porzucających pracę w/g PESEL tzn. ś.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: BEZROBOCIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 12:59 LICZĘ JA LICZYSZ TY !... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Re: BEZROBOCIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 12:33 Czyli co? Jest lepij,czy gorzej?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziso Re: BEZROBOCIE ! IP: 192.168.100.* 22.01.02, 12:30 No właśnie. Temat jak rzeka. Ludziom, którzy walczyli o zmiany ustrojowe w Polsce jakos wymknął sie ten temat, gdy reklamowali zalety nowego systemu "ludowi pracującemu miast i wsi". Czyzby nie wiedzieli, że bezrobocie jest nieodłącznym elementem systemu kapitalistycznego. W swym założemiu ma ono m. in motywować tych co mają prace do większej wydajności i dyscypliny. U nas w Polsce przybrało ono obecnie kuriozalną wielkość i nie widać praktycznie mozliwości wyjścia z tego dołka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: BEZROBOCIE ! IP: *.ztm.waw.pl 22.01.02, 12:41 Gość portalu: zdziso napisał(a): > Ludziom, którzy walczyli o zmiany ustrojowe w > Polsce jakos wymknął sie ten temat, gdy reklamowali zalety nowego > systemu "ludowi pracującemu miast i wsi". Czyzby nie wiedzieli, że bezrobocie > jest nieodłącznym elementem systemu kapitalistycznego. W swym założeniu ma ono > m.in. motywować tych co mają prace do większej wydajności i dyscypliny. U nas w > Polsce przybrało ono obecnie kuriozalną wielkość i nie widać praktycznie > mozliwości wyjścia z tego dołka. Ci, którzy organizowali protesty robotnicze i walkę o zmiany ustrojowe, musieli wiedzieć, że nowy ustrój przyniesie bezrobocie. Przecież bezrobocie jest nieodłącznym elementem gospodarki kapitalistycznej na całym świecie. I również można było łatwo przewidzieć, że polskie bezrobocie będzie wyższe od zachodnio- europejskiego, bo Polska zawsze była i jest krajem biedniejszym od Zachodu. Być może organizatorzy robotniczych protestów celowo nie mówili o bezrobociu, a przed- stawiali nowy ustrój jako raj na ziemi, aby mieć poparcie wśród mas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisio Re: BEZROBOCIE ! IP: 192.168.100.* 22.01.02, 12:49 Wtedy sytuacja była dokładnie odwrotna niz dziś. Oni, czyli organizatorzy protestów społecznych byli bez pracy a lud był pracujący, a właściwie to pracujący ale chwilowo strajkujący. Po zwyciestwie jedynej słusznej drogi Oni, czyli organizatorzy protestów społecznych załapali się na dobrze płatne posadki a lud pracujący przestał być pracujący a stał się narzekający. Wygląda na to że tak sie dalej będzie działo aż koło historii wykona kolejny obrót Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzechu Re: BEZROBOCIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 12:49 jak w grudniu tapnelo w Argentynie, to mowili, ze tam stopa bezrobocia wynosi okolo 18, wnioski sa proste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsboy Zajebiste bezrobocie! IP: 10.128.134.* 22.01.02, 23:41 Zastanawiające jest to że rząd jak do tej pory nie robi nic żeby te bezrobocie zmniejszyć. A przydałoby sie, bo roboty szukam już 5 miesięcy - i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
dariok Re: Zajebiste bezrobocie! 22.01.02, 23:47 tzn. jak nie zamkną Temelina i Unia powie adie to u nas też tąpnie..a kto będzie stał na czele rewolucji? Odpowiedz Link Zgłoś
d.z. Re: bezrobocie! to nie koniec 23.01.02, 09:03 Dziś rano minister pracy w wywiadzie dla "jedynki" powiedział, iż pod koniec tego roku bezrobocie może przekroczyć nawet 18%. Polska jest w recesji... To nie "wróży" nic dobrego, jeśli prawie 1/5 zdolnych do pracy ludzi będzie bez zatrudnienia...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: come Re: bezrobocie! to nie koniec IP: 10.111.0.* 23.01.02, 09:44 Ja sadze ze jestesmy na dobrej drodze aby przekroczyc nawet 20% Odpowiedz Link Zgłoś
saju Re: bezrobocie! to nie koniec 23.01.02, 10:02 Albo przynajmniej dobić do poziomu argentyńskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: bezrobocie! to nie koniec IP: *.ztm.waw.pl 23.01.02, 11:02 Niestety bezrobocie ma rosnąć jeszcze przez jakiś czas. Oby nie za długi. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Zajebiste bezrobocie! 23.01.02, 11:13 A jaki masz zawód, możesz napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Zajebiste bezrobocie! IP: *.gazeta.pl 23.01.02, 13:24 Myślę że te wyniki nie dotyczą Warszawy - wiosną 2001 szukałem kilku mężczyzn do pracy dorywczej - na kilka tygodni i wielu było narzekających - z klikunastu udało mi się namówić 2. natomiast na Pomorzu gdzie czasem bywam bezrobocie sięga 30 % - i to jest oszmar bo nie ma znikąd nadzieji - w Wawie raczej nietrudno znależć zajęcie. Działania rządu moim zdaniem są beznadziejne - zupełnie nie ten kierunek ..no ale to już nie na temat... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Zajebiste bezrobocie! 23.01.02, 14:14 To zalezy kto pracy szuka, dla niektórych pracy nie ma, a praca dorywcza to nie jest to. Ludzie szukają pracy stałej Odpowiedz Link Zgłoś
4you Re: BEZROBOCIE ! 23.01.02, 13:28 A ja od miesiąca szukam jakiegoś bezrobotnego psychologa lub pedagoga do pracy i....nic!!! Obleciałam już wszystkie uczelnie, zamieściłam ze sto ogłoszeń i cisza!!!!! To gdzie to bezrobocie????? Poprzeczka za wysoko? Musi być: rozumny (a), wykształcony (a), ambitny (a), chcący się uczyć i na dodatek chcący (a) pracować w Holandii. I musi znać angielski!!! Ludzie! Nie uczycie się języków???? Rozumiem, że w poprzednich dekadach był z tym kłopot, ale teraz??? To ja już rozumiem, jak to jest z tym bezrobociem. Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio Re: BEZROBOCIE ! 23.01.02, 13:32 4you napisał(a): > A ja od miesiąca szukam jakiegoś bezrobotnego psychologa lub pedagoga do pracy > i....nic!!! Obleciałam już wszystkie uczelnie, zamieściłam ze sto ogłoszeń i > cisza!!!!! To gdzie to bezrobocie????? Poprzeczka za wysoko? Musi być: rozumny > (a), wykształcony (a), ambitny (a), chcący się uczyć i na dodatek chcący (a) > pracować w Holandii. I musi znać angielski!!! Ludzie! Nie uczycie się > języków???? Rozumiem, że w poprzednich dekadach był z tym kłopot, ale teraz??? > > To ja już rozumiem, jak to jest z tym bezrobociem. To szukaj osób bez wykształcenia, bez znajomości języka, bez ambicji, bez checi do pracy. Sukces gwarantowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2222 Lelesio...- zwolnij troszeczkę.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 13:45 Odpowiedz Link Zgłoś
lelesio Re: Lelesio...- zwolnij troszeczkę.... 23.01.02, 13:52 ??? chcę tylko powiedzieć że szukanie bezrobocia wśród ambitnych, wykształconych, znających język obcy, chętnych do pracy psychologów jest skazane na porażkę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
4you Ale Lelesio ma chyba rację? 23.01.02, 13:55 No bo jak to możliwe, żeby nie znalazł się bezrobotny pycholog? Kilkanaście uczelni wypuszcza co roku ileś tam kształconych ludzi. Podejrzewam, że po prostu są niedokształceni? Chyba, że rzeczywiście wystarczają im zasiłki dla bezrobotnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Trudno o pracę w Warszawie IP: *.ztm.waw.pl 23.01.02, 14:30 Osoby mające wykształcenie policealne (szczególnie absolwenci) mają bardzo duże trudności ze znalezieniem jako tako odpowiedniej pracy w Warszawie. Wszyscy wymagają już stażu pracy, wykształcenia wyższego, znajomości niezliczonej liczby programów komputerowych i bardzo dobrej znajomosci języka obcego. Nie każdy może spełnić te mimo wszystko wysokie wymagania. Zresztą wśród osób z wyższym wykształceniem (szczególnie absolwentów) bezrobocie rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
4you A gdzie indziej łatwo? A jak jest, nikt nie chce! 23.01.02, 14:35 Tutaj trzeba spełnić niedużo wymagań, tylko język, kierunkowe wykształcenie, ambicja, chęć uczenia się. I okazuje się, że to już za dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: A gdzie indziej łatwo? A jak jest, nikt nie chce! IP: *.ztm.waw.pl 23.01.02, 14:38 Na pewno są ludzie, którym nie chce się uczyć, nie zależy im na podwyższaniu swoich kwalifikacji i nie zadają sobie trudu aby porządnie poszukać pracy. Ale niestety nie jest w Polsce tak dobrze, żeby wysoki poziom wykształcenia, znajomość języka, ambicja i dobre chęci wystarczały w znalezieniu dobrej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: BEZROBOCIE ! IP: 10.101.4.* 24.01.02, 02:48 Chcieliście, to macie. Trzeba było pomyśleć przed konsekwencjami wdrażania haseł bez pokrycia. Za komuny nie widziałem ludzi grzebiących w śmietnikach. Myślę, że podziękują nie jednemu nawiedzonemu za taką funkcję państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komuch Re: BEZROBOCIE ! IP: *.gazeta.pl 24.01.02, 10:03 Brawo Edziu za komuny to było super... prawda - wszystkim nam się żyło lepiej - prawda towarzyszu Edwardzie - przepraszam Towarzyszu Pierwszy Sekretarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisio Re: do Komucha! IP: 192.168.100.* 24.01.02, 10:21 Te Komuch, Edzio stwierdził tylko, że za komuny tak nie grzebali po smietnikach, co jest oczywista prawdą a Ty od razu wyjeżdźasz z towarzyszami . Kup se okulary i czytaj uważnie posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: do "Komucha"! IP: *.wla.pl 24.01.02, 10:35 Brawo ! Super dopierdalasz komuchom ! Jestem z Tobą ! Ale wkurwiłeś czerwonych chujów ! Tylko NSZZ Solidarność da dobrobyt ludziom !!!! Precz z pierdolonom komunom !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Do Komucha IP: 10.101.1.* 24.01.02, 11:47 Gość portalu: Komuch napisał(a): > Brawo Edziu za komuny to było super... prawda - wszystkim nam się żyło lepiej - > > prawda towarzyszu Edwardzie - przepraszam Towarzyszu Pierwszy Sekretarzu. Być może nie masz najlepszych wspomnień osobistych z tego okresu. Ale nie martw się. Dzisiaj masz znacznie większe szanse awasnu społecznego. Jeszcze nie wszystkie śmietniki zostały zagospodarowane. Odpowiedz Link Zgłoś