the_ladybird 02.08.02, 08:58 dwóch przyjaciół chce się przeprawić przez rzekę (niezmiernie bystrą i głęboką), mają jednak tylko jedna łódkę, która może udźwignąć tylko jedną osobę. udało im się to. Jak tego dokonali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LysyDresiarz Re: przeprawa przez rzekę IP: 195.112.95.* 02.08.02, 11:32 Warunki zadania od razu wskazuja odpowiedz. Zeby nie psuc zabawy odpowiem tak: Przeplyneli przez rzeke lodka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: przeprawa przez rzekę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 12:40 jakieś szczególne pozycje startowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: przeprawa przez rzekę IP: *.ire.pw.edu.pl 02.08.02, 12:46 czy pomagaly im osoby trzecie? Odpowiedz Link Zgłoś
cyphr Re: przeprawa przez rzekę 02.08.02, 13:30 czy obaj przyjaciele byli ludzmi? Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: przeprawa przez rzekę 02.08.02, 13:36 tak, byli ludźmi i nie, nikt im nie pomagał. nie mieli też super wytrzymałej liny do przeciągnięcia łódki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: przeprawa przez rzekę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 13:46 Jak długa może być łódka, albo jak szeroka rzeka? Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: przeprawa przez rzekę 02.08.02, 13:55 tak, jak zwykle szerokie są rzeki, z 50m? (poprawcie, jeśli trzeba) łódka zaś nie powinna być dłuższa niż ze dwa metry... tak myślę przynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: przeprawa przez rzekę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 14:04 W takim razie zostaje przy poprzedniej propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: przeprawa przez rzekę IP: *.ire.pw.edu.pl 02.08.02, 13:48 Przyszlo mi do glowy rozwiazanie formalnie poprawne, ale nie wiem czy o to chodzi: jeden przeplynal i wrocil, a potem drugi przeplynal! Wyglada, ze to spelnia warunki A. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: przeprawa przez rzekę 02.08.02, 13:57 Gość portalu: andy napisał(a): > Przyszlo mi do glowy rozwiazanie formalnie poprawne, ale nie wiem czy o to > chodzi: jeden przeplynal i wrocil, a potem drugi przeplynal! Wyglada, ze to > spelnia warunki > A. być może to moje niedopatrzenie. Ale obu zależało na tym, aby znaleźć się na przeciwnym brzegu :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarras Re: przeprawa przez rzekę 02.08.02, 16:30 Z treści zadania nie wynika, że przyjaciele stoją po jednej stronie rzeki. A jeśli stoją po przeciwnych to już nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: przeprawa przez rzekę 02.08.02, 16:56 jarras napisał: > Z treści zadania nie wynika, że przyjaciele stoją po jednej stronie rzeki. > A jeśli stoją po przeciwnych to już nie ma problemu Błąd - jeśli przyjaciele stoją po przeciwnych stronach to ja nie jestem pewien czy są jeszcze przyjaciółmi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Czy obaj musieli korzystac z tej lodki ?? IP: 131.137.84.* 02.08.02, 17:24 Odpowiedz Link Zgłoś
mesquaki Re: przeprawa przez rzekę 02.08.02, 17:30 Hehe, problem wielokrotnie rozwiazywalam w praktyce :) Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_po_obiedzie Re: przeprawa przez rzekę 03.08.02, 18:03 Ludzie, zlitujcie się nade mną. Nie spałem w nocy, bo ciągle mi ta łódka po głowie krążyła... i nic nie wymyśliłem. Sensownie brzmiało to, że przyjeciele są na przeciwległych brzegach, ale jeśli to nie to, to jakie jest rozwiązanie?? Napiszcie, bo oszaleję ;-) pozdrawiam, m<p>o Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: przeprawa przez rzekę 04.08.02, 06:18 Przeciez nie ma innej mozliwosci! Albo pierwotnie byli na dwoch roznych brzegach rzeki, albo za pomoca linki podwiązali lódkę i jeden z nich sciagnal ją z powrotem na swoj brzeg, albo jeden wioslowal w lodce, a drugi plynal trzymajac sie jej burty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta 2 the_Ladybird IP: 131.137.84.* 06.08.02, 18:50 Hej dear Lady ! Poddaje sie. Nie chce wiecej spedzac czasu nad zastanawianiem sie nad rozwiazaniem tej zagadki. Rad bym juz poznac rozwiazanie. Czy ty (lub ktos znajacy) zachce (i kiedy) podac rozwiazanie na forum ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: przeprawa przez rzekę 09.08.02, 21:18 Czy jeden płynął w łódce, a grugi trzymał się butry? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: przeprawa przez rzekę 09.08.02, 21:30 Przychylam się do tej odpowiedzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś