Dodaj do ulubionych

Srednia pensja

26.09.02, 03:27
Trzech panow pracujach w pewnej firmie spotkalo sie w pubie po pracy. Zaden z
nich nie znal dochodow pozostalych dwoch, ale kazdy z nich byl ciekaw, jaka
jest jego pensja na tle pensji pozostalych dwoch (by ewentualnie poprosic o
podwyzke :)). Problemem bylo tylko to, ze zaden z panow nie zamierzal
absolutnie nikomu ujawniac swoich zarobkow. Wreszcie - przelamujac impas -
jeden z nich wpadl na pomysl, by wyliczyc srednia z ich trzech pensji. W ten
sposob nikt nie bedzie znal niczyich dochodow, a jednoczesnie beda mogli sie
porownac. Jak postanowili tak zrobili. A czy Ty wiesz jak oni obliczyli
srednia ze swoich trzech pensji, nie ujawniwszy nikomu wysokosci swoich
zarobkow?

Miłej zabawy przy tej zagadce!

CdM

PS. Zagadka ma wiele rozwiazan. Sprobuj znalezc swoje. Rozstrzygniemy
wspolnie, ktore bedzie najoryginalniejsze, ktore najzgrabniejsze, a ktore po
prostu najlepsze. Zastrzegam, ze w kazdym rozwiazaniu bede szukal słabych
punktów (do czego i innych uczestnikow zabawy zapraszam).
Obserwuj wątek
    • musztardek Re: Srednia pensja 26.09.02, 06:56
      Rzucam pierwszy pomysł:

Panowie przygotowują sobie taką puszkę z otworkiem, jakie są używane podczas
      różnych kwest (nieprzezroczystą!)
      Każdy z panów wrzuca do puszki - na przykład - 1% swojej pensji. Potem
      otwierają puszkę i:

1. Liczą pieniądze, dzielą przez 3, mnożą przez 100 - i mają średnią :)
      2. Mają od razu składkę na posiedzenie w pubie :)

Może być?
      Pozdrawiam,
      Musztardek
      • mesquaki Re: Srednia pensja 26.09.02, 07:42
        musztardek napisał:

> Panowie przygotowują sobie taką puszkę z otworkiem, jakie są używane podczas
        > różnych kwest (nieprzezroczystą!)

Chyba wiem, co to za puszka.

1. Pierwszy pan wymysla pewna sobie znana liczbe i dodaje do niej swoja pensje.
        Sume zapisuje na serwetce i podaje drugiemu panowi, ktory dopisuje swoja
        wyplate. Tak samo trzeci. Trzeci pan podaje wynik koncowy pierwszemu panu, a
        ten stosujac znane sposoby matematyczne wyciaga srednia.
        2. Panowie posiadaja kalkulator.
        3. Panowie korzystaja z pomocy osoby czwartej, np barmana, (ktory juz nie
        takich rzeczy wysluchiwal).
        • marchewa4 Re: Srednia pensja 26.09.02, 07:48
          Ubieglas mnie ;-) Ale napisze mimo to:
          Kazdy z panow wymysla jakas liczbe i dodaje do nie 1/3 swojej pensji.

A komunikuje (poufnie) swoja sume B, B dodaje swoja sume i komunikuje (poufnie)
          wynik C, C dodaje swoja sume i komunikuje (poufnie) wynik A. A odejmuje
          wymyslona przez siebie liczbe i komunikuje (poufnie) wynik B, B podobnie do C,
          a C po odjeciu swojej liczby komunikuje wszystkim srednia.

M.

• zgryzik Re: Srednia pensja 26.09.02, 10:09
      Wg mnie wystarczy, ze tylko pierwszy doda do swojej pensji sobie znana liczbe.
      Sume poda B, oczywiscie w sposob uniemozliwiajacy C jej poznanie. Potem B
      dodaje swoja pensje, podaje C, C dodaje i podaje A, A odejmuje wymylsona
      liczbe, dzieli przez 3 i maja gotowa srednia.
      W sumie caly czas mamy wariacje na temat jednego sposobu. Skoro tak, to
      korzystne jest wymyslenie jak najprostszej procedury, gdzie nie ma zbyt wielu
      obliczen -> okazji do pomylek. W tym przypadku mamy 4 dodawania i jedno
      dzielenie - to chyba jest calkime proste.
      Wg mnie rozwiazanie z podawaniem 1% pensji ma jedna zasadnicza wade: nie
      spelnai postawionych warunkow. Skoro umawiamy sie, ze podajemy 1% a nastepnie
      mowimy, ile on wynosi, to chyba kazdy jest w stanie pomnozyc to co uslyszy prez
      100 i otrzymac w ten sposob pensje kolegi:).
      Niepotrzebne tez wydaje mi sie dodawanie tylko 1/3 pensji - musimy w ten sposb
      dzielic 3 razy, zamiast raz, na koncu.

Mit freundlichen Grüßen / Best regards
      zgryzik
      • musztardek Re: Srednia pensja 26.09.02, 14:50
        zgryzik napisał:
        > Wg mnie rozwiazanie z podawaniem 1% pensji ma jedna zasadnicza wade: nie
        > spelnai postawionych warunkow. Skoro umawiamy sie, ze podajemy 1% a nastepnie
        > mowimy, ile on wynosi, to chyba kazdy jest w stanie pomnozyc to co uslyszy
        prez
        >
        > 100 i otrzymac w ten sposob pensje kolegi:).

Jeśli to komentarz do mojego sposobu, to nie czytałeś dokłdnie. Nie pisałem o
        podawaniu, tylko WRZUCENIU do puszki. Pieniądze panowie obejrzą dopiero, gdy
        każdy wrzuci swoją część. Postawię Ci piwo (za 1% moich zarobków), jeśli
        wyłącznie na podstawie zawartości puszki wykombinujesz, kto ile zarabia :)

Pozdrawiam,
        Musztardek
        • zgryzik Re: Srednia pensja 26.09.02, 15:12
          musztardek napisał:

> zgryzik napisał:
          > > Wg mnie rozwiazanie z podawaniem 1% pensji ma jedna zasadnicza wade: nie
          > > spelnai postawionych warunkow. Skoro umawiamy sie, ze podajemy 1% a nastep
          > nie
          > > mowimy, ile on wynosi, to chyba kazdy jest w stanie pomnozyc to co uslyszy
          >
          > prez
          > >
          > > 100 i otrzymac w ten sposob pensje kolegi:).
          >
          > Jeśli to komentarz do mojego sposobu, to nie czytałeś dokłdnie. Nie pisałem o
          > podawaniu, tylko WRZUCENIU do puszki. Pieniądze panowie obejrzą dopiero, gdy
          > każdy wrzuci swoją część. Postawię Ci piwo (za 1% moich zarobków), jeśli
          > wyłącznie na podstawie zawartości puszki wykombinujesz, kto ile zarabia :)
          >
          > Pozdrawiam,
          > Musztardek
          • zgryzik Re: Srednia pensja 26.09.02, 15:23
            zgryzik napisał:

> musztardek napisał:
            >
            > > zgryzik napisał:
            > > > Wg mnie rozwiazanie z podawaniem 1% pensji ma jedna zasadnicza wade:
            > nie
            > > > spelnai postawionych warunkow. Skoro umawiamy sie, ze podajemy 1% a n
            > astep
            > > nie
            > > > mowimy, ile on wynosi, to chyba kazdy jest w stanie pomnozyc to co us
            > lyszy
            > >
            > > prez
            > > >
            > > > 100 i otrzymac w ten sposob pensje kolegi:).
            > >
            > > Jeśli to komentarz do mojego sposobu, to nie czytałeś dokłdnie. Nie pisałe
            > m o
            > > podawaniu, tylko WRZUCENIU do puszki. Pieniądze panowie obejrzą dopiero, g
            > dy
            > > każdy wrzuci swoją część. Postawię Ci piwo (za 1% moich zarobków), jeśli
            > > wyłącznie na podstawie zawartości puszki wykombinujesz, kto ile zarabia :)
            > >
            > > Pozdrawiam,
            > > Musztardek
            Przepraszam - rzeczywiscie nie przeczytalem dokladnie.
            Odnosnie piwa: hmmm, moze uda sie cos wymyslic, aby ten problem rozwiazac - z
            pomoca lamiglowkowiczow tu spotykanych wszystko jest rozwiazywalne:)
            Pozdrawiam wszystkich,
            Z.
      • Gość: pafcio Re: Srednia pensja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 18:08
        niestety wydaje mi sie ze w tym przypadku A jest uprzywilejowany bo zna srednia
        B i C dlatego jednak lepiej by jeszcze dodatkowo B dodal liczbe

pozdrawiam
        • Gość: pafcio Re: Srednia pensja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 18:37
          oj pafciu, najpierw pomysl potem sie wymadrzaj. oczywiscie ze kazdy bedzie znał
          średnią pozostałych dwóch. poza tym:
          - A powinien w miare dużą podać liczbę w celu "oszukania" jak najbardziej B,
          gdyby ten próbował szacować górną granicę pensji A;
          - a czy nie ma różnicy co do średnich? tj czy średnia geometryczna np nie
          byłaby mniej mówiącym wskaźnikiem a zarazem dawałaby jakie takie pojęcie o
          rozpiętości pensji

pozdrówka
        • musztardek Re: Srednia pensja 26.09.02, 18:41
          Gość portalu: pafcio napisał(a):

> niestety wydaje mi sie ze w tym przypadku A jest uprzywilejowany bo zna
          srednia
          >
          > B i C dlatego jednak lepiej by jeszcze dodatkowo B dodal liczbe
          >
          > pozdrawiam

Czy chodzi o pomysł Zgryzika? Uprzywilejowanie pana A jest pozorne - Każdy z
          panów, znając średnią, może wykonać działanie:
          ((średnia x 3)- (moja pensja))/2
          - i średnia pozostałych gotowa :) Wszyscy wiedzą tyle samo. Pomysł Zgryzika
          jest OK.

Pozdrawiam,
          Musztardek
    • Gość: Kris Re: Srednia pensja IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 26.09.02, 13:57
      Więc jedno z rozwiązań byłoby takie:

1. Zadzwonić do szefa (najlepiej zrobić jakąs telekonferencje, zeby nie bylo
      niedomowien), ktory i tak zna ich zarobki, aby podal konkretna liczbe bedaca
      srednia zarobkow ich trzech.

Zaleta:
      nikomu nie mowia ile zarabiaja

Wada:
      Poza zaleta powyzej, to wlsciwie same wady. Trzeba miec akurat takiego szefa z
      ktorym mozna sobie tak pogadac itd., telefony, moze byc zreszta zbyt pozno na
      dzwonienie itd.
      No i chyba nie o to chodzi w zagadce.
      • mesquaki Re: Srednia pensja 26.09.02, 19:06
        Gość portalu: Kris napisał(a):

> Wada:
        > Poza zaleta powyzej, to wlsciwie same wady.

Ależ skąd! Są dwie bardzo ważne zalety:
        -panowie nie muszą umieć liczyć
        -nie muszą być uczciwi
    • cardemon Pierwsze podsumowanie - Re: Srednia pensja 27.09.02, 04:47
      Duzo fajnych pomyslow. Wedlug metody uzytej w znalezieniu sredniej, mozna je
      wszystkie podzielic na trzy grupy:

1) matematyczno-algebraiczną (panowie operuja tylko liczbami);
      2) rekwizytową (niezbedne sa jakies dodatkowe przedmioty);
      3) z udzialem osoby czwartej.

Niestety musze odrzucic odpowiedz Mesquaki z barmanem, jesli chodzi w tym
      rozwiazaniu o to, ze kazdy pan ma podac barmanowi wysokosc swojej pensji, a ten
      juz policzy srednia ("...zaden z panow nie zamierzal absolutnie nikomu ujawniac
      swoich zarobkow"). Musze Cie tez, Mesquaki, poprosic, bys rozwinela swoja mysl
      z kalkulatorem.

Podsumowujac: po pierwszym dniu juz cos mamy! :) Ja nawet mam swojego faworyta,
      a ze swojej strony jakies dwa dodatkowe rozwiazania, jakie tu jeszcze nie padly.

pzdr. CdM
      • mesquaki Pierwsze podsumowanie - Re: Srednia pensja 27.09.02, 07:30
        Służę uprzejmie.

1. Przechytra wersja kalkulatorowa.
        Pan 1 zarzuca: (pensja1) M+ C
        Pan 2: pensja2 M+ C
        Pan 3: pensja3 M+ MR / 3 =

2. Wersja z barmanem, zmieniona na potrzeby warunków zadania.
        Potrzebne rekwizyty: barman, mikser do drinków (nieprzezroczysty), dokładna
        miarka, płyn spożywczy.

Pan 1 zapodaje w kierunku barmana i odmierza chyłkiem odpowiednio wyskalowaną
        do dochodu ilość płynu spożywczego do miksera. Tak samo postępują panowie 2 i
        3. Barman miącha i każdemu z panów odmierza jedną trzecią, a panowie już sobie
        porównują to, co wlali z tym, co im nalano.
        /kredyt dla Musztardka/

3. Barman II.
        Każdy z panów wrzuca barmanowi do czapki swoje dochody do dodania, ale w
        dowolnej ilości kawałków, np Pan 1 trzy kartki z sumami 13 PLN, 256 PLN, 563.67
        PLN, pan 2 dwie kartki z sumami 2500 PLN itd. Barman liczy co trzeba.

4 i 5. Wersje z kelnerką oraz z nogami od stołu. Tych Wam oszczędzę.

pozdrawiam
        m
        • musztardek Pierwsze podsumowanie - Re: Srednia pensja 27.09.02, 11:01
          mesquaki napisała:
          > 2. Wersja z barmanem, zmieniona na potrzeby warunków zadania.
          > Potrzebne rekwizyty: barman, mikser do drinków (nieprzezroczysty), dokładna
          > miarka, płyn spożywczy.
          >
          > Pan 1 zapodaje w kierunku barmana i odmierza chyłkiem odpowiednio wyskalowaną
          > do dochodu ilość płynu spożywczego do miksera. Tak samo postępują panowie 2 i
          > 3. Barman miącha i każdemu z panów odmierza jedną trzecią, a panowie już
          sobie
          > porównują to, co wlali z tym, co im nalano.

Mes, ta wersja mnie po porostu zwala z krzesła! Może nie najdokładniejsza, ale
          bardzo piękna!! Brawo :)

Jeszcze jeden pomysł, dość prosty: Każdy z panów rozpisuje swoją pensję na
          dwóch kartkach i daje po jednej karteczce pozostałym. Teraz każdy dodaje kwoty
          otrzymane od kolegów i przedstawia sumę - po zliczeniu wszystkich trzech sum i
          podzieleniu przez 3 mamy średnią.

Pozdrawiam,
          Musztardek

• cardemon Pierwsze podsumowanie - Re: Srednia pensja 28.09.02, 04:19
            musztardek napisał:

> Mes, ta wersja mnie po porostu zwala z krzesła! Może nie najdokładniejsza,
            > ale bardzo piękna!! Brawo :)

Tak, zgadzam sie! Wersja z barmanem wywoluje mimowolne tarzanie sie po podlodze
            w konwulsjach śmiechu. :)))
            Natomiast mam zastrzezenia (ostrzegalem, ze bede sie czepial), co do
            rozwiazanie Mes z kalkulatorem. Pan nr 2, zamiast uczciwie wstukac swoja pensje
            i dodac ja do pamieci, wcisnal sobie klawisz "wywolaj pamiec"... (ale jednak
            mozna z kalkulatorem, tylko inaczej!)

> Jeszcze jeden pomysł, dość prosty: Każdy z panów rozpisuje swoją pensję na
            > dwóch kartkach i daje po jednej karteczce pozostałym. Teraz każdy dodaje
            > kwoty otrzymane od kolegów i przedstawia sumę - po zliczeniu wszystkich
            > trzech sum i podzieleniu przez 3 mamy średnią.

Bardzo zgrabne. Moj pomysl byl prawie identyczny, choc nie tak dobry. U mnie
            kazdy pan rozpisywalby swoja pensje na sume trzech dowolnych licz, z ktorych
            dwie dawalby swoim dwom sasiadom. Potem by to wszystko sumowali i dzielili
            przez 3.

Pzdr. CdM

• Gość: pafcio Pierwsze podsumowanie - Re: Srednia pensja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 12:22
              wersja z dzieleniem swojej pensji na 3 części jest lepsza niż na 2, ale i tak
              wg mnie jest gorsza od wcześniej wymienionego sposobu z liczbą, gdyż daje
              więcej informacji o Twojej pensji pozostałym pracownikom. Oprócz tego że znasz
              średnią pensji ich obydwu to dodatkowo wiesz ile conajmniej zarabiają... jakby
              nie było to jest dodatkowa dana, a chodziło chyba o to, żeby jak najmniej
              powiedzieć sobie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka