marscha 08.03.04, 17:15 Keine Bewegung: Ich bin auf Mallorca. Bewegung: Ich fliege nach Mallorca. (oder ist ein Flug auf [heißt nicht innerhalb der Insel] Mallorca auch möglich?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student Re: nach / auf Mallorca IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 17:35 tag! auf Mallorca kann man nicht sagen. eigentlich kann man fliegen auf fast nie sagen. Wenn schon, dann fliegen über, fligen in usw. Gruß In Zukunft schlage ich dieses Forum vor: www.kontext.inten.pl/phpbb2/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuddeldaddeldu Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 17:52 Fliegen "auf" Mallorca ist durchaus möglich. Vorausgesetzt man ist auf Mallorca - und diese Insel fliegt...;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 18:20 nönönö ! www.reise-preise.de/artikel/artikel.php3?typ=ga&nr=138 touristik.freepage.de/cgi-bin/feets/freepage_ext/41030x030A/rewrite/megan-flights/Megan-D/Index-D/D-Index.html und nun ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daschauher Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 18:46 Na sag' ich doch! Und innerhalb der zitierten Link's "fliegen" die einen auf Mallorca so , wie ich auf Fräulein Lieselkötter - meinen stillen Schwarm - im Tiefsten meines Herzens "fliege"... Und die anderen "fliegen" auf Mallorca von Flugschulen aus; oder in dem Sinne , wie ich "auf" Mallorca in 1000 Meter Tiefe unter dem Meeresspiegel nach versunkenen Welten graben würde. Wenn ich wollte. Aber ich will nicht... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ququq Re: nach / auf Mallorca IP: *.proxy.aol.com 08.03.04, 18:51 uzyte w podanych przez Ciebie przykladach formy sa w uzyciu - co wcale nie znaczy iz sa gramatycznie poprawne. Fliegen auf Mallorca - jest logicznym bezsensem. Fliegen nach Mallorca - forma poprawna i powszechnie uzywana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Der GRÖKAZ Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 19:21 Das "quq.." hat echt Recht. So isses! Leute. Basta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 22:27 Klugscheisser Modus an dein Kanzlerhaftes "BASTA" ist würdig ,um z.B. diesbezüglich zitiert zu werden: www.munich-airport.de/DE/Areas/Company/Medien/textarchiv/textarchiv02/pm54/ Klugscheisser Modus aus MfG ich Odpowiedz Link Zgłoś
marscha Re: nach / auf Mallorca 08.03.04, 22:31 1. nie zgadzam się z pojęciem logicznego bezsensu; zgodnie z tym rozumowaniem, poprawne gramatycznie i co najważniejsze logiczne i sensowne zdanie:[Ich fliege auf die Insel.] powinno być nie do przyjęcia, a jest; fakt, że mówiąc Mallorca, mam na myśli wyspę, jest sprawą jasną; 2. w zbiorach tekstów źródłowych IDS w Mannheim znajdują się np. zdania: a) In jüngeren Jahren, sagt der 80jährige, ist er gerne auf Mallorca geflogen. b) Für "Wetten, daß . . .?" wurden 200 Mitarbeiter auf Mallorca geflogen. usw. 3. poza tym nie wszystkie konstrukcje językowa można oceniać tylko pod kątem logiki np. Ich gehe auf die Bank, Post, das Rathaus u.v.a.m są logicznie rzecz biorąc durchaus unlogisch, oder? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 22:47 "Panie ! i to sie nadaje do Prasy ! " ;D padam do nozek ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oh! leh... Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 23:17 Also sagen wir's mal so: Einer der über Mallorcareisen berichtet, kann schreiben was und wie er will. Und auch dazu ist er nicht verpflichtet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 23:37 was mir aber aufgefallen ist: ich fliege nach : Egypten Polen Frankreich aber ich fliege (umgangsprachlich gesehen) auf die Malediven auf Mallorca da IMHO im erstenFall ,handelt sich um Orte die Kontinental liegen während dessen ,die weiteren eindeutig als Inseln zu bezeichnen sind ? So weit so gut ! ich fliege jedoch nach Australien ,da Australien ein Kontinent ,wenn aber auch eine riese Insel ist ? lasse ich mich jedoch gerne belehren Klugscheisser Modus aus :) ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schimpapski Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.03.04, 00:18 ...vom Sprachgefühl her würde ich ja lieber nach Mallorca fliegen, und dann auf Mallorca Urlaub verbringen - aber bitte...wenn jemand "auf" möchte...dann bitte. Wir sind eine freie Gesellschaft. Ebenso flöge ich ganz sicher nach Grönland. Auf Grönland zu fliegen wäre ausgesprochen uncool, meine ich. Einzig zwingend vorgeschrieben ist , dass man geht "auf Schalke" - fällt mir doch noch ein. Weiss aber auch über den Ursprung dieser Redewendung. "Da kann mam machen nichts"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ququq Re: nach / auf Mallorca IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 20:54 Gość portalu: Schimpapski napisał(a): " ...vom Sprachgefühl her würde ich ja lieber nach Mallorca fliegen..." Nie jestem germanista, mam zawod stricte techniczny wiec kieruje sie bardziej logika i "zdrowym rozumem" rowniez przy wyjasnianiu wlasnych watpliwosci gramatycznych. Moge sie MYLIC ale podawanie ZASAD GRAMATYCZNYCH jezyka niemieckiego opartych na tresciach zawartych na stronie www.Flughafen München czy podobnych "zrodlowych" przykladach - jest dla mnie conajmniej "malo powazne"!. "Fliegen auf Mallorca" bedzie mialo tylko wtedy sens logiczny gdy samolot, helikopter czy inny aparat "latajacy" (sic!) bedzie nosil imie: "Mallorca". Latanie "na wyspach" nie jest mnie osobiscie znane w odroznieniu widocznie od doswiadczen pan/panow z Presseabteilung der Flughafen München i kilku dokonujacych tutaj wpisu dyskutantow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.04, 21:27 aber Hallo Panie Kolego jesli miarodajnym wykladnikiem (a co najmniej stwarzajacym duze prawdobodobienstwo prawidlowosci) nie jest niemiecka strona powaznej firmy ,oraz innych paredziesiat podobnie wiarygodnych wynikow "wyplutych" przez niemiecka maszynke do szukania, nakarmiona uprzednia zwrotem"fliegen auf mallorca" to co bedzie wedlug Ciebie slusznym ? Logika nie zawsze jest dobra wrozka jesli chodzi o tlumaczenia ,ktore czasami sa jak kobieta: jesli sa ladne to nie sa wierne ! :) pozdrowka i przepraszam za brak polskich znakow ich czyli ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ququq Re: --->ich i nie zwiazane z tematem watku. IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 22:36 Mila/y Kolezanko/go Ich,- Obawiam sie iz moje osobiste, blizsze kontakty z (ladnymi) kobietami i ich wiernoscia sa tylko odrobine wieksze niz tych ktorzy opierajac sie (widocznie!) na wlasnych doswiadczeniach - zaciekle bronia mozliwosci poruszania sie w powietrzu za pomoca: wysp, polwyspow czy plaskowyzy. Z mojej wielotniej praktyki izynierskiej - dalej twierdze iz to "raczej" nie jest mozliwe ale hmmm: " Logika nie zawsze jest dobra wrozka" - jak Pani/Pan stwierdza! :))) Nie jestem rowniez mieszkancem Bayern - a z oswiadczen moich Znajomych ktorzy tam zamieszkiwali: "w Bayern jest WSZYSTKO mozliwe" - wiec pewnie istnieja tam takie mozliwosci co wynika z tresci strony internetowej jednej z "powaznych firm" tam dzialajacych. Oswiadczam Pni/Panu iz z lotnisk Düsseldorf, Frankfurt a.M i Köln/Bonn - z ktorych uslug osobiscie korzystalem, nie odlatuja zadne: wyspy, jeziora czy skaliste wybrzeza tylko maszyny latajace zwane SAMOLOTAMI (Flugzeuge). Ew. pani/ski "argument" iz zadne z tych portow lotniczych (ktore przytoczylem) nie znajduje sie w Bayern - z gory uznaje za SLUSZNY i odpowiadajacy rzeczywistosci. Z pozdrowieniami,- ququq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: --->ich i nie zwiazane z tematem watku. IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.04, 23:02 halo kuku ! :) w rzeczy samej mieszkam w Hamburgu a nie na Bayerach. pomimo to sledzac twoje scisle naukowo-inzynierskie pojmowanie obcego jezyka powiem :"a niech Ci bedzie Wojtek" :) aczkolwiek moja tesciowa ,"Niemra" jakby z "Bilda"zywcem wycieta tzw. Hermenegilda lata "auf Seychellen" und nie "nach Seychellen" mnie osobiscie to nie przeszkadza ,problem w tym ze zawsze z tych podrozy wraca :) !!!! ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Re: --->ich i nie zwiazane z tematem watku. IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.04, 23:19 aczkolwiek gwoli sprawiedliwosci powinna leciec "nach "nicht "auf" ?! babsko sie zaparlo jednak i mowi ze jak nie to" fliegt Sie jetzt auf Mallorca und damit Schluß" :) ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joyia Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.04, 09:30 Aaa, co chcialam powiedziec: ausgesprochen uncool waere auch, nach USA, nach Tuerkei oder nach Schweiz zu fliegen! ;-) deswegen fliegt man in die USA, in die Tuerkei und in die Schweiz.. Pozdrawiam! joyia Odpowiedz Link Zgłoś