Dodaj do ulubionych

nach / auf Mallorca

08.03.04, 17:15
Keine Bewegung: Ich bin auf Mallorca.
Bewegung: Ich fliege nach Mallorca. (oder ist ein Flug auf [heißt nicht
innerhalb der Insel] Mallorca auch möglich?)

Obserwuj wątek
    • Gość: student Re: nach / auf Mallorca IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 17:35
      tag!

auf Mallorca kann man nicht sagen.

eigentlich kann man fliegen auf fast nie sagen.

Wenn schon, dann fliegen über, fligen in usw.

Gruß

In Zukunft schlage ich dieses Forum vor:

www.kontext.inten.pl/phpbb2/index.php
    • Gość: Kuddeldaddeldu Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 17:52
      Fliegen "auf" Mallorca ist durchaus möglich. Vorausgesetzt man ist auf
      Mallorca - und diese Insel fliegt...;-))
      • Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 18:20
        nönönö !
        www.reise-preise.de/artikel/artikel.php3?typ=ga&nr=138
        touristik.freepage.de/cgi-bin/feets/freepage_ext/41030x030A/rewrite/megan-flights/Megan-D/Index-D/D-Index.html

und nun ?
        • Gość: daschauher Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 18:46
          Na sag' ich doch!
          Und innerhalb der zitierten Link's "fliegen" die einen auf Mallorca so , wie
          ich auf Fräulein Lieselkötter - meinen stillen Schwarm - im Tiefsten meines
          Herzens "fliege"... Und die anderen "fliegen" auf Mallorca von Flugschulen aus;
          oder in dem Sinne , wie ich "auf" Mallorca in 1000 Meter Tiefe unter dem
          Meeresspiegel nach versunkenen Welten graben würde. Wenn ich wollte. Aber ich
          will nicht...
        • Gość: ququq Re: nach / auf Mallorca IP: *.proxy.aol.com 08.03.04, 18:51
          uzyte w podanych przez Ciebie przykladach formy sa w uzyciu - co wcale nie
          znaczy iz sa gramatycznie poprawne.
          Fliegen auf Mallorca - jest logicznym bezsensem.
          Fliegen nach Mallorca - forma poprawna i powszechnie uzywana.
          • Gość: Der GRÖKAZ Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 19:21
            Das "quq.." hat echt Recht. So isses! Leute. Basta!
            • Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 22:27
              Klugscheisser Modus an

dein Kanzlerhaftes "BASTA" ist würdig ,um z.B. diesbezüglich zitiert zu werden:
              www.munich-airport.de/DE/Areas/Company/Medien/textarchiv/textarchiv02/pm54/
              Klugscheisser Modus aus

MfG
              ich
          • marscha Re: nach / auf Mallorca 08.03.04, 22:31
            1. nie zgadzam się z pojęciem logicznego bezsensu; zgodnie z tym rozumowaniem,
            poprawne gramatycznie i co najważniejsze logiczne i sensowne zdanie:[Ich fliege
            auf die Insel.] powinno być nie do przyjęcia, a jest; fakt, że mówiąc Mallorca,
            mam na myśli wyspę, jest sprawą jasną;
            2. w zbiorach tekstów źródłowych IDS w Mannheim znajdują się np. zdania:
            a) In jüngeren Jahren, sagt der 80jährige, ist er gerne auf Mallorca geflogen.
            b) Für "Wetten, daß . . .?" wurden 200 Mitarbeiter auf Mallorca geflogen. usw.
            3. poza tym nie wszystkie konstrukcje językowa można oceniać tylko pod kątem
            logiki np. Ich gehe auf die Bank, Post, das Rathaus u.v.a.m są logicznie rzecz
            biorąc durchaus unlogisch, oder?

pozdr.
            • Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 22:47
              "Panie ! i to sie nadaje do Prasy ! "

;D

padam do nozek

ich

• Gość: Oh! leh... Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 23:17
                Also sagen wir's mal so: Einer der über Mallorcareisen berichtet, kann
                schreiben was und wie er will. Und auch dazu ist er nicht verpflichtet.
                • Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 23:37
                  was mir aber aufgefallen ist:
                  ich fliege nach :
                  Egypten
                  Polen
                  Frankreich
                  aber ich fliege (umgangsprachlich gesehen)
                  auf die Malediven
                  auf Mallorca
                  da IMHO
                  im erstenFall ,handelt sich um Orte die Kontinental liegen
                  während dessen ,die weiteren eindeutig als Inseln zu bezeichnen sind ?
                  So weit so gut !
                  ich fliege jedoch nach Australien ,da Australien ein Kontinent ,wenn aber auch eine riese Insel ist ?

lasse ich mich jedoch gerne belehren

Klugscheisser Modus aus :)

ich
                  • Gość: Schimpapski Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.03.04, 00:18
                    ...vom Sprachgefühl her würde ich ja lieber nach Mallorca fliegen, und dann auf
                    Mallorca Urlaub verbringen - aber bitte...wenn jemand "auf" möchte...dann
                    bitte. Wir sind eine freie Gesellschaft. Ebenso flöge ich ganz sicher nach
                    Grönland. Auf Grönland zu fliegen wäre ausgesprochen uncool, meine ich.
                    Einzig zwingend vorgeschrieben ist , dass man geht "auf Schalke" - fällt mir
                    doch noch ein. Weiss aber auch über den Ursprung dieser Redewendung. "Da kann
                    mam machen nichts"...
                    • Gość: ququq Re: nach / auf Mallorca IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 20:54
                      Gość portalu: Schimpapski napisał(a):
                      " ...vom Sprachgefühl her würde ich ja lieber nach Mallorca fliegen..."

Nie jestem germanista, mam zawod stricte techniczny wiec kieruje sie bardziej
                      logika i "zdrowym rozumem" rowniez przy wyjasnianiu wlasnych watpliwosci
                      gramatycznych.
                      Moge sie MYLIC ale podawanie ZASAD GRAMATYCZNYCH jezyka niemieckiego opartych
                      na tresciach zawartych na stronie www.Flughafen München czy
                      podobnych "zrodlowych" przykladach - jest dla mnie conajmniej "malo powazne"!.

"Fliegen auf Mallorca" bedzie mialo tylko wtedy sens logiczny gdy samolot,
                      helikopter czy inny aparat "latajacy" (sic!) bedzie nosil imie: "Mallorca".
                      Latanie "na wyspach" nie jest mnie osobiscie znane w odroznieniu widocznie od
                      doswiadczen pan/panow z Presseabteilung der Flughafen München i kilku
                      dokonujacych tutaj wpisu dyskutantow.

• Gość: ich Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.04, 21:27
                        aber Hallo Panie Kolego
                        jesli miarodajnym wykladnikiem (a co najmniej stwarzajacym duze prawdobodobienstwo prawidlowosci) nie jest niemiecka strona powaznej firmy
                        ,oraz innych paredziesiat podobnie wiarygodnych wynikow "wyplutych" przez niemiecka maszynke do szukania, nakarmiona uprzednia zwrotem"fliegen auf mallorca" to co bedzie wedlug Ciebie slusznym ?
                        Logika nie zawsze jest dobra wrozka jesli chodzi o tlumaczenia ,ktore czasami sa jak kobieta:
                        jesli sa ladne to nie sa wierne ! :)
                        pozdrowka i przepraszam za brak polskich znakow
                        ich czyli ja
                        • Gość: ququq Re: --->ich i nie zwiazane z tematem watku. IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 22:36
                          Mila/y Kolezanko/go Ich,-

Obawiam sie iz moje osobiste, blizsze kontakty z (ladnymi) kobietami i ich
                          wiernoscia sa tylko odrobine wieksze niz tych ktorzy opierajac sie (widocznie!)
                          na wlasnych doswiadczeniach - zaciekle bronia mozliwosci poruszania sie w
                          powietrzu za pomoca: wysp, polwyspow czy plaskowyzy.
                          Z mojej wielotniej praktyki izynierskiej - dalej twierdze iz to "raczej" nie
                          jest mozliwe ale hmmm: " Logika nie zawsze jest dobra wrozka" - jak Pani/Pan
                          stwierdza! :)))
                          Nie jestem rowniez mieszkancem Bayern - a z oswiadczen moich Znajomych ktorzy
                          tam zamieszkiwali: "w Bayern jest WSZYSTKO mozliwe" - wiec pewnie istnieja tam
                          takie mozliwosci co wynika z tresci strony internetowej jednej z "powaznych
                          firm" tam dzialajacych.
                          Oswiadczam Pni/Panu iz z lotnisk Düsseldorf, Frankfurt a.M i Köln/Bonn - z
                          ktorych uslug osobiscie korzystalem, nie odlatuja zadne: wyspy, jeziora czy
                          skaliste wybrzeza tylko maszyny latajace zwane SAMOLOTAMI (Flugzeuge).

Ew. pani/ski "argument" iz zadne z tych portow lotniczych (ktore przytoczylem)
                          nie znajduje sie w Bayern - z gory uznaje za SLUSZNY i odpowiadajacy
                          rzeczywistosci.
                          Z pozdrowieniami,-
                          ququq
                          • Gość: ich Re: --->ich i nie zwiazane z tematem watku. IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.04, 23:02
                            halo kuku ! :)
                            w rzeczy samej mieszkam w Hamburgu a nie na Bayerach.
                            pomimo to sledzac twoje scisle naukowo-inzynierskie pojmowanie obcego jezyka
                            powiem :"a niech Ci bedzie Wojtek" :)

aczkolwiek moja tesciowa ,"Niemra" jakby z "Bilda"zywcem wycieta tzw. Hermenegilda
                            lata "auf Seychellen" und nie "nach Seychellen"

mnie osobiscie to nie przeszkadza ,problem w tym ze zawsze z tych podrozy wraca :) !!!!

ich.
                            • Gość: ich Re: --->ich i nie zwiazane z tematem watku. IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.04, 23:19
                              aczkolwiek gwoli sprawiedliwosci powinna leciec "nach "nicht "auf" ?!

babsko sie zaparlo jednak i mowi ze jak nie to" fliegt Sie jetzt auf Mallorca und damit Schluß" :)
                              ich
    • Gość: joyia Re: nach / auf Mallorca IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.04, 09:30
      Aaa, co chcialam powiedziec: ausgesprochen uncool waere auch, nach USA, nach
      Tuerkei oder nach Schweiz zu fliegen! ;-) deswegen fliegt man in die USA, in
      die Tuerkei und in die Schweiz.. Pozdrawiam! joyia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka