Dodaj do ulubionych

ugruntować język!

24.02.11, 13:26
Witam,

Proszę Was o pomoc/porady na temat tego jak "w końcu" ugruntować język niemiecki.

Mam do czynienia z tym językiem od ponad 15 lat - wiadomo najpierw w szkole, potem matura, potem zapomnienie, i tak od nowa.

Obecnie. Jestem w Niemczech (właściwie po raz drugi na dłuższy czas ) - teraz od 5 miesięcy (wcześniej 1,5 roku potem przerwa, która znów przyczyniła się do "zakurzenia języka").
Robię studia podyplomowe prawnicze, na które moja znajomość języka mi pozwala (rozumiem bezproblemowo fachowe teksty).

Jestem w związku z rodowitym Niemcem - posługuję się językiem każdego dnia.
Oglądam niemiecką telewizję, chodzę do teatru, kina, mam sporo niemieckich znajomych.

Ale:
- nie potrafię swobodnie pisać (blokują mnie przyimki, zaimki, rodzajniki etc....)
- mylę wszystkie rodzajniki, a najchętniej w ogóle bym ich nie używała (pamiętam wszystkie słówka - również te których się nauczyłam przed 15 laty, ale już bez rodzajników)
- mam problemy z dłuższą wypowiedzą, w szczególności na uczelni

I co dalej:
- oczywiście z każdym dniem jest coraz lepiej (raz skorygowanego błędu staram się już nie popełniać)
- ale zdaję sobie sprawę, że taka nauka "przez zasiedzenie" kuleje i nie niweluje moich braków
- wiem, że muszę przysiąść i nie tylko uczyć się i "żyć" po niemiecku" - ale najzwyczajniej zacząć się uczyć języka niemieckiego prawie od nowa

Jak?

W posiadaniu mam (od zawsze) repetytorium Benzy, ale przyznaję, że posiadam to od wieków i nie mogę już na to patrzeć.
Właśnie przeglądam stronę goethe - może tam coś zamówić.

Poradźcie w co się zaopatrzyć i jak to wszystko "ugryźć". Sprawa jest tym bardziej problematyczna, iż zamierzam tutaj zostać zdecydowanie dłużej i wykonywać swój zawód - a do niego język musi być idealny!

Będę wdzięczna za wszelkie porady!

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • bettina75 Re: ugruntować język! 24.02.11, 13:38
      Nauczyc sie czegos od nowa jest latwiejsze niz poprawiac (nawet) swoje bledy.
      Dobrze, ze masz swojego niemieckiego partnera a to juz naprawde duuuuuuuuuuzy plusik. Jesli Ci sie zechce chodzic na kursy dla zaawansowanych to chyba tez bylby dobry poczatek na uporzadkowanie Twoich zaleglosci, ale najlepsze w tym wszystkim to ciagle rozmowy z Twoim bliskim, gadac gadac i jeszcze raz gadac, nic tak nie pomaga w nauce jak codzienna praktyka :))) Jesli juz nauczysz sie perfekcyjnie wladac tym jezykiem w mowie to powinnas tez w nim dobrze pisac, tego nie da sie oddzielic...oder? :)

Viel Glück!! :)
      • justynam30 Re: ugruntować język! 24.02.11, 14:11
        Tak - dokładnie tego doświadczam, iż łatwiej jest się czegoś nauczyć od nowa. Tym bardziej, iż na obecnym poziomie trudno o mobilizację przy pierwszych stronach gramatyki Grundstuffe.

Myślałam o kursie, ale wydaje mi się, że skoro mam kontakt z językiem nacodzień to wystarczy mi samodzielna nauka!!!

Szukam jednak jakiś materiałów - ale na jakim poziomie kupić....

Pozdrawiam
        • bettina75 Re: ugruntować język! 24.02.11, 14:27
          Wydaje mi sie ze tylko na poziomie dla zaawansowanym, bo ewentualna pomoc masz w domu:)
          Co do materialow ciezko mi sie wypowiadac, niestety nie znam aktualnych nowosci w tej dziedzinie:(
          • znana.jako.ggigus native speaker nie musi byc pomoca 24.02.11, 18:54
            bo np. nie zan regul, moze poprawic i zrobic awanture, ze sie od lat robi ten sam blad.
            pomoca jest w korygowaniu bledow jak przyimki, haben/sein itepe i ogole zasob slow. Jak mawiala Nadja Auermann - jak nauczyc sie jezyka? Wyrzuc slownik, zakochaj sie.
            • justynam30 Re: native speaker nie musi byc pomoca 25.02.11, 09:18
              masz rację :-) jest tak bo tak jest :-)
        • znana.jako.ggigus na rodzajniki 24.02.11, 15:32
          czatac, czytac, czytac, ale nie tylko teksty fachowe
          czytac prase np., na poczatku sie bedziesz zastanawiac, jaki rodzajnik, a potem bedziesz wiedziec, niemiecki to nie polski i pare regul rodzaju gramatycznego rzeczownikow jest :)
          czytac niemiecka literature

polecam lekture SZ i taz, obie rozwijaja jezykowo
          • justynam30 Re: na rodzajniki 24.02.11, 16:09
            Jeśli chodzi o czytanie to czytam wszystko i dużo. Ale przyznam szczerze, że po prostu rozumiem to co chciałam przeczytać i się nie zastanawiam.

Troszkę inaczej w następującej sytuacji. Obecnie piszę prace seminaryjne (wiadomo w części interpretuje się teksty z książek, miksuje etc) - wówczas rzeczywiście zwracam uwagę na rodzajniki...

Czasem mam wrażenie, iż ten temat tak mnie drażni, iż w swobodnym mówieniu blokuje (zastanawiam się niepotrzebnie, który użyć) i zawsze trafiam źle....

Pozdrawiam

• znana.jako.ggigus Re: na rodzajniki 24.02.11, 18:52
              No skoro masz problemy z jezykiem, to sie zacznij zastanawiac czytajac- jak i dlaczego, oczywiscie nie nad kadzym slowem.
              Rodzajniki maja reguly, zajrzyj do gramatyki i pierwsze pare dni po przypomnieniu sobie regul mysl, jaka regule stosujesz, np. slowo na -heit jest zenskiego rodzaju, to taki najbanalni. przyklad.

Na Twoim miejscu potworzylabym sobie gramatyke i to solidnie, po kawalku, wtedy jest latwiej wyplenic bledy, jak sie ma zaplecze gramatyczne.
              No i w jakim jezyku rozmawiasz z partnerem? Jak po niem. to niech Cie koryguje, powiedzmy godzine dziennie, zeby Cie nie stresowac.
              • haasi Re: na rodzajniki 25.02.11, 08:47
                A pocwicz:
                www.niemiecki.ang.pl/groups/ostatnie_wpisy
              • justynam30 Re: na rodzajniki 25.02.11, 09:22
                Dzięki - to też od kilku dni uprawiam :-)

Będę jeszcze wdzięczna (oprócz słów otuchy) za namiar na jakąś dobrą książkę do gramatyki. Bo jak wspominałam z ukochanego Benzy uczyłam się w podstawówce, potem do matury i szczerze nie mogę już na niego patrzeć :-(

Ps. Rozmawiamy oczywiście auf deutsch - owszem koryguje mnie - czasem z taktem - po prostu odpowiada na moje pytanie pełnym zdaniem - i od razu słyszę, że użyłam nie tego rodzajnika!

Pozdrawiam

• szymonmarciniak Re: na rodzajniki 21.07.11, 01:05
                  polecam cwiczenie online na rodzajniki:

www.dvs.szkola.pl/debasis/cat-29,set-67,exe-51,show
                  trochę procentowa poprawnosc pomylona, poza tym dobre
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka