justynam30
24.02.11, 13:26
Witam,
Proszę Was o pomoc/porady na temat tego jak "w końcu" ugruntować język niemiecki.
Mam do czynienia z tym językiem od ponad 15 lat - wiadomo najpierw w szkole, potem matura, potem zapomnienie, i tak od nowa.
Obecnie. Jestem w Niemczech (właściwie po raz drugi na dłuższy czas ) - teraz od 5 miesięcy (wcześniej 1,5 roku potem przerwa, która znów przyczyniła się do "zakurzenia języka").
Robię studia podyplomowe prawnicze, na które moja znajomość języka mi pozwala (rozumiem bezproblemowo fachowe teksty).
Jestem w związku z rodowitym Niemcem - posługuję się językiem każdego dnia.
Oglądam niemiecką telewizję, chodzę do teatru, kina, mam sporo niemieckich znajomych.
Ale:
- nie potrafię swobodnie pisać (blokują mnie przyimki, zaimki, rodzajniki etc....)
- mylę wszystkie rodzajniki, a najchętniej w ogóle bym ich nie używała (pamiętam wszystkie słówka - również te których się nauczyłam przed 15 laty, ale już bez rodzajników)
- mam problemy z dłuższą wypowiedzą, w szczególności na uczelni
I co dalej:
- oczywiście z każdym dniem jest coraz lepiej (raz skorygowanego błędu staram się już nie popełniać)
- ale zdaję sobie sprawę, że taka nauka "przez zasiedzenie" kuleje i nie niweluje moich braków
- wiem, że muszę przysiąść i nie tylko uczyć się i "żyć" po niemiecku" - ale najzwyczajniej zacząć się uczyć języka niemieckiego prawie od nowa
Jak?
W posiadaniu mam (od zawsze) repetytorium Benzy, ale przyznaję, że posiadam to od wieków i nie mogę już na to patrzeć.
Właśnie przeglądam stronę goethe - może tam coś zamówić.
Poradźcie w co się zaopatrzyć i jak to wszystko "ugryźć". Sprawa jest tym bardziej problematyczna, iż zamierzam tutaj zostać zdecydowanie dłużej i wykonywać swój zawód - a do niego język musi być idealny!
Będę wdzięczna za wszelkie porady!
Pozdrawiam