Dodaj do ulubionych

absacken, absetzen?

01.04.11, 14:39
chodzi o osiadanie budynku
z tego co wiem oba słowa oznaczają w miarę to samo, ale...

wydaje mi się, że absacken znaczy osiadanie niekontrolowane, np jednostronne i zapewne niepożądane

ja potrzebuję słowo na osiadanie (osadzanie) budynku pod kontrolą np wskutek odwadniania terenu czyli... das Haus setzt ab?

no więc jak? obojętne, które użyć, czy jest jednak różnica?
czuje się ktoś silny w temacie budowa?
byłabym wdzięczna za podpowiedź :-)

Obserwuj wątek
    • haasi Re: absacken, absetzen? 01.04.11, 15:47
      de.pons.eu/dict/search/results/?q=absacken&in=&kbd=pl&l=depl
      de.pons.eu/dict/search/results/?q=absetzten&in=&kbd=pl&l=depl
      A skąd wiesz to "z tego co wiem"? Masz jakieś tajemne znajomości? Skąd toto wiesz, hę?
      Tutaj są wszyscy silni w temacie budowa. Nie widzisz? Zbudowali już polską diasporę, która się już tutaj absackuje.
      btw. Absacker = strzemienny
      • kasikr69 Re: absacken, absetzen? 01.04.11, 22:38
        Z ponsa tez potrafię skorzystać i nie jest to dla mnie żadna wskazówka,
        zanim proszę tu kogoś o pomoc, sama szukam. Mimo wszystko dziękuje za odpowiedź.

A skąd wiem, "toto" co wiem?
        Jeśli usatysfakcjonuje cię takie wyjaśnienie to korzystam ze słownika niemiecko-niemieckiego.
        Nie trzeba do tego tajemnych znajomości.
        Nie byłam jednak pewna, czy to co wywnioskowałam, prawidłowo wywnioskowałam.

Złośliwości i komentarze poboczne są zbędne.

• folksdojczer4kategorji Re: absacken, absetzen? 01.04.11, 16:12

Wenn Du eine professionelle Antwort erwartest, würde ich hier nachschauen.

Auf dem Forum JN wird nur Scheiße gemacht.
    • fan.club Ganc fachowo: Gebäudesetzung 02.04.11, 12:40
      www.google.de/search?sourceid=navclient&aq=0&oq=Geb%c3%a4udesetzung&hl=de&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLL_deDE374DE374&q=Geb%c3%a4udesetzung
      • kasikr69 Re: Ganc fachowo: Gebäudesetzung 02.04.11, 17:33
        dzięki,
        brzmi sensownie, chociaż nadal nie mam pewności, czy chodzi o kontrolowane, zamierzone osadzanie budynku.

Może uda mi się zapytać tajne niemieckie siły fachowe :-)
        • fan.club Ani kontrolowane, ani zamierzone... 02.04.11, 18:55
          lecz naturalne osiadanie pod wpływem ciężaru. Po prostu trochę zawsze osiada i żeby nie skończyło sią na katastrofie konstruktor (statyk) oblicza fundamenty, które mają budowlę "utrzymać" bez osiadania. Jeżeli koś coś spartaczył (konstruktor obliczeniam geolog badania gruntu, budowa mieszankę betonową) to budowla osiada ponad dopuszczalne tolerancje. Zuitek z budowy mówi wtedy o absacken, bo Ziutek specjalizuje sie w żargonie, a nie w projektowaniu fundamentów.
          • kasikr69 Re: Ani kontrolowane, ani zamierzone... 02.04.11, 23:57
            bardzo dziękuję za fachowe wyjaśnienie:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka