Dodaj do ulubionych

Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego?

03.06.11, 18:52

Miałem ładnych parę lat temu język niemiecki w szkole (zakończony maturą zdaną na 4) i trochę na studiach. Nie używałem jednak tego języka, a potem zacząłem uczyć się angielskiego i m.in. dzięki samodzielnej nauce, oglądaniu filmów z napisami angielskimi, studiowaniu podręczników, czytaniu tekstów w internecie i tłumaczeniu nieznanych słówek i rozmawianiu na anglojęzycznych forach udało mi się ten język opanować do satysfakcjonującego mnie poziomu.
Teraz chcę się zabrać za niemiecki. Jakie metody nauki polecacie? Mam do dyspozycji telewizje RTL, SAT1, SuperRTL, Deutsche Welle, internet i szkolne podręczniki do nauki niemieckiego. Niestety rozumię bardzo mało z tego co mówią w telewzji, w zasadzie tylko prostsze zwroty.
Obserwuj wątek
    • pierwszy-donosiciel Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 03.06.11, 19:23
      W TV gadają za szybko. Poszukaj sobie odpowiednie lekcje na Deutsche Welle. Poszukaj sobie jakąś książkę polską z tematyką i tekstem, które Cie emocjonalnie wzruszają, znajdź tę samą książkę tłumaczoną na niemiecki, albo odwrotnie. Znajdź do tego odpowiednią CD w języku niemieckim.

W Internecie aż się roi od ofert.

Nie zawracaj sobie głowy gramatyką.

Ważne jest słuchanie, słuchanie, słuchanie.

Powtarzanie, Powtarzanie, Powtarzanie.

Mówienie, Mówienie, Mówienie.

Gramatyka na samym końcu...

Miłego i owocnego szukania.
    • pierwszy-donosiciel Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 03.06.11, 19:34
      Niezgłębiona kopalnia aktualnych niemieckich tekstów z polskimi tłumaczeniami...

Można próbować tekst przetłumaczyć i polskie tłumaczenie wykorzystać jako sprawdzian.

Przy okazji poznaje się strukturę niemieckich zdań, które są bardzo różne od polskich.
      Ale tu wyraźnie widać, że tłumaczenie wyraz po wyrazie prowadzi na manowce...
    • ich_verstehe Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 03.06.11, 22:41
      > Niestety rozumię bardzo mało z tego co mówią w telew
      > zji, w zasadzie tylko prostsze zwroty.

Ehh ale byki! Powinno być "rozumiem" a nie "rozumię". Cóż, poza angielskim i niemieckim, muszę się douczyć z polskiego :D

Z niemieckiego będą się osłuchiwał z telewizją, zacząłem sobie słuchać kurs "Deutsch - warum nicht?" na dw-world.de ściągnąłem książkę-wywiad z Ratzingerem "Gott und die Welt", ale bez słownika chociażby internetowego się nie obejdzie.
      Przydałaby się jeszcze jakaś książka o IT/programowaniu a później jakieś filmy niemieckie z napisami czy piosenki.
      • pierwszy-donosiciel Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 04.06.11, 09:17
        Nie wiem dokładnie jakie te kursy niemieckiego na DW są.

Kursy angielskiego, jakie oferuje Głos Ameryki (VOA) są doskonale. Na ich filmikach można obserwować także mimikę lektorki. Bardzo, bardzo ważne. Tekst jest jednocześnie na ekranie. Po za tym tekst można także wydrukować na papierze. Odpowiedni przycisk po prawej stronie pod ekranem.

Oprócz tego VOE oferuje teksty w Special English, lektor mówi 15 % wolniej od normalnego mówcy w TV. Zdania są prostsze, aniżeli w normalnym języku angielskim.

Teksty zmieniają się kilka razy w tygodniu.

Bardzo żałuję, że urodziłem się kilka lat za wcześnie, przed wynalezieniem internetu. Kto w dzisiejszych czasach nie zna kilku języków obcych, jest sam sobie winien.

Także Rosjanie oferują w Głosie Rosji kursy języka rosyjskiego dla początkujących. Dla zaawansowanych mają także teksty dwujęzyczne i z dźwiękiem. Ale lektorka za szybko mówi, więc zrezygnowałem z tego.

Za czasów PRL należało w szkole do dobrego tonu, lekcje rosyjskiego olewać.
        Więc niewiele mi z tego czasu pozostało.
      • jureek Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 04.06.11, 22:53
        ich_verstehe napisał:

> Przydałaby się jeszcze jakaś książka o IT/programowaniu a później jakieś filmy
        > niemieckie z napisami czy piosenki.

Na Deutsche Welle masz przecież też telenowelę z napisami "Jojo".
        Jura
        • pierwszy-donosiciel Gorąco i serdecznie polecam! 05.06.11, 10:57
          Znalazłem nawet link!

Bardzo dobre! Gorąco i serdecznie polecam!
          • pierwszy-donosiciel Re: Gorąco i serdecznie polecam! 05.06.11, 12:25
            Weitere Hausaufgaben:

Wie heißt der Mann vom Reh?

.........................................................................

www.ndr.de/media/hirsche2_v-contentgross.jpg

.........................................................................
    • haasi Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 05.06.11, 17:54
      ich_verstehe napisał:
      a potem zacząłem uczyć się angielskiego i m.in. dzięki samodzielnej nauce, oglądaniu filmów z na
      > pisami angielskimi, studiowaniu podręczników, czytaniu tekstów w internecie i t
      > łumaczeniu nieznanych słówek i rozmawianiu na anglojęzycznych forach udało mi s
      > ię ten język opanować do satysfakcjonującego mnie poziomu.
      > Teraz chcę się zabrać za niemiecki.

A wypróbowałeś i przerobiłeś już te metody w niemieckim, co ci tak pomogły w "opanowaniu" angielskiego? Jeszzce nie? No, to wypróbuj. Po trzech dniach umiesz po niemiecku "OK" bzw. "fuck u".
      • tobisia13 Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 08.06.11, 14:12
        Najwazniejsze jest aby duzo mowic po niemiecku,jesli juz cos potrafisz.Polecam prosta metode slowek.Do dzis tak robie,ze jesli chce nauczyc sie jakis nowych slowek,to zapisuje je na kartce i klade w widocznym miejscu i w ciagu dnia sobie zagladam.Na drugi dzien kolejne slowka,az w koncu bedziesz ukladac zdania.Ich wünsche dir viell Erfolg!
        • haasi Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 08.06.11, 18:02
          lepiej idz na piwo. Skutki sa natychmiastowe.
    • brygida284 Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 15.06.11, 08:59
      Kurcze, samodzielnie nauczyć się języka jest jednak ciężko. to znaczy zarówno nauka z podręczników, płyt, słuchanie muzyki oraz czytanie książek w języku obcym są zdecydowanie ok ale raczej jako uzupełnienie do nauki właściwej na lekcjach prywatnych albo w szkole językowej
    • mrukmrukmruk Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 01.09.11, 12:49
      Moim zdaniem oglądanie filmów bez napisów. Ale niestety niemieckie kino jest średnie (eufemizm ;) ), więc to może być męka. Zresztą ja nie jestem zwolennikiem samodzielnej nauki języka obcego, lepiej kupić sobie jakiś kurs, dużo teraz ofert szkół. Mi się podoba szkoła Axon, ich oferta wydaje się rozsądna i całkiem przystępna. Mają własny autorski program.
      • kazeta.pl55 Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 01.09.11, 14:38
        mrukmrukmruk napisał:

> Zresztą ja nie jestem zwolennikiem
        > samodzielnej nauki języka obcego,

Hi!
        Mach dich bloB nicht laecherlich. Wie denkst du das, - mama za kogoś się ma uczyć?
        Człowiek uczy się zawsze sam, obojętnie czy pierwszego, drugiego, czy trzeciego języka. Wbij to sobie do głowy!
        mfg.
    • rotkaeppchen1 Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 03.09.11, 14:36
      W dzisiejszych czasach nauczenie sie jezyka obcego to nie problem, przy zalozeniu, ze sie chcesz nauczyc. Jasne, podstawy znajdziesz w ksiazkach, na poczatek z jezykiem mozna sie osluchac w TV i przez internet ale podstawa jest kontakt z zywym jezykiem. Najlepiej wyjechac na jakis czas do kraju niemieckojezycznego i tam po prostu rozmawiac. A jezeli nie jest to mozliwe, mozna skorzystac ze skype´a. Ja tak uczylam sie na poczatku a bylo to ponad 10 lat temu i troche mniej mozliwosci, wchodzilam na niemieckie "czaty" i zaczepialam ludzi, mowilam wprost, ze chce troche pogadac - popisac, bo ucze sie jezyka i chce sie wprawiac. Wielu rzeczy sie wtedy nauczylam, glownie dotyczylo to jezyka potocznego. Jednak dopiero wyjazd i regularne uzywanie jezyka pozwolilo mi osiagnac jego plynna znajomosc (nie pisze biegla, bo dla mnie biegla to tak na 100% a ja mam jeszcze pare procentow przed soba;-)
      • haasi Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 03.09.11, 17:33
        Noooo, nareszcie mądre zdanie: "płynnie" a "biegle" to potworna różnica.
        ich_verstehe potrzebuje też kilku procętów, bo biez wodki nie razbieriosz.
        • rotkaeppchen1 Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 03.09.11, 22:51
          Gdybym znala bielge, nie wzielabym cie kiedys za krolika :D
    • gandalph Samodzielne nauczenie się języka obcego 13.09.11, 19:48
      od zera jest możliwe ale dość trudne (przede wszystkim trudno się zmobilizować i z samodyscypliną bywa różnie).
      Osobiście w oparciu o własne doświadczenia radziłbym znaleźć b. dobry kurs dla początkujących, ale jak najbardziej intensywny: najlepiej 2-3 godziny dziennie przez powiedzmy pół roku, minimum kwartał. Bardzo dobrze, jeśli taki kurs prowadzi "native speaker" i to taki, który ni w ząb po polsku... Jeszcze lepiej, jeśli oprócz tego kursanci stanowią międzynarodową zbieraninę i niemiecki (w danym przypadku) jest jedynym wspólnym językiem. Wniosek: intensywny kurs w Niemczech lub Austrii.
      Kursy typu 2 x tygodniowo po 2 godziny możesz sobie darować, bo to nic nie daje, zwłaszcza na początku. Co innego później, na jakimś etapie zaawansowania.
      Wiem, że to kosztuje, ale za darmo nic nie ma.
      Wszystkie wymienione przez Ciebie formy nauki są wskazane i dobre, ale na pewnym poziomie zaawansowania. Na początek potrzeba solidnego "kopa".
      • anya2011 Re: Samodzielne nauczenie się języka obcego 14.09.11, 15:17
        Czesc,

odnośnie samodzielnej nauki niemieckiego to zgadzam się, ze najważniejsza jest samodyscyplina, z którą bywa...cięzko. Chęci są ważne, ale regularna nauka jest niezastąpiona. Z kursami to rożnie bywa, parę zaliczyłam. Ale jak w większości szkół za dużo ludzi w grupie i nauczyciele czasem jakby z łapanki byli. Mam tu na myśli ich predyspozycje pedagogiczne. Dlatego nic nie zastąpi wyjazdu do kraju niemieckojęzycznego. Byłam tylko pół roku, chodziłam na kursy przy Uniwerku (Hannover) i to była najlepsza lekcja. W Polsce, moim zdaniem, bardzo dużo liczą sobie za kursy w porównaniu z tym co dają w zamian (ale to już inny temat).
        Ehh, a jak wrócisz, to trzeba cały czas uczyć sie i uczyć, bo ucieka z głowy wszystko:))
        • rotkaeppchen1 Re: Samodzielne nauczenie się języka obcego 14.09.11, 17:32
          W uczeniu sie jezyka obcego praktyka odgrywa naprawde bardzo wazna role.
          Bedac w liceum postanowilam zapisac sie na kurs w Instytucie Goethego w Warszawie. Na podstawie egzaminu zakwalifikowalam sie na 3 semestr listy rezerwowej. Po 8-tygodniowym pobycie w Niemczech w czasie wakacji, zdajac ten sam egzamin zakwalifikowalam sie na 5 semestr, na liste glowna. Egzamin pisemny zaliczylam na tym samym poziomie, decydujacy byl egzamin ustny - wystarczylo 8 tygodni pobytu w srod samych Niemcow, calkowity brak kontaktu z jezykiem polskim - nie chodzilam w tym czasie na kurs, nie uczylam sie z ksiazek. Wystarczylo byc, sluchac, mowic, powtarzac, pozwalac innym podpowiadac brakujace zwroty i slowa.
    • lepian4 Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 16.09.11, 17:29
      Bardzo reprezentatywan ankieta: 1 glos, 100% poprawnych wynikow. rewelacja.
    • deutschliebhaber Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 30.09.11, 12:21
      Polecam programy multimedialne do nauki języka: z zagranicznych Rosetta Stone i Pimsleur, z polskich Profesor Klaus, super memo. A najlepiej połączyć to z nauką z lektorem i oglądaniem telewizji/ jakims tandemem. Polecam naszą szkołę ottoschule.pl Niezainteresowanych przepraszam za spamowanie, ale może kogoś zainteresuje oferta. Prowadzimy zajęcia w 4 osobowych grupach i wykorzystujemy nowoczesne narzędzia dydaktyczne (tablica interaktywna, programy multimedialne, autentyczne wycinki prasowe, wiadomości itp.). Nie tylko uczymy języka, ale też pokazujemy, jak uczyć się go samodzielnie :) Zapraszam
    • kamilg01 Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 30.04.12, 19:11
      szybko i tanio - to wiesz samodzielenie - pobierasz dobie kursy 10-20zl niemiecki jest wtedy latwy - .pdf i .mp3 sluchasz, robisz cwiczenia - z wymowa bez problemu i osluchasz sie .. nauczysz sie 10 razy wiecej niz na normalnym kursie a zaplacisz grosze bo kursy sa od 10zl... wejdz na super-ebook.pl i wybierz audiobooki i do nauki i jezyki obce - tam sa same kursy jezykowe i sa naprawde super - szczegolnie polecam te na wakacje i dla poczatkujacych tutaj link super-ebook.pl/
    • www.porteuropa.eu Re: Jak się samodzielnie nauczyć niemieckiego? 15.06.12, 11:57
      Polecam ten bezpłatny kurs internetowy języka niemieckiego. To taki niemiecki w pigułce - trochę ważnego słownictwa, podstawy gramatyki i co najważniejsze - porady, jak tanio dojechać do Austrii i jak się szybko uczyć niemieckiego w codziennych sytuacjach (np. słuchając radio internetowe, korzystając z materiałów dostępnych w sieci) porteuropa.eu/portal/nauka-jezykow/3892-bezplatny-internetowy-kurs-podstaw-jezyka-niemieckiego-austriacki-wariant
    • pzo3xic Polecam www.dogadamsie.pl 16.06.12, 19:31
      polecam www.dogadamsie.pl
      dzięki tej stronie bardzo łatwo samodzielnie nauczyć się niemieckiego :)
      • pejsatypalantjeckipe Re: Polecam www.dogadamsie.pl 17.06.12, 07:22
        pzo3xic napisał(a):
        > polecam www.dogadamsie.pl
        > dzięki tej stronie bardzo łatwo samodzielnie nauczyć się niemieckiego :)

Nie polecaj, bo się tam nic nie otwiera. Wieczne roboty konserwacyjne na serwerze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka