Dodaj do ulubionych

Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku?

23.08.12, 11:09
Hej, mam na imie Karolina i dzisiaj zaczynam nauke jezyka niemieckiego, po 3 latach przerwy.

Chcialabym miedzy innymi powiedziec :

1. Uczylam sie jezka niemieckiego 6 lat, ale mialam 3 lata przerwy i nie pamietam za duzo.

Obserwuj wątek
    • pejsatypalantjeckipe Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 23.08.12, 11:16
      No, i jak tam słowniczki po 3 latach nieuczenia? Znasz takie ustrojstwo, jak słownik?
      Ni czorta, czy jak?
      Twój zwrot jest tak cholernie trudny, że będzie się tu na pewno około 30 wpisów zaraz plątało!
      Założę się o zgrzewkę x12.
      • karollina.p Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 23.08.12, 11:18
        pejsatypalantjeckipe napisała:

> No, i jak tam słowniczki po 3 latach nieuczenia? Znasz takie ustrojstwo, jak sł
        > ownik?
        > Ni czorta, czy jak?
        > Twój zwrot jest tak cholernie trudny, że będzie się tu na pewno około 30 wpisów
        > zaraz plątało!
        > Założę się o zgrzewkę x12.

Jezeli masz wypisywac takie glupoty, to lepiej w ogole nie odpisuj. Jakby slownik mi pomogl, to uwierz mi, nie tracilabym czasu na pisanie na forum :)
        • pejsatypalantjeckipe Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 23.08.12, 11:40
          Wydaje ci się, że zanim ci napisałem, to nie sprawdziłem?
          No, to ci się tylko wydaje...
          A, jak masz dalej pisać głupoty na forum, to pisz.
          Będziemy mieli wszyscy doskonały ubaw z twojego powodu.

btw. myśl o fagocie = to jest taki instrument, który wszystko zapomina.
          FAGOT!
          • karollina.p Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 23.08.12, 14:15
            W przeciwienstwie do ciebie, to ja nie pisze glupot, ja po prostu zadanie pytanie, bo to jest w koncu forum, a to ze ty nie masz nic innego w zyciu do roboty, niz wymadrzanie sie na forum, to juz nie moj problem. Jezeli umiesz niemiecki, to pomoz innym bo po to jest to forum : ) Jezeli nie to po co w ogole sie odzywasz ? Trace przez ciebie czas, na czytanie tych bzdur.
            • pejsatypalantjeckipe Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 23.08.12, 15:43
              karollina.p napisała:

> W przeciwienstwie do ciebie, to ja nie pisze glupot, ja po prostu zadanie pytan
              > ie, bo to jest w koncu forum, a to ze ty nie masz nic innego w zyciu do roboty,
              > niz wymadrzanie sie na forum, to juz nie moj problem. Jezeli umiesz niemiecki,
              > to pomoz innym bo po to jest to forum : ) Jezeli nie to po co w ogole sie odzy
              > wasz ? Trace przez ciebie czas, na czytanie tych bzdur.

tto prawda...
            • rotkaeppchen1 Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 23.08.12, 20:38
              Hej, nie cierpie glupich komentarzy i przysrywan stalych bywalcow forum ale serio, w kazdym slowniku znajdziesz odpowiedz na twoje pytanie. Szczegolnie, jezeli kiedys uczylas sie jezyka, nie powinnas miec problemu ze znalezieniem odpowiedzi: pl.pons.eu/dict/search/results/?q=zapomnie%C4%87&l=depl&in=ac_pl&lf=de
              • pejsatypalantjeckipe Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 23.08.12, 21:34
                rotkaeppchen1 napisała: > Hej, nie cierpie glupich komentarzy i przysrywan stalych bywalcow forum ale serio, w kazdym slowniku znajdziesz odpowiedz na twoje pytanie. Szczegolnie, jezeli kiedys uczylas sie jezyka, nie powinnas miec problemu ze znalezieniem odpowiedzi: pl.pons.eu/dict/search/results/?q=zapomnie%C4%87&l=depl&in=ac_pl&lf=de
                Hej, nie cierpię głupich pytań baniaków, co nie mają pojęcia o niczym, a jeszcze się sadzą, jakby wykakali jajko.
                Co to jest w ogóle za pytanie dla forum?
                Jest to może jakiś problem literacki?
                A, może prozaiczna prowokacja, aby sprawdzić, czy umiecie podać linka leniwcowi?

Mam jeszcze kilka propozycji, a, ty rottkaepchen się poodpowiadaj, bo to diabelnie trudne:
                - idę
                - jem
                - mówię
                - piję... i jeszcze kilkaset.
                Noooooooooooooooo? Jak to będzie po niemiecku, bo zapomniałem?
    • chief-denunciator Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 24.08.12, 09:37
      karollina.p napisała:

> Hej, mam na imie Karolina i dzisiaj zaczynam nauke jezyka niemieckiego, po 3 la
      > tach przerwy.
      >
      > Chcialabym miedzy innymi powiedziec :
      >
      > 1. Uczylam sie jezka niemieckiego 6 lat, ale mialam 3 lata przerwy i nie pamiet
      > am za duzo.
      ----------------------------------------------
    • lepian4 Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 24.08.12, 13:00
      Heil, ich heiße Karolina und heute nach 3 Jahren kreativer Pause fange ich an Deutsch zu lernen.
      Ich würde gerne unter anderem sagen können:

Et kütt wie et kütt aver et hät noch emmer joot jejange.
      Wat wells de maache?

Zum ersten Satz möchte ich noch hinzufügen, dass es mich ankotzt, dass man nach der Pause die erfolgreichen Anstrengungen nicht mehr fortsetzen kann. Ich hätte Sprühstuhl bekommen, wenn ich da alles von vorne anfangen müsste!

Den zweiten Satz kann keiner schöner übersetzen, gebt auf!
      • chief-denunciator Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 24.08.12, 13:17
        epian4 napisał: Et kütt wie et kütt aver et hät noch emmer joot jejange.
        > Wat wells de maache?
        ====================================

My tu jesteśmy poważnym forum jn, a nie gwary kolonialnej...

Ot, co...
        • lepian4 Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 24.08.12, 13:57
          Tlumaczenia sa albo wierne, albo piekne. Ja postawilem na piekno!
          • chief-denunciator Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 24.08.12, 14:16
            A tu coś praktycznego, co się w codziennym życiu może przydać...

Mówca mówi trochę przez nos, ale i takich ludzi trza rozumieć.

Nie wszyscy są po kursie wyraźnego mówienia dla aktorów...

Ot, co...
      • kazeta.pl55 Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 27.10.12, 07:27
        lepian4 napisał:

> kreativer Pause fange ich an Deutsch zu lernen.

Kreative-Pause, - was fuer ein Begriff, wirklich wunderbar!

> Et kütt wie et kütt aver et hät noch emmer joot jejange.
        > Wat wells de maache?

To Berlinerslang? Nie za za bardzo rozumiem treść. Moja próba z pierwszym zdaniem wygląda tak:

Es kitt, wie es kitt, aber es haette noch immer gut gegangen. --> Kit jak, kit, ale dotąd zawsze jakoś dobrze trzymał. (Coś w sensie wciskania komuś kitu/oszustwa.)

a z drugim tak:

Was wells da mache? --> Co ktoś tu robi (kogoś w durnia)?

Wiem, że trochę źle rozumiem, ale jak byś mi podpowiedział, to z góry dziękuję.
        mfg.
        • pejsatypalantjeckipe Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 27.10.12, 08:41
          Schneckle, das ist Kölnisch Wasser. Wenn du Internet hättscht, dann könntscht, aber du haschs neme.
          Kaufe dir das Internet mit wyszukiwarka gógle. Gleich zwei Kilo!
    • nemuri_neko Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 06.09.12, 15:03
      karollina.p napisała:

> 1. Uczylam sie jezka niemieckiego 6 lat, ale mialam 3 lata przerwy i nie pamiet
      > am za duzo.

Ich habe 6 Jahre lang Deutsch gelernt, danach / darauf kam eine Pause von 3 Jahren und somit habe ich viel vergessen.

ODER

Ich habe 6 Jahre lang Deutsch gelernt. Nach einer 3jährigen Pause habe ich Vieles vergessen / erinnere ich mich leider nicht mehr an das damals Gelernte.

--
      nemurineko.blox.pl
      • lepian4 Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 24.09.12, 09:26
        ...und ich habe viel verlernt....
      • tomeknowak83 Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 04.10.12, 00:04
        Warum schreibst du "... 6 Jahre ... " und "...3 Jahren..."? Wie müssen wir geschreiben?
        • pejsatypalantjeckipe Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 04.10.12, 08:36
          tomeknowak83 napisał:

> Warum schreibst du "... 6 Jahre ... " und "...3 Jahren..."? Wie müssen wir gesc
          > hreiben?

Ge-Tomeczku, wir gemüssen so geschreiben damit wir dass geverstanden und gelernen zuerste. Gerozumisz?
          • chief-denunciator Nobody is perfect! Wszyscy uczymy się na błędach.. 04.10.12, 10:11
            pejsatypalantjeckipe napisała:

> tomeknowak83 napisał:
            >
            > > Warum schreibst du "... 6 Jahre ... " und "...3 Jahren..."? Wie müssen wi
            > r gesc
            > > hreiben?
            >
            > Ge-Tomeczku, wir gemüssen so geschreiben damit wir dass geverstanden und gelern
            > en zuerste. Gerozumisz?
            ===========================================

A Nie mówiłem? A Nie mówiłem? A Nie mówiłem? ...

Nie wkuwać na pamięć tabelek gramatycznych?

Tomeczku !

Weź interesującą książkę w języku niemieckim i jej tłumaczenie na polski. Plus CD w języku niemieckim. Przerabiaj to intensywnie co najmniej przez rok (słuchać, powtarzać głośno) i dopiero wtedy szukaj w gramatyce pomocy dla tych problemów, które nie można było samemu intuicyjnie zrozumieć bez gramatyki.

Ale gratuluję odwagi ! Od czasu do czasu warto coś publicznie napisać i zobaczyć jaki jest feedback... Nobody is perfect! Wszyscy uczymy się na błędach... Codziennie od nowa. Od kołyski, aż do katafalku...

Tak trzymaj!

Ot, co...
            • pejsatypalantjeckipe Re: Nobody is perfect! Wszyscy uczymy się na błęd 04.10.12, 11:13
              chief-denunciator napisała:

> A Nie mówiłem? A Nie mówiłem? A Nie mówiłem? ...
              >
              > Nie wkuwać na pamięć tabelek gramatycznych?

No, i on ma z tym rację. Czy komu się podoba, czy nie.
              Ino aby kto posłuchał?
              Na to nie ma das Rezept.
              A, szkoda...

(są tylko "odrabiacze lekcji" i "wypisywacze podstawowej gramy" po raz x-tny na forum)
        • nemuri_neko Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 04.10.12, 09:42
          tomeknowak83 napisał:

> Warum schreibst du "... 6 Jahre ... " und "...3 Jahren..."? Wie müssen wir gesc
          > hreiben?

tak to jest, że "von" rządzi Dativem, a w tym przypadku rzeczownik w liczbie mnogiej dostaje końcówkę "-n"

nemurineko.blox.pl
    • pejsatypalantjeckipe Re: Jak nazywa sie 'Nie pamietam' po niemiecku? 24.09.12, 16:46
      I hab's neme.
    • saksalainen Sęk 26.10.12, 21:11
      Sęk w tym że nie ma w niemieckim słowa "pamiętać" (tzn. jest tylko "sich erinnern" - przypominać sobie). Dlatego lepiej powiedzieć "dużo zapomniałam".

Ich habe 6 Jahre lang deutsch gelernt, habe dann aber 3 Jahre Pause gehabt und viel vergessen.
      • pejsatypalantjeckipe Re: Sęk 26.10.12, 21:22
        www.youtube.com/watch?v=JGVOtZjtY-s
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka