Dodaj do ulubionych

obrazki dla dorosłych

23.02.14, 19:53
Czy są jakieś sensowne słowniki obrazkowe dla dorosłych? Albo plansze w wersji elektronicznej? Naukę z połączeniem obrazu uważam za efektywniejszą, tymczasem wszędzie znajduję jedynie obrazki z podstawowymi słówkami dla dzieci.
Obserwuj wątek
    • antipejs Re: obrazki dla dorosłych 24.02.14, 09:18
      "Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem." Sama to cytujesz w twojej sygnaturze i nie czynisz świadomym. Z jakiego powodu?
      Co to są za obrazki "dla dorosłych"?
      Jakieś nieprzyzwoitości, czy co?
      Co to za bzdura?
      To tak, jakby dorosły od razu wiedział, co to "jabłko" po niemiecku, ale "świadomość", to mu trzeba pokazać na obrazku, czy jak?
      • kobieta_z_saturnem Re: obrazki dla dorosłych 25.02.14, 00:57
        Faktycznie użyłam niefortunego określenia "dla dorosłych" zamiast "dla zaawansowanych".

Chodzi o to, że w obrazkach dla dzieci jest przykładowo narysowane jabłko i koniec. Ja oczekiwałam dodatkowo rysunków do zwrotów: "gryźć jabłko", "kroić jabłko', "obierać jabłko ze skóry", "zgniłe jabłko" itd. Zależy mi na uwzględnieniu zwrotów często używanych z danym rzeczownikiem.

Z kolei słowniki obrazkowe specjalistyczne rozkładają jabłko na czynniki pierwsze, wchodząc w terminologię biologiczną, jak szypułka czy miąższ, co jest mi niepotrzebne. Nie ma nic pośredniego.
        • six_a Re: obrazki dla dorosłych 17.03.14, 22:23
          >Ja oczekiwałam dodatkowo rysunków do zwrotów: "gryźć jabłko", "kroić jabłko', "obierać jabłko ze skóry",

w edukacji dorosłych obrazki nie są potrzebne, poza rozbieraniem na kawałki, patrz słowniki obrazkowe.
          normalnie bierzesz sobie słownik języka niemieckiego i przy jabłku masz większość potrzebnych zwrotów, przysłów itp.
    • jogi514 Re: obrazki dla dorosłych 24.02.14, 12:35
      kobieta_z_saturnem napisała:

> Czy są jakieś sensowne słowniki obrazkowe dla dorosłych? Albo plansze w wersji
      > elektronicznej? Naukę z połączeniem obrazu uważam za efektywniejszą, tymczasem
      > wszędzie znajduję jedynie obrazki z podstawowymi słówkami dla dzieci.

Na przykład:

ksiegarnia.poltax.waw.pl/product_info.php?products_id=171]
      To jeszcze zależy, czy potrzebne polskie tłumaczenie (bo są i bez), czy wystarczą same obrazki
      • kobieta_z_saturnem Re: obrazki dla dorosłych 25.02.14, 00:43
        Dzięki, ale nie zależy mi na terminologii specjalistycznej, by znać gatunki roślin czy budowę maszyn rolniczych. Mnie chodzi o obrazki obejmujące wyrażania, uwzględniające ruch np. pielić rośliny, kroić chleb, tankować samochód.
        • antipejs Re: obrazki dla dorosłych 25.02.14, 07:16
          kobieta_z_saturnem napisała:

pielić rośliny, kroić chleb, tankować samochód.

A, narysuj to? Zauwaz, ze jest tam innych rzeczy od diabla i ciut-ciut...
          Ludzie to maja pomysly...
    • rotkaeppchen1 Re: obrazki dla dorosłych 18.03.14, 16:53
      www.duden.de/shop/duden-bildworterbuch-deutsch-als-fremdsprache
    • lepian4 Re: obrazki dla dorosłych 18.03.14, 16:54
      Kup sobie jakies komiksy.
      Polecam Asterixa i Obelixa. Obrazkow jest od cholery, a dzieci faktycznie czesto tego zwykle do konca nie rozumieja
      • chief-denunciator Re: obrazki dla dorosłych 19.03.14, 06:31
        lepian4 napisał:

> Kup sobie jakies komiksy.
        > Polecam Asterixa i Obelixa. Obrazkow jest od cholery, a dzieci faktycznie czest
        > o tego zwykle do konca nie rozumieja
        =====================

Popieram...
        Pomysł jest tak dobry, że mógłby być mego autorstwa...
        Ważne jest aby komiks zawierał CD.
        Najważniejsze jest, aby się osłuchać z rytmem i melodią języka....

Nie ma nic bardziej frustrującego jak słuchać polskich licealistów po kilku latach "nauki" języka obcego czytających obcy tekst....

Ot, co....

Postscriptum

Ale o powyższym już tu XXXL razy pisałem...
        • lepian4 Re: obrazki dla dorosłych 19.03.14, 13:26
          Za komuny byly w Polsce komiksy do nauki jezyka niemieckiego. Czesto o tresci historycznej. Wtedy nie bylo jeszcze jednak CD. A slownictwo...? Coz, dzis malo wie, kim jest Oheim.
          Bylbym zapomnial, nikt tego nie kupowal, wiec seria dobiegla konca na Boleslawie Krzywoustym.
          • chief-denunciator Re: obrazki dla dorosłych 19.03.14, 16:46
            lepian4 napisał:

> Za komuny byly w Polsce komiksy do nauki jezyka niemieckiego. Czesto o tresci h
            > istorycznej. Wtedy nie bylo jeszcze jednak CD. A slownictwo...? Coz, dzis malo
            > wie, kim jest Oheim.
            > Bylbym zapomnial, nikt tego nie kupowal, wiec seria dobiegla konca na Boleslawi
            > e Krzywoustym.
            ============================

Zgadza się, słownictwo musi być współczesne.

Miałem olbrzymie szczęście przy mojej nauce angielskiego...

Najnowsza amerykańska beletrystyka....

Postscriptum

Oheim jest wujek...

Absolwenci MIT-u takie rzeczy wiedzą...

Ot, co...
            • lepian4 Re: obrazki dla dorosłych 20.03.14, 17:00
              Oheim to jest stryjek, czyli brat ojca! Brak mi kurna slow!
    • martina-0 Re: obrazki dla dorosłych 20.03.14, 16:44
      Jak znasz trochę angielski, zaloguj się na www.englishtips.org (tylko nazwa użytkownika i hasło, bez konieczności posiadania profilu). Niektóre materiały do angielskiego mogą być pomocne do innych języków. Jak wybierzesz jakąś książkę (a są w pdf), pod jej opisem jest "more", kliknij na to, a otworzy się pełny opis książki, poniżej trzeba kliknąć na "mirror" i tam są linki do stron pobierania plików. Czasami pliki są w zip i trzeba pobrać sobie program rar, a bywa że czegoś jednak nie da się ściągnąć, bo plik został usunięty.

Ta strona to jaki "chomikuj", ale bezpłatny i z książkami, materiałami audio i video po angielsku.

Są tam książki, które zawierają wyłącznie zestawy obrazków do nauki, bez angielskich słówek, więc ściągnięciu książki i zapisaniu jej na kompie, drukujesz sobie żądaną stronę i niemieckie słówka do obrazków robisz samodzielnie!

Sprawdź te tytuły, np."1000+ Pictures for Teachers to Copy", "YLE Picture Bank", "Clipart and Pictures", Picure Prompts..., Learn English Vocabulary By Pictures 1.6

Czy znacie podobne strony z materiałami do niemieckiego jak ta www.englishtips.org, poza chomikuj? A może Niemcy tak dbają o prawa autorskie, że nie ma czegoś takiego?

Ponadto jak ktoś zna bardzo dobrze angielski, może zajrzeć do książek Oxford University Press z serii Teacher Resource Books. Na ww. stronie są prawie wszystkie części tej serii. Tam są gotowe recepty na lekcje dotyczące np. filmu, wykorzystania prasy i internetu, jak uczyć słownictwa i wiele innych. Pewne rzeczy są uniwersalne i można je zaadaptować do innych języków, oczywiście trzeba się trochę napracować, ale Wasi uczniowie to docenią...

Współczuję Wam germanistom, że nie w Polsce nie macie tylu pomocy naukowych dla wszystkich poziomów, tak jak mają angliści!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka