Dodaj do ulubionych

niemiecki w wakacje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 18:53
Czy nie mając zbyt duzo środkow finansowych warto wydac 4000 zl i pojechac na
kurs jezykowy do niemiec. Czy jednak przy duzym zaangażowaniu z mojej strony
lepiej wykozystac tą kasę na korypetytora (konwersacje) i intensywnie uczyc
sie go przez 3 miesiace wakacji w kraju (ksiązki, czytanie
niemieckojezycznych gazet, niemiecka TV itp.). Proszę o radę.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jecki Na jakim etapie jestes ? IP: *.arcor-ip.net 03.07.05, 19:20
      j.
      • Gość: kuba Re: Na jakim etapie jestes ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 19:33
        obecnie na srednio zaawansowanym.
      • Gość: kuba Re: Na jakim etapie jestes ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:06
        Uczyłem sie niemieckiego tylko w liceum w klasie o rozszerzonym profilu jez.
        niemieckiego (6h tygodniowo, pzez 4 lata). Obenie na studiach nie mam lektoratu
        z niemieckiego, a w marcu wyjezdzam do Niemiec w ramach programu SOKRATES.Okres
        wakacji i czas do wyjazdu chce jak najlepiej wykorzystac,tak aby pobyt w
        Niemczech byl jak najbardziej efektywny.
        • Gość: ich Re: Na jakim etapie jestes ? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.07.05, 20:10
          Osobiście bym się przygotowywał intensywnie w kraju, ale konwersacja jest
          niezbędna. Nie każdy kurs językowy w Niemczech spełnia oczekiwania i wówczas
          wyrzucisz tylko pieniądze. A skoro i tak wyjeżdżasz, to z solidnymi podstawami
          po kilku dniach dorównasz pozostałym. Powodzenia!
          • Gość: Jecki "ich" ma w zasadzie racje, pytanie tylko: IP: *.arcor-ip.net 03.07.05, 20:20
            co rozumiesz pod "kursem jezykowym" w Niemczech i jaki dlugi ma ow kurs byc.
            Jesli lektorzy/wykladowcy sa dla Ciebei 24h/dobe i trwa on przynajmniej 1
            miesiac, wtedy mozna by sie nad tym zastanowic. Jesli zas odbebniac masz jedynie
            pare godzin programu dziennie, potem zas jestes pozostawiony samemu sobie, z
            ograniczonymi mozliwosciami konwersacji z "Muttersprachler" - wtedy daruj sobie
            rzeczywiscie.
            Typ: wypozyczaj dvd (filmy) w niemieckiej wersji jezykowej. Ogladaj je min. po
            dwa razy. Laczysz wtedy przyjemne z pozytecznym.
            j.
    • slonikus Re: niemiecki w wakacje 06.07.05, 16:24
      Hej,
      na pewno warto. Przynajmniej tak wynika z moich doswiadczen. Jesli masz
      wystarczajaco duzo motywacji, bedziesz sie uczyl np. 4 godziny dziennie na
      kursie i potem drugie tyle w domu, a trzecie tyle spedzisz np. z niemieckimi lub
      innymi znajomymi, ale rozmawiajac po niemiecku to na pewno wiele na tym zyskasz.

Efekty beda tym wieksze, jesli zamieszkasz albo z niemiecka rodzina albo np. z
      niemieckimi studentami (szukaj hasla Studenten WG, czyli Wohngemeinschaft).

Warto rozejrzec sie za tanimi szkolami, ktore mimo wszystko oferuja dobre
      intensywne kursy. Wiekszosc szkol oferuje cos za >300 euro za miesiac, ale sa i
      tansze. Ja osobiscie chodzilam do BSI w Berlinie (www.bsi-berlin.de),
      gdzie kursy kosztowaly 150-200 euro + ewentualnie podreczniki (ale niektorzy
      nauczyciele w ogole z nich nie korzystali). Prac domowych mielismy tyle, ze nie
      wiedzialam w co rece wlozyc. Do tego moj pierwszy nauczyciel wprowadzil zwyczaj,
      ze raz w tygodniu spotykalismy sie cala grupa w knajpie na tzw. Stammtisch i
      gadalismy o wszystkim
      • e-meg do slonikusa :) 07.07.05, 21:18
        Mozesz robic zakupy po niemiecku, czytac niemieckie gazety i je tlumaczy
        > c
        > (polecam probne abonamenty, nic nie kosztuja, a przez dwa tygodnie masz za
        darm
        > o
        > dziesiatki artykulow do tlumaczenia i nauki slowek!),

czy moglabys zdradzic o jakich probnych abonamentach mowa?
        • Gość: ich nie jestem słonikus, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 07.07.05, 21:24
          możesz się zwracać do mnie per Słoniu (bynajmniej nie ze względu na
          trąbę :))))), ale chodzi o to, że często gazety w ramach promocji proponują
          bezpłatny abonament na próbę przez dwa tygodnie i potem się zwracają z
          zapytaniem, czy się podobało i czy chcesz normalny abonament. Odpowiadasz, że
          się bardzo podobało, ale nie chcesz i szukasz następnej oferty za friko.
          • e-meg a wiec Sloniu... :)) 07.07.05, 22:38
            sytuacja wyglada tak... angielski i francuski znam na poziomie bardzo mnie
            zadowalajacym (skromna jestem;)) ) a niemiecki po 3 latach nauki w lo znam na
            poziomie nizszym, ale komunikatywnym (wiele mowiace zdanie "mein Deutsch ist
            nicht gut. Sprichst du English?" jest najlepszym podsumowaniem tego poziomu ;))

tak wiec szanse ze znajde sobie sama jakas gazete i ta cala reszte zorganizuje
            sa niewielekie.. czy wiec moglabys podac jakies konkretne tytuly i czy to byla
            wersja papierowa czy elektroniczna i jak procedura wydobywania od nich
            gratisowego czytadla wyglada?

chwilowo wyglada to jak szykowanie motyki, ale moze akurat ta metoda sprawdzi
            sie w przypadku Deutscha;)

pozdrawiam i jezeli chce Ci sie/ masz ochote to poratuj :))
            • Gość: ich-słoń Re: a wiec Sloniu... :)) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 07.07.05, 22:56
              Mieszkasz w Niemczech, 3 w Polsce? Ta oferta jest na terenie Niemiec.
              • Gość: ich nie wszystkie IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 07.07.05, 23:02
                linki są aktualne, ale możesz poklikać do woli:
                www.zeitung.de/
                • e-meg Re: nie wszystkie 07.07.05, 23:11
                  w pl, przy granicy (swinoujscie) ale to jednak pl jest
                  • e-meg Re: nie wszystkie 07.07.05, 23:13
                    hmm... die zeit'a to ja jeszcze nie poczytam;)
                    • Gość: ich no problem, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 07.07.05, 23:17
                      wie wäre es damit?:
                      www.bravo.de/online/
                      • e-meg Re: no problem, 07.07.05, 23:18
                        idealne:>
                        • Gość: ich oder: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 07.07.05, 23:25
                          freundin.msn.de/
                          • Gość: ich und noch was: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 08.07.05, 08:37
                            www.kika.de/index.shtml
                            "Sprachmäßig" finde ich ganz ok! Ich weiß, Du bist schon aus dem Alter, aber
                            nur der Sprache wegen...
                            • Gość: :/ Juma IP: *.icpnet.pl 08.07.05, 17:57
                              www.juma.de
                              Dla uczących się niemieckiego - dla młodzieży, czasem troche naiwne, ale łatwo
                              się czyta...
                              • jureek Re: Juma 09.07.05, 19:22
                                Gość portalu: :/ napisał(a):

> www.juma.de
                                > Dla uczących się niemieckiego - dla młodzieży, czasem troche naiwne, ale łatwo
                                > się czyta...

Hm, ciekawe, czy Niemcy wiedza, co w Slubicach np. oznacza powiedzenie "jechac
                                do Niemiec na jume"? A moze to stad wzielo sie to slowo (po polskiej stronie
                                granicy)?
                                Jura
                                • Gość: ich a co to znaczy? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.07.05, 08:01
                                  • Gość: Jureek Re: a co to znaczy? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.07.05, 08:10
                                    W nadgranicznych miejscowosciach "isc na jume" oznacza isc krasc w sklepach w
                                    Niemczech. Juma byl to sposob utrzymania wielu mlodych ludzi, tzw. jumaczy.
                                    Pozdr.
                                    Jura
                                    • Gość: ich ooooh! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.07.05, 08:15
                                      Das wußte ich nicht! Scheiße!
      • Gość: m20 Re: niemiecki w wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 23:41
        Witam, mam pytanie- jaki jest wiek uczestników na tego typu kursach ? Wiem że
        powyżej 18:), ale jak to w praktyce wyglada- czy jest duża ilość osób w wieku
        <25 ?:)

Sam mam 20 lat i zastanawiam sie nad wyjazdem nad taki kurs, ale nie chciałbym
        sie na miejscu ogranicznych do samej nauki, dlatego pytam czy w twoim przypadku
        było z kim sie 'rozerwac' ?:]

Z góry dzieki za odp.
        pozdrawiam
        • Gość: ich das hängt nur von Dir ab! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.07.05, 07:40
          Solarki są wszędzie! ;)
          • Gość: ich war ich immmer noch wach? :))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.07.05, 13:57

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka