Dodaj do ulubionych

Policealne Studium Zawodowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:17
Policealne Studium Zawodowe - jak to będzie po niemiecku? Chodzi mi głównie o
słówko "policealne". Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mi Re: Policealne Studium Zawodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:49
      Postlyzeales Fachstudium
      • Gość: ich Doris chciała to IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.07.05, 20:55
        po niemiecku.
      • Gość: Doris Dziękuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:00
        Dziękuję
    • Gość: ich Mir ist... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.07.05, 21:09
      (nicht übel), Schwyzerdütsch bekannt. Gibt´s auch Polskadeutsch?
      • Gość: aga_s jasne: IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 25.07.05, 21:12
        np. Entschuldigen Sie die Leiche ... ;-)
        • Gość: Mi postlyzeal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:17
          www.ifos.de/anabin/scripts/lstGlossar.asp?Page=3&OrderBy=&SuchLand=27
          • Gość: aga_s to tak, jak dowód na istnienie słowa IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 25.07.05, 21:21
            "Intentionsbrief" !
            • Gość: Mi Re: to tak, jak dowód na istnienie słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:33
              Wpiszcie na googlu hasło "Postlyzeale Schule". Kilka stron się pokaże, więc nie
              jest to takie egzotyczne słowo.
              • tiggerific Re: to tak, jak dowód na istnienie słowa 25.07.05, 21:35
                jak tylko kilka razy, to jest bardzo egzotyczne, wierz NAM :)
              • Gość: ich rumuńsko-polskie strony n/t IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.07.05, 21:36
                • Gość: Mi Re: rumuńsko-polskie strony n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:43
                  sprecyzujmy: niemieckie strony dotyczące polsk. i rum. szkół.
                  Na razie nikt nie zaproponował sensownej alternatywy
                  • tiggerific Re: rumuńsko-polskie strony n/t 25.07.05, 21:45
                    eee tam :)
                    chodzi o to, że żaden Niemiec nie będzie wiedział, co za cholera ten postlyzeal.
                    sensowna jest na samym dole.
          • Gość: ich eine gute Leistung, hehe! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.07.05, 21:32
            Znalazłem więcej podobnych kwiatków, np. otrzęsiny = Studentischer Scherz mit
            Erstsemestern.
            Prawie jak dokumentacja UE po polsku. Super!
            • Gość: aga_s a ja miałam w łapkach kiedyś IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 25.07.05, 21:47
              broszurkę promocyjną pewnej gminy, która oferowała swoim gościom "Ein
              breitgefächertes Angebot an Fussturistik" ;-)!!!!
              • Gość: ich jak ktoś fuss-sex lubi, ;) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.07.05, 22:36
                czemu nie.
                Zbliża się 1. sierpnia i mój Land jest "antyreform". Wesoły jest ten kraj!
    • tiggerific Re: Policealne Studium Zawodowe 25.07.05, 21:34
      weiterbildend wystarczy, jeśli przedtem jest, że delikwent uczęszczał do liceum
      • Gość: Mi Re: Policealne Studium Zawodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:44
        A jeśli nie ma w tekście nic o liceum, to co? Przypisy tłumacza?
        • tiggerific Re: Policealne Studium Zawodowe 25.07.05, 21:46
          nie, zapewniam Cię, że weiterbildend jest OK, a postlyzeal to bełkot, tu
          dopiero potrzeba przypisów.
          • Gość: Mi Re: Policealne Studium Zawodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:55
            Żeby się podroczyć:
            de.wikipedia.org/wiki/Lyzeum
          • Gość: Mi Gymnasium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:04
            Niektórzy chcą, żeby tłumaczenie było jak najbardziej niemieckie. Niedawno
            tłumaczyli liceum jako Gymnasium. Jak w Polsce powstały gimnazja, to dopiero
            mają problem. Czasem tłumacząc trzeba zastosować specyfikę języka wyjściowego.
            Rozumiemy słowa bundeswehra, Duma, Bundestag, pieriestrojka, chociaż nie brzmią
            po polsku i nie potrzebujemy przypisów.
            • tiggerific Re: Gymnasium 25.07.05, 22:31
              gdyby tylko polskie szkoły policealne były tak sławne jak pieriestrojka
              odmieniana swego czasu w mediach przez wszystkie przypadki, to ja bym się nawet
              przychyliła do postulatu. niestety, poza przypadkami słów o międzynarodowej
              sławie dobrze jest tłumaczyć tak, żeby czytający zrozumiał, jaki rodzaj szkoły
              ukończył(a) bohater(ka) tekstu.

wyobraź sobie odwrotną sytuację, niemiecki Gymnasiast uczący się polskiego
              powie po polsku swojemu koledze licealiście, że chodzi do gimnazjum, wiedząc,
              że polskie gimnazjum to co innego? czy wybierze odpowiednik, czyli liceum?

a co do polskiego gimnazjum, to była już kiedyś podobna dyskusja, poniżej
              fragment:

> a co to jest Hauptschule, bo wg mnie odpowiada prawie idealnie polskiemu
              > gimnazjum - jest po podstawówce, tylko w Niem. klasy 5-9, a w Polsce 6-9

Latami tak. Ale wynikiem i perspektywami nie.

Tu jest problem, ze usilujemy jablka substytuowac gruszkami. Gimnazjum w Polsce
              jest jeszcze dla wszystkich obowiazkowe i wspolne, a w Niemczech juz po
              podstawowce drogi sie rozchodza. Czyli po gimnazjum mozna robic wszystko (albo
              nic), podczas gdy wybor Gymnasium-Realschule-Hauptschule bardzo decyduje o
              dalszej drodze. Hauptschule daje praktycznie wylacznie mozliwosc pozniejszego
              uczenia sie jakiegos zawodu praktycznego (Handwerk). Po Realschule znacznie
              wiecej kierunkow zawodowych stoi otworem (wlacznie z rozbudowaniem Mittlere
              Reife do Abitur i studiami). No a po Gymnasium i z matura wszystko jest mozliwe.

Niemieckiego odpowiednika gimnazjum po prostu nie ma. Wzglenie pozbawionym
              bledow bedzie okreslenie allgemeine Schulen der Sekundarstufe I, choc toto powie
              cos prawie wylacznie czlowiekowi znajacemu dokladniej strukture szkolnictwa.
              • Gość: ich chciałem... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.07.05, 22:53
                wspomnieć o Sekundärstufe I i II, ale odpuściłem sobie.
                Ale po technikum też można iść do tego policealnego, ale nie trzeba, bo zawód
                już się ma?

Jak przy każdym tłumaczeniu, trzeba uwzględnić, dla kogo to jest, kto to będzie
                czytał.
                • tiggerific Re: chciałem... 26.07.05, 00:07
                  z formalnego punktu widzenia nie wiem, ale z praktycznego nie ma potrzeby, bo
                  to jest szkoła dla tych, co nie mają zawodu, a chcieliby, a technik ma i maturę
                  też może mieć, to prędzej na studia pójdzie :)
          • Gość: Mi Duden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:20
            ly|ze|al <Adj.> (veraltet): das Lyzeum betreffend.
            post-, Post- [lat. post = nach]: kennzeichnet in Bildungen mit Adjektiven
            seltener mit Substantiven oder Verben etw. als zeitlich später liegend,
            erfolgend: postimpressionistisch, -pubertär; Postfeminismus.
            • kokolores Re: 25.07.05, 22:31
              Jak Niemcowi napiszesz/powiesz "Postlyzeales ..." to Cie poprosi o
              przetlumacznie na niemiecki!
              :o)
      • Gość: ich eine Frage: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.07.05, 21:45
        czy liceum w Polsce kończy się zawsze maturą?
        • tiggerific Re: eine Frage: 25.07.05, 21:48
          nie, dlatego są policealne (nie wymagają świad. mat.) i pomaturalne (wymagają),
          ale to jedetn gniot - wybór dla tych, którzy nie dostali się na studia lub chcą
          szybko zdobyć zawód.
        • Gość: Mi Re: eine Frage: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:48
          Jeśli ktoś nie zda matury to i tak ma wykształcenie średnie. Kiedyś były szkoły
          pomaturalne i policealne(bez wymogu zdania matury).
        • Gość: aga_s o ile wiem to matura nie jest obligatorisch ;-) IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 25.07.05, 21:49
          można ukończyć liceum nie przystępując do matury - wtedy mam tylko świadectwo
          ukończenia liceum (tzn. było tak kiedy ja zdawałam mature ... czyli 10 lat temu)
          • Gość: ich Aga_s, ich weiß, wie jung Du bist!;) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.07.05, 21:55
            • Gość: aga_s trotzdem IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 25.07.05, 22:05
              habe ich schon viele graue Haare!!!
        • kokolores Re: eine Frage: 25.07.05, 21:50
          Gość portalu: ich napisał(a):

> czy liceum w Polsce kończy się zawsze maturą?

Teoretycznie tak ,ale praktycznie mozna skonczyc liceum bez zdawania matury.
          Wtedy sie mowi o wyksztalceniu srednim,niepelnym.
          Tak przynajmniej bylo kieeeeedys dawno jak jeszcze mieszkalam w Polsce.
          A teraz to ..............nie wiem!
          :o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka