Dodaj do ulubionych

Tlumaczenie przysiegle - mozna inaczej ?

07.09.05, 19:16
Witajcie :)
Mam taki maly problem: musze przetlumaczyc kilka waznych dokumentow na na jez.
niemiecki (m.in swiadectwo ukonczenia liceum)- musza to byc tlumacznia
przysiegle). Chetnie zrobilabym to sama (skonczylam germanistyke i tlumacznie
nie jest dla mnie problemem) - ale nie mam uprawnien tlumacza przysieglego.
Wydawalo mi sie, ze bez klopotu znajde tlumacza, ktoremu zaplace za
podstemplowanie mojego tlumaczenia (oczywiscie liczylam na troche nizsza cene
niz za normalne tlumaczenie). I chyba bylam naiwna... Wykonalam kilka
telefonow i nikt nie chce sie tego podjac. Czy naprawde tlumacze przysiegli
nie wykonuja tego typu uslugi? Jesli ktos z Was orietuje sie w sytuacji,
prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje i pozdrawiam Forumowiczow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jecki dlaczego mieliby promowac konkurencje ??? IP: *.arcor-ip.net 07.09.05, 19:20
      j.
      • teufelchen17 Re: dlaczego mieliby promowac konkurencje ??? 07.09.05, 19:24
        chodzi o to, ze ja nie zamierzam byc dla nikogo konkurencja... do glowy mi to
        nie przyszlo... nie chce byc tlumaczem przysieglym - chcialam uczciwie zaplacic
        - a tlumacz nie mialby przy tym praktycznie nic do roboty
        • Gość: Jecki Skarbie, nie tlumacz mi, IP: *.arcor-ip.net 07.09.05, 19:26
          o co TOBIE chodzi. Mnie chodzilo o pukt widzenia wielu tlumaczy.
          j.
    • Gość: kacper Re: Tlumaczenie przysiegle - mozna inaczej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 21:05
      Hey!
      Nie słuchaj kitu wciskanego Ci przez dyletantów. Obowiązkiem tłumacza
      przysięgłego jest m.in. sprawdzenie i zaświadczenie dostarczonego mu
      tłumaczenia. Za taką operację może pobrać jedynie 50% należnego mu
      wynagrodzenia za stronę obliczeniową. (Tabelę stawek znajdziesz w biuletynie
      TEPIS-u)Jeżeli tłumacz odmawia przyjęcia dokumentu do wykonania jednej z
      czynności mu przypisanych, to musi to uzasadnić. Jeżeli tego nie zrobi, to
      możesz złożyć na niego skargę u Prezesa właściwego Sądu Okręgowego, który go
      powołał.

Pozdrawiam
      • Gość: Pippi Re: Jecki, Diletant? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 21:30
        Gość portalu: kacper napisał(a):

> Hey!
        > Nie słuchaj kitu wciskanego Ci przez dyletantów. Obowiązkiem tłumacza
        > przysięgłego jest m.in. sprawdzenie i zaświadczenie dostarczonego mu
        > tłumaczenia. Za taką operację może pobrać jedynie 50% należnego mu
        > wynagrodzenia za stronę obliczeniową. (Tabelę stawek znajdziesz w biuletynie
        > TEPIS-u)Jeżeli tłumacz odmawia przyjęcia dokumentu do wykonania jednej z
        > czynności mu przypisanych, to musi to uzasadnić. Jeżeli tego nie zrobi, to
        > możesz złożyć na niego skargę u Prezesa właściwego Sądu Okręgowego, który go
        > powołał.

Was meinst Du Jecki darauf? Wir halten Dich doch als reine Zustaendikeit,
        Gruendlichkeit und Zuversichtigkeit selbst! Wir schreiben nicht kroetig, nicht
        kroetig. Also, mach ein bisschen rascher, wir sind gespannt.
        MfG.
        • Gość: Jecki weshalb sollte ich IP: *.arcor-ip.net 07.09.05, 21:54
          zu solch einem Kappes Stellung nehmen ? :-)
          j.
      • teufelchen17 Re: Tlumaczenie przysiegle - mozna inaczej ? 07.09.05, 21:48
        Dziekuje za wskazowke :) Na stronie TEPIS-u znalazlam sporo ciekawych
        informacji. Ci tlumacze, do ktorych dzwonilam w zaden sposob nie uzasadniali
        swojej odmowy (a z tych informacji wynika ze powinni byli). A jeden powiedzial
        mi, cyt.: "a ja na pewno jakies bledy znajde i bede musial poswiecic czas na
        przepisywanie na darmo"... Jutro sprobuje znowu - moze tym razem sie uda.
        Jeszcze raz dzieki :) Pozdrawiam
        • Gość: Kasia Re: Tlumaczenie przysiegle - mozna inaczej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 22:26
          Art. 15. Tłumacz przysięgły nie może odmówić wykonania tłumaczenia w
          postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, na żądanie sądu, prokuratora,
          Policji oraz organów administracji publicznej, chyba że zachodzą szczególnie
          ważne przyczyny uzasadniające odmowę.

To chyba może odmówić komuś " z ulicy"...
          • Gość: KAsia Re: Tlumaczenie przysiegle - mozna inaczej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 22:28
            Poza tym stawki zostały już uwolnione, te w "tabelce" obowiązują tylko
            tłumaczenia na żądanie sądów itd. więc tłumacz za poświadczenie dokumentu może
            sobie zażyczyć np. złotówkę mniej niż za tłumaczenie...
            • Gość: Jecki Kasiu, IP: *.arcor-ip.net 07.09.05, 22:54
              tu nie chodzilo o tlumaczenie, tylko o sprawdzanie tlumaczenia. Zaden tlumacz
              nie jest do czegos podobnego zobowiazany, chyba ze pracuje na etacie i wchodzi
              to w zakres jego obowiazkow.
              j.
              • Gość: Kasia Jecki :-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:58
                No fakt, nie doczytałam, ale zgadzam się z tezą, że sprawdzić też nie musi. Ja
                osobiście parę razy sprawdzałam i podbijałam, ale po kolejnym tłumaczeniu,
                gdzie lista moich uwag stanowiła pewnie 1/10 tłumaczenia dałam sobie spokój...

A jako ciekawostka: przyszła do mnie niedawno pani, która chciała przetłumaczyć
                2 strony pisma - język prawniczy, ubezpieczenia społ. i stwierdziła, że jej syn
                w liceum to by to przetłumaczył ze słownikiem, ale w ZUSie wymagają tej głupiej
                pieczątki. I pokazała fragment tłumaczenia syna, on to może zrobić, a ja tylko
                pieczątkę przybiję:-))
        • Gość: Zuza1 Re: Tlumaczenie przysiegle - mozna inaczej ? IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 14.09.05, 14:38
          Tłumacz przysięgły podpisując się pod danym dokumentem, bierze pełną
          odpowiedzialność za jego treść niezależnie od tego, czy go tłumaczył czy tylko
          potwierdzał. Z doświadczenia wiem, że poprawianie po kimś zajmuje więcej czasu
          niż samodzielne tłumaczenie. A to, że ktoś skończył germanistykę (bez urazy) o
          niczym jeszcze nie świadczy. Może dlatego tłumacze nie chcą podejmować się tego
          typu zleceń - stawki za tłumaczenia i tak są kiepskie.
          • Gość: Jecki wlasnie, Zuza, nie germanistyka nie swiadczy IP: *.arcor-ip.net 14.09.05, 16:58
            o niczym. Moze troche smutne, ale prawdziwe.
            j.
    • tiggerific Re: Tlumaczenie przysiegle - mozna inaczej ? 15.09.05, 10:30
      Nie bardzo rozumiem taki pęd do do-it-yourself, prawdę mówiąc. Tłumacz nie ma
      obowiązku przyjęcia i wykonania zleceń na podanych przez Ciebie warunkach. Więc
      albo zdaj egzamin i sama sobie będziesz robić tłumaczenia przysięgłe, albo daj
      ten tekst normalnie do tłumaczenia i nie zawracaj sobie głowy. Jeśli zależy Ci
      na niższej cenie, sprawdź dobrze tłumaczenie. Jeszcze się nie spotkałam z
      bezbłędnym, więc może uda Ci się zniżkę wydębić, ale na to, że ktoś będzie
      chciał tylko stemplować, to bym nie liczyła (chyba że masz znajomego
      przysięgłegp).
      Ja jak idę do szewca, to też nie mówię: panie, ja sobie sama te fleki
      przybiłam, bo mam w domu młotek, a pan mi tylko sprawdzi, czy jest w porządku.
    • Gość: Alma Re: Tlumaczenie przysiegle - mozna inaczej ? IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.05, 17:15
      Oj ludzie ludzie.... teraz pare slow ode mnie.

Po pierwsze: zgadzam sie oczywiscie, ze skonczenie germanistyki nie swiadczy
      jeszcze o tym, ze taka osoba bezblednie tlumaczy. Ale wiekszosc tlumaczy w
      Polsce jest "tylko" po takiej germanistyce i Niemcy widzialo tylko w telewizji!
      Ergo wnioskujac z Waszych wypowiedzi oznaczaloby to, ze ich tlumaczenia tez nie
      sa bezbledne. Mam racje?

Po drugie: Zgadzam sie tez, ze zaden tlumacz nie dostal nigdy do reki
      bezblednego (jego zdaniem) tlumaczenia. Bo tlumaczenie to nie matematyka, w
      ktorej istnieje jedna dla wszystkich obowiazujaca regula. Kazde zdanie mozna
      przynajmniej na dwa sposoby przetlumaczyc. Podkreslam PRZYNAJMNIEJ. Co nie
      oznacza, ze wersja tlumacza musi byc lepsza. Ona jest moze w jego mniemaniu
      lepsza, ale niekoniecznie nachweislich LEPSZA.

Po trzecie: Ja mialam takiego szczescie, ze do tej pory zawsze trafialam na
      ludzi, ktorzy byli gotowi postawic pieczatke pod moim tlumaczeniem.
      • Gość: Jecki wszelki duch Pana Boga chwali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 15.09.05, 17:31
        j.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka