Gość: aska19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 09:33 Mam serdeczną prośbę o pomoc. Jak się czyta niemieckie nazwisko Jacobi ? "Jakobi" , "Dżakobi" ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lisa Re: jak się czyta .... IP: *.f.strato-dslnet.de 18.09.05, 09:38 Ja czytalabym: "Jakobi" Bei uns gibt es Jakobi-Kirche und alle so sprechen :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska19 Re: Jacobi-Kirche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 09:48 Śliczne dzięki - tylko nie pisz do mnie po niemiecku ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisa Re: Jacobi-Kirche IP: *.f.strato-dslnet.de 18.09.05, 10:01 O przepraszam Aska, nie wiedzaíalam, ze nie rozumiesz. A wiec "Jacobi" czytaj: "Jakobi". W mojej miejscowosci jest kosciol pod wezwaniem "Jacobi" i wszyscy go nazywaja "Jakobi-Kirche" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki Lisa, mein Herz IP: *.arcor-ip.net 18.09.05, 10:36 - jesli piszesz po polsku, to czy nie jest to aby kosciolek (pod wezwaniem) sw. Jakuba ? :-)) j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisa Re: Jecki, mein Herz, IP: *.f.strato-dslnet.de 18.09.05, 12:55 .. du hast wieder Recht:-O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska19 Re: Jacobi-Kirche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 10:42 Nie masz za co przepraszać - braki w niemieckim nadrabiam wrodzoną inteligencją ;). Oczywiście są granice (tekj ostatniej) ;) Przy okazji - ów mój Jacobi (Moritz Hermann zresztą) był wynalazcą i pracował u cara Mikołaja nad napędem elektrycznym łodzi. To w rewanżu za poradę :). Ale nie sądzę, żeby zasłużył na kościół ;) Danke :) Odpowiedz Link Zgłoś