Dodaj do ulubionych

tłumacz przysięły

20.09.02, 11:57
Dzień Dobry,
Uprzejmie proszę o informację jak można uzyskać tytuł tłumacza przysięgłego i
czy to jest konieczne do założenia biura tłumaczeń.Kończę germanistykę na UW
i muszę zacząć myśleć o zarobkowaniu.Bardzo proszę o poradę.

api
Obserwuj wątek
    • malgorzata.sobolewska Re: tłumacz przysięły 22.09.02, 17:04
      Było już takie pytanie w lipcu, tylko gdzieś znikają poprzednie wątki.
      Zgłosiłam to pani administrator, mam nadzieję, że je przywrócą.

Każdy może założyć biuro tłumaczeń, nawet osoba z wykształceniem podstawowym.
      Wynika to z przepisów o działalności gospodarczej. Samo założenie firmy
      kosztuje pewne pieniądze (stosowne opłaty, wydatki np. pieczątki), do tego musi
      Pani płacić miesięcznie ubezpieczenie ZUS, około 500 zł. Do tego podatki. Musi
      Pani mieć dużo tłumaczeń, aby coś zarobić na czysto. Moja okrągła pieczęć
      tłumacza przysięgłego kosztowała ponad 200 zł (zamawia ją sąd okręgowy w
      Mennicy w Warszawie), do tego 4 małe zwykłe pieczątki, pamiętam, że w pierwszym
      roku pracy jako tłumacz przysięgły nie zarobiłam tyle, aby mi się zwróciły
      te „drobne” opłaty.

Może Pani zatrudnić się oficjalnie a do tego prowadzić działalność gospodarczą
      tłumaczenia, wtedy płaci Pani ZUS tylko ok. 100 zł. Ja tak mam. Rejestruję
      wydatki -słowniki, materiały biurowe, część rachunku za telefon, rachunek za
      stałe łącze internetowe itd.itp.

Ogólnie tłumaczeń nie ma dużo, najwięcej jest z j. angielskiego. Jest ogólna
      recesja, firmy nie handlują z zagranicą, tną wydatki na tłumaczenia, ponadto w
      firmach pracują osoby po wyższych studiach z bardzo dobrą znajomością języka i
      tłumaczą na bieżąco dokumenty. Tłumacz z zewnątrz wchodzi dopiero, gdy jest
      dużo do tłumaczenia. Trzeba mieć stałych klientów, którym daje się dużą zniżkę.

Pani kierunek działania (założyć firmę)jest słuszny. Może Pani we wniosku
      napisać , że prowadzi Pani szeroko pojęte usługi edukacyjne, w tym korepetycje.
      Szkoły językowe wolą lektora , który wystawia rachunki, nie muszą się wtedy
      bawić w umowy-zlecenia.

A to stara odpowiedź z lipca:

Aby zostać tłumaczem przysięgłym należy:
      -posiadać obywatelstwo polskie
      -wiek powyżej 25 lat
      -mieć ukończone studia wyższe
      -wykazać odpowiednią znajomość języka polskiego i obcego, przy czym wg
      paragrafu 18 Ustawy znajomość języka obcego oraz umiejętności tłumaczenia
      powinna być wykazana dyplomem ukończenia wyższych studiów filologicznych lub w
      zakresie lingwistyki stosowanej.

Za zgodą Ministra Sprawiedliwości umiejętność taką można wykazać dyplomem lub
      świadectwem innym niż w paragrafie 18.

W praktyce trudno jest zostać tłumaczem nie będąc mgr odpowiedniej filologii .
      Moja znajoma będąc po innych studiach niż filologiczne, uzyskała zgodę Ministra
      Sprawiedliwości, ale miała takie argumenty, jak wieloletni pobyt w Niemczech i
      praca tamże w swoim zawodzie, wieloletnie doświadczenie tłumacza ,
      poświadczone licznymi dokumentami.

Jeżeli jest Pani mgr filologii, proszę iść do sekretariatu Prezesa Sądu
      Okręgowego w swoim miejscu zamieszkania. Tam uzyska Pani informacje, jakie
      papiery należy złożyć: kwestionariusz osobowy, zgodę z zakładu pracy (jeśli
      Pani pracuje) , ew. zaświadczenie o prowadzonej działalności gospodarczej jako
      tłumacz, próbki tłumaczeń itd.

W Krakowie to wystarczy, na pewno w Opolu i chyba Wrocławiu trzeba zdawać przed
      specjalną komisją egzamin. Egzamin jest trudny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka