lilimarlene78 03.11.05, 18:28 jak to wyrazić? frech,zickig? to niezupelnie to!Proszę o podpowiedź! Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: wredny? 03.11.05, 18:46 Ja bym powiedziala : fies , w slowniku znalazlam natomiast : scheißfreundlich ???? Moze ktos bedzie mial inna propozycje? :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki dat isses, koko - fies iss perfekt ! :-))) IP: *.pools.arcor-ip.net 03.11.05, 19:26 j. Odpowiedz Link Zgłoś
lilimarlene78 Re: wredny? 03.11.05, 18:50 no wlasnie, to scheißfreundlich to ja tez znalazlam, ale watpie bardzo,czy jest to w uzyciu....ale dzieki za odpowiedz, moze ktos jeszcze cos doda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich gemein IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.11.05, 19:23 boshaft, bösartig, hundsgemein, perfide, schurkisch, böswillig, dreist, unverfroren, unverschämt, schamlos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: wredny? IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.05, 19:25 1. gemein 2. fies frech - bezczelny zizkig - absolutnie nie w tym kontekscie pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: wredny? IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.05, 12:10 Jedynie fies jest wredny, gemein to podly (gehobenes Deutsch und Polnisch). Scheißfreundlich jak najbardziej istnieje i jest uzywany, nie ma natomiast nic wspolnego z wrednym. Sytuacja w ktorej Niemcy uzywaja scheißfreundlich to taka np. starasz sie o jakis kredyt w banku, pracowik banku jest mily, ze do rany przyloz, cukiereczek, kawka, ale ja zadajesz ostatnie pytanie, czy dostaniesz ten kredyt, to odpowiedz brzmi "Niestety, nie", wypowiedziane z milutkim usmiechem od ucha do ucha. Czyli, niby jest "freundlich", ale jednoczesnie "verlogen", ergo: "scheißfreundlich". Dlatego to slowo mozna uzyc dopiero "po fakcie". Eben erst dann, wenn man den Ausgang der Situation und der Freundlichkeit kennt. Odpowiedz Link Zgłoś