Dodaj do ulubionych

Zapisy na uni SS2006

02.02.06, 15:06
Niedlugo bede zapisywala sie na uniwerek, ale poniewaz cos sie ostatnio
pozmienialy przepisy i nikt nie jest w stanie udzielic mi konkretnych
informacji (nawet ludzie zuniwersytetu) to chetnie skonsultowalabym sie
jeszcze z kims kto bedzie sie teraz zapisywal (chodzi o Aufenthaltserlaubnis
ktorego juz nie ma i teraz jest jakies nowe Freizuegigkeitscostam)
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Zapisy na uni SS2006 02.02.06, 18:41
      Podobniez studenci z nowych panstw Unii nie potrzebuja teraz potwierdzenia
      pobytu, ale wiadomo ze lepiej cos miec w reku, a to cos tam to (rozna
      nomenklatura, w zaleznosci od Ausländerbehörde) to Bescheinigung übet Bestehen
      eines EG-Freizügigkeitsrechts.
      • Gość: dominika Re: Zapisy na uni SS2006 IP: *.ipt.aol.com 02.02.06, 18:43
        no moze ja umialabym Ci pomoc. jak cos to pisz na whenicmearound1@wp.pl
        • mary_an Re: Zapisy na uni SS2006 02.02.06, 21:09
          Moja pytanie jest takie - dostalam z uni informacje na ktorej jest napisane cos
          w stylu "absolutnie wszyscy obcokrajowcy musza miec aufenthaltserlaubnis. Bez
          tego Erlaubnis Immatrikulation nie jest mozliwa". Po czym doczytalam sie w
          Internecie, ze dla obywateli UE Aufenthaltserlaubnis od 2005r. juz nie ma -
          dzwonilam na uniwerek, ale oni sami dobrze nie wiedza, odpowiedzieli mi, ze nie
          musze miec Auf.erl. ale ja chce po prostu byc pewna co do przepisow, bo podroz
          bedzie mnie b. duzo kosztowala (pieniedzy i czasu) i nie chce go zmarnowac
          tylko chce zalatwic to w jeden dzien i szybko wrocic do siebie. Chce pojechac,
          immatrykulowac sie, ale na studia pojechac dopiero miesiac pozniej, wtedy sie
          zameldowac, zalatwic wszystkie papiery itp. niestety nikt nie jest w stanie mi
          dokladnie powiedziec, czy tak mozna.
          Chodzi o Uni Heidelberg
          • diegosia Re: Zapisy na uni SS2006 03.02.06, 16:53
            Ja co prawda zalatwialam to wszystko juz jakis czas temu (Polska nie byla
            jeszcze w EU) i tez chcialam wyrobic sie w 1 dzien. Pamietam, ze caly dzien
            latalam i zbieralam jakies swistki, bylo to strasznie meczace i oczywiscie
            balam sie, ze spoznie sie na pociag powrotny :-) jezeli mialabym to robic
            jeszcze raz zdecydowalabym sie na pewno zostac choc na 1 noc : nie musisz sie
            spieszyc i obawiac, ze zaraz zamkna okienko (bo na uczelni maja czesto b.
            dziwne godziny pracy), w razie potrzeby doniesc potrzebne papiery i przy okazji
            przejsc sie po miescie i poznac okolice.
            Co do samego zalatwiania spraw na uczelni, nauczylam sie ze wiele zalezy od
            osoby, ktora przeglada Twoje papiery - jedni za brak jakiejs drobnostki odesla
            Cie z kwitkiem, inni, wiedzac o tym, ze wielu studentow przyjezdza z daleka,
            zapisza Cie i kaza tylko pozniej cos doniesc. Tak to przynajmniej u mnie
            wygladalo.
            • mary_an Re: Zapisy na uni SS2006 03.02.06, 17:07
              Wiesz ja tez juz sie na niemiecki uniwerek zapisywalam, teraz sie po prostu
              przenosze. U mnie bylo inaczej, bo wlasnie obowiazywaly jeszcze te stare
              przepisy, dlatego chcialabym sie o nowe dowiedziec.
              Chodzi o to, czy wystarczy ze pojade bezposrednio do Auslandsamt i mnie zapisza
              od reki (bez zadnych Auf.erl czy Freizuegigkeitsbescheinigung), czy nie. Bo jak
              pojde do Auslandsamt i jak mnie odesla to juz sie nie wyrobie, a na dluzej
              zostac po prostu nie moge, wiec bede musiala tydzien pozniej najwyzej probowac,
              ale niekoniecznie mi sie to usmiecha.
              • kasia.mastalerz Re: Zapisy na uni SS2006 04.02.06, 07:17
                czesc ludzie jak cos walic do mnie znam sie na najnowszych przepisach bo he
                zalatwialam sprawe w urzedzie dla kolezanki bo urzednicy w urzedzie nie maja
                zielonego pojecia a uczelnia toinna dzialka - nie chca duzo obcokrajowcow.
                jak cos pisz na K.Mastalerz@web.de
                mialam nie mila sytuacje w urzedzie pracy np jak facio zarzadal od kolezanki
                heeee wize w pazsporcie to faciowi powiedzialam ze hiii niestety polska jest w
                eu i jak cos to mu dam na ksiazke gdzie sa nowe przepisy.;)
                pozdrawiam

1. musisz byc zameldowana
                1. do imatrykulacji portzebne ci jest:
                zdjecie
                potwirdzenie ze jestes ubezpieczona,
                i jakies tam co uczelnia wymaga
                2. no trzeba miec DSH zeby moc studiowac lub inny papierek
                od tego semestru zmienilo sie DSH mamy DSH 1,2,3 z 1 nic nie mozesz od 2
                mozesz studiowac
                3. nawet nie musisz isc do urzedu dla obcokrajowcow potrzeba ci sie tylko
                zameldowac i wziasc Meldebescheinigung i powinno na gorze pisac
                freizügigkeit .... bo ejstesmy eu a to z urzedu od obcokrajowcow nigdy ci nie
                ebdzie potrzebne nie wiem co uni w heidelberg knuje papiery msusiz wyslac do
                astst chyba ze znowu uczelnia nie bierze w tym urzialo wiec musibyc bewertung
                ehhh ok zaplatalam sie jak cos to wal na maila ja jestem na uni Fraakfurt /M
                wiec jak cos to ;)
                pozdrawiam
                • mary_an Re: Zapisy na uni SS2006 04.02.06, 14:20
                  No wlasnie, ale to ze MUSZE byc zameldowana to konkretnie skad wzielas? Bo nie
                  moge sie za bardzo zameldowac, skoro mam mieszkanie dopiero od konca kwietnia,
                  a zapisy sa do konca marca...
                  • ggigus meldunek w DE 04.02.06, 17:11
                    jest o wiele prostszy. skoro masz mieszkanie od kwietnia, idz i sie zamelduj
                    teraz i koniec. w urzedzie meld. niemieckim po prostu podajesz adres
                    zamiezskania, nie musisz teg niczym uzasadnic, zadna umowa o mieszkanie itepe
                    (mozesz sie meldowac u kogo chcesz, serio!)
                    i z meldundkiem idz do Ausländerbehörde ( w duzych miatach to ten sam
                    budynek) i kaz sobie wydac zasw. potrzebne na studia i dodaj, ze jestesz EU,
                    czyli z Polski
                    pozdrowka
                    • annajustyna Re: meldunek w DE 06.02.06, 16:08
                      Niezupelnie. trzeba okazac umowe najmu lub podpis gwlasciciela /glownego
                      lokatora. Meldowalam sie juz chyba z 15 razy i zawsze wymagali...
          • Gość: maya Re: Zapisy na uni SS2006 IP: *.adsl.alicedsl.de 06.02.06, 16:01
          • Gość: maya !!!!!Re: Zapisy na uni SS2006 IP: *.adsl.alicedsl.de 06.02.06, 16:05
            najpierw idz sie zameldowac do konkretnego Bezirku i podpisac papier -
            Freizügigkeitbescheinigung.
            i to wystarcza do Immatruikulation.
            powodzenia :)
    • Gość: Alma Re: Zapisy na uni SS2006 IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.06, 23:57
      Nie za bardzo rozumiem twoj problem. Piszesz, ze studiujesz obecnie w
      Niemczech, i tylko sie przenosisz z miasta do miasta – w takim razie jestes
      obecnie studentka niemieckiego uniwersytetu i musisz miec juz te Bescheinigung
      gemäß § 5 FreizügiG/EU. Ten dokument wydawany jest jako „unbefristet“ i jest
      wazny w calych Niemczech, wiec nie musisz go w Heidelbergu aktualizowac, tylko
      pokazac.

Jesli tego nie masz, to na podstawie jakiego dokumentu jestes obcenie w
      Niemczech?

Ja studiuje w Heidelbergu, tzn. wlasnie skonczylam.

• Gość: ich zapisywało się dziecko, ale czy zostało zapisane? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.02.06, 00:01
        • Gość: Alma Re: zapisywało się dziecko, ale czy zostało zapis IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.06, 00:07
          Do kogo to pytanie, ptysiu?
          • Gość: ich do Ciebie. Pisze, że się zapisywała, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.02.06, 00:10
            może jej nie zapisali?
            • Gość: ich faktycznie, może się przenosi, bo nie potrafi IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.02.06, 00:12
              sprecyzować swoich potrzeb?
              • Gość: Alma Re: faktycznie, może się przenosi, bo nie potrafi IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.06, 00:21
                Tak jak mowie: ja tej dziewczyny nie rozumiem, poniewaz jesli dziewczyna jest
                studentka to najpozniej od maja 2004 musi miec to "Bescheinigung gemäß § 5
                FreizügiG/EU“, wiec o co chodzi? Przeciez dwa razy tego nie wystawiaja.

Ale cos mi sie wydaje, ze ona sama nie wie, o czym mowi, poniewaz ona chce
                pojechac do Heidelbergu i sie zapisac!!!! Od kiedy to sie mozna na uniwersytet
                zapisac? Przeciez najpierw sie wniosek o przyznanie miejsca na studiach stawia
                i czeka na rozpatrzenie.
                • Gość: ich genau! to samo myślałem, często używam Ellipse, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.02.06, 00:35
                  bo ufam w zrozumienie mnie! ;)))
    • mary_an Re: Zapisy na uni SS2006 09.02.06, 00:36
      Ok dzieki za wszystkie odpowiedzi - jeszcze jedno pytanie - czy to
      zaswiadczenie o Freizuegigkeit mozna listownie zalatwic, czy trzeba byc tam
      osobiscie? Bo ja teraz w ogole nie jestem w Niemczech i dlatego to wszystko
      jest dla mnie takie skomplikowane.
      A Zulassung mam, juz nie wdawalam sie w szczegoly dlatego mowilam, ze chodzi mi
      tylko o zapisanie sie (Immatrikulation moze zle przetlumaczylam na polski
      zreszta).
    • mary_an Re: Zapisy na uni SS2006 09.02.06, 12:42
      OK koncze watek bo wlasnie dostalam odp. z uniwerku z Auslandsamtu:

Sehr geehrte Frau X,

die Meldebescheinigung oder Freizügigkeitsbescheinigung müssen Sie bei
      der Einschreibung nicht vorlegen.

Mit freundlichem Gruß
      X

czyli super, jade, zapisuje sie a reszta bede sie potem martwila
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się