Gość: re IP: *.icpnet.pl 09.02.06, 22:53 wojskowa specjalistyczna przychodnia lekarska - czy ktoś może wie jak to "zgrabnie" powiedzieć po niem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Chefarzt Fachklinik für Armeeangehörige? Militärfachklinik IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.02.06, 23:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki nischt Klinik, sondern Ambulanz IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.06, 23:17 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: nischt Klinik, sondern Ambulanz IP: *.icpnet.pl 10.02.06, 12:30 a czy to "Ambulanz" zostanie poprawnie zrozumiane, że chodzi tu o przychodnię lekarską?? Może ktoś przebywa w Niemczech i orientuje się, jak Niemcy nazywają takie przychodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przebywający Re: nischt Klinik, sondern Ambulanz IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.02.06, 13:10 de.wikipedia.org/wiki/Medizinisches_Versorgungszentrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: err Re: nischt Klinik, sondern Ambulanz IP: 213.20.123.* 11.02.06, 10:36 przychodnie tu Ambulanz sa czescia szpitali wojskowych,lekarze w jednostkach wojskowych nie maja wíekszosci wypadkow specjalizacji(Facharzt) bo odbywaja sluzbe zaraz po studiach.Specjalizacje otrzymasz po sluzbie/wykztalceniu w szpitalu . Polska przychodnia to Ambulanz lub Poliklinik Istnieje wojskowy terminus technicus to "fachärztliche Untersuchungsstelle ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Fachklinik für Armeeangehörige? Militärfachkl IP: *.icpnet.pl 09.02.06, 23:27 Militärfachklinik - szukałam w google, ale nie ma ani jednego wpisu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facharzt To skróć: Militärklinik i zdejmij klapki z oczu ;) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.02.06, 23:30 Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: specjalistyczna przychodnia 09.02.06, 23:31 Fachambulanz - przych. specj. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: a co ja, markietanka? 10.02.06, 00:02 bym wiedziała, to bym napisała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: a co ja, markietanka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:11 Tiggeri, co To Towarzystwo się Ciebie czepia. Damy im odpór: wojskowa specjalistyczna przychodnia lekarska to: f e l d l a z a r e t a lekarz wojskowy to: s z t a b s a r z t Żródło: J.Hasek: Przygody dobrego wojaka Szwejka :0)))))))) Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki habe isch doch jesacht, Tigeri, oder ? :-)) IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.06, 23:53 j. Odpowiedz Link Zgłoś
evil_princess Re: specjalistyczna przychodnia 10.02.06, 13:53 Hallo, ich tendiere zu 'Militärische Poliklinik', wobei mir 'Militärisches Facharztzentrum' auch ganz gut gefällt. ;-) Gruß Renee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki hast Du lange Zeit in der DDR verbracht ? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 16:36 - in Deutschland gab's nie irgendwelche "Polikliniken"... j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: hast Du lange Zeit in der DDR verbracht ? IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 10.02.06, 16:43 in Deutschland schon www.uni-leipzig.de/~ukl/fakultaetklinikum/fak_dok_oeff_kalenderblatt2004.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki in Deutschland eben nicht ! :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 16:52 Leipzig lag nicht in Deutschland, sondern in der DDR. Eigentlich habe ich bis heute Zweifel, ob's nicht immer noch dort liegt... j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: in Deutschland eben nicht ! :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:13 Jecki, zapoznaj się z moim wpisem w obronie Tiggeri i przeproś ją hoeflich! :))) Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: in Deutschland eben nicht ! :-) 11.02.06, 12:06 kiedy on mnie nie obrażał :) oba optujemy za Ambulanz :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: in Deutschland eben doch ! :-) 10.02.06, 17:19 Eine Poliklinik ist ein Teil eines Krankenhauses (für Ambulante Behandlungen und z.B. Zahnärztliche Notfälle) und zwar scheißegal ob in west oder ost. Polikliniken in Dunkeldeutschland das war die polnische "przychodnia rejonowa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki Re: in Deutschland eben doch ! :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 18:12 Nimand sagt so etwas, lieber ja.nusz, mag es auch in dem einen oder anderen offizielen Namen auftauchen. Versuch' mal eine "Poliklinik" anzurufen und zähle die Fälle, wo du "hier ist die Poliklinik" anstatt "Ambulanz" zu hören bekommst. j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: in Deutschland eben doch ! :-) 10.02.06, 20:09 Drogi J., nie zapominaj o bylym NRD... tutaj bylo troche inne nazewnictwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw czytac nie umiesz IP: *.q.pppool.de 10.02.06, 20:01 Friedrich Albin Hoffmann 13. November 1843 in Ruhrort geboren 1874 Ordinarius für Innere Medizin an der Universität Dorpat 1886- 1920 Ordinarius für Innere Medizin an der Universität Leipzig und Direktor der Medizinischen Poliklinik 13. November 1924 in Leipzig gestorben Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki schon mal wat von Geschichte (historia) gehört? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 20:07 wer redet hier von Preußen-DDR ? j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: schon mal wat von Geschichte (historia) gehör 10.02.06, 20:28 Sorry, J. byles szybszy o mgnienie monitora:))). Zgodze sie z rozroznieniem Deutschland - DDR... (klapki oczu spadly mi po ok. roku pobytu wsrod homines sovieticii - wszystkich normalnych wsrod nich, tj. jakis 1 %, z gory przepraszam!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw ja juz- ty nie IP: *.q.pppool.de 11.02.06, 07:19 "1886- 1920 Ordinarius für Innere Medizin an der Universität Leipzig und Direktor der Medizinischen Poliklinik" 1886-1920 -lipsk to ani prusy ani ddr chyba ze w twojej glowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki ucz sie jw, ucz - nauka to potengi klucz !!! IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.06, 17:57 www.deutsche-schutzgebiete.de/webpages/Deutsches_Reich_1871-1918++.gif j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: ucz sie jw, ucz - nauka to potengi klucz !!! IP: 213.20.123.* 12.02.06, 12:08 No i gdzie tu twoja ddr? Odpowiedz Link Zgłoś
evil_princess Ja, biste denn des Wahnsinns fette Beute geworden? 13.02.06, 09:02 Nee, nee, mein Bester... Seitdem ich in Deutschland lebe, lebe ich im Westen (und in der DDR war ich erst, als es sie nicht mehr gab, nämlich 1992 *g*). Übrigens: die Poliklinik ist keinesfalls eine DDR- sondern eine österreichische Erfindung. Die erste europäische Poliklinik wurde 1872 am Städtischen Spital in Wien gegründet. Uuuuuuuuund: Polikliniken findest Du an jeder (sic!)Uni-Klinik in Deutschland - auch im Westen. Wenn Dir die Poliklinik nicht passt, dann nimmste halt Ambulatorium und fertisch. ;-))) Grüße Renee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Het-man Tu-manów nie trudno zagiąć! :))))))))))))))))))))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.02.06, 21:43 Odpowiedz Link Zgłoś
c-leg Re: Poliklinik 10.02.06, 21:57 annajustyna napisała: > No i nas zagiales... Dlaczego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Poliklinik 10.02.06, 22:08 Odsylam do wypowiedzi Het-mana:)). Akurat co do naszego zacietrzewienia w tym wzgledzie pasuje...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: err Re: specjalistyczna przychodnia IP: 213.20.123.* 11.02.06, 10:18 fachärztliche Untersuchungsstelle (FU) www.bundeswehrkrankenhaus.de/C1256DF80027BA83/CurrentBaseLink/N25U4DEC551KSCRDE www.bwzk.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: specjalistyczna przychodnia 11.02.06, 12:05 FU to już jest jakiś biurokratyczny bełkot na szczęście dla normalnego człowieka napisali Ambulanzen i przy tym pozostańmy aleście się wszyscy uwzięli. Proponuję podział: Ambulanz - klasyczna przychodnia (nur ambulante Behandlung) Poliklinik - przychodnia, ale przyszpitalna - ambulante i stationäre Behandlung. Krankenhaus/Klinik - stationäre B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: err Re: specjalistyczna przychodnia IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 11.02.06, 14:18 "Poliklinik - przychodnia, ale przyszpitalna - ambulante i stationäre Behandlung" nie ma stacjonarnego leczenia w poliklinice "FU to już jest jakiś biurokratyczny bełkot" jezeli czegos nie rozumiesz to belkot? To terminus technicus nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: specjalistyczna przychodnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 14:29 Jeszcze pieprzycie na ten temat. Npisałem wyraźnie: f e l d l a z e r t i s z t a b s a r z t./J.Hasek/ MfG Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: specjalistyczna przychodnia 11.02.06, 14:37 Rozumiem znaczenie FU, tylko weź znajdź mi człowieka, który dobrowolnie powie, że idzie do FU, a nie do Ambulanz??? a co do Poliklinik, wejdź na podawany wyżej link: tom.klinikum.uni-muenster.de/ i przeczytaj czarno na białym, czym zajmuje się tamtejsza Poliklinik Einrichtungen: Poliklinik, stationäre und ambulante Behandlung, Physiotherapie, Orthopädische Werkstatt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gefreiter ich muss mich zur FU abmelden, jawohl! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 11.02.06, 14:44 Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: ich muss mich zur FU abmelden, jawohl! 11.02.06, 15:26 a ja od dziś będę chodzić do SPZOZ, tylko kto mnie, qrde, zrozumie oprócz biurwy z NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: err Re: specjalistyczna przychodnia IP: *.q.pppool.de 11.02.06, 17:51 odnosnik nie dotyczy polikliniki tylko kliniki !! Cytuje "Einrichtungen: Poliklinik, stationäre und ambulante Behandlung, Physiotherapie, Orthopädische Werkstatt Forschung: Ganganalyse, Biomechanik Lehre: Technische Orthopädie und Biomechanik " a ze to strona "Klinik und Poliklinik für Technische Orthopädie und Rehabilitation " wiec musi byc leczenie stacjonarne Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: specjalistyczna przychodnia 11.02.06, 18:35 no faktycznie, przykład był kulawy :) Po|li|kli|nik [auch: '...], die; -, -en [zu griech. pólis= Stadt u. Klinik, also eigtl.= Stadtkrankenhaus]: Krankenhaus od. einem Krankenhaus od. einer Klinik angeschlossene Abteilung für meist ambulante Behandlung. © Duden - Deutsches Universalwörterbuch, 5. Aufl. Mannheim 2003 [CD-ROM]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: err Re: specjalistyczna przychodnia IP: 213.20.123.* 12.02.06, 12:06 Cytuje znow "In Deutschland wird in der Medizin allgemein eine Krankenhausabteilung zur ambulanten Behandlung von Patienten als Poliklinik bezeichnet" de.wikipedia.org/wiki/Poliklinik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki Dein Beitrag für die Wiki ? :-)) IP: *.pools.arcor-ip.net 12.02.06, 16:43 j. Odpowiedz Link Zgłoś
c-leg TO Münster (auch Poliklinik) 11.02.06, 22:05 Pogubilem sie w Waszej klotni. Chcecie cos wiedziec o taej POLIKLINIK ? Sluze odpowiedziami z pierwszej reki (a raczej nogi). Odpowiedz Link Zgłoś