Gość: re IP: *.icpnet.pl 10.02.06, 12:43 Recht zur Berufsausübung ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Beamte Recht darauf hat jeder, aber nicht jeder hat eine IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.02.06, 13:05 Berufserlaubnis. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Approbation 10.02.06, 13:40 u lekarzy np. No i oczywiscie powyzsza propozycja alter ego ich-a:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwasyx rola rzemiosla IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.06, 17:13 w D problem prawa do wykonywania zawodu oprocz przepisow eropejskich reguluja przepisy EU. Generalniedo wykonywania zawodu upowaznia swiadectwo czeladnicze. Co do tlumaczenia to sie od glosu wstrzymuje - nie moj fach - nie jestem tlumaczem :-) Pzdr Q. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: rola rzemiosla 10.02.06, 17:18 ??? Chyba mieszasz... Jest tzw. spis A (wymog mistrzowstwa, tzw. Meisterbrief) i B (brak tego wymogu) zawodow rzemieslniczych (zmiana pare lat temu), ale co maja np. uprawnienia zawodowe lekarza, prawnika (ktore faktycznie reguluge RiLi EG) z np. murarzem wspolnego???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki no i jeszcze: czym siem proszem rozniom IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 18:18 "przepisy europejskie" od przepisow EU ? j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: no i jeszcze: czym siem proszem rozniom 10.02.06, 19:18 UE nie wydaje przepisow (nie ma osobowoscie prawnej), miala to zmienic konstytucja europejska (a wlasciwie Konstytucja dla Europy), ale przepadla... Dlatego przepisy wspolnoty Europejskiej ewentualnie Wspolnot Europejskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki milutka moja !!! IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 19:37 Die Vorschriften, die die EU erlässt kannst Du nicht mehr zählen, glaub' mir.:-)) j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: milutka moja !!! 10.02.06, 19:48 Eu verläßt keine Vorschriften, sondern die EG... Wrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki Ja, sischerrrr doch verlässt die EU keine IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 19:51 Vorschriften, sondern e r l ä s s t diese... j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ja, sischerrrr doch verlässt die EU keine 10.02.06, 19:53 Weder noch... Europarecht war mein Wahlfach im Studium, und für solche Ketzereien hätte man die Klausur nicht bestanden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki praw(n)iczko milutka, IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 19:58 jakzes Ty ino przez te egzamina przebrnac zdolala ??? jecki hat t ä g l i c h mit EU-Vorschriften und deren Umsetzung in das nationale Recht zu tun... übrigens: www.google.de/search?as_q=&num=10&hl=de&btnG=Google-Suche&as_epq=EU+-+Vorschriften&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=&safe=images j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: praw(n)iczko milutka, 10.02.06, 20:00 Jecki, to powiedz jak robisz Umsetzung przepisow dzialajacych wprost? He? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki milutka moja, ktoras kiedys cos tam o siedmiu IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 20:04 latach prawa wspominala !!! ja siem chyba niedlugo zalamiem... j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: milutka moja, ktoras kiedys cos tam o siedmiu 10.02.06, 20:08 Ja tez sie zalamuje, jak ktos miesza Unie ze Wspolnota i jeszcze mieni sie specjalista w tej dziedzinie. A 7 lat to dlatego, ze a). przeciagalam pierwszy dyplom, by maksymalnie wykorzystac mozliwosc pobierania stypendium, b). robilam mnostwo praktyk i c). do tego jeszcze pracowalam. Niemcy robia jeden fakultet 10 lat, wiec ja bylam i tak ekspresowa:))). Takam dzielna:))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki Re: milutka moja, ktoras kiedys cos tam o siedmiu IP: *.pools.arcor-ip.net 10.02.06, 20:10 Ich bin ziemlich sischerrrr, dass auch das jemanden wie dich nicht überzeugt ? europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/04/891&format=HTML&aged=0&language=DE&guiLanguage=fr j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: milutka moja, ktoras kiedys cos tam o siedmiu 10.02.06, 20:14 Nie, mam cala polke pelna teorii Europarecht. Niektorzy nawet mysla, ze jest to prawo miedzynarodowe, a jest to -fachowo rzecz ujmujac- prawo ponadpanstwowe (supranacjonalne)... hi,hi... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: milutka moja, ktoras kiedys cos tam o siedmiu 10.02.06, 20:12 Bo widzisz J.: mowi sie przepisy europejskie, unijne, ale zadna UNIA ich nie wydaje, bo... nie ma legitymacji... Co innego okreslenie cechy, a co innego instytucji/organizacji wydajacej... Dlatego wlasnie prawo studiuje sie pare lat, by to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna A ktos w nocy wezmie nozyczki:))) 10.02.06, 20:16 i nas wytnie za zbytnie dygresje;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki i co zrobic z taka prawi(n)iczka, IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.06, 09:10 ktorej nawet oficjalne strony EU, w oficjalnym jezyku EU (tu: niem.) przekonac nie moga... j. Odpowiedz Link Zgłoś
qwasyx Re: olala... ale sie zrobil bigos... 11.02.06, 01:40 naturalnie EU i przepis eropejskie to TO SAMO! Sorry Piszac o przepisach EU i europejskich mialem oczywiscie przepisy niemieckie. Wspomnialem o nich dlatego ze wspomniane przepisy nie pokrywaja sie! Przepisy EU traktuja o wolnsci wykonywania zawodu i europejczyk moze wykonywac prace na ktore niemiec potrzebuje odpowiednie swiadectwo np. czeladnicze. Portugalczyk moze wiec te same czynnosci wykonywac w D "bez papierow". Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: olala... ale sie zrobil bigos... 11.02.06, 09:32 Tylko pod warunkiem, ze jego usluga nie zamieni sie w stala dzialalnosc gospodarcza na terenie BRD, wtedy musialby sie zarejestrowac wg przepisow prawa niemeickiego i przejsc cale piekielko z Handwerksrolle. La,la,la:))) Polak np. aby moc podjac dzialalnosc jako mistrz na terenie Niemiec (czyli jako niemiecki rzemieslnik) moze teraz wystapic o potwierdzenie kwalifikacji poprzez swoja izbe rzemieslnicza do polskiego ministerstwa. strasznie to brzmi skomplikowanie, ale jest wykonalne (bylam doradca w takich sprawach)... swoja droga ilu Niemcow zakladalo dzialalnosc w Holandii, aby uciec niemieckiej HWK:))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwasyx prawo wykonywania zawodu a sytuacja w uslugach w D 15.02.06, 00:15 Hallo annajustyna, nie jest czasem tak, ze rzemieslnikiem (podobnie jak w PL) jest sie juz majac swiadectwo Czeladnika? Co do szczegolow dotyczacych swiadczenia uslug na terenie EU (a tym samym i BRD) to zdaje sie dopiero bedzie glosno! Warto przeczytac: www.europarl.eu.int/news/expert/briefing_page/5029-38-2-6-20060206BRI05028-07-02-2006-2006/default_de.htm www.tagesschau.de/aktuell/meldungen/0,1185,OID5237154_REF4,00.html www.heise.de/tp/r4/artikel/21/21923/1.html www.welt.de/data/2005/03/04/604749.html Pzdr i zycze przyjemnej lektury Q. Odpowiedz Link Zgłoś