Dodaj do ulubionych

zdanie do poprawki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:05
od tego wyroku mozna zlozyc odwolanie w ciagu 2 tygodni.

Gegen dieses Urteil darf man bienen 2 Wochen die Berufung einlegen.
Obserwuj wątek
    • Gość: jecki jesli Bienen to z duzej litery, np. Biene Maja... IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.06, 20:08
      j.
      • Gość: marta Re: jesli Bienen to z duzej litery, np. Biene Maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:17
        jecki, teraz jestes zlosliwy :)

ale potrafisz tez byc pomocny, prawda ?
      • annajustyna Nie wytrzymalam!!! 14.02.06, 12:03
        "Z duzej litery" to rusycyzm!!!! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....................
        • jecki.p nie popuszczaj praw(n)iczko !!! :-))) 14.02.06, 17:31
          To rzeczywiscie ciekawe: z duzej litery to rusycyzm... Nie przypuszczalem, ze
          bylismy na Pomorzu (z duzej litery?) tak bardzo zrusyfikowani... Profesorowie
          (lingwisci, teoretycy, historycy literatury) jednego z najbardziej
          "rewizjonistycznych" (czytaj: odrzucajacych "socrealizm") uniwersytetow w PRL-u
          uzywali wiec nagminnie rusycyzmow... Ciekawe to tym bardziej, ze za przypadkowe
          uzycie chocby czegos takiego jak "unikalny" mozna bylo nie dostac zaliczenia
          semestralnego...
          j.
          • annajustyna Re: nie popuszczaj praw(n)iczko !!! :-))) 14.02.06, 17:53
            Aktualnie profesorzy grzmia: nie mowi sie/pisze etc. "z duzej litery", tylko
            "duza litera" (wym. durzom literom):))). Prawniczka Wasza ma wiele talentow,
            m.in. fiola na punkcie puryzmu jezykowego:))).
            • Gość: Alma Re: nie popuszczaj praw(n)iczko !!! :-))) IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.06, 01:46
              Ich würde an Deiner Stelle mit dem "Purismus" nicht hausieren gehen, denn
              kolejnosc slow w "prawniczka wasza" to tez rusycyzm, diewoczko maja! :)
    • chopin_m Re: zdanie do poprawki 13.02.06, 20:41
      Marta,

man kann "in die Berufung gehen"

oder "Revision einlegen"
      • ja.nusz Re: zdanie do poprawki 14.02.06, 10:59
        chopin_m napisał:

> Marta,
        >
        > man kann "in die Berufung gehen"
        >
        > oder "Revision einlegen"

Hier ist alles beliebig austauschbar - beides kann man "einlegen" und bei
        beiden kann man in "die gehen..."

PS. Das ist ähnlich wie bei Pilzen - man geht in die Pilze um sie später
        einzulegen.:):):):)
        • annajustyna Prawniczka czuwa:))))) 14.02.06, 11:16
          Ja tylko dodam skromnie jako dyzurna prawniczka na tym forum, ze zupelnie co
          innego znaczy "odwolanie", "rewizja" i "kasacja"... Tak samo jak czym innym jest
          przestepstwo i czyn zabroniony...
          • ja.nusz Re: Prawniczka czuwa:))))) 14.02.06, 11:22
            annajustyna napisała:

> Ja tylko dodam skromnie jako dyzurna prawniczka na tym forum, ze zupelnie co
            > innego znaczy "odwolanie", "rewizja" i "kasacja"... Tak samo jak czym innym
            jest przestepstwo i czyn zabroniony...

A ja ino dodam, że tu bardziej chodziło o kwestie gramatyczne niż prawnicze.

A tu jeszcze a propos Pilze:

Beim Pilze pflücken mußte sie sich bücken. Jetzt stillt´se Scheiß Pilze.
            • annajustyna Re: Prawniczka czuwa:))))) 14.02.06, 11:27
              Oczywiscie, tylko, ze ja czasami spotykam sie z tlumaczeniami typu: kasacja
              mieszana z rewizja etc. Ale nie bierz tego do siebie, to byla taka ogolna
              refleksja...
    • Gość: binnen Re: zdanie do poprawki IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.02.06, 22:04
    • bastian2 Re: zdanie do poprawki 14.02.06, 14:05
      Gegen das /nie dieses / Urteil kann /nicht darf/ binnen .........
      Berufung /ohne die/ eingelegt werden /Passiv/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka