Dodaj do ulubionych

sos w sprawie tłumaczenia polskich ocen na j. niem

30.05.06, 08:48
Dzień dobry!
Proszę o konsultację w sprawie tłumaczenia:

niedostateczny - ungenugend
dopuszczający-ausreichend
gostateczny-genugend
dobry-gut
bardzo dobry-sehr gut
celujący-ausgezeichnet

Oceny z polskiego świadectwa ukończenia gimnazjum. :)
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: sos w sprawie tłumaczenia polskich ocen na j. 30.05.06, 09:45
      Bardzo dobrze!
      • ida37 Re: sos w sprawie tłumaczenia polskich ocen na j. 30.05.06, 09:51
        Kochana jesteś!

Dostałam zwrot świadectwa - jakaś siksa zarzuca mi, że użyłam przstarzałych form
        - podobno niemieckie urzędy odrzuciły moje tłumaczenie, że względu na cenzurkę-
        skoro tłumaczenie ocen jest poprawne, to udam się do innego tłumacza w celu
        potwierdzenia mojego tłumaczenia. Tłumaczę od trzech lat takie dokumenty i nigdy
        nie miałam takiej sytuacji, więc to chyba złośliwość, tym bardziej, że ta osoba
        należała kiedyś do rodziny:(
      • ida37 Re: sos w sprawie tłumaczenia polskich ocen na j. 30.05.06, 10:03
        Wysłałam Ci na priva całe świadectwo, oceń proszę:)Pozdr.
        • annajustyna Re: sos w sprawie tłumaczenia polskich ocen na j. 30.05.06, 10:24
          A co mialas zrobic? Na sile tlumaczyc poprzez niemeickie odpowiedniki? Przeciez
          nie jestes od nostryfikacji swiadectwa, tylko od tlumaczenia:)))).A niemieckie
          urzedy maja -o ile wiem- skale porownawcza ocen z roznych krajow Unii...
    • annajustyna Dopuszczajacy??? 30.05.06, 10:44
      Kiedys byl tzw. mierny...I to tluamczone bylo jako ausreichend (choc bardziej
      pasowaloby mangelhaft, ale wiadomo, ze to oznaczaloby w Niemczech
      niezaliczenie). Moze to slowko tlumaczy sie jakos inaczej ostatnio wg co
      niektorych???
    • mary_an Re: sos w sprawie tłumaczenia polskich ocen na j. 30.05.06, 12:26
      mi maturalne przetlumaczyli
      celujacy - sehr gut
      bardzo dobry - gut
      dobry - juz nie pamietam, ale chyba po kolei tak jak idzie u ciebie. na studia
      sie nie dostalam na jeden uniwerek, bo mialam na maturalnym srednia 5,2 co
      przeliczyli na 1,7 i to bylo wiele o wiele za malo zeby sie dostac. ale wtedy
      bylam wsciekla - co za chory jest ten polski system z ausgezeichnet, ktorej sie
      nie da dostac (jeszcze nie slyszalam, zeby na sw maturalnym miec 6.0)
      • annajustyna Re: sos w sprawie tłumaczenia polskich ocen na j. 30.05.06, 13:28
        Ja mialam na swiadectwie maturalnym ponad 5 idodam, ze kazda 6 byla
        superzasluzona...Przeliczyli Ci niesprawiedliwie, bo przeciez nie mozna porownac
        1 z 6, jezeli juz to z 5+...
        • annajustyna Re: sos w sprawie tłumaczenia polskich ocen na j. 30.05.06, 13:30
          Uczelnia niemeicka potraktowala moje celujace jako rownowazne b. dobry (tzn.
          polska 6 rowna polskiej 5) i juz to wydaje mi sie sprawiedliwsze, niz system
          przyjety w Twoim przypadku. Probowalas sie odwolac????
    • Gość: jecki nie slyszalem o "genügend", przynajmniej w NRW; IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.06, 17:06
      es gibt "befriedigend"...

j.
      • ida37 Re: nie slyszalem o "genügend", przynajmniej w NR 30.05.06, 17:11
        Nigdy nie słyszałeś? Naprawdę?
        • Gość: jecki nie, Ida, nie slyszalem - IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.06, 17:36
          "genügend" znam jedynie ze swiadectwa mojego ojca z okresu 1939-1945;
          chodzilo bodaj o przedmiot "Singen"... :-)))

j.
      • annajustyna Wszystkiego slyszec nie mozna... 30.05.06, 17:12
        Befriedigend to zadowalajaco, a nie dostatecznie. BTW rozmawialam wlasnie z ta
        moja kolezanka tlumaczka i potwierdzila, ze tlum. jest ok. Nie identyfikuje sie
        6 z sehr gut, tylko z ausgezeichnet. Przy okazji omowilysmy aktualny stan
        uznawania polskich matur jako Hochschulreife - dotyczy to matur po 1994 r.
        (wczesniejsze pod warunkiem zaliczenia przynajmniej 1 roku studiow w PL).
        Sluchajcie, a jak to jest z tlumaczeniem polskiego swiadectwa gimnazjalnego,
        zeby Niemcy nie mylili ze "swoim" gimnazjum????? J., na pewno masz jakis pomysl???
        • siamlady Tłumaczenie 31.05.06, 00:17
          wg ministerstwa buwiwm.edu i mojego tłumaczenia świadectwa/indeksu z AHS/ Uni
          na polski jest tak:
          Skala ocen: 1 - sehr gut (bardzo dobry), 2 - gut (dobry), 3 - befriedigend
          (zadowalający), 4 - genügend (dostateczny), 5 - nicht genügend (niedostateczny)

Befriedigend jest wszędzie ( D/A ) lepszy niż genügend.

Gimnazjum to Gymnasium/Unterstufe
          • Gość: reatka Re: Tłumaczenie IP: *.icpnet.pl 31.05.06, 13:28
            nie wiem czy można tłumaczyć gimnazjum jako Gymnasium, ponieważ w Niemczech
            Gymnasium führt zum Abitur,a w Polsce kończy się egzaminem do szkoły średniej
            np. do liceum. Więc to ukończenie gimnazjum w Niemczech i ukończenie gimnazjum
            w Polsce to nie to samo.
            • annajustyna Re: Tłumaczenie 31.05.06, 14:13
              Wlasnie nad tym sie glowilysmy wczoraj z kolezanka. Ale mnie np. tlumaczenie
              Gymnasium/Unterschule i Lyzeum/Oberschule przekonuje. Nie ejstem za tlumaczneiem
              LO jako Gymnasium, w koncu dla kazdego powinno byc oczywiste, ze szkoly
              wroznych krajach maja rozne nazwy....
              • Gość: reatka Re: Tłumaczenie IP: *.icpnet.pl 31.05.06, 14:23
                oczywiście ze liceum to Lyzeum - jest to nasze polskie liceum i chociaż kiedyś
                miałam przetlumaczone świadectwo dojrzałości jako Abiturzeugnis des Gymnasiums,
                to jednak były to czasy kiedy u nas nie było gimnazjów. Teraz ja
                przetłumaczyłabym to jako Abiturzeugnis des Lyzeums. Nie wiem jednak jak z tym
                świadectwem gimnazjum. Abschlusszeugnis des Gymnasiums/ Unterstufe/
                Sekundarstufe I ????????????? dziwnie jakos wygląda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka