IP: *.kalisz.mm.pl 02.11.06, 20:33
Pomożcie, nie potrafię sobie z tym poradzić.

X i Y złożyli prawem wymagane dokumenty W CELU ZAWARCIA SAKRAMENTU MAŁŻEŃSTWA.
Nawet nie jestem katolikiem, może ktoś mi podpowiedzieć jak będzie brzmiało to
zdanie w niemieckim biorąc pod uwagę ten "sakrament".
Przecież to nie zwykłe Eheschließung, czy jest? Zna się ktoś może na tych
obrządkach?

...sich das Sakrament der Ehe spenden? ...a może empfangen?
Przecież nie ma " -e Sakramenteheschließung"!

T.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Sakrament der Eheschließung 02.11.06, 20:36

• annajustyna schließen 02.11.06, 20:37

• annajustyna Sorry, mialo byc empfangen:))))). 02.11.06, 20:52

• Gość: Lisa Das Sakrament der Ehe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.06, 21:01
      Mit dem gegenseitigen Versprechen vor dem Priester, den Trauzeugen und der
      Gemeinde spenden sich die Brautleute das Sakrament der Ehe gegenseitig.

• Gość: T. Re: Das Sakrament der Ehe IP: *.kalisz.mm.pl 02.11.06, 21:15
        Może ktoś ułożyć to zdanie (mając pojęcie o tej religii)?
        Dziękuję za sugestie, ale jak na razie verstehe nur Bahnhof!
      • Gość: jecki Jezus Maryja i ojciec dyrektor !!! IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.06, 21:28
        "spenden sich die Brautleute das Sakrament der Ehe gegenseitig"(sic!)
        - dat wäre wat völlig Neues...

j.
        • annajustyna Re: Jezus Maryja i ojciec dyrektor !!! 02.11.06, 21:31
          Drogi J, sakramentu malzenstwa udzielaja sobie nawzajem narzeczeni...Tak
          przynajmniej glosi KK:))).
          • Gość: jecki Re: Jezus Maryja i ojciec dyrektor !!! IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.06, 21:43
            gdzie tak glosi KK ?! QUELLEN bitte schön !!! :-)

j.
            • annajustyna Re: Jezus Maryja i ojciec dyrektor !!! 02.11.06, 21:46
              Katechizm KK:
              "W Kościele łacińskim, sami małżonkowie jako szafarze łaski Chrystusa udzielają
              sobie nawzajem sakramentu małżeństwa. Swoją wolną i świadomą zgodę wypowiadają
              oni wobec Kościoła."
              www.isr.org.pl/slownik/s_malzen.htm
              • Gość: T. szafarze łaski Chrystusa ??? IP: *.kalisz.mm.pl 02.11.06, 21:50
                Bóg was opuścił? To tak wolno kopać leżącego?
                Wiem mniej, niż na początku, jacy znowu szafarze???
                Może ktoś to zdanie sklecić, proszę...
                • annajustyna Re: szafarze łaski Chrystusa ??? 02.11.06, 21:54
                  Laska Chrystusa to wlasnie sakrament (widoczny znak niewidocznej laski - nie mam
                  polskich liter, prosze bez smichow-chichow). Chrzescijanin mogacy udzielic
                  sakramentu to jego szafarz (tak sie to nazywa w teologii). Sakrament malzenstwa
                  to oprocz chrztu jedyny sakrament, ktorego szafarzem (czyli osoba uprawniona do
                  udzielenia) moze byc niekaplan...
                  • ggigus Laska Chrystusa:))))) 02.11.06, 21:57
                    xhyba popelniam jakas mala herezyjke, ale nie moglam sie powstrzymac
                    • annajustyna To po czesku milosc:)))))) 02.11.06, 21:58
                      :)))))
                      • ggigus wiem, wiem, laska nebeska 02.11.06, 22:02
                        wlasnie ucze sie czeskiego, aby sfrunac do Pragi
            • Gość: Lisa Re: Jezus Maryja i ojciec dyrektor !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.06, 21:56
              to chyba z Twojej Ecki, nicht wahr?:))))

gemeinden.erzbistum-koeln.de/pfarrverband_gezelinquelle/seelsorge/sakramente/ehe/
              • Gość: jecki Re: Jezus Maryja i ojciec dyrektor !!! IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.06, 22:03
                - znaczy siem - ksiondz niepotrzebny zgola ? :-)

j.
                • annajustyna Re: Jezus Maryja i ojciec dyrektor !!! 02.11.06, 22:08
                  Jak sie wczytasz w mojego linka, to "odkryjesz", ze ksiadz lub diakon jest
                  niezbedny...Chcesz bezrobocie powiekszyc???
                  • ggigus hehe typowe zagrywki kosciola kat. 02.11.06, 22:21
                    sakrament skladaja sobie wzajemnie narzeczeni, ale ksiadz jest JEDNAK potrzebny

Religion ist heilbar - taki mily napis widzialam w jednym besetzen Haus,
                    nazwijmy go po polsku squotem we Frankfurcie

Annojustyno, tylko sie nie obraz, no!!!
                    • annajustyna Re: hehe typowe zagrywki kosciola kat. 02.11.06, 22:27
                      Ale dlaczego mialabym sie obrazic???
        • Gość: T. Re: Jezus Maryja i ojciec dyrektor !!! IP: *.kalisz.mm.pl 02.11.06, 21:32
          serio.....tak?

po dzisiejszych basenowych nieckach, frezarkach, zaświadczeniach i 5 GewA1 mam
          co prawda pustkę w głowie, ale jakoś mi się to nie widzi.
          Ar ju siur?
    • Gość: VeR Re: Sakrament IP: *.ztpnet.pl 02.11.06, 22:18
      >X i Y złożyli prawem wymagane dokumenty W CELU ZAWARCIA SAKRAMENTU MAŁŻEŃSTWA.
      X und Y haben die erforderlichen Unterlagen für das Sakrament der Ehe
      eingereicht/vorgelegt.
      • Gość: T. Re: Sakrament IP: *.kalisz.mm.pl 02.11.06, 23:10
        thx
    • Gość: Asiek die Ehe in der Moschee schließen. IP: 87.193.19.* 03.11.06, 10:41
      Gość portalu: T. napisał(a):
      > Pomożcie, nie potrafię sobie z tym poradzić.
      ~~~

Da das Christentum sowieso keine Zukunft mehr hat, schlage ich vor die Ehe in der Moschee zu schließen.

Der Islam wird uns von dem Gotteslosen Globalismus befreien!

• annajustyna W meczecie nie zawiera sie malzenstwa. 03.11.06, 10:46
        W islamie sluzy on jedynie modlitwie. Wyjatek stanowia tutaj polscy tatarzy,
        ktorzy "Skatolikowali" nieco swoja religie i na wzor katolikow biora sluby w
        meczetach.
        • Gość: Asiek Wie soll ich meine Turczynka heiraten? IP: 87.193.19.* 03.11.06, 10:54
          annajustyna napisała:

> W islamie sluzy on jedynie modlitwie. Wyjatek stanowia tutaj polscy tatarzy,
          > ktorzy "Skatolikowali" nieco swoja religie i na wzor katolikow biora sluby w
          > meczetach.
          ~~~
          Muss ich nun nach Ost-Nord-Polen fahren, um meine Turczynka zu heiraten?
          • annajustyna Gibt´s bei Dir in der Nähe kein Standesamt??? 03.11.06, 11:10

• Gość: Asiek Re: Gibt´s bei Dir in der Nähe kein Standesamt??? IP: 87.193.19.* 03.11.06, 11:16

Dort heiraten nur Atheisten! Und andere Ungläubige!

Meine Turczynka und ich sind tiefgläubige Islamisten und Marxisten!
              • annajustyna Re: Gibt´s bei Dir in der Nähe kein Standesamt??? 03.11.06, 11:23
                Na ja, aber nach dem deutschen Recht muss man sowieso erst in einem sekulären
                Standesamt heiraten...Oder wollt ihr nach dem polnischen Recht Ehe schließen???
                • Gość: Asiek Re: Gibt´s bei Dir in der Nähe kein Standesamt??? IP: 87.193.19.* 03.11.06, 11:27
                  annajustyna napisała:
                  Oder wollt ihr nach dem polnischen Recht Ehe schließen???
                  ~~~
                  Hat man dort die Standesämter abgeschaft? Falls ja, sehr gut. Einige Sesselfurzende Beamte weniger!
                • ggigus iman udziela odpow. sakramentu malz., 03.11.06, 16:59
                  ale to nie jest uznawane oficjalnie - mowa o krajach, gdzie rzadzi sekularyzacja
                  • annajustyna Re: iman udziela odpow. sakramentu malz., 03.11.06, 17:15
                    W islamie malzenstwo nie jest chyba sakramentem??? Skoro dopuszczalne sa rozwody?
                    • ggigus dlate pisalam o odpowiedniku sakramentu 03.11.06, 17:28
                      iman udziela slubu w meczecie, moze tak jest prosciej :))
                      • annajustyna Re: dlate pisalam o odpowiedniku sakramentu 03.11.06, 17:29
                        Ja to odczytalam jako odpowiednio...
                        • Gość: Asiek Die anderen ruhen sich aus. IP: 87.193.16.* 03.11.06, 18:12
                          annajustyna napisała:

> Ja to odczytalam jako odpowiednio...
                          ~~~
                          Der Islam ist besser, weil man für jeden Tag der Woche ein anderes Weib benutzen kann. Die anderen ruhen sich aus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka