Gość: teufel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 22:14 czy ktoś może wie, czy Niemcy "świętują" Nikolaustag??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: teufel Re: oczywiście, oczywista... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 08:40 oczywiście, że mazur to wielka piz....aa ja nie oto pytałem, kolega poćwiczy czytanie ze zrozumieniem.... wulgaryzmy to ja też znam... Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: hat sich nach oben geeeeeeeee... 07.12.06, 15:54 flogen :) ich meine zum Nordpol, nach Lappland oder sonst wohin :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schnute Re: hat sich nach oben geeeeeeeee... IP: *.pools.arcor-ip.net 08.12.06, 21:30 Du meinst wohl den Weihnachtsmann. Odpowiedz Link Zgłoś
wsiowa.baba Uwaga: wymadrzam sie ;-) 08.12.06, 22:34 Nikolaus i Weihnachtsmann to dwa ... . Nikolaus jest postacia historyczna a Weihnachtsmann to komercyjny wymysl Amis tak gdzies z okolicy roku 1930. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Uwaga: wymadrzam sie ;-) 08.12.06, 22:54 dobra, a który z tych kolesiów zamieszkuje biegun? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Weihnachtsmann. 08.12.06, 23:35 noooo nieeeee mooooooooooże być :) pewnie dziki lokator ten Weihnachtsmann, piąta kolumna i tak dalej :) www.santaclauslive.com/main.php?kieli=eng Odpowiedz Link Zgłoś
wsiowa.baba I tu lezy pies pogrzebany! Komercjalizacja! 09.12.06, 10:22 Jako specjalistka/detektyw w sprawie podszywania sie Gwiazdora/Deda Maroza/ Santa Klausa/Wajnachtsmana i innych pod Swietego Mikolaja stanowczo protestuje! Swiety Mikolaj wklada prezenty 6 grudnia do slicznie wyczyszczonych butow natomiast wszyscy inni przebierancy wciskaja sie przez komin, albo z jego braku przez drzwi balkonowe dopiero 24 grudnia i rzucaja prezenty pod choinke. Swiety Mikolaj byl postacia historyczna, biskupem Miry urodzonym w Patara na terenach dzisiejszej Turcji. Santa Klaus zostal wymyslony przez Amis w roku 1932 dla celow reklamowych Coca Coli. Nawet ich ubior bardzo sie rozni. Swiety Mikolaj przedstawiany jest jako starzec w infule i z pastoralem w reku. Jego nasladowcy sa sympatycznymi grubaskami w czerwonym plaszczyku przewiazanym bialym paskiem co by brzuch na kolana nie opadl, no i z ogromnym workiem na plecach. Niestety, dzięki sprawnej promocji praktycznie zastąpił on w świadomości wielu osób tradycyjny wizerunek swietego Mikolaja biskupa. Ale co sie tu dziwic? Przeciez takiemu sprzedawcy jest wszystko jedno, kto kupuje prezenty. Najwazniejsze - kasa musi dzwieczec, der Rubel muß rollen, Pecunia non olet :-( Wzywam wszystkich do akcji "Ratujmy Swietego Mikolaja". A teraz ide zjesc sniadanko ;-) www.nikolaus.nl/ Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: I tu lezy pies pogrzebany! Komercjalizacja! 09.12.06, 12:18 A w naszym regionie wkłada pod poduszkę. Pamiętam, dawno, dawno temu (za pierwszego lodowca) szukałam usilnie pod poduszką - a tu nic... Już prawie dniało, a Święty Mikołaj o mnie zapomniał! Z tego rozczarowania i smutku, i z niewygody zaczęłam wierzgać nogami i... narty spadły mi na pysk! :) Odpowiedz Link Zgłoś
wsiowa.baba Jako Doradca Przysiegly Do Spraw Niewaznych 09.12.06, 13:12 daje Ci jedna rade. Przed pojsciem do lozka zdejmij narty z nog i wyszoruj buciki albo na Aprésski nie pij za duzo Glühwein, to i sen bedzie spokojniejszy ;-) I miej zrozumienie dla Swietego Mikolaja. On musi na piechote przebiegac swiat a Wajnachtsman ma do dyspozycji sanie z reniferami. A moze ty bylas po prostu niegrzeczna?? ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Jako Doradca Przysiegly Do Spraw Niewaznych 09.12.06, 14:50 Unartig bin ich erst später geworden... Ale M. to chyba lubi, przywiózł mi prezent prosto z Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
wsiowa.baba Re: Jako Doradca Przysiegly Do Spraw Niewaznych 09.12.06, 14:57 Lira kommt aus dem Skiurlaub nach Hause zurück. Mutter fragt: "Na, Lira, warst du artig?" Darauf antwortet sie: "Ach, Mami, alle Jungs sagten, ich wäre großartig". ;-))) Unartig werden? Lieber später als nie! Und Baba ist so altmodisch und verklemmt, dass sie nur noch barchanowe gacie geschenkt bekommt :-(( Buuuuuuhh Odpowiedz Link Zgłoś