Dodaj do ulubionych

wo ist der Nikolaus?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 22:14
czy ktoś może wie, czy Niemcy "świętują" Nikolaustag???
Obserwuj wątek
    • mazur39 oczywiście, oczywista... 06.12.06, 22:26
      kot psu w d...ę gwizda ;-)
      • jecki.p Warka? Okocim ? 06.12.06, 22:30
        j.
        • mazur39 Tatra Mocne ;-) 06.12.06, 22:47
          Moc z Charakterem
      • Gość: teufel Re: oczywiście, oczywista... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 08:40
        oczywiście, że mazur to wielka piz....aa ja nie oto pytałem, kolega poćwiczy
        czytanie ze zrozumieniem.... wulgaryzmy to ja też znam...
        • mazur39 odpowiedź zawarłem w temacie: 07.12.06, 13:10
          oczywiście, że świętują
    • tiggerific Re: hat sich nach oben geeeeeeeee... 07.12.06, 15:54
      flogen :)
      ich meine zum Nordpol, nach Lappland oder sonst wohin :)
      • Gość: Schnute Re: hat sich nach oben geeeeeeeee... IP: *.pools.arcor-ip.net 08.12.06, 21:30
        Du meinst wohl den Weihnachtsmann.
        • tiggerific Re: dzied maroz 08.12.06, 22:30
          a to nie jeden ch.?
          :)
          • wsiowa.baba Uwaga: wymadrzam sie ;-) 08.12.06, 22:34
            Nikolaus i Weihnachtsmann to dwa ... .
            Nikolaus jest postacia historyczna a Weihnachtsmann to komercyjny wymysl Amis
            tak gdzies z okolicy roku 1930.
            • tiggerific Re: Uwaga: wymadrzam sie ;-) 08.12.06, 22:54
              dobra, a który z tych kolesiów zamieszkuje biegun?
              :)))
              • wsiowa.baba Weihnachtsmann. 08.12.06, 23:06
                Nawet mu igloo wynajmuje ;-))
                • tiggerific Re: Weihnachtsmann. 08.12.06, 23:35
                  noooo nieeeee mooooooooooże być :)
                  pewnie dziki lokator ten Weihnachtsmann, piąta kolumna i tak dalej :)

www.santaclauslive.com/main.php?kieli=eng
                  • wsiowa.baba I tu lezy pies pogrzebany! Komercjalizacja! 09.12.06, 10:22
                    Jako specjalistka/detektyw w sprawie podszywania sie Gwiazdora/Deda Maroza/
                    Santa Klausa/Wajnachtsmana i innych pod Swietego Mikolaja stanowczo protestuje!
                    Swiety Mikolaj wklada prezenty 6 grudnia do slicznie wyczyszczonych butow
                    natomiast wszyscy inni przebierancy wciskaja sie przez komin, albo z jego braku
                    przez drzwi balkonowe dopiero 24 grudnia i rzucaja prezenty pod choinke.
                    Swiety Mikolaj byl postacia historyczna, biskupem Miry urodzonym w Patara na
                    terenach dzisiejszej Turcji. Santa Klaus zostal wymyslony przez Amis w roku
                    1932 dla celow reklamowych Coca Coli.
                    Nawet ich ubior bardzo sie rozni. Swiety Mikolaj przedstawiany jest jako
                    starzec w infule i z pastoralem w reku. Jego nasladowcy sa sympatycznymi
                    grubaskami w czerwonym plaszczyku przewiazanym bialym paskiem co by brzuch na
                    kolana nie opadl, no i z ogromnym workiem na plecach.
                    Niestety, dzięki sprawnej promocji praktycznie zastąpił on w świadomości wielu
                    osób tradycyjny wizerunek swietego Mikolaja biskupa.
                    Ale co sie tu dziwic? Przeciez takiemu sprzedawcy jest wszystko jedno, kto
                    kupuje prezenty. Najwazniejsze - kasa musi dzwieczec, der Rubel muß rollen,
                    Pecunia non olet :-(

Wzywam wszystkich do akcji "Ratujmy Swietego Mikolaja".

A teraz ide zjesc sniadanko ;-)

www.nikolaus.nl/
                    • lira_korbowa Re: I tu lezy pies pogrzebany! Komercjalizacja! 09.12.06, 12:18
                      A w naszym regionie wkłada pod poduszkę. Pamiętam, dawno, dawno temu (za
                      pierwszego lodowca) szukałam usilnie pod poduszką - a tu nic... Już prawie
                      dniało, a Święty Mikołaj o mnie zapomniał! Z tego rozczarowania i smutku, i z
                      niewygody zaczęłam wierzgać nogami i... narty spadły mi na pysk! :)
                      • wsiowa.baba Jako Doradca Przysiegly Do Spraw Niewaznych 09.12.06, 13:12
                        daje Ci jedna rade. Przed pojsciem do lozka zdejmij narty z nog i wyszoruj
                        buciki albo na Aprésski nie pij za duzo Glühwein, to i sen bedzie
                        spokojniejszy ;-)
                        I miej zrozumienie dla Swietego Mikolaja. On musi na piechote przebiegac swiat
                        a Wajnachtsman ma do dyspozycji sanie z reniferami.
                        A moze ty bylas po prostu niegrzeczna?? ;-))))
                        • lira_korbowa Re: Jako Doradca Przysiegly Do Spraw Niewaznych 09.12.06, 14:50
                          Unartig bin ich erst später geworden... Ale M. to chyba lubi, przywiózł mi
                          prezent prosto z Berlina.
                          • wsiowa.baba Re: Jako Doradca Przysiegly Do Spraw Niewaznych 09.12.06, 14:57
                            Lira kommt aus dem Skiurlaub nach Hause zurück. Mutter fragt: "Na, Lira, warst
                            du artig?" Darauf antwortet sie: "Ach, Mami, alle Jungs sagten, ich wäre
                            großartig". ;-)))

Unartig werden? Lieber später als nie! Und Baba ist so altmodisch und
                            verklemmt, dass sie nur noch barchanowe gacie geschenkt bekommt :-(( Buuuuuuhh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka