Dodaj do ulubionych

Byłam w Berlinie i...

02.07.07, 11:15
polecam pójście na wystawę impresjonistów francuskich ( Neue Nationalgalerie
Potsdamer Platz 50). Warto!!!! Cena biletu 10 Euro.
Obserwuj wątek
    • baerenfang spontaniczna odpowiedź 02.07.07, 12:44
      miłośnicy impresjonistów francuskich wiedzą o tym, pozostali obejrzą coś innego.
      • karol.pin Re:Wizyta w Berlinie 02.07.07, 13:53
        A mnie rozczarował Alexanderplatz. Brudno, głośno i nieuczciwi sprzedawcy.
        Interesującym miejscem jest według mnie dzielnica żydowska. Wieczorem i w nocy
        było świetnie. Knajpy fajne i ceny przystępne.
      • grazyna.dlugokecka Re: spontaniczna odpowiedź 02.07.07, 14:02
        baerenfang napisał:

> miłośnicy impresjonistów francuskich wiedzą o tym, pozostali obejrzą coś innego
        > .

Być może masz rację. Jeśli chodzi o mnie nie jestem szczególnym "miłośnikiem "
        impresjonistów francuskich. Uważam, że takie wystawy są dla ludzi wrażliwych,
        którzy lubią piękno. A ta wystawa w Berlinie jest szczególna, bo sprowadzona z
        Nowego Yorku z Metropolitan Muzeum.
        • Gość: nettka Karolu IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.07, 14:09
          Rzeczywiscie, to jedyne miejsce, ktore w Berlinie warto obejrzec tylko z okna
          samochodu.
          • Gość: netka Re: Karolu IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.07, 14:14
            berlinski2.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?340525
            • gin.gow Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 14:27
              W Berlinie jest nudno. Zaletą miasta jest dużo zieleni i miejsc rekreacyjnych.
              Berlińczycy są mało atrakcyjni. Berlin to wielki plac budowy.
              • neeetka Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 14:32
                teraz to piszesz????????? Przeciez oni wlasnie z Berlina wrocili!
                Trzeba bylo wczesniej im to wyperswadowac. Tez uwazam, ze Lizbona jest ciekawsza.
                • gin.gow Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 14:47
                  Co tam Lizbona! Chicago to jest metropolia!
                  • Gość: netka Re: Berlin nie zachwyca IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.07, 14:49
                    Key West to jest dopiero zadupie!
                  • grazyna.dlugokecka Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 14:51
                    gin.gow napisał:

> Co tam Lizbona! Chicago to jest metropolia!

Być może masz rację. Nie byłam "za oceanem". Natomiast nie uważam, aby Berlin
                    był tak beznadziejny jak piszesz. Są w Berlinie miejsca, które zachwycają.
                    • Gość: netka Re: Berlin nie zachwyca IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.07, 14:54
                      Grazyno, jesli Cie ten watek jeszcze nie zrazil, to napisz wiecej na temat
                      swojej wizyty w Berlinie. Naprawde jestem ciekawa Twoich wrazen z pobytu :-)
                      • grazyna.dlugokecka Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 19:11
                        Gość portalu: netka napisał(a):

> Grazyno, jesli Cie ten watek jeszcze nie zrazil, to napisz wiecej na temat
                        > swojej wizyty w Berlinie. Naprawde jestem ciekawa Twoich wrazen z pobytu :-)

Po takim skomasowanym ataku strach pisać dobrze o Berlinie.Ale ja naprawdę nie
                        uważam, że Berlin jest taki beznadziejny. Na pewno nie chciałabym w Berlinie
                        mieszkać, ale to miasto ma tyle zabytków, ciekawych miejsc, które
                        n a p r a w d ę zachwycają. Mam na myśli muzea, wystawy i galerie. Dla kilku
                        muzeów warto tam jeszcze raz pojechać.Żałuję, że nie zwiedziłam wszystkich
                        miejsc, które miałam w wykazie trzy dniowej karty muzealnej do berlińskich muzeów.
                        Mieszkałam w centralnym miejscu Berlina wschodniego na Kopernicker Strasse w
                        hostelu Mitte. Warunki w pokoju były dobre, jedzenie takie sobie, ale
                        przygotowywały je dziewczyny z Tajlandii, więc była miedzy nami różnica smaków.
                        Jedynie czego żałuję to tego, że nie wypożyczyłam roweru i szybciej nie
                        przemieszczałam się z miejsca na miejsce. Generalnie swój kilku dniowy pobyt w
                        Berlinie uważam za udany.
    • karol.pin Re: Byłam w Berlinie i... 02.07.07, 14:56
      cóż, mnie się podobało. Która ulica ma taki klimat jak Kurfirsdendamm?
      • gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 02.07.07, 15:00
        karol.pin napisał:

> cóż, mnie się podobało. Która ulica ma taki klimat jak Kurfirsdendamm?

Ojojoj... jedna ulica. Berlin jest nudny i koniec gadki.
        Cały czas czuć podział na wschodnią i zachodnią część miasta. Ludzie wcale nie
        integrują się. Przynajmniej jest tak teraz. Muru nie ma, ale jest. Niestety.
        • neeetka a co do roweru 02.07.07, 19:25
          to sa poprzypinane do slupow wszelakich rowery Deutsche Bahn, nie wiem, ile
          kosztuje " odpiecie " takiego , ale znowu przypiac mozna taki rower chyba w
          kazdym miejscu. Ale pewna swego nie jestem:)
    • gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 06:30
      Ludzie,Berlin to wiocha!Śmierdzi z kanalizacji, troche popada i już wody po
      kostki na ulicy.
      Żeby pojeździć na rowerze nie trzeba jechać do Berlina!!!
      Wszystko jest przereklamowane. Np. to biedactwo Knut. Obraz nędzy i rozpaczy!
      • pauulek Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 07:43
        Naturalnie ze nuda jesli sie nie zna niemieckiego
        • gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 09:31
          pauulek napisała:

> Naturalnie ze nuda jesli sie nie zna niemieckiego

tak się składa mądralo,że znam.
          • karol.pin Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 09:34
            że śmierdzi z kanalizacji to fakt. Ale gdzie nie śmierdzi
            • neeetka Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 09:54
              tuttaj nie smierdzi:
              www.berlin-motive.de/berlin/Sehenswuerdigkeiten/Zehlendorf/Pfaueninsel/index.htm
              • gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 10:39
                neeetka napisała:

> tuttaj nie smierdzi:
                > <a
                href="www.berlin-motive.de/berlin/Sehenswuerdigkeiten/Zehlendorf/Pfaueninsel/index.htm"
                target="_blank">www.berlin-motive.de/berlin/Sehenswuerdigkeiten/Zehlendorf/Pfaueninsel/index.htm</a>

Landszafciki ładne, ale i tak mnie nie przekonałaś.
                • grazyna.dlugokecka Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 10:45
                  No cóż, nieprzekonanych nie da się przekonać. Ich bleibe bei meiner Manung. Mnie
                  wiele miejsc zauroczyło. A zdjęcia, które Neetka załączyła są tego dowodem.
                  Jadąc do Berlina byłam pozytywnie nastawiona na odbiór miasta. Może w tym tkwi
                  tajemnica?
                  • Gość: baerenfang kurz gesagt: Berlin ist eine Reise wert!. IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.07, 11:00
                    • grazyna.dlugokecka Re: kurz gesagt: Berlin ist eine Reise wert!. 03.07.07, 11:05
                      ich bin mit dir einverstanden.
                      • sandemann Herr Lehmann 03.07.07, 21:53
                        A mnie sie podoba Berlin pokazany w filmie "Herr Lehmann". Lubie ten film i
                        lubie chodzic po Kreuzbergu. Lubie czytac, co pisal o Berlinie R. Kapuscinski -
                        jakos mu nie przeszkadzal smrod z kanalizacji i woda po kostki. Chodzac po
                        miescie mozna patrzec pod nogi, albo w niebo nad Berlinem ;).
                        • Gość: Tawananna* Re: Herr Lehmann IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 02:16
                          Też podobał mi się "Herr Lehmann" i ukazany w nim obraz Berlina. Następnym razem
                          gdy będę w Berlinie wybiorę się do Kreuzberga (na Kreuzberg? jak właściwie się
                          mówi?) :).
                          • gin.gow Re: Herr Lehmann 04.07.07, 06:27
                            A mnie podobał sie "Kabaret",Tam pokazali kawał Berlińskiego życia przed wojną.
                            A teraz ide spać.
                            • baerenfang a mnie się podobała Warszawa przed wojną, 04.07.07, 08:23
                              i kręcący się parkiet w Adrii :-)))))))
                              • karol.pin Re: a mnie się podobała Warszawa przed wojną, 04.07.07, 08:43
                                baerenfang napisał:

> i kręcący się parkiet w Adrii :-)))))))

I jak ci się tańczyło?
                                • Gość: x mi nie, ale dziadek wspominał;-) IP: *.gdynia.mm.pl 04.07.07, 13:14
          • pauulek Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 10:29
            a to tez
            de.wikipedia.org/wiki/Berlinisch
            • gosc.wog Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 11:44
              mnie babsztyl na Alexanderplatz orżnął. Kupowałam lody, które normalnie
              kosztowały 3.80, a ja za nie zapłaciłam 9.80.
              Nie kupujcie u "pryszczatej" przy alexanderplatz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: netka Re: Byłam w Berlinie i... IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.07, 11:55
                pojde i pomszcze Cie :)
              • karol.pin Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 11:55
                gosc.wog napisała:

> mnie babsztyl na Alexanderplatz orżnął. Kupowałam lody, które normalnie
                > kosztowały 3.80, a ja za nie zapłaciłam 9.80.
                > Nie kupujcie u "pryszczatej" przy alexanderplatz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ej, ja tam też byłem i zostałem naciągnięty przy kupnie lodów! Może u tej samej
                babki? Ja chciałem lody szwardzwaldzkie z wisniami za 3.80 , a ty?
                • gosc.wog Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 12:02
                  a czy to takie ważne czy takie czy śmakie? Okantowała mnie i koniec. Juz ja sie
                  zemszcze!
                  Luuuuuuuudzie, nie kupujcie lodów na Alexanderplatz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 12:08
                    Polecam lody w Arkadach na Potsdamer Platz
                • Gość: x a mnie tam nikt nie oszukal IP: *.gdynia.mm.pl 04.07.07, 13:17
                  zamawiam zawsze z polykiem
              • Gość: algida Scheissausländer IP: *.gdynia.mm.pl 04.07.07, 13:16
                nawet na lodach oszukuja
    • pauulek Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 14:59
      nie sama kultura czlowiek zyje:
      www.drg.de/data/Berlin_Cicerone.pdf
      • grazyna.dlugokecka Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 15:15
        szkoda,że wcześniej nie miałam takiej wiedzy. Ale następnym razem - jak znalazł.
    • Gość: alicja Re: Byłam w Berlinie i... IP: *.acn.waw.pl 26.07.07, 10:24
      proszę o odpowiedz w jakich godzinach i czy codziennie jest otworte muzeum
      • konrad-walenrod Von Góóóógle schon was geszłyszeć? 26.07.07, 10:37
        Gość portalu: alicja napisał(a):

> proszę o odpowiedz w jakich godzinach i czy codziennie jest otworte muzeum
        ================================

In Berlin gibt es mehr als ein Museum!

Und jedes Museum hat eine Internetseite, wo man alles erfahren kann.

Von Góóóógle schon was geszłyszeć?

~~~~~~~~~~~~~~~~
        - Kto ty jesteś?

- Polak mały.

- Jaki znak twój?

- Orzeł biały.

- Gdzie ty mieszkasz?

- Między swemi.
        ~~~~~~~~~~~~~~~~

Kaiser Natron nicht vergessen!
        • konrad-walenrod <a href="http://www.neue-nationalgalerie.de/" target="_blank"> 26.07.07, 10:51

www.neue-nationalgalerie.de/
          ~~~~~~~~~~~~~~~~
          - Kto ty jesteś?

- Polak mały.

- Jaki znak twój?

- Orzeł biały.

- Gdzie ty mieszkasz?

- Między swemi.
          ~~~~~~~~~~~~~~~~

• grazyna.dlugokecka Re: Byłam w Berlinie i... 26.07.07, 13:37
        Gość portalu: alicja napisał(a):

> proszę o odpowiedz w jakich godzinach i czy codziennie jest otworte muzeum

A o które muzeum pytasz?
    • pauulek Re: Byłam w Berlinie i... 28.07.07, 10:45
      Tu znajdziecie wiecej informacji:
      www.berlin-hotel.pl/forum/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka