grazyna.dlugokecka 02.07.07, 11:15 polecam pójście na wystawę impresjonistów francuskich ( Neue Nationalgalerie Potsdamer Platz 50). Warto!!!! Cena biletu 10 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baerenfang spontaniczna odpowiedź 02.07.07, 12:44 miłośnicy impresjonistów francuskich wiedzą o tym, pozostali obejrzą coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
karol.pin Re:Wizyta w Berlinie 02.07.07, 13:53 A mnie rozczarował Alexanderplatz. Brudno, głośno i nieuczciwi sprzedawcy. Interesującym miejscem jest według mnie dzielnica żydowska. Wieczorem i w nocy było świetnie. Knajpy fajne i ceny przystępne. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: spontaniczna odpowiedź 02.07.07, 14:02 baerenfang napisał: > miłośnicy impresjonistów francuskich wiedzą o tym, pozostali obejrzą coś innego > . Być może masz rację. Jeśli chodzi o mnie nie jestem szczególnym "miłośnikiem " impresjonistów francuskich. Uważam, że takie wystawy są dla ludzi wrażliwych, którzy lubią piękno. A ta wystawa w Berlinie jest szczególna, bo sprowadzona z Nowego Yorku z Metropolitan Muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nettka Karolu IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.07, 14:09 Rzeczywiscie, to jedyne miejsce, ktore w Berlinie warto obejrzec tylko z okna samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netka Re: Karolu IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.07, 14:14 berlinski2.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?340525 Odpowiedz Link Zgłoś
gin.gow Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 14:27 W Berlinie jest nudno. Zaletą miasta jest dużo zieleni i miejsc rekreacyjnych. Berlińczycy są mało atrakcyjni. Berlin to wielki plac budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
neeetka Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 14:32 teraz to piszesz????????? Przeciez oni wlasnie z Berlina wrocili! Trzeba bylo wczesniej im to wyperswadowac. Tez uwazam, ze Lizbona jest ciekawsza. Odpowiedz Link Zgłoś
gin.gow Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 14:47 Co tam Lizbona! Chicago to jest metropolia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netka Re: Berlin nie zachwyca IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.07, 14:49 Key West to jest dopiero zadupie! Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 14:51 gin.gow napisał: > Co tam Lizbona! Chicago to jest metropolia! Być może masz rację. Nie byłam "za oceanem". Natomiast nie uważam, aby Berlin był tak beznadziejny jak piszesz. Są w Berlinie miejsca, które zachwycają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netka Re: Berlin nie zachwyca IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.07, 14:54 Grazyno, jesli Cie ten watek jeszcze nie zrazil, to napisz wiecej na temat swojej wizyty w Berlinie. Naprawde jestem ciekawa Twoich wrazen z pobytu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Berlin nie zachwyca 02.07.07, 19:11 Gość portalu: netka napisał(a): > Grazyno, jesli Cie ten watek jeszcze nie zrazil, to napisz wiecej na temat > swojej wizyty w Berlinie. Naprawde jestem ciekawa Twoich wrazen z pobytu :-) Po takim skomasowanym ataku strach pisać dobrze o Berlinie.Ale ja naprawdę nie uważam, że Berlin jest taki beznadziejny. Na pewno nie chciałabym w Berlinie mieszkać, ale to miasto ma tyle zabytków, ciekawych miejsc, które n a p r a w d ę zachwycają. Mam na myśli muzea, wystawy i galerie. Dla kilku muzeów warto tam jeszcze raz pojechać.Żałuję, że nie zwiedziłam wszystkich miejsc, które miałam w wykazie trzy dniowej karty muzealnej do berlińskich muzeów. Mieszkałam w centralnym miejscu Berlina wschodniego na Kopernicker Strasse w hostelu Mitte. Warunki w pokoju były dobre, jedzenie takie sobie, ale przygotowywały je dziewczyny z Tajlandii, więc była miedzy nami różnica smaków. Jedynie czego żałuję to tego, że nie wypożyczyłam roweru i szybciej nie przemieszczałam się z miejsca na miejsce. Generalnie swój kilku dniowy pobyt w Berlinie uważam za udany. Odpowiedz Link Zgłoś
karol.pin Re: Byłam w Berlinie i... 02.07.07, 14:56 cóż, mnie się podobało. Która ulica ma taki klimat jak Kurfirsdendamm? Odpowiedz Link Zgłoś
gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 02.07.07, 15:00 karol.pin napisał: > cóż, mnie się podobało. Która ulica ma taki klimat jak Kurfirsdendamm? Ojojoj... jedna ulica. Berlin jest nudny i koniec gadki. Cały czas czuć podział na wschodnią i zachodnią część miasta. Ludzie wcale nie integrują się. Przynajmniej jest tak teraz. Muru nie ma, ale jest. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
neeetka a co do roweru 02.07.07, 19:25 to sa poprzypinane do slupow wszelakich rowery Deutsche Bahn, nie wiem, ile kosztuje " odpiecie " takiego , ale znowu przypiac mozna taki rower chyba w kazdym miejscu. Ale pewna swego nie jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś
gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 06:30 Ludzie,Berlin to wiocha!Śmierdzi z kanalizacji, troche popada i już wody po kostki na ulicy. Żeby pojeździć na rowerze nie trzeba jechać do Berlina!!! Wszystko jest przereklamowane. Np. to biedactwo Knut. Obraz nędzy i rozpaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 07:43 Naturalnie ze nuda jesli sie nie zna niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 09:31 pauulek napisała: > Naturalnie ze nuda jesli sie nie zna niemieckiego tak się składa mądralo,że znam. Odpowiedz Link Zgłoś
karol.pin Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 09:34 że śmierdzi z kanalizacji to fakt. Ale gdzie nie śmierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
neeetka Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 09:54 tuttaj nie smierdzi: www.berlin-motive.de/berlin/Sehenswuerdigkeiten/Zehlendorf/Pfaueninsel/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 10:39 neeetka napisała: > tuttaj nie smierdzi: > <a href="www.berlin-motive.de/berlin/Sehenswuerdigkeiten/Zehlendorf/Pfaueninsel/index.htm" target="_blank">www.berlin-motive.de/berlin/Sehenswuerdigkeiten/Zehlendorf/Pfaueninsel/index.htm</a> Landszafciki ładne, ale i tak mnie nie przekonałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Byłam w Berlinie i... 03.07.07, 10:45 No cóż, nieprzekonanych nie da się przekonać. Ich bleibe bei meiner Manung. Mnie wiele miejsc zauroczyło. A zdjęcia, które Neetka załączyła są tego dowodem. Jadąc do Berlina byłam pozytywnie nastawiona na odbiór miasta. Może w tym tkwi tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baerenfang kurz gesagt: Berlin ist eine Reise wert!. IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.07, 11:00 Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: kurz gesagt: Berlin ist eine Reise wert!. 03.07.07, 11:05 ich bin mit dir einverstanden. Odpowiedz Link Zgłoś
sandemann Herr Lehmann 03.07.07, 21:53 A mnie sie podoba Berlin pokazany w filmie "Herr Lehmann". Lubie ten film i lubie chodzic po Kreuzbergu. Lubie czytac, co pisal o Berlinie R. Kapuscinski - jakos mu nie przeszkadzal smrod z kanalizacji i woda po kostki. Chodzac po miescie mozna patrzec pod nogi, albo w niebo nad Berlinem ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Herr Lehmann IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 02:16 Też podobał mi się "Herr Lehmann" i ukazany w nim obraz Berlina. Następnym razem gdy będę w Berlinie wybiorę się do Kreuzberga (na Kreuzberg? jak właściwie się mówi?) :). Odpowiedz Link Zgłoś
gin.gow Re: Herr Lehmann 04.07.07, 06:27 A mnie podobał sie "Kabaret",Tam pokazali kawał Berlińskiego życia przed wojną. A teraz ide spać. Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang a mnie się podobała Warszawa przed wojną, 04.07.07, 08:23 i kręcący się parkiet w Adrii :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
karol.pin Re: a mnie się podobała Warszawa przed wojną, 04.07.07, 08:43 baerenfang napisał: > i kręcący się parkiet w Adrii :-))))))) I jak ci się tańczyło? Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 10:29 a to tez de.wikipedia.org/wiki/Berlinisch Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.wog Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 11:44 mnie babsztyl na Alexanderplatz orżnął. Kupowałam lody, które normalnie kosztowały 3.80, a ja za nie zapłaciłam 9.80. Nie kupujcie u "pryszczatej" przy alexanderplatz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netka Re: Byłam w Berlinie i... IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.07, 11:55 pojde i pomszcze Cie :) Odpowiedz Link Zgłoś
karol.pin Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 11:55 gosc.wog napisała: > mnie babsztyl na Alexanderplatz orżnął. Kupowałam lody, które normalnie > kosztowały 3.80, a ja za nie zapłaciłam 9.80. > Nie kupujcie u "pryszczatej" przy alexanderplatz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ej, ja tam też byłem i zostałem naciągnięty przy kupnie lodów! Może u tej samej babki? Ja chciałem lody szwardzwaldzkie z wisniami za 3.80 , a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.wog Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 12:02 a czy to takie ważne czy takie czy śmakie? Okantowała mnie i koniec. Juz ja sie zemszcze! Luuuuuuuudzie, nie kupujcie lodów na Alexanderplatz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gin.gow Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 12:08 Polecam lody w Arkadach na Potsdamer Platz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a mnie tam nikt nie oszukal IP: *.gdynia.mm.pl 04.07.07, 13:17 zamawiam zawsze z polykiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: algida Scheissausländer IP: *.gdynia.mm.pl 04.07.07, 13:16 nawet na lodach oszukuja Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 14:59 nie sama kultura czlowiek zyje: www.drg.de/data/Berlin_Cicerone.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Byłam w Berlinie i... 04.07.07, 15:15 szkoda,że wcześniej nie miałam takiej wiedzy. Ale następnym razem - jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Byłam w Berlinie i... IP: *.acn.waw.pl 26.07.07, 10:24 proszę o odpowiedz w jakich godzinach i czy codziennie jest otworte muzeum Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod Von Góóóógle schon was geszłyszeć? 26.07.07, 10:37 Gość portalu: alicja napisał(a): > proszę o odpowiedz w jakich godzinach i czy codziennie jest otworte muzeum ================================ In Berlin gibt es mehr als ein Museum! Und jedes Museum hat eine Internetseite, wo man alles erfahren kann. Von Góóóógle schon was geszłyszeć? ~~~~~~~~~~~~~~~~ - Kto ty jesteś? - Polak mały. - Jaki znak twój? - Orzeł biały. - Gdzie ty mieszkasz? - Między swemi. ~~~~~~~~~~~~~~~~ Kaiser Natron nicht vergessen! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad-walenrod <a href="http://www.neue-nationalgalerie.de/" target="_blank"> 26.07.07, 10:51 www.neue-nationalgalerie.de/ ~~~~~~~~~~~~~~~~ - Kto ty jesteś? - Polak mały. - Jaki znak twój? - Orzeł biały. - Gdzie ty mieszkasz? - Między swemi. ~~~~~~~~~~~~~~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Byłam w Berlinie i... 26.07.07, 13:37 Gość portalu: alicja napisał(a): > proszę o odpowiedz w jakich godzinach i czy codziennie jest otworte muzeum A o które muzeum pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: Byłam w Berlinie i... 28.07.07, 10:45 Tu znajdziecie wiecej informacji: www.berlin-hotel.pl/forum/ Odpowiedz Link Zgłoś