neeetka Re: Miesmuscheln 20.08.07, 21:43 pl.wikipedia.org/wiki/Omu%C5%82ek_jadalny znaczy omulek jadalny! O! Ale nazywany tez po niemiecku Pissmuschel. Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: Miesmuscheln 20.08.07, 21:50 A w restauracjach jak jest podawany to tez jako omulek jadalny, bo to tak nieapetycznie brzmi ? Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik40 Re: Miesmuscheln 20.08.07, 21:55 w polskich restauracjach? nie wiem, ale przewodnik pokazywal dzieciakom na wycieczce, ze jak tego onulka dobrze scisnac w talii, to siusia. Ale ale ! Zaraz cos sprawdze Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: Miesmuscheln 20.08.07, 21:59 Jak siusia? Ja wlasnie go upichcic zamierzam i mi jeszcze do talerza nasiusia. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik40 Re: Miesmuscheln 20.08.07, 22:04 www.marions-kochbuch.de/index/0700.htm po polsku ksiazka-kucharska.pl/news/50/Malze/ wyglada na to, ze inaczej nazywaja sie mule Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik40 Re: Miesmuscheln 20.08.07, 22:06 wrzuc na zywca do wrzatku, to nie nasiusia. I oddziel po gotowaniu te nie otwarte! Nie otwartych nie jedz! Otwarttych nie wrzucaj przed gotowaniem do garnka! hehe, powodzenia, opisz, jak smakowaly ))) Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang fajne są żywe raki wrzucane do wrzątku 20.08.07, 22:26 podobno piszczą, ja nie słyszałem. śpiewu łabędzia też nie słyszałem, poza Magenta Schwann Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus raki piszcza, sama slyszalam 20.08.07, 22:30 to taki jakby placz moj ojciec kiedys lowil raki, a raz zlowil raczyce z malymi od tej pory lowilismy raki i wrzucalismy je do wody z powrotem no rak lowil psa za nos i byla kacja ratunkowa ale od tamtego incydentu lowilismy raki jedynie symbolicznie Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang Re: Miesmuscheln 20.08.07, 22:25 www.jungekueche.de/rezepte/kochen/frische-miesmuscheln.html Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik40 Re: Miesmuscheln 20.08.07, 22:31 Ggigus, ja wiem, Ty je po prostu pojedynczo przedtem mordujesz. Tylko napisz prosze , jak???? PS nie jadam muszli. Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: Miesmuscheln 20.08.07, 23:01 Tak wlasnie zamierzam przyzadzic. Jak mnie pare dni tu nie bedzie to dzwoncie po pogotowie;) Odpowiedz Link Zgłoś