too_funky 25.08.08, 18:07 jak się państwo domyślacie, chodzi o liceum ekonomiczne, twór lat osiemdziesiątych ;D ktoś mi poda inny pomysł albo potwierdzi p o l o n i z m ;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek.warszawski Lyzeum gibts in Dojczland nicht, 25.08.08, 18:17 Fachabitur (Fachrichtung: Wirtschaft) Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Lyzeum gibts in Dojczland nicht, 25.08.08, 18:25 ta matura w liceum ekonomicznym wcale nie jest Fachabitur, ma taki sam status jak matura po liceum ogolnoksztalcacym. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.warszawski Dream on - 25.08.08, 18:29 Polska mature w ogole nie mozna porownywac z niemieckim Abitur - w Polsce 60% ludnosci zda mature, w Bavarii 15 % Abitur. Powod? Mozesz sie domyslac. M.W. Odpowiedz Link Zgłoś
too_funky no właśnie - czy trzeba odnosić analogicznie do 25.08.08, 18:58 systemu w De? tak pomyślałam, żeby zrobić swój przypis, jaki to rodzaj kształcenia itp., ale świadectwo bardzo dobrze przedstawia rodzaj edukacji, tryb, ile lat, że uprawnia do studiów, nadaje tytuł zawodowy, przedmioty też odnoszą się do kierunku, po huk odnośniki?? jeszcze bardziej naknocę, mogę zrobić swój Vermerk Odpowiedz Link Zgłoś
marek.warszawski Przykro mi, 25.08.08, 19:20 chyba po babylonsku gadasz, nie rozumiem. Pisz - Allgemeine Hochschulreife (Fachrichtung: Wirtschaft) Odpowiedz Link Zgłoś
too_funky Re: Przykro mi, 25.08.08, 19:22 albo ty masz problem w zrozumieniu :=)) "książkowo" nie powinnam tłumaczyć, zostawić nawę własną i zrobić przypis - jak to się odnosi do realiów niemieckich, bardzo dziękuję za pomoc!!!! buźka Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Dream on - 25.08.08, 22:37 nie musze sie domyslac, ja wiem. PS nic nie przyrownywalam, to ty probowales przyrownac do polskiej matury niemiecka Fachabitur. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus jak najbardziej mozna 26.08.08, 10:04 15% to efekt selekcji socjalnej w bawarskich gimnazjach reprodukcja wyksztalconych i wcale bawarscy maturzysci nie sa dobrzy, wiem, mam porownanie Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 tłumaczenie systemów? 26.08.08, 13:01 Wg nowych reguł: Abschluss. Ale ja nie o tym. Przeczytałem inne uwagi co do tego wątku i pytanie do forumowiczów. Czy mamy tłumaczyć nasz system edukacyjny na niemiecki system edukacyjny? U nas tak, u nich inaczej, ale nie znaczy to, że Niemiec "nie zrozumie", że u nas jest "Lyzeum", skoro jest. A jeśli nie jest w stanie pojąć, że jest inaczej, to tym gorzej o nim świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś